Wireless - belaj :)

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

User avatar
FreeSol
Posts: 768
Joined: 13/06/2011 10:16
Location: +43° 49' 31.31", +18° 20' 6.00"

Wireless - belaj :)

Post by FreeSol » 03/09/2011 17:59

Kako da nastimam da mi wireless radi bez spajanja preko ip adresa sa routerom. Imam ADSL Paradigm modem, spojen na TP Link router, medjutim, moram se preko ip adresa spajati. Dok je samo laptop bio na mrezi, radilo je normalno, ali kako sam drugi pc spojio mora sve ici preko IP adresa da bi radilo.

Kako ovo da rijesim, ne mogu ni s telefonom da se nakacim :-) :run:


Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

Re: Wireless - belaj :)

Post by Miro Spiro » 03/09/2011 19:44

Udjes u ruter preko browsera ukucasvsi 192.168.1.1 najcesce( pogledas s donje strane rutera koja ti je adresa tu ti pise i username i pasword koji ce ti traziti za ulazak .Najcesce je admin username i admin pasword.).Nakon toga na TP Linku odes na network i onda na WAN sve ti se nalazi sa lijeve strane.Nakon toga odaberes PPPoE i uneses svoj username i pasword.Nakon toga restartujes modem i ruter ( ne zaboravi da spasis postavke koje si napravio) i voila.
Wireles odaberes mix protokol i također uneses svoj pasword ( nemoj zaboraviti da promijenis username i pasword za sam ruter.

Prije svega UTP kabl sa porta 1 Paradigma prikljucis na WAN port TP Linka.

Nadam se da sam pomogao

User avatar
FreeSol
Posts: 768
Joined: 13/06/2011 10:16
Location: +43° 49' 31.31", +18° 20' 6.00"

Re: Wireless - belaj :)

Post by FreeSol » 03/09/2011 19:54

Miro Spiro wrote:Udjes u ruter preko browsera ukucasvsi 192.168.1.1 najcesce( pogledas s donje strane rutera koja ti je adresa tu ti pise i username i pasword koji ce ti traziti za ulazak .Najcesce je admin username i admin pasword.).Nakon toga na TP Linku odes na network i onda na WAN sve ti se nalazi sa lijeve strane.Nakon toga odaberes PPPoE i uneses svoj username i pasword.Nakon toga restartujes modem i ruter ( ne zaboravi da spasis postavke koje si napravio) i voila.
Wireles odaberes mix protokol i također uneses svoj pasword ( nemoj zaboraviti da promijenis username i pasword za sam ruter.

Prije svega UTP kabl sa porta 1 Paradigma prikljucis na WAN port TP Linka.

Nadam se da sam pomogao


Nisi ti dobro procitao.

Meni radi wireless normalno, ja sam to napravio prije godinu dana, ali fazon je kad hocu vise od 2 racunara na mrezu da nakacim moram kucati ip adrese na ostalim da se moze konektovati. To je meni problem. Zato hocu da vidim kako da nastimam da cim neko npr. dodje da ima pristup wirelessu, bez tih zajebancija. :)

User avatar
gentoo
System
Posts: 1477
Joined: 05/01/2008 12:10
Location: Ze
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times
Contact:

Re: Wireless - belaj :)

Post by gentoo » 03/09/2011 19:56

Ukljuci DHCP u postavkama routera.. Na racunarima postavi ono "automatic" konfigurisanje mreze

User avatar
FreeSol
Posts: 768
Joined: 13/06/2011 10:16
Location: +43° 49' 31.31", +18° 20' 6.00"

Re: Wireless - belaj :)

Post by FreeSol » 03/09/2011 20:00

gentoo wrote:Ukljuci DHCP u postavkama routera.. Na racunarima postavi ono "automatic" konfigurisanje mreze

gdje da nadjem to automatsko konfigurisanje na win7? :-?

Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

Re: Wireless - belaj :)

Post by Miro Spiro » 03/09/2011 20:26

Kad udjes u ruter sa lijeve strane imas DHCP udjes na njega i kliknes enable.

Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

Re: Wireless - belaj :)

Post by Miro Spiro » 03/09/2011 20:32

Na win 7 kliknes na mrezu i otvoris network and sharing center nakon toga s lijeve strane change network setting a zatim desni klik propertis.Nakon toga internet protocol 4 TCP/IPv4 i dvostuki klik na general kartici kliknes obtain an IP adress automatically i takodjer obtain DNS server automatically onda OK i voila.

User avatar
FreeSol
Posts: 768
Joined: 13/06/2011 10:16
Location: +43° 49' 31.31", +18° 20' 6.00"

Re: Wireless - belaj :)

Post by FreeSol » 03/09/2011 21:02

Miro Spiro wrote:Na win 7 kliknes na mrezu i otvoris network and sharing center nakon toga s lijeve strane change network setting a zatim desni klik propertis.Nakon toga internet protocol 4 TCP/IPv4 i dvostuki klik na general kartici kliknes obtain an IP adress automatically i takodjer obtain DNS server automatically onda OK i voila.


