Zablude komercijalne kozmetike???????????

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

surajaa

Post by surajaa »

Drago mi je da si pronasao slicnost koju si zelio u mom tekstu. Koliko sam mogla da shvatim, autor(ica) ovog teksta prica o stetnosti sampona koje koristimo, kako su ustvari u pitanju obicni deterdzenti (s cime se ja slazem) potom nam daje savjete kako su za nasu kosu i tjeme bolja alternativa sapuni (s cime se ja opet slazem u potpunosti). Izmedju ostalog, pomenula ja Pantene pro-V , koji je vec davno pokazao svoje "pravo lice". Prica se zasniva na cinjenicama, istinama i zabludama o samponima kojima dajemo na povjerenje svoju kosu i sa svim navedenim, ja se slazem.

Dragi Fluid, lijepo sto si kontekst ovog i mog teksta doveo u posrednu vezu, samo nisam sigurna sta si zelio da kazes time, obzirom da sam naglasila da postiranjem mog teksta nisam otkrila toplu vodu???? Svaka normalna osoba koja koristi internet sve ove podatke i mnoge druge, vezano za temu, moze pronaci tu. Opstepoznata je stvar da mi gotovo u svemu kaskamo za Zapadnim svijetom, pa se tako i ja trudim da ne budem iznimka.... :lol: :)
anais_nin

Post by anais_nin »

The_Fluid wrote:
mamica 31 wrote: nego, ima li ko kakav pametan savjet kako se rijesit peruti?
Kosa mi je suha i evo me cesem se po cijeli dan. probala sam sve izreklamirane sampone, ali nista. :( satra se ziva, a nisam buhava :lol:
samo jedna rijec za perut:
VICHY

Tito, Partija, drug i drugarica za istu. Ja l' sa zelenim, ja l' sa plavim kvadraticem
mamice, ja sam od raje isto cula da je ova Vichy-jeva terapija dobra... :D medjutim od raje sam takodje cula da maska za kosu od maslinovog ulja i zumanceta utrljana u tijeme takodje pomaze da se vrati vlaznost koja je potrebna tom dijelu glave :D probaj kad si kuci, samo umutis zumance sa maslinovim uljem, utrljas u tijeme i po mogucnosti stavis plasticnu kesu na glavu koju onda cvrsto svezes (da zadrzi toplotu unutru, imaces vise koristi od tog na glavi) i tako par sati, onda isperi :D inace je ova maska pravo zdrava za kosu :D ja je cesto koristim krajem ljeta, jer imam svijetlu tanku dlaku, a more i sunce isuse i kosu i tijeme :D
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

anais_nin wrote:
The_Fluid wrote:
mamica 31 wrote: nego, ima li ko kakav pametan savjet kako se rijesit peruti?
Kosa mi je suha i evo me cesem se po cijeli dan. probala sam sve izreklamirane sampone, ali nista. :( satra se ziva, a nisam buhava :lol:
samo jedna rijec za perut:
VICHY

Tito, Partija, drug i drugarica za istu. Ja l' sa zelenim, ja l' sa plavim kvadraticem
mamice, ja sam od raje isto cula da je ova Vichy-jeva terapija dobra... :D medjutim od raje sam takodje cula da maska za kosu od maslinovog ulja i zumanceta utrljana u tijeme takodje pomaze da se vrati vlaznost koja je potrebna tom dijelu glave :D probaj kad si kuci, samo umutis zumance sa maslinovim uljem, utrljas u tijeme i po mogucnosti stavis plasticnu kesu na glavu koju onda cvrsto svezes (da zadrzi toplotu unutru, imaces vise koristi od tog na glavi) i tako par sati, onda isperi :D inace je ova maska pravo zdrava za kosu :D ja je cesto koristim krajem ljeta, jer imam svijetlu tanku dlaku, a more i sunce isuse i kosu i tijeme :D
najvaznije u svemu je odgovor na pitanje...kako nastaje perut??? :P
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

@MAMO31 isperi kosu sirutkom, ononm varikom, ma ona voda ba sto ostane poslije prvaljenja sira...
ja sam cuo da kosa onda bude pravo masna.... 8)
sojka

Post by sojka »

