ZABRANJENA JE PREZENTACIJA RADA NA GODISNJOJ IZLOZBI

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
Tisina
Posts: 1603
Joined: 21/03/2004 14:24
Contact:

ZABRANJENA JE PREZENTACIJA RADA NA GODISNJOJ IZLOZBI

Post by Tisina » 18/06/2006 23:34

IZ POLITICKIH RAZLOGA STUDENTU AKADEMIJE LEPIH UMETNOSTI ZABRANJENA JE PREZENTACIJA RADA NA GODISNJOJ IZLOZBI
Postovane/i,

Nemam iskustva sa odnosima sa medijima ali smatram da je ovo sto mi se dogodilo, I dogadja, isuvise bitno da bi se o tome cutalo:

Na otvaranju izlozbe radova studenata II i III godine odseka Kostim Akademije lepih umetnosti juce (15.6.2006) u Galeriji Yubin (Terzije 26, u dvoristu) studentu Mariu Milakovicu je od strane profesorke Mirjane Milanovic (ali i uz punu podrsku ostalih profesorki) zabranjeno potpuno prikazivanje finalnog, godisnjeg rada iz predmeta Savremeno odevanje.

Radi se projektu inspirisanim kimonom i na cijem zadnjem delu (ledjima) se nalazi lik Ratka Mladica, Hitlera, kao i fotografija sa kombinacijom (“mozaikom”) ta dva lika. Naredbom profesorke rad je gurnut u kraj, cime je njegov zadnji deo zaklonjen i na taj nacin njegova prezentacija i celina potpuno narusena i ugusena, odnosno cenzurisana.
Potpuno je jasno da se ovde radi o jednom politickom cinu, strahu da se neke stvari sagledaju i da se o njima slobodno progovori. Objasnjenje profesorke za ovo je da “ne treba mesati politku i umetnost” te da smo mi na Akademiji da bi smo se bavili « lepim stvarima » a ne « dnevno-politckom realnoscu ».
Moja ideja je bila da prikazem rad koji se iskazati izrazeno prisustvo fasizma u srpskom drustvu danas; kao i manifestaciju tog fasizma i sveopste prisustvo kroz lik Ratka Mladica u opstoj realnosti svakoga ko zivi u ovom okruzenju.

Molim Vas da ovu informaciju prenesete u svojim medijima. Za svaku potvrdu ovih informacija ili bilo koje drugo pitanje mozete me kontaktirati putemo ovog e-maila ili na broj 063 8547 223.

Hvala na vremenu i paznji!

Sradacno,
Mario Milakovic


User avatar
sule_krug
Posts: 141
Joined: 13/10/2004 04:41

Post by sule_krug » 19/06/2006 23:10

nema demokracije kod nas ko ni kulture pa prema tome to me neiznenadjuje ni naj manje, kad kazem kod nas mislim na balkan. ja neznam kome se mozes zalit osim medijima i raji, al neznam kako ce mediji reagovat, pogotovo u srbiji, u drugim republikama balkana ja vjerujem da ces dobiti dio njihovog vremena, pa na kraju krajeva vrijedi pokusat.

Post Reply