Zabrana alkohola

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nebi

Post by nebi »

Suzdrzi se,veceras je uoci petka,ne kvari mi abdest :D :D
blenta

Post by blenta »

nebi wrote:Suzdrzi se,veceras je uoci petka,ne kvari mi abdest :D :D
deal :)

odlozhicu iza vrata, pa ako ustreba...;)
(Boga mi mi je iskushenje je odoljeti, pa ne napisati...:D ali, kad razmislim, sigurna sam da je hair uzdrzhati se :) )

selam 8)
nebi

Post by nebi »

selam i tebi.I.....ma cucemo se mi jos do bajrama ;-)
Engram::X

Post by Engram::X »

nebi wrote:blento,mrzim sebe zbog toga,ali moram da se slozim sa tobom.
Nista drugo nisam ni mislio u mom postu.Naravno da nije nikakvo opravdanje
kajati se poslije svake pijanke,tarlahanja,kradje itd.
Ja sam,zapravo,mislio vise na nasu sklonost da osudjujemo druge zaboravljajuci pri tome nase vlastite grijehe-danas vrlo popularan sport.
Zasto ne pokazemo malo vise razumijevanja za te "grijesnike",mozda bi ih nase saucesce prije priblizilo islamu nego kojekakve prijetnje i pogrde.
I nisu li neki od najvecih protivnika islama kasnije postali najblizi ashabi poslanika?
Mislim da se on pri tome drzao kuranskog ajeta:"A ti sa svima samo najljepse".
lijepo
zili

Post by zili »

Engram::X wrote:
sto se tice tumacenja njime se bave uceni, u islamu termin -> ulema, a ne ljekar, mljekar, mesar...

:)

E pa šta li onda svi vi radite na ovom forumu? :shock: Ovdje sve same uleme :-) A sa ulemama ne vrijedi raspravljati, stoga... :D odoh ja s ovog podforuma, previše je ovdje sigurnosti i apsolutizma, a ja sam na kraju krajeva običan smrtnik :)
nebi

Post by nebi »

cistacice,mislim da je tema zrela za zatvaranja
deex

Post by deex »

Nista tako ne prija kao hladno pivo prije rucka. Uvece moze dzin tonik ili votka djus. A onda i cigareta, npr. Marlboro. Ko nece, ne mora, ali neka meni ne soli pamet.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

deex wrote:Nista tako ne prija kao hladno pivo prije rucka. Uvece moze dzin tonik ili votka djus. A onda i cigareta, npr. Marlboro. Ko nece, ne mora, ali neka meni ne soli pamet.
Joooj, gdje ovo iskopa @deex? :lol:

Kad se samo sjetim pojedinih likova iz ove serije, praaavo me nostalgija spuca! :-)

:D :D :D
FIKUS2

Post by FIKUS2 »

stochar wrote:U raju je dobro, al' je ekipa u paklu! (grafit iz sarajevskog trolejbusa)

Image

Zhivjeli!
njam njam
deex

Post by deex »

FIKUS2 wrote:
stochar wrote:U raju je dobro, al' je ekipa u paklu! (grafit iz sarajevskog trolejbusa)

Image

Zhivjeli!
njam njam
U raju je dosadno. Odoh ja u pakao. :D
pravi-put

Post by pravi-put »

U raju je dosadno. Odoh ja u pakao.
Nemoj se brinuti prijatelju sa takvim razmisljanjem si na pravom putu ka Dzehennemu - paklu, ismijavati i negirati Allahove zabrane, oholiti se nad Njime, i pozivati druge da te slijede su vec dovoljni dokazi o tvom plitkom svatanju Allahove moci, Allahove kazne, odgovornosti koju je covjek preuzeo na sebe. Odbijanje i neispunjavanje preuzetih obaveze su dokaz da nemas predstavu sta te ceka nakon smrti, moj ahbabu !
A sto se tice Dzehennema pakla, u njemu ima dovoljno mjesta za one koji misle da je tamo bolje, samo nije kako ste vi zamislili!
Dzennet i Dzehennem

