Wlan i konfiguracija routera
Moderator: Benq
- rida1976
#101 Re: Wlan i konfiguracija routera
vraže, jesi li ti dobio onaj primjerak sa logom kineskog telekoma na gornjoj strani? vidim nekome pošalju taj nekome bez toga..ružno ono hbt
- crnivrag
#102 Re: Wlan i konfiguracija routera
Slažem se da je ružno, ja sam dobio "nevinu" verziju bez kineskih slovarida1976 wrote:vraže, jesi li ti dobio onaj primjerak sa logom kineskog telekoma na gornjoj strani? vidim nekome pošalju taj nekome bez toga..ružno ono hbt
-
zdruzdjo
#103 Re: Wlan i konfiguracija routera
crnivrag wrote:Ima povratka, a developer verzija je i meni bila na kineskom, ne brini imaš englesku verziju, ako se odlučiš da se vratiš na stock firmware
Big like
Veceras "ponovo jasemo".
da li si ovo probavao? Radi li I kako?
.......some of the included features:
1. Customizable and intuitive user Interface
2. Hardware offload support (WAN/LAN)
3. VPN server/client
4. USB applications: FTP server, Torrent client (Transmission), SMB Server, UPnP/DLNA Media Server, iTunes Media Server (Firefly)
5. Support for Entware or Optware Packages
6. Support for USB 3G/4G modems
7. ssh/telnet access
8. Extra DDNS services
9. Detailed network traffic graph
10. AiDisk (share your files over the internet)
11. SAMBA/FTP/Printer Share (via USB port)
- rida1976
#104 Re: Wlan i konfiguracija routera
jesi li dobio tu verziju slučajno ili si naglasio da hoćeš? ba razumijem po kojem kriteriju šalju jednima tu drugima ovu drugucrnivrag wrote:Slažem se da je ružno, ja sam dobio "nevinu" verziju bez kineskih slovarida1976 wrote:vraže, jesi li ti dobio onaj primjerak sa logom kineskog telekoma na gornjoj strani? vidim nekome pošalju taj nekome bez toga..ružno ono hbt
- crnivrag
#105 Re: Wlan i konfiguracija routera
Nisam ništa naglašavao, znaxu normalno kliknuo samo na naručivanje.rida1976 wrote:
jesi li dobio tu verziju slučajno ili si naglasio da hoćeš? ba razumijem po kojem kriteriju šalju jednima tu drugima ovu drugu
- arnes_king
#106 Re: Wlan i konfiguracija routera
Kod mene je ona verzija ispisana a meni bas cool izgledarida1976 wrote:jesi li dobio tu verziju slučajno ili si naglasio da hoćeš? ba razumijem po kojem kriteriju šalju jednima tu drugima ovu drugucrnivrag wrote:Slažem se da je ružno, ja sam dobio "nevinu" verziju bez kineskih slovarida1976 wrote:vraže, jesi li ti dobio onaj primjerak sa logom kineskog telekoma na gornjoj strani? vidim nekome pošalju taj nekome bez toga..ružno ono hbt
Dobio sam refund na karticu tako da me ruter izasao samo pola para a sluzi odlicno na mjestu gdje sam ga postavio
Kako sam njega ubacio u mrezu 3 druga uredaja sam izbacio tako da je rasteretio mrezu mnogo a bolja pokrivenost nego ranije sa ta dodatna 3 uredjaja.
-
zdruzdjo
#107 Re: Wlan i konfiguracija routera
odustajem.
Nece da se iz linux-a nakaci na onu http://prometheus.freize.net/.... stranicu da povuce skriptu.
Nabijem ga na ....
EDIT: Ugasio firewall i proslo.
Prvo prilikom skidanja onih nekih skripti izbaci error : "dpk was interrupted you must manually run sudo dpkg -- configure -a to corect a problem
onda kad pritisnem bilo sta onda dodjem do one stvari za biranje izmedju "padawan linaro " i "padawan"
odaberem padawan i onda samo se vrati na isti ovaj izbor.
Nece da se iz linux-a nakaci na onu http://prometheus.freize.net/.... stranicu da povuce skriptu.
Nabijem ga na ....
