Za muslimane preporučljivi samo halal proizvodi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

SiSaJuMe

#1 Za muslimane preporučljivi samo halal proizvodi

Post by SiSaJuMe »

“Agencija za certificiranje halal kvalitete” bavit će se kontrolom i izdavanjem tzv. “halal” potvrda - certifikata kojima se kupcima islamske vjeroispovijesti u BiH jamči, da su prehrambeni proizvodi proizvedeni po strogim pravilima...

SARAJEVO - Rijaset Islamske zajednice u BiH donio je odluku o utemeljenju agencije koja će izdavati certifikate (potvrde) za prehrambene proizvode koji su usklađeni sa standardima potrošača islamske vjeroispovijesti.

“Agencija za certificiranje halal kvalitete”, kako bi se novoutemeljeno stručno tijelo trebalo i službeno zvati, bavit će se kontrolom i izdavanjem tzv. “halal” potvrda - certifikata kojima se kupcima islamske vjeroispovijesti jamči, da su prehrambeni proizvodi, ponajprije meso i mesne prerađevine, proizvedeni po strogim pravilima definiranim šerijatskim pravom. “Halal certifikat” jamči da je životinja čije se meso i mesne prerađevine nalaze u trgovinama, ubijeno ritualnim presijecanjem žila u ime Allaha kao i da u njima nije prisutna svinjetina, piše Večernji list.

U preporuci koju je Islamaska zajednica BiH uputila svojim vjernicima naglašava se kako je temeljni cilj ovog projekta “osiguranja relevantnog servisa koji će certificirati proizvode po usvojenom “Osnovnom standardu halal kvalitete BASS” zbog potreba potrošača, proizvođača i tržišta u BiH kao i olakšavanja tvrtkama i kompanijama koje se bave proizvodnjom hrane, lijekova i kozmetike za sigurniji i lakši plasman svojih roba u područja svijeta u kojima je zahtjev za “halal” certifikatom osnovni preduvjet sklapanja poslova”. Pored primarne uloge certificiranja “halal proizvoda”, Agencija bi radila na edukaciji i informiranju potrošača i proizvođača o “halal hrani”. Ona će raspolagati se “Halal” bazom podataka i listom dopuštenih i zabranjenih supstanci i materijala koji se mogu koristiti u proizvodnji hrane i namirnica.

Potvrdom “halal” kvalitete, proizvođač će biti dužan dokazati da je proces proizvodnje proizvoda koji se želi certificirati, od početka do kraja poštivan prema unaprijed određenim standardima iz šerijatskog prava. Sve sumnje o ovim proizvodima donosi Vijeće za fetve Islamske zajednice BiH na prijedlog Odbora za “halal standard”. Pojednostavljenim rječnikom kazano proizvodi koji ne budu imali spomenuti certifikat, bit će ignorirani od strane kupaca islamske vjeroispovijesti, tvrdi list.

Znajući s kakvim tržišnim posljedicama se mogu suočiti vodeća hrvatska prehrambena industrija, Podravka ima certifikat “halal” radi plasmana svojih proizvoda na tržište islamskih zemalja. Medžlis Islamske vjerske zajednice u Livnu nedavno je od jednog vlasnika mesnice tražio da se iz prodaje izbaci svinjsko meso.

3.3.2006.
Pincom.info
Svaki dan neko ludilo pa i ovo,.Po volji vjerskih glavesina mjenjaju se trzisni i ekonomski zakon. Kupis Halal, Cericu kapne u djep i time doprineses ekonomski razvoj BIH. Koje ba sranje,. Ode BIH sa ovim 500 godina unazad. I mi hocemo u Evropu,. Kako su krenuli nebi me cudilo da nam podjele prodavnice za muslimane i za nemuslimane,. Pa onda obaveznu krpicu za oko ruke. Da se bolje raspoznamo.,
Polako al sigurno BIH tone i tone, Polako i sigurno sve vise ljudi bjezi is BIH, Polako i sugurno sve vise ljudi kaze FUJ ja drzave i kurca...
dexcox

