OptimusPrime wrote:Ljudi, osvrnite se oko sebe malo, od silne prljavstine, blata, magle i smoga se ovi bilbordi ne vide. Brinite se o tome malo.
Odjeca ne moze ostati cista niti jedan dan, auto da ne govorim. Nakon setnje u kucu unesem kilu abrazivnog materijala i tako minimum 6 mjeseci u godini. Ljudi masovno oboljevaju od raznih vrsta kancerogenih oboljenja a vi baljezgate o nekakvim moralnim nacelima koja su narusena. Daj majke vam...
Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
- zubi
#226 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
-
nigor
#227 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
Zašto to misliš, je li toliko teško živjeti bez alkohola, kockanja, kurvanja...?cyprus wrote:Po tvom shvatanju muslimani ne postoje...nigor wrote:Ne radi se o tome koliko ćemo uspjeti u realizaciji propisa, to je drugi par cipela, ne govorim o nekim sivim zonama.
Riječ je o svjesnom i namjernom kršenju propisa za koje znamo da ne smijemo. Znači, musliman je svjestan da alkohol, kurve i kocka krše propise i svjesno to radi, dakle tu se ne radi o nečemu što je on nesvjesno, ne poznavajući nešto prekršio, on tu svjesno gura prst u oko samom uzvišenom Bogu u kojega šatro vjeruje.
To što vjerske zajednice tolerišu takvo ponašanje vjernika je čista ekonomija, što veće stado više para i to je već neka treća tema.
Ponavljam još jednom, govorim o svjesnom, namjernom kršenju propisa, takozvani musliman koji ne zna da je alkohol zabranjen on i ne krši propis, međutim onaj koji zna da je zabranjen, a svjesno ga i namjerno pije, taj onda krši propis i nije musliman već protivnik vjere.
To je to, ljudi su toliko sjebani i zalutali upravo pod sredstvima koja promovišu sve te loše stvari, da je ljudima čak i teško zamisliti da postoje ljudi koji žive normalno, čestitim bogobojaznim životom, ustvari, svijet je toliko zastranio da se ismijavaju ljudi koji čestito se ponašaju.
Danas će svi ismijavati momka koji u društvu kaže da ne ide u kladionicu jer mu to vjera ne dozvoljava, svi će ga ismijati i popljuvati, a onda će za sebe reći da su muslimani, ma oni su kita marijanova, a ne muslimani, takvi mogu glumiti muslimane nekome ko pojma nema. Znači vjera se dokazuje djelima, a ne riječima, svako može reći ja sam ovo ili ono, ali riječi traže djela.
- cyprus
#228 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
Jesi li sigurno htio mene citirati?Hajvan wrote:cyprus wrote:
Po tvom shvatanju muslimani ne postoje...
ali i:
- Henry Chinaski
#229 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
Zašto se bilo kakva konzervativnost odmah veže za muslimane i predstavlja se kao nešto negativno.
U ovom slučaju, ne razumijem zašto bi samo muslimanima smetalo da im djeca od 7 godina čitaju "kurac", "pička", "govno", "sisa" na bilbordima. Isto tako ne razumijem kako je to napredak društva? Pa onda ne razumijem kako neko može biti toliko glup da to svrsta pod "slobodu govora"?
Slažem se da se to čuje na svakom koraku na ulici ali to je zato što nam je društvo u kurcu. Realno, ovo nije društvo u kojem bih ja volio živjeti. Ljudi basaju svoje smeće gdje hoće, parkiraju gdje hoće, pucaju gdje hoće i tako dalje. Sve to na javnim površinama pa valjda imaju pravo?
U ovom slučaju, ne razumijem zašto bi samo muslimanima smetalo da im djeca od 7 godina čitaju "kurac", "pička", "govno", "sisa" na bilbordima. Isto tako ne razumijem kako je to napredak društva? Pa onda ne razumijem kako neko može biti toliko glup da to svrsta pod "slobodu govora"?
Slažem se da se to čuje na svakom koraku na ulici ali to je zato što nam je društvo u kurcu. Realno, ovo nije društvo u kojem bih ja volio živjeti. Ljudi basaju svoje smeće gdje hoće, parkiraju gdje hoće, pucaju gdje hoće i tako dalje. Sve to na javnim površinama pa valjda imaju pravo?
