Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
User avatar
Karabaja
Posts: 2157
Joined: 18/04/2004 16:12
Location: Njemačka

#1 Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Karabaja »

Svake zime - ista priča. Trend ide ka povećanju zagađenja. Sve manje ljudi koristi čiste izvore grijanja, a broj automobila raste. Ima li iko u ovoj zemlji štele i korupcije da za promjenu pogura nešto vezano za očuvanje kvaliteta zraka da svima bude bolje umjesto pojedincu?

Za početak treba provjeriti da li mjerne stanice uopšte daju ispravne podatke. Znam da je bilo afera sa mjernim stanicama u KS koje navodno prikazuju manje zagađenje nego što ustvari jeste.

Da li je rješenje zabrana loženja uglja? Kako vršiti kontrolu? Subvencionirati cijenu plina ili struje u zimskim mjesecima? Strožija provjera izduvnih gasova na automobilima?
User avatar
p206
Posts: 7940
Joined: 23/06/2011 07:23
Location: Medžika Džonsona br. 72

#2 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by p206 »

Loženje uglja i auta su najmanji problem.... kod mene komšija loži auto gume. Svi mu kažemo da prestane, čak mu je neko i inspekciju zvao, ali seljačina koja ne bi vidjela Sarajeva da ga Karadžić nije otjerao sa planine po svom.
User avatar
saiks
Posts: 1006
Joined: 12/11/2013 13:06

#3 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by saiks »

Ma ja bi zabranio lozenje uglja,covjece koji to smrad stvara,da navecer cijeli komsiluk mora prozore zatvarati.
User avatar
piupiu
Posts: 16297
Joined: 05/01/2008 05:08

#4 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by piupiu »

Tema - od ovoga se dobivaju rakovi i razne boleštine, a i umire se ranije.

Image
Kažnjivo je svako spaljivanje otpada u kućanstvima. Pozivamo da se u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave nadležnim inspekcijama općine i Kantona (Eko-telefon 033 660 000) ili na Kantonalni operativni centar Civilne zaštite – 121.

Preporučuje se smanjeno kretanje naročito tokom jutarnjih i večernjih sati za rizične kategorije stanovništva u koje spadaju osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, opstrukcijama dišnog sistema, rekovalescenti, djeca predškolskog uzrasta te starije osobe i trudnice.

Upućuje se apel vozačima da smanje upotrebu osobnih vozila na najmanju moguću mjeru, što se naročito odnosi na vlasnike starijih vozila koja imaju puno veću emisiju štetnih materija u okoliš, dok će sva vozila koja vidno emituju veće količine dima i čađi biti poslana na vanredni tehnički pregled.

Izvor: http://sarajevo.co.ba/disanje-u-sarajev ... -po-zivot/
User avatar
piupiu
Posts: 16297
Joined: 05/01/2008 05:08

#5 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by piupiu »

The International Agency for Research on Cancer (IARC) has classified outdoor air pollution as a cancer-causing agent (carcinogen). The IARC is part of the World Health Organization, and is one of the primary sources for information on cancer-causing substances for the American Cancer Society and other organizations. In its evaluation, the IARC concluded that outdoor air pollution causes lung cancer and is also linked to an increased risk for bladder cancer.

The IARC has previously classified many components of outdoor air pollution as carcinogens, including diesel engine exhaust, solvents, metals, and dust. But this is the first time it has classified outdoor air pollution – as a whole – as a carcinogen. It also classified another major component of outdoor air pollution – called particulate matter – as a carcinogen on its own. Particulate matter is a combination of extremely small solid particles and liquid droplets that are found in the air. Particulate matter can include things like dust or smoke, as well as chemicals. The IARC evaluation showed an increasing risk of lung cancer with increasing levels of exposure to outdoor air pollution and particulate matter.

