ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zelenashica

#126 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by zelenashica »

filozofija wrote:@Jedan001

Po tvojoj logici, ja, ti i nasa djeca treba da trpimo zbog problema koje mi nismo izazvali
. Sta bi rekao da ti je mati bolesna i da zuris recimo na avion u Zagreb, da je prebacis u bolnici, a ono moras da cekas tri sata - ni kriv ni duzan?
Sve te probleme oko štrajkova svo SVI MI IZAZVALI!
Dvadeset godina svi mi biramo ove na vlasti.

Meni ne smetaju ni blokade cesta, ni granica,...ama ni jedan štrajk ni protest uz pomoc kojeg se ljudi bore za svoja prava.Ne bi trebao ni tebi kolega.
zelenashica

#127 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by zelenashica »

Suzie Q wrote:valjda bismo se u ovoj državi trebali boriti da se plaće u privatnom sektoru izjednače sa državnim a ne da se konstantno smanjuje državnim službenicima uz opravdanje da su plaće u privatnom sektoru puno manje.
ne razumijem tu logiku. plaća od 400-500KM je ispod svakog nivoa i upravo zato se treba boriti da se povećaju plaće u privatnom sektoru ali dokle god te plaće služe za primjer pri smanjenju onih drugih plaća neće ova država daleko ni dogurati.

a kada se govori o smanjenju plaća državnim službenicima, treba biti jasno da se ne smanjuju plaće onih koji zaslužuju da im se smanji nego običnim ljudima koji žive kao i svi drugi od prvog do prvog i to nikoga ne bi trebalo radovati. kad se smanje plaće ministrima onda će biti napretka u državi a do tada se sve može okačiti mačku o rep.

štrajk granične policije apsolutno podržavam, uz to su i najavili pa se moglo i planirati.

s druge strane, kad se već spominju standardi, sve neka kuknjava o plaćama a ima se za prvomajska putovanja van granice dok neki nisu imali ni za roštilja ispred svoje kuće.
U sridu! :thumbup:
gaius

#128 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by gaius »

kako ćemo se izboriti kad je užasno porezno opterećenje plata u realnom sektoru a samo zbog toga da bi se lezihljebovićima u državnoj upravi držale nerealno visoke plate..

koga briga za radnike u industriji, trgovini i sl.. koga briga za njihove muke? nikoga..
zato treba srezati plate javnoj upravi na realan nivo, smanjiti porezno opterećenje a onda će realnom sektoru (čovječe kod nas je sve realni sektor izuzev javne uprave i finansijskog sektora) plate moći rasti..

e sad je druga stvar što je svaka vlast dizala plate javnom sektoru da bi zadržala vlast na narednim izborima.. što bi rekao drug lenjin: najvažnije pitanje je kadrovsko pitanje..
Warashii

#129 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Warashii »

kakavdanakneiskustvu wrote:a da se smanje plate političara,da im se smanji vozni park,da im se smanje naknade za odvojeni život,za reprezentaciju,za troškove službenih mobitela,da im se smanji broj savjetnika?
Pa za to bi se valjda svi trebali boriti a ne samo kada se plate smanjuju.
Ovdje se, kao sto sam vec rekao, strajkuje ( budzetski korisnici ) samo kada im se plate smanjuju.
Da im se kojim slucajem podignu plate za nekih 10% a politicarima jos 20% oni bi sutili ko zaliveni.
Dakle ne laje cuko zbog avlije nego zbog sebe.
I da se razumijemo, po ko zna koji put, jesam za smanjenje enormno velikih plata politicara. Vece plate veci procenat smanjivanja.
Alfons Kauders

#130 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Alfons Kauders »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Warashii wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:a da se smanje plate političara,da im se smanji vozni park,da im se smanje naknade za odvojeni život,za reprezentaciju,za troškove službenih mobitela,da im se smanji broj savjetnika?
Pa za to bi se valjda svi trebali boriti a ne samo kada se plate smanjuju.
Ovdje se, kao sto sam vec rekao, strajkuje ( budzetski korisnici ) samo kada im se plate smanjuju.
Da im se kojim slucajem podignu plate za nekih 10% a politicarima jos 20% oni bi sutili ko zaliveni.
Dakle ne laje cuko zbog avlije nego zbog sebe.
I da se razumijemo, po ko zna koji put, jesam za smanjenje enormno velikih plata politicara. Vece plate veci procenat smanjivanja.

a ko bi protestovao kada mu se plata podigne?
O tome se i prica svaki put kada imamo slican strajk, vec godinama...

