E bravoLisa Ann za dobar san
WiFi - kako pojacati signal ?
Moderator: Benq
- aCme
#26 Re: WiFi - kako pojacati signal ?
-
Eborg
#27 Re: WiFi - kako pojacati signal ?
Mislim da je najbolje rješenje WiFi extender ali kod nas nema to u prodaji, barem gdje sam ja tražio.
-
satale
#28 Re: WiFi - kako pojacati signal ?
Koji tp link model je tacno u pitanju, i koju brzinu neta imas ?
-
scooby-doo
#29 Re: AW: WiFi - kako pojacati signal ?
Slicno jeste, oboje ide na stekdozu.. Samo sto ti vec imas wlan tu gdje ti je router.. A ovo ti dodje kao ethernet, direktno preko zice sa 99% ucinkom. Signal bi se opet i preko repeatora malo vise gubio nego preko zice. Sa tim da neke verzije dlan imaju i wirelles i zicu za pristekati..Walter991 wrote:A je li to isto sto i repeater ?scooby-doo wrote:Recemo da je DLAN Wlan tacno duplo skuplji od drugog routera, 2x skuplje od duplih velikih antena kao pojacivaca signala.. Prednost je sto ti se ne moze vise kroz signal izgubiti brzina nego je ona 99% maximuma. U stekdozu i rijesen problem za sva vremena
Pricao sam sa likom koji radi u telecomu , i rekao mi je da mi nikakav dodatni router ili antena nece pomoci jer su mi zidovi u stanu previse debeli , a dnevni boravak se ne nalazi ispod sobe u kojoj mi je router tako da se wifi signal tesko probija kroz sve te silne zidove.
Malo je skuplje ali je rijesenje bez daljnjeg!
- Walter991
#30 Re: AW: WiFi - kako pojacati signal ?
A znas li mozda gdje se to ima kupiti u Sarajevu ?scooby-doo wrote:Slicno jeste, oboje ide na stekdozu.. Samo sto ti vec imas wlan tu gdje ti je router.. A ovo ti dodje kao ethernet, direktno preko zice sa 99% ucinkom. Signal bi se opet i preko repeatora malo vise gubio nego preko zice. Sa tim da neke verzije dlan imaju i wirelles i zicu za pristekati..
Malo je skuplje ali je rijesenje bez daljnjeg!
-
missko
- Qler
#32 Re: WiFi - kako pojacati signal ?
A gdje se ova prodavnica nalazi u Sarajevu?
-
missko
#33 Re: AW: WiFi - kako pojacati signal ?
Ovako je dostupno svugdje pa i u SarajevuQler wrote:
A gdje se ova prodavnica nalazi u Sarajevu?
Gesendet von meinem GT-I9505 mit Tapatalk
- Qler
#34 Re: WiFi - kako pojacati signal ?
Pa covjek je pitao gdje u Sarajevu, mogli su mu dati linkove na milion stranica koje dostavljaju u BiH, ali to nije bilo pitanje...
-
missko
#35 Re: AW: WiFi - kako pojacati signal ?
On nije prvo znao sta mu treba a link mu sluzi da vidi kako to izgleda i koliko kosta i uporediQler wrote:Pa covjek je pitao gdje u Sarajevu, mogli su mu dati linkove na milion stranica koje dostavljaju u BiH, ali to nije bilo pitanje...
Gesendet von meinem GT-I9505 mit Tapatalk
-
Nermin_BH
#36 Re: WiFi - kako pojacati signal ?
Al ga komplikujete, kupi wireless router koji ima repeater i stavis ga u dnevnu, i bit ce ti signal pun stalno a i po ostalim dijelovima kuce. Ako preko mob-a imas 1 crtu signal, onda ce repeater primati signal 2-3 crte jer on ima vecu antenu, i onda ce slati signal dalje. Za repeater je dovoljno samo 1 crta da signal saljea dalje. Znaci on hvata taj wifi sa 1 crtom i salje dalje gdje ces imati pun signal. Preporucujem ti da kupis tl-wa5110g, jer ima jaku izlaznu snagu. Pogledaj iskustva
http://itsvet.com/proizvod/tp-link-tl-w ... er/317/344
Ako se odlucis za njega napisi pa da nađemo gdje ces ga kupiti, jer ga je jako teško naći. Pusti ove gluposti sa kablovima to ce te duplo skuplje doci.
Ako se odlucis za njega napisi pa da nađemo gdje ces ga kupiti, jer ga je jako teško naći. Pusti ove gluposti sa kablovima to ce te duplo skuplje doci.
Last edited by Nermin_BH on 23/01/2014 15:53, edited 1 time in total.
- alibegoa
#37 Re: WiFi - kako pojacati signal ?