Ni sami proizvodjaci ne kriju da proizvode i prodaju iste produkte za razlicite potrosacke klase. Dakle jednu kremu sa motom da se i estetika placa i za koju je potrosac spreman vise platiti. Zatim za druge potrosacke grupe, sto je produkt posmatranja trzista.
Kako se svijest mijenja, pa i ekonomska kriza, mijenja se svijest potrosaca.
U "Stiftung Warentest" - dakle test-organizacija koje ih prate, mozete naci sve najbolje produkte. Iznenadjujuce koliko je "jefitnih" proizvoda boljeg kvaliteta, nego skupih(razlog su troskovi marketing-a). Jedan spot od 2,3 minuta staje preko 2 mil.€.
Pratite Stiftung Warentest, pravite same kozmetiku, sve sto ima "ime" nije jednako dobro, cak i kada su poznati do kvalitetu, pa cak ni Vichy nazalost.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

e koliko ja drugih briga imam...ne pada mi ovo na pamet. :D

nego, meni vise smeta ludovanje za tom sminkom kod mnogih zena. Uglavnom izazove suprotan efekat...

Mislim, sasvim mi je razumljivo koristenje nekih preparata za ciscenje lica i koze u cjelini (ako se ima problem sa miteserima ili aknama).

Isto tako, parfem sasvim normala.

Medjutim, protivnik sam koristenja sminke, maskara, sjajila, ruzevi, lak za nokte i slicna sranja jer jednostavno mislim da u sustini ne sluzi nicemu.

Ko je ruzan - ruzan je da ga jebes i ne moze nista to promijeniti...jer
SaraLe

Post by SaraLe »

Svemirski_Jebach wrote:e koliko ja drugih briga imam...ne pada mi ovo na pamet. :D

nego, meni vise smeta ludovanje za tom sminkom kod mnogih zena. Uglavnom izazove suprotan efekat...

Mislim, sasvim mi je razumljivo koristenje nekih preparata za ciscenje lica i koze u cjelini (ako se ima problem sa miteserima ili aknama).

Isto tako, parfem sasvim normala.

Medjutim, protivnik sam koristenja sminke, maskara, sjajila, ruzevi, lak za nokte i slicna sranja jer jednostavno mislim da u sustini ne sluzi nicemu.

Ko je ruzan - ruzan je da ga jebes i ne moze nista to promijeniti...jer
Sminka se koristi, da bi istakle neki dio svog tijela, npr oci usne ili sakrile neke nedostatke npr. blijed ten, tanke usne itd. 8-)
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Bosanac sa dna kace wrote:@MAMO31 isperi kosu sirutkom, ononm varikom, ma ona voda ba sto ostane poslije prvaljenja sira...
... i sa mirisom sirutke legni pored coika :lol:
in medias res

Post by in medias res »

Ne mogu bas sve postove citati, ali me zanima da li neko zna koji se prozvodi NE testiraju na zivotinjama?????
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

in medias res wrote:Ne mogu bas sve postove citati, ali me zanima da li neko zna koji se prozvodi NE testiraju na zivotinjama?????
da,i mene to zanima,i pokusavala sam naci na netu.ali... :roll:
ima'l neka oznaka na proizvodu ili...??? :?
anais_nin

Post by anais_nin »

ovde ima lista proizvoda i kozmetickih kuca koje NE testiraju svoje proizvode na zivotinjama:

http://www.leapingbunny.org/shop_cosmetics.htm
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

mamica 31 wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:@MAMO31 isperi kosu sirutkom, ononm varikom, ma ona voda ba sto ostane poslije prvaljenja sira...
... i sa mirisom sirutke legni pored coika :lol:
@mamo 31 uradi to kad ti nejma cojka kod kuce, kad ode na poso... :-)
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Lista etičkih proizvoda i tvrtki koje ne testiraju na životinjama.

Molimo da ih podržite tako što ćete kupovati njihove proizvode!

