Zabrana alkohola

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
blenta

Post by blenta »

Vodenjak wrote: Velim ja...
Nije za blente forum ko ni za koza sijeno, jegi ba! :-) :-) :-)

:D
prizeman pokushaj da tvoja povrijedjena sujeta uvrijedi, poskochica sa mahalashkih sijela po chijoj logici ti imash manira kao i izmet vitamina. ;)
dodushe, ta se tvoja karakternost vidi i kad o kafama prichash.
vodenjak puk'o, stanje uzbune :)
no, da se vishe ne spushtam na tvoj nivo.
pa-pa, kafedzijo :)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

blenta wrote:
Vodenjak wrote: Velim ja...
Nije za blente forum ko ni za koza sijeno, jegi ba! :-) :-) :-)

:D
prizeman pokushaj da tvoja povrijedjena sujeta uvrijedi, poskochica sa mahalashkih sijela po chijoj logici ti imash manira kao i izmet vitamina. ;)
dodushe, ta se tvoja karakternost vidi i kad o kafama prichash.
vodenjak puk'o, stanje uzbune :)
no, da se vishe ne spushtam na tvoj nivo.
pa-pa, kafedzijo :)
:zzzz:
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Jel sljiva spada u alkohol :D

Alkohol je opasan ..al uz lijepo meze nije uopste :D
BigBoss

Post by BigBoss »

zavrzlama wrote:Jel sljiva spada u alkohol :D

Alkohol je opasan ..al uz lijepo meze nije uopste :D
Pa tacno, napisase filozofiju citavu a tako sve jednostavno. :zzzz: :zzzz:

A nije tako ni opasan, kad se napijes ima granica kad se ne moze vise, svakako ces zaspat. Nego ljudi uvijek gledaju one najgore alkoholicare, ako covjek pije odmah je alkoholicar po nekima ovdje. I pravi belaje, vozi pijan itd.
ja71

Post by ja71 »

pravi-put wrote:vatrogasac

svaka cast, fin post, ali to je samo dio onoga sto su ljudi do sada uspjeli saznati.
Mozes misliti sta ce tel medicina otkriti za nekih 50 god
A mozes misliti sta sve Allah zna o njegovoj stetnosti !
Zaista su ljudi oholi i zaboravni!
na svakim cigaretama pise da su stetne za zdravlje
da li je to smanjilo pusenje ?
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Ne vjerujem u zabrane bilo koje vrste. Ako neko zeli da nesto zabrani, to samo znaci da smatra one koji to konzumiraju/upotrebljavaju-ovcama, koje nisu u stanju da same odluce da li je nesto dobro za njih ili nije...

Ovdje u USA na svakom paklu cigareta pise da izazivaju rak, da izazivaju enfazimu i da mogu iskomplikovati porod trudnicama koje puse.....pa ko voli nek' izvoli. I da....zabranjeno je prodavati cigarete maloljetnicima (ispod 18 godina).
Prohibicija je u US postojala u 30-tim godinama proslog vijeka i po statistikama se nikada nije konzumiralo vise alkohola u istoriji US (uzevsi u obzir tadasnji broj stanovnika, mogucnost kupovine, kupovnu moc...).

U Holandiji je marihuana legalizovana i sigurno se manje pusi nego u Kaliforniji u kojoj nije....sto govori da je zabranjeno voce sladje :D.
pravi-put

Post by pravi-put »

ja71
Pream jednoj anketi koja je napravila centar za medicinu EU u nekoliko glavnih gradova Europskih zemalja, pokazalo se pozitivno i da su mnogi anketirani rekli da su poceli traziti metod kako da ostave cigarete, kao i da su smanjili pusenje, osim kod mladih do 18god, kod njih se nije smanjio broj pusaca cak se predpostavlja da se povecalo, dokaz je slabo razumjevanje poruke ili neozbiljno svatanje!
Dodatak:
Ima jos nesto sto mnogima nije jasno, da zabrane koje ljudi moraju postovati samo zato sto su ih ljudski zakoni propisali se ne smatraju tako ozbiljnim, ali zakoni koji su od Boga propisani ostavljaju veci i jaci utisak na ljude - vjernike!
water

