ZAKON O NOŠENJU MARAME PRIMIJENIT ĆE SE U FRANC. OD ČETVRTKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li ste za zakon kojim se zabranjuje nosenje marame u skolama?

Slazem se
15
22%
Slazem se, zabranili su i nosenje jevrejskih kapica i velikih krstova
17
25%
Boli me ku*ac
7
10%
Ne slazem se, to je diskriminacija
17
25%
Ne slazem se, to samo govori kakav je odnos Francuske prema Islamu i muslimanima, zakon je uperen protiv Islama
13
19%

Total votes: 69

RoadRunner

Post by RoadRunner »

komi wrote: tako da me ne zanima FRANCUSKA
niti ću nakon što sam sinoć odgledao šindlerovu listu
plakati i nervirati se zbog nekih maramica 8)
:(
RoadRunner

Post by RoadRunner »

komi wrote:
RoadRunner wrote:
Hart wrote:mozda je komi mislio da treba srediti stanje ovdje u BiH ?, tako da ne mora vise postiti s muslimanima niti ih gledati kako to cine, ... mozda da pozovemo Mladica i Milosevica da pokusaju ponovno srediti stvari ??
Komi je pokazao svoje lice, iako sam ga do danas posmatrao sasvim drugacije :(
tako je :D

dok sam napadao kršćanstvo... srbe i hrvate (dakle pljunuo sam po religiji svoje majke i bake, NACIJI oca) bio sam cool :D i poštovali ste me :D

malo je došlo vrijeme da pričamo o nekim drugim stvarima

kao što je činjenica je RELIGIJA PROBLEM TAKOĐER i religijska obilježja

8) 8) 8)

ja sam dao svoj doprinos razgradnji :D
Ti si dovoljno zagrizen mrznom i netolerancijom da bi shvatio po cemu ti upravo pljujes.

Problem nije religija, nego netolerancija kojom ti ocigledno ne oskudjevas.
Hart

Post by Hart »

tako je

dok sam napadao kršćanstvo... srbe i hrvate (dakle pljunuo sam po religiji svoje majke i bake, NACIJI oca) bio sam cool i poštovali ste me

komi, opet lupetas nacionalisdticke gluposti
što da ih zovemo kada sami dođu kada osjete priliku

šalu na stranu

elem

nažalost bio sam slijep i sada sam progledao u svakom pogledu

a ta podvala u vezi sa postom => sjećate se kada je onaj vjernik u čevabdžinici za vrijeme ramazana ubio nepostača

kakve to veze ima sa francuskom i postom na sarajevskom univerzitetu

možda nikakve a možda i prevelike veze

teror vjernika je jak u sarajevu nad nevjernicima
osjetio sam to na svojoj koži

tako da me ne zanima FRANCUSKA
niti ću nakon što sam sinoć odgledao šindlerovu listu
plakati i nervirati se zbog nekih maramica

cudno, ja taj teror nikad nisam osjetio... da li da smatram terorom sto neko vjeruje u boga i pripada nekoj religiji ?? da li da mi smeta ako neko posti, ide u crkvu, .. ? ako me sve to vrijedja opet mi je to tesko nazvati terorom... zao mi je komi, ja to na svojoj kozi nisam osjetio... ili mozda samo trazis ispriku da stavis carapu na glavu i organiziras barikade ???

holokaust jevreja u II svjetskom ratu je jedino sto priznajes za zlocin ?? a da malo pogledas haske dnevnike ??
stavrogin

Post by stavrogin »

komi wrote:a kakva je pravda da ja na faksu moram postiti :D zajedno s muslimanima tokom ramazana da oni ne bi sluèajno èuli i vidjeli kako jedem salamu...ili oni koji pu¹e cigare moraju izaæi s faxa da ovi ne bi udisali duhan...veæina odreðuje pravila...

...¹utim...i trpim...i mrzim sve ono ¹to pravi razlike meðu ljudima ..daklem: vjera, nacija meðu prvim :D

decko dragi, sarajevo je postalo muslimanski grad. sta ti mislis, da je nekome fakat stalo do toga da sarajevo bude urbano, sekularno?! znas li ko su najveci zagovaraci mulitikulturne bih? najveci malogradjani, oni koji nemaju muda da spomenu u sta se grad pretvorio sa najezdom islama. njima i ako nisu religiozni ne smeta sve sto je vezano za islam. vazno je samo srati protiv cetnika...
stavrogin

