Za sta ste se borili u ratu?

ljubav_aha

#51 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by ljubav_aha »

ibrotuzla wrote:Borio sam se za dijasporu. Borio sam se da bi se dezerteri imali gdje vratiti i gdje se folirati. Da ne budu vazda donji u svojim novim državama. Da imaju barem mjesec dana osjećaj da su glavni medju rajom, da imaju kome piće platiti i misliti da vrijede nešto. Da taj mjesec skupe snagu i da narednih jedanaest opet peru švabama čaše po restoranima!!!

I da ih mogu poslati u "rodni kraj" kad meni pokušaju piće platiti!

kiselo grozdje,sladak limun
zgembo_sa

#52 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by zgembo_sa »

hik--meta wrote:
palermo wrote:Da se ne ponavljam, ld, ovo malo duše, bosman......rekoše sve.

@ hik-meta, idu avioni i preko ljeta u ameriku, ne moraš čekati septembar
idu, znam, a fakat mozda i da razgulim i ranije ovog ljeta...dodjem zbog roditelja i najblizih prijatelja, i otkrijem svaki put da je sarajevo postalo poseljacen i generalno totalno bezveze grad, poseljaceniji i bezvezniji svaki put. covjeku se otvore horizonti kad nije u maloj i ucmaloj sredini, i ocekuje popravak situacije i poboljsanje kvalitete zivota koji nikako da dodje godinama.
naprotiv, svake godine cini mi se da sve vise zaostajemo...
ali ovo ljeto cu zaredati po mediteranu, zapadnoj evropi i sjevernoj africi, sarajevo me nece vidjeti vise od dvadesetak dana.
Hej, ne zelim horizonte da ti suzim... :D
hik--meta

#53 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by hik--meta »

feral.tribune wrote:
palermo wrote:
hik--meta wrote:
idu, znam, a fakat mozda i da razgulim i ranije ovog ljeta...dodjem zbog roditelja i najblizih prijatelja, i otkrijem svaki put da je sarajevo postalo poseljacen i generalno totalno bezveze grad, poseljaceniji i bezvezniji svaki put. covjeku se otvore horizonti kad nije u maloj i ucmaloj sredini, i ocekuje popravak situacije i poboljsanje kvalitete zivota koji nikako da dodje godinama.
ali ovo ljeto cu zaredati po mediteranu, zapadnoj evropi i sjevernoj africi, sarajevo me nece vidjeti vise od dvadesetak dana.
pA ja k'o ono za svaki slučaj, da te čisto informišem.