Post by dexcox »

aj ne rise
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Medžlis Islamske vjerske zajednice u Livnu nedavno je od jednog vlasnika mesnice tražio da se iz prodaje izbaci svinjsko meso.
nemam nista protiv HALAL marke, al za ovo gore... :x odakle njima pravo da naredjuju?????
joj, odo citati blogove, sve mi se manje svidjaju vijesti koje citam...
pirmin

#4 Re: Za muslimane preporučljivi samo halal proizvodi

Post by pirmin »

SiSaJuMe wrote:
Pojednostavljenim rječnikom kazano proizvodi koji ne budu imali spomenuti certifikat, bit će ignorirani od strane kupaca islamske vjeroispovijesti, tvrdi list.

Znajući s kakvim tržišnim posljedicama se mogu suočiti vodeća hrvatska prehrambena industrija, Podravka ima certifikat “halal” radi plasmana svojih proizvoda na tržište islamskih zemalja. Medžlis Islamske vjerske zajednice u Livnu nedavno je od jednog vlasnika mesnice tražio da se iz prodaje izbaci svinjsko meso.

3.3.2006.
Pincom.info
Nema tog glavonje iz te IZ ili kako se vec zove, koji meni moze reci(narediti) sta da jedem odnosno gdje da kupujem ali ne sumnjam u uspjeh ove njihove akcije jer Bosnom luta dosta ovaca kojima je vise nego potreban choban.
I da,mi ne odosmo u k...c,mi smo vec tamo!
HomeArt

Post by HomeArt »

Moze u citavom svijetu ali ovdje je odmah problem!?

http://www.preporod.com/tekst_detaljnije.asp?id=36
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

mIRCerka wrote:
Medžlis Islamske vjerske zajednice u Livnu nedavno je od jednog vlasnika mesnice tražio da se iz prodaje izbaci svinjsko meso.
nemam nista protiv HALAL marke, al za ovo gore... :x odakle njima pravo da naredjuju?????
joj, odo citati blogove, sve mi se manje svidjaju vijesti koje citam...
Nema te teme oko koje se mi nećemo "poklat". Uvijek smo spremni izvačiti riječi iz konteksta (ovo se odnosi i na mene, naravno), tumačiti šta je pisac mislio reći a ne šta je rekao. Kao i ti ni ja nemam ništa protiv te naljepnice, ali, zaboga, gore piše da su tražili a ne naredili. Dakle oni traže, ovi ne udovolje i ....to je to.
Vingo

Post by Vingo »

NIsu naredili samo jer nemaju moc da narede....
mIRCerka

Post by mIRCerka »

sahan wrote:Moze u citavom svijetu ali ovdje je odmah problem!?

godinama u sarajevu postoje HALAL mesnice i prodavnice, i nikom ne smeta...ali da IZ naredi u Livnu zabranu prodaje svinjskog mesa???

pa ni Tito nije bio takav, a kakite po njemu non stop kako je bio diktator...

u parizu je otvoren Buerger King Muslim, HALAL fast food...
covjek napravio extra biznis, nikom ne smeta...ali nije naredio zabranu prodaje svinjskog mesa u svom arondismanu...
@seljak, ja se ne koljem vec raspravljam i trudim se da pruzim kakve-takve argumente, ali sad me interesuje da li IZ fakat ima toliku moc, ili smo svi postali tako uzasno lijeni i nezainteresovani pa pustamo da nam naredjuje ko stigne? jer je u ovoj drzavi TRAZITI od nekoga nesto jednako NAREDITI ako je onaj KOJI TRAZI na bilo kakvoj poziciji jacoj od pozicije strucnog saradnika mjesne zajednice....
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Vingo wrote:NIsu naredili samo jer nemaju moc da narede....
imaju..sve to ide posredno...ako vlasnik mesnice ne udovolji, onda ce IZ hutbama pozivati na bojkot te mesnice bla bla...
vec vidjen scenario...
Murisno1

Post by Murisno1 »

jel' vama ko može zabranit da jedete šta hoćete?
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

mIRCerka wrote:
sahan wrote:Moze u citavom svijetu ali ovdje je odmah problem!?