Prvo prilikom skidanja onih nekih skripti izbaci error : "dpk was interrupted you must manually run sudo dpkg -- configure -a to corect a problem
onda kad pritisnem bilo sta onda dodjem do one stvari za biranje izmedju "padawan linaro " i "padawan"
- arnes_king
#108 Re: Wlan i konfiguracija routera
Ja sam imao jednog gresku i prekid pri buildanju firmwarea na linuxu ali sam skontao da je do toga s to sam premalo rama dao virtualnoj masini. Kasnije dodao jos giga i proslo bez pro lema tako da obratis paznju i na te stvari.zdruzdjo wrote:odustajem.
Nabijem ga na ....
- arnes_king
#109 Re: Wlan i konfiguracija routera
Dupli post.
-
zdruzdjo
#110 Re: Wlan i konfiguracija routera
Probao sam i to danas i nece.arnes_king wrote:Ja sam imao jednog gresku i prekid pri buildanju firmwarea na linuxu ali sam skontao da je do toga s to sam premalo rama dao virtualnoj masini. Kasnije dodao jos giga i proslo bez pro lema tako da obratis paznju i na te stvari.zdruzdjo wrote:odustajem.
Nabijem ga na ....
Ne mogu fakat. Odustajem. Mozda ako naletim na oglas da bi to neko uradio za svotu cvrste valute, mozda.
Ako naleti se na neku easy varijantu ok. Ovako, jok.
- arnes_king
#111 Re: Wlan i konfiguracija routera
@zdruzdjo meni drug sve preko teamviewera odradio. Ako hoces poslat cu ti kontakt pa vidi baci mu sta na kafu 
Edit: evo kaze djaba ce pomoci
-
IstinitaPoruka
#112 Re: Wlan i konfiguracija routera
prikljucio sam telemach i imam jedan 'problem'.. imam xiaomi mi wifi 3 router i ne znam kako se spojiti sa ovim njihovim ubee modemom..
Ne mogu žicom direktno u desktop računar, pa sam prinuđen ovako putem rutera, pa iz rutera u računar kablom.
Ima li ko ideju ili zna li ko kako da spojim ovaj ruter na taj od telemacha pa onda kablom u računar?'
Ne mogu žicom direktno u desktop računar, pa sam prinuđen ovako putem rutera, pa iz rutera u računar kablom.
Ima li ko ideju ili zna li ko kako da spojim ovaj ruter na taj od telemacha pa onda kablom u računar?'
-
zdruzdjo
#113 Re: Wlan i konfiguracija routera
Bas tako kako si rekaoIstinitaPoruka wrote:prikljucio sam telemach i imam jedan 'problem'.. imam xiaomi mi wifi 3 router i ne znam kako se spojiti sa ovim njihovim ubee modemom..
Slicna je situacija i kod mene samo sto ja pored ubee-a i mi-a imam jos dva router-a. sve je spojeno preko switch-a
Kod tebe neka ide ovako:
Prvo namjesti sve oko wifi-a na mi-u. Ime mreza, kanale, password-e...
Zatim na MI-u u sekciji settings/lan setings odredi fiksnu ip adresu, zatim ugasi dhcp, Na ubee je ip uvijek 195.168.0.1 a ti idi na npr. 195.168.0.2
Kabl iz ubee-a ukljuci u jedan lan port na Mi-u (ne u wan!!) a racunar spoji na drugi lan na Mi-u.
Dobro bi bilo da pogasis sve prije spajanja kablova. Cisto da se sve "vaspostavi".
I trebalo bi da radi.
I pazi dobro
Ako imas eon box, prva dva lan-a(gledajuci odozgo) su aktivni kao net izlazi. druga dva su namjenjeni za dodatne receiver-e.
-
IstinitaPoruka
#114 Re: Wlan i konfiguracija routera
Drug moj, ne planiram kablom voditi do xiaomi rutera, već da wirelesom primam signal na xiaomi, pa onda kablom u računar..zdruzdjo wrote:Bas tako kako si rekaoIstinitaPoruka wrote:prikljucio sam telemach i imam jedan 'problem'.. imam xiaomi mi wifi 3 router i ne znam kako se spojiti sa ovim njihovim ubee modemom..
Slicna je situacija i kod mene samo sto ja pored ubee-a i mi-a imam jos dva router-a. sve je spojeno preko switch-a
Kod tebe neka ide ovako:
Prvo namjesti sve oko wifi-a na mi-u. Ime mreza, kanale, password-e...
