ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

vratnik

#51 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU

Post by vratnik »

Uraditi analizu vode, i kopije zakucati na vrata dzamija uz naslov: samo da znate, s abdestom ili bez, u govnima ste..

(salim se naravno, nemam rjesenja za sve, valja mi se brinuti za svoju porodicu)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#52 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU

Post by PipiDugaDevetka »

ja_cura_ wrote:zna li iko, kako mogu doci do onog clanka iz novina, koji je bio postavljen na jednoj starijoj temi, gdje su navedene sve ulice sya azbestnim cijevima??? evo trazim po forumu, ali ne mogu da nadjem, stalno mi pokazuje samo ovaj jedan link koji je napisao neko sa foruma.
hvala!
Spisak ulica u Kantonu # 9, SA. sa azbestno-cementnim vodovodnim cijevima:
Opština Centar:
Urijan Dedina, Omera Stupca, Muzeji, Tešanjska, Alipašina, Bolnička, Višnjik, Šekerova,
Šejh Mehmedova, Jukićeva, Hasana Bibera, Patriotske lige I Kromolj.

Novo Sarajevo:
Orlovačka, Humska, Skopljanska, Drinska, u Pofalićima;
Mustafe Behmena, Hasana Bibera(Ponavlja se ime, valjda je ulica u 2 opštine-op.PD9) u Velešićima;
Kemala Kapetanovića, Behdžeta Mutevelića I Hamdije Ćemerlića na Grbavici;
Milinkladska, Posavska, Varaždinska, Triglavska, Olovska I Novopazarska na Hrasnom Brdu;
Gornjovakufska, Trebervićka I Radnička –naselje Vranjače;

Novi Grad:Braće Mulić, Aleja Bosne srebrene, 14. Maja, Stupska, Branislava Nušića, Fra Antuna Kneževića, Lukavička cesta, Fočanska, Muftije Džabića, Prvomajska, Gradačačka, Prijedorska, Ilije Engela, Nusreta Prohića, Tuzlanska, Safeta Zajke, Smaje Šikala, Briješće Brdo, Brezanska, Viteška, 8. Marta, Rogatička, Put za Lemeze, Zabrđe, Rajlovac, Put za Smiljeviće;

Stari Grad:Škaljin sokak, Sedrenik, Alije Nametka I Ispod grada;

Ilidža:Sokolović-kolonija, Ilidža-centar, Otes, Doglodi, Stup, Kovači-Hrasnica, Vrelo Bosne;
Odnosno, u ulicama:
Bosanskih gazija, Lužansko polje, 12. Marta, Gazi Hasan-paše, Mithada Hujdura Hujke, Prve samostalne brigade, Nasihe Kapidžić, Edhema Eke Džubura, Željeznička, Gliše Jankovića, Mustafe Ice Voljevice, Ivana Brkića, Vjekoslava Klajića, Raghima Ćatovića, Dragana Kulidžana, Fadila Hadžića, Franje Vuletića, Barska, Spomenik, Oteška, Čitlučka, Mliništa, Jana Doršnera, Bojnička, Unska, Gorana Šišića, Uglješe Uzelca, Bare kod Stupa, Začardak, Lepenička, Nikole Kolumbića, Fridriha Adolfa, Mehmedalije Bojića, 14. Maja 92., Kasindolskih žrtava, Dobrinjska, Stupska, Latička, Ribnica, Semizova kula, Kovači-Hrasnica, Jablanička, Crnih Labudova, Vrelo Bosne I Plandište.

Vogošća:Stara cesta, Orahov brijeg, Barica, Ršida Bešlije, Hotnj II, Hotonj IV, Izeta Delića, Skendera Kulenovića, Donja Jošanica, Ahmeda Rizve, Krivoglavci, Stara cesta Semizovac, Nova cesta Semizovac, Nova ćeljeznička stanica I Svrake.
Spisak sa. ''azbestnih'' ulica objavilo Oslobođenje početkom 2007.g.
Kada je taj skenirani članak bio vidljiv, ja sam ga isprintao, ali tada nisam imao skener, pa sam evo, pretipkao spisak ulica prema Oslobodjenju. Novinar Oslobodjenja je to preuzeo sa web. stranice ViK Sarajevo.

Nekako u isto vrijeme nestalo je tog spiska sa http://www.vik.sa.ba, odnosno, kada je pitanje u vezi sa azbestno-cementnim vodovodnim cijevima u Skupštini Kantona postavio Saša Magazinović-SDP. I on se pozivao na spiskove ulica sa web. stranice ViK-a.

Prava je istina da niko osim odgovornih u toj javnoj firmi, ViK Sarajevo, ne zna kompletan i tačan spisak ulica.
Mozda i oni ne znaju sve, ako nisu sačuvali sva dokumenta kada su se postavljale te opasne cijevi.

Moja ulica je nastala u Pejtonu 1970-tih, a moja zgrada je izgradjena 1972. i znalo se u to vrijeme da su azbestno-cementne vodovodne cijevi opasne. I u socijalizmu su gledali da uštede na uštrb zdravlja običnih ljudi-raje. Cijeli Pejton je sa ovim cijevima. A o samoj pumpi u vodozaštitnoj zoni koja se nalazi u četverouglu Pejton-Otes-rječica Dobrinja-Energoinvest i kroz koju prolazi autoput prema Blažuju je već rečeno da je NEODRŽIVA (Nazif Mahmutović, pomoććnik načelnika opštine Ilidža za komunalne poslove)!

Neke se azbestno-vodovodne cijevi u Gradu mijenjaju (Slučaj curenja gasa kod BKC-ex.''Djuro Djaković'' kada su presjekli plin mijenjajući vodovodne cijevi, a samo nekoliko dana od eksplozije u Radićevoj), a nigdje plana, nego kako koji funkcioner ''preko veze'' zatraži izvjenu cijevi. Ovo ja pretpostavljam da je tako. Uglavnom nema plana, potrebne su ogromne pare za promjenu ovih cijevi,...Eto, glasali smo, neki nisu jer im je teško i ''nemaju za koga glasati'', premijer dao ostavku, novi počeo da radi...Njega neću da kritikujem dok ne prodje 100 dana otkako je preuzeo vladavinu.
Post Reply