Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
UVJEK STRAH OD DRUGIH I PESIMIZAM; MUSLIMANI MI MORAMO GLEDATI DA JE ALLAH ZADOVOLJAN SA NAMA !!!
Cudi me da se jos niko nije zapitao :
"A kako bi bilo da stvarno nasa drzava zabrani konzumiranje alkohola ?"
Kakve bi to imalo posljedice ?
Koliko bi se postovalo ?
Kako bi se trebalo sprovesti ?
Da li bi i kakve kazne pratile one koji se ne pridrzavaju zabrane ?
Da li bi se pojavilo crno trziste (kao sada za nelegalne droge)
Kako bi to bilo popraceno od ostalih drzava ?
itd.
A da si se upitao,
1. kolika je korist u tome?
2. koliko bi brakova i drugih cocialnik i moralnih delikata sprijecilo?
3. koliko bi to pozitivno pomoglo nasoj omaldini da pocnu perspektivnije gledati na svoju buducnost?
4. Mozda bi mi bili primjer dugima da krenu nasim stopama?
...
I sto je najvaznije da li bi Allah s.w.t. bio zadovoljaniji sa nama, da svoju zajednicu ocistimo od poroka koji stete kako muslimanima tako i drugima.
Oovo su samo nase puste zelje, jer nazalost nasa realnost je daleko od ovoga, ali mozda i jeste pocetak jednog globalnog budjenja, a Allah najbolje zna.
Last edited by pravi-put on 12/05/2006 17:56, edited 1 time in total.
ja71 wrote:Cudi me da se jos niko nije zapitao :
"A kako bi bilo da stvarno nasa drzava zabrani konzumiranje alkohola ?"
Kakve bi to imalo posljedice ?
Koliko bi se postovalo ?
Kako bi se trebalo sprovesti ?
Da li bi i kakve kazne pratile one koji se ne pridrzavaju zabrane ?
Da li bi se pojavilo crno trziste (kao sada za nelegalne droge)
Kako bi to bilo popraceno od ostalih drzava ?
itd.
Pa bila je prohibicija u Americi 20tih godina pa je kanadska ekonomija dosla sebi radi toga...Ostale drzhave bi nam se samo smijale...
Poenta je:Kada neko nesto hoce,zabrana kao takva,apsolutno nista ne mozhe uciniti..pitanje je cak i ako za to slijedi smrtna kazna..
Prema tome,muderis vazi o tome sto apsolutno svi znaju,on fino dosao u sarajevo iz sela iz kojeg je dosao (ne pomislja ni da se vrati) i uglavnom sustina predavanja je
"De ovo,nemoj ovo"...
Sreca ima i ucenih ljudi druge vrste...
E da ti sad kažem : Kad kažem da je ovo Bosna onda ta rečenica naravno ima svoju težinu koju ti neshvaćaš.- TO ZNAČI DA JE OVO ZEMLJA KOJA NJEGUJE DUGU TRADICIJU MULTIETNIČNOSTI I TOLERANCIJE I U KOJOJ NEMA MJESTA ZA RADIKALIZAM BILO KOJE BOJE .TAČNO JE DA JE BOSNA ZEMLJA DUGE TRADICIJE I DA TO TREBA POŠTOVATI ALI NEPOŠTIVANJEM PRAVA DRUGIH TA SE DRŽAVA UBIJA I TO BAŠ OD NAS SAMIH KOJIMA JE INTERES DA JE SAČUVAMO.
- MENI KAO MUSLIMANU KOJI POŠTUJE SVOJU VJERU A I SVE OSTALE KOJE SU NA OVIM PROSTORIMA I U SVIJETU NARAVNO ISLAM NE SMETA , ALI MI SMETAJU RADIKALNI ELEMENTI U ISLAMU KOJI SU U OVOJ ZEMLJI DONEŠENI IZ ISLAMSKIH ZEMALJA , A KOJE SU DONIJELI UGLAVNOM UBAČENI OBAVJEŠTAJCI IRANA I VELIKE BRITANIJE I OSTALIH ZEMALJA KOJE SU NAM "PRIJATELJSKI" PRUŽILE POMOĆ U PROTEKLIM GODINAMA. NAŽALOST KROZ PLODNO TLO POLIJERATNE NAPAĆENE BOSNE OVDJE SE IZRODILA MASA RADIKALA KOJI VIŠE ŠTETE SVOJ ZEMLJI NEGO ŠTO JOJ KORISTE.
- O MOJOJ BORBI I O RAZLOZIMA ZBOG KOJI SAM BIO U ROVU SA PUŠKOM TI NEMOŽEŠ PRIČATI. ISTINA TEBE NE POZNAM ALI BUJRUM KAD GOD HOĆEŠ I GDJE GOD ŽELIŠ MOŽEMO SE UPOZNATI . SAMO DA ZNAŠ DA SAM SE JA BORIO ZA REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU.- ŠTO SE TIČE TITA KOJEG SI TAKOĐER DOTAKAO U SVOM PAMFLETU DA TI I TO KAŽEM KOLIKO GOD DA SE TRUDIŠ DA SE DISTANCIRAŠ OD KOMUNISTIČKIH METODA SVOJIM PAMFLETIMA NEODOLJIVO PODSJEĆAŠ NA NAJGOREG STALJINISTU. IPAK JE ON IMAO BLAŽU RETORIKU OD TVOJE. TI NI U SNU NE DOPUŠTAŠ DA JE NEKO DRUGI U PRAVU.
