Wireless

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

shalla

#326 Re: Wireless i sve za i o njemu 2007/2008/2009

Post by shalla »

CASUALE wrote:Sinoc sam cackao oko postavki modema i namjestio sam net na mobu tj preko wi fi se kacim i surfam koliko hocu,kasnije se prebacim na laptop probam google chroorme kad radi net bez ikakvih kablova u laptopu??

da li je ovo moguce??
Nije :mrgreen:

P.S. Jučer uđem na kafu u Sara Centar na Ilidži kad neka mreža (Ilidža free wifi ili tako nešto), radi ko zmaj. Dakle ne mreža sara centra (koja nije open) već baš ta neka ilidža free wifi...
nikolas993

#327 Re: Wireless

Post by nikolas993 »

Htio sam da pitam da li se moze spojit kablovski modem cisco 2100 sa wireless routeromTP link WR543G da bi mogo spojit preko wireless-a jos laptop i jos jedan racunar kuci.Ako neko zna molio bih za pomoc
Qurajber

#328 Re: Wireless

Post by Qurajber »

nikolas993 wrote:Htio sam da pitam da li se moze spojit kablovski modem cisco 2100 sa wireless routeromTP link WR543G da bi mogo spojit preko wireless-a jos laptop i jos jedan racunar kuci.Ako neko zna molio bih za pomoc

Naravno da može, zašto ne bi moglo. Samo ne možeš ruter konfigurisati preko cd-a nego moraš ručno da uđeš u postavke rutera jer moraš da kloniraš mac adresu modema...
BaDa

#329 Re: Wireless

Post by BaDa »

Qurajber wrote:
nikolas993 wrote:Htio sam da pitam da li se moze spojit kablovski modem cisco 2100 sa wireless routeromTP link WR543G da bi mogo spojit preko wireless-a jos laptop i jos jedan racunar kuci.Ako neko zna molio bih za pomoc

Naravno da može, zašto ne bi moglo. Samo ne možeš ruter konfigurisati preko cd-a nego moraš ručno da uđeš u postavke rutera jer moraš da kloniraš mac adresu modema...
cak ne mora ni to :) samo auto configuration da odradi u router.. tako sam ja uradio
niko933

#330 Re: Wireless

Post by niko933 »

Moze li mi neko objasnit kako to da uradim?
BaDa

#331 Re: Wireless

Post by BaDa »

niko933 wrote:Moze li mi neko objasnit kako to da uradim?
lan kabal iz cisco modema u lan 1 od routera a drugi lan kabal u wan port od routera do racunara. udjes u browser kucas http://192.168.0.1/ i onda imas quick setup tu samo prati upute i to bi trebalo ti biti :) kad zavrsis sve iskljuci i modem i router i opet ukljuci... nakon toga bi trebao imati wifi
Qurajber

#332 Re: Wireless

Post by Qurajber »

BaDa wrote:
lan kabal iz cisco modema u lan 1 od routera a drugi lan kabal u wan port od routera do racunara. udjes u browser kucas http://192.168.0.1/ i onda imas quick setup tu samo prati upute i to bi trebalo ti biti :) kad zavrsis sve iskljuci i modem i router i opet ukljuci... nakon toga bi trebao imati wifi
Neće moći ako ne klonira mac adresu modema...
BaDa

#333 Re: Wireless

Post by BaDa »

Qurajber wrote:
BaDa wrote:
Neće moći ako ne klonira mac adresu modema...
hmm a kako ja nisam morao klonirati?? imam isto cisco modem 2100 od telemacha i tp link doduse kod mene TL-WR340G ali ipak mislim da bi mogao po ovom sto sam ja napisao :)
neo7

#334 Re: Wireless

Post by neo7 »

Kod telemacha nije potrebno klonirati mac adresu..mozda kod HS-a. Isto imam cisco + tp link i radi bez problema!
BaDa

#335 Re: Wireless

Post by BaDa »

neo7 wrote:Kod telemacha nije potrebno klonirati mac adresu..mozda kod HS-a. Isto imam cisco + tp link i radi bez problema!
eh onda je vrlo moguce ako je na hs-u ali cim govori da ima cisco modem onda je telemach jer hs nudi motoroline modeme!
Nermin_BH

#336 Re: Wireless

Post by Nermin_BH »

Da li je neko testirao ovo ?

http://www.ebay.com/itm/Brand-New-66000 ... 2a1bdf07b6

oko 160dB signal zajedno :dance:
Qurajber

#337 Re: Wireless

Post by Qurajber »

BaDa wrote:
neo7 wrote:Kod telemacha nije potrebno klonirati mac adresu..mozda kod HS-a. Isto imam cisco + tp link i radi bez problema!
eh onda je vrlo moguce ako je na hs-u ali cim govori da ima cisco modem onda je telemach jer hs nudi motoroline modeme!
Onda to nije do provajdera nego do vrste rutera.Ja koristim telemah internet. Kod mene je D-Link DIR 600 ruter i ne mogu izaći na internet dok ne kloniram mac adresu....

Kada već spominjete hs, odavno oni isporučuju cisko modeme a pozitivno sam se iznenadio kada sam vidio da ih ne moramo više zvati nakon konfigurisanja rutera da bi oni sa servera restartovali modem i ruter...Dovoljno je na licu mjesta on-off i sve legne kako treba....Prije odem na adresu konfigurišem mrežu za 5 minuta i onda njih pola sata zovem da to završe...
niko933

#338 Re: Wireless

Post by niko933 »

Koristim HS kablovski internet i njihov modem cisco 2100
holowey

#339 Re: Wireless

Post by holowey »

Nermin_BH wrote:Da li je neko testirao ovo ?

