Zadnji pogon zimi
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#26 Re: Zadnji pogon zimi
Sva sreca kad ciko - inzenjer u Ingolstatu rasprostre komad papira da nacrta novog audia i prva stvar koju pomisli je da auto mora odgovarat' soferu iz Bosne i da se more popet uz Bjelasnicu. Mi se nesto natezemo ovdje, sta je bolje, sta nije, a ne mrdamo s mjesta. Mi smo 0% trzista automobila, nase ceste nisu ceste i kad proizvodjaci sagledavaju potrebe trzista mi ne postojimo. U normalnom svijetu gdje ima dovoljno novaca, gdje se ne stedi na gumama i gdje su normalne ceste koje se ciste redovno, nema bas puno veze da li je FWD ili RWD, ali nazaost mi smo druga planeta... Mi jos uvijek pod zadnji pogon podrazumjevamo MB 190 koji je izasao prije 29 god ili BMW E30 od prije 28 god.
- ElRe
#27 Re: Zadnji pogon zimi
Novi automobili sa zadnjim pogonom uglavnom imaju raspored masa 50:50, uz dobre zimske gume sve je jasno.
-
goran16v
#28 Re: Zadnji pogon zimi
Nije to samo raspored mase, ima tu jos svasta nesto...ElRe wrote:Novi automobili sa zadnjim pogonom uglavnom imaju raspored masa 50:50, uz dobre zimske gume sve je jasno.
-
eeddiinn
#29 Re: Zadnji pogon zimi
hahah najbolje su ove price čula moja baba u brijačnici da su k... auta sa zadnjim pogonom. dajte ljudi manite se glupih priča ako niste probali i jedno i drugo. ja lično vozim auto sa prednjim pogonom al protiv zadnjeg nemam apsolutno ništa protiv, šta više. evo jedan primjer, neki dan krenuo na noćno skijanje, znači cesta kompletno prekrivena snijegom kod mene octavia 2010 sve četiri gume michelin a4 bez ESP, a ispred mene rođak bmw 3 2008 sa ESP dosta lošije gume, ja ne da ne mogu da mu priđem kroz krivine nego mi bježi katastrofa. on kao po šinama kroz krivine. što si tiče kretanja uz brdo tu je malo drugačija situacija ali ne baš da on ne može krenuti ali malo teže ide nego ja. tako da probajte i jedno i drugo pa onda donesite odluku a ne ovako čuo ja tamo nešta, a ne naravno one harabatije stare po 30 godina.
- Qler
#30 Re: Zadnji pogon zimi
Ja i zaboravih navesti jedan primjer lose zadnje vuce i odlicnog quattro pogona, BMW M3 i Audi S4
Ili C 63AMG i Audi S4
Naravno audi je daleko bolji
A BMW je kanta sa pogonom na zadnje tockove
kao i mecka 
Ili C 63AMG i Audi S4
Naravno audi je daleko bolji
- 2AK-47
#31 Re: Zadnji pogon zimi
Ma ja to ništa nevalja
, čak bi se kombiji i kamioni trebali prestat proizvodit, to je zadnja vuča, to je zlo
, a što bošnjo pojma nema o životu kamol o vožnji nikom ništa 
-
Mustafapasa
#32 Re: Zadnji pogon zimi
nema potrebe,neka neko na youtube nadje ovo i vidjet ce se...