Uradim to, izbrisem ip adrese, i nema sanse se konektovati, DHCP nastimao na enable, sve uradio i ne radi. Ovo sam ja pokusavao i prije praviti i pukne mi jednom film i na IP adrese postavim komplet mrezu.

Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

Re: Wireless - belaj :)

Post by Miro Spiro » 03/09/2011 22:30

Cek kakve IP brises samo enable, obtain i restart svega i treba raditi ako ti je PPPoE namjesten

User avatar
FreeSol
Posts: 768
Joined: 13/06/2011 10:16
Location: +43° 49' 31.31", +18° 20' 6.00"

Re: Wireless - belaj :)

Post by FreeSol » 03/09/2011 22:42

Miro Spiro wrote:Cek kakve IP brises samo enable, obtain i restart svega i treba raditi ako ti je PPPoE namjesten

Ma znam ja sta ti govoris, jasno je meni to. Uradim to, ali ne ide. Sve je podeseno, samo je fazon sto kad tako uradim k'o sto ti govoris nema sanse da konekcija radi. To je problem meni i prije bio. Sad je fazon sto moram da unesem ispod to obtain IP adresu routera da bih mogao internet koristiti. Jer drugacije nece kad su 2 racunara na mrezi.

Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

Re: Wireless - belaj :)

Post by Miro Spiro » 03/09/2011 22:46

Hajdemo ovako

1. Da li ti je na modemu ista namjestano tj da li je u ruter ili bridge modu.

2. Da li ti je na ruteru namjestan PPPoE .

3. Sto kaze kartica na PC-u da li kaze low connectivity or no connectivity i ima znak upozorenja ili nesto drugo

User avatar
FreeSol
Posts: 768
Joined: 13/06/2011 10:16
Location: +43° 49' 31.31", +18° 20' 6.00"

Re: Wireless - belaj :)

Post by FreeSol » 03/09/2011 22:50

Miro Spiro wrote:Hajdemo ovako

1. Da li ti je na modemu ista namjestano tj da li je u ruter ili bridge modu.

2. Da li ti je na ruteru namjestan PPPoE .

3. Sto kaze kartica na PC-u da li kaze low connectivity or no connectivity i ima znak upozorenja ili nesto drugo


1. cini mi se da je router, jer nisam nikad prebacivao u bridge mode

2. jeste odavno :)

3. na laptopu kad uradim po tvojim postavkama izbaci samo nesto unable to connect i to je to, onda nema sanse se konektovati, cim kliknem odmah mi taj prozorcic izbaci.

Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

Re: Wireless - belaj :)

Post by Miro Spiro » 03/09/2011 22:52

cek da li ti imas ikonicu BH telecom ili ADSL na desktopu pa se preko nje konetujes tako sto kliknes na nju ili ne.Jer ne kontam sto moras kliknuti jer cim ti je ukljucen DHCP i automatsko povlacenje IP odmah se po paljenju racunara konektujes nema nikakvog kliktanja.

User avatar
FreeSol
Posts: 768
Joined: 13/06/2011 10:16
Location: +43° 49' 31.31", +18° 20' 6.00"

Re: Wireless - belaj :)

Post by FreeSol » 03/09/2011 23:20

Miro Spiro wrote:cek da li ti imas ikonicu BH telecom ili ADSL na desktopu pa se preko nje konetujes tako sto kliknes na nju ili ne.Jer ne kontam sto moras kliknuti jer cim ti je ukljucen DHCP i automatsko povlacenje IP odmah se po paljenju racunara konektujes nema nikakvog kliktanja.


Vidim ja nisi ti mene skontao. Evo ovako, ja sam davno napravio wireless konekciju za laptop, prije mozda 1-2 godine, nastimao PPPoE u postavkama routera, nastimao automatsko konektovanje, znaci bez ikonice adsl, cim upalim laptop konektovan sam. Znaci kad ne radi konekcija, kad ima nekih problema, iskoci prozor iz desnog donjeg coska, pojavi se nekad zuti trokutic, nekad crveni x ako je ugasena, ili ona zuta zvjezdica ako nisam uopste konektovan nekim slucajem.

Part II:

Kad uradim po tvojim postavkama ili defaultu, ono sto se desi jeste da se otvori prozorcic iz donjeg desnog coska, i stoji zuta zvjezdica, kad kliknem na nju da se konektuje izbaci mi Unable to connect to network, ili nesto slicno.
Znaci, kad stavim automatic obtain... i ne radi konekcija, nema nikakvog odziva, jedino taj mali prozorcic sto mi kaze da nije u stanju da se konektuje. Valjda sam sad pojasnio, mozda su mi maloprije postovi bili komplikovani :)

Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

Re: Wireless - belaj :)

Post by Miro Spiro » 03/09/2011 23:26

Znaci ovako preostaje ti 2 stvari

1. da zoves nekoga ko se bolje razumije jer ovako ne moze preko foruma.

2. da uradis reset na tvorničke postavke rutera pa onda onovo da kreiras sve iz pocetka

P.S

Da li se laptop preko LAN kabla automatski spaja na net ako ga direktno spojis na modem a isto tako i na ruter. Na taj nacin mozemo da iskljucimo potpuno DHCP i PPPoe a onda da obratimo paznju samo na wirelles.

