Zakon o nepušenju postoji već 11 godina (Slobodna dalmacija)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

SimplyRed

#26 Re: Zakon o nepušenju postoji već 11 godina (Slobodna dalmacija)

Post by SimplyRed »

poznanik wrote:
SimplyRed wrote:
kokaj wrote:Kad poskupe cigarete smanjice se pusenje, vako nece...
:bih:
:lol: :lol: u citavoj evropi zabranjeno, pa opet puse, a i cigare su skuplje. od zakona nema nista. na moju srecu, a i ostalih pusaca. :D

Kad bi ti znala kako na pušaču sve smrdi, od kose, odjeće, usta... prestala bi pušiti odmah :oops:
ti ga pretjera maksimalno. :-) kosa smrdi ako se u zatvorenom zadimljenom prostoru previse prebiva, a ne od jedne cigare. Odjeca isto tako. Da je po tom tvom, cijela bi drzava smrdila. A za usta imaju zvake, bombone, sprejevi i, u krajnjem slucaju, nismo mi pusaci neki debili koji nikad nisu culi za cetkicu za zube. :-)
Updated

#27 Re: Zakon o nepušenju postoji već 11 godina (Slobodna dalmacija)

Post by Updated »

Zabranjeno ili ne, pusit ce se. Pusilo se i u najtezim vremenima. Nego, kad je vec o duhanu rijec, na jednoj zakljucanoj temi ostadoh duzan odgovor na komentar:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p4404841

A evo, covjek sacuvao ratnu duhansku ambalazu. Slike nisu najboljeg kvaliteta, ali se porijeklo papira moze prepoznati.
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... php?id=166

Image
staza

#28 Re: Zakon o nepušenju postoji već 11 godina (Slobodna dalmacija)

Post by staza »

gradjaninSa wrote:Brojne su zadaće koje će BiH morati ostvariti na putu prema Europskoj uniji, a jedna od njih je i uvođenje zabrane pušenja na javnim mjestima.
Brojne su zadaće a prva je, ako se želi nešto bitnije promijeniti, da se stvori nestranački građanski koncenzus: to je ono kada vidiš stanovnike evropske kako šetaju na ulici svi zajedno... :D
To je prekrupno za nas :-) - ali vjerujem da bismo mogli početi sa sprovođenjem nekih banalnih zakona, uz sreću da do tada ne ukinu EU i euro.
gradjaninSa wrote:Iako zvuči nevjerojatno i u javnosti je gotovo potpuno nepoznato, Federacija BiH je još 1998. godine donijela Zakon o ograničenoj uporabi duhanskih proizvoda, no on nikada nije bio ništa više osim mrtvo slovo na papiru, odnosno nikada se nije ni pokušalo provesti ga.
Nije nevjerovatno, jer što je više u državi zakonâ to se manje poštuju.
Nedavno su u nekim gradovima Engleske zaustavili semafore na jedan čas (il' približno to vrijeme) i ni jednoga sudara nije bilo, čak štaviše građani su najnormalnije i najkulturnije prelazili pješačke prijelaze i automobili su se zaustavljali: izgleda da su se vremenom naučili humanosti i pristojnosti i zakoni im više ne trebaju: ima i ona da je prvi zakon mentalitet: ničim te izazvano ne napadam itd. i onda sve ostalo normalno funkcionira.
gradjaninSa wrote:Tim zakonom, koji je još uvijek na snazi, regulirano je puno toga, pa primjerice zabrana pušenja vrijedi u obrazovnim, zdravstvenim i socijalnim ustanovama, kao i u ustanovama za boravak djece i studenata.
Može da važi i do 2050.: ko te pita - građani su srušili Berlinski zid i pogazili zakon o međudržavnom razgraničenju: znači zakoni koji ne vrijede spontano se mijenjaju milom ili silom kroz konkretnu akciju visokosvjesnoga građanstva, a oni koji još uvijek vrijede a građani im nisu dorasli nikad i ne moraju biti primijenjeni.
gradjaninSa wrote:Također, zabranjeno je pušenje u ugostiteljskim objektima gdje se poslužuje hrana, osim u prostorijama koje su posebno namijenjene za pušače, a izričito je zabranjeno pušenje u slastičarnicama i mliječnim restoranima.
Imaju li svi takvi objekti obaveznu prostoriju za pušače i o kojem procentu takvih objekata se radi u BiH!?
Šta uraditi sa onim objektima koji takvu prostoriju sticajem okolnosti nemaju, a to će im smanjiti promet: ili ćemo napraviti da se zakon poštuje svugdje!?
Šta sa onima koji budu, inšallah, kršili zakon: hoće li se samo provizorno upućivati kazna platna ili ćemo vidjeti transparentno da je ta kazna i plaćena!?
Ako ta kazna ne bude plaćena ko će odgovarati i kako i hoće li i jedna državna ili civilna ili vladina ili nevladina institucija ili organizacija ili udruga reagirati po tom pitanju i hoće li to reagiranje biti sposobno promijeniti stanje na terenu?
;-)
realna do boli

#29 Re: Zakon o nepušenju postoji već 11 godina (Slobodna dalmacija)

Post by realna do boli »

Ja sam pusac i koliko znam, zabrane pusenja su na snazi i primjenjuju se u zatvorenim prostorima tipa, bolnice, javne ustanove i sl. Tamo gdje postoji znak zabranjeno pusenje za mene znaci ZABRANJENO PUSENJE.
Meni nije problem izaci napolje i zapaliti i jako mi smetaju tipovi koji namjerno zapale tamo gdje je zabranjeno u stilu..sta mi mogu. Postujem prostor ne pusaca, ali ne vidim razlog da prostor pusaca bude sveden na nekakav prljavi i zapusteni kavez. Skloni smo inatu, ne samo mi u BiH nego i pusaci sirom svijeta.
Nismo imbecili koji nisu svjesni stetnosti duhana...ali...ali....jbga.
Postoji zabrana tocenja i kupovine pica za maloljetnike, mislim i prodaja cigareta maloljetnicima..treba napokon poceti sa kaznjavanjima svih onih koji krse zakon na bilo koji nacin i tacka.
slobodni armirach

#30 Re: Zakon o nepušenju postoji već 11 godina (Slobodna dalmacija)

Post by slobodni armirach »

ok javne Ustanove zabrana nista cudno,

a problem sa kafanama je slaba ili nikakva ventilacija, pa onda nepusaci jadikuju na duhanski dim, pa i meni duhandziji smetaju slabo ventilisane kafane, pa ne idem.

EUforicari bi trebali da se prihvate drugih oblasti u kojima ima vise efekta, pokretace ovih EU integracija obicno 'nevladin sektor' vidim kao nedozrele osobe nikad zavrsenih politickih nauka cije tetke esto piskaraju po drzavnim insitucijama.
Post Reply