Zatim na MI-u u sekciji settings/lan setings odredi fiksnu ip adresu, zatim ugasi dhcp, Na ubee je ip uvijek 195.168.0.1 a ti idi na npr. 195.168.0.2
Kabl iz ubee-a ukljuci u jedan lan port na Mi-u (ne u wan!!) a racunar spoji na drugi lan na Mi-u.
Dobro bi bilo da pogasis sve prije spajanja kablova. Cisto da se sve "vaspostavi".
I trebalo bi da radi.
I pazi dobro
Ako imas eon box, prva dva lan-a(gledajuci odozgo) su aktivni kao net izlazi. druga dva su namjenjeni za dodatne receiver-e.
Imam već spojeno na bhtelecomov ruter, koji se nalazi sprat ispod..dakle sve je naštimano, samo ne mogu pristupiti nikako mi wifi ruteru, ne znam što
- Benq
#115 Re: Wlan i konfiguracija routera
Ne znam ko ti je to tako rekao, ali svaki LAN izlaz na modemu je i za net i za box, jer eon box-u treba samo internet, a kako ces to spojiti, nema veze. Ja sam u pocetku dva eon box-a drzao na LAN3 i LAN4 na Ubee 32C, zatim sam nesto mijenjao i dodavao dodatni ruter i spojio boxove na LAN1 i LAN2, da bi u konacnici boxove spojio na Xiaomi ruter, a racunare spojio kablom na Ubee.zdruzdjo wrote: I pazi dobro
Cak sam nekoliko dana testirao i TP-Link extender, spojio ga bezicno na Xiaomi, a iz njega kabal u box i sve je savrseno radilo.
- rida1976
#116 Re: Wlan i konfiguracija routera
Jel ono naljepnica koja se skida ili nije? Mislim na logo China Telecom. I onaj bar code u desnom uglu. Jesi li sredio brzine, jel sad sve u redu?arnes_king wrote:@zdruzdjo meni drug sve preko teamviewera odradio. Ako hoces poslat cu ti kontakt pa vidi baci mu sta na kafu
- arnes_king
#117 Re: Wlan i konfiguracija routera
Natpis i logo China telekom, ali nisam primjetio da je naljepnica, vise mi cini da je ispisano/printano...rida1976 wrote:Jel ono naljepnica koja se skida ili nije? Mislim na logo China Telecom. I onaj bar code u desnom uglu. Jesi li sredio brzine, jel sad sve u redu?arnes_king wrote:@zdruzdjo meni drug sve preko teamviewera odradio. Ako hoces poslat cu ti kontakt pa vidi baci mu sta na kafu
Nisam, brzina na 2.4GHz i dalje ista, ali sam nasao dobro mjesto gdje sam iskoristio ruter tako da mi je odlicno dosao. Kako sam njega ubacio 3 druga uredjaja izbacio a jos dobio 50% refund.
-
zdruzdjo
#118 Re: Wlan i konfiguracija routera
Vjeruj mi iz telemach-a na teh. podrska su mi tako rekli.Benq wrote: Ne znam ko ti je to tako rekao, ali svaki LAN izlaz na modemu je i za net i za box, jer eon box-u treba samo internet, a kako ces to spojiti, nema veze. Ja sam u pocetku dva eon box-a drzao na LAN3 i LAN4 na Ubee 32C, zatim sam nesto mijenjao i dodavao dodatni ruter i spojio boxove na LAN1 i LAN2, da bi u konacnici boxove spojio na Xiaomi ruter, a racunare spojio kablom na Ubee.
Cak sam nekoliko dana testirao i TP-Link extender, spojio ga bezicno na Xiaomi, a iz njega kabal u box i sve je savrseno radilo.
- Benq
#119 Re: Wlan i konfiguracija routera
Vjerujem ti, jer su i meni tako rekli kad su montirali drugi box, pita me covjek u koji port je ukljucen mrezni kabal, rekoh u port 2, kaze prebaci to u port 4 inace nece raditi, rekoh prijatelju samo ti to spoji i ne sekiraj se za ostalo. Naravno radilo je bez problema, a radi i sad preko dodatnog rutera, jer xiaomi koristim iskljucivo za wifi i boxove, a racunari su spojeni direktno na Ubee.zdruzdjo wrote: Vjeruj mi iz telemach-a na teh. podrska su mi tako rekli.