samo da kazem par stvari:
onaj ko misli da je zimi dovoljno imati 2 zimske gume naprijed (prednji pogon) ne misli dobro ni sebi ni drugima...(ima klip koji testira ovo sve)
sto se tice bmw i toga, nemam iskustvo i ne znam, ali ne mislim da je sad to neka svemirska razlika...mislim da ce po tom pitanju uvijek malu prednost imati vozila s prednjom vucom, ali da se razumijemo, prije bih uzeo auto sa zadnjom vucom i DUBOKOM zimskom sarom, auto na kojem su 4 zimske, nego neko sa prednjom i nekim polovicnim gumama ili jos gore, auto sa nazad ljetnim...zato osigravajuce kuce u zemljama oko nas ne isplacuju stetu za sudare zimi ako nemas 4 zimske gume
onaj ko misli da je zimi dovoljno imati 2 zimske gume naprijed (prednji pogon) ne misli dobro ni sebi ni drugima...(ima klip koji testira ovo sve)
sto se tice bmw i toga, nemam iskustvo i ne znam, ali ne mislim da je sad to neka svemirska razlika...mislim da ce po tom pitanju uvijek malu prednost imati vozila s prednjom vucom, ali da se razumijemo, prije bih uzeo auto sa zadnjom vucom i DUBOKOM zimskom sarom, auto na kojem su 4 zimske, nego neko sa prednjom i nekim polovicnim gumama ili jos gore, auto sa nazad ljetnim...zato osigravajuce kuce u zemljama oko nas ne isplacuju stetu za sudare zimi ako nemas 4 zimske gume
- GAU8
#33 Re: Zadnji pogon zimi
Zadnja vuca je zabavnija.
A zimi, po mom misljenju ako vozis preko limita koji postavljaju uslovi na cesti, letis van, bez obzira jel pogon naprijed ili nazad.
Samo je pitanje kojim krajem auta ces izletjeti sa ceste...
A zimi, po mom misljenju ako vozis preko limita koji postavljaju uslovi na cesti, letis van, bez obzira jel pogon naprijed ili nazad.
Samo je pitanje kojim krajem auta ces izletjeti sa ceste...
- Optimist
#34 Re: Zadnji pogon zimi
Preporucujem pogledati treci klip do kraja, po meni je najzanimljiviji.Mustafapasa wrote:nema potrebe,neka neko na youtube nadje ovo i vidjet ce se...
-
motorola01
#35 Re: Zadnji pogon zimi
Zato svi gledaju utrke F1 u jesen,a pogotovo u pola zime uzbrdo i nizbrdoQler wrote:Ne treba nista u gepeku, samo dobre gume i znati kako sa gasom.
Gore vam je covjek napisao sto se prave auta sa prednjom vucom, samo zbog manje cijene proizvodnje. Zadnja da ne valja sto audi na DTM-u u svom starom TT-i ima zadnju vucu? Sto F1 bolidi imaju zadnju vucu? Mislim ako je lakse upravljati sa prednjom, zar nije logicnije onda da F1 bude prednja vuca, mozda ce brze u krivine:D:D
Nikad, nikad sa prednjom vucom ne mozes uci u krivinu tako brzo kao sa zadnjom, i ko se imalo razumije u auta, a i u osnovne zakone fizike, to mu je jasno...
edit:zaboravih napisati jednu cinjenicu,bez ovog gore s.anja
- Qler
#36 Re: Zadnji pogon zimi
Ovi sto idu na planinu sa zadnjom vucom, oni odu gore u kasnu jesen i ostanu dok seva ne propjeva. Jer auta sa zadnjom vucom cim vide pahulju da pada, odmah se sama gase, i odlaze u tzv. automobilsku hibernaciju. U tom periodu oni ugase sve nepotrebne potrosace i i akumulator tada traje dosta duze nego ljeti kada su cesto u pokretu i slobodno lutaju cestama. Zato auta svako ljeto sto vise pune akumulator da imaju preko zime zaliha.
Ako ih neko probudi iz tog zimskog sna onda su jako nervoza i cudljiva i bacaju se po krivinama, izlijecu sa cesta i cesto prijeteci gledaju auta sa prednjim pogonom i prednjim zimskim gumama a zadnjim slickovima....
Ako ih neko probudi iz tog zimskog sna onda su jako nervoza i cudljiva i bacaju se po krivinama, izlijecu sa cesta i cesto prijeteci gledaju auta sa prednjim pogonom i prednjim zimskim gumama a zadnjim slickovima....
-
yml
#37 Re: Zadnji pogon zimi
Morate pogledati malo bolje auta, bmw i merc koji vidite cesto na planini, mozda i nije zadnji pogon, mozda je xd ili 4matic, to jeste stabilniji nego sto mislite...