Kada se uvodio PDV, i kada su svi ti silni milioni spickani u potrosnju, na plate javnog sektora koji je zauzvrat glasao za vlast, NIKO se nije bunio, a SVI su znali da to dugorocno nije odrzivo. Imas na forumu metar tema u zadnjih 6 godina na tu temu, cak je i laicima sve bilo jasno - dovoljno je otici na strancu zavoda za statistiku i pogledati kretanje plata u privredi i javnom sektoru u tom periodu.

Dali vojnicima, ljekarima, administraciji, profesorima i ostalim povisice, a sebe se posebno pripazili. Sad kad je opuhana sehara, zaboli ih - sebi mogu skinuti 20 ili 30% i opet ce imati par milja mjesecno, a ovim prvim ne mogu, jer ce ih skinuti na 6-7 stoja.

Ne radi se o tome da neko ovdje likuje sto nema love, ni sto ce javni sektor imati jos nize plate, ali valja biti realan - rast javne potrosnje i plata u javnom sektoru je bio neodrziv jer je u isto vijeme privreda stagnirala. Koji je realan nivo? Nemam pojma, ali realni sektor nam je na nivou iz 2005 ili 2006, a potrosnja otisla u 3pm. Vidi kolike su plate javnog sektora bile tad, e to bi otprilike bio realni nivo, cak i da ne dodamo inflaciju.

Ali valjalo je dobiti izbore 2006, pa se onda ignorisala kriza jer je valjalo dobiti izbore 2008, pa pogotovo 2010, a i sad se prave mutavi, mada je i budali jasno da ce poslije izbora uslijediti novi rezovi. Da se imalo mozga kao sto nije, vec 2008 je trebalo ici na kresanje plata i broja zaposlenih. Bolje je bilo krenuti tad sa 1-2%, jer cemo sad imati rezove od 5, 10 i vise posto...
zahvalan

#131 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by zahvalan »

Evo ga dosli smo do toga da se spominje Dodik i da se ovako urusava Bosna i Hercegovina
jebote kome se ne svidja sto ce imati 1000 KM sigurnih mjesecno neka napusti
smanjuju vam plate za 10 KM i kukate kao da ce te raditi za 500 KM mjesecno bez toplog obroka karte itd
zahvalan

#132 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by zahvalan »

zahvalan wrote:Evo ga dosli smo do toga da se spominje Dodik i da se ovako urusava Bosna i Hercegovina
smanjuju vam plate za 10 KM i kukate kao da ce te raditi za 500 KM mjesecno bez toplog obroka karte itd

nikome se ne smanjuju plate za 10 km,ne lupaj

kako god i dalje ce imati sigurnih 1000 KM.

kome se ne svidja sto ce umjesto 1100 raditi za 1000 neka napusti,imamo i previse ljudi nezaposlenih

KM - KONVERTIBILNIH MARAKA
km- kilometara
Kemo BA

#133 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Kemo BA »

zelenashica wrote:
Suzie Q wrote:valjda bismo se u ovoj državi trebali boriti da se plaće u privatnom sektoru izjednače sa državnim a ne da se konstantno smanjuje državnim službenicima uz opravdanje da su plaće u privatnom sektoru puno manje.
ne razumijem tu logiku. plaća od 400-500KM je ispod svakog nivoa i upravo zato se treba boriti da se povećaju plaće u privatnom sektoru ali dokle god te plaće služe za primjer pri smanjenju onih drugih plaća neće ova država daleko ni dogurati.

a kada se govori o smanjenju plaća državnim službenicima, treba biti jasno da se ne smanjuju plaće onih koji zaslužuju da im se smanji nego običnim ljudima koji žive kao i svi drugi od prvog do prvog i to nikoga ne bi trebalo radovati. kad se smanje plaće ministrima onda će biti napretka u državi a do tada se sve može okačiti mačku o rep.