* Amway
* Annyer
* Apotheker Scheller (Dr Scheller, Manhattan)
* Aromatica
* Artdeco
* Atea
* Athena's (Frutti del sole)
* Avon
* Basis
* Biovitalis (Bioherbal, Herba Mare)
* Bodywise (Natracare)
* Bourjois
* Bübchen
* Carita
* Chanel
* Christian Dior
* Clarins
* Collistar
* Corsair Toiletries
* Cosmo Cosmetics Inc. (Ferity)
* Decleor
* Dietpharm
* DM - Drogerie Markt (njihovi vlastiti proizvodi: Alana, Alverde, Babylove, Balea, Das Gesunde Plus, Denk Mit, Dontodent, Ebelin, Jessa, Profissimo, Réell'e, S-he stylezone, Saugstark+sicher, Sundance)
* Donna Karan
* Dr. Hauschka Skin Care
* Dr. Theiss
* Erdal-Rex (Frosch, Rorax)
* ESI s.p.a.
* Estée Lauder (Clinique, Origins)
* Fairness (Gelcap, Genera)
* Forever Living
* Freeman Cosmetics Corp.
* Frenchtop Natural Care Products (Hennaplus)
* Ginger kozmetika (M'Claire)
* Golden
* Guam/Lacote
* Interchem (Oxalis)
* Ismeg (Brambles and Moor, Brutia, Frais Monde)
* Jericho
* JOICO International
* Juice Beauty
* Kappus
* L'angelica
* Labud
* Lander
* L'erbolario
* Lek Kozmetika (Amai, Green Line)
* Lush
* Mann & Schroder (Fruttini)
* Marks & Spencer
* Milla (Issa, Lee, Naily, Rea)
* Montagne Jeunesse (1 Night Stand, Chantelle, Davinci, Model Secrets)
* Natur Erbe
* Neutro Roberts
* Neva (Plidenta, Rosal, Soleval)
* Nimfea
* Oleal
* Olival
* Oriflame
* Paglieri (Aqualina, Cleo, Felce Azzurra, Labrosan, Selectiva S.p.A.)
* Performance Health Inc. (Biofreeze)
* Phyris
* Primavera Life
* Pupa
* Pyrus kozmetika
* Revlon (Almay, Jean Naté)
* Sapio (Ulola)
* Saponia (Arf, Brinell, Di Sunprotection, Faks Helizim, Frutella, Kaina, Lahor, Likvi, Nila, Ornel, Rubel, Tipso, Vim, Zirodent)
* Selectiva S.P.A. (Aqualina)
* Sinclair & Valentine
* Swiss Formula (St. Ives)
* Tigi haircare (Bad Head)
* United Colors of Benetton
* Upper Canada
* Urtekram
* Virgin Village
* Weleda (kozmetika)
* Yves Rocher
Hierarchia

Post by Hierarchia »

LISTA PROIZVODJACA KOJI TESTIRAJU NA ZIVOTINJAMA.