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Kada je Allah stvorio Dzennet i Dzehennem, poslao je Dzibrila u Dzennet i rekao mu: "Otidji, pogledaj Dzennet i nagradu koju sam pripremio stanovnicima Dzenneta. Dzibril ode, pogleda Dzennet i nagradu pripremljenu njegovim stanovnicima, i kada se vrati, rece Uzvisenom Allahu:
- "Tvoje mi moci, u Dzennet ce uci svako ko za njega cuje!"
Allah naredi pa se Dzennet okruzi neugodnostima i rece Dzibrilu: "Vrati se i pogledaj kakvu sam nagradu pripremio stanovnicima Dzenneta. Kada se Dzibril vrati Dzennetu, ugleda Dzennet okruzen neugodnostima, i odmah se vrati Allahu:
- Tvoje mi moci, bojim se da ce iko uci u Dzennet!
- Otidji i pogledaj Dzehennem i kaznu koju sam pripremio stanovnicima Dzehennema - naredi mu Allah.
Kada dodje do Dzehennema i ugleda njegovu razbuktalu vatru, vrati se nazad i rece:
- "Tvoje mi moci, niko ko cuje za Dzehennem, nece uci u njega!"
Allah naredi da se Dzehennem okruzi strastima, i rece Dzibrilu da ga ponovo pogleda. Kada ugleda Dzehennem, Dzibril progovori:
- Tvoje mi moci, bojim se da ce se iko spasiti Dzehennema!"

Vise ovdje: http://www.ummet.at/html/modules.php?na ... cle&sid=21

EsSelamu alejkum i pozdrav!
Serenity

Post by Serenity »

Samo vi pijte i zaboravljajte, a kada četnici opet budu silovali majke Bošnjaka, a sinovi morali gledati, nemojte se čuditi što je tako došlo.
virus935

#188 glasanje

Post by virus935 »

Hajde sad da ovu temu otvorimo na drugi način !?
Svakom normalnom je jasno da je alkohol zlo ali koristiti metodu prisile da bi nekom nametnuli svoje ideje i ideale nije uredu. Svatko ima pravo na sopstveni izbor , a pod tim se podrazumjeva i to hoće li neko piti ili ne.
Tačno je i to da je alkohol izvor mnogih problema ali probleme nam također stvaraju i neke puno gore stvari pa se o tom šuti. Država u kojoj živimo je puna nezaposlenih koji se nalaze u beznadežnoj situaciji bez marke u džepu , a mi se bavimo trivijalnim temama! Krade se na svakom koraku , a predvodnici u lopovluku su baš oni koji nas vode kroz ovo beznađe , a o tome baš niko od ovih i ovakvih moralista i efendija ne progovara , a ja se pitam da li je to zato što o tome nemaju hrabrosti ili što su dio tog kola!?
Nisam upoznat sa likom i djelom dotičnog efendije ali me to ni ne zanima , ali moram i ja dati svoje mišljenje ! Ovo je Bosna efendija , ako se tebi ovdje nešto ne dopada otpili tamo od kud si i došao ili jednostavnije odseli se u Iran ili Afganistan.
A otvaranje teme na drugi način , POŠTO JE OVO DEMOKRATSKO DRUŠTVO HAJDE DA GLASAMO T :-) KO VAM JE DRAŽI OVAJ EFENDIJA ILI ALKOHOL!?
PS. alkohol sad vidim kao slobodu izbora u demokratskom društvu. Svatko odgovara za svoje postupke i niko ne treba nekog sa strane da mu soli pamet!!!!
Last edited by virus935 on 12/05/2006 13:26, edited 2 times in total.
_BosanaC