štrajk granične policije apsolutno podržavam, uz to su i najavili pa se moglo i planirati.

s druge strane, kad se već spominju standardi, sve neka kuknjava o plaćama a ima se za prvomajska putovanja van granice dok neki nisu imali ni za roštilja ispred svoje kuće.
U sridu! :thumbup:
:thumbup: :dance: U srid sride!
Warashii

#134 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Warashii »

kakavdanakneiskustvu wrote: a ko bi protestovao kada mu se plata podigne?
Pa o tome se i radi.
Nije ih briga koliko politicari imaju nego koliko imaju oni. A nikog ne zanima koliko nema privatni sektor.
Kad uz privatni sektor stane policija, granicna policija, sudska policija, administracija i sl. tad cu i ja odobravati raznorazne strajkove.
Cinjenica je da ovim nece u mnogome postedjeti budzet ali kako i na koji nacin se ovime zadire u drzavu BiH????
vistaga

#135 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by vistaga »

zahvalan wrote:
zahvalan wrote:Evo ga dosli smo do toga da se spominje Dodik i da se ovako urusava Bosna i Hercegovina

kome se ne svidja sto ce umjesto 1100 raditi za 1000 neka napusti,imamo i previse ljudi nezaposlenih

km- kilometara
Ti mora da si Špirćev savjetnik, on je nekidan to isto izvalio, a nedozvoljava da se neko prijavi na njegovo ministarsko mjesto il tvoje savjetničko, kojih usput ima 16 kom, s platama od 2500.

Nezapslenih ima jer je on kriv za to i njegov veliki vođa koji rastjerava investicije sa svojo pričom o secesiji. :bih:
zahvalan

#136 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by zahvalan »

km- kilometara[/quote]

lupaš i dalje,neće granični policajci imati platu od 1000 km ako im se smanje jer ni sad nemaju toliku platu[/quote]

Nece platu ali s toplim obrokom i kartom odvojenim zivotom izadju i preko 1000 KM
sta hoces da ih zalim ? :?

da je toliko lose ne bi svi trcali da se zaposle u Granicnoj policiji,mani se suplje price i nemoj mi govoriti da lupam. nakon sto sam par godina radio kod privatnika po 200 sati za 500 KM bez toplog obroka,bez karte,cak nam i zdravstveno uplacivao tek kad mu se cejfne.Ti hoces da zalim sto ce oni i dalje imati sigurnih 1000 i vise KM

i nisam znao da se granicnoj policiji isplacuje u kilometrima
JThomas

#137 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by JThomas »

šta znači boriti se za veće plate u privatnom sektoru kad se nameti povećavaju da bi budžetlijama mogle ostati iste? kako vi tu borbu tačno zamišljate?

mislim svakome ko ima dva oka i uši je jasno da je ovo država za budžetlije, a one koji im namiču za plate ko jebe...
gaius

#138 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by gaius »

...
Alfons Kauders

#139 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Alfons Kauders »

Warashii wrote:
Pa o tome se i radi.
Nije ih briga koliko politicari imaju nego koliko imaju oni. A nikog ne zanima koliko nema privatni sektor.
Kad uz privatni sektor stane policija, granicna policija, sudska policija, administracija i sl. tad cu i ja odobravati raznorazne strajkove.
Cinjenica je da ovim nece u mnogome postedjeti budzet ali kako i na koji nacin se ovime zadire u drzavu BiH????
...a taj dan nikad necemo docekati :D

Mnogi ovdje vole zaboraviti ko je zapravo vedrio i oblacio u javnom sektoru sve ove godine. Mnogi se prave malo Englezi, kao da svi ne znamo kako su se dijelili poslovi zasluznim & podobnim. Mnogi nece ili ne mogu da skontaju da su strajkovi javnog sektora u 90% situacija jednostavno unutarstranacki ili unutarkoalicioni sukobi...

