Selamu alejkum i pozdrav!
MUNAFIK (ne daj Boze da jesi) ovdje mozes procitiai par finih tekstova o zabrani i stetnosti alkohola !
http://www.slotekbir.net/index.php?opti ... iew&id=152
http://www.ikculm.de/Alkohol-majka%20svih%20zala.htm
-------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
@BigBossDobro to je tvoje shvatanje, ja sam cuo nesto drugo. Da su hadisi preporuke a eto po tebi su obaveze.
Sto se tice Kurana, ja sam siguran da je Kuran dao slobodu covjeku a to sto ga meki tumace na tvoj nacin to je druga stvar. To je najveca prepreka za Islam, jer takav Islam sto ga ti predikujes nece niko prihvatiti, pa cak ni mnogi muslimani. Sto se obrijase u Afganistanu poslije pada Talebana, sigurno sto su sami htjeli brade?
A svijet je malo drugaciji danas nego prije 1500 godina, ako ti mislis da mi svi moramo zivjeti kao oni onda sam siguran da ce mnogi reci ne.
Covjek je bio u svemiru i tako to.
Big kao prvo u islamu nema moje svatanje, nego se sve uzima sa dokazima. Kurana je pun ajeta koji govore o obavezi slijedjenja i pokoravanja Poslaniku:
003:032. Reci: "Pokoravajte se Allahu i Poslaniku!" A ako oni glave okrenu - pa Allah, zaista, ne voli nevjernike.
Allahov rob i Poslanik Muhammed s.a.w.s. je zivio i vladao po Kur'anu, i najbolje je objasnio i slijedio je Kur'an. Vidi 5:48-50
vise na dole postriranim linkovima:
http://www.jasnauputa.com/bos/kutubhana ... =c&d=&nac=
http://www.medinabosna.org/modules.php? ... ead&order=
http://www.islam-put-do-dzenneta.org/mo ... cle&sid=13
-------------------------------------
Sto se tice slijedjenja Kurana, i to je jasno definisano.
004:082. A zašto oni ne razmisle o Kur'anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti.
006:114. Zašto da pored Allaha tražim drugog sudiju, kad vam On objavljuje Knjigu potanko? A oni kojima smo Mi dali Knjigu dobro znaju da Kur'an objavljuje Gospodar tvoj istinito, zato ti ne sumnjaj nikako!
010:015. A kad im se kazuju ajeti Naši, koji su jasni, onda govore oni koji ne vjeruju da će pred Nas stati: "Donesi ti kakav drugi Kur'an ili ga izmijeni!" - Reci: "Nezamislivo je da ga ja sam od sebe mijenjam, ja slijedim samo ono što mi se objavljuje, ja se bojim - ako budem neposlušan svome Gospodaru - patnje na Velikom danu."
Kur'an je jedna POTPUNA, SAVRSENA I SASVIM DETALJNA KNJIGA (barem sto se tice ISLAMA) - vidi prvod i ovih ajeta: 6:19, 38, 114; 7:52; 17:12; 11:1; 41:3; 12:111; i 16:89. Zati oni koji odbijaju ili poricu ovaj Boziji koncept ne bi ni trebali ici dalje. Oni nece ni vidjeti ni razumjeti nista - kao sto je Allah dz.s. obecao u svojoj knjizi.
A to dragi brate sto nas oni koji ne vjeruju u Boga odvracaju od njega to smo sami krivi , jer ga ne citamo i necitamo objasnjenja ovih samih po sebi jasnih jaeta.
006:026. Oni zabranjuju da se u Kur'an vjeruje, i sami se od njega udaljavaju, i sami sebe upropaštavaju, a da i ne primjećuju.
Ti imas za izbor da prihvatis ili da obijes biti musliman, ali kada kazes:"Da ja zelim biti musliman i zelim slijediti Allahove upute i propise," zasto se sada hvatamo za slamku pored ovako cvrstog postolja /fundamenta koji nam je Allah s.w.t. ostavio da slijedimo.
Zasto vecina muslimana u Bosni konzumira alkohol, cini blud, i radi navece grijehove, a znamo da ih je Allah najstrozije zabranio, sto se vezes za Afganistan, kada smo mi u gorem belaju od njih. A kad si vec i njih spomeno, islam su ostavili i obrijali se samo oni koji su se pretvarali ili koji nemaju dovoljno znanja o islamskim propisima. Pravi vjernici i vjernice su nastavili zivjeti po silamskim zakonima. Tako je Allah razdvojio iskrene od munafika, i to je takodje Allahova mudrost.
Zar se nemoze sa Islamom u cosmos? Sa bradom? Sa namazom? - Moze sigurno.
Ali sa pijanim ja nebih sjeo u cosmicki brod! - A ti?
De mi reci sta ces sa krscanima, oni ne vjeruju u to sto ti kazes. Druga stvar, zasto su muslimanske zemlje tako siromasne a krscanske demokratske bogate, svi treba da se okrenemo Islamu i da propadnemo. A i ovako smo propali.
Sta ce muslimanske zemlje na bliskom istoku kad nestane nafte????
Islam je objavljen svim ljudima, i svi sljedbenici Bozijih objava su duzni da slijede zadnji Boziji zakon, ali ko ne zeli , ko odija i ne vjeruje pa nece nikome osim sebi stetu napraviti. Pravi monotezim sacuvan je samu u Islamu. Allah kaze:
003:019.
