zadnji dan skole

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

tinchy

#26 Re: zadnji dan skole

Post by tinchy »

mislis wrote:
dalmatinka wrote:
tinchy wrote:Dobra tema :D nego.. recite vi nama jel vam sin fin :D hahah salim se :) :)

I ja jedva cekam da zavrsim pa da mi vise ne naredjuju :roll: i da kontaju da su samo oni upravu (a nisu uvijek) i kao sto kaze pokretacica teme cim im se neko usprotivi odmah status nekulturnog, bezobraznog, drskog, jezikare itd. :-)
Samo ti sanjaj! Prestati će ti naređivati kad se zaposliš i odseliš, a vjerojatno ni tada. Shvati, za svoje roditelje si uvijek dijete. :D
Sin mi je `fin` k`o da mu je mama iz Finske :-) .
Dalmatinka dijete si svojih roditelja zauvijek.
Ali sa naredjivanjem se ne slazem. Moje je da ga odgojim, vaspitam kako najbolje znam. Da ga pripremim za zivot.
Ja ne mogu zivit njegov zivot. Niti to zelim.
Danas se radujem jednoj predjenoj stepenici njegovog zivota. I od danasnjeg dana moj upliv u njegov zivot ce se smanjivati
svakim danom sve vise i vise. U stvari od sada je do njega koliko cu biti prisutna u njegovom zivotu.
@dalmatinka ma ja sam rekla za profesore za ovo naredjivanje i to :D samo da ih vise ne gledam :D

@mislis vi ste ocito neka super mama :) cim tako razmisljate =)
lolo_lolo

#27 Re: zadnji dan skole

Post by lolo_lolo »

mislis wrote:
dalmatinka wrote:
tinchy wrote:Dobra tema :D nego.. recite vi nama jel vam sin fin :D hahah salim se :) :)

I ja jedva cekam da zavrsim pa da mi vise ne naredjuju :roll: i da kontaju da su samo oni upravu (a nisu uvijek) i kao sto kaze pokretacica teme cim im se neko usprotivi odmah status nekulturnog, bezobraznog, drskog, jezikare itd. :-)
Samo ti sanjaj! Prestati će ti naređivati kad se zaposliš i odseliš, a vjerojatno ni tada. Shvati, za svoje roditelje si uvijek dijete. :D
Sin mi je `fin` k`o da mu je mama iz Finske :-) .
Dalmatinka dijete si svojih roditelja zauvijek.
Ali sa naredjivanjem se ne slazem. Moje je da ga odgojim, vaspitam kako najbolje znam. Da ga pripremim za zivot.
Ja ne mogu zivit njegov zivot. Niti to zelim.
Danas se radujem jednoj predjenoj stepenici njegovog zivota. I od danasnjeg dana moj upliv u njegov zivot ce se smanjivati
svakim danom sve vise i vise. U stvari od sada je do njega koliko cu biti prisutna u njegovom zivotu.
jesil ti moja mama slucajno?
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#28 Re: zadnji dan skole

Post by Nosferatu »

Cestitke i od mene.

Kako bih ja sad budio te prdonje u 6 ujutro, svakog dana, i Subotom i Nedjeljom. Arbeit, Arbeit, samo arbeit. Imate 2 sina, to je velik bogami kapital, ali, sad kao nikad do sad, nema vise mazenja nego povecati ocekivanja. Vise nisu djeca. Sad mogu da potegnu, bolje nego vi i vas muz 3x. Zato ih samo sibati ko volove. Zahvalice vam za 10 godina. Zbog toga, ako ces biti akademski gradjanin budi i studiraj kako treba, a nemoj meljati, polutati, cetvrtati ispite, piti kafu, zgubidaniti s drustvom kojem se takodje okrecu tockovi u mjestu. Morate znati da u drustvu u kojem zivite, bez fakulteta, jako su slabe sanse da se pristojno zivi u gradu. Ne kazem za predgradja i sela, ali u gradu zna se kojeg posla ima i ko treba, i iako se danasnje skolovanje svodi samo na to da vam sinu uzmu jos godine zivota, za komad papira, gotovo, ne pripremivsi ga ni za sta, poslje toga, i to se mora proci. Sto prije, to bolje. A, da bi bilo prije, najbitnija je motivacija i shvatanje da se jos uvijek nije nigdje prispjelo, tj. ono je kako je najgore, niti si covjek ni dijete, ni musko. A, muskarca nema bez 30 godina i kinte u dzepu. Nisu to zenska djeca, ni psihicki, ni fizioloski, ni kulturnoloski. Zbog toga, nemojte da vas zavara brada koja se brije, ali takodje, pustite sad malo cacu da vodi glavnu rijeci, ako je o sebi i pri sebi i sposoban da ih izvede na pravi put. I nema vise skakanja na telefon ni u 2 ujutro. Mora se pustiti lanac malo, al' ako napravi pizdariju neka ne zna da ne trci mami nazad u krilo. Ja znam da je tesko ovo traziti od bilo kojeg roditelja, ali sad treba tough love. Tj. volim te, al' ne mozes vodati ribice a padati na ispitima, raditi za minimalac, a padati na ispitima, piti kafe a ne ici na predavanje i sve drugo sto tome slici. Ne mozes se folirati i glumiti, jer nisi jos nigdje prispjeo, i iako se cini da je svijet tvoj, za 5 godina prodje ekstaza i usljedi depra, a ako se u tom periodu nije doslo do papira, moze biti i najgora egzistencionalna kriza u mladosti, jer ako pogledate oko sebe, vidjecete mnostvo ljudi od 25+ kod roditelja, jos uvijek na faksu, bez posla ili s nekim poslicima gdje vise sebi stete i gube vrijeme nego sto zarade. Toga se treba ekstra cuvati jer onda usljedi ona "ma neda mi se", koja je toliko grdno teska, da se cini gotovo da ne moze covjek da sazre, zbog toga. A sljedeci korak je prodavanje ispod cijene. Tj. ostavi ideale, prihati se reale, nadji kakav poslic, uzmi kesic, zivi kod mame i tate.