Post by water »

pravi-put wrote:ja71
Pream jednoj anketi koja je napravila centar za medicinu EU u nekoliko glavnih gradova Europskih zemalja, pokazalo se pozitivno i da su mnogi anketirani rekli da su poceli traziti metod kako da ostave cigarete, kao i da su smanjili pusenje, osim kod mladih do 18god, kod njih se nije smanjio broj pusaca cak se predpostavlja da se povecalo, dokaz je slabo razumjevanje poruke ili neozbiljno svatanje!
jeste, ja sam prestao pusiti.
@Pravi put: ja u stvari cijenim tvoj napor da ljudima objasnis blagodeti vjerovanja i pridrzavanja vjerskim propisima. Ja se jadnik, strasno trudim da budem na pravom putu, ali svako malo zalutam. Neko je to lijepo postavio sa onim da su dzehenemska vrata maskirana privremenim lijepim stvarima (ili tako nesto slicno). Meni je smijesno kad se cak i raspravlja je li alkohol stetan ili nije. Jedno je sigurno da nije alkohola ovaj svijet bi bio bolji. Nazalost ili na srecu vecina nas zivi u sekularnim drustvima gdje rijec zabrana ima negativnu konotaciju. Stoga svako za sebe, otvorite oci, slusajte, ucite, i radite ono sto biste svojoj djeci preporucili.
blenta

Post by blenta »

Lucy01 wrote:
U Holandiji je marihuana legalizovana i sigurno se manje pusi nego u Kaliforniji u kojoj nije....sto govori da je zabranjeno voce sladje :D.
...shto govori da su ljudi slabi, pa posegnu za onim shto je i po njih same, a i po druge, direktno ili indirektno, vishe ili manje, shtetno-za tudjom njivom, tudjom zhenom, za drogom, alkoholom.

da sad obrnemo postavku. konstatujemo da su ljudi slabi, ali zar to treba glorificirati, je li to ono chemu trebaju tezhiti i chime trebaju biti zadovoljni ili se trebaju pokushati izdichi iznad svojih slabosti?

logikom "zabranjeno je slatko", trebamo li onda legalizovati i ubistva, pljachke, silovanja i ostale stvari zabranjene zakonom, sa nadom da che se tako smanjiti njihov broj?

a shto se tiche same zabrane u islamu, pridrzhavanje propisa vjere je u pravilu (a u bosni svakako) stvar dobrovoljnosti, tako da je relativan pojam "zabrane" koja potiche na "zabranjeno je sladje".
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Lucy01 wrote:
Ja se izvinjavam što upadam :roll: ali nisam mogla a da ne prokomentarišem ovaj post... :D

Tokom studija, u sklopu programa vezanog za narkotike, imala sam priliku prisustvovati predavanju stručnjaka iz Holandije koji je PRIZNAO da je legalizacija "lakih" droga bila velika greška, ali je prekasno bilo šta poduzeti po tom pitanju. Išli su i oni tom logikom, da je zabranjeno voće najslađe i da će se legalizacijom reducirati broj uživalaca ali.... malo su se kako da kažem... zafrkali u procjeni :roll:

Ne da nisu smanjili broj uživalaca "lakih" droga nego se taj broj povećao (ako laže statistika koju nam je pokazao, laže i on a lažem i ja) i još je Amsterdam postao turistička atrakcija i "raj na zemlji" za sve one koji se bave tim "sportom".