Pade mi na pamet ona stara, ljepota je u očima onog koji gleda, iliti nikad ne gledaš očima nego sa onim što nosiš u duši.
Ma pusti bolan hikmetu , to je stari snob i skorojevic .....malogradjanka prve kategorije .Vidjela tv u boji , japansko polovno auto na kredit , stan od kartona , fry chicen $ 2.99 , visoke zgrade nekog ruznog americkog grada , debele guzice crnkinja i misli da je ufatila Boga za jaja .Ljepsi je jedan sokak na Bas Carsiji od cijele Alabame .Tim zivotom u Alabami i poslom u Krogeru moze biti fasciniran jedino onaj ko nikad nista nije ni imao niti zna sta je zivot .Niti je sta vidio ni znao ni dozivio .....samo ljudi liseni bilo kakvih osjecaja za bosansku patnju , ljudi koji nemaju prijatelje , uspomene , ljudi koji ne shvataju bosansku stvarnost ...ljudi koji se ne znaju diviti ljepoti Bosne i njenih pejzaza koji su neponovljivi sa svojom Unom i Neretvom , Komarom i ......, ljudi koji ne znaju sta je nostalgija , tuga , sreca , radost , ljudi koji ne znaju ko je Zeljo i kako Davorin pjeva dok Bodo mezi ,ljudi koji nisu vidjeli kako loptu rola Safet Susic , kako sevdalinka srce para u izvedbi Bebe Selimovic , Nade Mamulle , Zehre Deovic ljudi koji nisu osjetili miris Ramazana , culi zvona katedrale , zvuk cekica u Kazandzilku i Saracima .....ljudi koji nisu slusali kako vjetar cvili ljudi koji nisu vidjeli kako lastavica u Bosni gnijezdo svija ...e ti i takvi ljudi danas masu americkim pasosem ipred nosa i govore o Sarajevu i Bosni sa prezirom .
To se u Bosni zvalo vazda papci .
kompleksas, vidim da si zaslijepljen iracionalnim patriotizmom, a dalje od nosa ne vidis. sto je najtuznije najvjerovatnije kuckas iz neke zabiti iz dijaspore i masala iskuckas dosta postova, 500 i kusur za par mjeseci, neuspjesno pokusavajuci izlijeciti sopstvene komplekse.
neznam odakle ti pretpostavke za moj nacin zivota? ja hvala bogu zivim 9 mjeseci sasvim sretno i komotno u atlanti, a onda jos komotnije u rodnom gradu preko ljeta, bas onako kao sto sam naucila zivjeti i godinama prije rata. samo me nervira seljakljuk i negativne promjene u sarajevu jer sam normalno prozivjela 30 godina u starom sistemu, bas blizu tog zelje i mezeci sa bodom kojeg spominjes. znam uporediti "grad" sa onim gradom, a provincija me nikad nije zanimala, ni u bosni ni u americi, ni neka olova i kreseva koje ljudi spominju po ovom forumu, a ni alabame. ti ako si slijep kod ociju i ne vidis da je nas tamni vilajet nazalost postao smrdljiv do srzi, skidam ti kapu.

a pateticne price o paranju srca i lastavici koja gnijezdo svija ostavi za sebe. i nastavi lagano u koloni za kamionom uz vukojebinu komar. :) stici ces do lijepe une na kojoj se bijele plasticne kese dvosmjernom cestom preko rupa i uz tablu "welcome to republika sumska".
ja sam na srecu davno prevazisla taj nivo. ali vidim da ti takve stavke puno znace pri lijecenju kompleksa.
Vertigo

#54 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by Vertigo »

@hik-meta, i sta ocekujes od nas ?
Da kazemo da Bosna nije vrijedna da se za nju bori ?
Da je trebalo prepustiti svakome kome se senluci po njoj ?

A odgovor na pitanje je protupitanje: Sta bi bilo da se nismo borili ?
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#55 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by grunt »

Jedna pjesma iz ratne Top liste nadrealista kaže:

Ne ratujem ja za Doku,Kljujića i Aliju
več ratujem da mi četnik ne uđe u avliju!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#56 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by Truba »

kako bih se osjecao da sam ratovao

a sada auta od 100 000 blokiraju trotoare... pored kafića gdje trešti ceca i co.

:| :| :| :|

loše loše
ovo_malo_duse

#57 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by ovo_malo_duse »

hik--meta wrote:

Pa koji nam hasimagu dolazis..Zaobidzi nas u velikom krugu, nece nam falit tvoje prisutnosti ni tih 20 dana.. Ja se fakat nauzivam svoje carsije, svoje mahale i tog Bosanskog poganluka zaljevenog krvlju mojom i moje raje i nikad je se necu odrec nema veze dze zivim, ni svom djetetu necu dati da je se odrekne ni unucetu ni njegovom unucetu ako budem ziv. Ebe mi se za seljake za politicare, za ku.ce palce..Zatvorim oci i idem svojim mahalom, na cosetu zapalim sa rahmetli Erminom a Dzeno sjedi pod prozorom nane Shemse i svira na gitari uz miris kadaifa ko ji se jos pusi na prozoru...
I Sve ko u prici jarane moj..a fakt istina i fakat svake godine isto..i onda otvorim oci kad ono sjedim samna klupi pod starom brezom i placem , narod prolazi i okrece se a meni dusha puna...baterije mi pune da mogu jos jednu godini izdrzat u bjelosvjetskoj cistoci.