Air pollution is already known to increase risks for other diseases, especially respiratory and heart diseases. Studies show that levels of exposure to air pollution have increased significantly in some parts of the world, mostly in rapidly industrializing countries with large populations. The most recent data from the Global Burden of Disease Project indicate that in 2010, 3.2 million deaths worldwide resulted from air pollution, including 223,000 from lung cancer.

http://www.cancer.org/cancer/news/world ... ses-cancer
User avatar
mayab
Posts: 26960
Joined: 06/03/2008 13:00
Location: SARAJEVO

#6 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by mayab »

Šta reći, ova lopovska vlast je svojim postupcima i neradom dovela do povratka uglja u loženje na velika vrata, te vozanje raznoraznih auto grobova, jer se u principu ne kontrolišu izduvni gasovi, i ne podstiče nabavka novijih auta koji manje zagadjuju( sta reći , kad ovi sa novim autima plaćaju veći godisnji porez od vlasnika "grobova") , da ne govorim o dodatnim taksama za one koji voze na plin, a električni auti su veći SF od Star warsa
Laku noć BiH...
User avatar
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji
Posts: 45073
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...

#7 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by Chmoljo »

jutros auto ko da si uštipke pržio na njemu - mogo bi ga oprati jedino vrućom vodom i fairyjem, zbog ove masnoće što "pada" iz ovog zagađenja.

treba ganjati donacije za proširenje kapaciteta onkologije... da nas dočekaju spremni koliko toliko...
User avatar
howdy
Posts: 3537
Joined: 11/04/2010 09:09
Location: Fadil Novalic do mezara

#8 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by howdy »

Hitno i bez javne rasprave: Lukavac dobio Centar za reciklažu rabljenih guma.
Naime, Lukavac je pored negodovanja javnosti i prekinute prezentacije Studija uticaja na okoliš postrojenja za reciklažu gume, dobio “Centar za reciklažu rabljenih guma” na lokaciji bivše kompanije Messer. I pored toga što je prezentacija Studije prekinuta nakon što je profesor Edin Delić prozreo namjeru organizatora i predstavnice Federalnog ministarstva, ista je prema dokumentu “Okolišna dozvola” ipak održana i nazvana “javna rasprava”. U obrazloženju se kaže: Nakon javnog uvida na web stranici ministarstva, održana je javna rasprava 4.11.2015. godine. Kako je izgledala javna rasprava možete pogledati u narednom članku: Pogledajte kako je i zašto prekinuta “prezentacija Studije uticaja na okoliš postrojenja za reciklažu gume, investitora Energy solution” I sam dokument “Okolišna dozvola” ima niz nepravilnosti a osvrnut ćemo se na neke. 2.2. Piroliza Bitno je naglasiti da sistem koristi jednostavne hemijske metode za adaptiranje boje i mirisa finalnog produkta” – U ovom dijelu nisu navedene o kojim se JEDNOSTAVNIM HEMIJSKIM metodama radi. 4.2 Utjecaj na stanovništvo Mogući utjecaj na stanovništvo može biti psihološkog karaktera :D :D . Prema projektnoj i tehnološkoj dokumentaciji, predmetno postrojenje neće imati negativnog utjecaja na stanovništvo jer je ova tehnologija okarakterisana kao “ekološki prihvatljiva” i “ekološki sigurna”. 4.3. Utjecaj na kvalitetu zraka Radom mehanizacije doći će do emisije dima i lebdećih čestica, što je neminovna pojava, privremenog karaktera i stvara kratkotrajan utjecaj koji je dominantan na samoj lokaciji i bez daljnjih i trajnih posljedica na okoliš. 4.4. Utjecaj na površinske i podzemne vode PREDVIĐA SE dodatna izgradnja neophodnih ili sanacija postojećih kanalizacionih i vodovodnih sistema kako bi se tokom rada centra negativan utjecaj odlaganja guma na površinske i podzemne vode sve na minimum. 7. Sistem monitoringa Vrsta i dinamika mjerenja zagađenih materija u dimnim plinovima sagorijevanja piroliznog ulja i piroliznog plina u ovom postrojenju data su u tabeli. U tabeli je rečeno kako će supstanci kao što je azotni oksid, ugljenmonoksid,hlorovodonik, temperatura itd itd imati stalna mjerenja dok će teški metali, dioksini i furani biti mjereni dva puta godišnje. Također, u ovoj stavci se govori da postrojenje za spaljivanje i suspaljivanje ili linija za spaljivanje neće ni pod kojim uvjetima nastaviti spaljivanje otpada u periodu dužem od četiri sata bez prekida ukoliko dođe do prekoračenja graničnih vrijednosti emisija. PREUZMI: Okolišna dozvola – Energy Solution Za ovo rješenje nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe kod Kantonalnog suda u Sarajevu u roku od 30 dana od dana prijema rješenja.
I pored vec postojecih zagadjivaca poput FSL, FCL i Gikil, jos je nedostajala spaljivacnica guma, odnosno njih 3.
Najjadnije od svega je da se u Sarajevu odlucuje da li je i koliko zagadjen zrak u Lukavcu.
Last edited by howdy on 04/12/2015 07:53, edited 1 time in total.
User avatar
howdy
Posts: 3537
Joined: 11/04/2010 09:09
Location: Fadil Novalic do mezara