Ako bi to bilo tako kao što ti kažeš, to bi onda postala praksa u svim normalnim državama.... a kako možemo da vidimo, Holandija je poprilično usamljena u toj praksi :roll:

Eto... 8-)
mr2

Post by mr2 »

vodolija_33 wrote:
Lucy01 wrote:
Ja se izvinjavam što upadam :roll: ali nisam mogla a da ne prokomentarišem ovaj post... :D

Tokom studija, u sklopu programa vezanog za narkotike, imala sam priliku prisustvovati predavanju stručnjaka iz Holandije koji je PRIZNAO da je legalizacija "lakih" droga bila velika greška, ali je prekasno bilo šta poduzeti po tom pitanju. Išli su i oni tom logikom, da je zabranjeno voće najslađe i da će se legalizacijom reducirati broj uživalaca ali.... malo su se kako da kažem... zafrkali u procjeni :roll:

Ne da nisu smanjili broj uživalaca "lakih" droga nego se taj broj povećao (ako laže statistika koju nam je pokazao, laže i on a lažem i ja) i još je Amsterdam postao turistička atrakcija i "raj na zemlji" za sve one koji se bave tim "sportom".

Ako bi to bilo tako kao što ti kažeš, to bi onda postala praksa u svim normalnim državama.... a kako možemo da vidimo, Holandija je poprilično usamljena u toj praksi :roll:

Eto... 8-)
prije svega mariuhana nije legalizovana u hol....postoje zakonom odredene norme,koliko smijes kod sebe imati,ili prodati.....ali nije LEGALIZOVANO.

vjerovatno da ste imali strucnjaka iz krscanske unije :lol: :lol: :lol: holandija je izuzetno ponosna radi svog pogleda prema homo brakovima..auterneziji....lakim drogama i slicnim stvarima :D :D :D

broj ovisnika je manji nego naprimjer u francuskoj ili svici...zemljama koje imaju represivnu politiku prema drogama,sto je ujedno i glavni argument pristalica legalizacije...sto se tice amsterdama ,prica za sebe :D :D :D grad neogranicenih sloboda :D :D :D
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Nije mi ličio ni na koga ko bi bio član krščanske unije... prije na profesora prava sa bogatim iskustvom, koji zna šta priča :roll:

BTW zar nije Francuska veća od Holandije? Zar to ne znači da je LOGIČNO da ima veći broj uživalaca narkotika? Za Švicarsku ti nisam sigurna :oops: tako da ovo tvoje poređenje nema smisla.

I opet ostaje ono pitanje: ako je taj model tako dobar, zašto ga ne preuzmu i ostale države? :oops:
ja71

Post by ja71 »

water wrote:
@Pravi put: ja u stvari cijenim tvoj napor da ljudima objasnis blagodeti vjerovanja i pridrzavanja vjerskim propisima. Ja se jadnik, strasno trudim da budem na pravom putu, ali svako malo zalutam. Neko je to lijepo postavio sa onim da su dzehenemska vrata maskirana privremenim lijepim stvarima (ili tako nesto slicno). Meni je smijesno kad se cak i raspravlja je li alkohol stetan ili nije. Jedno je sigurno da nije alkohola ovaj svijet bi bio bolji. Nazalost ili na srecu vecina nas zivi u sekularnim drustvima gdje rijec zabrana ima negativnu konotaciju. Stoga svako za sebe, otvorite oci, slusajte, ucite, i radite ono sto biste svojoj djeci preporucili.

To je dobro da si bacio. I ja sam, pocelo mi smetati.
U Njemackoj su to uveli prije 3 godine. I statisticki su pokazali da imalo jako malog ucinka. Medjutim kada su prosle godine digli cijene cigarama (u nadi da popune drzavne kase) skontali su uzelimanje poreza. Raja masovno baca cigare.
Pa su se ponovo culi prijedlozi da smanje cijenu cigarama.
ja71

Post by ja71 »

water wrote:

To je dobro da si bacio. I ja sam, pocelo mi smetati.
U Njemackoj su to uveli prije 3 godine. I statisticki su pokazali da imalo jako malog ucinka. Medjutim kada su prosle godine digli cijene cigarama (u nadi da popune drzavne kase) skontali su uzelimanje poreza. Raja masovno baca cigare.
Pa su se ponovo culi prijedlozi da smanje cijenu cigarama.
ja71