- I ONO NAJVAŽNIJE NIKO TEBI , A NI DRUGIMA NE ZABRANJUJE DA PROPAGIRAŠ VJERU , ALI MOMČIĆU TI SVOJIM STAVOVIMA I SVOJOM NEBULOZNOM PRIČOM ŠTETIŠ NAMA MUSLIMANIMA KOJI POŠTUJEMO VJEKOVNU BOSANSKU TRADICIJU I TOLERANCIJU KOJA JE OVOJ ZEMLJI I NJENOM NARODU OMOGUĆILA DA OPSTANE OVOLIKO DUGO.
ovaj virus nikako skloniti mozda ih je vise !
Ahbabu; MOJ LJUTI KRAISNIKU nastavit cemo veceras, sa ciscenjem virusa insAllah, do tada preporucujem ti jos jedan fin tekst, koji muslimanima svakako treba kada su u pitanju svatanja vjerskih propisa!
Dobro smo zalutali!
A sada sto se tice demokratskog drustva i glasanja, ovo je bas lijep primjer koliko je domkratija suplja prica, cuj da glasmo da li da dozvolimo alkohol ili da prihvatimo islamski nacin zivota
SAMO OVA TVOJA REČENICA POKAZUJE TVOJ NAČIN RAZMIŠLJANJA.
A, DA MI SVI PUSTIMO TEBE DA RAZMIŠLJAŠ UMJESTO NAS!?
HE, HE I NEMOJ OVO SHVATITI LIČNO NIJE UPERENO PROTIV TEBE NEGO RAZMISLI OO OVOM ŠTO PIŠEM BOSNA JE MAJKA I ONA JE NAJVAŽNIJA!!!
Serenity wrote:Samo vi pijte i zaboravljajte, a kada četnici opet budu silovali majke Bošnjaka, a sinovi morali gledati, nemojte se čuditi što je tako došlo.
Koja nebuloza
I koji bezobrazluk!
vidish, vodenjak, ja mislim da je bezobrazluk ovo shto ti pishesh, posebno u kontekstu kad iz dijaspore samozadovoljno predesh kako ja za tebe bila pretanka kafa pruzhanja otpora agresiji i kako si se tek u shvedskoj smirio i nashao kafu po svom ukusu, likujuchi tako nad svojom mudroschchu i nad pogreshnoschu izbora bosanske mladosti koja je poginula branechi ovu zemlju i tako tebi omoguchila da palamudish i zgrazhash se nad raznoraznim "bezobrazlucima".
izvinjavam se na offtopicu.
shto se tiche same teme, na nju sam puno vech ranije pisala, samo bih dodala da mi nije jasno kako nekom mozhe smetati kad neki vjerski sluzhbenik svoje vjernike poziva na slijedjenje onog shto njegova vjera uchi.
u tome nije bitna ni ochita shtetnost alkohola.
da ima kakva toljaga ili prijetnja ili druga prisila, pa bih shvatila revolt forumasha koji ovdje vidim zbog tog.
malo tolerancije za tudja mishljenja i vjerovanja koja nas nichim ne ugrozhavaju.
svako za se i pije i ne pije, niko nikog ne mozhe, niti treba, natjerati ni da pije ni da ne pije time shto che iznijeti svoje mishljenje o alkoholu.
virus935 wrote:E da ti sad kažem : Kad kažem da je ovo Bosna onda ta rečenica naravno ima svoju težinu koju ti neshvaćaš.- TO ZNAČI DA JE OVO ZEMLJA KOJA NJEGUJE DUGU TRADICIJU MULTIETNIČNOSTI I TOLERANCIJE I U KOJOJ NEMA MJESTA ZA RADIKALIZAM BILO KOJE BOJE .TAČNO JE DA JE BOSNA ZEMLJA DUGE TRADICIJE I DA TO TREBA POŠTOVATI ALI NEPOŠTIVANJEM PRAVA DRUGIH TA SE DRŽAVA UBIJA I TO BAŠ OD NAS SAMIH KOJIMA JE INTERES DA JE SAČUVAMO.
- MENI KAO MUSLIMANU KOJI POŠTUJE SVOJU VJERU A I SVE OSTALE KOJE SU NA OVIM PROSTORIMA I U SVIJETU NARAVNO ISLAM NE SMETA , ALI MI SMETAJU RADIKALNI ELEMENTI U ISLAMU KOJI SU U OVOJ ZEMLJI DONEŠENI IZ ISLAMSKIH ZEMALJA , A KOJE SU DONIJELI UGLAVNOM UBAČENI OBAVJEŠTAJCI IRANA I VELIKE BRITANIJE I OSTALIH ZEMALJA KOJE SU NAM "PRIJATELJSKI" PRUŽILE POMOĆ U PROTEKLIM GODINAMA. NAŽALOST KROZ PLODNO TLO POLIJERATNE NAPAĆENE BOSNE OVDJE SE IZRODILA MASA RADIKALA KOJI VIŠE ŠTETE SVOJ ZEMLJI NEGO ŠTO JOJ KORISTE.
