Wireless

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
K4m1K4z4
Posts: 9
Joined: 26/03/2011 20:04

Wireless

Post by K4m1K4z4 » 10/04/2011 15:25

Imam moja TV FULL
Motorola STB
i TP LINK wireless modem...
Skino sam uputstva sa BHT za config modema..
Uradio sam sve kako treba...
I sad mogu istovremeno i s laptopa i desktop PC na net...
ali imam 1 problem...
Nezz kako da ga config.tako da se mogu povezati i sa mob-a (Nokija N97)---
Poveze se na TP LINK al nema izlaz na net...
Pise "nevaljano ime posluzitelja"...
napominjem da niko blizu mene nema laptop ili mob s wlanom tako da ne moram zastititi konekciju....
Zelim samo da proradi i na mobu...

Hvala


User avatar
Don Zivconi
Posts: 1242
Joined: 08/03/2011 09:09
Location: Pitaj Druga TiTa

Re: Wireless

Post by Don Zivconi » 13/04/2011 13:26

Da li sa laptopom izlazis na net preko wirleessa ili lanom?, ako ides preko wirelessa moguce je da ti mobitel ne kupi ip adresu pa bi je trebao sam manuelno upisati u n97 ili ti je opseg adresa na samom ruteru ograničen, a ako ides lanom onda ti možda ne radi wireless :) salim se :wink:

savsvoj
Posts: 512
Joined: 13/01/2009 17:55

Re: Wireless

Post by savsvoj » 13/04/2011 14:15

Jel ti protected na bilo koji nacin wireless? ako jeste probaj iskljucit pa onda se konektovan preko telefona.

User avatar
Tranquilizer
Posts: 1865
Joined: 04/06/2010 10:34
Contact:

Re: Wireless

Post by Tranquilizer » 13/04/2011 14:22

Iskljuci mac filtering, ili stavi mod bez enkripcije skroz :D

K4m1K4z4
Posts: 9
Joined: 26/03/2011 20:04

Re: Wireless

Post by K4m1K4z4 » 29/04/2011 20:15

Don Zivconi wrote:Da li sa laptopom izlazis na net preko wirleessa ili lanom?, ako ides preko wirelessa moguce je da ti mobitel ne kupi ip adresu pa bi je trebao sam manuelno upisati u n97 ili ti je opseg adresa na samom ruteru ograničen, a ako ides lanom onda ti možda ne radi wireless :) salim se :wink:



Sa stolnim racunarom izlazim preko kabla..LAN..
a preko laptopa izlazim preko wlana....

Nezz sta da radim

K4m1K4z4
Posts: 9
Joined: 26/03/2011 20:04

Re: Wireless

Post by K4m1K4z4 » 29/04/2011 20:16

savsvoj wrote:Jel ti protected na bilo koji nacin wireless? ako jeste probaj iskljucit pa onda se konektovan preko telefona.


Nije zasticen nikakvim kljucem...

K4m1K4z4
Posts: 9
Joined: 26/03/2011 20:04

Re: Wireless

Post by K4m1K4z4 » 29/04/2011 20:23

Tranquilizer wrote:Iskljuci mac filtering, ili stavi mod bez enkripcije skroz :D


Rucno sam dodjelio IP i DNS adrese nakon sto sam dodao wlan mrezu u odredista...
Dosli su iz BHT dok sam ja bio u skoli i popravili nesh sto je bilo sa moja TV..
slika mjenjala boju...neam pojma...

I sada mi pronadje wlan mrezu al kad se pokusavam povezati s precice na mobu ( n97 )
nakon refreshing izbaci da je pronaslo wlan mrezu..idem na povezi a ono ponovo izbaci refreshing i tako se ponavlja uvijek...

Kad udjem u default browser i ukucam stranicu izbaci mi da izaberem nacin povezianja..
uzemem da trazi wlan ...nadje ga...i sam se tako moze povezati...
al kad treba da otvori stranicu izbaci "nevaljano ime posluzitelja"....
a wlan mrezu nikako nemoze da doda u mrezna odredista...Menu...Connectivity..Destinations...
izbaci mi "nije moguce urediti zasticeno mrezno odrediste"

Besplatni HotSpotovi sto su postavljeni po BiH mi pronadje kod moje skole...
Takodjer se isto poveze preko def.browsera ali ima izlalz na net...

al ni njega ne moze dodati u odredista da bi kasnije mogao urediti rucno...
"nije moguce urediti zasticeno mrezno odrediste"

User avatar
.Irfan.
Posts: 286
Joined: 29/08/2010 17:10
Location: I reject your reality and substitute my own...

Re: Wireless

Post by .Irfan. » 30/04/2011 01:26

Je li DHCP enabled ili disabled?

