nestace i akne, djelotvorna je ova kombinacija i kod srednje teskih akni. o tjelesnoj tezini ne brini, vise brini da ne pusis cigarete.. nije to tako cesto koliko se misli. mozda se udebljas koju kilu tamo gdje treba, a mozda i smrsas, zavisi sve od hormonalnog statusa. naravno ako osjetis povecan apetit i jedes sve pred sobom, sigurno ces se udebljati, tako da trudi se da jedes kolicinski isto kao i ranije, ako osjetis promjene u apetitu.jaca-maca wrote:a i imam problema s kozom, odnosno bubuljicama pa mozda i taj problem rijesiclav wrote:pa pij ako su ti preporucila 3 razlicita ginekologa, rijesit ces i problem s kosom.![]()
samo se bojim da cu se udebljati
Yaz pilulice
Moderator: anex
- clav
#26 Re: Yaz pilulice
-
melba
#27 Re: Yaz pilulice
Jaco-maco, ne znam da li se mogu i kod nas kupiti, to moras sama sa ljekarom vidjeti. Da li su bolje ili gore je uvijek individualna stvar jer svako tijelo reaguje drugacije.jaca-maca wrote:po cemu su te bolje od yaz? i da li se kod nas mogu kupiti?melba wrote: ne znam bolje od ljekara ali znam da yaz jeste medju najblazim ali nisu jedine. imas loette, valette, miranova, leios (ove zadnje dvije su cak mikro pilule)... sve su nisko dozirane. ali opet - tvoje je tijelo i tvoja odluka! samo slusaj svoje tijelo i bice ok!
Ako si procitala moj prvi post na ovu temu ovdje, onda ces shvatiti zasto ja nisam veliki "fan" Yaz/Yasminelle. Ova pilula sadrzi sinteticki gestagen cetvrte generacije - drospirenon - za koji se zna da nosi znatno visi rizik tromboze/embolije nego sinteticki gestageni koji su se do sada koristili u pilulama (dakle gestageni trece i druge generacije npr. gestoden ili levonorgestrel).
Ako zelis minimizirati za sebe rizik tromboze, trazi od ljekara da ti prepise neku nisko doziranu pilulu koja sadrzi gestoden ili levonorgestrel, a ne drospirenon. Mozda su neke od ovih pilula na nasem trzistu pod drugim imenom - bitni su sastojci i doza istih, ne ime pilule.
Ali opet ti kazem - to je tvoja licna odluka. I ako se odlucis za Yaz, prati signale svog tijela i bice sve ok!
Ali - opet kazem, to sam ja i svako mora za sebe odluciti.
-
saniiado
#28 IZBJEGAVAJTE YAZ
Drage moje dame i forumasice,
NEMOJTE UZIMATI YAZ!!!
Ja konto Yaz-a ne znam nista jer sam musko ali ono sto znam, znam.
U Americi vec 6 mjeseci HARAJU reklame koje STROGO upozoravaju i pozivaju na izbjegavanje koristenja Yaz/Yasminelle/Yasmine pilula.
Ministarstvo zdravstva je cak izdalo javni apel gradjankama da ne koriste ovaj produkt.
vidio sam na hiljade slucajeva zena sa strahovitim i ne-reverzibilnim nus-pojavama. Od Smrti, srcanih udara, paraliza, amputacija nogu itd itd.
Moje je bilo da vas upozorim.
CUVAJTE SE!!!
NEMOJTE UZIMATI YAZ!!!
Ja konto Yaz-a ne znam nista jer sam musko ali ono sto znam, znam.
U Americi vec 6 mjeseci HARAJU reklame koje STROGO upozoravaju i pozivaju na izbjegavanje koristenja Yaz/Yasminelle/Yasmine pilula.
Ministarstvo zdravstva je cak izdalo javni apel gradjankama da ne koriste ovaj produkt.
vidio sam na hiljade slucajeva zena sa strahovitim i ne-reverzibilnim nus-pojavama. Od Smrti, srcanih udara, paraliza, amputacija nogu itd itd.
Moje je bilo da vas upozorim.
CUVAJTE SE!!!
- ALexis
- Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.
