X FACTOR Adria

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
opa22
Posts: 1683
Joined: 02/04/2010 15:20

#1 X FACTOR Adria

Post by opa22 »

Mislim da nije potrebno objasnjavati sto je to zapravo "X FACTOR" i o kakvoj vrsti planetarno popularnog show-a se radi. Interesira me, da li biste voljeli da netko otkupi licencu pa da gledamo X factor BiH, ili obzirom da je BiH malo trziste za ovakvu vrstu emisije da se udruze TV postoaje s podrucja bivse nam republike i naprave neku X Factor Adria verziju. Da li netko zna koliko uopce kosta licenca za navedeni show?

Image
Last edited by opa22 on 30/10/2013 09:29, edited 1 time in total.
cancel
Posts: 474
Joined: 11/07/2006 22:56

#2 Re: X FACOTR BiH/X FACTOR Adria

Post by cancel »

Nema potrebe za ovakvim programom, imamo ih već previše na ovim prostorima. U Hrvatskoj na RTL-u imaš "Hrvatska traži zvijezdu", isti format u Srbiji na Prvoj "Prvi glas Srbije", oba showa radjena po licenci Idola (poznatiji kao "American Idol", Deutschland sucht den Superstar). Zatim na Novoj TV ovu nedjelju kreće treća sezona "Supertalent", u Srbiji i CG isti format "Ja imam talenat" ide na RTS/Atlas. Nije li ih previše? X Factor je jedno te isto sranje, samo su malo drugačija pravila igre.

Tako da sumnjam da ima mjesta za još neki "X factor adria", eventualno da u BiH postoji neka jača TV kuća pa da napravi X factor BiH. Ali u BiH ne postoji kuća da napravi daleko daleko manje TV projekte od tog a kamoli X factor tako da propada sve.. naježim se kad vidim onaj Hayatov ili OBN-ov show traženja zvijezde, katastrofa našto to liči.
sarajevsko_pivo
Posts: 3388
Joined: 27/07/2009 16:22

#3 Re: X FACOTR BiH/X FACTOR Adria

Post by sarajevsko_pivo »

Nazalost nase tv kuce nemaju para za ovo.

Extra bi bilo imati emisiju BiH ima talenta, da se svi mogu prijaviti koji imaju nekakav talent, ne samo pjevanje.

Vazda moramo gledati srpske i hrvatske verzije, nista ''BH'' nema...
StupskaBitanga
Posts: 14873
Joined: 20/12/2006 16:59

#4 Re: X FACOTR BiH/X FACTOR Adria

Post by StupskaBitanga »

sarajevsko_pivo wrote:Nazalost nase tv kuce nemaju para za ovo.

Extra bi bilo imati emisiju BiH ima talenta, da se svi mogu prijaviti koji imaju nekakav talent, ne samo pjevanje.

Vazda moramo gledati srpske i hrvatske verzije, nista ''BH'' nema...
pa u tome i jeste vic
Zbog čega praviti nešto samo za određeno tržište kada to može se napraviti za ogromnu populaciju
Evo zadnji BB/VB je radjen za 5 republika
Pink BiH sve što matični pink u rs napravi emituje ovdje
Kada bi RTL ili ovi Grci odnosno CME imali TV u BiH vjerovatno bi imali opet regionalni projekat

A praviti nešto samo za tržište BiH nemojte biti šašavi
Pa sjetite se OBN Super Nova muslc talents pa sada Hayat traži zvijezdu odnosmo ZMBT :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bolje je poredjenje orginal kopija
Zvezde Granda vs Prvi Glas Srbije
Kao nebo i zemlja
dennxster
Posts: 4
Joined: 22/11/2007 10:52
Location: Lukavac

#5 Re: X FACOTR BiH/X FACTOR Adria

Post by dennxster »

Ja pratim X factor UK , USA i Australia . Licno mi se svidja koncept samo show-a i ne moze se reci da je isti princip kao Idol , Supertalent ili neki "naš" domaći show (kopije).
X Factor je drugaciji po tome sto nakon audicije , bootcampa ,8 kandidata iz svake kategorije ( a ime ih 4 : djevojke do 25 , muskarci do 25, grupe i stariji od 25) idu kod clanova zirija , koji odabiru po 4 koji idu u live show. Od tog trenutka , igra pocinje , svaka grupa ima svog mentora koji radi s njima.
Mislim da nije nemoguce napraviti regionalni X factor , ali pod uslovom da svaka drzava jednako ucestvuje , a ne Srbija 4 , Hrvatska 4 , BiH i Crna Gora po 1 kandidata, kao sto je to slucaj u BB , Operaciji Trijumf i slicno. Po cemu su kandiadti iz drugih zemalja bolji od nasih ?!
X factor je trenutno najtrazeniji muzicki talent show u svijetu . Licenca je preskupa , vlasnik licence je Simon Cowel , ondnosno njegova producentska i izdavacka kuca SyCo...tako da bi otkupili licencu treba imati i trziste za plasman.
User avatar
Not My Idea
Posts: 14691
Joined: 15/03/2011 23:12