I da me neshvatis pogreshno meni nemoze bit bolje nego mije u tom bijelom svijetu, jer sam na vrijeme shvatio da pametan zivi dze mu je bolje a budala dze je naviko, al u dushi jarane moj nista nemoze zamjenit moju mahalu i moj grad, nikakav seljakluk nísta....

Sjebani smo ti mi moj JEZA ako pocenmo kontat i analizirat samo dublje tonemo. Ima istine i slazem se sto ti rece branili smo sopstvene zivote u prvom krugu, zivote majki i nana gledajuc kako neke druge majke i nane marsiraju u kaljacama i s cekerima u rukama..Al nije bilo samo to bio je i revolt bilo je nesto, barem nas, raju iz moje generacije niko nije tjerao, mogli smo cucat u nekom podrumu, al nismo imali smo neku viziju necega nazovi idelima ili kako god hoces al bas u taj prvi mah smo imali to nesto, sto su kasnije strukture vojske sjebale.Bili smo mladi ne zatrovani nicim cisto nekim prkosom. Sjecam se onih prvih dana rokne jarana granata odnesu ga u nakav podrum zamotaju mu glavu on dodze sebi i opet nazad i kad dodze prvo pita jel kome sta bilo ko da njegova tintara nije zamotana....jah i da se covjek ne nasimije....I da jos kazem nekom ko napisa onaj post o domobranstvu. ma isli smo mi jarane svudze dze trebalo samo nismo bili na tuzlanskom ratistu i bilo nam je svedno rokali se s bradonjama na Treski na Vlasicu na Sani... I tek kad smo se ustelili da ih rokamo, nedadose nam.....
Bosanac_21

#58 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by Bosanac_21 »

ovo_malo_duse wrote:
hik--meta wrote:

Pa koji nam hasimagu dolazis..Zaobidzi nas u velikom krugu, nece nam falit tvoje prisutnosti ni tih 20 dana.. Ja se fakat nauzivam svoje carsije, svoje mahale i tog Bosanskog poganluka zaljevenog krvlju mojom i moje raje i nikad je se necu odrec nema veze dze zivim, ni svom djetetu necu dati da je se odrekne ni unucetu ni njegovom unucetu ako budem ziv. Ebe mi se za seljake za politicare, za ku.ce palce..Zatvorim oci i idem svojim mahalom, na cosetu zapalim sa rahmetli Erminom a Dzeno sjedi pod prozorom nane Shemse i svira na gitari uz miris kadaifa ko ji se jos pusi na prozoru...
I Sve ko u prici jarane moj..a fakt istina i fakat svake godine isto..i onda otvorim oci kad ono sjedim samna klupi pod starom brezom i placem , narod prolazi i okrece se a meni dusha puna...baterije mi pune da mogu jos jednu godini izdrzat u bjelosvjetskoj cistoci.

I da me neshvatis pogreshno meni nemoze bit bolje nego mije u tom bijelom svijetu, jer sam na vrijeme shvatio da pametan zivi dze mu je bolje a budala dze je naviko, al u dushi jarane moj nista nemoze zamjenit moju mahalu i moj grad, nikakav seljakluk nísta....

