zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

*mima*

#26 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by *mima* »

Za istu karticu mi nedgdje treba pin a negdje samo potpis.
Vragolan

#27 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by Vragolan »

znam kako je postavljacu teme, hebo ih pin u guzicu
jos malo pa ce bit taman da ga pristavis morat ces ukucat pin
hebo ga pin
meni je to sve u mobitelu, hebaji ga, ne mogu da pamtim, imam 3 kartice, i dvoja vrata na poslu,
respo

#28 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by respo »

veljaca kao sto vidis iz miminog primjera
za istu karticu negdje pin negdje samo potpis znaci do radnje je i do opreme koju ta radnja koristi mislim na opremu za karticno poslovanje
Edin H.

#29 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by Edin H. »

Najbolji fol sto sam vidio u vezi pina je bio ljetos u Herceg-Novom - Montenegro :-)

Placam karticom i vidim kasirka nesto ceka, ne daje mi masinicu da ukucam pin. Ljudi iza vec kao naroguseni. Dade ona na kraju masinicu, zavrsimo transakciju.

Odem drugi put, kad skontam da ljudi kasirki kazu svoj pin i kasirka ga za njih ukuca :shock:

Pa koja je svrha pin-a u tom slucaju?

Inace jos jedan plus nasim bankama koje naplacuju KM 10 za promjenu pina :lol: :lol: :lol:
veljaca

#30 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by veljaca »

respo wrote:veljaca kao sto vidis iz miminog primjera
za istu karticu negdje pin negdje samo potpis znaci do radnje je i do opreme koju ta radnja koristi mislim na opremu za karticno poslovanje
Kad me vec prozivas - NISI U PRAVU ....
Postoje kartice na kojima se nikakve transakcije ne mogu izvrsiti bez PIN-a ( autorizacije ). Takodjer postoje kartice kod kojih se placanje potvrdjuje samo potpisom na racunu .
Za jedne i druge kartice - PODIZANJE GOTOVINE na BANKOMATU - zahijeva PIN ( autorizaciju ) ...

Ovo samo ISTINE radi ....

Btw - ovo znam jer imam i jednu i drugu vrstu kartice. .....

:sax:
Ma.Le.Na

#31 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by Ma.Le.Na »

Edin H. wrote:Najbolji fol sto sam vidio u vezi pina je bio ljetos u Herceg-Novom - Montenegro :-)

Placam karticom i vidim kasirka nesto ceka, ne daje mi masinicu da ukucam pin. Ljudi iza vec kao naroguseni. Dade ona na kraju masinicu, zavrsimo transakciju.

Odem drugi put, kad skontam da ljudi kasirki kazu svoj pin i kasirka ga za njih ukuca :shock:

Inace jos jedan plus nasim bankama koje naplacuju KM 10 za promjenu pina :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
respo

#32 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by respo »

a ja znam jer mi je to rodjak koji radi u banci ispricao jer smo bas jednom o tome raspravljali u raji i ja njega pitao on odgovorio da je to opreme ne do kartice
e sad ako on laze lazem i ja ali uzimam ga kao relevantnog jer radi u banci valjda bi trebao znati bolje od mene ili od ostalih gradjana koji samo koriste kartice kao sto si i ti vjerovatno
respo

#33 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by respo »

Edin H. wrote:Najbolji fol sto sam vidio u vezi pina je bio ljetos u Herceg-Novom - Montenegro :-)

nek i ovaj uradi isto i kad kasirka otkuca 3 puta pogresan pin nek joj kaze vidi sta si uradila plati mi promjenu pina :D
veljaca

#34 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by veljaca »

respo wrote:a ja znam jer mi je to rodjak koji radi u banci ispricao jer smo bas jednom o tome raspravljali u raji i ja njega pitao on odgovorio da je to opreme ne do kartice
e sad ako on laze lazem i ja ali uzimam ga kao relevantnog jer radi u banci valjda bi trebao znati bolje od mene ili od ostalih gradjana koji samo koriste kartice kao sto si i ti vjerovatno
Reci rodjaku da, iako radi u banci - ovo sto sam ja rekao ( na svom primjeru - a ne na prici nekakvog rodjaka ili nane ) je istina ..... I zasto bi on bolje znao o moje dvije vrste kartica - od mene cije su to kartice ?????
Ovo samo govorim da se zna ISTINA ..... ne nista licno .....
Ako treba - mogu tvom rodjaku reci i o kojoj se banci i o kojim se vrstama kartica radi .....