Da ne seremo javni sektor je vec 20 godina nista vise nego ekstenzija vladajucih partija, od opstinskog do drzavnog nivoa - sluzi istim tim politickim opcijama za uhljebljenje nesposobnih imbecila i legalnu kupovinu podrske na izborima - to mu je manje vise jedina svrha.

Zato imamo vise profesora nego prije rata, uz manje djaka, a djeca nisu bila nepismenija nikad u zadnjih 50 godina. Zato imamo pun kurac doktora i stotine miliona dugovanja po klinickim centrima, a na svaku sitnicu se ceka par mjeseci. Zato imamo metar policijskih agencija, kantonalne MUP-ove, sudsku policiju, granicnu, federalnu direkciju, a tu su SIPA, direkcija za koordinaciju policijskih tijela i OSA, ako zatreba, a rezultati nikakvi.

Ne pada mi na pamet niti jedan jedini segment javnog sektora koji radi kako treba, od javnih preduzeca do opstinskih komunalnih sluzbi. Cijeli zivot radim za privatnike i iskreno mislim da makar 80% zaposlenih u javnom sektoru ne bi docekalo ni prvu platu u privredi - dobili bi nogu u roku od nekoliko dana.

I koji onda kurac da ih podrzavam?
wolf07

#140 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by wolf07 »

Religious Fantastic wrote:
wolf07 wrote:Ovo je fenomenalna zemlja!!! Ljudi kao vole drzavu, zaklinju se u nju, a ne mogu sakriti radost zbog smanjenja plate granicnoj policiji, vojsci, sudstvu... ukratko svima koji su na drzavnom budzetu osim, pazi sad ovo, politicarima!!!!! Da bi se njima smanjila plata treba mijenjati Ustav BiH! Jel' znate ko se jos raduje sto je razvoj situacije s ovim platama ovakav kakav jeste - pa Mile Dodik. Izgleda da je njemu i vama koji podrzavate ovo smanjenje plata cilj isti, samo sto je on posteniji pa otvorenu kaze da ovu zemlju ne voli i tacka. Ako tvrdite suprotno daj mi nadjite jedan, samo jedan, primjer gdje je drzava smanjenjem plata granicne policije, vojske, sudstva, UIO... postala efikasnija, bolja i sl. Jadna je ovo zemlja u kojoj se pljune na sve sto je u uniformi sa grbom-zastavom BiH i nikom nista. Jazuk sto niste u rahatluku pokiselili guzove na Jadranu bez zadrzavanja na granici. Prica o losim platama onih koji rade kod privatnika je jedna strana medalje ali takvi nisu isli za prvomajske praznike van BiH, prema tome, njih ovaj strajk granicne policije i ne dotice. Ja bih rekao da su sad najebali oni koji svercuju kojesta preko granice pa su se uspusili kao i oni kojima je ponizenje da za 1.Maj sjede s rajom iz mahale. Pitate se zasto treba granicna policija da zajebaje "obicni narod"? Pa zato sto je taj isti "obicni narod" na vlast doveo kretene koji su sve ovo i zakuhali, prvo sa vojnicima koji nisu trazli da ih se penzionise a kad su ih otjerali u "penziju" onda se ispostavilo da za te penzije nema para, ishod svega znamo - jadnici vec vise od godinu dana zive od have al' koga zaboli. Eh, sad hajmo donijeti drzavni budzet kojim cemo osakatit sve i jednu drzavnu instituciju i njene uposlenike osim pomenutih opsjenara iz politike. Za kraj evo vam jedno pitanje za razmisljanje, kako je moguce da se od 2007.g., kad su vojnici prebaceni na drzavni budzet (a Ministarstvo odbrane je bilo jedno od najskupljih ministarstava i u F BiH i u RS), entitetski budzeti ne smanje proporcionalno tom objektivnom rasterecenju nego se naprotiv jos vise povecaju i da li su entiteti ista "zivnuli" otada (mislim na privredu, bolnice, skole)??? Ocigledno nije ni do budzeta BiH, ni entiteta, ni kantona vec do lopovluka u svakoj pori ovog drustva a smanjenje plate, mislim na bilo ciju platu, od tog covjeka samo pravi jos veceg lopova i kad sistemski u lopovluk guramo ljude koji stoje na granici ove zemlje, u njenim kasarnama i sudovima ne nadajte se nicemu dobrom.
Koja patetika. Svi koje si pobrojao su u lopovluku ogrezli od prvog dana u službi. A što se političara tiče, nema njima promjene "statusa" bez francuskog 1789 modela... /location - ahiret/
E sad sta je kome patetika a sta nije o tome mozemo da nagadjamo, ja evo mislim da ovdje nema ni truna patetike vec su u pitanju cinjenice. Nadji mi primjer gdje je drzava krenula naprijed zato sto je vojsci, policiji i sudstvu smanjila plate!!! A o tvojoj tvrdnji da su SVI pobrojani ogrezli u lopovluku od prvog dana u sluzbi zaista necu trosit rijeci. BTW, takodje ne vidjeh nigdje ni odgovor na pitanje koje sam ja postavio oko entitetskih budzeta kontra drzavnog budzeta, nema se odgovor ili sta?
zelenashica