#189 Re: glasanje

Post by _BosanaC »

virus935 wrote:Hajde sad da ovu temu otvorimo na drugi način !?
Nisam upoznat sa likom i djelom dotičnog efendije ali me to ni ne zanima , ali moram i ja dati svoje mišljenje ! Ovo je Bosna efendija , ako se tebi ovdje nešto ne dopada otpili tamo od kud si i došao ili jednostavnije odseli se u Iran ili Afganistan.
A otvaranje teme na drugi način , POŠTO JE OVO DEMOKRATSKO DRUŠTVO HAJDE DA GLASAMO T :-) KO VAM JE DRAŽI OVAJ EFENDIJA ILI ALKOHOL!?
PS. alkohol sad vidim kao slobodu izbora u demokratskom društvu. Svatko odgovara za svoje postupke i niko ne treba nekog sa strane da mu soli pamet!!!!
Kad vec pomenu drugu stranu... Znam puno ljudi koji su se okrenuli islamu samo da bi nasli izgovor da se ostave alkohola i droge... Valjda karakter nije bio dovoljno jak da sam sebi prizna kako mu nesto steti i kako bi se trebao promjeniti.

Sam sam cugao k'o smuk par godina, unistavao se. Ali onda vidjeo dokle je doslo pa okrenuo list. Ali nikada nisam rekao da necu nikada vise. Popijem i danas, ali ni priblizno u onoj mjeri kao sto sam nekada pio. Nekada je flasa votke za noc bila mjerilo, danas gustiram par casa crnog vina citavu noc. Dobro, mozda flasu crnog vina, al to je to :D

Poenta: kome se ne svidja - neka ne pije. Ali zasto da to brani, na bilo koji nacin, nekome kome se to svidja i ko to zeli?
pravi-put

Post by pravi-put »

za svaki virus - postoji i ANTI-VIRUS!
A otvaranje teme na drugi način , POŠTO JE OVO DEMOKRATSKO DRUŠTVO HAJDE DA GLASAMO T KO VAM JE DRAŽI OVAJ EFENDIJA ILI ALKOHOL!?
Vrlo rado momcino, dok se neki oporavljaju od mahmurluka, i dok se cuju na smrad duhana i alkohola i parfena od jevtinih zena, mi vjernici se spremamo za dzumu, okupani namirisani u najboljim odjelima idemo da se odazovemo Allahovo naredbi - Dzauma namazu. Na vratima nas ispracaju cestite zene, scijetlih lica koje se raduju nasem povratku kao sto se one iz kafica raduju vasem novcu! Ali cujemo se kasnije dok ti popijes koji plivadon i dok se razbudis jaro !

Svako dobro, i iskreni selami svim muslimanima !
Last edited by pravi-put on 12/05/2006 13:27, edited 1 time in total.
virus935

#191 pravi put

Post by virus935 »

Za ovog sa nadimkom pravi put :
1. ja uopšte ne pijem
2. dok si ti bio na pravom putu u podrumu ja sam se borio za ovu zemlju sa puškom u ruci štiteći tebe i takve moraliste kao što si ti , a i sve naše majke i žene u Bihaću gradu heroju ,od četnika i ostale bagre.
3.pravo na drugo mišljenje je moje ljudsko pravo , kao što je pravo da pijem ili ne moj lični izbor
:x JA SE SAMO BORIM DA SVI IMAMO PRAVO NA MIŠLJENJE I VLASTITI IZBOR
vatrogasac

Post by vatrogasac »

FIKUS2 wrote:

Image

Zhivjeli!
njam njam
"Ne bacajte sami sebe u propast" , (El-Bekara: 195)

Image
forUMASH

Post by forUMASH »

pravi-put wrote:za svaki virus - postoji i ANTI-VIRUS!
Vrlo rado momcino, dok se neki oporavljaju od mahmurluka, i dok se cuju na smrad duhana i alkohola i parfena od jevtinih zena, mi vjernici se spremamo za dzumu, okupani namirisani u najboljim odjelima idemo da se odazovemo Allahovo naredbi - Dzauma namazu. Na vratima nas ispracaju cestite zene, scijetlih lica koje se raduju nasem povratku kao sto se one iz kafica raduju vasem novcu! Ali cujemo se kasnije dok ti popijes koji plivadon i dok se razbudis jaro !

