BigBoss wrote:
Tebe ba niko ne tjera da pijes i pusis, ako hoces da pijes izvoli ako ne baci. Tako i sa ostalim. Ovdje se prica o zabranama, a zabranjivati nekome nesto kao jesti, piti, pusiti je direktno ugrozavanje ljudskih prava i sloboda. Ako ti ne zelis to zasto svi moraju biti kao ti???? Diktatura je proslost, zasto mislite da se ovo sve desilo u ex YU??? Pa bas zbog diktature.
Nemojte nista konzumirati ko nece, postanite botanicari i jedite kospice i travu. Niko vam to ne zabranjuje zasto vi pokusavate da zabranite drugima ono sto oni zele??????
Svijet je otišao u .....
Mislim porediti zabranu pušenja i konzumiranja hrane je u najmanju ruku neozbiljno. Strastveni sam pušač i kao takav ipak podržavam zabranu pušenja u
javnim prostorima (škole, uredi, ambulante,....) ali ne i u kafanama. Isto tako sam za uspostavljanje reda i postavljanje nekih granica što se tiče upotrebe alkohola. Treba li se našoj djeci sa 15-16 godina dopustiti kupovina i konzumiranje alkohola. Ne treba. I to treba strogo sankcionisati (prodavce). A ako je njegov ili njen tata toliko odgovoran da im lično (pošto bi djeci bilo zabranjeno) kupi par piva, onda bi i tatu trebalo poslati koji dan na "hlađenje". Ovo govorim zato što imam negativan primjer u familiji. Naime, kako se niko ne rađa kao alkoholičar tako ni moj amidža, nije bio alkoholičar od rođenja. (joj, beze rečenice). Uglavnom, čovjek je upropastio život i sebi i porodici. Povrh svega, prije 20-tak godina, skršio se s kamionom i zajeb'o kuk (i tada je bio pod dozom), ost'o bez posla, ali nije prestao "uživati u kapljici" (litarskoj).
Šta hoću da kažem. Niko ne bira hoće li postati ovisnik o alkoholu, drogama, cigaretama (taj sam) to se postaje vremenom.
Drugo, zar je veća neprijatnost, recimo u autobusu ili "trajvanu", to što neko smrdi na duhanski dim ili kad trojica 15-godišnjaka, onako malo pod "dozom" treniraju putnike.
I još da dodam, užasno me živcira licemjerje ljudi. Na jednoj strani se ubiše pričajući o štetnosti duhana, još malo pa ni u kući neću moći zapaliti cigaru, a na drugoj se bore za legalizaciju lakih droga, nedaju progovoriti o zabrani konzumiranja alkohola na javnim mjestima i ustanovama pravdajući to pravom izbora.
Odlučite se.