Za ujedinjenje sa Srbijom 28% stanovnika Republike Srpske

AbU_JamaL_MovE
Posts: 238
Joined: 14/05/2007 16:34

#1 Za ujedinjenje sa Srbijom 28% stanovnika Republike Srpske

Post by AbU_JamaL_MovE »

Iako je velika većina stanovnika Republike Srpske protiv centralizacije Bosne i Hercegovine, opcija da RS ostane u sastavu BiH, i to u onakvom obliku kako je sada, dominira u odnosu na ujedinjenje sa Srbijom ...

...i na neovisnost, rezultati su istraživanja kojeg prenose banjalučke Nezavisne novine. Naime, na pitanje što je najbolje za RS, 46 posto ispitanika je odgovorilo da ostane u sastavu BiH, za ujedinjenje sa Srbijom je 28%, dok je za neovisnost RS 23% ispitanika.

Protiv centralizacije BiH je 71 posto ispitanika u Republici Srpskoj, dok 59 posto građana u Federaciji BiH misli kako se RS treba integrirati u jedinstvenu državu BiH bez entiteta.

Istraživanje je otkrilo i da više od polovine ispitanika u Republici Srpskoj (51%) smatra da će RS u budućnosti ostati entitet u sastavu BiH. Ispitanici u FBiH podijeljenog su mišljenja pa 43 posto njih misli da će FBiH i u budućnosti ostati entitet u sastavu BiH, dok 41% drži da će se FBiH potpuno reintegrirati u BiH, odnosno da će entiteti nestati.

Istraživanje je provedeno između 15. i 21. lipnja na ukupno 1.699 ispitanika s pravom glasa (992 u RS, 707 u FBiH)



Sta mislite da li je ovo mjerodavna statistika ili je pak drugacije??? :roll:
User avatar
cyprus
Posts: 39272
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#2

Post by cyprus »

Ja mislim da jeste mjerodavna.

Jedino mi je čudno kako 29% stanovnika RS-a nije protiv centralizacije.
AbU_JamaL_MovE
Posts: 238
Joined: 14/05/2007 16:34

#3

Post by AbU_JamaL_MovE »

cyprus wrote:Ja mislim da jeste mjerodavna.

Jedino mi je čudno kako 29% stanovnika RS-a nije protiv centralizacije.

To je valjda 29% normalnih u RSu koji nisu zarazeni nacionalizmom... :D
trlica
Posts: 389
Joined: 08/07/2007 05:11

#4

Post by trlica »

http://glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/T07071801.shtml
Kako se drugi hladni rat Istoka i Zapada odražava na srpsko pitanje
Jalta još uvek aktuelna
Nova raspodela interesnih sfera na Balkanu verovatno će suprotstaviti bosanske Srbe i one iz Srbije. Amerika na BiH prostorima vodi dvostruku igru. S jedne strane, prvenstveno i posredno, islamizira nehrvatska područja, što znači da će se ubrzo Republika Srpska naći pod bošnjačkom upravom. S druge strane, uvlači BiH u NATO

Piše: Emil Vlajki

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik nije izdržao. Pretnje da će biti odmah smenjen, a možda i kompromitovan, naterale su ga da se povuče u "diplomatsku bolest" ili u "diplomatski odmor", zavisno o interpretaciji. Cinici u štampi su naznačili i mogućnost "da su mu prijatelji (?) savetovali da se odmori od pregovora o reformi policije i da iste prepusti drugima iz njegove stranke".
Analiza premijerovog povlačenja otkriva da je ono učinjeno nakon sastanka Putina i Buša, gde je očito potvrđen Jaltski sporazum o raspodeli interesnih sfera. Drina je, dakle, ponovo određena kao granica između Istoka i Zapada na Balkanu. Tako je Srbija ušla u rusku interesnu sferu, a BiH u Zapadnu. Tim dogovorom je zadugo zapečaćena sudbina BiH Srba, koji su na taj način odvojeni od svoje matice. To ne znači da se specijalni odnosi koje danas razvija Republika Srpska sa Srbijom neće i dalje održavati. To jednostavno znači da kada se novi hladni rat produbi, a sve neminovno ide u tom pravcu, da će se iz Srbi Republike Srpske kao pripadnici NATO naći objektivno konfrontirani sa svojom braćom - srbijanskim Srbima.