Svako dobro, i iskreni selami svim muslimanima !
....pa hebo te Rambo, sto mi se ranije nisi javio....
....ko ti je kriv sto se nisi tusirao i prao zube prije spavanja pa si smrdio na alkohol i cigare.....ko ti je kriv sto si imao muda samo za jeftine zene (za one sto izgledaju k'o avioni,....eh, pored letenja, treba znati kako se uzljece i slijece, a to ti nisi naucio).....ko ti je kriv sto ti se danas gadi sve sto si nekad bio.....nisu svi ljudi kao ti i nemoj ih klasifikovati na osnovu licnih iskustava.....svijet nije crno-bijel.....krivi i pravi put su samo dvije krajnosti i u vecini slucajeva su samo abstrakcije......zivot se odvija izmedju krajnosti.....
Vodenjak

Post by Vodenjak »

ostro i na prvu wrote:
Serenity wrote:Samo vi pijte i zaboravljajte, a kada četnici opet budu silovali majke Bošnjaka, a sinovi morali gledati, nemojte se čuditi što je tako došlo.
Koja nebuloza :roll:
I koji bezobrazluk! :x :x
Vodenjak

#195 Re: pravi put

Post by Vodenjak »

virus935 wrote:Za ovog sa nadimkom pravi put :
1. ja uopšte ne pijem
2. dok si ti bio na pravom putu u podrumu ja sam se borio za ovu zemlju sa puškom u ruci štiteći tebe i takve moraliste kao što si ti , a i sve naše majke i žene u Bihaću gradu heroju ,od četnika i ostale bagre.
3.pravo na drugo mišljenje je moje ljudsko pravo , kao što je pravo da pijem ili ne moj lični izbor
:x JA SE SAMO BORIM DA SVI IMAMO PRAVO NA MIŠLJENJE I VLASTITI IZBOR
Kapu ti skidam momcino!

:thumbup:
BigBoss

Post by BigBoss »

H2SO4 wrote:
JBT wrote:E ako sta ne gotivim onda je to zavirivanje u tudju kesu.
Inace, grijeh ne ulazi na usta, on iz usta izlazi.

"grijeh ne ulazi na usta, on iz usta izlazi"

to je navodno rekao Isus (Isa poslanik) :D kada su neki zlocesti pitali krscane zasto jedu svinjetinu,a i sam je Isus nije jeo... :D
Da mi je samo ovo razumjeti, zasto neko odlucuje sta ce neko jesti i piti???? Kakve to veze ima sa religijom i vjerom?????

Ne smijes ovo ne smijes ono, pa sta se onda smije????
ja71

Post by ja71 »

kekec wrote:Zasto se Muderris toliko sikira. :?
Alkohola je sve manje u upotrebi. :sad:
Ali zato droge ima koliko hoces. :(

A Muderiss drogu ne spominje ??? :D
pa zar i alkohol ne spada u droge
pravi-put

Post by pravi-put »

Fino, fino, sve "borci", koji se hvale, jadnog li shvatanja tvog cilja borbe.
A otvaranje teme na drugi način , POŠTO JE OVO DEMOKRATSKO DRUŠTVO HAJDE DA GLASAMO T KO VAM JE DRAŽI OVAJ EFENDIJA ILI ALKOHOL!?
Sta to znaci "ovo je Bosna?"
Ako mislis da u Bosni muslimani nemaju pravo propagirati i pozivati ljude da se vrate da praktikuju jedinu kod Allaha priznatu vjeru ISLAM, onda jarane ti se nisi jos otrijeznio od Titinog komunizma, ili ti se sve pomutilo od Bush-kove demokratije, ako vec tvrdis da nije alkohol u pitanju!