- O MOJOJ BORBI I O RAZLOZIMA ZBOG KOJI SAM BIO U ROVU SA PUŠKOM TI NEMOŽEŠ PRIČATI. ISTINA TEBE NE POZNAM ALI BUJRUM KAD GOD HOĆEŠ I GDJE GOD ŽELIŠ MOŽEMO SE UPOZNATI . SAMO DA ZNAŠ DA SAM SE JA BORIO ZA REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU.- ŠTO SE TIČE TITA KOJEG SI TAKOĐER DOTAKAO U SVOM PAMFLETU DA TI I TO KAŽEM KOLIKO GOD DA SE TRUDIŠ DA SE DISTANCIRAŠ OD KOMUNISTIČKIH METODA SVOJIM PAMFLETIMA NEODOLJIVO PODSJEĆAŠ NA NAJGOREG STALJINISTU. IPAK JE ON IMAO BLAŽU RETORIKU OD TVOJE. TI NI U SNU NE DOPUŠTAŠ DA JE NEKO DRUGI U PRAVU.
- I ONO NAJVAŽNIJE NIKO TEBI , A NI DRUGIMA NE ZABRANJUJE DA PROPAGIRAŠ VJERU , ALI MOMČIĆU TI SVOJIM STAVOVIMA I SVOJOM NEBULOZNOM PRIČOM ŠTETIŠ NAMA MUSLIMANIMA KOJI POŠTUJEMO VJEKOVNU BOSANSKU TRADICIJU I TOLERANCIJU KOJA JE OVOJ ZEMLJI I NJENOM NARODU OMOGUĆILA DA OPSTANE OVOLIKO DUGO.
vidish, vodenjak, ja mislim da je bezobrazluk ovo shto ti pishesh, posebno u kontekstu kad iz dijaspore samozadovoljno predesh kako ja za tebe bila pretanka kafa pruzhanja otpora agresiji i kako si se tek u shvedskoj smirio i nashao kafu po svom ukusu, likujuchi tako nad svojom mudroschchu i nad pogreshnoschu izbora bosanske mladosti koja je poginula branechi ovu zemlju i tako tebi omoguchila da palamudish i zgrazhash se nad raznoraznim "bezobrazlucima".
shto se tiche same teme, na nju sam puno vech ranije pisala, samo bih dodala da mi nije jasno kako nekom mozhe smetati kad neki vjerski sluzhbenik svoje vjernike poziva na slijedjenje onog shto njegova vjera uchi.
da ima kakva toljaga ili prijetnja ili druga prisila, pa bih shvatila revolt forumasha koji ovdje vidim zbog tog.
malo tolerancije za tudja mishljenja i vjerovanja koja nas nichim ne ugrozhavaju.
svako za se i pije i ne pije, niko nikog ne mozhe, niti treba, natjerati ni da pije ni da ne pije time shto che iznijeti svoje mishljenje o alkoholu.
Blenta, u Iranu ako osjeti policajac da ti smrdi iz usta od alkohola moze te uhapsiti i dat batina. Zato razmisli zasto se ljudi opiru svakom pokusaju da neko ulazi u tvoj zivot i odredjuje sta ces jest, pit, radit.
A ne moram provjeravat jer znam ljude iz Irana. I nisu uopste fanatici, zato su i puhnuli na zapad.
pravi-put wrote:
@Big Boss.
Naravno da ima veze , sta cemo jesti i piti, ali prije toga se mora mnogo cega drudog poznavati da bi ono mogao ispravno svatiti.
Ukratko, Allah nam nije poslao Poslanika da bi nam pokazo samo kako se praktikuju vjerski propisi, vec da bi nas poducio cjelokupnom islamskom zivotu. On nas je poducio svemu, kao treba biti dobar vjernik 24h , a ne samo u dzamijama. Kako se ponasati u ratu, u miru, u sticanju znanja, u trgovini, u politici i svemu soatlom pa i u tome sta da jedmo i da pijemo. 005:004. Pitaju te što im se dozvoljava. Reci: "Dozvoljavaju vam se lijepa jela i ono što vam ulove životinje koje ste lovu podučili, onako kako je Allah vas naučio. Jedite ono što vam one uhvate i spomenite Allahovo ime pri tome, i bojte se Allaha, jer Allah, zaista, brzo sviđa račune."
005:005. Od sada vam se dozvoljavaju sva lijepa jela; i dozvoljavaju vam se jela onih kojima je data Knjiga, i vaša jela su njima dozvoljena; i čestite vjernice su vam dozvoljene, i čestite kćeri onih kojima je data Knjiga prije vas, kad im vjenčane darove njihove dadete s namjerom da se njima oženite, a ne da s njima blud činite i da ih za prilježnice uzimate. A onaj ko otpadne od prave vjere - uzalud će mu biti djela njegova i on će, na onome svijetu, nastradati.
Ovo je samo dio od brojnih Kuranskih i Hadiskih tekstova koji nam govore o uzimanju hrane i pica, a njih nam je najbolje pojasnio opet Allahov zadnji Poslanik . Muhammed s.a.w.s.
Svako dobro!
Selamu alejkum !
Praviputnice, dobro si ovo zapazio, hadisi nisu obaveza nego Muhamedove preporuke. Da li to stoji u Kuranu ili u Hadisima nisi napisao. Kao npr. brada, a brada nije obaveza nego preporuka od Muhameda. Dok u Afganistanu je bila obaveza. Znaci, prisila.
I da li se svi moraju pridrzavati svake rijeci iz Kurana??? Da li zivimo u 21 stoljecu ili 5-tom stoljecu????