#29 Re: Yaz pilulice
jaca-maca wrote:a i imam problema s kozom, odnosno bubuljicama pa mozda i taj problem rijesiclav wrote:pa pij ako su ti preporucila 3 razlicita ginekologa, rijesit ces i problem s kosom.![]()
ja sam pila yazz godinu i 6 mjeseci, s pauzom od tri mjeseca i sada opet pauziram.
koristila sam ih radi neredovnih menstruacija, nedostatka hormona i policisticnih jajnika.
menstruacije su se uredovile, nisam imala nikakvih tegoba, bol je nestala, lice se iscistilo, nisam se udebljala. ciste su se smanjile i povecao se broj folikula koji dovode do menstruacije.
jedino sto sam primjetila je da mi se ponasanje promjenilo na gore. postala sam mnogo osjetljivija.
sada pauziram, i menstruacija mi kasni opet 3 mjeseca, a povremeno se javlja krvava sluz.
-
melba
#30 Re: Yaz pilulice
Ja sam uzimala skoro tri godine za danasnje uslove visoko dozirane kontr. pilule i nisam se udebljala (to je bilo prije 8 godina). Na tvom mjestu se zato ne bih bojala debljine - danasnje pilule su tako nisko dozirane, da je debljanje vrloooo rijetka nus pojava - gledaj da je Ethinyestradiol oko 0,02 . 0,03. Bitnije od debljanja je da pazis na ostale rizicne nuspojave.jaca-maca wrote:a i imam problema s kozom, odnosno bubuljicama pa mozda i taj problem rijesiclav wrote:pa pij ako su ti preporucila 3 razlicita ginekologa, rijesit ces i problem s kosom.![]()
Slazem se sa SANIIADO. Yaz je prvo pustena na trziste u USA, tako da tamo imaju vec iskustva sire populacije... ima razlog, zasto se od nje ne deblja (u biti se ne "deblja" od pilula, vec vezivno tkivo kroz djelovanje ethynilestradiola i sintetickog gestagena kupi vise tekucine). Kod Yaz ovog efekta nema, jer Drospirenon djeluje kontra - dakle sprecava nakupljanje vode. Ali iz istog tog razloga povecava rizik zgrusnjavanja krvi koji onda moze dovesti do tromboze (ugrska krvi), te rezultirati embolijom, mozdanim ili srcanim udarom etc.
- clav
#31 Re: Yaz pilulice
nije to bas tako kako je se digla frka u americi. problem je uvijek s reklamama i tuzbama. bayer je ove pilule reklamirao kao super pilule, maltene bez nedostataka, a kao i ostale pilule imaju nezeljenih efekata i naravno da ce nastati belaj kad ih koristi i kome trebaju i kome ne trebaju.
brojke su ovakve
1 slucaj na 10.000 zena godisnje zavrsi s krvnim ugruscima bez upotrebe hormonskih pilula
od 3 do 6 od ukupno 10.000 zena ce zavrsiti s krvnim ugruscima zbog upotrebe hormonske pilule(neki prosjek)
za levonorgestrel
5.5 slucajeva od 10.000 zena
za drospirenon(u yaz-u)
8 slucajeva krvnih ugrusaka od 10.000 zena
(lidegaard)
kako vidite, nije to dramaticno veci rizik, ali ne znaci da ne postoji sto je bilo sugerirano na reklamama, i naravno problem je ako se pilule reklamiraju kao zvake.
brojke su ovakve
1 slucaj na 10.000 zena godisnje zavrsi s krvnim ugruscima bez upotrebe hormonskih pilula
od 3 do 6 od ukupno 10.000 zena ce zavrsiti s krvnim ugruscima zbog upotrebe hormonske pilule(neki prosjek)
za levonorgestrel
za drospirenon(u yaz-u)
(lidegaard)
kako vidite, nije to dramaticno veci rizik, ali ne znaci da ne postoji sto je bilo sugerirano na reklamama, i naravno problem je ako se pilule reklamiraju kao zvake.
-
melba
#32 Re: Yaz pilulice
Da, cula sam i citala o toj studiji sa univerziteta u Kopenhagenu (Dr. Lidegaard) koja je dokazala duplo visi rizik pilula cetvrte generacje.clav wrote:
brojke su ovakve
za levonorgestrel
za drospirenon(u yaz-u)
(lidegaard)
Isto tako sam citala i o studiji Prof. Frits Rosendaal sa univerziteta Leiden iz Nizozemske, koji je u svojoj studiji dosao na rezultat da drospirenon povecava rizik tromboze cak za pet puta. Koja je sad studija tacnija?! Ne znam i mislim da je to i nebitno.
