YIIIIIIIHAAAAAAA!!!

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

urbanagerila

Post by urbanagerila »

Tako i treba ali prvo da naucis ch i tch. da te ne anketiraju brzo ... :D
encian

Post by encian »

ja sam se izvrnula sa stolice od ovih videa sto ste postirali. bila sam u americi, gost u jednoj od privatnih skola u Bostonu. tu je nas 9 njima pomagalo matamatiku, fiziku, geografiju, AMERICAN HISTORY, a na predmetu contemporary conflicts morali smo svi prisustvovati da bi studentima rastumacili film "sarajevski romeo i julija". ono sto je njima ostalo od cijele skole da nas nauce bila je joga. sjecam se kad smo im obasnjavali proporcije u trecem srednje: a/b = c/d. ako me pamet sluzi to mi ucimo u sestom osnovne, 5 GODINA RANIJE. u to rijeme je Serifa u Prvoj gimnaziji radila trigonometriju.

sretnem talijana prije par godina, pita me odakle sam. "bosnia and herzogovina", suti. "sarajevo", suti. "olimpics", suti. "war", upali se: "aaaaaha, unites stated!!!!"

prof Puljic sa ekonomije je nekad organizirao online takmicenja sa svojim prijateljem iz Amerike, takodjer profom. posto su bili istog kova, studenti su im bili na istom smjeru, te otprilike godina 21, isti educational background, barem po godinama skole. Ameri su nas kadgod presisali u strucnom znanju, ali smo ih gazili u opstoj kulturi redovno. nijedan prof nije birao "reprezentativni uzorak", nego svi protiv svih, pa eto vam iz godine u godinu ponavljanog rezultata na ljudima "istog" obrzovanja.

ja mislim da obrazovani bosanac puno vise zna od obrazovanog amera.
urbanagerila

Post by urbanagerila »

Pa tooooo seko :D to ja pricam citavo vrijeme .... what a coincidence?! Meni se slicna stvar desila objasnjavajuci zasto se desio rat u BiH pa u nedostatku zivaca za objasnjavanje kompikovane balkanske psihe uzeh primjer Cehoslovacke kao mirnog razilazenja .... kad me ugledni profesor upita TChecko what? :D
in33sa

Post by in33sa »

encian wrote:
ja mislim da obrazovani bosanac puno vise zna od obrazovanog amera.
Pa zna gdje je Tunguzija i odlicno poznaje demografsku kartu srednje Afrike, ali koji qrac ti u to u zivotu koristi?

Amerikanac zna kako napraviti pare, pa se mi mozemo jebat sve skupa sa Tunguzijom i rudnim bogatstvima Burundija.
Vingo

Post by Vingo »

Cita li neko rubrike poput "Sudnji dani"? Na uzorku od 4 miliona stanovnika - ZABRINJAVAJUCE....
Vingo

Post by Vingo »

:D Znas da ja vikendom ne priznajem ovaj sud...
Vingo

Post by Vingo »

Nadoknadila. Iz rasprave i konteksta izvlacim ono sto je napisao UG, a mene se navise dojmilo:
kad god ima struje a ja ga zadam i popravim se....

:D :lol: :oops:
amrino

Post by amrino »

Nedavno sam gledala jednu anketu sprovedenu medju americkim zivljem. Najkomicnije mi je bilo kad su zaustavili frajera i pitali ga da li kojim slucajem zna koji je glavni grad Francuske. On je prvo malo razmislio a onda lupio - Italija.
Poslije nekoliko minuta zaustavili su zenu . Ovaj put pitanje je bilo koji je gl. grad Italije a zenska je ko iz topa odvalila- Francuska!!!
Haj ok- ne znaju geografiju, ali pitaju lika u kojem organu kod svinje se pojavljuju pantljicare..car nakon petominutnog kontanja kaze...pa..u..- svinji!
:lol:

Jel' ko gledao Pen&Teylor Bullshits na OBN-u?!
Epizoda o ljudima koji vjeruju da su ih vanzemaljci kidnapovali i ona na temu cega se Amerikanci boje su nesto najnevjerovatnije sto sam u zivotu gledala!!! :shock:
Vingo

Post by Vingo »

Da li vise Amera vjeruje u vanzemaljce ili bosanaca u piramide? Proporcionalno? :D
amrino

Post by amrino »

InfraRedRidinghood wrote:
amrino wrote:Nedavno sam gledala jednu anketu sprovedenu medju americkim zivljem. Najkomicnije mi je bilo kad su zaustavili frajera i pitali ga da li kojim slucajem zna koji je glavni grad Francuske. On je prvo malo razmislio a onda lupio - Italija.
Poslije nekoliko minuta zaustavili su zenu . Ovaj put pitanje je bilo koji je gl. grad Italije a zenska je ko iz topa odvalila- Francuska!!!
Haj ok- ne znaju geografiju, ali pitaju lika u kojem organu kod svinje se pojavljuju pantljicare..car nakon petominutnog kontanja kaze...pa..u..- svinji!
:lol:

Jel' ko gledao Pen&Teylor Bullshits na OBN-u?!
Epizoda o ljudima koji vjeruju da su ih vanzemaljci kidnapovali i ona na temu cega se Amerikanci boje su nesto najnevjerovatnije sto sam u zivotu gledala!!!
:shock:
Amrino, trk na temu o sihirima, pa se javi kad iščitaš :shock: :shock: :shock: :shock:

I ne zaboravi:

Image
Ne znam kakve veze imaju sihire..doduse ne znam, na te podforume nikad nisam zalazila..nije predmet mog interesovanja..a sto se ove "slikovne poruke" tice
slazem se...u potpunosti...trk ti na temu o A. Gajevic i o S.Kodricu... :oops:
amrino

Post by amrino »

amrino wrote: Ne znam kakve veze imaju sihire..doduse ne znam, na te podforume nikad nisam zalazila..nije predmet mog interesovanja..a sto se ove "slikovne poruke" tice
slazem se...u potpunosti...trk ti na temu o A. Gajevic i o S.Kodricu... :oops:

Za sihire ti govrim čisto da stekneš uvid u to s kim živiš :shock:
Anila ne spada pod paranormalno, već pod veoma retardirano, a s temom o Sanjinu ja, da prostiš, nemam ništa :oops: :oops:
Pa ja ne i pricam o paranormalnom nego o veoma retardiranom americkom zivlju...
urbanagerila

Post by urbanagerila »

Vingo wrote:Cita li neko rubrike poput "Sudnji dani"? Na uzorku od 4 miliona stanovnika - ZABRINJAVAJUCE....
Haj smanji malo :D pobicu exkurziju!!! :D Sudnji dani su odlomci iz regionalnih medija onih koji opismenjavaju ovo nase stanovnistvo ... ovdje se radi o osnovnom obrazovanju .... :D haj da ga zadamo sad kad ima struje .... :D
urbanagerila

Post by urbanagerila »

Ma daaaaaj crvenkapice o kome govorimo??? Izvlacimo stvari iz kontexta i gubi se bit rasprave ... nemoj da idemo u krajnost pa da uzmem Eminu Ganic :D kao kontra argument HAHAHAHAH :D Pricamo o Sarajevu, blizoj okolini nemoj da tema ide u pogresnom smjeru i da uvodis samo zensko pitanje obrazovanja .... opste obrazovanje je u pitanju mi vs. US and A... :D
Vingo

Post by Vingo »

Pa mi u Ugoslaviji smo vodili mnogo vise racuna o opstem obrazovanju.
..... Mozda anketa na ulicama Sarajeva ili nekog drugog veceg grada ne bi dala ovako jadne rezultate, ali u nekoj vukojebini...? Hajd znaj...