Ja znam da se Kuran moze tumaciti na vise nacina. A znam da u Kuranu stoji da u vjeri nema prisile. Zasto onda koriste prisilu???? Zar ne mislis da je to pogresno????
pravi-put wrote:
Vrlo rado momcino, dok se neki oporavljaju od mahmurluka, i dok se cuju na smrad duhana i alkohola i parfena od jevtinih zena, mi vjernici se spremamo za dzumu, okupani namirisani u najboljim odjelima idemo da se odazovemo Allahovo naredbi - Dzauma namazu. Na vratima nas ispracaju cestite zene, scijetlih lica koje se raduju nasem povratku kao sto se one iz kafica raduju vasem novcu! Ali cujemo se kasnije dok ti popijes koji plivadon i dok se razbudis jaro !
BigBoss wrote:
Blenta, u Iranu ako osjeti policajac da ti smrdi iz usta od alkohola moze te uhapsiti i dat batina. Zato razmisli zasto se ljudi opiru svakom pokusaju da neko ulazi u tvoj zivot i odredjuje sta ces jest, pit, radit.
A ne moram provjeravat jer znam ljude iz Irana. I nisu uopste fanatici, zato su i puhnuli na zapad.
zakon koji vlada u iranu je sherijat i tamo zhive muslimani. u razlichitim zemljama su razlichiti zakoni, ali se u svakoj moraju poshtovati ili mijenjati vlast. a to je na iranskom narodu. samo, ne vidim direktnu vezu izmedju toga i ove teme. ne vidim da je neko pozvao na rushenje institucija sistema i stvaranje sherijatske drzhave koja bi zabranila alkohol.
kad govorish o ulazhenju drugih u tvoj zhivot i odredjivanju shta chesh raditi, ja chu ti samo rechi da je ovo muderisovo predavanje vjerovatno odrzhano u nekoj dzamiji, i to LJUDIMA KOJI SU DOBROVOLJNO USHLI U TU DZAMIJU. nije muderis ulazio nasilu u njihove kuche i zhivot i vazio im i odredjivao shta smiju, a shta ne smiju.
on je samo radio ono shto je njegov posao, a posao vjerskog sluzhbenka, ma koje vjere i u bilo kojoj zemlji (iranu ili americi), u osnovi izgleda isto-priblizhavanje ljudi vjeri kroz upoznavanje sa njom. volio neko ili ne volio muderisa, on u ovom vazu nimalo nije odstupio od onog shto je njegov posao i poziv. ni bilo koji drugi hodza ne bi mogao nishta bitno drugachije ili suprotstavljeno ovom rechi.
isto tako je neko otvorio temu na forumu "religija" koja govori o tome zashto je u islamu alkohol zabranjen. muslimani che se bolje upoznati sa svojom vjerom, a nemuslimani, ako ih zanima, che stechi znanje koje che im pomochi da proshire opshte znanje i shvate zashto muslimani ne piju. ako ih ne zanima, ne moraju ni chitati. zaista im niko nije zaprijetio da moraju. forum "religija" je savrsheno prikladno mjesto za otvaranje takve teme. boljeg na ovom forumu nema.
ni u chemu ne vidim nikakvu prijetnju silom nikome i zato mi nije jasno zashto nekom smeta kad se govori o tome zashto je u islamu alkohol zabranjen.
takvo ponashanje je samo znak netolerancije prema drugachijem.
pravi-put wrote:
Vrlo rado momcino, dok se neki oporavljaju od mahmurluka, i dok se cuju na smrad duhana i alkohola i parfena od jevtinih zena, mi vjernici se spremamo za dzumu, okupani namirisani u najboljim odjelima idemo da se odazovemo Allahovo naredbi - Dzauma namazu. Na vratima nas ispracaju cestite zene, scijetlih lica koje se raduju nasem povratku kao sto se one iz kafica raduju vasem novcu! Ali cujemo se kasnije dok ti popijes koji plivadon i dok se razbudis jaro !
ne znam zasto se svi odjenom osjecaju ugrozenim ako kazem da ne pijem alkohol.
u islamu je zabranjeno piti alkohol pa sad vi vidite. imate mogucnost izbora , ja sam izabrao jer smatram da je to ispravan put.
i kakve veze ima tradicija bosanska sa vjerom?
kad prestanete piti nakon odredjenog vremena pocne vam se alkohol gaditi. pitate se sami pa zar sam stvarno pio? slicno i sa cigarama.
jedna bomba je bezopasna , ali ako je date covjeku postaje opasna , za njega samoga kao i za okolinu. ja kad popijem i sjednem u auto i povedem jos par jarana pa se zaletim u drvo.... jeste li ikada dosli u takvu situaciju ? budute iskreni. sta misle roditelji poginulih mladica i djevojaka koji svake sedmice ginu po ulicama poslije izlazaka. jesu li oni za alkohol ? ma ja,, meni se tako nesto ne moze desiti.
neko rece alkohol steti samo onome koji puno pije. ali kad pocnes piti da li ces znati hoces li postati ovisan ili ne ? ima ljudi koji imaju granicu ali i puno onih koji tu granicu ne mogu naci. zar vas oni ne interesuju mozda su vasa rodbina, vasi najmiliji, oni se nemogu sami izvuci, pomozite im , primjerom
i u svemu ovome svako od nas je uzor svome djetetu , bratu, prijatelju pa vi sad vidite. ako pijete onda sve pocinje iz pocetka
boletus67 wrote:ne znam zasto se svi odjenom osjecaju ugrozenim ako kazem da ne pijem alkohol.
u islamu je zabranjeno piti alkohol pa sad vi vidite. imate mogucnost izbora , ja sam izabrao jer smatram da je to ispravan put.
i kakve veze ima tradicija bosanska sa vjerom?