* Afrodita
* Artsana SPA (Chicco)
* Bausch & Lomb
* Beiersdorf (Atrix, Eucerin, La Prairie, Labello, Nivea)
* Bic Corporation Braun (Gillette Company)
* BioAstin
* Chesebrough-Ponds (Cutex, Faberg, Vaseline)
* Church & Dwight (Lady's Choice, Nair)
* Colgate-Palmolive Co. (Ajax, Fab, Hills Pet Nutrition, Mennen Co., Palmolive, SoftSoap, Speed Stick)
* Coty (Adidas, Calgon, Calvin Klein, Celine Dion, Cerruti, Chipie, Chloé, Chopard, Cindy Adams, Club Med, Coty, David Beckham, Davidoff, Esprit, Glow, The Healing Garden, Isabella Rossellini, Jennifer Lopez, Jette Joop, Jill Sander, JOOP!, Jovan, Kenneth Cole, Kimora Lee Simmons, Lagerfeld, Lancaster, Marc Jacobs, Mary-Kate and Ashley Olsen, Miss Sixty, Monsoon, Nautica, Nikos, Parera, Pierre Cardin, Rimmel, Roland Garros, Roots, Sarah Jessica Parker, Stetson, Vera Wang, Vivienne Westwood)
* Daiwa Pharmaceutical (BioBran MGN-3, Natto NKCP)
* Garnier (Laboratories Garnier Paris)
* Gillette Co. (Braun, Duracell, Flair, Liquid Paper, Oral-B, Parker Pens)
* Giorgio Armani parfemi
* GlaxoSmithKline (Aquafresh, Binaca, Nicorette, Sensodyne, Strep)
* Helene Curtis Industries (Finesse, Suave, Unilever)
* Henkel (Bref, Clin, Kaloderma, Opti, Persil, Perwoll, Pril, Pur, Rex, Silan, Solea, Somat, Weisser Riese)
* Johnson & Johnson (Aveeno, Clean & Clear, Neutrogena, ROC)
* Keune
* Kimberly-Clark Corp. (Cottonelle, Huggies, Kleenex, Kotex, Pull-Ups, Scott Paper)
* Krka (Corident, Fitoval, Sun Mix, Vitaskin)
* L'Oréal (Anais Anais, Bilage, Biotherm Cosmetics & Skin Care, Helena Rubenstein, Logics, Ombrelle, Vital Nutrients)
* L'Oréal U.S.A. (Biotherm, Cacharel, Garnier, Giorgio Armani, Helena Rubinstein, Lancôme, Matrix Essentials, Maybelline, Ralph Lauren Fragrances, Redken, Soft Sheen, Vichy)
* Nina Ricci
* Pfizer (BenGay, Desitin, Plax, Visine)
* Pliva (Venotrex)
* Procter & Gamble Co. - P&G (Alfred Dunhill, Alldays, Always, Anna Sui, Antikal, Ariel, Atkinsons, Attends, Bess, Blend-a-Dent, Blend-a-Gum, Blend-a-Med, Blendax Anti Belag, Bogner, Bold, Bruno Banani, Camay, Carrera, Certina, Certina Med, Charles Jourdan, Cheer, Chiemsee, Chlorhexamed, Cindy Crawford, Clearasil, Cliff, Comet, Cover Girl make up, Credo, Crest, Dash, Daymed, Ellen Betrix, Escada, Extase, Fairy, Firmodent, Gabriela Sabatini, Gabriele Strehle, Galileo, Gerry Weber, Ghost, Gillette Series, Giorgio Beverly Hills, Globe, Gucci, Head & Shoulders, Henry M Betrix, Herbal Essences, Hervé Léger, Hugo Boss, Ivory, Jean Patou, Kamill, Lacoste, Laura Biagiotti, Lenor, Litamin, Luvs, Marc O'Polo, Max Factor make up, Max Mara, Medinait, Meister Proper, Mexx, Mont Blanc, Muelhens, Naomi Campbell, Oil of Olaz, Old Spice, Otto Kern, Pampers, Pantene, Pantene Pro-V, Pringles Chips, Priscilla Presley, Procter & Gamble, Puma, Rochas, Scannon, Secret Deodorant, Shulton, Sir, Spic & Span, Sumatra, Sure, Tempo, Tide, Tom Tailor, Tosca, Trussardi, Valentino, Vidal Sassoon, Wash & Go, The Wella Corporation-Sebastian, Wick, Wick Vaporub, Yardley, Yohji Yamamoto, Zest)
* Ralph Lauren
* Reckitt Benckiser (Airwick, Ava, Calgon, Calgonit, Coty, Easy Off, Fibish, Harpic, Lysol, Mop & Glo, Old English, Resolve, Spray 'N Wash, Vanish, Veet, Woolite)
* Redken Laboratories
* Roche
* S.C. Johnson (Drano, Edge, Fantastik, Glade, OFF!, Oust, Pledge, Scrubbing Bubbles, Shout, Skintimate, Windex, Ziploc)
* Sanofi (Lipofactor, Oscar de la Renta, Yves Saint Laurent)
* Sara Lee (Ambi Pur, Badedas, Catch, Delial, Depilzero, Fissan, Glysolid, Kiwi, Quenty)
* Schering-Plough (Bain de Soleil, Coppertone, Dr. Scholl's)
* Schick (Warner-Lambert)
* Scwarzkopf & Henkel (Bac, Fa, Krizia, Palette, Poly, Schauma, Sergio Tacchini, Taft, Vademecum, Vision)
* Shiseido Cosmetics
* Sothys
* Unilever (Axe, Calvin Klein, Cerruti parfemi, Chloe, Cif, Diversey, Domestos, Dove, Elida Gibbs, Elizabeth Arden, Fabergé, Finesse, Helene Curtis, Henry Cotton's, Impulse, Lagerfeld parfemi, Lever Bros, Lux, Max Azria, Omo, Rexona, Signal, Suave, Sunsilk, Valentino parfemi)
Hierarchia

Post by Hierarchia »

evo i ilustracije:
Image
Image
Image
Image
Image
surajaa

Post by surajaa »

Na crnoj listi proizvodjaca koji za izradu svojih produkata, vrse pokuse na zivotinjama, nalaze se i neka velika imena parfemske industrije (Nina Ricci, meni omiljeni Premier Jour). Sve one koje zele da budu originalne i imaju svoj vlastiti parfem u licnoj izradi, evo kako to da naprave.

Etericna ulja, ruze, jasmina, sandala i nerolija tradicionalni su sastojci parfema. Kao osnovu za parfem upotrijebite 10 ml jojobina ulja i dodajte 15 kapi etericnog ulja koje najvise odgovara vasem karakteru. Jojobino ulje cuva miris na kozi, a ujedno je i njeguje.