- xoklix
#120 Re: Wlan i konfiguracija routera
Primjetio sam jedan čudan problem sa Ubee routerom.
Kad god skidam torrente konekcija mi idućih 5-6 dana non stop pada.
Nisam skinuo Torrent ima 2-3 mjeseca i sve super radilo.
Preksinoc skinem film i opet me nestajanje konekcije zajebaje... Ima li ko ideju šta bi moglo biti ?
Kad god skidam torrente konekcija mi idućih 5-6 dana non stop pada.
Nisam skinuo Torrent ima 2-3 mjeseca i sve super radilo.
Preksinoc skinem film i opet me nestajanje konekcije zajebaje... Ima li ko ideju šta bi moglo biti ?
-
zdruzdjo
#121 Re: Wlan i konfiguracija routera
Haveru onako je kako sam ti rekao gore.Benq wrote:
Vjerujem ti, jer su i meni tako rekli kad su montirali drugi box, pita me covjek u koji port je ukljucen mrezni kabal, rekoh u port 2, kaze prebaci to u port 4 inace nece raditi, rekoh prijatelju samo ti to spoji i ne sekiraj se za ostalo. Naravno radilo je bez problema, a radi i sad preko dodatnog rutera, jer xiaomi koristim iskljucivo za wifi i boxove, a racunari su spojeni direktno na Ubee.
Ukljucim ruter u lan4,nema sile da se spoji neki uredjaj na net. Vrti ono "obtaining ip address"
Ukljucim ruter u lan 2, sve radi ko sat.
Last edited by zdruzdjo on 28/06/2019 23:33, edited 1 time in total.
- Benq
#122 Re: Wlan i konfiguracija routera
Kod mene to nije slucaj na Ubee 32C, svi portovi uredno rade kako za net, tako i za boxove.zdruzdjo wrote: Haveru onako jekako sam ti rekao gore.
Ukljucim ruter u lan4,nema sile da se spoji neki uredjaj na net. Vrti ono "obtaining ip address"
-
zdruzdjo
#123 Re: Wlan i konfiguracija routera
E i kod mene je 32c.Benq wrote:Kod mene to nije slucaj na Ubee 32C, svi portovi uredno rade kako za net, tako i za boxove.zdruzdjo wrote: Haveru onako jekako sam ti rekao gore.
Medjutim na lan3 i lan4 nema net-a kao sto su mi i rekli na teh.podrska. rekose tada da je to samo za dodatne receiver-e.
- Benq
#124 Re: Wlan i konfiguracija routera
LAN1 - racunarzdruzdjo wrote: E i kod mene je 32c.
Medjutim na lan3 i lan4 nema net-a kao sto su mi i rekli na teh.podrska. rekose tada da je to samo za dodatne receiver-e.
LAN2 - racunar
LAN3 - Xiaomi MI 3, a na njega spojeni boxovi i ostali uredjaji na wifi.
LAN4 - trenutno se ne koristi
Onda imam srecu da mi nisu zakljucali (rezervisali) portove za boxove.
-
zdruzdjo
#125 Re: Wlan i konfiguracija routera
Benq wrote:LAN1 - racunarzdruzdjo wrote: E i kod mene je 32c.
LAN2 - racunar
LAN3 - Xiaomi MI 3, a na njega spojeni boxovi i ostali uredjaji na wifi.
LAN4 - trenutno se ne koristi
Onda imam srecu da mi nisu zakljucali (rezervisali) portove za boxove.
Kod mene ide ovako
LAN1-EON box
LAN 2-switch u koji ulazi 3 rutera + racunar.
LAN 3 I 4 su prazni.
Sinoc sam probao ukljucivati u LAN 3 I 4 zasebno laptop preko lan kabla, jedan ruter, drugi ruter, u LAN 3 I 4 okusavao box.....Jok, nista. net-a nema pa nema. U LAN 1 i 2 kad ukljucim pojedinacno uredjaje, sve fercera besprijekorno. Cak sam pokusao I sa fabrickim reset-om.
Ali u ova dva, nista. Nekad davno kad su mi spajali box su rekli da je tako "rezervisano" za receiver-e. Nisam nikad nista ni meljao drukcije dok mi ti nisi "baju" pustio kako svi rade.
Ne znam kako su to uspjeli "rezervisati" u ruteru a da prilikom fabrickog restart-a opet stanje ostane isto.