Post by stavrogin »

komi wrote:nije da moram postiti...nego moram se kriti kad jedem...kada uzmem bombon ili ¾vaku a ti¹ina na predavanju u amfiteatru svi se okreæu oko mene da vide ko to ne posti... :( mo¾da glasno zvaèem :D
elem
kakve to veze ima s francuskom i tim zakonom...
:D nemam pojma ali navodim da se sliène stvari de¹avaju tu oko nas a i ne primjeæujemo ih

uostalom za¹to vam je èudno ¹to ateistima smetaju religijska obilje¾ja

meni je èudnije kada vjernicima smetaju obilje¾ja druge religije...kao ¹to je sluèaj u saudijskoj arabiji... :D

sredi svoju kuæu dru¾e pa se onda petljaj u tuðu :P

gledaju te jer su papci. kod nas je uvijek bilo to da moras biti sa gomilom, u raji, ne cijeni se individualitet ni jedne vrste. ljudi koji nisu nimalo religiozni poste da bi bili dio sireg klana, da bi bili prihvaceni. onda se svi skupa napiju za bajram. zar to nije odvratno?! kako ja da se druzim sa nekim takvim?! svi su u filmu da moras nekome da pripadas, da pratis kod ponasanja da bi bio dio grupe. sarajevo je provincija i mahala, svako stariji od 18 godina treba da se iseli odande u neki grad.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Jest da me živo zaboli ku... za Francuze, Francusku, Francuske muslimane, katolike, pravoslavce, židove, ateiste i sve ostale (mada su im srednjoškolke, mhm, mhm...necemo o tome :D :D ), ali...
gdje je opcija "samo četvrtkom"??? :x :x :x
zili

Post by zili »

stavrogin wrote:
komi wrote:nije da moram postiti...nego moram se kriti kad jedem...kada uzmem bombon ili žvaku a tišina na predavanju u amfiteatru svi se okreću oko mene da vide ko to ne posti... :( možda glasno zvačem :D
elem
kakve to veze ima s francuskom i tim zakonom...
:D nemam pojma ali navodim da se slične stvari dešavaju tu oko nas a i ne primjećujemo ih

uostalom zašto vam je čudno što ateistima smetaju religijska obilježja

meni je čudnije kada vjernicima smetaju obilježja druge religije...kao što je slučaj u saudijskoj arabiji... :D

sredi svoju kuću druže pa se onda petljaj u tuđu :P

gledaju te jer su papci. kod nas je uvijek bilo to da moras biti sa gomilom, u raji, ne cijeni se individualitet ni jedne vrste. ljudi koji nisu nimalo religiozni poste da bi bili dio sireg klana, da bi bili prihvaceni. onda se svi skupa napiju za bajram. zar to nije odvratno?! kako ja da se druzim sa nekim takvim?! svi su u filmu da moras nekome da pripadas, da pratis kod ponasanja da bi bio dio grupe. sarajevo je provincija i mahala, svako stariji od 18 godina treba da se iseli odande u neki grad.

samo da potišem sve ovo

i dodam (jer nekim ljudima sve moraš objašnjavati, uh...)

NE - ne postoji zakon po kojem bi komi morao postiti

NE - niko ga silom, nožem, pištoljem ne prisiljava da posti

NEGO - stvar je u tome što je, za razliku od vas koji do sad nisu skontali, komi jedno lijepo odgojeno stvorenje, pa mu bude neprijatno.

Ne daj se komi, svi su oni samo Lacoste ;-) :D
reaktor

Post by reaktor »

Bigus, sta cekas?
Kwaheri

Post by Kwaheri »

[quote="komi"]

tako je :D

dok sam napadao kršćanstvo... srbe i hrvate (dakle pljunuo sam po religiji svoje majke i bake, NACIJI oca) bio sam cool :D i poštovali ste me :D

komi, komi...samo pljuj po onima koji su te poshtovali zato shto si pljuvao po svom... i mahal im je...
"čOVJEK" koji pljuje svoje moze biti samo "bolji" kad pljuje po tudjem...
reaktor

Post by reaktor »

zena, cini mi se da je tvoj problem sto mnogo pljujes
BECHO

Post by BECHO »