Post by ja71 »

mr2 wrote:
vodolija_33 wrote:
Lucy01 wrote:

Eto... 8-)
prije svega mariuhana nije legalizovana u hol....postoje zakonom odredene norme,koliko smijes kod sebe imati,ili prodati.....ali nije LEGALIZOVANO.

vjerovatno da ste imali strucnjaka iz krscanske unije :lol: :lol: :lol: holandija je izuzetno ponosna radi svog pogleda prema homo brakovima..auterneziji....lakim drogama i slicnim stvarima :D :D :D

broj ovisnika je manji nego naprimjer u francuskoj ili svici...zemljama koje imaju represivnu politiku prema drogama,sto je ujedno i glavni argument pristalica legalizacije...sto se tice amsterdama ,prica za sebe :D :D :D grad neogranicenih sloboda :D :D :D

Pa gdje su granice od kada je nesto legalizovano ili nije.
Cinjenica je da Holandija nudi najvise "slobode" po tom pitanju, u odnosu na druge drzave u svijetu.

Licno mislim da je Holandiji u interesu takva "sloboda". Legalizacijom se drzava pretvorila u jednog velikog Dilera (svercera i prodavaca drogama). Od toga kasira porez slicno kao sto to ostale drzave rade za cigare ili alkohol.

Mislim da je i drugim drzavama u interesu da ljudi puse i piju. Em sto placaju porez em sto ranije umiru u prosjeku oko 5 godina. Time je penziono osiguranje rastereceno.
mr2

Post by mr2 »

vodolija_33 wrote:Nije mi ličio ni na koga ko bi bio član krščanske unije... prije na profesora prava sa bogatim iskustvom, koji zna šta priča :roll:

BTW zar nije Francuska veća od Holandije? Zar to ne znači da je LOGIČNO da ima veći broj uživalaca narkotika? Za Švicarsku ti nisam sigurna :oops: tako da ovo tvoje poređenje nema smisla.

I opet ostaje ono pitanje: ako je taj model tako dobar, zašto ga ne preuzmu i ostale države? :oops:
procentualno gledajuci hol ima manje ovisnika od francuske......vjerovatno se njegova dilema odnosila na cinjenicu.....da je zabranjeno uzgajati opijate....dok je kontrolisana prodaja regulisana.

pa zar nije naprimjer svica...uvela kontrolisano davanje opijata ovisnicima????????? ili druge zemlje homo brakove?????
holandija je liberarna zemlja,ali prije svega pragmaticna....
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

mr2 wrote:
vodolija_33 wrote:Nije mi ličio ni na koga ko bi bio član krščanske unije... prije na profesora prava sa bogatim iskustvom, koji zna šta priča :roll:

procentualno gledajuci hol ima manje ovisnika od francuske......vjerovatno se njegova dilema odnosila na cinjenicu.....da je zabranjeno uzgajati opijate....dok je kontrolisana prodaja regulisana.

pa zar nije naprimjer svica...uvela kontrolisano davanje opijata ovisnicima????????? ili druge zemlje homo brakove?????
holandija je liberarna zemlja,ali prije svega pragmaticna....
Pa bolan ne bio, čak i kod nas :D postoji kontrolisano davanje opijata ovisnicima.... to je neka vrsta terapije ....

A pošto vidim da se stalno na to vraćaš- i u Švici je usvojen zakon kojim se dozvoljavaju homo brakovi.... ili uskoro treba da se usvoji... imam prijatelja koji tamo živi i kojeg interesuje ta problematika... mada ne vidim vezu između homo brakova i droge :-?
BigBoss

Post by BigBoss »

ja71 wrote:
mr2 wrote:
vodolija_33 wrote:
Eto... 8-)

Pa gdje su granice od kada je nesto legalizovano ili nije.
Cinjenica je da Holandija nudi najvise "slobode" po tom pitanju, u odnosu na druge drzave u svijetu.