Tragično je i to, što Amerika na BiH prostorima vodi dvostruku igru. S jedne strane, prvenstveno i posredno, islamizira nehrvatska područja, što znači da će se ubrzo Republika Srpska, po svim bitnim pitanjima, naći pod bošnjačkom upravom. S druge strane, uvlači BiH u NATO. Pošto je Drugi hladni rat u punom usponu, uskoro bi se s jedne i druge strane Drine mogli naći suprotstavljeni nuklearni "štitovi" Rusije i SAD.

U ovom kontekstu, bez stvarne podrške Rusije, premijer je sa svojom opozicijom Americi u borbi za kakvo-takvo očuvanje identiteta Republike Srpske postao suvišan i apsolutno ranjiv. S obzirom na nacionalističku kampanju koju je premijer Republike Srpske vodio u izbornom periodu pod sloganom "Ne damo policiju", NATO egzekutor, oličen u visokom predstavniku mu je jasno naznačio da će policija, ipak, otići pod kontrolu muslimana i dao mu mogućnost da "spasi obraz" u vidu diplomatskog povlačenja dok se ne izvrši "reforma ove institucije".
Oni u srpskom entitetu koji, posle premijerovog povlačenja, sada vode pregovore o reformi policije su "realisti". Znaju kom taboru moraju da pripadnu, neprekidno zagovaraju ulazak BiH u NATO i spremni su prihvatiti nametnutu reformu. Može biti da će, radi kamuflaže, "da se Vlasi ne dosete", ostati naziv "Policija Republike Srpske". Silajdžić, koji se i toj formalnosti do sada protivio, sasvim će sigurno biti prisiljen da takvo rešenje prihvati. Uostalom, i on će ubrzo otići na "diplomatski odmor", a za sada je samo ućutkan.

U kontekstu svega o čemu govorimo, tragikomičan je položaj sadašnje vladajuće ekipe u Srbiji. Ona je najvećim delom proamerička, ali nemajući kud i braneći Kosmet, ona nužno treba rusku pomoć. A Putin je pametan. On igra na kartu daljnih, dugih pregovora između Beograda i Prištine. Za to vreme, Rusija će posmatrati kako će se srbijanska politička elita ponašati. Ako se, ipak, odluči za SAD, ode Kosmet, pa onda srpski vlastodršci mogu pakovati kofere i pobeći iz zemlje, a njihova imena će ostati trajno zabeležena u srpskoj istoriji kao izdajnička. Pošto se u to ne smeju upustiti, oni će, nedragovoljno, konstituisati Srbiju kao rusku interesnu zonu.

Treba se, ipak, nadati da će se jednom naći neko ko će shvatiti i biti sposoban da vodi srpsku umesto srbijanske politike, ko će duhovno, a savremeno i teritorijalno objediniti srpske zemlje i vratiti ovom poništenom i satanizovanom narodu nekadašnju istorijsku veličinu.


SRPSKA ISTORIJA

Otužna je sadašnja srpska istorija. Hrvati polako, ali sigurno prave veliku Hrvatsku, Albanci veliku Albaniju, muslimani bošnjačku državu. Mađarska, Rumunija i Bugarska su ušle u Evropu. Jedino srpski narod i dalje pati. Srbi iz Republike Srpske progresivno će biti saterani u mišju rupu, Kosmet visi, Bujanovac, Preševo i Medveđa su većim delom u albanskim rukama, Sandžak je postao pretežno muslimanski, a Vojvodina je pod znakom pitanja po mnogo čemu. Možda će Rusija uspeti održati koheziju sadašnje Srbije, ali po koju cenu?

PROBLEM NEZAPOSLENOSTI

Sadašnji premijer Republike će se ubuduće baviti ekonomijom. U njegovom izbornom mestu, Laktašima, to mu je dosta dobro uspevalo, ali su to bila druga vremena, unutar jedne druge države, a ni BiH nije bila okupirana. Strani kapital je već kolonizovao Bosnu i Hercegovinu i kada se ostatak privrednih bogatstava rasproda, a novac ode, onda će se užas ovog područja sa cirka 50 odsto nezaposlenih pojaviti u punom svetlu.