Vala bas, Sarajevo je muslimanski grad, u Sarajevu su ugrozeni Srbi i Hrvati i zato hajmo brze-bolje dignit kakvu frku kad Musliman napravi nesto ruzno u BiH pa da ga namaH mozemo proglasit muslimanskim fundamentalistom! Kad 43 Bosnjaka nestanu u zap. Mostaru (od zavrsetka rata) o kojim nijedne novine ne pisu, osim mozda Dnevnog Avaza ili kad Srbo ubije djevojcicu povratnicu u Vlasenici onda nema ovoliko frke na Sarajevo-x forumu, frka je samo kad musliman posti ramazan i kad zamotane djevojcice hodaju gradom! Isto tako je katastrofalno i medijski interesantno kad Musliman ubije fam. u okolini Konjica (sto naravno optuzujem) ili kad 'navodno' izvrsi napad na hrvatsku obitelj na Stupu jer ko biva nemoze Hrvat ili Srbin u Sarajevu bit kriminalac ni lopov nego to moze biti samo Musliman, Sandzo, balija i ostala 'bagra'! Nego, dignete se fino, vi fine i 'postene' Sarajlije pa napravite kakve demonstracije da se vrate svi oni koji su vas gadjali brda a otjerajte ove Muslimane iz grada, jel oni su fundamentalisti, mudzahedini, balije, Lacoste, lojavci i neznam ni ja sta jer sta ce nam oni koji rokaju Alkohol za vrijeme posta i oni koji ne jedu salamu, nama trebaju Nele i Kusturica, fina 'gradska' raja! Jel tako drage Sarajlije? Licemjerje moje i bogu si tesko! :-?
CiCiban

Post by CiCiban »

komi wrote:ja da odem u kinu ponašao bih se kao kinez
da odem u s. arabiju ponašao bih se kao saudijac
da odem na s. pol ponašao bih se kao eskim :D

elem kome se ne sviđa u francuskoj ...ima mnogo zemalja gdje mogu prakticirati svoje vjerske običaje...dok francuzi katolici u S. Arabiji ne bi mogli ići u CRKVU niti nositi KRST oko vrata niti kupiti bibliju...

TOČKA :x
a kada odes u afriku i nadjes se na teritoriji nekog ljudozderskog plemena trebas li se ponasati kao .. kaoooo? :? :P ??
nije lijepo biti plastelin ..a pridrzavati se vlastitih principa u razlicitim situacijama i na razlicitim mjestima znaci dosljednost samome sebi .. a ne krsenje zakona neke drzave..(pod uslovom da su razumni.. :-? )

priznajem da mi je potpuno nepoznato :-? sta se desava u arabiji..ali ova prica o bibliji podsjeca na atmosferu perioda u kojem je muhamed a.s. poceo primati objavu.. tadasnja arapska plemena su zivjela od trgovine za vrijeme hodocasca..a kumiri su bili smjesteni u kabi.. I borili su se protiv svega sto je predstavljalo opasnost za njihove poslove… izgleda da je taj mracni duh odoljeo vremenu ..i islamskom ucenju..koje nalaze da u veri nema prisile..i koje nalaze postivanje tudjeg izbora..dok se otvoreno nasilje ne pocini..
od ovog ucenja nije potrebno traziti zastitu :sad: …vec od ljudi i onog gdje sami sebe odvedu..

p.s. I slobodno zvaci tu zvaku za vrijeme ramazana :) :P
Glumica

Post by Glumica »

meni stvarno nije jasno, pored svih argumenata, za ovu ili onu opciju, sta zaboga mislite postici time sto se svadjate jedni sa drugima?
kao sto ne mozemo utjecati na unutrasnju politiku irana, ne mozemo ni na unutrasnju politiku francuske...
i da svijet moze utjecati, nemojmo zaboraviti koliko je biti musliman nepopularno nakon 11.09.
i koliko god ja zbog toga bila ljuta i bijesna na svijet, ne smijem zaboraviti da trebam biti bijesna zbog onih koji su to sranje napravili... a to bogme mnogi ovdje zaboravljaju...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

BECHO wrote:Vala bas, Sarajevo je muslimanski grad, u Sarajevu su ugrozeni Srbi i Hrvati i zato hajmo brze-bolje dignit kakvu frku kad Musliman napravi nesto ruzno u BiH pa da ga namaH mozemo proglasit muslimanskim fundamentalistom!
to je to :D stara priča o ugroženosti

ja NISAM srbin i hrvat pa sam ugrožen na faxu gdje se pozdravljaju sa selam = uključujući mene znajući da sam nemusliman...

gdje mi pokazuju mikroskop = koliko nas je malo

gdje se smiju kada kažem ispričavam se što sam zakasnio...