Sjebani smo ti mi moj JEZA ako pocenmo kontat i analizirat samo dublje tonemo. Ima istine i slazem se sto ti rece branili smo sopstvene zivote u prvom krugu, zivote majki i nana gledajuc kako neke druge majke i nane marsiraju u kaljacama i s cekerima u rukama..Al nije bilo samo to bio je i revolt bilo je nesto, barem nas, raju iz moje generacije niko nije tjerao, mogli smo cucat u nekom podrumu, al nismo imali smo neku viziju necega nazovi idelima ili kako god hoces al bas u taj prvi mah smo imali to nesto, sto su kasnije strukture vojske sjebale.Bili smo mladi ne zatrovani nicim cisto nekim prkosom. Sjecam se onih prvih dana rokne jarana granata odnesu ga u nakav podrum zamotaju mu glavu on dodze sebi i opet nazad i kad dodze prvo pita jel kome sta bilo ko da njegova tintara nije zamotana....jah i da se covjek ne nasimije....I da jos kazem nekom ko napisa onaj post o domobranstvu. ma isli smo mi jarane svudze dze trebalo samo nismo bili na tuzlanskom ratistu i bilo nam je svedno rokali se s bradonjama na Treski na Vlasicu na Sani... I tek kad smo se ustelili da ih rokamo, nedadose nam.....
Alal ti cukala :thumbup: Bosna ne natjerava nikoga da bude uz nju! U ratu se veoma dobro vidjelo kome je do Bosne stalo, a kome ne. Ima vala i nasih muhadzera koji zive vani ali samo za Bosnu, odvajaju od zalogaja da posalju svojima i da sebi nesto stvore.
Bosna je hiljadu godina postojala, pa i 1992 opstade kad je bilo najkriticnje - sad se dusmani ponovo pale jer je nasa ponosna BOSNA opstala nakon svega!
Mani taj bijeli svijet kad ih je pola i poderano i gladno, dok se i u ratu po Bosni i jelo i pilo. Danas kao da si modnu reviju skrenuo po nasim carsijama. Volim svoju raju, ono nase "dje si, kako si?" neg' hiljade bmw-ova i sta ja znam jos cega.
Neka meni moje BOSNE, ponosne i prkosne!
Last edited by Bosanac_21 on 02/06/2008 04:01, edited 1 time in total.
Leonid Breznjev

#59 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by Leonid Breznjev »

bez vrijedjanja raja! nema smisla... hvala vam na razumijevanju! :)
fantom slobode

#60 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by fantom slobode »

Sa velikim zadovoljstvom sam se borio protiv bradatih spodoba i fasista koji su dosli da pobiju sve sto njima nije slicno.I kao sto neko rece, samo neka dodju, imamo dovoljno motivacije uvijek.Ali nece doci, nece nikada imati onoliku prednost koliku su je imali, jadni su kada nisu postigli sto su mislili da ce postici za par dana.Lijepi strah!Sada mogu samo da trune svojih "salona".Nabijen im je kompleks nize vrijednost, pa to ti je.A kada ce se probuditi iz nedosanjanog sna dokazanih papaka, ne zna se.Sto prije, to bolje za njih.
popajic

#61 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by popajic »

Postao/la 505 dana 01/06/2008 11:00
Zakletva Armije Republike Bosne i Hercegovine:
Zaklinjem se da cu braniti nezavisnost, suverenitet i cjelovitost Republike Bosne i Hercegovine,
da cu savjesno i disciplinovano izvrsavati sve obaveze i duznosti pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine,
da cu braniti njenu slobodu i cast i u toj borbi istrajati.
Ja uvijek mislio i nadao se da OVO nije bilo samo na papiru.Kod mnogih ,na srecu i nije.
I @jeza,kad smo apsolvirali agresiju i rat u koji su ljudi naprosto bili gurnuti,kad se borba za vlastiti zivot pretocila u organizovaniju borbu za visi cilj - mene doboga pogadja da su se mnogi, koji su se borili za ovo boldirano,osjetili izdanim.
A znam mnoge koji se tako osjecaju !Ne moze te neprijatelj izdati,samo tvoj rodjeni.
Kad su mnogi izgarali u borbi za cjelovitu Republiku BiH,najbolje drugove i clanove familije u takvoj borbi izgubili,a na kraju dobili 3 avlije,dobili da ih se ne spominje,dobili da jedva kraj s krajem sastavljaju,dobili ultra milionere oko sebe zaradjene na njihovoj muci....Kako se ONI osjecaju? Zadovoljno ili prevareno?
TIM ljudima skidam kapu,ali mi ih je i najvise zao.
A bas zbog ovoga,pored agreesora,okrivljujem i neke "nase" VIP persone.
bosanska rijec