Jer svako mora sam odluciti. Koliko puta je rizik visi je sporedno. Cinjenica je da je kod drospirenona de facto najvisi, a ovaj sastojak se nalazi u Yaz/Yasminelle/Yasmin. Za mene dovoljan razlog da kazem ne.
- clav
#33 Re: Yaz pilulice
nisi u pravu sto se tice studija i interpretacije rezultata i ocito ne shvatas da namjena hormonske pilule nije samo sprecavanje zaceca, ali se slazem da trebas dobro prouciti koristi/rizike da ne bi postala zrtva EPP-a.
- jaca-maca
#34 Re: Yaz pilulice
moja sestra je pila Diane pa je prestala jer su prejake bile, a i udebljala se. presla je na logest i sad je sve ok.
@melba znas li kakve su te Logest i iz koje su generacije??
sto se tice te tromboze, ako uradis nalaz na koagulacjiu/zgrusavanje krvi i vidis da nisi sklona trombozi, mozes li ipak to dobiti koristeci npr Yaz?
, jedna doktorica mi je rekla da ce mi se stanje pogorsati ako budem pila kontracepciju, a druga da ce mi se stanje poboljsati 
sto se tice te tromboze, ako uradis nalaz na koagulacjiu/zgrusavanje krvi i vidis da nisi sklona trombozi, mozes li ipak to dobiti koristeci npr Yaz?
e to me bas brine, ja sam malo psihicki nestabilnaALexis wrote: jedino sto sam primjetila je da mi se ponasanje promjenilo na gore. postala sam mnogo osjetljivija.
- ALexis
- Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.
#35 Re: Yaz pilulice
ma joj, ja sam bila kao kamen prije, kao pravi mali muskic
nikad suzu pustila nisam, valjda nedostatak zenskih hormona.
a sad placem na svaku i mnogo sam razdrazljiva. (doduse, imala sam dosta problema kroz proslu godinu dana dok sam pila tablete, ali to nije moglo toliko uticati na drasticnu promjenu, da ne kazem, karaktera)
a sad placem na svaku i mnogo sam razdrazljiva. (doduse, imala sam dosta problema kroz proslu godinu dana dok sam pila tablete, ali to nije moglo toliko uticati na drasticnu promjenu, da ne kazem, karaktera)
-
melba
#36 Re: Yaz pilulice
Ne znam gdje sam u svojim postovima tvrdila da je namjena pilule iskljucivo sprecavanje zaceca?clav wrote:nisi u pravu sto se tice studija i interpretacije rezultata i ocito ne shvatas da namjena hormonske pilule nije samo sprecavanje zaceca, ali se slazem da trebas dobro prouciti koristi/rizike da ne bi postala zrtva EPP-a.
Obje studije su mi poznate i obje ostavljaju otvorena pitanja, ali se slazu u jednom nalazu - da je kod drospirenona najvisi rizik. Citala sam na ovu temu i vise nego dovoljno, a na svakom je pojedincu za sebe da odluci.
Jedini cilj mi je bio da mlade djevojke budu vise kriticne prema kontracepcijskim pilulama koje im se daju i da se dobro informisu o svakoj prije nego sto je krenu uzimati.
Logest je iz trece generacije i nisko je dozirana pilula. Mislim da sadrzi 0.02 mg Ethinylestradiol i 0.075 mg Gestodena, ali provjeri. Gestoden je bolje ispitan od drospirenonajaca-maca wrote:
Osobe koje su sklone trombozi NE SMIJU uzimati kontr. pilule generalno. Ako nemas tog faktora, rizik je nizi - ali nije iskljucen - sa bilo kojom pilulom.
Ali tromboza se ne dobija tek tako - cesto se mora vise faktora potrefiti kao npr. kod moje prijateljice: bila je sklona trombozi, uzimala je Yasminelle u prvoj godini (kada je rizik najvisi), sjedila je taj dan dugo (jer je putovala) i malo je pila vode.
Rizik tromboze u trudnoci je znatno visi npr.
Necu da ikoga plasim, ali mislim da je dobro imati sto vise informacija, te onda svjesno donijeti odluku a ne slijepo vjerovati ljekarima ili reklamama.