:D

milijuni malih stvari koje život znače :D

ja: oš sendvič druže

on: samo ako nije svinjetina

ja:frajeru ne bih ti nudio sendvič sa svinjetinom niti je ja jedem jer se nema nigdje kupiti :x

hajde nastavite pričati o maramama :D :x

za svaku ugroženost muslimana u franciji ja ću navesti 2 :D :D
Truba

Post by Truba »

CiCiban wrote:
komi wrote:ja da odem u kinu ponašao bih se kao kinez
da odem u s. arabiju ponašao bih se kao saudijac
da odem na s. pol ponašao bih se kao eskim :D

elem kome se ne sviđa u francuskoj ...ima mnogo zemalja gdje mogu prakticirati svoje vjerske običaje...dok francuzi katolici u S. Arabiji ne bi mogli ići u CRKVU niti nositi KRST oko vrata niti kupiti bibliju...

TOČKA :x
a kada odes u afriku i nadjes se na teritoriji nekog ljudozderskog plemena trebas li se ponasati kao .. kaoooo? :? :P ??
nije lijepo biti plastelin ..a pridrzavati se vlastitih principa u razlicitim situacijama i na razlicitim mjestima znaci dosljednost samome sebi .. a ne krsenje zakona neke drzave..(pod uslovom da su razumni.. :-? )
francuska nije kanibalistička zemlja
francuska je zemlja koja ima svoje institucije
i VIŠESTRANAČKA JE ZEMLJA sa demokratski izabranom vlasti

daklem SAMO KROZ ISTITUCIJE SE MOŽE VRATITI SVE NA STARO U VEZI SA MARAMAMA

i zašto vam je čudno kada forumaš - ljevičar u svakom smislu :D
podržava odluke koje su kontra religije :D :D :D
stavrogin

Post by stavrogin »

komi wrote:
BECHO wrote:Vala bas, Sarajevo je muslimanski grad, u Sarajevu su ugrozeni Srbi i Hrvati i zato hajmo brze-bolje dignit kakvu frku kad Musliman napravi nesto ruzno u BiH pa da ga namaH mozemo proglasit muslimanskim fundamentalistom!
to je to :D stara prièa o ugro¾enosti

ja NISAM srbin i hrvat pa sam ugro¾en na faxu gdje se pozdravljaju sa selam = ukljuèujuæi mene znajuæi da sam nemusliman...

gdje mi pokazuju mikroskop = koliko nas je malo

gdje se smiju kada ka¾em isprièavam se ¹to sam zakasnio...

:D

milijuni malih stvari koje ¾ivot znaèe :D

ja: o¹ sendviè dru¾e

on: samo ako nije svinjetina

ja:frajeru ne bih ti nudio sendviè sa svinjetinom niti je ja jedem jer se nema nigdje kupiti :x

hajde nastavite prièati o maramama :D :x

za svaku ugro¾enost muslimana u franciji ja æu navesti 2 :D :D

kakva ugrozenost muslimana u francuskoj. muslimani u francuskoj su najintegrisanija manjina na zemaljskoj kugli.

sta ovi papci ovde ne shvataju je to da su marame zabranjene samo u javnim ustanovama. dakle drzavnim, a francuska kao sekularna drzava taj princip nece da cima. upravo zato da se vjerske ralike nebi potencirale.
RoadRunner

Post by RoadRunner »

komi wrote:francuska nije kanibalistička zemlja
francuska je zemlja koja ima svoje institucije
i VIŠESTRANAČKA JE ZEMLJA sa demokratski izabranom vlasti
Sta ima veze sto je vlast demokratska. I SDS je bio demokratski izabran. Ne poredim SDS sa vlascu u Francuskoj, nego samo napominjem da je taj odgovor "to je bila demokratski izabrana vlast" glup, i ni u kom slucaju ne daje opravdanje za jednu diskriminatorsku odluku.
komi wrote: i zašto vam je čudno kada forumaš - ljevičar u svakom smislu :D
podržava odluke koje su kontra religije :D :D :D
Cudno je akd forumas podrzava odluke koje se kose sa najosnovnijim ljudskim pravima, a deklarativno se zalaze za nesto sasvim drugo.
RoadRunner

Post by RoadRunner »