godinama u sarajevu postoje HALAL mesnice i prodavnice, i nikom ne smeta...ali da IZ naredi u Livnu zabranu prodaje svinjskog mesa???

pa ni Tito nije bio takav, a kakite po njemu non stop kako je bio diktator...

u parizu je otvoren Buerger King Muslim, HALAL fast food...
covjek napravio extra biznis, nikom ne smeta...ali nije naredio zabranu prodaje svinjskog mesa u svom arondismanu...
@seljak, ja se ne koljem vec raspravljam i trudim se da pruzim kakve-takve argumente, ali sad me interesuje da li IZ fakat ima toliku moc, ili smo svi postali tako uzasno lijeni i nezainteresovani pa pustamo da nam naredjuje ko stigne? jer je u ovoj drzavi TRAZITI od nekoga nesto jednako NAREDITI ako je onaj KOJI TRAZI na bilo kakvoj poziciji jacoj od pozicije strucnog saradnika mjesne zajednice....
Sorry @mIRCerka, nisam mislio na tebe i samo ovu temu, nego inače.
Naravno da IZ nema moć da naredi, niti će ikada imati (ako se mene pita, iako za sebe kažem da sam musliman), oni mogu samo dati preporuku vjernicima da ne kupuju tu i tu robu ili u toj i toj prodavnici. A na nama je da to prihvatimo ili odbacimo
jusuff

Post by jusuff »

mircerka, posto me prisustvujes hudbama, nema problema za tebe :D
kupuj gdje si i navikla...
helem, ne kontam razloge ovolike bure prosvijeda... halal proizvodi su odavno dostupni sirom eu... meni jaran redovno donosi halal argetu iz austrije... :)
Murisno1

Post by Murisno1 »

ma niko ništa nije naredio ba ...
haj ne kaki...
kakav bojkot... šta se tebi matere ti mota po glavi?
Kwaheri

#14 Re: Za muslimane preporučljivi samo halal proizvodi

Post by Kwaheri »

“Agencija za certificiranje halal kvalitete” bavit će se kontrolom i izdavanjem tzv. “halal” potvrda - certifikata kojima se kupcima islamske vjeroispovijesti u BiH jamči, da su prehrambeni proizvodi proizvedeni po strogim pravilima...

SARAJEVO - Rijaset Islamske zajednice u BiH donio je odluku o utemeljenju agencije koja će izdavati certifikate (potvrde) za prehrambene proizvode koji su usklađeni sa standardima potrošača islamske vjeroispovijesti.

“Agencija za certificiranje halal kvalitete”, kako bi se novoutemeljeno stručno tijelo trebalo i službeno zvati, bavit će se kontrolom i izdavanjem tzv. “halal” potvrda - certifikata kojima se kupcima islamske vjeroispovijesti jamči, da su prehrambeni proizvodi, ponajprije meso i mesne prerađevine, proizvedeni po strogim pravilima definiranim šerijatskim pravom. “Halal certifikat” jamči da je životinja čije se meso i mesne prerađevine nalaze u trgovinama, ubijeno ritualnim presijecanjem žila u ime Allaha kao i da u njima nije prisutna svinjetina, piše Večernji list.

U preporuci koju je Islamska zajednica BiH uputila svojim vjernicima naglašava se kako je temeljni cilj ovog projekta “osiguranja relevantnog servisa koji će certificirati proizvode po usvojenom “Osnovnom standardu halal kvalitete BASS” zbog potreba potrošača, proizvođača i tržišta u BiH kao i olakšavanja tvrtkama i kompanijama koje se bave proizvodnjom hrane, lijekova i kozmetike za sigurniji i lakši plasman svojih roba u područja svijeta u kojima je zahtjev za “halal” certifikatom osnovni preduvjet sklapanja poslova”. Pored primarne uloge certificiranja “halal proizvoda”, Agencija bi radila na edukaciji i informiranju potrošača i proizvođača o “halal hrani”. Ona će raspolagati se “Halal” bazom podataka i listom dopuštenih i zabranjenih supstanci i materijala koji se mogu koristiti u proizvodnji hrane i namirnica.