Bez da osudujem bilo koga kome se to dogodilo, ja izuzetno cijenim onog koje bio u toj situaciji i izvukao se iz nje, ali, bolje je preventivno to sprijeciti, nego ljeciti. I sto je jedan Sandzaklija vikao svom sinu kad mu je ovaj govorio - onaj pije, onaj drogira se, onaj kupio ispit, da pokaze kako je on ipak, dobar, Sandz'o kaze, ugledaj se ti na bolje od sebe, a ne na gore. A, svi mi imamo i znamo ljude koji su bolji od nas, ne treba se takmiciti nego ugledati, jer iza svega toga opet ne stoji nista vise do rad, trudi i kad je najgore, sposobnost da se stvari ne cine jos gorim. A, to je najteza sposobnost, licno za mene bila, i dan danas, ne ide me to po defaultu, vec se moram uvjeravati u glavi da je to tako.

I evo za sta je Kipling dobio Nobelovu nagradu 1907.
Ako - Radjard Kipling (Rudyard Kipling)

Ako mozes da vidis

unisteno delo svoga zivota,

i bez jedne reci da ga ponovo gradis,

ili da bez uzdaha ili protesta,

podneses gubitak onoga sto si dugo tekao;

ako mozes da budes zaljubljen, ali ne i lud od ljubavi,

ako mozes da budes jak, a da ipak ostanes nezan,

da ne mrzis one koji tebe mrze,

a da se ipak boris i branis;

ako mozes da slusas kako tvoje reci

izvrcu nevaljalci, da razdraze glupake,

i da cujes kako luda usta o tebi lazu,

a da sam ne kazes ni jednu laz;

ako mozes da sacuvas dostojanstvo i slavu,

ako mozes da budes skroman,

iako si savetodavac kraljeva,

ako mozes da volis svoje prijatelje kao bracu,

a da ti ni jedan ne bude sve i svja;

ako znas da razmisljas, da posmatras i upoznajes,

a da nikad ne postanes skeptik ni rusilac,

ako znas da sanjaris, a da ti san ne bude gospodar,

da mastas, a da ne budes samo mastar;

ako mozes da budes cvrst, ali nikad divalj,

ako mozes da budes dobar,

ako mozes da budes pametan,

a da nisi cistunac i sitnicar;

ako mozes da zadobijes pobedu posle poraza,

a da te dve varke podjednako primis,

ako mozes da sacuvas hrabrost i glavu,

kad je svi ostali izgube.

Tada ce sreca i pobeda

biti zauvek tvoji poslusni robovi,

i ono sto vise vredi nego slava:

Bices Covek Sine moj!
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#29 Re: zadnji dan skole

Post by Pera Trta »

Iskreno žalim vašeg muža, kad vi u noćnim satima forumate :D
Karabaja

#30 Re: zadnji dan skole

Post by Karabaja »

Pera Trta wrote:Iskreno žalim vašeg muža, kad vi u noćnim satima forumate :D
'bem ti moderno društvo, pa gdje ovo ima :D neću nikad biti moderan!
Post Reply