#6 Re: X FACOTR BiH/X FACTOR Adria

Post by Not My Idea »

X factor je kao i svaki drugi show, samo sto imaju poseban ziri, tj Simon Cowel je majstor za ove stvari. I onda njihova produkcija to savrseno upakuje. A u biti to je isto kao i Hayat trazi zvijezdu samo naravno na vecem nivou.

@cancel je fino naveo ove regionalne wanna be emisije tog tipa
cancel
Posts: 474
Joined: 11/07/2006 22:56

#7 Re: X FACOTR BiH/X FACTOR Adria

Post by cancel »

Nisu to regionalne wannabe emisije, to su emisije rađene prema licenci.

Dakle imaš licencu britanskog Pop Idola u vlasništvu FremantleMedia grupe, i oni su prodali svoju licencu u USA i tamo se taj format zove "American idol" u Njemačkoj se zove "Deutschland sucht den Superstar", u Hrvatskoj "Hrvatska traži zvijezdu", u Srbiji "Prvi glas Srbije". Dakle riječ je o istom showu, nikakve domaće kopije, wannabe bla bla..

Evo ti primjerice screenshot završne špice sa RTL-a gdje lijepo piše "OSMISLIO SIMON FULLER, TEMELJENO NA FORMATU U VLASNIŠTVU FREMENTLEMEDIA, PRODUCIRANO U SURADNJI SA FREMENTLEMEDIA" i stoji fino njihov logo kao zaštitni znak. Tako je na svakoj emisiji rađenoj po britanskoj licenci Pop Idola.

Image

Ista stvar je i sa Supertalentom na Novoj i Ja imam Talenat na RTS-u. Obje su rađene po stranoj, ponovno britanskoj, licenci Got Talent.

Ovo što Hayat radi je njihov show, koji nema apsolutno nikakve veze sa stranim licencama. Što se u ostalom i vidi koliko je jadan i amaterski, prije svega produkcijski.


A što se X Factora tiče, gledao sam X Factor UK i ponovno kažem da nema neke velike razlike između njega i Pop idola. To što u ovom showu imaju mentore po grupama, pjevaju još jednom pjesmu prije nego što ispadnu su presitne finese da bi se moglo reći da je riječ o nekom novom TV proizvodu. Sve se svodi na isto.. tako da nisam nešto posebno očaran tim formatom pošto je već viđeno.
User avatar
hopi
Posts: 5593
Joined: 05/03/2009 23:03
Location: zemlja moja

#8 Re: X FACOTR BiH/X FACTOR Adria

Post by hopi »

mislim da bi bila dobra emisija x factor ex-yu
dennxster
Posts: 4
Joined: 22/11/2007 10:52
Location: Lukavac

#9 Re: X FACOTR BiH/X FACTOR Adria

Post by dennxster »



X factor je modernije verzija Pop idola i puno bolji koncept . A tek produkcija , wow , najmodernija tehnika , video, audio oprema.
Simon C je osmislio taj koncept koji je u UK vec 8 sezonu , a u USA tek krece za par dana prva sezona , iako jos uvijek nije zvanicno da li ce se ukinuti Idol , jer je jos jedan show u USA preuzeo prime time , a to je The Voice , slicno kao i kod X factora , no razlikuje se po tome sto ziri sjedi okrenut ledjima kandidatima ,dakle ne vide ih , samo ih cuju.
cancel
Posts: 474
Joined: 11/07/2006 22:56

#10 Re: X FACOTR BiH/X FACTOR Adria

Post by cancel »

Tehnika i produkcija nemaju veze sa licencom samog showa. Ako misliš da se i jednoj TV kući na ovim prostorima koja ima max 5 milijuna potencijalnih gledatelja (ako uzmeš cijelu Yugu 20 milijuna) ISPLATI ulagati jednake pare kao recimo jednom ITV-u Velikoj Britaniji koji ima preko 60 milijuna potencijalnih gledatelja ispred sebe, a k tome još i 5-6 puta bogatije tržište .. onda se grdno varaš. Izađi izvan UK okvira i pogledaj recimo na što je izgledala pozornica X Factora recimo u Nizozemskoj, na nizozemskom RTL-u! Vrlo vrlo skromno, HTZ u Hrvatskoj je imao 10x grandiozniju pozornicu od X Factora u Nizozemskoj! Ista stvar je i sa X Factorom u Mađarskoj .. imaš klipove na YT pa baci pogled.