Licno mislim da je Holandiji u interesu takva "sloboda". Legalizacijom se drzava pretvorila u jednog velikog Dilera (svercera i prodavaca drogama). Od toga kasira porez slicno kao sto to ostale drzave rade za cigare ili alkohol.

Mislim da je i drugim drzavama u interesu da ljudi puse i piju. Em sto placaju porez em sto ranije umiru u prosjeku oko 5 godina. Time je penziono osiguranje rastereceno.
Tebe ba niko ne tjera da pijes i pusis, ako hoces da pijes izvoli ako ne baci. Tako i sa ostalim. Ovdje se prica o zabranama, a zabranjivati nekome nesto kao jesti, piti, pusiti je direktno ugrozavanje ljudskih prava i sloboda. Ako ti ne zelis to zasto svi moraju biti kao ti???? Diktatura je proslost, zasto mislite da se ovo sve desilo u ex YU??? Pa bas zbog diktature.

Nemojte nista konzumirati ko nece, postanite botanicari i jedite kospice i travu. Niko vam to ne zabranjuje zasto vi pokusavate da zabranite drugima ono sto oni zele??????
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Ma znaš šta, brale :D ma boli me briga šta drugi rade ali iskreno :D ako misle da im je lijepo travu (trava ali prava trava, ne marihuana :D) pasti, i to mogu što se mene tiče sve dok mene ni na koji način ne ugrožavaju. :roll:

Moje skromno mišljenje je da ova tema ne treba da bude na ovom podforumu i da treba biti obrađena s druge strane- zakonske. U smislu da se ne dozvoljava djeci i omladini mlađoj od npr. 20 godina da kupuju alkoholna pića, da se uvedu rigorozne kazne za one koji upravljau motornim vozilom pod dejstvom alkohola, koji pod dejstvom alkohola krše javni red i mir i plus vrše nasilje u porodici.... Znači, da se pokuša reducirati društvena štetnost te pojave, u najvećoj mogućoj mjeri. A to što neko voli "liznut" sa rajom, to nije moja stvar ;)

Što se tiče droge- ista stvar. To je društveno štetna pojava koja se mora imati pod kontrolom, vjerovali ili ne ;) ali to nije tema današnje emisije :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Iako nije tema današnje emisije, ne mogu a da ne spomenem svinjetinu. Veselim Bošnjama najveća uvreda je ponuditi ih svinjetinom, jer je, za Boga miloga, svinjetina, najveće zlo ovoga svijeta :-) S takvim se gnušanjem odnose prema svinjetini i proizvodima od gice, da bi čovjek rekao da većih mumina od Bošnjaka nema :-) No, sa alkoholom je potpuno drugačija priča :D

A kad se malo bolje razmisli, od alkohola je puno veća šteta, iako i jedno i drugo muslimanima jesu zabranjeni :D Nego, valjda, za svinjetinu postoje supstituti, ali za "kapljicu" baš i ne :D
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Uh jarane, di ćeš im kapljicu barkat :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Ahmmed wrote:Iako nije tema današnje emisije, ne mogu a da ne spomenem svinjetinu. Veselim Bošnjama najveća uvreda je ponuditi ih svinjetinom, jer je, za Boga miloga, svinjetina, najveće zlo ovoga svijeta :-) S takvim se gnušanjem odnose prema svinjetini i proizvodima od gice, da bi čovjek rekao da većih mumina od Bošnjaka nema :-) No, sa alkoholom je potpuno drugačija priča :D

A kad se malo bolje razmisli, od alkohola je puno veća šteta, iako i jedno i drugo muslimanima jesu zabranjeni :D Nego, valjda, za svinjetinu postoje supstituti, ali za "kapljicu" baš i ne :D
:thumbup:
ja71

Post by ja71 »

BigBoss wrote:
Tebe ba niko ne tjera da pijes i pusis, ako hoces da pijes izvoli ako ne baci. Tako i sa ostalim. Ovdje se prica o zabranama, a zabranjivati nekome nesto kao jesti, piti, pusiti je direktno ugrozavanje ljudskih prava i sloboda. Ako ti ne zelis to zasto svi moraju biti kao ti???? Diktatura je proslost, zasto mislite da se ovo sve desilo u ex YU??? Pa bas zbog diktature.