#62 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by bosanska rijec »

Treba stvarno biti slijep kod ociju pa ne vidjeti da su bosanski gradovi procvjetali. Ne mogu
se ni porediti sa onim prijeratnim... Bosna kao da je neko veliko gradiliste svakodnevno nesto novo
i lijepo se vidi...
A hikMeta je glupa ako ne vidi da njene rijeci nisu nista novo , davno su je ljudi prozreli... :mrgreen:
winabike

#63 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by winabike »

bosanska rijec wrote:Treba stvarno biti slijep kod ociju pa ne vidjeti da su bosanski gradovi procvjetali. Ne mogu
se ni porediti sa onim prijeratnim... Bosna kao da je neko veliko gradiliste svakodnevno nesto novo
i lijepo se vidi...
A hikMeta je glupa ako ne vidi da njene rijeci nisu nista novo , davno su je ljudi prozreli... :mrgreen:
Sta je bolan procvjetalo?

Ne slazem se sa Hikmetom, Bosna je moja zemlja, i meni bolje nema, ali nemojmo pretjerivati...
Hodidjed

#64 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by Hodidjed »

...pojedinci odoshe sa teme...
bosanska rijec

#65 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by bosanska rijec »

winabike wrote:
bosanska rijec wrote:Treba stvarno biti slijep kod ociju pa ne vidjeti da su bosanski gradovi procvjetali. Ne mogu
i lijepo se vidi...
Sta je bolan procvjetalo?

Ne slazem se sa Hikmetom, Bosna je moja zemlja, i meni bolje nema, ali nemojmo pretjerivati...
Bihac, Tuzla, Sarajevo, Mostar za mene su ti gradovi procvjetali , danas , a tek sutra , opet nesto novo...

nikad ovi gradovi nisu bili ljepsi ... zivim ovdje u Bosni pa vidim, a oni koji zive vani mi kazu da se ne moze Bosna porediti sa onim prije 7 godna a kamoli 15. Jeste bilo razruseno jeste puno i obnovljeno ali mi ovi gradovi nikad nisu bili ljepsi ni prije rata i razaranja, kao sto su danas.
bosanska rijec

#66 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by bosanska rijec »

greska ;-)
Hodidjed

#67 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by Hodidjed »

Za sta sam se borio:
Borio sam se da se moj komsiluk vrati, a da se seljaci vrate na svoja "ognjista".
Borio sam se da mogu nastaviti fakultet nakon rata sa istom rajom sa kojom sam i krenuo na fakultet.
Borio sam se za to da sutra mogu opet kao nekad sa tom rajom ici po dzamijama, crkvama i katedralama.
Borio sam se da se u svakom cosku Bosne mogu osjecati kao svoj na svome, kao Bosanac.
Borio sam se za zastavu sa ljiljanima.

Za sta sam se izborio:
Izborio sam se da Izetbegovici leze na milionima.
Izborio sam se da me danas zovu muslimanom, bosnjakom.
Izborio sam se da ne mogu otici u Banja Luku a da negdje ne vidim grafit "Ovo je Srbija".
Izborio sam se da ne mogu krenuti na more a da me ne doceka krst iznad Mostara i sahovnice sve do Doljana.
Izborio sam se za protektorat, podjeljenost i nametnuti zastavu sa bijelim zvjezdama.
kijameta

#68 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by kijameta »

Hodidjed wrote:Za sta sam se borio:
Borio sam se da se moj komsiluk vrati, a da se seljaci vrate na svoja "ognjista".
Borio sam se da mogu nastaviti fakultet nakon rata sa istom rajom sa kojom sam i krenuo na fakultet.
Borio sam se za to da sutra mogu opet kao nekad sa tom rajom ici po dzamijama, crkvama i katedralama.
Borio sam se da se u svakom cosku Bosne mogu osjecati kao svoj na svome, kao Bosanac.
Borio sam se za zastavu sa ljiljanima.