kad prestanete piti nakon odredjenog vremena pocne vam se alkohol gaditi. pitate se sami pa zar sam stvarno pio? slicno i sa cigarama.
jedna bomba je bezopasna , ali ako je date covjeku postaje opasna , za njega samoga kao i za okolinu. ja kad popijem i sjednem u auto i povedem jos par jarana pa se zaletim u drvo.... jeste li ikada dosli u takvu situaciju ? budute iskreni. sta misle roditelji poginulih mladica i djevojaka koji svake sedmice ginu po ulicama poslije izlazaka. jesu li oni za alkohol ? ma ja,, meni se tako nesto ne moze desiti.
neko rece alkohol steti samo onome koji puno pije. ali kad pocnes piti da li ces znati hoces li postati ovisan ili ne ? ima ljudi koji imaju granicu ali i puno onih koji tu granicu ne mogu naci. zar vas oni ne interesuju mozda su vasa rodbina, vasi najmiliji, oni se nemogu sami izvuci, pomozite im , primjerom
i u svemu ovome svako od nas je uzor svome djetetu , bratu, prijatelju pa vi sad vidite. ako pijete onda sve pocinje iz pocetka
Pa sta tebe briga sto neko pije, nije ni pice za svakoga. Popij mlijeko i na spavanje. Ja ne pijem mlijeko, ja sam Bosanac pijem rakiju.
Samo da ti kazem, nekad se pitam zasto zapad i krscani ne vole Islam???? Cesto branim muslimane i popizdim na njihove (zapadnjacke) komentare, a onda dodjem ovdje i vidim da nisu skroz u krivu. Ne znam zasto gubim vrijeme na diskusijama. Cemu to sve vodi????
Samo sam za demokratiju i slobode svega. A vi se prepucajte dokle hocete.
BigBoss wrote:
zakon koji vlada u iranu je sherijat i tamo zhive muslimani. u razlichitim zemljama su razlichiti zakoni, ali se u svakoj moraju poshtovati ili mijenjati vlast. a to je na iranskom narodu. samo, ne vidim direktnu vezu izmedju toga i ove teme. ne vidim da je neko pozvao na rushenje institucija sistema i stvaranje sherijatske drzhave koja bi zabranila alkohol.
kad govorish o ulazhenju drugih u tvoj zhivot i odredjivanju shta chesh raditi, ja chu ti samo rechi da je ovo muderisovo predavanje vjerovatno odrzhano u nekoj dzamiji, i to LJUDIMA KOJI SU DOBROVOLJNO USHLI U TU DZAMIJU. nije muderis ulazio nasilu u njihove kuche i zhivot i vazio im i odredjivao shta smiju, a shta ne smiju.
on je samo radio ono shto je njegov posao, a posao vjerskog sluzhbenka, ma koje vjere i u bilo kojoj zemlji (iranu ili americi), u osnovi izgleda isto-priblizhavanje ljudi vjeri kroz upoznavanje sa njom. volio neko ili ne volio muderisa, on u ovom vazu nimalo nije odstupio od onog shto je njegov posao i poziv. ni bilo koji drugi hodza ne bi mogao nishta bitno drugachije ili suprotstavljeno ovom rechi.
isto tako je neko otvorio temu na forumu "religija" koja govori o tome zashto je u islamu alkohol zabranjen. muslimani che se bolje upoznati sa svojom vjerom, a nemuslimani, ako ih zanima, che stechi znanje koje che im pomochi da proshire opshte znanje i shvate zashto muslimani ne piju. ako ih ne zanima, ne moraju ni chitati. zaista im niko nije zaprijetio da moraju. forum "religija" je savrsheno prikladno mjesto za otvaranje takve teme. boljeg na ovom forumu nema.
ni u chemu ne vidim nikakvu prijetnju silom nikome i zato mi nije jasno zashto nekom smeta kad se govori o tome zashto je u islamu alkohol zabranjen.
takvo ponashanje je samo znak netolerancije prema drugachijem.
Blenta, ne smeta meni, ja zivim na zapadu.
Respektujem svacije i sve vjere, ali volim sto mi niko nece nikad moci zabraniti da pijem, hebem, serem, jedem. To je moja volja sta cu ja raditi.
A ti pokrij zenu i radi sta hoces. Ne diraj mene i to je sve.
BigBoss wrote: Respektujem svacije i sve vjere, ali volim sto mi niko nece nikad moci zabraniti da pijem, hebem, serem, jedem. To je moja volja sta cu ja raditi.
slazhem se sa poentom, samo si, vala, mogao malo permutirati redoslijed praktikovanja tih sloboda i uzhivanja prava, iako poshtujem da je i on tvoja volja
nisam musliman ali i ne pijem.a inace ne volim zabrane.mislim bolje je ljudima objasniti stetnost alkohola nego im ga zabraniti.
npr.da je meni stari pokusao objasniti stetnost cigara mozda se nikad ne bih propusio ,a nego je on odmah, to ti je zabranjeno i tacka.e onda kad je nesto zabranjeno onda je i slatko.i tako se ja nikad ne rijesi cigara.a alkohola jesam jer mi ga niko nije branio.
Praviputnice, dobro si ovo zapazio, hadisi nisu obaveza nego Muhamedove preporuke. Da li to stoji u Kuranu ili u Hadisima nisi napisao. Kao npr. brada, a brada nije obaveza nego preporuka od Muhameda. Dok u Afganistanu je bila obaveza. Znaci, prisila.