User avatar
ala7
Posts: 1113
Joined: 04/03/2011 16:12
Location: 43°52′0″N 18°25′0″E

Re: Wireless

Post by ala7 » 30/04/2011 02:13

.Irfan. wrote:Je li DHCP enabled ili disabled?

Upravo ovo je problem kod mnogih koji koriste uslugu MojaTV sa internetom i zele konfigurisati wireless na TP Link modemu/ruteru..
Imao sam isti problem kad sam htio pristupiti modemu preko 192.168.1.1 da ukljucim wireless opciju za drugi racunar, nisam uspio pristupiti modemu dok nisam dodjelio IP adresu mreznoj karti racunara/bio je dhcp modema iskljucen koji automatski dodjeljuje ip adrese mreznim kartama u mrezi..
Samo IP ukucati mreznoj kartici i sve je rijeseno... :)

K4m1K4z4
Posts: 9
Joined: 26/03/2011 20:04

Re: Wireless

Post by K4m1K4z4 » 30/04/2011 18:38

ala7 wrote:
.Irfan. wrote:Je li DHCP enabled ili disabled?

Upravo ovo je problem kod mnogih koji koriste uslugu MojaTV sa internetom i zele konfigurisati wireless na TP Link modemu/ruteru..
Imao sam isti problem kad sam htio pristupiti modemu preko 192.168.1.1 da ukljucim wireless opciju za drugi racunar, nisam uspio pristupiti modemu dok nisam dodjelio IP adresu mreznoj karti racunara/bio je dhcp modema iskljucen koji automatski dodjeljuje ip adrese mreznim kartama u mrezi..
Samo IP ukucati mreznoj kartici i sve je rijeseno... :)


DHCP treba da stavim na sta?
Iskljucen il ukljucen ?

Da bih mogao wlan mrezu koju pronadje dodati u odredista i urediti te dodjeliti IP i DNS adrese ?

User avatar
ala7
Posts: 1113
Joined: 04/03/2011 16:12
Location: 43°52′0″N 18°25′0″E

Re: Wireless

Post by ala7 » 30/04/2011 19:08

K4m1K4z4 wrote:
ala7 wrote:
.Irfan. wrote:Je li DHCP enabled ili disabled?

Upravo ovo je problem kod mnogih koji koriste uslugu MojaTV sa internetom i zele konfigurisati wireless na TP Link modemu/ruteru..
Imao sam isti problem kad sam htio pristupiti modemu preko 192.168.1.1 da ukljucim wireless opciju za drugi racunar, nisam uspio pristupiti modemu dok nisam dodjelio IP adresu mreznoj karti racunara/bio je dhcp modema iskljucen koji automatski dodjeljuje ip adrese mreznim kartama u mrezi..
Samo IP ukucati mreznoj kartici i sve je rijeseno... :)


DHCP treba da stavim na sta?
Iskljucen il ukljucen ?

Da bih mogao wlan mrezu koju pronadje dodati u odredista i urediti te dodjeliti IP i DNS adrese ?

iskljucen dhcp modema
a za mreznu karticu:
IP - 192.168.1.3 (ovaj ip mi je na drugom racunaru)
subnet mask - 255.255.255.0
deafault gateway - 192.168.1.1

kod mene je ovako i sve frcera normalno,bez problema

baja
Posts: 756
Joined: 23/02/2002 00:00

Re: Wireless

Post by baja » 30/04/2011 19:14

K4m1K4z4 wrote:Imam moja TV FULL
Motorola STB
i TP LINK wireless modem...
Skino sam uputstva sa BHT za config modema..
Uradio sam sve kako treba...
I sad mogu istovremeno i s laptopa i desktop PC na net...
ali imam 1 problem...
Nezz kako da ga config.tako da se mogu povezati i sa mob-a (Nokija N97)---
Poveze se na TP LINK al nema izlaz na net...
Pise "nevaljano ime posluzitelja"...
napominjem da niko blizu mene nema laptop ili mob s wlanom tako da ne moram zastititi konekciju....
Zelim samo da proradi i na mobu...

Hvala


jel ti modem u ruter ili bridge modu?

K4m1K4z4
Posts: 9
Joined: 26/03/2011 20:04

Re: Wireless

Post by K4m1K4z4 » 01/05/2011 19:13

baja wrote:
K4m1K4z4 wrote:Imam moja TV FULL
Motorola STB
i TP LINK wireless modem...
Skino sam uputstva sa BHT za config modema..
Uradio sam sve kako treba...
I sad mogu istovremeno i s laptopa i desktop PC na net...
ali imam 1 problem...
Nezz kako da ga config.tako da se mogu povezati i sa mob-a (Nokija N97)---
Poveze se na TP LINK al nema izlaz na net...
Pise "nevaljano ime posluzitelja"...
napominjem da niko blizu mene nema laptop ili mob s wlanom tako da ne moram zastititi konekciju....
Zelim samo da proradi i na mobu...

Hvala


jel ti modem u ruter ili bridge modu?