REFORMA POLICIJE

"Reforma policije" znači suštinski to da upravljanje ovim telom bude iz bošnjačkog Sarajeva, a da se iz istog mesta ono i finansira. Engleski deo protektorata BiH je to krajnje jasno izrazio: "Nama nije važno kako će se entitetski deo policije zvati: "policija Republike Srpske ili drugačije, nama je važno da se komandovanje i finansiranje policijom na čitavoj teritoriji BiH izvodi iz Sarajeva". Novi visoki predstavnik je na ovo dodao: "Nama je važno da se u ovom smislu odmah izvrši reforma policije, a što se tiče ustava BiH, to se može završiti i posle mog mandata!"
Liska
Posts: 1953
Joined: 12/05/2004 13:44
Location: Mostar

#5

Post by Liska »

Meni se cini da su se u anketi sa jedno 70% izjasnili za ujedinjenje sa Srbijom kako nitko ne bi postavljao pitanje je li mjerodavna anketa? Mene su rezultati pozitivno iznenadili i mozda bi bilo vrijeme da se neka stereotipna saznanja promjene.
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#6

Post by danas »

Liska wrote:Meni se cini da su se u anketi sa jedno 70% izjasnili za ujedinjenje sa Srbijom kako nitko ne bi postavljao pitanje je li mjerodavna anketa? Mene su rezultati pozitivno iznenadili i mozda bi bilo vrijeme da se neka stereotipna saznanja promjene.
ukupno vise od polovice stanovnistva RS zeli ili nezavisnosti ili ujedinjenje sa srbijom... to je vecina koja ne zeli da ostane u BH...
trlica
Posts: 389
Joined: 08/07/2007 05:11

#7

Post by trlica »

niko njih ne drzi silom u Bosni,uvijek i kad god zazele,mogu otici u srbiju ali Bosnu ne mogu na opanku odnijeti.samo se njima cini da bi im bilo bolje u srbiji,nek' pitaju one sto su se vratili u Hrvatsku poslije Milosevicevog obecanja i njihovog nasjedanja na njegovu politiku.
zavrzlama
Posts: 10305
Joined: 15/01/2006 18:35

#8

Post by zavrzlama »

Jos jedna u nizu velikosrpska propagandna manipulacija...

59% gradjana federacije za centralizaciju BIH..Jel to centralizacija BIH da BIH dobije BIH policiju kao i sve druge drzave u Svijetu...jeli to centralizacija ukidanje entitetskog glasanja...gdje jedan narod moze blokirati drzavu u bilo kojem slucaju...

71% gradjana rs-a(podrazumijeva se srpskog stanovnistva) protiv centralizacije BIH....niko ih nije pitao dali su protiv centralizacije rs-a...jer tamo je i zrak pretvoren u "srpski" i centralizovano sve sto postoji...

Samo trikovi i skretanje paznje sa onog sto slijedi(reforma policije i Ustava)
Sogan
Posts: 1421
Joined: 29/10/2006 02:46
Location: Centar za socijalnu skrb Kraljevine Svedske

#9

Post by Sogan »

Moje misljenje je da ima valjanih razloga za skepsu glede rezultata, no mozda je to samo profesionalna deformacija u mene mi :-)

E sad valjda moram i pojasniti moj stav :-)

Strategic marketing, srbijanska agencija koja je obavila istrazivanje, bez sumnje je kompetentna (sudeci po njihovoj web-prezentaciji) no sumnjicav sam u njihovu profesionalnost pri konkretno ovom projektu. Tendecioznost u prezentaciji rezultata nije cak ni suptilna :D

Eto, necu biti ni cjepidlaka sklona mikro-konspiracijama te se upitati zasto je doticna agencija svoje filijale u zemljama regiona (bez djelatnosti u Sloveniji i Hrvatskoj) plasirala u glavnim gradovima (preciznije: Podgorica, Skopje i Tirana :-)), osim u slucaju nase zemlje gdje im se B. Luka ucinila adekvatnijom. To moze ali i ne mora biti indikativno. :-)

U clanku koji prezentuje rezultate navodi se da je narucioc jedna "strana agencija". Kladim se da to "strana" referira na susjednu nam Srbiju :D Medjutim, ko je narucioc nismo dobili privilegiju saznati iako je to uobicajena, u nekim zemljama cak i zakonom utvrdjena, praksa u slucaju da se rezultati objavljuju u javnim medijima. Ali nema veze, narucioc ocigledno ima razloga da ostane anoniman iako su rezultati istrazivanja za koje je pljunuo lovu evo objavljeni u javnost. Rekoh da necu biti cjepidlaka :D