- cyprus
#230 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
Možda se bez alkohola, kocke i kruvanja može, ali spektar grijeha ne završava na te tri stvari i generalno ne postoji čovjek koji ne čini ama baš nikakav grijeh... E ako je tvoje mišljenje da ko god svjesno čini grijeh - nije musliman - onda muslimani ne postoje...nigor wrote:Zašto to misliš, je li toliko teško živjeti bez alkohola, kockanja, kurvanja...?
To je to, ljudi su toliko sjebani i zalutali upravo pod sredstvima koja promovišu sve te loše stvari, da je ljudima čak i teško zamisliti da postoje ljudi koji žive normalno, čestitim bogobojaznim životom, ustvari, svijet je toliko zastranio da se ismijavaju ljudi koji čestito se ponašaju.
Danas će svi ismijavati momka koji u društvu kaže da ne ide u kladionicu jer mu to vjera ne dozvoljava, svi će ga ismijati i popljuvati, a onda će za sebe reći da su muslimani, ma oni su kita marijanova, a ne muslimani, takvi mogu glumiti muslimane nekome ko pojma nema. Znači vjera se dokazuje djelima, a ne riječima, svako može reći ja sam ovo ili ono, ali riječi traže djela.
-
nigor
#231 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
Pa naravno, znači, lik zna da je to grijeh, zna da je to protiv Božijih pravednih mjerila, a ipak to namjerno čini, znači on time namjerno "gura prst u oko" Bogu.cyprus wrote:ali generalno ne postoji čovjek koji ne čini ama baš nikakav grijeh... E ako je tvoje mišljenje da ko god svjesno čini grijeh - nije musliman - onda muslimani ne postoje...
Druga je stvar kada su ljudi zavedeni pa čineći grijeh ne znaju da to čine, kao što je slučajeva milion, ali svjesno i namjerno kršiti može samo onaj ko u suštini ne vjeruje uopšte, ali eto hoće da pripada grupi, no to nema veze sa vjerom to su već neke druge sfere..
- Hajvan
#232 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
Da, no ne traži skrivene poruke…cyprus wrote:Jesi li sigurno htio mene citirati?Hajvan wrote:cyprus wrote:
Po tvom shvatanju muslimani ne postoje...
ali i:
samo nako, usput na pomen religije par plakata
evo i ovaj plakat je divan i izazvao je polemiku:

- cyprus
#233 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
Znači slažeš se sa mnom da muslimani ne postoje?nigor wrote:Pa naravno, znači, lik zna da je to grijeh, zna da je to protiv Božijih pravednih mjerila, a ipak to namjerno čini, znači on time namjerno "gura prst u oko" Bogu.cyprus wrote:ali generalno ne postoji čovjek koji ne čini ama baš nikakav grijeh... E ako je tvoje mišljenje da ko god svjesno čini grijeh - nije musliman - onda muslimani ne postoje...
Druga je stvar kada su ljudi zavedeni pa čineći grijeh ne znaju da to čine, kao što je slučajeva milion, ali svjesno i namjerno kršiti može samo onaj ko u suštini ne vjeruje uopšte, ali eto hoće da pripada grupi, no to nema veze sa vjerom to su već neke druge sfere..
-
nigor
#234 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
Ne slažem se, postoje normalni ljudi koji žive čestitim bogobojaznim životom i sam ih poznajem, možda ih nema mnogo, ali postoje.
-
mehoxy
#235 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
Sta je to tebe briga o cemu drugi baljezgajuOptimusPrime wrote:Ljudi, osvrnite se oko sebe malo, od silne prljavstine, blata, magle i smoga se ovi bilbordi ne vide. Brinite se o tome malo.
Odjeca ne moze ostati cista niti jedan dan, auto da ne govorim. Nakon setnje u kucu unesem kilu abrazivnog materijala i tako minimum 6 mjeseci u godini. Ljudi masovno oboljevaju od raznih vrsta kancerogenih oboljenja a vi baljezgate o nekakvim moralnim nacelima koja su narusena. Daj majke vam...
-
mehoxy
#236 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
Henry Chinaski wrote:Zašto se bilo kakva konzervativnost odmah veže za muslimane i predstavlja se kao nešto negativno.
- cyprus
#237 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
Naravno da ima ljudi koji žive bogobojaznim životom, ali i oni čine grijehe...nigor wrote:Ne slažem se, postoje normalni ljudi koji žive čestitim bogobojaznim životom i sam ih poznajem, možda ih nema mnogo, ali postoje.