#141 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by zelenashica »

JThomas wrote:šta znači boriti se za veće plate u privatnom sektoru kad se nameti povećavaju da bi budžetlijama mogle ostati iste? kako vi tu borbu tačno zamišljate?

mislim svakome ko ima dva oka i uši je jasno da je ovo država za budžetlije, a one koji im namiču za plate ko jebe...
Mislis li mozda da privatnici imaju nerealne zarade na racun svojih radnika?
Ispričam ti evo događaj od prije par godina. Dolaze poslovni partneri u firmu u kojoj sam radila, i tokom poslovnog ručka pitanja od partnera,...bla bla...koliko je već generacija ova firma u vašoj porodici? Moj direktor pun sebe, daje odogovor ma ovo je mlada firma, tek 8 godina.....poslovni partneri ostali bez teksta....bukvalno zanijemili, njihova konstatacija je da oni ni nakon tri generacije nisu uspjeli izgraditi firmu nalik ovoj mojoj bivšoj.
Zasto ti ovo pričam?
Da napokon pokusas shvatiti da privatnici su ti koji misle za deceniju izgraditi imperiju na račun radnika...
JThomas

#142 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by JThomas »

neuporedivo veći dio privrednih subjekata jedva sastavlja kraj s krajem, danas pod državnim nametima propadaju firme koje su decenijama razvaljivale. al' to ne dotiče budžetlije u njihovoj bjelokosnoj kuli, niti im svanjiva da se od tih firmi i njima isplaćuju plate. al' država će ubiti i ovo malo što je ostalo da bi sebi isplatila plate, i onda neće nikako, jer mrtvog konja ne možeš dalje bičevati.
wolf07

#143 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by wolf07 »

Alfons Kauders wrote:
Warashii wrote:
Pa o tome se i radi.
...a taj dan nikad necemo docekati :D

Mnogi ovdje vole zaboraviti ko je zapravo vedrio i oblacio u javnom sektoru sve ove godine. Mnogi se prave malo Englezi, kao da svi ne znamo kako su se dijelili poslovi zasluznim & podobnim. Mnogi nece ili ne mogu da skontaju da su strajkovi javnog sektora u 90% situacija jednostavno unutarstranacki ili unutarkoalicioni sukobi...