Ali neki detalji mi ipak bodu oci :roll: Iz licnog radnog iskustva znam da vlasnik ovakvog materijala ima potpunu i ekskluzivnu kontrolu nad njegovim koristenjem pa samim tim i prezentacijom publici. Ova anonimna agencija je eto odlucila da sve to upakuje i nama proslijedi via Nezavisnih novina. Hvala im gdje culi i ne culi :D Mozemo samo nagadjati otkud ovakva sirokogrudnost nekog privatnika jer ne znamo o kome se radi :D

Ali prije nego pocne nagadjanje :D pozeljno je pazljivo procitati clanak u kojemu se rezultati prezentiraju. U ovakvim slucajevima vlasnik istrazivanja je nerijetko i autor clanka dok redakcija u najboljem slucaju ima pravo lektorisanja. Tako funkcionise PR-bransa. Znaci, analizom clanka moguce je mozda naslutiti kojoj interesnoj sferi pripada narucioc ankete, posebno ako vec postoji crvena nit u izboru izvodjaca istrazivanja te medija u kojem se rezultati prezentiraju :D

NN su i tokom prethodnih dana objavljivale djelove ovog istrazivanja ali ja cu se zadrzati na ovom aktuelnom clanku. Odnosno necu nista komentarisati, ima dovoljno ilustrativnih citata:


Uvodna recenica koja treba da sluzi kao summa sumarum:
BANJALUKA - Protiv centralizacije BiH danas je 71 odsto ispitanika u Republici Srpskoj, dok je 59 odsto javnog mnjenja u FBiH mišljenja da RS treba da se integriše u jedinstvenu državu BiH bez entiteta, rezultati su istraživanja agencije "Stratedžik marketing".
Naslucuje li se antagonizam i ko je remetilacki faktor u BiH? :D


No, o sadrzaju izmedju redova u slijedecoj recenici ne moramo naslucivati, sve je eksplicitno receno:
Na pitanje da li je bolje da RS sačuva i jača svoju državnost ili da se integriše u centralizovanu BiH, 71 odsto ispitanika iz RS odgovara "da sačuva i jača svoju državnost".
Obratite paznju na formulaciju pitanja i kako je ono preneseno :D

I da ne prenosim sve, tako nastavljaju referat za referatom, u istom stilu, finese se mogu naci u formulacijama, strukturiranosti i redoslijedu prezentacije cifri i procenata, usputnim komentarima i sl.

E onda dolazimo do onog momentu clanka koji mi u PR-bransi nazivamo "konsolidacijski prelom" :D To je potez kojim u po teksta potvrdjujes ono sto si potencirao da tada, odnosno ono zelis posaditi u svijest citatelja.

Pa kaze:
Ovo su rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je agencija "Stratedžik marketing" sprovela u periodu od 15. do 21. juna na ukupno 1.699 ispitanika s pravom glasa, i to u RS 992, i u FBiH 707.
Istraživanje je pokazalo da je u RS mnogo jasniji stav kada je u pitanju podrška zajedničkoj državi, dok su ispitanici iz FBiH imali problema da odgovore na ovo pitanje, jer nisu znali šta ih se uopšte pita.
Zvuci poznato, zar ne? A sad evo i haman naucno utvrdjeno :-) Jedni znaju sta zele, dok su ovi drugi mutavi i samo remete :D:D Potom slijde i validni argumenti: :D


U RS je vrlo jasno izražen stav šta se hoće, odnosno 51 odsto ispitanika iz RS podržava zajedničku državu BiH i to onakvu kakva sada izgleda, sa dva entiteta.
vs
Većina ispitanika iz Federacije BiH, 32 odsto ne podržava zajedničku državu BiH, onakvu kakvu je ona sada. Njih 23 odsto podržava zajedničku BiH sa dva entiteta, dok ih 20 odsto podržava zajedničku BiH, ali kao konfederaciju.Četvrtina ispitanika u FBiH ili 25 odsto nije moglo da se izjasni na ovo pitanje.
+
Na pitanje šta je najbolje za RS, 46 odsto ispitanika je odgovorilo da ostane u sastavu BiH, za ujedinjenje sa Srbijom je 28 odsto ispitanika, dok je za nezavisnost RS 23 odsto ispitanika.
Znaci oni anamo u Federaciji su se izjasnjavali o opcijama: "zajednicka drzava sa dva entiteta - kao i do sada" ili "konfederacija?!?" ili "nesto trece???" U RS su dobili varijante na temu: "zajednicka drzava sa dva entiteta - kao i do sada" "nezavisnost" te "ujedinjenje sa Srbijom" :shock: :lol:


I za kraj jedna poruka vaskolikoj javnosti, domacoj i medjunarodnoj, koja se, gle cuda, doslovno podudara sa zvanicnim (uslovljenim) stavom Mile i SNSD-a:
Opcija da RS ostane u sastavu BiH i to u onakvom kako je sada dominira i u odnosu na ujedinjenje sa Srbijom i na nezavisnost.
Naravno, kao sto je na vise mjesta u clanku implicitno izrazeno, ovo vazi pod uslovom da niko ne barka drzavnost RS, posebno ne oni anamo koji ionako pojma nemaju sta ce od sebe :D jer ako malo bolje pogledate, imamo i mi laHko zapaljivog materijala: 28% + 23% = 51% uopste ne zeli bilo kakvu BiH :-)


E sad nam dolazi jos jedna napomena, nahvalili smo aktuelnu stabilnost RS-a, no jednako je vazno da ne zaboravimo ko je remetilacki faktor i u buducnosti:
Dugoročno gledano, ispitanici iz RS ističu da je za RS bolje da sačuva i jača svoju državnost unutar BiH, dok u FBiH misle da se tako nešto neće desiti i da entiteti treba da se potpuno integrišu u zajedničku državu.

Vidi se da nismo u EU :P ovako los PR ne prolazi u granicama Shengena :D Jedino za sta im skidam kapu jeste tajming... vakat za plasiranje SNSD-slike javnog mnijenja je prilicno pametno odabran... haman da se insan upita a sta Hrvati misle o svemu ovome? :D

No, sa obzirom da se radi o nasem podneblju, ne sumnjam da ce ovi Dodikovi savjetnici biti ucinkoviti :(
User avatar
cyprus
Posts: 39272
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#10

Post by cyprus »

Ma ja ba, šta nam ankete imaju šta govorit, kada znamo da tamo živi 95% četnika. :D :D :D
User avatar
Bihac_4_ever
Posts: 608
Joined: 21/05/2007 20:34

#11

Post by Bihac_4_ever »

cyprus wrote:Ma ja ba, šta nam ankete imaju šta govorit, kada znamo da tamo živi 95% četnika. :D :D :D
sve mi nesto mirisi na ...hmmm :-)
drug_clan77
Posts: 167
Joined: 13/04/2007 08:22

#12

Post by drug_clan77 »

Sada ne valja sto Srbi nece nezavisnost Republike Srpske nego hoce da ostanu u BiH?

Ostanak entiteta u BiH i nezavisnost RS su dvije opcije, centralizam je jedna jedina opcija.

Btw. ovaj tekst iz Glasa javnosti, hmmm, vrlo moguce...

Ali ne zaboravite da srpski i ruski kapital ulaze u RS, sto direktno, sto indirektno (Strabag).
Dado dijasporitus
Posts: 3176
Joined: 06/05/2005 23:08
Location: na baušteli
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#13

Post by Dado dijasporitus »

I pored ociglednih mana u pitanjima koja su postavljana (bilo bi interesantno saznati ko je sklapao pitanja) ipak sam prijatno iznenadjen nalazima. Ocekivao sam puno radikalniju sliku ju RS-u ako se ide po retorici koju je do nedavno prosipao Dodik. Najlosiji primjer pitanja je plasiranje retorickog pitanja o cetralizaciji koju u realnosti niko I nezagovara, pa cak ni oni koji su za jedinstvenu BiH. Ipak I pored toga je interesantno da cak 29% bi bilo I za cetralizaciju a vjerujem da bi procenat bio puno veci da je pitanje ispravnije postavljeno tj da se ponudila opcija decentralizovane drzave bez entiteta.
Sogan
Posts: 1421
Joined: 29/10/2006 02:46
Location: Centar za socijalnu skrb Kraljevine Svedske

#14

Post by Sogan »

cyprus wrote:Ma ja ba, šta nam ankete imaju šta govorit, kada znamo da tamo živi 95% četnika. :D :D :D
Vjerodostojnost konkretno ove "ankete" je otprilike ekvivalentna toj predrasudi koju pominjes :D
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#15

Post by danas »

Sogan wrote:
cyprus wrote:Ma ja ba, šta nam ankete imaju šta govorit, kada znamo da tamo živi 95% četnika. :D :D :D
Vjerodostojnost konkretno ove "ankete" je otprilike ekvivalentna toj predrasudi koju pominjes :D
kad svi znamo da tamo zivi 99,99% cetnika :oops: :D
zavrzlama
Posts: 10305
Joined: 15/01/2006 18:35

#16

Post by zavrzlama »

Ocekivao sam puno radikalniju sliku ju RS-u ako se ide po retorici koju je do nedavno prosipao Dodik.
Dodik balansira izmedju tri Srbijanske struje:

Prva je ona radikalna koja otvoreno kaze sto misli sta zeli..(radikali u Srbiji i okorjeli cetnici u rs-u.)