- Mister Yes
#238 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
Postoje ljudi koji žive normalno i čestito a ne boje se boga. Ja popijem pivu ili dvije maksimalno (ne sjećam se kada sam se napio), ne drogiram se (čak i ne pušim), ne kockam se, ne kurvam se, porodičan čovjek, maksimalno pošten (juče sam se pješice vratio kilometar jer sam skontao da mi je čovjek u prodavnici naplatio 2 marke manje), mislim da sam dobar roditelj i dobar muž, imam arapsko ime ali jedem svinjetinu, ne postim, ne koljem kurban, vjerujem u boga ali taj bog nije ni nalik onom u Islamu ili bilo kojoj drugoj monoteističkoj religiji (ili religiji uopšte) i ne bojim ga se jedne sekunde, ne vjerujem da postoji život nakon smrti pa samim tim ne vjerujem ni u kazne džehenema ni u nagrade raja, nikada nisam ništa ukrao niti sam koga ozljedio na bilo kakav način. Jel to normalan i čestit život?nigor wrote:Zašto to misliš, je li toliko teško živjeti bez alkohola, kockanja, kurvanja...?
Ali potpuno podržavam ne samo ove bilborde već i sve drugo što nam dolazi sa zapada a što relativizira moralna načela istoka i pobija svetinje. Uklonimo svetinje i strah od boga/pakla/džehenema kao i obećanja nagrade raja/dženeta pa da vidimo onda ko je zaista dobar čovjek a ko je dobar samo zato što se boji biti loš. Jebeš dobrotu u sterilnom okruženju i u okruženju straha od okoline ako narušiš društveno prihvatljivu normu. Cijenim samo ljude koji su dobri samo zato što su to odlučili biti a ne zato što se boje biti loši ili zato što se nadaju nagradi ako budu dobri. Znači ovakve kakav sam i sam
- dale cooper
#239 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
Svijet je jednostavno drugačije mjesto nego što je bio prije 20 i više godina kada smo ti ili ja bili djeca.alkalna_baterija wrote:Sjecam se kako sam se ja ibretila kad na TVu cujem neku ruznu rijec. Ili kad neko vice na ulici, kad psuje, kad pljune, baci opusak...dale cooper wrote:
Živimo u brzo rastućem globalnom "selu" gdje se informacije brzo i na različite načine šire. Ako ne dođe u dodir sa škakljivim
temama preko ovih plakata doći će na neki drugi način. Posao roditelja je da pomogne i usadi dijetu neke osnovne
vrijednosti. Tako da može razlikovati kulturno od nekulturnog, fantaziju od stvarnosti.
Bilo mi je nenormalno ina prvu. Danas se na to ni ne osvrcem, postalo mi vise normalno. Postalo je normalno da na TVu na reklami ona kaze: "Pitajte moju guzu."
Dakle kompletna nacija je u rangu njene guze. Obrati se njenoj guzici, mi smo previse nisko i mozemo pricati samo s njenom guzom.
Imas li muda reci mi to u facu?!
Ili onaj natpis na muzeju, vagina ovo ono... I ono je propaganda neka, necija, ne znam sad napamet.
Mene ovo vrijedja. Vrijedja moju inteligenciju, vrijedja moj razum, moja osjecanja. Vrijedja moju kulturu.
Kako ja sutra objasnim da djetetu da je u redu da neko drugi tako javno napise "muda", ali da ta rijec nije ok?
U onoj državi i u ono vrijeme si imao 2-3 tv programa koja su imala strogu uređivačku politiku koja
je filtrirala sve potencijalno negativno. Danas imaš stotine raznih kanala od kojih je dobar dio čisti šund
i nemaju nikakvog obrazovnog karaktera, nego su čista komercijala, Ali to ti je posljedica otvaranja, demokratizacije
i globalizacije društva. Zasipaju te sa svih strana svime i svačime, na tebi je da to filtriraš i odvojiš dobro od lošeg.
Ovi plakati nisu ništa drugo nego još jedna vrsta spama, kao što je recimo i internet spam. Jedino što se malo više
moraš pomučiti da ga mentalno blokiraš i zanemariš. Ako će te vrijeđati svaka takva slična stvar onda ćeš
rano izgubiti živce.