Stranica http://www.prijatelji-zivotinja.hr je kompletna posvecena zivotinjama i obradjuje teme u kojima se govori o nehumanim i neetickim tretmanima kojem su mnoge od njih izlozene danas, ukoluko vas zanima, pogledajte!!!!
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Parfem ne koristim, jer ima veliki procenat toksickih supstanci koji koza upija i direktno ugrozava celije. Uostalom, zar nije dovoljan neki dezodorans ili mirisna krema? Parfemi su nepotrebno bacanje para i trovanje organizma.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

HVALA ti na ovoj listi,
sutra sam svakako planirala "obnoviti"sminku,tako da cu extremno izbjegavati proizvode sa muciteljske-liste
hvala jos jednom.

:(
anais_nin

Post by anais_nin »

Hierarchia wrote:Parfem ne koristim, jer ima veliki procenat toksickih supstanci koji koza upija i direktno ugrozava celije. Uostalom, zar nije dovoljan neki dezodorans ili mirisna krema?
nekima od nas nisu :D ja inace uglavnom korisnim parfemisane kreme za tijelo, a parfem strcam uglavnom u kosu :D obicno tako dobijem suptilniji i ravnomjerniji miris :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Vidis, ja strcnem parfem gdje mi se cefne. :D :lol:
pa, Hierarchia ako vec koristis "mirisnu" kremu onda ne vidim zasto isto tako ne mozes koristiti parfem? Mislis da krema mirise od biljaka od kojih se proizvodi i da se ne dodaje nikakav sastojak? :roll:
To su sve price za malu djecu. :)
melb26sa

Post by melb26sa »

Hierarchia wrote:Ja koristim vrlo malo sminke, kao i ostalih preparata. Razlog do prije nekoliko godina je bio jednostavan: zaborav. Zaboravim staviti mlijeko na tijelo nakon tusiranja, parfem na vrat, sjenu i maskaru pred izlazak iz kuce. itd...Sad sam prilicno zahvalna vlastitom "nemaru" jer primjecujem da moja koza nije nimalo ruznija i grublja nego sto je koza zena koje se neprestano mackaju kremicama. Naprotiv.
Cula sam da je dugogodisnje koristenje dezodoranska podjednako rizican za nastanak raka kao pusenje, upravo zbog ovih supstanci o kojima je Suraja govorila.
Od kozmetike koristim Niveu (jer ne testira na zivotinjama) - gel za tusiranje, sampon, kremu za ruke (vrlo rijetko). Odlucila sam preci na Avon ali cu prvo provjeriti te sastojke.
Maskaru ne koristim, krejon rijetko - vise surmu. Zna li neko od cega prave surmu? Puder koristim zbog lica - sad sam kupila onaj slovenacki Deline. Prepun je nekih sastojaka.
Inace, baby sapun za lice - toplu vodu. I onaj Carefree intimate wash gel. Taj mi je sumnjiv.
Evo sada, za informaciju, prvo crna lista proizvodjaca kozmetike koji testiraju proizvode i sastojke na zivotinjama (Beiersdorf je proizvodjac Nivee tako da oni testiraju na zivotinjama)

Crna lista
Lista neetičkih proizvoda i tvrtki koje još uvijek svoje proizvode testiraju na životinjama.
Molimo izbjegavajte ih!