Za sta sam se izborio:
Izborio sam se da Izetbegovici leze na milionima.
Izborio sam se da me danas zovu muslimanom, bosnjakom.
Izborio sam se da ne mogu otici u Banja Luku a da negdje ne vidim grafit "Ovo je Srbija".
Izborio sam se da ne mogu krenuti na more a da me ne doceka krst iznad Mostara i sahovnice sve do Doljana.
Izborio sam se za protektorat, podjeljenost i nametnuti zastavu sa bijelim zvjezdama.
Bude bolje,sabur.
ozbiljna

#69 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by ozbiljna »

Hiki nam je skroz promasila temu btw..

Ja bih samo da kazem da se jako ugodno osjecam u drustvu ljudi koji su se kako vidim, svi redom, borili za prave stvari, po mom misljenju naravno. Drago mi je i toplo oko srca jer onda se lakse sjetim ko sam i sta sam i ko smo nas dvoje razliciti a opet isti iz te Bosne i ko ce nam biti djeca.

Momci, svaka cast. Hvala svima vama, ostali smo zivi.
*mima*

#70 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by *mima* »

kijameta wrote:

Bude bolje,sabur.

Odusevljava me ova rijec....sabur. Ta rijec ..meni...toliko para usi da je to nevjerovatno...sta sabur....sta znaci ta rijec vise....Koliko je proslo od rata.....14 godina? I uporno sabur....a nama sve gore.......ne kontam.
pustopoljina

#71 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by pustopoljina »

citam i placem. dragi momci,hvala vam-hvala vam na svemu. znam da se za hvala nista ne moze kupiti, i da ovo sada ni iz glave nije nasa bosna koju smo cekali-kad prodje rat. ali prezivjeli smo ono, valjda cemo biti dovoljno pametni da i ovim krvopijama pokazemo gdje im je mjesto.sjecam se da sam sebi rekla da cu cijelu bosnu proci, samo dok rat prodje- i stajati na cupriji na drini, i na mostarskom starom mostu,vidjeti kako trebisnjica nestaje, vidjeti te nase gorske oci, planine ljeti preci, dolinom svih nasih rijeka ici... puno toga ne uradih... negdje se ne osjecam slobodno da mogu lutati i zavirivat, negdje je jos minirano....nerealno je ocekivati da poslije jednog rata sve moze biti kao prije, ali mozemo i mi sa nase strane puno, puno bolje. moramo sve kriminalce strpati iza resetaka.vama hvala i zato sto vas jos ima, mislila sam da su svi oni posteni i pravi pali u ratu,jer poslije rata nestadose-a dodjose ovi...uh...guzonje.
nekad u ratu-mislila sam da nikad nece zavrsiti i sad kad se vidim kako fino sjedim,kafica pored mene, muzika svira,ja na sarajevo-x...ne znam je li ovo san,ili ono-a bice da smo samo jebena generacija.
zlatan01

#72 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by zlatan01 »

ibrotuzla wrote:Borio sam se za dijasporu. Borio sam se da bi se dezerteri imali gdje vratiti i gdje se folirati. Da ne budu vazda donji u svojim novim državama. Da imaju barem mjesec dana osjećaj da su glavni medju rajom, da imaju kome piće platiti i misliti da vrijede nešto. Da taj mjesec skupe snagu i da narednih jedanaest opet peru švabama čaše po restoranima!!!