- chuchumbamayumbe
#38 Re: Zadnji pogon zimi
Ja sam sa zadnjom vučom na išao svake godine na Bjelašnicu, bilo snijega ili ne.
Krenem rikvercom sa Alipašinog, pa lagano, samo rikvercom...jeste da me malo zaboli vrat ali izguram nekako...

Krenem rikvercom sa Alipašinog, pa lagano, samo rikvercom...jeste da me malo zaboli vrat ali izguram nekako...
-
motorola01
#39 Re: Zadnji pogon zimi
Pa bolje da si one vrece voz`ochuchumbamayumbe wrote:Ja sam sa zadnjom vučom na išao svake godine na Bjelašnicu, bilo snijega ili ne.
-
Brdar
-
Brdar
- 2AK-47
#42 Re: Zadnji pogon zimi
motorola01 wrote:Pa bolje da si one vrece voz`ochuchumbamayumbe wrote:Ja sam sa zadnjom vučom na išao svake godine na Bjelašnicu, bilo snijega ili ne.
![]()
To vam je puno bolje ja svog BMW-a vozim na bok već mjesec dana
- chuchumbamayumbe
#43 Re: Zadnji pogon zimi
2AK-47 wrote:motorola01 wrote:Pa bolje da si one vrece voz`ochuchumbamayumbe wrote:Ja sam sa zadnjom vučom na išao svake godine na Bjelašnicu, bilo snijega ili ne.
![]()
![]()
To vam je puno bolje ja svog BMW-a vozim na bok već mjesec dana
Taaaa će...treba zatvarati ovu temu.
-
Brdar
- chuchumbamayumbe
#45 Re: Zadnji pogon zimi
Jeste, jeste, slažem se.Brdar wrote:I samo da kazem da je lakse upravljat prednjim pogonom, jer udari po gasu u krivini sa zadnjim pa ces vidit kad te iznese, a s prednjim je lakse kontrolisati auto i auto je upravljivije. Vozio sam ja i BMW i MB, ali je Volvo zakon.
I Golf2 je najbolji auto na svijetu.
Hajde sada ovo mandalite, Azizinog vam rahmeta.
-
Brdar
- chuchumbamayumbe
#47 Re: Zadnji pogon zimi
Brdar, šta ti bi?!
Tema je "Zadnji pogon zimi", u tom kontekstu se spominju BMW, MB, Opel Omega
, itd...
Sjooo prenosa Kekuna mi malog.
Tema je "Zadnji pogon zimi", u tom kontekstu se spominju BMW, MB, Opel Omega
Sjooo prenosa Kekuna mi malog.
-
goran16v
#48 Re: Zadnji pogon zimi
I kakve to matere ti ima veze s temom? Kad si vec majstor copy + paste da te podsjetim da je i taj isti Volvo tek, mislim 1988, poceo proizvodnju FWD auta u seriji 400 (kojeg istinski Volvo entuzijasti nisu smatrali pravim Volvom jer se proizvodio u Holandiji sa renaultovim motorom), i da je do tad proizvodio iskljucivo RWD auta, ukljucujuci i nizu srednju klasu 300, a da su RWD auta, tj seriju 900 proizvodili do 1998. E sad se vrati na svoj spisak i vidjeces da je najveci dio sigirnog branda Volvo izgradio bas proizvodeci RWD u tamo nekoj Svedskoj gdje nema ni snijega ni leda i onda sabeeri kakve to veze ima sa FWD vs RWD.Brdar wrote:Sta i vi hvalite toliko sveto trojstvo. BMW, MB, Audi su samo precijenjeni. Prvo sto se audi, BMW kradu. A Volvo nije nista ispod audija i bmw po luksuzu. Prvo sjedite u Volvo i Saab pa onda pricajte. Ja sam se najduze u volvu vozio i auto je extra. Volvo vozi elita sa istancatim ukusom, a takvih je malo. A u BIH samo nek je WV, AUDI , BMW ko da i ne znate za ostale marke. Audia ima najvise na cesti (poslije WV) a Volva...