Afrodita
Artsana SPA (Chicco)
Bausch & Lomb
Beiersdorf (Atrix, Eucerin, La Prairie, Labello, Nivea)
Bic Corporation Braun (Gillette Company)
BioAstin
Chesebrough-Ponds (Cutex, Faberg, Vaseline)
Church & Dwight (Lady's Choice, Nair)
Colgate-Palmolive Co. (Ajax, Fab, Hills Pet Nutrition, Mennen Co., Palmolive, SoftSoap, Speed Stick)
Coty (Adidas, Calgon, Calvin Klein, Celine Dion, Cerruti, Chipie, Chloé, Chopard, Cindy Adams, Club Med, Coty, David Beckham, Davidoff, Esprit, Glow, The Healing Garden, Isabella Rossellini, Jennifer Lopez, Jette Joop, Jill Sander, JOOP!, Jovan, Kenneth Cole, Kimora Lee Simmons, Lagerfeld, Lancaster, Marc Jacobs, Mary-Kate and Ashley Olsen, Miss Sixty, Monsoon, Nautica, Nikos, Parera, Pierre Cardin, Rimmel, Roland Garros, Roots, Sarah Jessica Parker, Stetson, Vera Wang, Vivienne Westwood)
Daiwa Pharmaceutical (BioBran MGN-3, Natto NKCP)
Garnier (Laboratories Garnier Paris)
Gillette Co. (Braun, Duracell, Flair, Liquid Paper, Oral-B, Parker Pens)
Giorgio Armani parfemi
GlaxoSmithKline (Aquafresh, Binaca, Nicorette, Sensodyne, Strep)
Helene Curtis Industries (Finesse, Suave, Unilever)
Henkel (Bref, Clin, Kaloderma, Opti, Persil, Perwoll, Pril, Pur, Rex, Silan, Solea, Somat, Weisser Riese)
Johnson & Johnson (Aveeno, Clean & Clear, Neutrogena, ROC)
Keune
Kimberly-Clark Corp. (Cottonelle, Huggies, Kleenex, Kotex, Pull-Ups, Scott Paper)
Krka (Corident, Fitoval, Sun Mix, Vitaskin)
L'Oréal (Anais Anais, Bilage, Biotherm Cosmetics & Skin Care, Helena Rubenstein, Logics, Ombrelle, Vital Nutrients)
L'Oréal U.S.A. (Biotherm, Cacharel, Garnier, Giorgio Armani, Helena Rubinstein, Lancôme, Matrix Essentials, Maybelline, Ralph Lauren Fragrances, Redken, Soft Sheen, Vichy)
Nina Ricci
Pfizer (BenGay, Desitin, Plax, Visine)
Pliva (Venotrex)
Procter & Gamble Co. - P&G (Alfred Dunhill, Alldays, Always, Anna Sui, Antikal, Ariel, Atkinsons, Attends, Bess, Blend-a-Dent, Blend-a-Gum, Blend-a-Med, Blendax Anti Belag, Bogner, Bold, Bruno Banani, Camay, Carrera, Certina, Certina Med, Charles Jourdan, Cheer, Chiemsee, Chlorhexamed, Cindy Crawford, Clearasil, Cliff, Comet, Cover Girl make up, Credo, Crest, Dash, Daymed, Ellen Betrix, Escada, Extase, Fairy, Firmodent, Gabriela Sabatini, Gabriele Strehle, Galileo, Gerry Weber, Ghost, Gillette Series, Giorgio Beverly Hills, Globe, Gucci, Head & Shoulders, Henry M Betrix, Herbal Essences, Hervé Léger, Hugo Boss, Ivory, Jean Patou, Kamill, Lacoste, Laura Biagiotti, Lenor, Litamin, Luvs, Marc O'Polo, Max Factor make up, Max Mara, Medinait, Meister Proper, Mexx, Mont Blanc, Muelhens, Naomi Campbell, Oil of Olaz, Old Spice, Otto Kern, Pampers, Pantene, Pantene Pro-V, Pringles Chips, Priscilla Presley, Procter & Gamble, Puma, Rochas, Scannon, Secret Deodorant, Shulton, Sir, Spic & Span, Sumatra, Sure, Tempo, Tide, Tom Tailor, Tosca, Trussardi, Valentino, Vidal Sassoon, Wash & Go, The Wella Corporation-Sebastian, Wick, Wick Vaporub, Yardley, Yohji Yamamoto, Zest)
Ralph Lauren
Reckitt Benckiser (Airwick, Ava, Calgon, Calgonit, Coty, Easy Off, Fibish, Harpic, Lysol, Mop & Glo, Old English, Resolve, Spray 'N Wash, Vanish, Veet, Woolite)
Redken Laboratories
Roche
S.C. Johnson (Drano, Edge, Fantastik, Glade, OFF!, Oust, Pledge, Scrubbing Bubbles, Shout, Skintimate, Windex, Ziploc)
Sanofi (Lipofactor, Oscar de la Renta, Yves Saint Laurent)
Sara Lee (Ambi Pur, Badedas, Catch, Delial, Depilzero, Fissan, Glysolid, Kiwi, Quenty)
Schering-Plough (Bain de Soleil, Coppertone, Dr. Scholl's)
Schick (Warner-Lambert)
Scwarzkopf & Henkel (Bac, Fa, Krizia, Palette, Poly, Schauma, Sergio Tacchini, Taft, Vademecum, Vision)
Shiseido Cosmetics
Sothys
Unilever (Axe, Calvin Klein, Cerruti parfemi, Chloe, Cif, Diversey, Domestos, Dove, Elida Gibbs, Elizabeth Arden, Fabergé, Finesse, Helene Curtis, Henry Cotton's, Impulse, Lagerfeld parfemi, Lever Bros, Lux, Max Azria, Omo, Rexona, Signal, Suave, Sunsilk, Valentino parfemi)

Bijela lista
Lista etičkih proizvoda i tvrtki koje ne testiraju na životinjama.
Molimo da ih podržite tako što ćete kupovati njihove proizvode!