Druga je ona struja(Kostunjavi/Socijalisti) koja ima bijele rukavice i zeli na kulturniji nacin i sa manje radikalizma i primitivizma da ostvari iste ciljeve sto i ovi prvi koje sam naveo....

Treca struja je okupljena oko Cedomira Jovanovica,zena u crnom i Helsinskog odbora u Srbiji..ona struja kojm se mi Bosanci i Hercegovci nadamo da ce pobijediti ove dvije predhodne struje i koji nas jos drze u uvjerenju da u Srbiji nije potpuni mrak...

Dodik izvrsava politiku jedne od ove prve dvije struje zavisno od koje mu struje vise zavisi glava i stolica....zato se nemoj cuditi sto je Dodik nekad umjeren nekad radikalan :)
basta sljezove boje
Posts: 3623
Joined: 16/03/2007 14:54

#17

Post by basta sljezove boje »

danas wrote:
Sogan wrote:
cyprus wrote:Ma ja ba, šta nam ankete imaju šta govorit, kada znamo da tamo živi 95% četnika. :D :D :D
Vjerodostojnost konkretno ove "ankete" je otprilike ekvivalentna toj predrasudi koju pominjes :D
kad svi znamo da tamo zivi 99,99% cetnika :oops: :D
ovakva misljenja mogu samo potencirati separatizam. Jedni druge trebamo prihvatiti onakve kakvi smo ukoliko zelimo zivjeti skupa. O tome koliko je to praktikabilno i kako bi trebala izgledati decetnikazacija RS-a bi se moglo nadugo raspravljati :-D
klixober
Posts: 5743
Joined: 20/09/2006 14:12

#18

Post by klixober »

Sogan,genijalno :lol: Jebes Johny Nash-a,procitao si svaki sifru :D Treba tebe u kontra-obavjestajnu sluzbu,ako vec nisi,ozbiljno se kandidiraj :D
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#19

Post by danas »

de turn on the irony button...

PS a zivjeti skupa... i prihvatiti... mogu sve i svakoga... samo ne fasiste... njih, niti moram niti hocu...
spongebob
Posts: 1098
Joined: 05/10/2005 17:43
Location: Bikini Bottom

#20

Post by spongebob »

trlica wrote:http://glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/T07071801.shtml
Kako se drugi hladni rat Istoka i Zapada odražava na srpsko pitanje
Jalta još uvek aktuelna
Nova raspodela interesnih sfera na Balkanu verovatno će suprotstaviti bosanske Srbe i one iz Srbije. Amerika na BiH prostorima vodi dvostruku igru. S jedne strane, prvenstveno i posredno, islamizira nehrvatska područja, što znači da će se ubrzo Republika Srpska naći pod bošnjačkom upravom. S druge strane, uvlači BiH u NATO

Piše: Emil Vlajki

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik nije izdržao. Pretnje da će biti odmah smenjen, a možda i kompromitovan, naterale su ga da se povuče u "diplomatsku bolest" ili u "diplomatski odmor", zavisno o interpretaciji. Cinici u štampi su naznačili i mogućnost "da su mu prijatelji (?) savetovali da se odmori od pregovora o reformi policije i da iste prepusti drugima iz njegove stranke".
Analiza premijerovog povlačenja otkriva da je ono učinjeno nakon sastanka Putina i Buša, gde je očito potvrđen Jaltski sporazum o raspodeli interesnih sfera. Drina je, dakle, ponovo određena kao granica između Istoka i Zapada na Balkanu. Tako je Srbija ušla u rusku interesnu sferu, a BiH u Zapadnu. Tim dogovorom je zadugo zapečaćena sudbina BiH Srba, koji su na taj način odvojeni od svoje matice. To ne znači da se specijalni odnosi koje danas razvija Republika Srpska sa Srbijom neće i dalje održavati. To jednostavno znači da kada se novi hladni rat produbi, a sve neminovno ide u tom pravcu, da će se iz Srbi Republike Srpske kao pripadnici NATO naći objektivno konfrontirani sa svojom braćom - srbijanskim Srbima.