-
jefferson
#240 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
Ko je ta osoba koja odredjuje sta je cestito a sta ne?nigor wrote:Zašto to misliš, je li toliko teško živjeti bez alkohola, kockanja, kurvanja...?cyprus wrote:Po tvom shvatanju muslimani ne postoje...nigor wrote:Ne radi se o tome koliko ćemo uspjeti u realizaciji propisa, to je drugi par cipela, ne govorim o nekim sivim zonama.
Riječ je o svjesnom i namjernom kršenju propisa za koje znamo da ne smijemo. Znači, musliman je svjestan da alkohol, kurve i kocka krše propise i svjesno to radi, dakle tu se ne radi o nečemu što je on nesvjesno, ne poznavajući nešto prekršio, on tu svjesno gura prst u oko samom uzvišenom Bogu u kojega šatro vjeruje.
To što vjerske zajednice tolerišu takvo ponašanje vjernika je čista ekonomija, što veće stado više para i to je već neka treća tema.
Ponavljam još jednom, govorim o svjesnom, namjernom kršenju propisa, takozvani musliman koji ne zna da je alkohol zabranjen on i ne krši propis, međutim onaj koji zna da je zabranjen, a svjesno ga i namjerno pije, taj onda krši propis i nije musliman već protivnik vjere.
- AcaLukas
#241 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
Bilal Bosnic i Saff
- Joe McCarthy
#242 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
Našao sam soundtrack za ovu temu...
- Joe McCarthy
- homega
#244 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
Mister Yes wrote:Postoje ljudi koji žive normalno i čestito a ne boje se boga. Ja popijem pivu ili dvije maksimalno (ne sjećam se kada sam se napio), ne drogiram se (čak i ne pušim), ne kockam se, ne kurvam se, porodičan čovjek, maksimalno pošten (juče sam se pješice vratio kilometar jer sam skontao da mi je čovjek u prodavnici naplatio 2 marke manje), mislim da sam dobar roditelj i dobar muž, imam arapsko ime ali jedem svinjetinu, ne postim, ne koljem kurban, vjerujem u boga ali taj bog nije ni nalik onom u Islamu ili bilo kojoj drugoj monoteističkoj religiji (ili religiji uopšte) i ne bojim ga se jedne sekunde, ne vjerujem da postoji život nakon smrti pa samim tim ne vjerujem ni u kazne džehenema ni u nagrade raja, nikada nisam ništa ukrao niti sam koga ozljedio na bilo kakav način. Jel to normalan i čestit život?
Ali potpuno podržavam ne samo ove bilborde već i sve drugo što nam dolazi sa zapada a što relativizira moralna načela istoka i pobija svetinje. Uklonimo svetinje i strah od boga/pakla/džehenema kao i obećanja nagrade raja/dženeta pa da vidimo onda ko je zaista dobar čovjek a ko je dobar samo zato što se boji biti loš. Jebeš dobrotu u sterilnom okruženju i u okruženju straha od okoline ako narušiš društveno prihvatljivu normu. Cijenim samo ljude koji su dobri samo zato što su to odlučili biti a ne zato što se boje biti loši ili zato što se nadaju nagradi ako budu dobri. Znači ovakve kakav sam i sam
Ubijeđen sam da su skoro svi BiH muslimani slični tebi, s izuzetkom svinjetine i ponekog lopovluka
-
quarterback
- OptimusPrime
#246 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
Sto je to tebe briga sta pise na bilbordima?mehoxy wrote:Sta je to tebe briga o cemu drugi baljezgajuOptimusPrime wrote:Ljudi, osvrnite se oko sebe malo, od silne prljavstine, blata, magle i smoga se ovi bilbordi ne vide. Brinite se o tome malo.
Evo ja cu sada zvucati otrcano pa cu reci da vas moja djeca mogu cuti kako baljezgate a ja ne zelim da mi djeca to cuju, nego zelim da spoznaju kakvo je stvarno stanje u drzavi i sta su stvarni problemi.
-
The BEN10
#247 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
Tako je.nigor wrote:Nema veze kada su se počeli pojavljivati, ali ako podržavaš postavljanje ovakvih subliminalnih poruka, onda podržavaš i onoga koji u parku razvlači tukija, jer on će ti reći ovo sa slike:
A ti se trebaš poklopiti ušima jer si podržavao postavljanje tih poruka i podržavao si poruke koje one šalju i djelovanje koje imaju na podsvjest ljudi, jer kada ljudima puniš glavu kako je nešto normalno, onda to oni i prihvate kao normalno, naročito ako to većina podržava. Stvar je prosta, ako podržavaš postavljanje ove poruke iznad, onda nemaš pravo bilo šta reći nekome ko u parku javno drka.