Allahu je prava vjera jedino - islam. A podvojili su se oni kojima je data Knjiga baš onda kada im je došlo saznanje, i to iz međusobne zavisti. A sa onima koji u Allahove riječi ne budu vjerovali Allah će se brzo obračunati.
018:004. i da opomene one koji govore:
"Allah je Sebi uzeo sina."
023:091.
Allah nije uzeo Sebi sina, i s Njim nema drugog boga! Inače, svaki bi bog, s onim što je stvorio - radio što bi htio, i jedan drugog bi pobjeđivao. - Hvaljen neka je Allah koji je daleko od onoga što oni iznose.
A ko i nakon jasnih dokaze odbiju da slijede zadnju Boziju objavu; Allah takvima porucuje!
042:015. Zato ti pozivaj i budi istrajan, onako kako ti se naređuje, a ne povodi se za prohtjevima njihovim, i reci: "Ja vjerujem u sve knjige koje je Allah objavio, i naređeno mi je da vam pravedno sudim; Allah je i naš i vaš Gospodar, nama naša, a vama vaša djela; nema potrebe da jedni drugima dokaze iznosimo; Allah će nas sve sabrati, i Njemu će se svi vratiti."
005:003. Zabranjuje vam se strv, i krv, i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo, a ne u Allahovo ime, i što je udavljeno i ubijeno; i što je strmoglavljeno, i rogom ubodeno, ili od zvijeri načeto - osim ako ste ga preklali - i što je na žrtvenicima žrtvovano, i zabranjuje vam se gatanje strjelicama. To je porok! -
Danas su nevjernici izgubili svaku nadu da ćete vi otpasti od svoje vjere, zato se ne bojte njih - već se bojte Mene. Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera. - A onome ko bude primoran - kad hara glad, bez namjere da učini grijeh, Allah će oprostiti i samilostan biti.
Sto se tice bogatog zapada i siromasnog istoka, to je siroka tema, ali mi cemo se osvrnuti samo na dva faktora zaostalosti muslimana. Prvi je da oni marljivo, rade i trude se da usisaju i sa zemlje i iz zemlje sve sto se moze unovciti - njihova pohlepa za materijom je puno veca od nase, a onaj ko radi za ovaj svijet dobit ce ga, a onaj ko radi za onaj svijet dobit ce obadva.
017:018. Onome ko želi ovaj svijet, Mi mu brzo dajemo što hoćemo i kome hoćemo, ali ćemo mu poslije Džehennem pripremiti, u kome će se osramoćen i odbačen peći.
075:020. Uistinu, vi ovaj prolazni svijet volite,
Problem je sto smo mi njih poceli sliditi u svemu i zeliom Dzennet jos na dunjaluku kao i oni, zato nam se cini da smo siromasni.
Drugi problem nase zaostalosti za Zapadom, je ostavljanje Serijatske vlasti i prihvatanje drugih sistema koje su iskoristile marionete koje sprovode diktatorsku vlast u muslimasnkim zemljama, i koja je u zadnjem stoljecu radila samo za svoje i interese zapada, suzbijajuci i odbijajuci razvoj ekonomije i tehnologije. Milioni muslimanskih strucnjaka rade po zapadu jer nisu nasli razumjevanje u svojim zemljama.
Kad nestane nafte, onda ce biti primorani da pocnu raditi, jednostavno jel da
Razlika je da ja imam mozak da razmisljam, imam nesto sto hajvan nema. Znaci da kontrolisem nagone, ne skacem na svaku zenu koja prodje pored mene u minicu.
Onda ga iskorisit u pozitivnim stvarima, a ovaj prolazni dunjaluk brzo proleti, sta ces poslije, ko ce te spasiti od tvoga Stvoritelja kojem cemo se svi vratiti ?
007:179. Mi smo za Džehennem mnoge džine i ljude stvorili; oni srca imaju - a njima ne shvaćaju, oni oči imaju - a njima ne vide, oni uši imaju - a njima ne čuju; oni su kao stoka, čak i gori - oni su zaista nemarni.
003:014. Ljudima se čini da je lijepo samo ono za čim žude: žene, sinovi, gomile zlata i srebra, divni konji, stoka i usjevi. To su blagodati u životu na ovome svijetu; a najljepše mjesto povratka je u Allaha.
Kazes da vjerujes u jednoga Stvoritelja, ovo su bile Njegove rijeci, pa ih jos jenom dobro prostudiraj, da ne budes od onih koji su se podjelili, jer Allah s.w.t. cijeli ljudski porod djeli samo na tri vrste: 1. vjernike,2. nevjernike, i 3. munafike-licemjere, pa vidi u koju ces ti grupu brate!
A sto se tice fanatika kako nazivas iskrene vjernike, samo zato sto se doslijedno drze propisa vjere, ali u islamu je bas tako kap ili flasa isto je, zabranjeno, samo sto ces za vecu kolicinu imati vecu odgovornost na Sudnjem danu, ako se iskreno ne pokajs i ne ostavis alkohol i druge velike grijehe za koje je Allah s.w.t. ptopisao kaznu. (POGLEDAJ NA VRHU POSTA LINKOVE KOJI SU VEZANI ZA ALKOHOL) A jos gore od onoga koji pije je onaj koji negira Allahove rijeci i kaze da je dozvoljeno ono sto je Allah Svevisnji zabranio.
Selamu alejkum i pozdrav!