Tragično je i to, što Amerika na BiH prostorima vodi dvostruku igru. S jedne strane, prvenstveno i posredno, islamizira nehrvatska područja, što znači da će se ubrzo Republika Srpska, po svim bitnim pitanjima, naći pod bošnjačkom upravom. S druge strane, uvlači BiH u NATO. Pošto je Drugi hladni rat u punom usponu, uskoro bi se s jedne i druge strane Drine mogli naći suprotstavljeni nuklearni "štitovi" Rusije i SAD.

U ovom kontekstu, bez stvarne podrške Rusije, premijer je sa svojom opozicijom Americi u borbi za kakvo-takvo očuvanje identiteta Republike Srpske postao suvišan i apsolutno ranjiv. S obzirom na nacionalističku kampanju koju je premijer Republike Srpske vodio u izbornom periodu pod sloganom "Ne damo policiju", NATO egzekutor, oličen u visokom predstavniku mu je jasno naznačio da će policija, ipak, otići pod kontrolu muslimana i dao mu mogućnost da "spasi obraz" u vidu diplomatskog povlačenja dok se ne izvrši "reforma ove institucije".
Oni u srpskom entitetu koji, posle premijerovog povlačenja, sada vode pregovore o reformi policije su "realisti". Znaju kom taboru moraju da pripadnu, neprekidno zagovaraju ulazak BiH u NATO i spremni su prihvatiti nametnutu reformu. Može biti da će, radi kamuflaže, "da se Vlasi ne dosete", ostati naziv "Policija Republike Srpske". Silajdžić, koji se i toj formalnosti do sada protivio, sasvim će sigurno biti prisiljen da takvo rešenje prihvati. Uostalom, i on će ubrzo otići na "diplomatski odmor", a za sada je samo ućutkan.

U kontekstu svega o čemu govorimo, tragikomičan je položaj sadašnje vladajuće ekipe u Srbiji. Ona je najvećim delom proamerička, ali nemajući kud i braneći Kosmet, ona nužno treba rusku pomoć. A Putin je pametan. On igra na kartu daljnih, dugih pregovora između Beograda i Prištine. Za to vreme, Rusija će posmatrati kako će se srbijanska politička elita ponašati. Ako se, ipak, odluči za SAD, ode Kosmet, pa onda srpski vlastodršci mogu pakovati kofere i pobeći iz zemlje, a njihova imena će ostati trajno zabeležena u srpskoj istoriji kao izdajnička. Pošto se u to ne smeju upustiti, oni će, nedragovoljno, konstituisati Srbiju kao rusku interesnu zonu.

Treba se, ipak, nadati da će se jednom naći neko ko će shvatiti i biti sposoban da vodi srpsku umesto srbijanske politike, ko će duhovno, a savremeno i teritorijalno objediniti srpske zemlje i vratiti ovom poništenom i satanizovanom narodu nekadašnju istorijsku veličinu.


SRPSKA ISTORIJA

Otužna je sadašnja srpska istorija. Hrvati polako, ali sigurno prave veliku Hrvatsku, Albanci veliku Albaniju, muslimani bošnjačku državu. Mađarska, Rumunija i Bugarska su ušle u Evropu. Jedino srpski narod i dalje pati. Srbi iz Republike Srpske progresivno će biti saterani u mišju rupu, Kosmet visi, Bujanovac, Preševo i Medveđa su većim delom u albanskim rukama, Sandžak je postao pretežno muslimanski, a Vojvodina je pod znakom pitanja po mnogo čemu. Možda će Rusija uspeti održati koheziju sadašnje Srbije, ali po koju cenu?

PROBLEM NEZAPOSLENOSTI

Sadašnji premijer Republike će se ubuduće baviti ekonomijom. U njegovom izbornom mestu, Laktašima, to mu je dosta dobro uspevalo, ali su to bila druga vremena, unutar jedne druge države, a ni BiH nije bila okupirana. Strani kapital je već kolonizovao Bosnu i Hercegovinu i kada se ostatak privrednih bogatstava rasproda, a novac ode, onda će se užas ovog područja sa cirka 50 odsto nezaposlenih pojaviti u punom svetlu.