Da ne seremo javni sektor je vec 20 godina nista vise nego ekstenzija vladajucih partija, od opstinskog do drzavnog nivoa - sluzi istim tim politickim opcijama za uhljebljenje nesposobnih imbecila i legalnu kupovinu podrske na izborima - to mu je manje vise jedina svrha.

Zato imamo vise profesora nego prije rata, uz manje djaka, a djeca nisu bila nepismenija nikad u zadnjih 50 godina. Zato imamo pun kurac doktora i stotine miliona dugovanja po klinickim centrima, a na svaku sitnicu se ceka par mjeseci. Zato imamo metar policijskih agencija, kantonalne MUP-ove, sudsku policiju, granicnu, federalnu direkciju, a tu su SIPA, direkcija za koordinaciju policijskih tijela i OSA, ako zatreba, a rezultati nikakvi.

Ne pada mi na pamet niti jedan jedini segment javnog sektora koji radi kako treba, od javnih preduzeca do opstinskih komunalnih sluzbi. Cijeli zivot radim za privatnike i iskreno mislim da makar 80% zaposlenih u javnom sektoru ne bi docekalo ni prvu platu u privredi - dobili bi nogu u roku od nekoliko dana.

I koji onda kurac da ih podrzavam?
Pa jebote kad procitam neke postove ispade da su u ovoj drzavi privatnici cvjecke a ne robovlasnici! Ja ne znam sta vi svi koji radite za privatnike ocekujete, da ce granicna policija strajkovati zato sto je plata u nekog mesara ili molera 500 KM, jel' to rjesenje??? Stvar je jasna k'o bijeli dan, ljudi nisu zadovoljni nekim zakonskim rjesenjima, najavili su bijeli strajk i provode ga, sta tu nije u redu? Svako se bori na svoj nacin, vojska recimo nema pravo na strajk a u istim je govnima kao i ovi na granici, sta trebaju oni da urade a da narod ne trpi i da oni ostvare svoja prava? Kad se firma privatizuje i privatnik otpusti pola radnika ljudi dodju pred fabriku i ne daju nikome ni da udje ni da izadje, i to je OK. Imala je bivsa Juga hiljadu problema, sjecam se vremena kad je pored onolikih elektrana uvodjena redukcija struje jer je sve prodavano vani, osamdesetih je ulje, secer i kafa isao na kartice, SVOJE VLASTITO AUTO SI MOGAO VOZITI SVAKI DRUGI DAN U SEDMICI! Sve je to bilo zbog stednje i kojekakvih nebuloza pa nikome nije bilo ni na kraj pameti da kaze smanji platu u JNA, policiji ili sudijama. Ja ne znam u kojem paralelnom kosmosu vi ljudi zivite ali zamislite situaciju da je topli obrok nekog ko radi u elektroprivredi sad duplo veci nego granicnoj policiji ili vojsci a ta se razlika sad treba jos vise povecati!!! U cemu je fol, ovi u elektranama prave struju a ovi na granici i u vojsci ne rade nista??? Ako je to vas stav onda stvarno nemate pojma o drzavi. I da zavrsim, moja zena radi u firmi privatnika koji redovno placa sve doprinose, platu, topli obrok, regres... plata nije neka ali ne bi bila puno bolja ni da je na drzavnim jaslama sa SSS, ja primam platu iz budzeta (nije bitno kojeg), moja strucna sprema je veca, posao odgovorniji i plata veca. Moj auto i auto mog sefa su losiji nego dva auta koja ima privatnik za kog moja zena radi, e de mi sad pricajte o nametima koje trpe privatnici pa da se rasplacem nad njihovom sudbinom jer kako je krenulo ispasce da su jedini koji nesto stvaraju o ovoj zemlji privatnici a svi koji su na budzetu crpe te jadnike za svoj nerad.
sanaman

#144 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by sanaman »

JThomas wrote:neuporedivo veći dio privrednih subjekata jedva sastavlja kraj s krajem, danas pod državnim nametima propadaju firme koje su decenijama razvaljivale. al' to ne dotiče budžetlije u njihovoj bjelokosnoj kuli, niti im svanjiva da se od tih firmi i njima isplaćuju plate. al' država će ubiti i ovo malo što je ostalo da bi sebi isplatila plate, i onda neće nikako, jer mrtvog konja ne možeš dalje bičevati.
i sta cini i kako se organizuje 500.000 ljudi u privatnom sektoru i 500.000 nezaposlenih da bi promijeni svoju situaciju?