I da li se svi moraju pridrzavati svake rijeci iz Kurana??? Da li zivimo u 21 stoljecu ili 5-tom stoljecu????
Ja znam da se Kuran moze tumaciti na vise nacina. A znam da u Kuranu stoji da u vjeri nema prisile. Zasto onda koriste prisilu???? Zar ne mislis da je to pogresno????
Potpuno
pogresno
Ovo su bili Kuranski ajeti iz sure Al-Maide (Trpeza) 4 i 5 ajet, cak se i sama sura naziva Trpeza. I namjerno sam naveo Kuranske ajete, jer danas ljudi imaju obicaj reci za hadise da nisu obavezni da se slijede, sto je netacno i neispravno svatanje. Sto se tice brade mislim da je prerano o tome diskutovati ako jos nismo svatili sta za nas muslimane znace hadisi i hadiske nauke koje se bave proucavanjem vjreodostojnosti , poruke i znacenja nekog hadisa. Samo ti jedno mogu reci da pravu istinu o Afganistanu neznamo osim ono sto su nam drugi - njihovi nepriajtelji prenijeli. A to se ne prihvata kao dokaz.
Kuran nije objavljen samo muslimanima koji su zivjeli u 5. stoljecu, vec svima od prvog do poslednjeg, tj. do sudnjeg dana, i njegovi propisi vaze za sva vremena i za sve one koji sebe smatraju muslimanima.
O prisili u vjeri sam vec pisao pod jednom drugom temom, pa ne bih ponavljo smao cu ti reci, Kur'an se moze razumjeti na vise nacina, ali se uvjek prvenstveno uzima ono misljenje koje je preneseno od Poslanika ili njegovih ashaba (drugova), e tu su se znaju desiti razilazenja, da neko svati njegove rijeci kao strogu obavezu, a drugi na pr. kao pohvalnu stvar. Ali je vjerniku obaveza da se vraca na ispravnija i jaca misljenja.
BigHoss-jos
Pa sta tebe briga sto neko pije, nije ni pice za svakoga. Popij mlijeko i na spavanje. Ja ne pijem mlijeko, ja sam Bosanac pijem rakiju.
Samo da ti kazem, nekad se pitam zasto zapad i krscani ne vole Islam???? Cesto branim muslimane i popizdim na njihove (zapadnjacke) komentare, a onda dodjem ovdje i vidim da nisu skroz u krivu. Ne znam zasto gubim vrijeme na diskusijama. Cemu to sve vodi????
Samo sam za demokratiju i slobode svega. A vi se prepucajte dokle hocete.
Big ne znam da li si musliman, nadam se da jesi, ali tvoje izjave me zabrinjavaju. Ovo za rakiju je nakada vazilo (unazad 100) samo za nemuslimane, ali eto vidis slijedimo ih i u onome sa cim Allah nije zadovoljan.
Demokratija je samo demagogija narodnih masa koje misle da se nesto pitaju, ali evo u Bosni najbolje vidimo koliko se glasaci i politicari pitaju.
Mi se moramo vratiti Islamskim pravilima i propisiama, a ne prepucavati!
BigBoss
Blenta, ne smeta meni, ja zivim na zapadu.
Respektujem svacije i sve vjere, ali volim sto mi niko nece nikad moci zabraniti da pijem, hebem, serem, jedem. To je moja volja sta cu ja raditi.
A ti pokrij zenu i radi sta hoces. Ne diraj mene i to je sve.
A tako i u Bosni.
De mi reci u cemu je razlika izmedju isana i hajvana?
Ovo sto ti navodis, iste nagone imaju i hajvani, imas li ti jos neku potrebu osim navedenih ?!
Big?????
Jest, ako mislis na sranje to mi je i najdraza volja haha.
taxi_driver wrote:nisam musliman ali i ne pijem.a inace ne volim zabrane.mislim bolje je ljudima objasniti stetnost alkohola nego im ga zabraniti.
npr.da je meni stari pokusao objasniti stetnost cigara mozda se nikad ne bih propusio ,a nego je on odmah, to ti je zabranjeno i tacka.e onda kad je nesto zabranjeno onda je i slatko.i tako se ja nikad ne rijesi cigara.a alkohola jesam jer mi ga niko nije branio.
Taksista, to sto ti ne pijes to je zato sto to ne volis ili ti je zao para. Kad izadjes u grad pijes mozda sokove???? Vjerovatno nikad i ne izadjes u grad, zato sto si ta vrsta. Respekt, neka si takav samo pusti druge ja sam se naucio zivotu jos davno u eks YU tako da mi ne treba niko predike drzat. Znam koliko i sta. A to bolje pogledaj sta je zivot umjesto sto sjedis i vozis taksi. Meni nije niko branio nista niti dozvoljavo, nisam pred starim pio dok sam bio mladji. Hebes covjeka koji ne pije i ne pusi, davno su to ljudi rekli.
Premda alkohol spada u red zabrana kakve su krađa, blud i preljuba, kocka, pa čak i klanjanje kipovima, imajući u vidu ponašanje muslimana Bošnjaka, to se ne da primijetiti. Alkohol se u tolikoj mjeri među nama udomaćio, i to ne odskora, nego je to grijeh i porok koji već duže s generacije na generaciju prenosimo i nosimo u budućnost. Pije se kada im je hladno da se zagriju, a kada im je vruće da se rashlade; kada su bolesni da ozdrave. Vesele još više razveseljava, a tužnima iz grudi tugu briše. Pije se kada je rođenje djeteta i rođendan. Pije se kada se završilo sa školovanjem, za uspjeh u sportu i tako redom. Toliko je čovjek našao sebi razloga za pijenje i opijanje da je alkohol naprosto postao njegov stalni pratilac za čiju upotrebu "ta" većina sebi uvijek nalazi razloga i opravdanja.
