wireless

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderators: Bobi, Benq

Post Reply
hasanamo
Posts: 54
Joined: 27/08/2011 18:46

#1 wireless

Post by hasanamo » 04/01/2012 18:59

imam internet Bh telecom ADSL, i dosao je ruter tp link, zeli bih da ukljucim wireless al nezz kako
moez mi neko pomoci hvala :)


User avatar
stevan2712
Posts: 147
Joined: 16/10/2011 21:00

#2 Re: wireless

Post by stevan2712 » 04/01/2012 22:54

pa imas sve na slici. onaj kabal iz adsl modema prebacis u tp-link router u onaj dzek koji je kao izdvojen od drugih. sad ne znam koji imas router ali vjerovatno imas jos 4 dzeka tu ubacis kabal koji si dobio sa routerom a sa druge strane taj kabal ubacis u komp gdje ti je bio onaj od adsla koji si stavio u router. vjerovatno imas sliku pa ces se snaci.

onda moras otici na adresu routera i logovati se kao admin i namjestiti postavke 192.168.1.1 ili ne znam tacno koja je...

User avatar
BaDa
Posts: 1986
Joined: 20/04/2009 23:42
Location: Sarajevo

#3 Re: wireless

Post by BaDa » 05/01/2012 00:29

i ja sam neki dan kupio tp link ali ja sam na telemachu ovako uradi spoji kablove kako ti je stevan2712 rekao i udji u postavke tp linka i idi na quick setup i tako sam sebi napravio :D sad nisam mozes li tako i za bht-..

User avatar
ala7
Posts: 1126
Joined: 04/03/2011 16:12
Location: 43°52′0″N 18°25′0″E

#4 Re: wireless

Post by ala7 » 05/01/2012 01:49

hasanamo wrote:imam internet Bh telecom ADSL, i dosao je ruter tp link, zeli bih da ukljucim wireless al nezz kako
moez mi neko pomoci hvala :)
1. Kucaj 192.168.1.1 [admin / admin]

2. Interface Setup

3. Wireless :
- Access Point - Activated
- Transmit Power - Low / Medium / High
- Broadcast SSID - No
- SSID - kucaj naziv wireless mreze [zapisati]
- Authentication Type - WPA2-PSK
- Encryption - TKIP
- Pre-Shared Key - kucaj sifru wireless mreze koju zelis [zapisati] / nemoj samo "internet" "adsl" "0000" i slicne :)

4. Promjeni password modema pod opcijom "Maintenance"
Username:admin
New Password (nova sifra)
Confirm Password (ponoviti novu sifru)
[zapisati sifru na papir]

Osnovno sto trebas eto, ostalo ne diras nista.. pozdrav

hasanamo
Posts: 54
Joined: 27/08/2011 18:46

#5 Re: wireless

Post by hasanamo » 05/01/2012 15:36

ukucam 192.168.1.1 .. al otvori stranica nije pronadjena :(

User avatar
stevan2712
Posts: 147
Joined: 16/10/2011 21:00

#6 Re: wireless

Post by stevan2712 » 05/01/2012 16:53

hasanamo wrote:ukucam 192.168.1.1 .. al otvori stranica nije pronadjena :(
ukucaj u internet exploreru ili firefoxu ti si vjerovatno probao na google chromeu

User avatar
TAFKAP
Posts: 10000
Joined: 30/09/2011 07:49

#7 Re: wireless

Post by TAFKAP » 05/01/2012 16:57

hasanamo wrote:ukucam 192.168.1.1 .. al otvori stranica nije pronadjena :(
Jesi li prikopcao/-la sve potrebne kablove u router kao sto je pojasnjeno na pocetku?

User avatar
ala7
Posts: 1126
Joined: 04/03/2011 16:12
Location: 43°52′0″N 18°25′0″E

#8 Re: wireless

Post by ala7 » 05/01/2012 17:04

hasanamo wrote:ukucam 192.168.1.1 .. al otvori stranica nije pronadjena :(
Problem ti pravi DHCP koji iskljucen na modemu TP link.

Ovako,pokusaj podesiti mreznu karticu racunara skojim si spojen na modem/ruter mreznim kablom ..
TCP/IP (control panel -> network connections -> local area connection -> tcp/ip):

ip adress:192.168.1.2
subnet mask: 255.255.255.0
default gateway: 192.168.1.1

pokusaj ovako prvo pa tek onda kucaj u browser 192.168.1.1 (user:admin pass:admin) i vjerovatno ce moci..

http://www.youtube.com/watch?v=Yh2hEWtUuKg
do 1:30, ostalo zanemariti

relevantan
Posts: 771
Joined: 08/10/2011 22:30

#9 Re: wireless

Post by relevantan » 06/01/2012 16:30

Kucaj 192.168.1.254 :roll:

dragan.s
Posts: 2043
Joined: 04/07/2009 00:34

#10 Re: wireless

Post by dragan.s » 06/01/2012 16:34

hasanamo wrote:ukucam 192.168.1.1 .. al otvori stranica nije pronadjena :(
Pogledaj koju si IP adresu i gateway dobio od rutera. Trebaš kucati adresu gateway-a. Neki TP-Link uređaji koriste subnet 192.168.0.x
A ako nisi dobio nikakvu adresu (ili je tipa 169.....) onda je DHCP u ruteru isključen pa moraš ručno podesiti IP adresu računara da bude u subnet-u rutera (192.168.1.x ili 192.168.0.x ).

User avatar
Kuuler
Posts: 28
Joined: 09/07/2010 20:00
Location: brinjaDo

#11 Re: wireless

Post by Kuuler » 06/01/2012 19:34

imam problem:
prebacio se sa broadbanda na wireless, medjutim, uopste mi ne ocitava wireless, pa se opet moram kopcat kablom. kako to rijesiti? uz to mi se i redovno pojavljuje onaj prompt prozor za dial-up. lampica za wireless svijetli najnormalnije, znaci nije iskljucen, medjutim, kad ceprkam po postavkama, pise da mi wireless nije "enabled", i nikako da skontam kako da ga ukljucim?

p.s. windows 7 je u pitanju.
p.p.s. nije bh telecom, u inostranstvu sam :)

hvala na pomoci

Post Reply