-
wildflower
#37 Re: Yaz pilulice
Nadjoh temu guglajuci yaz, jer mi ih je preporucio gin prije koji dan, i sad sam se zabrinula. Prije sam uzimala Triquilar, imala sam pauzu od oko godinu dana, sad sam pocela imati dosta problema tokom menstruacije, zato sam odlucila ponovo poceti (naravno i zbog kontraceptivnog dejstva, ali se najvise nadam olaksanju simptoma tokom menstruacije). Sad, doktor mi je rekao da mogu nastaviti sa Triquilarom, ali eto on mi preporucuje yaz, samo da obavezno uradim krvnu sliku (zbog koagulacije).
Nakon sto sam ovo procitala, radije bih ostala na Triquilaru, ako on spada u ove 'manje rizicne'?
@melba, molim savjet
Nakon sto sam ovo procitala, radije bih ostala na Triquilaru, ako on spada u ove 'manje rizicne'?
@melba, molim savjet
- bez_ideje
#38 Re: Yaz pilulice
Ako osjecas ikakav bol i tromost u nogama,ne igraj se ,nego dobro to ispitaj....
Ja sam imala veliki belaj sa pilulama (doduse Dianama),a prvi simprom je bio trnjenje u nogama koji sam zanemarivala....k'o dok se naviknem
Ja sam imala veliki belaj sa pilulama (doduse Dianama),a prvi simprom je bio trnjenje u nogama koji sam zanemarivala....k'o dok se naviknem
-
Keksich
#39 Re: Yaz pilulice
Ovo bi trebalo važiti i za bilo koji drugi neuobičajeni simptom!!!bez_ideje wrote:Ako osjecas ikakav bol i tromost u nogama,ne igraj se ,nego dobro to ispitaj....
-
melba
#40 Re: Yaz pilulice
Cao wildflower!wildflower wrote:Nadjoh temu guglajuci yaz, jer mi ih je preporucio gin prije koji dan, i sad sam se zabrinula. Prije sam uzimala Triquilar, imala sam pauzu od oko godinu dana, sad sam pocela imati dosta problema tokom menstruacije, zato sam odlucila ponovo poceti (naravno i zbog kontraceptivnog dejstva, ali se najvise nadam olaksanju simptoma tokom menstruacije). Sad, doktor mi je rekao da mogu nastaviti sa Triquilarom, ali eto on mi preporucuje yaz, samo da obavezno uradim krvnu sliku (zbog koagulacije).
@melba, molim savjet
Ja nisam ljekar (disclaimer!) - zato please sve sto napisem je samo moje licno misljenje na osnovu informacija koje sam prikupila na internetu (jer me je jedno vrijeme to pitanje i samu mucilo - koja pilula je najmanje zlo)! Dakle, odluciti uvijek na kraju svako mora za sebe.
Ovaj Triquilar vidim da sadrzi levonorgestrel, koji je kao sto vec rekoh najbolje ispitani gestagen. Istina, ta pilula je trofazna i u biti je vise dozirana od danasnjih pilula (i po etinilestradiolu i po levonorgestrelu)...
Ako ti je on preporucio sada Yaz (koja je jednofazna i nisko dozirana), onda pretspostavljam da nije bilo posebnog razloga zasto si ranije uzimala trofazne pilule jace doze... stoga, da sam ja u pitanju, trazila bih da mi prepise neku nisko doziranu pilulu koja sadrzi levonorgestrel jer kazes da si taj sastojak dobro podnosila (npr. Loette, Leios).
Test na koagulaciju krvi bih svakako uradila prije uzimanja pilule. Pilula i kod najzdravije zene povecava rizik tromboze. Ali kod osoba sa genetskim defektom ovaj rizik bude i po nekoliko desetina puta visi!!
JA fakat ne razumijem sto svi ljekari sada preporucuju Yaz... Ima toliko pilula na trzistu koje se uzimaju decenijama, zasto daju nesto sto je vec sad nakon svega par godina upotrebe postalo kontroverzno!?
Sve najbolje!
-
melba
#41 Re: Yaz pilulice
Apsolutno se slazem. Generalno vrijedi da nakon pocetne faze privikavanja (ca. tri mjeseca) u kojoj moze doci do npr. mucnine, djevojka poslije toga ne bi smjela da osjeti neko promjenu u tijelu u odnosu na prethodno stanje prije pilula. Ako se simptomi nastave, onda ta pilula ne odgovara tvom tijelu.Keksich wrote:Ovo bi trebalo važiti i za bilo koji drugi neuobičajeni simptom!!!bez_ideje wrote:Ako osjecas ikakav bol i tromost u nogama,ne igraj se ,nego dobro to ispitaj....