Pvo sto je volvo izmislio pojaseve (znaci u svakom auto je djelic volvo sigurnosti), zatim SIPS, WHIPS, IC, City safety. I onda merc. i BMW ukradu te sisteme i kazu sigurniji je BMW od Volva. A volvo je i luksuz i sigurnost.
evo liste Volvo izuma:
1944 Safety cage
1944 Laminated windscreen
1954 Defroster vents for windscreen
1956 Windscreen washers
1957 Anchor points for 2–point safety belts front
1958 Anchor points for 2–point safety belts rear
1959 3–point front safety belts standard
1960 Padded instrument panel
1964 First rearward–facing child safety seat prototype tested
1966 Crumple zones front and rear
1966 Safety door–locks
1967 Safety belt rear seats
1969 Inertia reel safety belts
1971 Reminder safety belt
1972 3–point safety belts – rear
1972 Rearward–facing child safety seat
1972 Childproof locks on rear doors
1974 Multistage impact absorbing steering column
1974 Bulb integrity sensor
1975 Braking system with stepped bore master cylinder
1978 Child safety booster cushion
1982 "Anti–submarining" protection
1986 Three–point safety belt centre rear seat
1990 Integrated child safety cushion in centre rear seat
1991 SIPS – Side Impact Protection System
1991 Automatic height adjusting safety belt
1992 Reinforced rear seats in estate models
1995 Integrated child safety cushion outer rear seats
1997 ROPS – Roll Over Protection System (C70)
1998 WHIPS – Whiplash Protection System
1998 IC – Inflatable Curtain
2001 SCC – Volvo Safety Concept Car
2002 RSC – Roll Stability Control
2003 New Front Structure called Volvo Intelligent Vehicle Architecture (VIVA, S40, V50)
2003 Rear seat belt reminders (in S40 and V50)
2003 IDIS – Intelligent Driver Information System (in S40 and V50)
2003 Inauguration of Volvo's Traffic Accident Research Team in Bangkok
2004 BLIS – Blind Spot Information System (in S40 and V50)
2005 Introduction of DMIC (Door Mounted Inflatable Curtain, new Volvo C70)
2006 PCC – Personal Car Communicator (S80)
2006 CWBS – Collision Warning with Brake Support (S80)
2007 PPB – Power Park Brake (S80)
2007 DAC – Driver Alert Control (V70, XC70)
2009 City Safety – Automatically stop car at speeds below 19 mph (31 km/h) if obstruction is detected in front of car (XC60)
Volvo je brand izgradio na toj svojoj sigurnosti, a danas brand vrijedi više od proizvoda..
P.S. Ja sam dijete Volva od prije vise od 30 god kad su u Sarajevu bila tek dva Volva 240.
- olensoner
#49 Re: Zadnji pogon zimi
To sto je Volvo presao na prednji pogon je stvar sigurnosti, ja vozim jedan Volvo sa prednjim pogonom, prije njega vozio Volvo sa AWD pogonom, ali iskreno za mene je zadnji istinski Volvo S90, odnosno serija 900, sa pogonom na zadnje tockove. Koliko god ja volio Volvo isto cu da tvrdim, ali marketing i nastojanja da se pridobije sto vise kupaca su ucinili svoje.
BMW je takodjer krajem 90-ih kada je Volvo presao na FWD razmisljao da napravi isti potez, ali se nisu na kraju za to odlucili.
BMW je takodjer krajem 90-ih kada je Volvo presao na FWD razmisljao da napravi isti potez, ali se nisu na kraju za to odlucili.
- AmADin_gospo
#50 Re: Zadnji pogon zimi
svaka čast, ova ti je zlatnagoran16v wrote:nazaost mi smo druga planeta... Mi jos uvijek pod zadnji pogon podrazumjevamo MB 190 koji je izasao prije 29 god ili BMW E30 od prije 28 god.
BTW. zadnji pogon je upravljiviji, jer zadnji podon gura vozilo dok prednje upravlja, za razliku gdje 2 ispta prednja točka obavljaju posao upravljanja i povlačenja vozila.