#9 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by howdy »

4.2 Utjecaj na stanovništvo Mogući utjecaj na stanovništvo može biti psihološkog karaktera :D :D


vjerovatno smatraju da bi im neko mogo malo je**t mater
Last edited by howdy on 04/12/2015 08:03, edited 2 times in total.
User avatar
jao_situacije
Posts: 17943
Joined: 29/03/2014 19:20

#10 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by jao_situacije »

dobro je, ove godine je počelo 3.12. prošle je bilo ranije ako se ja dobro sjećam

kad mi neko kaže što pušiš nezdravo je, pa dim iz cigare dođe kao proljetni povjetarac na bjelašnici u odnosu na ovo što udišemo
User avatar
howdy
Posts: 3537
Joined: 11/04/2010 09:09
Location: Fadil Novalic do mezara

#11 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by howdy »

bujrum u lukavac - vazdusnu banju sjeveroistoka bosne :D :D
User avatar
salik79
Posts: 27013
Joined: 16/09/2013 13:15

#12 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by salik79 »

howdy wrote:bujrum u lukavac - vazdusnu banju sjeveroistoka bosne :D :D
Haj' ba, nije im Svatovac daleko :mrgreen:
User avatar
howdy
Posts: 3537
Joined: 11/04/2010 09:09
Location: Fadil Novalic do mezara

#13 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by howdy »

salik79 wrote:
howdy wrote:bujrum u lukavac - vazdusnu banju sjeveroistoka bosne :D :D
Haj' ba, nije im Svatovac daleko :mrgreen:
kilometar vazdusne linije :D
luxferre
Posts: 657
Joined: 25/07/2009 00:23

#14 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by luxferre »

Da vammalo približim šta je ministrica Edita Đapo (inače doctor ekonomje) prihvatila pod "javnom raspravom".
Mislim da ovdje ima materijala I za crte I za CIN...
http://www.sodalive.ba/izdvojeno/pogled ... -solution/

Lukavčani se pitaju svaki dan kad će kineze da vrate u Japan.
User avatar
salik79
Posts: 27013
Joined: 16/09/2013 13:15

#15 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by salik79 »

jao_situacije wrote: kad mi neko kaže što pušiš nezdravo je, pa dim iz cigare dođe kao proljetni povjetarac na bjelašnici u odnosu na ovo što udišemo
Jes', al' 1+1=2 :)
User avatar
salik79
Posts: 27013
Joined: 16/09/2013 13:15