I da ih mogu poslati u "rodni kraj" kad meni pokušaju piće platiti!
E moj Ibro, jos kad bi se cijela dijaspora mogla utrpati u tvojih 6 recenica...! Nisam uvrijedjen ali ne podnosim generaliziranje pa nekako sam prinudjen da reagujem. Ja zivim u dijaspori od 2002 i rat sam proveo uglavnom u zoni odgovornosti II Korpusa ARBiH. Dobrovoljac sam od 2. maja, hvala Bogu samo lakse ranjavan. Ne perem case u Njemackoj. U Bosnu dolazim da posjetim roditelje i dok sam dole obicno mi rodjak posudi svoje staro auto - ne kurcim se. Ja svoj mjesec "sakupljanja snage" provedem drugacije. Pice placam svojoj raji i ljudima koje postujem ili volim, kao sto sam to radio uvjek, kad sam imao malo isto kao i sada kad imam puno vise. Kao sto vidis ja se ne uklapam u tvoj opis a to ne cine ni hiljade drugih koji nemaju srecu da zive u svojoj zemlji iz razlicitih razloga. I da ne bude sve off-topic, borio sam se za goli zivot. Ali kako svaku borbu neko mora voditi i politicki obojiti, moja boja je bila Republiku BiH, drzavu svih njenih gradjana...
fishtrija

#73 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by fishtrija »

pustopoljina wrote:...ne znam je li ovo san,ili ono-a bice da smo samo jebena generacija.
Jašta smo nego jebena, u mozak više nego i u jedan drugi dio tijela... Ja sam ponosan što sam bio ovdje cijelo vrijeme i nikad mi neće biti žao... gledam sve te negativne stvari koje su došle poslije, koje niko nije ni sanjao... ali pokušavam da ih ne gledam... Samo ponos i jedan pogled na MOJU zastavu, tjera me da idem dalje i da prkosim ikome ko dirne u ovo ovdje. Ni meni se ne sviđa 90% stvari ovdje, i mislim da narod nikad nije bio gori, ali jedno je kad ja lajem na svoju državu, i moj jaran koji je bubrege ostavio po Treski i Nišićima, a sasvim drugo kada po njoj pljuje levat koji je trlj'o damu negdje po bespućima američkog srednjeg zapada prije 15 godina. Ne valja ovo što smo dobili i za što smo se izborili, ali meni je bolje u toj mjeri da se nikad ne bih vratio u period prije '92. Znam ko sam i šta sam, i što je još bolje, sada znam ko su i kakvi su oni koji su živjeli pored mene... A oni najbolji su se pokazali kad je trebalo. Za njih bih ruku dao, sve ostale...
kijameta

#74 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by kijameta »

mima wrote:
kijameta wrote:

Bude bolje,sabur.

Odusevljava me ova rijec....sabur. Ta rijec ..meni...toliko para usi da je to nevjerovatno...sta sabur....sta znaci ta rijec vise....Koliko je proslo od rata.....14 godina? I uporno sabur....a nama sve gore.......ne kontam.
Sabur je kljucna rijec za razumijevanje bosanskog covjeka.Ne moze nas niko handriti,koliko mi mozemo istrpiti i to lagano,saburli.
A bude i bolje,sigurno.
tokar

#75 Re: Za sta ste se borili u ratu?

Post by tokar »

Stvar je potpuno jasna! Imao sam 20-ak godina kada sam ušao u rat! Moj prvi cilj bio je braniti: porodicu, sebe, mahalu,grad, državu! A onda su s protokom rata otpadale jedna po jedna stvar! Na kraju je ostalo samo porodica i ja! I opet bih branio porodicu i sebe!Shodno tome-mahalu, grad, državu.

Danas sam sto posto ubijeđen da je Makjaveli bio u pravu kada je objašnjavao elite. Rekao je, parafraziram, da se elite kroz povijest ciklično smjenjuju i podijelio ih na dvije skupine nazvavši ih - lavovi i lisice.

Tačno, danas je država puna lisica.I ne samo država. Dakle onih što se kočopere, prse...onih što ljudi često imenuju hinjama...Neka ih...Oni mene ne mogu gledati ravno u oči...Ja ih njih mogu

Ponosnije je biti lav, ma kako ranjen bio. A i ranjen zna biti opasan.
Locked