Ova odomaćenost alkohola nikako nam ne da za pravo da ga držimo dopuštenim. Dosljednost uzvišenom Islamu mora se poštovati pa makar se neka zabrana toliko proširila da je postala općom i dominantnom pojavom. Naprotiv, ovo nas nagoni da s ovom zabranom koja je postala društvenim zlom povedemo dugu i otvorenu borbu stalno podsjećajući vjernike na Kur'anske riječi, na riječi i postupak Vjerovjesnika Muhammeda -sallallahu `alejhi ve sellem-, te navodeći naučna dostignuća u pogledu otkrivanja šetetnosti ovoga poroka za pojedince, brak, porodicu i društvo. U borbi protiv alkohola potrebna je, dakle, ispravna odluka, ispravna metoda - lijep pristup, te istrajnost i upornost.
Treba biti odlučan i uporan, ali isto tako znati i sve loše strrane alkohola. Jer i oni koji alkohol upotrebljavaju, i oni su zbog slasti i užitka koji u njemu osjećaju, te često i ovisnosti o alkoholu, uporni u nakani da ga brane i ostaju pri ovome grijehu.Iz dosadašnjeg rada i prakse, posebno s osvrtom na postupak Vjerovjesnka Muhammeda -sallallahu `alejhi ve sellem-, i njegovih vjernih pristaša, pokazalo se da je pozivanje na vjeru u Allaha i na autoritet Allahove riječi u Kur'anu časnom najbolji put u borbi protiv ovog zla i zabrane. Alkohol u zapadnim društvima uživa društvenu podršku i stanovit ugled. Vino, u prenesenom smislu krv Isusova, koristi se u samim crkvama u obredne svrhe. Mnoga alkoholna pića proglašena su prehrambenim artiklima (pivo, te crno i bijelo vino). Široko se raspravlja o tom da je blaga upotreba alkohola korisna po čovjeka.
U ovakvoj "alkoholiziranoj" atmosferi muslimanu nije nimalo lahko, jer kod muslimana stoji da je sve što opija strogo je zabranjeno. Čujmo šta o ovome kaže Božiji poslanik Muhammed -sallallahu `alejhi ve sellem-: "Svako piće koje opija zabranjeno je!" Potom veli: "Sve što opija zahranjeno je - haram!" Ovim se Poslanik -sallallahu `alejhi ve sellem- istovremeno osvrnuo na sve vrste droga i opojnih sredstava, a ne samo na alkohol. Ova zabrana u Islamu je toliko velika da je alkohol, kako veli sam Poslanik, "zabranjen i u najmanjoj količini". Islamska potpuna zabrana alkohola podrazumijeva da su sva alkoholna pića, ma od koje vrste biljke spravljena i s ma koliko velikim procentom alkohola u sebi, strogo zabranjena. Isto tako, ova strogost se odnosi i na količinu: jednako su haram bure alkohola koliko i jedan gutljaj. Odjeća, čak, na koju je palo nešto alkohola, sve dok se ne opere, nije čista za namaz.
Muslimani koji su se opredijelili za ispravno i dosljedno vjerovanje, čistu dušu i zdrav razum, koji su ostavili iza sebe grijeh alkohola i na njega se nisu vratili - govorili su da su u početku imali velikih muka i poteškoća, ali su danas zadovoljni, ponosni i dostojanstveni ljudi. Iste iskaze imaju i prijelaznici u Islam - konvertiti koji kažu da su s navikorn upotrebe alkohola u svojim prvim danima Islama imali velike i naporne bitke, ali su bili ustrajni, jer biti musliman znači pridržavati se svega što je naređeno i ne činiti zabranjeno.
Muhammed, -sallallahu `alejhi ve sellem-, jednom prilikom alkohol je nazvao "majkom svakog zla" (ummul-habais), upravo iz razloga što alkohol čovjeka ohrabruje na nepoštivanje Božijih i ljudskih normi. Otuda toliko nereda u braku i porodici, odgojno zapuštene djece, indiferentnosti prema vjeri, sukoba s familijom, neurednog vršenja radnih zadataka i otpuštanja s posla, kriminala, krađe i preljube. Dakako, najveći je grijeh nevjerovanje, a nevjerovanje potencira alkohol. Čovjek sklon alkoholu spreman je opojno piće nazvati nekim tepajućim imenom, a ne onim koje mu pristoji: "odvratna stvar i šejtanovo djelo", kojim ga Kur'an imenuje. O ovome se Poslanik ovako izražava: "Pojedinci iz mojih redova proglasit će alkohol dopuštenim nadijevajući mu različita imena." (Ahmed)
Uistinu, rijetka su stanja u kojima se iman - vjerovanje odvaja od čovjeka, upravo kao "kada čovjek sa sebe skida košulju" (Hakim), a ta su stanja, kako veli Poslanik, "dok čini blud..., dok krade..., dok pije alkohol" (Buhari, Muslim).
Ukoliko čovjek uzima alkohol s osjećanjem da čini teški grijeh i s osjećanjem grižnje savjesti zbog toga, on je još uvijek pod teškim grijehom, ali onog trenutka kada postane ovisan o njemu gotovo kao o vodi (pa mu takvo ime i dadne), kada popusti osjećaj da je grešnik, onda se on upoređuje s nevjernikom čiji je idol i ideal alkohol, i on prestaje biti vjernikom, što je najniža tačka do koje može čovjek pasti.