vox-populi

#35 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by vox-populi »

respo wrote:a ja znam jer mi je to rodjak koji radi u banci ispricao jer smo bas jednom o tome raspravljali u raji i ja njega pitao on odgovorio da je to opreme ne do kartice
Do opreme je, ne do kartice. Prodavnica u kojoj vec godinu dana kupujem hranu je imala opremu, citace kartica za koje sam trebao ukucati PIN prilikom svakog placanja. Nedavno su kupili nove citace kartica, izgledaju malo drugacije, i sada samo potpis. A na bankomatima uvijek treba PIN.
respo

#36 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by respo »

veljaca wrote:
Reci rodjaku da, iako radi u banci - ovo sto sam ja rekao ( na svom primjeru - a ne na prici nekakvog rodjaka ili nane ) je istina ..... I zasto bi on bolje znao o moje dvije vrste kartica - od mene cije su to kartice ?????
Ako treba - mogu tvom rodjaku reci i o kojoj se banci i o kojim se vrstama kartica radi .....

nista licno ni prema tebi
kazem ti vjerovatno bolje zna jer je u doticaju sa puno vise od 2 kartice koje ti koristis kao i ja takodje koji imam 2

a i vidis na primjerima ostalim ipak vjerujem da je do opreme
Edin H.

#37 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by Edin H. »

vox-populi wrote:
Do opreme je, ne do kartice. Prodavnica u kojoj vec godinu dana kupujem hranu je imala opremu, citace kartica za koje sam trebao ukucati PIN prilikom svakog placanja. Nedavno su kupili nove citace kartica, izgledaju malo drugacije, i sada samo potpis. A na bankomatima uvijek treba PIN.
Pa kakva je to prodavnica :lol: :lol: :lol: idu unazad.

PIN masinice u prodavnicama su uvedene da bi se sprijecile prevare.
Naime, kriminalcima je lako klonirati karticu. Dovoljno je da provuku tvoju karticu kroz masinu i poslije je kloniraju. Nekada postave uredjaj u kes masinu i skinu detalje sa kartice. Sa druge strane kartice normalno se potpisu i placaju kloniranom karticom.

Personal Identification Number je uveden da bi se stalo u kraj ovim prevarama.
Kadkada kriminalci postave kamere na kes masinama da bi se docepali PIN-a.

Zato uvijek pokrijte drugom rukom kada ukucavate pin i ne drzite kopiju pina u novcaniku, mobitelu ili slicno.

PIN morate zapamtiti i nikada nikome ne govorite broj pina, pa ni bankarskim sluzbenicima, a pogotovo ne ukoliko vas neki prevaranti zovu telefonom.
veljaca

#38 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by veljaca »

respo wrote:
veljaca wrote:

kazem ti vjerovatno bolje zna jer je u doticaju sa puno vise od 2 kartice koje ti koristis kao i ja takodje koji imam 2

ISTINE RADI:

Upravo sam zvao banku i odgovorna osoba mi potvrdi moje saznanje.
Postoje kartice na kojima se nikakve transakcije ne mogu izvrsiti bez PIN-a ( autorizacije ). Takodjer postoje kartice kod kojih se placanje potvrdjuje samo potpisom na racunu .
Za jedne i druge kartice - PODIZANJE GOTOVINE na BANKOMATU - zahijeva PIN ( autorizaciju ) ...
Ne radi se ni okakvoj opremi. Radi se o izdavacu kartice i vrsti kartice ....
Provjereno i potvrdjeno upravo prije 30-tak sekundi na info liniji banke ....
Samo ISTINE radi ....
Nista licno

Last edited by veljaca on 09/12/2009 14:14, edited 1 time in total.
Vragolan

#39 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by Vragolan »

veljaca wrote:
respo wrote:veljaca kao sto vidis iz miminog primjera
Kad me vec prozivas - NISI U PRAVU ....

Ovo samo ISTINE radi ....

Btw - ovo znam jer imam i jednu i drugu vrstu kartice. .....

moja visa electron je jedna od tih kartica, svugdje moram ukucati pin, navodno to su neke kartice sa cipom :?
respo

#40 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by respo »

Edin H. wrote:
Pa kakva je to prodavnica :lol: :lol: :lol: idu unazad.

PIN masinice u prodavnicama su uvedene da bi se sprijecile prevare.
Naime, kriminalcima je lako klonirati karticu. Dovoljno je da provuku tvoju karticu kroz masinu i poslije je kloniraju. Nekada postave uredjaj u kes masinu i skinu detalje sa kartice. Sa druge strane kartice normalno se potpisu i placaju kloniranom karticom.

Personal Identification Number je uveden da bi se stalo u kraj ovim prevarama.
Kadkada kriminalci postave kamere na kes masinama da bi se docepali PIN-a.

Zato uvijek pokrijte drugom rukom kada ukucavate pin i ne drzite kopiju pina u novcaniku, mobitelu ili slicno.