3000mW snage?????? ne znam koliko je to legalno cak i kod nas... cini mi se da do 100mW sve ok, a da za preko moras traziti dozvole za emitovanje zbog moguceg uticaja na druge predajnike u okolini...
Nermin_BH

#340 Re: Wireless

Post by Nermin_BH »

holowey wrote:

3000mW snage?????? ne znam koliko je to legalno cak i kod nas... cini mi se da do 100mW sve ok, a da za preko moras traziti dozvole za emitovanje zbog moguceg uticaja na druge predajnike u okolini...
Kakva dozvola za wireless jesi lud, ovo skopcas i kreiras ad hoc i odes u grad spojis se na svoj net hahaha

Sent from my MT11i using Tapatalk 2 Beta-6
Nermin_BH

#341 Re: Wireless

Post by Nermin_BH »

holowey wrote:

Kakva dozvola za wireless jesi lud, ovo skopcas i kreiras ad hoc i odes u grad spojis se na svoj net hahaha

neo7

#342 Re: Wireless

Post by neo7 »

Rekao je dozvolu zbog emiovanja snage/signala. Nebitno sta je to....

Mozes li pojasniti kako bi se spojio s mobitelom u gradu ? Pretpostavljam da je udaljenost izmedju 5-10 kilometara. Mislis da bi ovo pokrilo signalom ili ?
niko933

#343 Re: Wireless

Post by niko933 »

Moze li mi neko rec da li je WLAN USB i wireless kartica za PC isto.NA racunaru nemam wirelessa, da li mogu da kupim nesto od ovo dvoje pa da imam wireless na PC.i koje je bolje da li USB ili kartica
Qurajber

#344 Re: Wireless

Post by Qurajber »

niko933 wrote:Moze li mi neko rec da li je WLAN USB i wireless kartica za PC isto.NA racunaru nemam wirelessa, da li mogu da kupim nesto od ovo dvoje pa da imam wireless na PC.i koje je bolje da li USB ili kartica

WLAN USB je po meni bolji jer ga možeš u svakom trenutku staviti na đep i priključiti na drugi računar....Sa USB-om dolazi i kabal pa ga možeš postaviti na vrh monitora radi boljeg signala dok antenica PC Wireless kartice ostaje iza računara i samim tim ima i lošiji prijem signala....
Nermin_BH

#345 Re: Wireless

Post by Nermin_BH »

neo7 wrote:Rekao je dozvolu zbog emiovanja snage/signala. Nebitno sta je to....

Mozes li pojasniti kako bi se spojio s mobitelom u gradu ? Pretpostavljam da je udaljenost izmedju 5-10 kilometara. Mislis da bi ovo pokrilo signalom ili ?
Nisam mislio da zivis na ilidzi a hvatas na carsjji, preko 160dB razmisli.
niko933

#346 Re: Wireless

Post by niko933 »

Qurajber wrote:

Pokusavo sam nesto na ruteru, na drugom racunaru mi je vidljiva "mreza" koju sam ja napravio ali nemogu da unidem pise da ima neki problem.U cemu je fol?
kojeime

#347 Re: Wireless

Post by kojeime »

Nermin_BH wrote:
holowey wrote:

Cuj kakva dozvola. Procitaj malo propise, za privatnu upotrebu uredjaja za koje nije potrebna dozvola ministarstva (Ministarstvo saobracaja cini mi se) je osim frekvencije odredjena i maksimalna snaga. Na primjer za Voki-Toki je cini mi se 0,4W. Uredjaji vece snage, cak i ako zadovljavaju odredbe frekvencije i cak i ako su za privatnu civilnu upotrebu (na primjer CB radio stanice) moraju dobiti dozvolu ministarstva.
Eborg

#348 Re: Wireless

Post by Eborg »

Imam wireless router i volio bih pojacati signal u jednom dijelu objekta jer ga tamo nema. Da li trebam kupiti isti takav pa praviti bridge koji ce hvatati signal i "produzavati" ga dalje ili imaju neke antene koje sluze kao pojacivaci, da ne moram stavljati citav novi router?
holowey

#349 Re: Wireless

Post by holowey »

Eborg wrote:Imam wireless router i volio bih pojacati signal u jednom dijelu objekta jer ga tamo nema. Da li trebam kupiti isti takav pa praviti bridge koji ce hvatati signal i "produzavati" ga dalje ili imaju neke antene koje sluze kao pojacivaci, da ne moram stavljati citav novi router?
to sve zavisi od rutera, objekta, materijala od kojih je objekat radjen, pozicioniranja rutera u objektu, ometanja signala (mikrovalne, bezzicni telefoni, bezzicne sigurnosne kamere, itd)...

da li ti ruter ima antenu koja se moze skidati? jaca omni antena sa pozicioniranjem u centralnom dijelu objekta bi mozda mogla rijesiti stvar...
bigmaster111

#350 Re: Wireless

Post by bigmaster111 »

molim dobre drugare za pomoc,kupio sam wifly-city karticu 30g i sad hocu da je spojim na laptop,ali ne ide ,laptop mi javlja da nema instaliranih drivera,a ja sa karticom sam samo dobio program beini,sta da radim pomagajte,molim vas
Post Reply