Amway
Annyer
Apotheker Scheller (Dr Scheller, Manhattan)
Aromatica
Artdeco
Atea
Athena's (Frutti del sole)
Avon
Basis
Biovitalis (Bioherbal, Herba Mare)
Bodywise (Natracare)
Bourjois
Bübchen
Carita
Chanel
Christian Dior
Clarins
Collistar
Corsair Toiletries
Cosmo Cosmetics Inc. (Ferity)
Decleor
Dietpharm
DM - Drogerie Markt (njihovi vlastiti proizvodi: Alana, Alverde, Babylove, Balea, Das Gesunde Plus, Denk Mit, Dontodent, Ebelin, Jessa, Profissimo, Réell'e, S-he stylezone, Saugstark+sicher, Sundance)
Donna Karan
Dr. Hauschka Skin Care
Dr. Theiss
Erdal-Rex (Frosch, Rorax)
ESI s.p.a.
Estée Lauder (Clinique, Origins)
Fairness (Gelcap, Genera)
Forever Living
Freeman Cosmetics Corp.
Frenchtop Natural Care Products (Hennaplus)
Ginger kozmetika (M'Claire)
Golden
Guam/Lacote
Interchem (Oxalis)
Ismeg (Brambles and Moor, Brutia, Frais Monde)
Jericho
JOICO International
Juice Beauty
Kappus
L'angelica
Labud
Lander
L'erbolario
Lek Kozmetika (Amai, Green Line)
Lush
Mann & Schroder (Fruttini)
Marks & Spencer
Milla (Issa, Lee, Naily, Rea)
Montagne Jeunesse (1 Night Stand, Chantelle, Davinci, Model Secrets)
Natur Erbe
Neutro Roberts
Neva (Plidenta, Rosal, Soleval)
Nimfea
Oleal
Olival
Oriflame
Paglieri (Aqualina, Cleo, Felce Azzurra, Labrosan, Selectiva S.p.A.)
Performance Health Inc. (Biofreeze)
Phyris
Primavera Life
Pupa
Pyrus kozmetika
Revlon (Almay, Jean Naté)
Sapio (Ulola)
Saponia (Arf, Brinell, Di Sunprotection, Faks Helizim, Frutella, Kaina, Lahor, Likvi, Nila, Ornel, Rubel, Tipso, Vim, Zirodent)
Selectiva S.P.A. (Aqualina)
Sinclair & Valentine
Swiss Formula (St. Ives)
Tigi haircare (Bad Head)

United Colors of Benetton
Upper Canada
Urtekram
Virgin Village
Weleda (kozmetika)
Yves Rocher

preuzeto sa: http://www.prijatelji-zivotinja.hr
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

sa prve liste(koji ne testiraju,na zivotinjama ,svoje proizvode)..zna'l neko konkretan naziv,za svakodnevnu kremu,a da je dobra?
znam da je pitanje,glupavo i da je sve to individualno,ali eto... :roll: cisto onako,neki prijedlozi??da znam sta mogu ,traziti sutra? :roll:
melb26sa

Post by melb26sa »

PITARKA_SA wrote:sa prve liste(koji ne testiraju,na zivotinjama ,svoje proizvode)..zna'l neko konkretan naziv,za svakodnevnu kremu,a da je dobra?
znam da je pitanje,glupavo i da je sve to individualno,ali eto... :roll: cisto onako,neki prijedlozi??da znam sta mogu ,traziti sutra? :roll:
Nadji nekoga ko "dila" Avonove proizvode - imaju dobre kreme. Bijela lista naravno :D
surajaa

Post by surajaa »