#16 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by salik79 »

howdy wrote:
salik79 wrote:
howdy wrote:bujrum u lukavac - vazdusnu banju sjeveroistoka bosne :D :D
Haj' ba, nije im Svatovac daleko :mrgreen:
kilometar vazdusne linije :D
Tako nekako, nek' provuku kak'e ventilacione cijevi i problem rijesen :D
neki
Posts: 6609
Joined: 17/02/2005 07:57

#17 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by neki »

mayab wrote:Šta reći, ova lopovska vlast je svojim postupcima i neradom dovela do povratka uglja u loženje na velika vrata, te vozanje raznoraznih auto grobova, jer se u principu ne kontrolišu izduvni gasovi, i ne podstiče nabavka novijih auta koji manje zagadjuju( sta reći , kad ovi sa novim autima plaćaju veći godisnji porez od vlasnika "grobova") , da ne govorim o dodatnim taksama za one koji voze na plin, a električni auti su veći SF od Star warsa
Laku noć BiH...
nije vlast kriva nego glupav narod
User avatar
jao_situacije
Posts: 17943
Joined: 29/03/2014 19:20

#18 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by jao_situacije »

salik79 wrote:
jao_situacije wrote: kad mi neko kaže što pušiš nezdravo je, pa dim iz cigare dođe kao proljetni povjetarac na bjelašnici u odnosu na ovo što udišemo
Jes', al' 1+1=2 :)
slab sam ja iz matematike :lol:
ne izlazim po ovom vremenu ako ne moram
User avatar
jao_situacije
Posts: 17943
Joined: 29/03/2014 19:20

#19 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by jao_situacije »

neki wrote:
mayab wrote:Šta reći, ova lopovska vlast je svojim postupcima i neradom dovela do povratka uglja u loženje na velika vrata, te vozanje raznoraznih auto grobova, jer se u principu ne kontrolišu izduvni gasovi, i ne podstiče nabavka novijih auta koji manje zagadjuju( sta reći , kad ovi sa novim autima plaćaju veći godisnji porez od vlasnika "grobova") , da ne govorim o dodatnim taksama za one koji voze na plin, a električni auti su veći SF od Star warsa
Laku noć BiH...
nije vlast kriva nego glupav narod
i vlast i narod
da krenu zeleni udarat kazne za zagađenje kurac bi se ložilo ko u titaniku
User avatar
salik79
Posts: 27013
Joined: 16/09/2013 13:15

#20 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by salik79 »

jao_situacije wrote:
salik79 wrote:
jao_situacije wrote: kad mi neko kaže što pušiš nezdravo je, pa dim iz cigare dođe kao proljetni povjetarac na bjelašnici u odnosu na ovo što udišemo
Jes', al' 1+1=2 :)
slab sam ja iz matematike :lol:
ne izlazim po ovom vremenu ako ne moram
Eh, ako je tako, onda je 2-1=1 :D
User avatar
jao_situacije
Posts: 17943
Joined: 29/03/2014 19:20

#21 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by jao_situacije »

salik79 wrote: Eh, ako je tako, onda je 2-1=1 :D
:lol:
e tako :mrgreen:
User avatar
hadzinicasa
Posts: 13620
Joined: 08/11/2005 16:08
Location: u tranziciji

#23 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by hadzinicasa »

jos malo pa kao Dzapanezi s maskama okolo hodati... iako ne vjerujem da pomaze puno.
Fauja Singh
Posts: 2467
Joined: 07/12/2011 12:40

#24 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by Fauja Singh »

Do kraja godine nema padavina, pogusit cemo se.
sumirprimus
Posts: 80471
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D Saj ops

#25 Re: Zagađenje zraka u gradovima BiH

Post by sumirprimus »

p206 wrote:Loženje uglja i auta su najmanji problem.... kod mene komšija loži auto gume. Svi mu kažemo da prestane, čak mu je neko i inspekciju zvao, ali seljačina koja ne bi vidjela Sarajeva da ga Karadžić nije otjerao sa planine po svom.
netacno.
to je jedan na desetine hiljada drugih koji loze ovo drugo.
Post Reply