S društvenog aspekta gledano, svaki uživalac alkohola potencijalna je opasnost za jednu društvenu zajednicu. Odomaćenost zabrane jednoj sredini do nivoa da se ta zabrana čini zbog količine i broja konzumenata dopuštenom put je u očitu propast. Uz alkohol Poslanik je nabrajao sva posrnuća koja će pogoditi njegove slijedbenike ukoliko napuste ispravan kurs koji im određuju Kur'an i njegov hadis, kao što su, kako on reče: '... obijest, razuzdanost, takmićenje u imetku, nadmetanje u trgovini, mržnja i zavidnost, čak i blud" (Hakim). Kada takva sredina doživi propast, neka se sjeti riječi koja ih je već prije opominjala, ali su prema njoj bili nemarni.
Potpuno
pogresno
Ovo su bili Kuranski ajeti iz sure Al-Maide (Trpeza) 4 i 5 ajet, cak se i sama sura naziva Trpeza. I namjerno sam naveo Kuranske ajete, jer danas ljudi imaju obicaj reci za hadise da nisu obavezni da se slijede, sto je netacno i neispravno svatanje. Sto se tice brade mislim da je prerano o tome diskutovati ako jos nismo svatili sta za nas muslimane znace hadisi i hadiske nauke koje se bave proucavanjem vjreodostojnosti , poruke i znacenja nekog hadisa. Samo ti jedno mogu reci da pravu istinu o Afganistanu neznamo osim ono sto su nam drugi - njihovi nepriajtelji prenijeli. A to se ne prihvata kao dokaz.
Kuran nije objavljen samo muslimanima koji su zivjeli u 5. stoljecu, vec svima od prvog do poslednjeg, tj. do sudnjeg dana, i njegovi propisi vaze za sva vremena i za sve one koji sebe smatraju muslimanima.
O prisili u vjeri sam vec pisao pod jednom drugom temom, pa ne bih ponavljo smao cu ti reci, Kur'an se moze razumjeti na vise nacina, ali se uvjek prvenstveno uzima ono misljenje koje je preneseno od Poslanika ili njegovih ashaba (drugova), e tu su se znaju desiti razilazenja, da neko svati njegove rijeci kao strogu obavezu, a drugi na pr. kao pohvalnu stvar. Ali je vjerniku obaveza da se vraca na ispravnija i jaca misljenja.
Dobro to je tvoje shvatanje, ja sam cuo nesto drugo. Da su hadisi preporuke a eto po tebi su obaveze.
Sto se tice Kurana, ja sam siguran da je Kuran dao slobodu covjeku a to sto ga meki tumace na tvoj nacin to je druga stvar. To je najveca prepreka za Islam, jer takav Islam sto ga ti predikujes nece niko prihvatiti, pa cak ni mnogi muslimani. Sto se obrijase u Afganistanu poslije pada Talebana, sigurno sto su sami htjeli brade?
A svijet je malo drugaciji danas nego prije 1500 godina, ako ti mislis da mi svi moramo zivjeti kao oni onda sam siguran da ce mnogi reci ne.
Covjek je bio u svemiru i tako to.
BigHoss-jos
Big ne znam da li si musliman, nadam se da jesi, ali tvoje izjave me zabrinjavaju. Ovo za rakiju je nakada vazilo (unazad 100) samo za nemuslimane, ali eto vidis slijedimo ih i u onome sa cim Allah nije zadovoljan.
Demokratija je samo demagogija narodnih masa koje misle da se nesto pitaju, ali evo u Bosni najbolje vidimo koliko se glasaci i politicari pitaju.
Mi se moramo vratiti Islamskim pravilima i propisiama, a ne prepucavati!
De mi reci sta ces sa krscanima, oni ne vjeruju u to sto ti kazes. Druga stvar, zasto su muslimanske zemlje tako siromasne a krscanske demokratske bogate, svi treba da se okrenemo Islamu i da propadnemo. A i ovako smo propali.
Sta ce muslimanske zemlje na bliskom istoku kad nestane nafte????
BigBoss
De mi reci u cemu je razlika izmedju isana i hajvana?
Ovo sto ti navodis, iste nagone imaju i hajvani, imas li ti jos neku potrebu osim navedenih ?!
Razlika je da ja imam mozak da razmisljam, imam nesto sto hajvan nema. Znaci da kontrolisem nagone, ne skacem na svaku zenu koja prodje pored mene u minicu.
Big?????
Jest, ako mislis na sranje to mi je i najdraza volja haha.
Znaci nemas, ostajes pri svom?
Ostajem, ja vjerujem u Stvoritelja ali samo je jedan Stvoritelj a sve mi se cini da nije taj kojeg ti predikujes. Ipak smo svi od krvi i mesa.
Volio bih da se malo vise gleda na moderatni Islam a ne na takav jer takav Islam samo steti muslimanima i Bosni i Hercegovini. I nemoj mi samo reci da ne postoje razlicite vrste Islama, Shia, Sunni, Kurdi. Zasto te podjele i koji je po tebi pravi Islam, pravi pute????
Nisam ni ocekivao da blento(a) moze razumjeti post o kafi...
Elem...
Napisati da konzumiranje alkohola vodi ka novom cetnickom pokolju je kao sto rekoh - bezobrazluk!