Dakle, ovdje je riječ o licenci i formi samog showa, i o tome možemo razgovarati. A zamišljati da će jednako "grandiozno" izgledati kod nas kao što izgleda u srcu svjetske entertainment scene, u zemlji koja je izmislila taj show i može uložiti u njega 30x veće pare u njega jer ima ogromno tržište koje će svaku perverziju moći i financijski pokriti - je totalno izvan svakog razuma.

Tako da, spustimo se na zemlju.
Last edited by cancel on 13/09/2011 22:04, edited 1 time in total.
sarajevsko_pivo
Posts: 3388
Joined: 27/07/2009 16:22

#11 Re: X FACOTR BiH/X FACTOR Adria

Post by sarajevsko_pivo »

^^ Ali gdje bi kod nas mogli odrzati takav show?

Koliko ja znam ni jedan TV kanal u BiH nema prostora za takav studio...

Mozda TV1 pokrene sada neke licencirane emsije, recimo '' Ja volim BiH''!
TalkTalkTalk
Posts: 119
Joined: 25/03/2011 01:37

#12 Re: X FACOTR BiH/X FACTOR Adria

Post by TalkTalkTalk »

Ja bi se prijavila na X factor BiH :) :sax:
zaritisinebrute
Posts: 152
Joined: 13/03/2005 22:36
Location: Sarajevo

#13 Re: X FACOTR BiH/X FACTOR Adria

Post by zaritisinebrute »

Ja bih vise volio adria/balkan/BiH verziju The Voice-a.

Gledao americku verziju i koncept je odlican ... drugaciji od klonova Idola kao sto je X Factor (razlika izmedju njih je sto kod X Factora imas 4 grupe zenski pjevaci, muski pjevaci, grupe i oni stariji od 40/50 godina ... dok kod Idola se trazi maldaja populacija talentovanih pjevaca) ...

Kod The Voice-a je fora sto je ziri koji bira biva okrenut ledjima takmicarima i samo biraju na osnovu glasa ... tako da svaki od njih u nekoliko emisija bira svoje timove od po 12 kandidata samo na osnovu glasa i nema dobne granice ... mislim da je min da imas 15/16 godina pa na dalje ...

znam da su u americkoj verziji se znali sokirati kada se okrenu i vide potpuno drugaciji lik od onoga sto su mozda zamislili dok su samo slusali glas tog takamicara ...
User avatar
opa22
Posts: 1683
Joined: 02/04/2010 15:20

#14 Re: X FACOTR BiH/X FACTOR Adria

Post by opa22 »



OVO JE RECI ZENA KOJA IMA X FACTOR
sarajevsko_pivo
Posts: 3388
Joined: 27/07/2009 16:22

#15 Re: X FACOTR BiH/X FACTOR Adria

Post by sarajevsko_pivo »

zaritisinebrute wrote:Ja bih vise volio adria/balkan/BiH verziju The Voice-a.

Gledao americku verziju i koncept je odlican ... drugaciji od klonova Idola kao sto je X Factor (razlika izmedju njih je sto kod X Factora imas 4 grupe zenski pjevaci, muski pjevaci, grupe i oni stariji od 40/50 godina ... dok kod Idola se trazi maldaja populacija talentovanih pjevaca) ...

Kod The Voice-a je fora sto je ziri koji bira biva okrenut ledjima takmicarima i samo biraju na osnovu glasa ... tako da svaki od njih u nekoliko emisija bira svoje timove od po 12 kandidata samo na osnovu glasa i nema dobne granice ... mislim da je min da imas 15/16 godina pa na dalje ...

znam da su u americkoj verziji se znali sokirati kada se okrenu i vide potpuno drugaciji lik od onoga sto su mozda zamislili dok su samo slusali glas tog takamicara ...
The Voice of Holland, tu emisiju tu Holandjari izmislili :)

Jeli mi imamo prostora za jednu ovaku emisiju? Gdje bi se odrzavalo?
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 40170
Joined: 29/06/2011 23:39

#16 Re: X FACOTR BiH/X FACTOR Adria

Post by dječak sa šibicama »

opa22 wrote:

OVO JE RECI ZENA KOJA IMA X FACTOR
Mene ova zena samo podsjeca na surovu cinjenicu u kakvom drustvu i svijetu zivimo, gdje je krajnji domet i ambicija dobiti svojih "pet minuta na pozornici".

