Mislim da je prijedlog prilično dobar uz možda malo prilagođavanje zakonu i još neke sitnice.Udruženje “Akcija građana“ uputilo je otvoreno pismo premijeru Kantona Sarajevo i gradonačelniku Sarajeva Besimu Mehmediću i Aliji Behmenu u kojem se navodi da je jedno krupno pitanje ostalo neriješeno - kako ćemo preživjeti „blagodeti života u Gradu Sarajevu“ dok se ne pooštri kaznena politika i dok se ne izgrade nepostojeći zatvori i kaznionice?
U pismu ih mole da na sljedeću sjednicu Vlade Kantona Sarajevo i sjednicu Gradskog vijeća iznesu prijedloge za koje smatraju da će dati rezultate.
Udruženje „Akcija građana“ predlaže da se privremeno (do pooštravanja kaznene politike i izgradnje novih zatvora i kaznionica raznih tipova) izda odobrenje roditeljima i punoljetnim građanima Sarajeva da mogu koristiti oružje koje su im odobrili zvanični organi u slučajevima samoodbrane kada kriminalac ugrožava živote ljudi, živote njihove djece ili ugrožava njihovu pokretnu i nepokretnu imovinu.
Također, predlažu da Vlada Kantona Sarajevo privremeno odobri građanima Sarajeva upotrebu sile protiv vozača koji divljaju ulicama i koji bez ikakvog zazora izazivaju pogibeljnu opasnost za druge vozače i pješake.
Jedan od prijedloga je i da se aktivira Civilna zaštita u smislu organizovanja večernjih i noćnih dežura po mjesnim zajednicama, s odobrenjem upotrebe sile prema kriminalcima i dilerima droge odmah prilikom hvatanja.
“Poštovana gospodo, dužni ste po Ustavu izjednačiti prava građana u Kantonu Sarajevo. Ne može Kanton Sarajevo nekome biti 'divlji zapad' za iživljavanje, a nekome grobnica!? Ako nas niste u mogućnosti zaštititi, dužnost Vam je da nam odobrite legalnu opciju samozaštite, da možemo slobodno upotrijebiti silu protiv mafije i kriminala svih oblika koji se razmnožio usljed neučinkovitosti državnog aparata“, navodi se u otvorenom pismu.
Molimo Vas, dodaje se, da razumijete roditelje koji sa zebnjom iščekuju svoje dijete poslije večernjeg izlaska.
„Građani i roditelji od Vas očekuju da se zaustavi sadašnja anarhija uličnog kriminala i da se uz vašu pomoć, prije svega uz pomoć i legalne odluke Kantona Sarajeva, pređe u fazu organizovane samozaštite“, navodi se, između ostalog, u otvorenom pismu.
Šta više mislim da je neko iz Akcije građana i ovdje na forumu

by viva_castro on 13/08/2009 22:47
Ja cu biti zadovoljan kada kazna za držanje nelegalnog oružija bude pucanje iz istog u koljeno onog čije je oružje i ko ga nosi, nije mi bitno je li desno ili lijevo. Ali ipak ću prihvatiti da sam ja pomalo ekstreman
A vi ljepotani iz DOSTA! najiskrenije vam savjetujem da počnete nešto raditi i da prestanete sa dopisivanjem, za to imate i SMS. Dakle hajmo fino pljunut u šake i zavrnut rukave, ovako ne možete očekivati da vas neko drži za ozbiljno ili kao kakav faktor u nevladinom sektoru i društvu općenito.
Evo vam džaba prijedlog, napravite po komšilucima straže, pa bijte ove prestupnike, nakon prvih nekoliko puta garantujem da će se popraviti situacija!
To ćete postići tako što ćete se organizovati unutar DOSTA! (mnogo vas ima, ako nakon Dubioze i Frenkija i ne znam ti koga sve ne nemate dovoljno aktivista da sami ovo uradite onda je to žalosno, i po vas i po obraz ovog naroda) ako ne uspijete unutar DOSTA! onda okupite te aktiviste pa nek oni to organizuju i vode po svojim komšilucima.
Dogovorite se i sa policijom, da ne bi bilo nelegalno i bijete prestupnike, lopove, jalijaše itd isključivo u "samoodbrani" koja bi postala masovna pojava.
Garantujem vam da će sudije vrlo rado dočekati vašu "samoodbranu" i pustiti vas s mirom.
Eto vam gratis ideja i plan, ako mislite ozbiljno i ako ste ozbiljni, ako ne... ne trošite medijski prostor u dopisivanjima, kažem ponovo imate SMS a neko bi mogao i pomisliti da ste ozbiljni, pouzdati se u vas, a onda uvidjevsi pravu stvar potpuno izgubiti povjerenje u nevladin sektor, kao bitan dio demokratskog drustva.
viva_castro
Šala mala, sigurno nisam jedini koji ovako misli, svakako sve najbolje i...nemojte da završi na dopisivanju!