(Sigurna sam pak da bi na pitanje Ko je Emina Ganic, svi znali odgovor) :D
Vingo

Post by Vingo »

, Bosna i Hercegovina 11 januar 2007.g. – Danas objavljen Ekonomski bilten Svjetske banke ističe da neefikasna institucionalna struktura i potrošnja u obrazovanju u Bosni i Hercegovini (BiH) rezultiraju izuzetno niskim obrazovnim ishodima. Oko 40 procenata učenika osmog razreda u BiH ne posjeduje osnovne vještine i znanja iz matematike, dok mnogi učenici upisani u skupe stručne škole ne stiču opće obrazovanje potrebno za suočavanje s izazovima današnjeg tržišta rada.
Bilten takođe daje pregled ekonomskih događanja u zemlji u prošloj godini. Uprkos sporom napretku na unaprjeđenju restrukturiranja preduzeća, čini se da je realni rast GDP-a ubrzan u 2006.g., potpomognut visokom cijenama ključnih BiH izvoznih roba na međunarodnom tržištu. U istom periodu, inflacija je dostigla prosječno 6,8 procenata zbog viših cijena energije na međunarodnom tržištu i uvođenja PDV-a. Za razliku od toga, deficit tekućeg računa se smanjio na 14 procenata GDP-a, što odražava u velikoj mjeri bolje statističko evidentiranje izvoza, te jači rast izvoza.

Novi Bilten takođe daje informacije o pripremi nove Strategije pomoći Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu za period 2007.-2011.g., kao i članak o nedavnoj posjeti g-đe. Orsalie Kalantzopoulos, direktorice Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i koordinatora za Jugoistočnu Evropu, dobitnicima programa Regionalnog razvojnog tržišta.

Svi zainteresirani se mogu pretplatiti ili skinuti bilten s lokalne web stranice Svjetske banke (http://www.worldbank.ba)
urbanagerila

Post by urbanagerila »

Daklem ovako da se ne zapetljavam previse. Na stvar gledam prvo iz licne perspektive pa tako i donosim misljenje .... Ja sam skolu pohadjao u onom "nazadnom" rezimu po Suvarovoj reformi i u drugom srednje sam imao 22 predmetima .... kad to kazem mislim da sam iz srednje izasao obrazovaniji nego pola amera sa koledza .... e sad jel sistem ispravan ili nije to je druga prica .... generalno smo imali bolji sistem obrazovanja nego vecina zemalja u zapadnoj evropi ameriku da ne pominjem ....sad su se stvari podobro promjenile i za postoje uzroci o kojima necu ovaj put .... i ovaj sistem koji uvode u skole je smisljeno unazadjen i napravljen za zaglupljivanje (da ne kazem americki model) :D
Vingo

Post by Vingo »

I koliko ti je toga "ostalo"? Ja sam u gimnaziji pobjedjivala na Kviskoteci skupa s Pauleticem - kunem se. Sad sam gora od Olivera :D
urbanagerila

Post by urbanagerila »

Vingo wrote:I koliko ti je toga "ostalo"? Ja sam u gimnaziji pobjedjivala na Kviskoteci skupa s Pauleticem - kunem se. Sad sam gora od Olivera :D
Ostalo, ostalo iako ima crnih rupa ali bez problema mogu jos uvjek nabrojati pola glavnih gradova na planeti .... sad drugo pola malo se zbunim zbog geo-politickih promjena i hebe me broj stanovnika jer sam u ratu izgubio uvid u procenat nataliteta ali pokusavam da treniram u trenutcima dokonosti .... :D Svakao da mi je takav nacin obrazovanja pomogao (osim ruskih knjizevnih klasika) :D
amrino

Post by amrino »

Hljeba i igara...samo sto ce kod nas ubrzo i hljeba nestat...al nema veze, ja opet ni po kakvu cijenu sa amerima ne bih posla da imam...tema je ipak nesto drugo...Glavni grad Francuske je Italija! :D
Vingo