Rekoh kupio ga u uniexpertu u importanneu.Eborg wrote:Mislim da je najbolje rješenje WiFi extender ali kod nas nema to u prodaji, barem gdje sam ja tražio.
Imaju i ovo sto se spominje za stegdoze ali extender mi je bolji.
Ekstender ustekao u sredinu stana, pritisnuo dva dugmeta i sad imam puni signal u cijelom stanu. Mislim da se moze ici ekstender na ekstender i pokriti visespratna kuca po potrebi
- Walter991
#38 Re: WiFi - kako pojacati signal ?
Ali moram ga kablovima sprovest do dnevne , zar nije prakticniji repeater koji se samo usteka u uticnicu ?Nermin_BH wrote:Al ga komplikujete, kupi wireless router koji ima repeater i stavis ga u dnevnu, i bit ce ti signal pun stalno a i po ostalim dijelovima kuce. Ako preko mob-a imas 1 crtu signal, onda ce repeater primati signal 2-3 crte jer on ima vecu antenu, i onda ce slati signal dalje. Za repeater je dovoljno samo 1 crta da signal saljea dalje. Znaci on hvata taj wifi sa 1 crtom i salje dalje gdje ces imati pun signal. Preporucujem ti da kupis tl-wa5110g, jer ima jaku izlaznu snagu. Pogledaj iskustva
-
adincebic
#39 Re: WiFi - kako pojacati signal ?
Oj komplikacije. Pa uradi ovo sto ti covjek kaze da uzmes router sa repeaterom. Stavi ga gdje mozes ne mora u dnevnu. Sto si bukvalista.
Il kupi access point pa ce biti i viska signala
Sent from...
Il kupi access point pa ce biti i viska signala
Sent from...
-
Nermin_BH
#40 Re: WiFi - kako pojacati signal ?
I repeater samo ustekas u uticnicu nikakvi ti drugi kablovi ne trebaju. Samo ti treba jedan ethernet kabal da spojis na router dok ga podesis. Jer on bezicno prima signal i salje dalje znaci samo treba izvor struje.
-
Djubre_
#41 Re: WiFi - kako pojacati signal ?
Koliko je para taj repeater?
Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
- Walter991
#42 Re: WiFi - kako pojacati signal ?
Aha , kontamNermin_BH wrote:I repeater samo ustekas u uticnicu nikakvi ti drugi kablovi ne trebaju. Samo ti treba jedan ethernet kabal da spojis na router dok ga podesis. Jer on bezicno prima signal i salje dalje znaci samo treba izvor struje.
-
chupacabra
#43 Re: WiFi - kako pojacati signal ?
Pretpostavljam da se trazi jeftino rjesenje. Skoro svaki TP-Link ruter podrzava WDS (Wireless Distribution System) konfiguraciju, gdje se bez problema moze napraviti da drugi ruter ustvari djeluje kao repeater signala glavnog rutera. Konfiguracija je jednostavna, a jedina mana je sto se prepolovi "bandwidth" to jest umjesto 300 Mbps sa jednim repeaterom dobijes 150 Mbps (pola manje).
Druga opcija je veca antena u slucaju da antena nije fiksna, to jest da se moze zamijeniti. Antena od 9 dbi na svakom od portova ce dati dodatnu jacinu signalu.
Treca i najskuplja opcija je "range extender" to jest sprava koja je ustvari antena sa integralnim elektronskim pojacalom koja najbolje pojacava signal.
Ima jos jedna opcija, koja je skupa, ali veoma efikasna, a ja je imam. Koristiti "powerline adapter" to jest ono cudo sto transferira ethernet signal preko strujnih zica, i efektivno postaje kao nevidljivi ethernet kabal. Ukljuciti ga u uticnicu u dio kuce gdje nema signala i na njega prikljuciti drugi ruter konfigurisan kao WAP (Wireless Access Point) sa istim SSID imenom kao i prvi ruter. Sa tim se moze napraviti mreza koja pokriva cijelo podrucje bez wifi signala. Isti SSID je potreban da se klijenti automatski prebacuju ili na wifi glavnog rutera ili na wifi WAP-a bez trazenja sifre i biranja nove wifi mreze.
Prva opcija je najjeftnija i najlaksa.
Druga opcija je veca antena u slucaju da antena nije fiksna, to jest da se moze zamijeniti. Antena od 9 dbi na svakom od portova ce dati dodatnu jacinu signalu.
Treca i najskuplja opcija je "range extender" to jest sprava koja je ustvari antena sa integralnim elektronskim pojacalom koja najbolje pojacava signal.