Zasto bih ja napusto Bosnu?
Ovo je zemlja mojih pradjedova muslimana, i koja je zadnjih 500 god bila vecinom muslimanima naseljena, sa bogatom islamskom kulturom i tradicijom, neka idu oni kojima smeta ISLAM i koji imaju islamofobiju od muslimana prakticara.
Ja ako bih se morao vracati u svoje mjesto odakle vodim porijeklo trebao bih se vratiti na podrucje sjeverne Crne Gore odakle moji vode porijeklo (juzni dio Sandzaka). Samo za informaciju to selo je prije cr.200 god. sravnjeno sa zemljom u vrijeme slabljenja Turskog carstva. Nikada nisam cuo da se neko za to izvinuo, ni da je ponudio povratak njegovim mjestanima, kao sto se niko nije izvinuo ni u zadnjem ratu, koji je takodje imao slican karakter kao i prethodni, ocistiti sve sto je muslimansko.
Mi njih ipak ne mrzimo koliko oni nas, i ja sam ponosan da smo takvi, ali to neznaci da trebamo ponizeno prihvatati njihovu kulturu i sve sto nam nude, a istovremeno ponovo u grijesenje i povratak nekom novom komunizmu, ostavljajuci svoju vjeru i tradiciju samo da bi se komsije osjecale lijepo kao u Beogradu, Banja Luci ili Zagrebu i Zapadnom Mostaru. Mislim da je vrijeme da mi njih pocnemo pozivati nasoj vjeri i kulturi, koja je daleko moralnija i prespektivnija od bilo kojeg drustva koje nam se nude.
A sada sto se tice demokratskog drustva i glasanja, ovo je bas lijep primjer koliko je domkratija suplja prica, cuj da glasmo da li da dozvolimo alkohol ili da prihvatimo islamski nacin zivota. Sada da pitas bilo kojeg doktora sta misli o alkoholu rece bjezi od njega, objasnjavajuci njegovu stetnost satima i satima, a njegovu korist ti moze objasniti za par minuta.
Moj Mujo Allah s.w.t. kaze da ce uvjek vecina ljudi biti u zabludi, a to znaci da ce uvjek dok vecina bude odlucivala ljudi i zivjeti u zabludi. Nije isti moj Mujo onaj koji zna i onaj koji nezna. Zasto nije demokratija u medicini, da glasanjem biramo doktore, ili u skolstvu da biramo profesore glasanjem, da li bi se iko vise usudio ici doktoru ili kakvu bi omladinu odgajali. Tamo se prave konkursi i konkursi, pregledaju diplome, radna iskustva, zrelost i sl. Jedino u politici moze glasanjem, pa nije ni cudo sto danas budale vode svijet. Najveci alkoholicari, nacionalisti, bludnici, glumci, homoseksualci, krmci ... itd.
Mujo da se razumijemo, mi se moramo pokoriti ovoj vlasti do one granice kada ne prelazimo ili ne ostavljamo Allahove propise, ali ako se od nas trazi da mi zanijecemo Allahove zakone i pratikovanje vjere onda kazemo sada je dosta. Ako nam ponude otrov u lijepim flasicama necemo ga popiti samo zato sto lijepo izgleda, nama treba lijek makar on bio po nasu strast i gorak. Mi kao ravnopravna zajednica imamo svoj program koji nam je od Allaha dz.s. dostavio nas Poslanik s.a.w.s. i za koji mi kazemo da nema boljeg, i mi smo duzni ljude tome pozivati isto kao sto demokrate i drugi pozivaju svojim putevima. Takmicenje u dobrocinstvu je dozvoljeno pa bujrum, ako mislite da je nesto drugo bolje od Islama nemozemo vas sprijeciti ali trebate znati da smo vas pozvali i upozorili na stetnost odbijanja Allahovih naredbi, i da time gubite srecu i ovoga i onoga vjecnog svijeta. Ovo nije upuceno samo tebi vec uopsteno i nije prisila vec prijedlog i poziv.
NEMORA COVJEK BITI ALKOHOLICAR DA IZGLEDA I GOVORI KO PIJAN! Ovo za tvoju borbu, nemoj me vuci za jezik, ako si se borio sto su ti cetnici sa nozem dosli sa svih strana do same bolnice i do Grabeza i ... da spasis svoju kozu i familiju onda nemoj to drugima prebacivati, jer nepoznajes me.
I trece pravo na tvoje misljenje sam vec objasnio ,moje je da iznesem svoje misljenje a tvoje da upotrijebis svoj razum pa da nam se pridruzis, da ostanes neutralan ili da nam se suprotstavis svojim kontra argumentima, koje upravo koristis, a na posjetiocima ovoga foruma je da odluce sta je bolje za njih.