Post by Vingo »

A ni u ono vrijeme nisi mogao mjeriti opce obrazovanje ponudjeno u Gimnaziji ili npr. u "Branko Lazic" :D
Pristrasan si i ometen u realnom sagledavanju sto rece kolegica.
urbanagerila

Post by urbanagerila »

To vec ne mogu da vjerujem za Orwella :shock: kakvog radnog staza ??? Znam da govorim o drugom vremenu i drugim kriterijima ... zato sam mozda i preoptimistican u cijeloj prici .... ali to sto se sad desava je posljedica a ne uzrok vezan za obrazovanje.... normalno je i da djeca koja su sjedila 5 godina u podrumu nisu bas ni najbolje "koncentrisana" .... :D
Vingo

Post by Vingo »

Nije do djece.....
Vingo

Post by Vingo »

urbanagerila wrote:Daklem ovako da se ne zapetljavam previse. Na stvar gledam prvo iz licne perspektive pa tako i donosim misljenje .... Ja sam skolu pohadjao u onom "nazadnom" rezimu po Suvarovoj reformi i u drugom srednje sam imao 22 predmetima .... kad to kazem mislim da sam iz srednje izasao obrazovaniji nego pola amera sa koledza .... e sad jel sistem ispravan ili nije to je druga prica .... generalno smo imali bolji sistem obrazovanja nego vecina zemalja u zapadnoj evropi ameriku da ne pominjem ....sad su se stvari podobro promjenile i za postoje uzroci o kojima necu ovaj put .... i ovaj sistem koji uvode u skole je smisljeno unazadjen i napravljen za zaglupljivanje (da ne kazem americki model) :D
Možda te ta tvoja lična perspektiva i smeta da realno sagledaš činjenice, sad su ti u srednjim školama djeca rođena u ratu i godinu-dvije pred rat, i katastrofalno su neobrazovani, to ti životom garantiram, nažalost.

Ja sam u gimnaziju krenula poslije rata i, nećeš vjerovati, moja profesorica bosanskog jezika nikad u životu nije čula za Orwella, a tad je imala oko 198243981729837182631526351253152361273612876387 godina radnog staža :shock: :shock: :shock: :shock:
Kako gnusno od tebe... :x
urbanagerila

Post by urbanagerila »

urbanagerila wrote:To vec ne mogu da vjerujem za Orwella :shock: kakvog radnog staza ??? Znam da govorim o drugom vremenu i drugim kriterijima ... zato sam mozda i preoptimistican u cijeloj prici .... ali to sto se sad desava je posljedica a ne uzrok vezan za obrazovanje.... normalno je i da djeca koja su sjedila 5 godina u podrumu nisu bas ni najbolje "koncentrisana" .... :D
Vjeruj! Profesorskog radnog staža, naravno! I btw, nisam ni ja bila u Disneylandu u ratu, pa sam opet nisam butthead :D :D :D
OK slazem se u jednom nije do djece ali sve su to posljedice socio -ekonomske, puno toga je i do kucnog odgoja porodicnog backgrunda itd... sistem obrazovanja je ono o cemu pricamo ... sad se tema razvodnila, podvojila .... :D
urbanagerila

Post by urbanagerila »

urbanagerila wrote:OK slazem se u jednom nije do djece ali sve su to posljedice socio -ekonomske, puno toga je i do kucnog odgoja porodicnog backgrunda itd... sistem obrazovanja je ono o cemu pricamo ... sad se tema razvodnila, podvojila .... :D
Šta ja da radim, ništa u životu nije isključivo, TO JE ŠTO SE MENE TIČE POENTA OVE RASPRAVE :)
Tema vise vezana za amere i njihovo (ne) obrazovanje povlaci i iskljucivost u nepresusnom izvoru gluposti kod istih. koeficijent tj procenat zrtava gluposti dovodi do neizbjezne generalizacije .... :D
Post Reply