Ne mogu, nece ili ne znaju...sta? Hoces da kazes da za sve kriv policajac? Imas 1.000.000 koji imaju vise od milion razloga da promijene situaciju u kojoj se nalaze ali to ne uspijevaju. Kada 100.000 ljudi pokusava da zastiti svoj polzaj to ne moze...nego ko ce se izboriti za onih milion? Mozda cekaju limun ili sta, da im sa neba padne...

ovo je pogresno svoditi na problem smanjenja plata, jer to je posljedic probela koji se vuku 20 godiona u ovoj drzavi, narod samo kuka a nece da mijenja...

ako usvoje smanjenje, hoce li neko u privatnom sektoru imati vecu platu? Moze se samo desiti da mu kaze vidis bolan da svima plate smanjuju pa cu ja i tebi, pa oni koji rade za 400 ce za 300 raditi a SVI PROBLEMI koji su postojali ostali nepromijenjeni.

Tako da je bezze diskusija o platama nekoliko hiljada ljudi kada drzava pati od sustinskih problema.
JThomas

#145 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by JThomas »

upravo tako, a jedan od ogromnih suštinskih problema je što je previše ljudi na budžetu.

kažu procjene - 60% bruto proizvoda ide na administraciju. njemačka to ne bi mogla izdržati.
burek_in_space

#146 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by burek_in_space »

JThomas wrote:upravo tako, a jedan od ogromnih suštinskih problema je što je previše ljudi na budžetu.

kažu procjene - 60% bruto proizvoda ide na administraciju. njemačka to ne bi mogla izdržati.
Onda smo mi ekonomsko chudo, jer evo guramo vec 20 godina tako :mrgreen:
JThomas

#147 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by JThomas »

pa i ne guramo, zadužujemo se da to može i dalje tako. prodajemo državu da ne bismo smanjili plate i skresali broj budžetlija. i povećavamo namete onima koji sve to nose, da bi ovaj koji ima više mogao nastaviti da ima više, a ovaj koji već ima manje imati još manje. bosanski koncept socijalne pravde.
burek_in_space

#148 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by burek_in_space »

JThomas wrote:pa i ne guramo, zadužujemo se da to može i dalje tako. prodajemo državu da ne bismo smanjili plate i skresali broj budžetlija. i povećavamo namete onima koji sve to nose, da bi ovaj koji ima više mogao nastaviti da ima više, a ovaj koji već ima manje imati još manje. bosanski koncept socijalne pravde.
Shalu na stranu ( u mom postu ), i dalje stojim pri tome da se granicharima nema shta zamjeriti. Narodu da, njima ne.
JThomas

#149 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by JThomas »

a pošto se plate ne smanjuju iz nečijeg pasjaluka, nego zato ŠTO NEMA VIŠE PARA U BUDŽETU, hajmo odmah udariti PDV 23% i još im i povećati plate, šta kažeš na to?

ili će pasti iz have?
burek_in_space

#150 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by burek_in_space »

JThomas wrote:a pošto se plate ne smanjuju iz nečijeg pasjaluka, nego zato ŠTO NEMA VIŠE PARA U BUDŽETU, hajmo odmah udariti PDV 23% i još im i povećati plate, šta kažeš na to?

ili će pasti iz have?
Naravno da se smanjuju iz pasjaluka, jer isti ovi vladaju od 20 nekih 17-18 godina.
Za mene je prosta matematika u pitanju, a vi to ako ne vidite, zhalim sluchaj.
Post Reply