Nemojte nista konzumirati ko nece, postanite botanicari i jedite kospice i travu. Niko vam to ne zabranjuje zasto vi pokusavate da zabranite drugima ono sto oni zele??????
a jesi li ti za legalizaciju heroina ?
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

BigBoss wrote: Tebe ba niko ne tjera da pijes i pusis, ako hoces da pijes izvoli ako ne baci. Tako i sa ostalim. Ovdje se prica o zabranama, a zabranjivati nekome nesto kao jesti, piti, pusiti je direktno ugrozavanje ljudskih prava i sloboda. Ako ti ne zelis to zasto svi moraju biti kao ti???? Diktatura je proslost, zasto mislite da se ovo sve desilo u ex YU??? Pa bas zbog diktature.

Svijet je otišao u .....
Mislim porediti zabranu pušenja i konzumiranja hrane je u najmanju ruku neozbiljno. Strastveni sam pušač i kao takav ipak podržavam zabranu pušenja u javnim prostorima (škole, uredi, ambulante,....) ali ne i u kafanama. Isto tako sam za uspostavljanje reda i postavljanje nekih granica što se tiče upotrebe alkohola. Treba li se našoj djeci sa 15-16 godina dopustiti kupovina i konzumiranje alkohola. Ne treba. I to treba strogo sankcionisati (prodavce). A ako je njegov ili njen tata toliko odgovoran da im lično (pošto bi djeci bilo zabranjeno) kupi par piva, onda bi i tatu trebalo poslati koji dan na "hlađenje". Ovo govorim zato što imam negativan primjer u familiji. Naime, kako se niko ne rađa kao alkoholičar tako ni moj amidža, nije bio alkoholičar od rođenja. (joj, beze rečenice). Uglavnom, čovjek je upropastio život i sebi i porodici. Povrh svega, prije 20-tak godina, skršio se s kamionom i zajeb'o kuk (i tada je bio pod dozom), ost'o bez posla, ali nije prestao "uživati u kapljici" (litarskoj).
Šta hoću da kažem. Niko ne bira hoće li postati ovisnik o alkoholu, drogama, cigaretama (taj sam) to se postaje vremenom.
Drugo, zar je veća neprijatnost, recimo u autobusu ili "trajvanu", to što neko smrdi na duhanski dim ili kad trojica 15-godišnjaka, onako malo pod "dozom" treniraju putnike.
I još da dodam, užasno me živcira licemjerje ljudi. Na jednoj strani se ubiše pričajući o štetnosti duhana, još malo pa ni u kući neću moći zapaliti cigaru, a na drugoj se bore za legalizaciju lakih droga, nedaju progovoriti o zabrani konzumiranja alkohola na javnim mjestima i ustanovama pravdajući to pravom izbora.
Odlučite se.
BigBoss

Post by BigBoss »

Sto se tice zabrane pusenja na javnim mjestima to je sasvim u redu jer trujes i druge koji ne puse pasivnim pusenjem. Medjutim, covjek zaboravlja auspuh na teskom kamionu koji cadi i zagadjuje, a tek industrija. Nego, manje kosta zabraniti pusenje nego staviti filter na dimnjak fabrike.

Pice je ako moze-izvoli. Tacno neki postanu alkoholicari ali ne svi. U odnosu koliko ljudi konzumira alkohol i nema toliko alkoholicara.

Stvar je u tome sto je zabrana u stvari diktatura, ako zelis nesto to je do same osobe a ne drzave i vlasti. Zato sam protiv zabrane, svako je valjda odrasto dovoljno da zna sta je dobro a sta nije.
Post Reply