Iza ove zene koja je dobila priliku, stoji novih par miliona njih koji nece dobiti tu svoju priliku, njihova prica ce ostati na onim suzama i rijecima "ne vjerujem vise u sebe", jer zaboga nisu ostvarili nametnute im ambicije.

Drustvo, globalno, je postala jedna velika pozornica parade i kica, u kojem su sve vrijednosti totalno izokrenute. Neki ce kako znamo i muza ostaviti i ebati se pred tv kamerama dok joj to kod kuce sin gleda live, samo za malo slave ili saku dolara.

Nisu na cijeni ljudi koji rizikuju svoje zivote da nahrane gladne, napoje zedne, nahrane dusu svih onih kojima je dusa prazna, vec su na cijeni ambicije da budes neko i nesto par minuta ili dana ili mjeseci, da si na malim ekranima, pa makar se i taslacio sa nekim pod jorganom, ili skakao po pacifickim ostrvima i glumio "izgubljenog", ili glumio budalu na pozornici, samo da bi bio vidjen. A iza svega sustinski stoje gomile novaca koje se u principu i izmuzu od armije onih kojima krajnji domet ipak ostanu suze i saznanje da nisu dovoljno vrijedni, nesh ti dosega, bina i mikrofon.
kremali
Posts: 173
Joined: 03/05/2013 17:40

#17 Re: X FACOTR BiH/X FACTOR Adria

Post by kremali »

ko te platio da ovo napises????

PINK ce toliko, da prostate, zasrati ovaj sou svojom seljackom produkcijom da ga se nece isplatiti ni gledati.
User avatar
opa22
Posts: 1683
Joined: 02/04/2010 15:20

#18 Re: X FACOTR BiH/X FACTOR Adria

Post by opa22 »

et k'o da sam znao jos 2011. da cemo imati balkansku verziju xfactora :D
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 40170
Joined: 29/06/2011 23:39

#19 Re: X FACOTR BiH/X FACTOR Adria

Post by dječak sa šibicama »

Ekrem Jevric u ziriju, ko da gledam :-) :o :lol:
User avatar
Havatar
Posts: 14696
Joined: 20/06/2013 13:56
Location: na hajr

#20 Re: X FACOTR BiH/X FACTOR Adria

Post by Havatar »

Kad ovo pocinje :?:
User avatar
Kal El
Posts: 6247
Joined: 07/04/2013 21:49

#21 X Factor (SRB,BiH, CG,HR,MKD) PINK

Post by Kal El »

Počelo je, da vidimo hoćeli biti dobro kao strani,zasad izgleda super!

Sent from my LT26i using Tapatalk 4
User avatar
TinNBANFL
Posts: 525
Joined: 29/12/2012 23:51

#22 Re: X Factor (SRB,BiH, CG,HR,MKD) PINK

Post by TinNBANFL »

Mak'se Emina mak'se molim te !!!!
User avatar
TheWatcher
Posts: 2603
Joined: 08/03/2007 12:09
Location: *** tamo gdje prestaje logika tu pocinje Bosna ***

#23 Re: X Factor (SRB,BiH, CG,HR,MKD) PINK

Post by TheWatcher »

Kal El wrote:Počelo je, da vidimo hoćeli biti dobro kao strani,zasad izgleda super!

Sent from my LT26i using Tapatalk 4
zar je u hr bila audicija :?: mislim da nije
napokon nesta pametno i na nasim prostorima :thumbup:
User avatar
Havatar
Posts: 14696
Joined: 20/06/2013 13:56
Location: na hajr

#24 Re: X Factor (SRB,BiH, CG,HR,MKD) PINK

Post by Havatar »

Lose su odabrali ljude koji su u ziriju, jedino Emina valja
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#25 Re: X Factor (SRB,BiH, CG,HR,MKD) PINK

Post by insomnia78 »

Ova djevojcica iz Kiseljaka ubjedljivo najbolja.
Svaka cast.
Sta je ovo Emina s lica uradila?
Post Reply