[quote]
[/quote

Mogu da ti preporucim kozmetiku Dr.Hauschka, no obzirom da nisi navela koji tip koze imas ne mogu nista konkretno da savjetujem. Iako nisam dovoljno strucna za to, mogu da ti kazem da je moja sestra koristila njihovu kremu, Rose Day Cream, koja je jako masna i namijenjena za zastitu koze u periodu zime, hladnog vazduha i vjetra, tipicno sada za ovaj period. Ljeti je najoptimalnija Dr.Hauschka Moisturizing Day Cream, ona je samo hidratantna, nije uopce masna. Ja koristim samo prirodni mehlem, koji rucno spravlja moja majka vec dugo, tako da ti o svojim iskustvima ne mogu pricati. Nekad davno sam koristila Avon i Oriflame kozmetiku, no mislim da oni nemaju dovoljan kvalitet i meni nisu odgovarali, sto ne znaci da tebi mozda nece biti zadovoljavajuci. Poslije toga sam koristila Avene hidratantne kreme za lice, donekle su opravdale moja ocekivanja. Cijene se krecu od 25 KM, pa sve iznad toga. Njihova termalna voda mi je odlicna i sada imam kod sebe veliku bocu od 300 ml i uvijek kada pozelim da se osvjezim ili kad osjetim da mi se koza zateze, najcesce od duhanskog dima ili isusenog vazduha u stanu, poprskam je na lice i bas mi nekako stvori lijep osjecaj svjezine.

Znam da prodavacice u parfumerijama i apotekama znaju biti jako neljubazne, ali trazi i pokusaj da im iznudis neki mali tester za kremu koju bi zeljela da kupis, a nisi sigurna da li ti odgovara. One se uvijek kunu u to kako uopce nemaju testera, cak ih kao i ne dobiju, ali vjeruj mi da toga imaju i previse, (poznanica mi radu jednoj od apoteka), naravno to cuvaju za sebe. Ipak zasto bi one tebi ili meni dale neki testercic kada ce tih 7 ili 8 malih testera po 5 ml, pokriti jednu kremu za njih.

Njihove cijene (Dr.Hauschka) se krecu u klasi Bioterm, Clinique, sama odluci je li to malo previse novca za izdvojiti. POsebno sto vec znamo da visoka cijena ne garantuje kvalitetu. No, moja sestra je bila jako zadovoljna njima i ne zali jos uvijek uloziti novac u kvalitetnu kremu za lice. Njihova kozmetika je spravljena od prirodnih sastojaka (ukoliko ti to nesto znaci), a sigurno da ne testiraju svoje proizvode na zivotinjama. Sretno ti u potrazi i javi nam rezultate shoppinga 8-)
danas

Post by danas »

lista kompanija koje 'ne testiraju' na zivotinjama je poprilicno zavodljiva, jer ovo 'ne testiraju' je lose definisano. vecina kompanija uopste i ne testira sastojke u svojim laboratorijama, vec uzimaju sastojke i proizvode koji su ranije testirani i odobreni za upotrebu. recimo, nema potrebe da bilo koja kompanija 'testira' retinol, jer je isti vec 'testiran' negdje drugo -- a to testiranje je cesto bilo na zivotinjama. naravno, CHANEL vam to nece reci. ovako iz glave -- estee lauder znam da testira na zivotnijama, iako je gore izlistana kao da ne testira (ova kompanija ima jedno 10-12 marki, a ne samo origins i clinique)... ukratko, tesko je reci ko tacno testira a ko ne testira, i ko koristi ovako testirane sastojke i ko ne koristi...

da pojasnim -- ova gore lista je isto kao da neko kaze da bosnalijek 'ne testira' lijekove na zivotinjama, iako to u 99% slucajeva ne znaci nista drugo nego da oni samo koriste neciju tudju licencu i sastojke koje je neko u svojoj laboratoriji vec testirao na ko zna kakav nacin... ili malo drugaciji primjer -- kompanija A moze tvrditi da ne koristi 'slave labor' u proizvodnji svoje recimo odjece, ali pamuk od kojeg je napravljen materijal kojeg oni koriste je na drugoj plantazi ubran koristeci 'slave labor'... sta onda? ovako je isto sa vecinom kozmetickih kuca.

inace, dr. hauscka je razvikan i preskup je za to sto nudi. od evropskih kopanija, ubjedljivo najbolje su weleda i lavera -- koje nastoje da nikako ne koriste ove naftne derivate, nikada ne testiraju na zivotinjama niti koriste sastojke koji su ranije testirani na zivotinjama, i uveliko koriste organske sastojke. za obicnu dnevnu kremu i slicno, ove kompanije imaju odlicne proizvode po sasvim pristojnim cijenama. u USA bih jos dodala i burt's bees (odlicna krema za ruke, antirid za oci, i vanishing cream), kiehls i mario badescu, mada ove zadnje dvije nisu 'organic' ali imaju 'advanced' proizvode...
Post Reply