Potvrdom “halal” kvalitete, proizvođač će biti dužan dokazati da je proces proizvodnje proizvoda koji se želi certificirati, od početka do kraja poštivan prema unaprijed određenim standardima iz šerijatskog prava. Sve sumnje o ovim proizvodima donosi Vijeće za fetve Islamske zajednice BiH na prijedlog Odbora za “halal standard”.
...blabla
3.3.2006.
Pincom.info
...konacno...su se sjetili...
:)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

seljak_cojek wrote: Sorry @mIRCerka, nisam mislio na tebe i samo ovu temu, nego inače.
Naravno da IZ nema moć da naredi, niti će ikada imati (ako se mene pita, iako za sebe kažem da sam musliman), oni mogu samo dati preporuku vjernicima da ne kupuju tu i tu robu ili u toj i toj prodavnici. A na nama je da to prihvatimo ili odbacimo
onda IZ ili nije dobro obavila posao uceci ljude sta valja a sta ne valja, ili nas fakat smatraju osobama koje izmedju usiju imaju samo konac koji iste drzi na glavi....

pazi, ova tema je strasno osjetljiva, i za koji sat ce biti opet pljuvacine, ali kad skontas kako nas sve na sitno ujedaju za dushu, trebas se zapitati ZASTO VISE DOPUSTAMO TO???
vratnik

Post by vratnik »

Nikakav problem. I nek ima takav certifikat. Ako postoje certifikati za zdravu hranu, zasto ne za halal? Ne kontam..
Murisno1

Post by Murisno1 »

...onda ce IZ hutbama pozivati na bojkot te mesnice bla bla...
vec vidjen scenario...
koja glupost
jusuff

Post by jusuff »

mIRCerka wrote: pazi, ova tema je strasno osjetljiva, i za koji sat ce biti opet pljuvacine, ali kad skontas kako nas sve na sitno ujedaju za dushu, trebas se zapitati ZASTO VISE DOPUSTAMO TO???
dopustamo sta?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Murisno1 wrote:ma niko ništa nije naredio ba ...
haj ne kaki...
kakav bojkot... šta se tebi matere ti mota po glavi?
protesti protiv karikatura Poslanika su davno poceli po svijetu, kod nas bili nedavno...
u drugim zemljama bojkotovani danski proizvodi...sto se ne bi scenario prepravio i drugacije primjenio ovdje?
ili si slijep ili nisi u Bosni i Hercegovini.
Dzamije i crkve se koriste kao idealan politicki poligon, a dokaz za to ti je nedavni boravak Tihica u Bugojnu
Danas je gosp. Tihic imao verbalni napad na Dzuma namazu u Bugojnu.
Imam je skratio hutbu i najavio Tihica kao bosnjackog vođu i slično. Tihić je počeo političke teme počev od pitanja branilaca i RVI do ovih desavanja u vezi objavljivanja karikarura. U tom je momentu jedan momak inače blizak vehabijama ustao i počeo galamiti optužujući Tihića odakle mu pravo da govori o islamu i sl., kada je poslao vojsku u Irak da gine za interese Amerike isl. Nastala je opšta galama i vrijeđanja, i tada je dotični momak izašao iz džamije i uzviknuo je na vratima: živjela AL KAIDA.
Zaista ružna scena i moram priznati bezobrazluk Tihića gdje po ko zna koji put koriste džamiju u političke svrhe. A tek obezbjeđenje, nema ga ni Klinton takvog.
vise na http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... ic+bugojnu

a mise u katolickim crkvama su donedavno pocinjale molitvom za Gotovinu... sve zakumflirano poput pjesme SUDE MI od Mire Skore...
Prenj

Post by Prenj »

A da se prvo neko pobrine da je sva hrana koju jedemo ispravna?
HomeArt

Post by HomeArt »

mIRCerka wrote:
seljak_cojek wrote: Sorry @mIRCerka, nisam mislio na tebe i samo ovu temu, nego inače.
onda IZ ili nije dobro obavila posao uceci ljude sta valja a sta ne valja, ili nas fakat smatraju osobama koje izmedju usiju imaju samo konac koji iste drzi na glavi....