Ima jos jedna opcija, koja je skupa, ali veoma efikasna, a ja je imam. Koristiti "powerline adapter" to jest ono cudo sto transferira ethernet signal preko strujnih zica, i efektivno postaje kao nevidljivi ethernet kabal. Ukljuciti ga u uticnicu u dio kuce gdje nema signala i na njega prikljuciti drugi ruter konfigurisan kao WAP (Wireless Access Point) sa istim SSID imenom kao i prvi ruter. Sa tim se moze napraviti mreza koja pokriva cijelo podrucje bez wifi signala. Isti SSID je potreban da se klijenti automatski prebacuju ili na wifi glavnog rutera ili na wifi WAP-a bez trazenja sifre i biranja nove wifi mreze.
Prva opcija je najjeftnija i najlaksa.
-
chupacabra
#44 Re: WiFi - kako pojacati signal ?
Repeater je puno skuplji od jeftinijih TP-Link rutera. Svaki TP-link ruter se moze konfigurisati kao repeater ako se konfigurise sa WDS.Nermin_BH wrote:I repeater samo ustekas u uticnicu nikakvi ti drugi kablovi ne trebaju. Samo ti treba jedan ethernet kabal da spojis na router dok ga podesis. Jer on bezicno prima signal i salje dalje znaci samo treba izvor struje.
http://www.tp-link.com/en/article/?faqid=227
- alibegoa
#45 Re: WiFi - kako pojacati signal ?
Range extender jeste skuplji od najjeftinijih tp link routera, moj tp link extender kojeg sam kupio u uniexpertu u importanneu je koštao 70km dakle samo nekih 30km skuplji od routera.
Imao sam ja prije router i to bolji od tplinka kao repeater ali signal je neuporedivo bolji sa extenderom.
Posao je drugi router podesiti kao repeater, zauzima više prostora, i imaš dvije wifi mreže na kraju, a za konfiguraciju extendera ne treba ni kabal nego samo pritisak na jedno dugme na glavnom routeru i jedno na repeateru i sve je jedna jedinstvena mreža.
Imao sam ja prije router i to bolji od tplinka kao repeater ali signal je neuporedivo bolji sa extenderom.
Posao je drugi router podesiti kao repeater, zauzima više prostora, i imaš dvije wifi mreže na kraju, a za konfiguraciju extendera ne treba ni kabal nego samo pritisak na jedno dugme na glavnom routeru i jedno na repeateru i sve je jedna jedinstvena mreža.
-
Eborg
#46 Re: WiFi - kako pojacati signal ?
Koji je extender u pitanju, neki TP Link?
- alibegoa
#47 Re: WiFi - kako pojacati signal ?
TP Link TL-WA750REEborg wrote:Koji je extender u pitanju, neki TP Link?
-
Nermin_BH
#48 Re: Odg: WiFi - kako pojacati signal ?
Upravu si ali ne zaboravi ako podesi wds onda vise nece moci hvatati signal routera nego ce samo internet biti na ethernet portovima. Ja kad sam podesio da radi wds izgubio sam signalog eoutera samo sam imao internet preko kabla. Repeater moze napraviti da ostane isti SSID.chupacabra wrote:Repeater je puno skuplji od jeftinijih TP-Link rutera. Svaki TP-link ruter se moze konfigurisati kao repeater ako se konfigurise sa WDS.Nermin_BH wrote:I repeater samo ustekas u uticnicu nikakvi ti drugi kablovi ne trebaju. Samo ti treba jedan ethernet kabal da spojis na router dok ga podesis. Jer on bezicno prima signal i salje dalje znaci samo treba izvor struje.
http://www.tp-link.com/en/article/?faqid=227
http://www.youtube.com/watch?v=VWhXzgWtkG8
@Valter: pogledat cu sutra gdje se moze nabaviti taj router pa javim.
-
chupacabra
#49 Re: WiFi - kako pojacati signal ?
Ili ja tebe ne razumijem ili si ti nesto pobrkao. Ako si u WDS konfiguraciji izgubio wireless signal onda nisi napravio WDS. Cijela svrha WDS sistema je da se pokrije wifi sa vise noda u mreži to jest routera-repeatera ali sa žrtvovanjem brzine, jer dodavanje svakog usporava wireless mrezu za pola. Ovo sto si gore naveo nije WDS. Ja sam jednom bio napravio WDS sa dva routera i pokrivao je cijelu kuću. Nije mi se jedino sviđalo sto sam sa dva routera prepolovio brzini sa 300 na 150 mbps. Zato je "signal extender" bolji jer ne smanjuje brzinu, samo pojačava signal.
Sent from my SGH-M919 using Tapatalk
Sent from my SGH-M919 using Tapatalk
- alibegoa
#50 Re: WiFi - kako pojacati signal ?
Ovo sa istim ssid na repeateru da ali se meni prikazivalo kao dvije mreze sa istim imenom. Dakle mozes se u prostoriji zakaciti za router koji u toj prostoriji ima slabiji signal ako ne obratis paznju na jacinu signala. Extender je samo jedna mreza.