REFORMA POLICIJE

"Reforma policije" znači suštinski to da upravljanje ovim telom bude iz bošnjačkog Sarajeva, a da se iz istog mesta ono i finansira. Engleski deo protektorata BiH je to krajnje jasno izrazio: "Nama nije važno kako će se entitetski deo policije zvati: "policija Republike Srpske ili drugačije, nama je važno da se komandovanje i finansiranje policijom na čitavoj teritoriji BiH izvodi iz Sarajeva". Novi visoki predstavnik je na ovo dodao: "Nama je važno da se u ovom smislu odmah izvrši reforma policije, a što se tiče ustava BiH, to se može završiti i posle mog mandata!"
svakako da ce ovaj tekst podhraniti vjerovanja pobornika teorija zavjere, al sve ovo vise citam kao fasizmom zamucen pogled na desavanja u svijetu ili svjesnu manipulaciju (uzevsi k znanju izvor informacija, oboje je moguce) negoli kao argumentovanu politicku analizu, tako da je ja barem ne uzimam za ozbiljno.
spongebob
Posts: 1098
Joined: 05/10/2005 17:43
Location: Bikini Bottom

#21

Post by spongebob »

danas wrote:
Liska wrote:Meni se cini da su se u anketi sa jedno 70% izjasnili za ujedinjenje sa Srbijom kako nitko ne bi postavljao pitanje je li mjerodavna anketa? Mene su rezultati pozitivno iznenadili i mozda bi bilo vrijeme da se neka stereotipna saznanja promjene.
ukupno vise od polovice stanovnistva RS zeli ili nezavisnosti ili ujedinjenje sa srbijom... to je vecina koja ne zeli da ostane u BH...
ovo je ono izlizano: dal je casa polupuna il poluprazna :)
basta sljezove boje
Posts: 3623
Joined: 16/03/2007 14:54

#22

Post by basta sljezove boje »

profesor Vlajki postao strucnjak za srpska pitanja :-D
a ekavicu pise kao da se tamo rodio :-D
User avatar
cyprus
Posts: 39272
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#23

Post by cyprus »

Ja mislim da bi trebalo postavit anketu ovdje na forumu: Šta mislite koliko normalnih ljudi ima u RS-u? Jako bi volio volio vidjet rezultate te ankete. Kod nas (u FBiH) kod mnogih ljudi vlada ovakvo mišljenje: Ko god podržava postojanje RS-a, a uz to je još i Srbin, mora da je velikosrbin (kako to zavrzlama obožava reći) iliti neka vrsta četnika. Ja mislim da je ovakvo mišljenje podosta pogrešno, te ne bilo bilo baš korisno da uhvati dublje temelje.
zavrzlama
Posts: 10305
Joined: 15/01/2006 18:35

#24

Post by zavrzlama »

cyprus wrote:Ja mislim da bi trebalo postavit anketu ovdje na forumu: Šta mislite koliko normalnih ljudi ima u RS-u? Jako bi volio volio vidjet rezultate te ankete. Kod nas (u FBiH) kod mnogih ljudi vlada ovakvo mišljenje: Ko god podržava postojanje RS-a, a uz to je još i Srbin, mora da je velikosrbin (kako to zavrzlama obožava reći) iliti neka vrsta četnika. Ja mislim da je ovakvo mišljenje podosta pogrešno, te ne bilo bilo baš korisno da uhvati dublje temelje.
opet postavljas stvari na pogresne moralne temelje....rs je entitet koji ti pokusavas da prikazes kao srpski...sto njje tacno....to je entitet sva tri konstutivna naroda podjednako....ko zeli da je entitet srpski znamo..

Drugo rs je stvorena etnickim ciscenjem i voljom jedne politicke i vojne garniture kojom se upravlja iz Srbije..nije se pitalo druge narode dali zele taj entitet i da se tako zove...

trece...srpskom narodu u BIH je zabranjena od velikosrba svaka druga alternatiova osim one koju su zacrtali Karadjic i Milosevic....

Cetvrto...ukidanje rs-a nije antisrpski cin nego moralni i ljudski..

Peto...naturanje teze da je 99% srba u BIH cetnici...samo vid antibosanske propagande da se siri defetizam prvenstveno kod bosnjaka kako sanse za suzivot i opstanak BIH je nemoguc...sto ti uporno pokusavas da proturis....nemoj meni nadji koga drugog :D
User avatar
jeza u ledja
Posts: 45218
Joined: 29/12/2005 01:20

#25

Post by jeza u ledja »

Jel primjetio ko da tacno 51% ispitanika u RS nije za ostanak u BiH? (28%+23%) Zanimljivo. :-)
Post Reply