Glumica wrote:meni stvarno nije jasno, pored svih argumenata, za ovu ili onu opciju, sta zaboga mislite postici time sto se svadjate jedni sa drugima?
kao sto ne mozemo utjecati na unutrasnju politiku irana, ne mozemo ni na unutrasnju politiku francuske...
Niko ni ne misli da moze uticati na unutrasnju politiku Francuske. Rasprava se uglavnom vodi izmedju forumasa koji su svjesni da su te zene u Francuskoj diskriminisane, i onih koji to ne shvataju, ili nece da shvate.
Glumica wrote:
i da svijet moze utjecati, nemojmo zaboraviti koliko je biti musliman nepopularno nakon 11.09.
i koliko god ja zbog toga bila ljuta i bijesna na svijet, ne smijem zaboraviti da trebam biti bijesna zbog onih koji su to sranje napravili... a to bogme mnogi ovdje zaboravljaju...
Pa sigurno ne treba biti bijesan na te zene. Najgluplja stvar bi bila svaku zenu koja nosi maramu poistovjetiti sa Al Kaidom.
Sta ima neka casna sestra, ili bilo koja druga krscanka na svijetu, sa dizanjem automobila u zrak od strane IRA-e, ili ETA-e?
...a neki to ovdje konstantno i zlonamjerno proturaju!
RoadRunner

Post by RoadRunner »

Glumica wrote:iako je vjerovatno svako normalan protiv diskriminacije i protiv ovog zakona, samo me interesuje, nakon onoga sto je angela napisala, zar vam se ne cini da tu ima jos problema osim ocitog? stvarno me zanima sta misite...
Ja mislim isto ono sto joj je LudoALudjiJA napisao, da joj komentari odisu zlobnom perfidnoscu.
stavrogin

Post by stavrogin »

Glumica wrote:iako je vjerovatno svako normalan protiv diskriminacije i protiv ovog zakona, samo me interesuje, nakon onoga sto je angela napisala, zar vam se ne cini da tu ima jos problema osim ocitog? stvarno me zanima sta misite...

zakon nije diskriminatorski. drzavne ustanove finansiraju porezni obveznici, a ta drzava je po ustavu sekularna. tim zakonom obuhvacene su jevrejske kapice i veliki krstovi oko vrata, zar ne? da se muslimanima ne svidja u francuskoj oni tamo nebi isli. ali to nije istina. isto tako je istina da u sarajevu ne postoji zakon protiv nosenja odredjene odjece, ali bi me neko mozda namarao u tramvaju kad bih obukao sajkacu.
CiCiban

Post by CiCiban »

iako se zabrana odnosi Samo na javne ustanove..taj zakon izgleda kao da je propisano slijedece :

'' ako zelite Slobodan pristup u neku Javnu Ustanovu, na ulazu trebate pojesti par zalogaja svinjetine, cisto zbog toga da ne potenciramo vjerske razlike''

iako je ovo karikirano..za vjernice je posljedica IDENTICNA .. zakon im nalaze da prekrse ono sto im je Strogi Vjerski Propis
:sad:
BigusDickus

Post by BigusDickus »

reaktor wrote:Bigus, sta cekas?
:?
Glumica

Post by Glumica »

iako je vjerovatno svako normalan protiv diskriminacije i protiv ovog zakona, samo me interesuje, nakon onoga sto je angela napisala, zar vam se ne cini da tu ima jos problema osim ocitog? stvarno me zanima sta misite...
Truba

Post by Truba »

Znate šta je diskriminacija
kada ja na faxu dobijem, a ne izvučem pitanja iz povijesti (profa mi zna ime) :D

1. Krstaški ratovi protiv Bosne i njegove poruke
2. Najpoznatiji bošnjački političar 1919 1945
3. Genocid protiv bošnjaka (svih 10 men se čini)

a potpitanja
koliko je džamija bilo u Beogradu men se čini prije 1804 :D
gdje je Tito bio 10. 04 1941. 8)

a branim seminarski iz Pokret NOB u BIH i njegova borba s okupatorima 1941 1942 8)

i frajer me iz publike pita
Odnos NDH prema muslimanima :D
ja odgovorim >>>> Bolji nego prema srbima (u amfiteatru nastane ludnica…jedni se smiju drugi viču) 8)

profa mi dadne 8 u indeks 8)

poslije ovoga na faksu me zovu ili ustaša ili četnik…zavisno od toga koji student je odakle protjeran …
a kada se sjetim da su me zbog mojih stavova u jednoj školi u hercegovini zvali: balija ili ljubitelj muslimana :D

i dan dans me profa pozdravi sa dobar dan (inače pozdravlja se sa selam) gdje god me sretne...
OD SKORO 500 STUDENATA NA DRUGOJ GODINI SAMO NAS JE MALO ZAPAMTIO >>>>> mene između ostalog 8)

profa se zove Smail Čekić >>>> često ga možete vidjeti na TV-u
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

ne znam kako zovu ljude koji sami sebi (kad im vec niko drugi ne kaze pohvalnu rijec) spjevavaju hvalospjeve, ali znam da su omiljeni pokusni kunici studentima psihologije
Post Reply