pazi, ova tema je strasno osjetljiva, i za koji sat ce biti opet pljuvacine, ali kad skontas kako nas sve na sitno ujedaju za dushu, trebas se zapitati ZASTO VISE DOPUSTAMO TO???
Izvini ali pojma nemas o cemu pricas osim sto znas da trebas odmah popljuvati nesto. Procitaj malo o cemu se radi, informiraj se.

I ohladi malo matere ti
Murisno1

Post by Murisno1 »

mIRCerka wrote:

pa što te to ovoliko pogađa...
šta smeta tom certifikatu...
kad spomene neko kurban odma se počnete s provaljivanjima o ritualu ubijanja nedužnih životinja..
a sad ovo...
Kwaheri

Post by Kwaheri »

mIRCerka wrote:
Vingo wrote:NIsu naredili samo jer nemaju moc da narede....
imaju..sve to ide posredno...ako vlasnik mesnice ne udovolji, onda ce IZ hutbama pozivati na bojkot te mesnice bla bla...
vec vidjen scenario...
mIRCi... :D ...i ovo je vec vidjen scenario...cim islamska zajednica u ovoj drzavi, pokrene nesto sto je u interesu i po volji nas, koji smo pored toga sto smo clanovi islamske zajednice, i građani ove drzave (citaj placaju porez), odmah pocinju salve (oni nas razjedinjuju, oni nama....da ne nabrajam, unistavaju nas ekonomski...oni..oni..)... Nase je puno pravo (podsjetiti cu te i na kosher hranu) traziti halal hranu. ne kontam sta se to tice bilo koga osim nas, kojima je puna kapa trazenja nekih alternativnih rjesenja...ali eto ostatak građanstva lakse podnosi to sto mi nemamo svoje pravo koje nikako ne ugrozava njih...jer cim mi ostvarimo pravo na halal hranu (pa fakat...samo je hrana je u pitanju :-? ) oni se nekako osjecaju ugrozeni...zbog cega? svasta...
...a ovo o zajednici itd...i vlasti... Dobra moja...bila bih sretna, kada bi IZ imala dobre preporuke na hutbama (pa makar i bojkot koji je pametno usmjerene) i jos sretnija kada bi IZ imala takav uticaj na dzemat...(tj. toliko povjrenja od svoga dzemata) pa da se preporuke postuju...
btw...i ti to znash...
(samo mi se vracas... :D ) :) :D
Murisno1

Post by Murisno1 »

protesti protiv karikatura Poslanika su davno poceli po svijetu, kod nas bili nedavno...
u drugim zemljama bojkotovani danski proizvodi...sto se ne bi scenario prepravio i drugacije primjenio ovdje?
ili si slijep ili nisi u Bosni i Hercegovini.
Dzamije i crkve se koriste kao idealan politicki poligon, a dokaz za to ti je nedavni boravak Tihica u Bugojnu

u pravu si...
gdje taj čovjek što prodaje svinjetinu da zapalim i njeg i mesnicu...
i hebe se meni šta tihić radi u bugojnu ili za šta nekom služe džamije...
ja znam za šta meni džamija služi i za šta ona inače služi
mIRCerka

Post by mIRCerka »

sahan wrote:
mIRCerka wrote:

Izvini ali pojma nemas o cemu pricas osim sto znas da trebas odmah popljuvati nesto. Procitaj malo o cemu se radi, informiraj se.

I ohladi malo matere ti
za razliku od teb koji pljujes po meni, ja nikoga ne pljujem. RELIGIJSKIM institucijama se dalo previse moci u ruke...
sto se zloupotrebljava....a to vec napisah...
al eto, TI SI JEDINI ISPRAVAN I TI SVE ZNAS zato se necu vise raspravljati...
kazu da pametniji popusta...
pa evo dokazujem tu poslovicu...
Vozdrica :D
Locked