PIN morate zapamtiti i nikada nikome ne govorite broj pina, pa ni bankarskim sluzbenicima, a pogotovo ne ukoliko vas neki prevaranti zovu telefonom.
al vjerovatno uz potpis traze licnu kartu tako je bar slucaj kad ja udjem u prodavnicu gdje se ne ukucava pin
par puta sam tako samo provukla i nista rekoh a trazite li dokumenta ili bilo sta jeli moja kartica kad ona bez rijeci (uglavnom su prodavacice u pitanju)
Edin H.

#41 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by Edin H. »

veljaca wrote:
respo wrote:
veljaca wrote:

ISTINE RADI:

Upravo sam zvao banku i odgovorna osoba mi potvrdi moje saznanje.
Ne radi se ni okakvoj opremi. Radi se o izdavacu kartice i vrsti kartice ....
Provjereno i potvrdjeno upravo prije 30-tak sekundi na info liniji banke ....
Samo ISTINE radi ....
Nista licno

Sve je moguce, ali je u najmanju ruku neobicno.

U biti istom karticom mozes platiti bez obzira da li prodavnica ima masinicu u koju ukucavas pin broj ili se samo potpisujes.
respo

#42 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by respo »

veljaca nista licno ocito da je to nesto novo pa tek dolazi ja ti kazem sta znam od ranije i kako je slucaj sa mojim karticama i vjerovatno isti sa bankom u kojoj rodjak radi
bar sam naucio nesto novo ;)
respo

#43 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by respo »

a za postavljaca teme jesi li probao 4 nule
0000 ili 4 zvjezdice **** :D mozda pogodis
sa zvjezdicama vjerovatnije
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#44 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by corolla02 »

veljaca wrote:
Topla voda wrote:probaj se sjetit pina ,skoncentrisi se :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Jedan od najboljih odgovora procitanih ikad na Forumu ..... Svaka cast .....
ovaj gore cojk dobro kaze!

Pa zar nije ideja PINa da bude neki broj za koji si ti kao vlasnik intimno vezan na ovaj ili onaj nacin, tj. da se tesko moze zaboraviti :?:
respo

#45 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by respo »

corolla02 wrote:
veljaca wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pa zar nije ideja PINa da bude neki broj za koji si ti kao vlasnik intimno vezan na ovaj ili onaj nacin, tj. da se tesko moze zaboraviti :?:
a onaj u visa centru gdje se izradjuju kartice bas zna za koji si ti broj vezan na ovaj ili onaj nacin :-)
Edin H.

#46 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by Edin H. »

babyline wrote:
HAVANA wrote:2468
:lol: :lol:

:thumbup:

Ne rekoh li ja da je Havana pseudonim za Milana Tarota :D
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#47 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by A1fa »

U svakoj banci je skoro ista procedura. Moras otici u banku i dobit ces formular odnosno zahtjev da ga popunis da bi ti poslali novi PIN. Ne moze ti niko reci koji ti je PIN jer (zvanicno) niko osim tebe taj PIN ne zna, iako se ja nekad pitam ko upakujeono pismo i stavi moj PIN u kovertu kada mi ga posalju? :D

Neko rece da je u Sparkasse to naplaceno 10 KM, u Fahrinoj mrskoj Unicredit :D ta usluga je koliko ja znam 5 KM, za ostale ne znam, ali sigurno nije djaba ;)
veljaca

#48 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by veljaca »

corolla02 wrote:
veljaca wrote:

Vjerovatno si pobrkao Password ( koji sam odredjujes i to je ono za sta si ti kao vlasnik intimno vezan - da ne zaboravis ) i PIN ( Personal identification number ) koji dobijas od banke - prvo a tek nakon toga odgovarajucu karticu ...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#49 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by corolla02 »

@respo
e upravo to, PIN se bira na banci s kojom otvaras racun na licu mjesta, osim aoko ne otvaras preko interneta, a oni onda lontaktiraju VIZU MC Card itd itd
I opet jedna osoba moze imati 10 kartica/banaka, pa je time i "logicno smisljanje" PINa itekako dolazi u obzir. I naravno nova uspostava PINa se ne bi trebala placati

Bar je tako ovamo prekoobare
:D
*mima*

#50 Re: zaboravio pin za bankomat,šta da radim

Post by *mima* »

corolla02 wrote:@respo
e upravo to, PIN se bira na banci s kojom otvaras racun na licu mjesta, osim aoko ne otvaras preko interneta, a oni onda lontaktiraju VIZU MC Card itd itd
I opet jedna osoba moze imati 10 kartica/banaka, pa je time i "logicno smisljanje" PINa itekako dolazi u obzir. I naravno nova uspostava PINa se ne bi trebala placati

Bar je tako ovamo prekoobare
:D

Pin ti odredi banka a ne ti.
Post Reply