User avatar
FreeSol
Posts: 768
Joined: 13/06/2011 10:16
Location: +43° 49' 31.31", +18° 20' 6.00"

Re: Wireless - belaj :)

Post by FreeSol » 03/09/2011 23:34

Miro Spiro wrote:Znaci ovako preostaje ti 2 stvari

1. da zoves nekoga ko se bolje razumije jer ovako ne moze preko foruma.

2. da uradis reset na tvorničke postavke rutera pa onda onovo da kreiras sve iz pocetka

P.S

Da li se laptop preko LAN kabla automatski spaja na net ako ga direktno spojis na modem a isto tako i na ruter. Na taj nacin mozemo da iskljucimo potpuno DHCP i PPPoe a onda da obratimo paznju samo na wirelles.


1. ma razumijem se i ja u ovo, ne znam broj koliko sam racunara umrezio, ali je fazon sto wireless zeza. Dosta raje se zali na to da imaju problem kad win7 i xp pokusavaju na jednu mrezu postaviti.

2. radio sam to sve davno, nista nije urodilo plodom

Preko LAN kabla se nije spajao sam, konektovao sam se ono "rucno" stavljao ikonicu adsl konekcije i preko nje se konektovao, a kad sam ruter uzeo onda sam stavio automatski da se konektuje u postavkama. Kad spajam router i laptop ide direktno :)

User avatar
casper_
Posts: 1096
Joined: 24/06/2010 12:26

Re: Wireless - belaj :)

Post by casper_ » 03/09/2011 23:34

i mene zeza d link..
sve nastimam i lad se trebam konektovat izbaci mi

Image

a pojma nemam gdje je taj kljuc

User avatar
FreeSol
Posts: 768
Joined: 13/06/2011 10:16
Location: +43° 49' 31.31", +18° 20' 6.00"

Re: Wireless - belaj :)

Post by FreeSol » 03/09/2011 23:37

casper_ wrote:i mene zeza d link..
sve nastimam i lad se trebam konektovat izbaci mi

Image

a pojma nemam gdje je taj kljuc


To ti je kljuc od pocetne konekcije sto si pravio, odnosno sifra za konektovanje :)

Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

Re: Wireless - belaj :)

Post by Miro Spiro » 03/09/2011 23:38

Odes na ruter i pod wireles konekcijom ti treba da bude pasword koji si stavio za WLAN

Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

Re: Wireless - belaj :)

Post by Miro Spiro » 03/09/2011 23:40

Gledaj meni na mrezi WLAN radi XP,7,Linux i Lion MacOS tako da kad se dobro nastima nema problema.

Sto se tice DLinka ima problema sa spajanjem ali sa iPhonom,iPadom itd. zbog servisa koji postoji samo kod Dlinka ali i to se da srediti .

Kod tebe ja mislim da nije problem do rutera vec do konfiguracije te zbog toga zeza.

mrgreen
Posts: 1084
Joined: 12/05/2008 21:11
Has thanked: 1 time

Re: Wireless - belaj :)

Post by mrgreen » 03/09/2011 23:41

najlakse napraviti fizicki reset. dhcp je automatski postavljen, konfigurisi ispocetka pppoe, ssid, sigurnost, i odaberi na drugom racunaru da se konektuje uz unos passphrasea onog. trebalo bi radit :|
Last edited by mrgreen on 03/09/2011 23:48, edited 1 time in total.

User avatar
casper_
Posts: 1096
Joined: 24/06/2010 12:26

Re: Wireless - belaj :)

Post by casper_ » 03/09/2011 23:41

FreeSol wrote:
casper_ wrote:i mene zeza d link..
sve nastimam i lad se trebam konektovat izbaci mi

Image

a pojma nemam gdje je taj kljuc


To ti je kljuc od pocetne konekcije sto si pravio, odnosno sifra za konektovanje :)



sifra za konekciju

pojma nemam ili sam tup...

User avatar
FreeSol
Posts: 768
Joined: 13/06/2011 10:16
Location: +43° 49' 31.31", +18° 20' 6.00"

Re: Wireless - belaj :)

Post by FreeSol » 03/09/2011 23:47

casper_ wrote:
FreeSol wrote:
casper_ wrote:i mene zeza d link..
sve nastimam i lad se trebam konektovat izbaci mi

Image

a pojma nemam gdje je taj kljuc


To ti je kljuc od pocetne konekcije sto si pravio, odnosno sifra za konektovanje :)



sifra za konekciju

pojma nemam ili sam tup...


Klikni na tu konekciju sto si napravio desnim klikom, idi properties, pise ti Network Security Key i imas ispod Show Characters ako si na win7.

User avatar
casper_
Posts: 1096
Joined: 24/06/2010 12:26

Re: Wireless - belaj :)

Post by casper_ » 03/09/2011 23:52

ev probat cu ...valja mi opet sad sve spajati

User avatar
casper_
Posts: 1096
Joined: 24/06/2010 12:26

Re: Wireless - belaj :)

Post by casper_ » 04/09/2011 00:42

sra.nje.....ovo je totalna zavrzlama...
prodajem ruter

Post Reply