Al šta ćeš, kad balavci ne razmišljaju glavom već spolovilom. A sutra kad bude rodilo sebi dijete jal dvoje, žalit će se na iste ove stvari o kojima normalni ljudi razmišljaju.
- ultima_palabra
#248 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, alejhis-selam, rekao: ''Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, kada vi ne biste griješili, Allah bi vas uklonio, i umjesto vas doveo ljude koji bi griješili, a zatim molili Allaha, i On bi im praštao.'' (Muslim)nigor wrote:Pa naravno, znači, lik zna da je to grijeh, zna da je to protiv Božijih pravednih mjerila, a ipak to namjerno čini, znači on time namjerno "gura prst u oko" Bogu.cyprus wrote:ali generalno ne postoji čovjek koji ne čini ama baš nikakav grijeh... E ako je tvoje mišljenje da ko god svjesno čini grijeh - nije musliman - onda muslimani ne postoje...
-
nigor
#249 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
Akcenat je na svjesno i namjerno. Svaki musliman zna da je alkohol zabranjen, ali on to radi svjesno i namjerno, bez potrebe, kao ma taa će Bog ja znam bolje, drugo je kada čovijek griješi, a da toga nije svjestan.
- alkalna_baterija
#250 Re: Zabraniti nemoralni HBO u BiH, vase misljenje?
Nisam ja bas davno bila dijete. I samo zato jer ja kao pojedinac ne mogu nista promijeniti, ne znaci da ne mogu izraziti gadjenje prema svemu onome sto nam drustvo postaje.dale cooper wrote:Svijet je jednostavno drugačije mjesto nego što je bio prije 20 i više godina kada smo ti ili ja bili djeca.alkalna_baterija wrote:Sjecam se kako sam se ja ibretila kad na TVu cujem neku ruznu rijec. Ili kad neko vice na ulici, kad psuje, kad pljune, baci opusak...dale cooper wrote:
Živimo u brzo rastućem globalnom "selu" gdje se informacije brzo i na različite načine šire. Ako ne dođe u dodir sa škakljivim
temama preko ovih plakata doći će na neki drugi način. Posao roditelja je da pomogne i usadi dijetu neke osnovne
vrijednosti. Tako da može razlikovati kulturno od nekulturnog, fantaziju od stvarnosti.
Bilo mi je nenormalno ina prvu. Danas se na to ni ne osvrcem, postalo mi vise normalno. Postalo je normalno da na TVu na reklami ona kaze: "Pitajte moju guzu."
Dakle kompletna nacija je u rangu njene guze. Obrati se njenoj guzici, mi smo previse nisko i mozemo pricati samo s njenom guzom.
Imas li muda reci mi to u facu?!
Ili onaj natpis na muzeju, vagina ovo ono... I ono je propaganda neka, necija, ne znam sad napamet.
Mene ovo vrijedja. Vrijedja moju inteligenciju, vrijedja moj razum, moja osjecanja. Vrijedja moju kulturu.
Kako ja sutra objasnim da djetetu da je u redu da neko drugi tako javno napise "muda", ali da ta rijec nije ok?
U onoj državi i u ono vrijeme si imao 2-3 tv programa koja su imala strogu uređivačku politiku koja
je filtrirala sve potencijalno negativno. Danas imaš stotine raznih kanala od kojih je dobar dio čisti šund
i nemaju nikakvog obrazovnog karaktera, nego su čista komercijala, Ali to ti je posljedica otvaranja, demokratizacije
i globalizacije društva. Zasipaju te sa svih strana svime i svačime, na tebi je da to filtriraš i odvojiš dobro od lošeg.
Ovi plakati nisu ništa drugo nego još jedna vrsta spama, kao što je recimo i internet spam. Jedino što se malo više
moraš pomučiti da ga mentalno blokiraš i zanemariš. Ako će te vrijeđati svaka takva slična stvar onda ćeš
rano izgubiti živce.
Ali pojedinci cine drustvo i kolektiv, svako kad bi krenuo od svog praga i pokusao napraviti promjenu, svijet bi bio mnogo bolje mjesto.