Uvijek slusajte svoje tijelo, ono nikad ne vara i ne salje "lazne" signale!
-
wildflower
#42 Re: Yaz pilulice
Hvala svima na odgovorima!
Izvadit cu nalaz krvi iduce sedmice, pa cu onda ko doktora, da se dogovorim s njim. A koliko god su mi privlacni efekti Yaz-a, posebno to smanjenje broja pristica, ne cini mi se bas vrijedno rizika...
Izvadit cu nalaz krvi iduce sedmice, pa cu onda ko doktora, da se dogovorim s njim. A koliko god su mi privlacni efekti Yaz-a, posebno to smanjenje broja pristica, ne cini mi se bas vrijedno rizika...
-
Tasha11
#43 Re: Yaz pilulice
Ja sam zadovoljna Yazom. Od prvog dana,mada sada malo pauziram iako mi je receno da ne moram praviti pauzu.
- emmmy
#44 Re: Yaz pilulice
Pozz drage dame,
Vec 4-5 godina se mucim sa obilnim menstruacijama i to mi svaka 3-4 mjeseca uzrokuje anemiju tako da 3 mjeseca pijem neki perparat zeljeza pa onda 3 ne pijem i sve tako. To mi je vise na vrh glave...Jedini nacin da regulisem otok krvi su konrt. pilule koje izbjegavam zbog oscilacija u tezini, maljavosti i drugih nuspojava. Znam da nezeljeni efekti ne "potrefe" bas svaku djevojku ali ja k'o da gledam mene bi potrefili.
Bubuljica imam ali ne toliko puno, obicno ih dobijem pred menstruaciju a imam i par dlacica. Bilo bi lijepo da tim pilulama mogu maknuti i dlacice i bubuljice i naravno rijesiti primarni problem, deficit zeljeza. Jako se bojim da se ne udebljam i da na kraju ne budem k'o dlakavo majmunce. Sta da radim? Doktori mi savjetuju pilule a ja se jako plasim nuspojava. Radila sam nalaze krvi i jetre i prema njima mogu piti pilule jer je sve ok.Imate li slicna iskustva? Jeste li koristile i jeste li imale nekE "promjene" na tijelu? Koje pilule mi savjetujete?
Vec 4-5 godina se mucim sa obilnim menstruacijama i to mi svaka 3-4 mjeseca uzrokuje anemiju tako da 3 mjeseca pijem neki perparat zeljeza pa onda 3 ne pijem i sve tako. To mi je vise na vrh glave...Jedini nacin da regulisem otok krvi su konrt. pilule koje izbjegavam zbog oscilacija u tezini, maljavosti i drugih nuspojava. Znam da nezeljeni efekti ne "potrefe" bas svaku djevojku ali ja k'o da gledam mene bi potrefili.
- Bloo
- Globalna šefica
#45 Re: Yaz pilulice
Ja pijem Jasmin ...
u sustini od tableta se ne udebljas vec dolazi do zadrzavanja tekucine u tijelu
za ove tablete nove generacije nisam cula da izazivaju maljavost
menstruacije vise i ne osjetim
i dalje sam blago anemicna ali to je do moje prehrane 
manje me bole jajnici, stomak i pijem ih da regulisem policisticne jajnike
u sustini od tableta se ne udebljas vec dolazi do zadrzavanja tekucine u tijelu
za ove tablete nove generacije nisam cula da izazivaju maljavost
menstruacije vise i ne osjetim
manje me bole jajnici, stomak i pijem ih da regulisem policisticne jajnike
- emmmy
#46 Re: Yaz pilulice
Je li to onda znaci da se svima zadrzava tecnost u organizmu zbog pilula i da se onda svi debljaju?
- Bloo
- Globalna šefica
#47 Re: Yaz pilulice
emmmy wrote:Je li to onda znaci da se svima zadrzava tecnost u organizmu zbog pilula i da se onda svi debljaju?
ne debljas se
samo ti se zadrzava TEKUCINA, sto rijesis tako sto pijes npr limunadu i ides vise puta u WC:D
- Bloo
- Globalna šefica
#49 Re: Yaz pilulice
emmmy wrote:hvala bloo
i naravno zapamti
- emmmy
#50 Re: Yaz pilulice
To znam. Ne brinem jer godinama imam jednog partnera. Vjernog.