@forUMASH.
Najbolja i naj jevtinija skola je da ucis sa gresaka drugih, hvala Allahu ja sam vecinu tih velikih grijeha preskocio, tako da sam cist od mnogih tvojih optuzbi.
A sto se tice aviona nema boljih pilota od muslimanavjernika, vjeruj mi. ate avione koje ti spominjes voza ko god zeli, to su samo marionete, u poredjenju sa muslimasnkim migovima. Islam je srednji put , a nije krajnjost, ako neko to ipak tako svata pa islam je cist od njih.

@Big Boss.
Naravno da ima veze , sta cemo jesti i piti, ali prije toga se mora mnogo cega drudog poznavati da bi ono mogao ispravno svatiti.
Ukratko, Allah nam nije poslao Poslanika da bi nam pokazo samo kako se praktikuju vjerski propisi, vec da bi nas poducio cjelokupnom islamskom zivotu. On nas je poducio svemu, kao treba biti dobar vjernik 24h , a ne samo u dzamijama. Kako se ponasati u ratu, u miru, u sticanju znanja, u trgovini, u politici i svemu soatlom pa i u tome sta da jedmo i da pijemo.
005:004. Pitaju te što im se dozvoljava. Reci: "Dozvoljavaju vam se lijepa jela i ono što vam ulove životinje koje ste lovu podučili, onako kako je Allah vas naučio. Jedite ono što vam one uhvate i spomenite Allahovo ime pri tome, i bojte se Allaha, jer Allah, zaista, brzo sviđa račune."
005:005. Od sada vam se dozvoljavaju sva lijepa jela; i dozvoljavaju vam se jela onih kojima je data Knjiga, i vaša jela su njima dozvoljena; i čestite vjernice su vam dozvoljene, i čestite kćeri onih kojima je data Knjiga prije vas, kad im vjenčane darove njihove dadete s namjerom da se njima oženite, a ne da s njima blud činite i da ih za prilježnice uzimate. A onaj ko otpadne od prave vjere - uzalud će mu biti djela njegova i on će, na onome svijetu, nastradati.

Ovo je samo dio od brojnih Kuranskih i Hadiskih tekstova koji nam govore o uzimanju hrane i pica, a njih nam je najbolje pojasnio opet Allahov zadnji Poslanik . Muhammed s.a.w.s.
Svako dobro!
Selamu alejkum !
Last edited by pravi-put on 12/05/2006 16:15, edited 1 time in total.
ja71

Post by ja71 »

Serenity wrote:Samo vi pijte i zaboravljajte, a kada četnici opet budu silovali majke Bošnjaka, a sinovi morali gledati, nemojte se čuditi što je tako došlo.
A ti ne izvrci krivicu.
nije alkohol silovao nego cetnici
ja71

Post by ja71 »

Cudi me da se jos niko nije zapitao :
"A kako bi bilo da stvarno nasa drzava zabrani konzumiranje alkohola ?"

Kakve bi to imalo posljedice ?
Koliko bi se postovalo ?
Kako bi se trebalo sprovesti ?
Da li bi i kakve kazne pratile one koji se ne pridrzavaju zabrane ?
Da li bi se pojavilo crno trziste (kao sada za nelegalne droge)
Kako bi to bilo popraceno od ostalih drzava ?
itd.
Post Reply