PVC0 ili 1 (nisam siguran koji)...koji je za Net mi je u PPPOE Modu...A ostali portovi za telefon i moja TV su u Bridge Modu...
Prije kad sam bio namjestio rucno IP adrese na racunaru,laptopu i mobitelu sve je radilo...
i sada radi na racunaru i laptopu(cak su namjestili da automatski poveze..tj.vise ne moram ici preko kreirane ikone za pppoe...ali na mobitelu(n97) uopste nece da doda odrediste da bih mu mogao rucno dodjeliti razlicit IP (zadnji broj) od racunara i laptopa...
To je glavni problem...i vrazja poruka "nije moguce urediti zasticeno mrezno odrediste"

Pozz

Podesio sam sve prema uputstvu sa BHT za TP Link modem,samo sam izmjenio za PVC0
Umjesto Bridge Mode stavio sam PPPoA/PPPoE

DHCP je bio iskljucen,a sad sam stavio da je ukljucen.
Na desktop PC i laptopu sam dodjelio manuelno adrese (prije 2 sedmice)..
i wlan je proradio i na mobitelu(n97)..valjda DHCP mu dodjelio IP i sta vec treba i sada radi...
Al mi sada Fixni telefon (VoIP) ne radi..Kad pokusam nekog nazz samo cujem "pi pi pi pi pi" :S

Sta sad da radim ?? ;))

User avatar
cappy_tempo
Posts: 2673
Joined: 24/08/2008 19:03
Location: SARAJEVO-X!

Re: Wireless

Post by cappy_tempo » 02/05/2011 20:39

zna li neko da li na pofalicima ima wireless? tacnije dole kod kampusa,a da nije od komsija :D

User avatar
ala7
Posts: 1113
Joined: 04/03/2011 16:12
Location: 43°52′0″N 18°25′0″E

Re: Wireless

Post by ala7 » 05/05/2011 21:29

KvaziExpert wrote:
K4m1K4z4 wrote:
baja wrote:
jel ti modem u ruter ili bridge modu?



PVC0 ili 1 (nisam siguran koji)...koji je za Net mi je u PPPOE Modu...A ostali portovi za telefon i moja TV su u Bridge Modu...
Prije kad sam bio namjestio rucno IP adrese na racunaru,laptopu i mobitelu sve je radilo...
i sada radi na racunaru i laptopu(cak su namjestili da automatski poveze..tj.vise ne moram ici preko kreirane ikone za pppoe...ali na mobitelu(n97) uopste nece da doda odrediste da bih mu mogao rucno dodjeliti razlicit IP (zadnji broj) od racunara i laptopa...
To je glavni problem...i vrazja poruka "nije moguce urediti zasticeno mrezno odrediste"

Pozz

Podesio sam sve prema uputstvu sa BHT za TP Link modem,samo sam izmjenio za PVC0
Umjesto Bridge Mode stavio sam PPPoA/PPPoE

DHCP je bio iskljucen,a sad sam stavio da je ukljucen.
Na desktop PC i laptopu sam dodjelio manuelno adrese (prije 2 sedmice)..
i wlan je proradio i na mobitelu(n97)..valjda DHCP mu dodjelio IP i sta vec treba i sada radi...
Al mi sada Fixni telefon (VoIP) ne radi..Kad pokusam nekog nazz samo cujem "pi pi pi pi pi" :S

Sta sad da radim ?? ;))


Evo i ja se peglam sa identicnim problemom. Ima li sanse da radi VOIP (Grandstream) sa ukljucenim dhcp?


Mnogima ne frcera kako treba voip ukoliko je ukljucen dhcp..vjerovatno se dodjeljuju staticne ip adrese voip adapterima..

jaskočupo
Posts: 1
Joined: 12/05/2011 07:41

Re: Wireless

Post by jaskočupo » 12/05/2011 07:52

Ja imam nokiu N96 i imam identičan problem .... I fazon i jeste u gore navedenom u DHCP serveru, tj on dodjeljuje automatske ip adrese svim mrežnim kartama... Ali kod konfiguracije Adsl modema za moju tv on se mora iskljčiti zbog stb za tv i modema planet za voip.Prva grupa portova gdje se nalaze prvi port i wirles se mogu routirati tako da nije problem da vise racunara istovremeno mogu na net , ali se moraju unije ip adrese .Dobro je uključiti i firewol i nat. Prilikom mapiranja portova na modemu ne postoji opcija da se DHCP parcijalno uključi, znači ili je uključen ili isključen..Ako se pokuša uključiti doći će do problema kod ostalih portova i priključenih modema :cry: Znači da je za sada tako, ali sam čuo da postoji neki softwer kojim se mogu na mobitelu omogućavaju dodjelu static ip... Ako neko zna gdje se može skinuti neka javne ...

lijep pozdrav..

Post Reply