WELCOME to EU
- DaysleepeR
#26 Re: WELCOME to EU
u EU nema fabrika, sve se seli na daleki istok jer je po EU standardima preskupo velikim kompanijama placati tvornickog radnika
neusporedivo jeftinije im je da placaju radnike u Kini
trebamo prestati sanjati o fabrikama u ovoj državi
budućnost su mala i srednja preduzeća koja trguju robom koja se proizvodi u Kini
takvih firmi u BiH već ima popriličan broj
Hint: Bira DVD, TV i Audio program pored toga sto pise made in BiH komplet je napravljen u Kini - zasto? Jer je neuporedivo jeftinije
još važnije - koji političar na izborima bude obećavao fabrike - laže ili je neznalica - svejedno ne treba glasati za njega
neusporedivo jeftinije im je da placaju radnike u Kini
trebamo prestati sanjati o fabrikama u ovoj državi
budućnost su mala i srednja preduzeća koja trguju robom koja se proizvodi u Kini
takvih firmi u BiH već ima popriličan broj
Hint: Bira DVD, TV i Audio program pored toga sto pise made in BiH komplet je napravljen u Kini - zasto? Jer je neuporedivo jeftinije
još važnije - koji političar na izborima bude obećavao fabrike - laže ili je neznalica - svejedno ne treba glasati za njega
-
kijameta
#27 Re: WELCOM to EU
To boldirano,da mrzim 'europljane' je pod navodnicima,jer naravno ne mislim opcenito na stanovnike Evrope,naprimjer Jermene,Gruzijce,Azere,Ruse,Moldavce,Ukrajince koji su uglavnom divni ljudi.Nego na one koje nam prodaju muda pod bubrege,koji nam svoj imperijalizam,globalizam i svoje sebicne interese,prodaju pod humanizam i ljudska prava a u Evropi od Austrije do Skotske nema ljudskosti ni grama a humanizma jos manje.zastoqsviram wrote:svaka/i ti dala/o... sve potpisujem osim boldiranog, nisu oni krivi sto ih je sistem sveo na carli caplina iz modernih vremena. ove nase "europljane" treba motikom preko ledja, juce se zaklinjali u komunizam i nesvrstane danas u evropukijameta wrote:Razdoblje nasih zivota od 92-95 ce nam se ciniti kao prelijepa bajka u usporedbi sta nas ceka pod cizmom EU okupatora.
Mrzim EU i svakog 'europljana'![]()
![]()
![]()
![]()
Agresija i yugo-ratovi su plod EU kuhinje,cime su razbili Yugoslaviju,veliki savez juznih Slavena,koji im je bio jedina prepreka na kolonizaciji i porobljivanju ovih krajeva i danas poslije toga,gledano iz bosnjacke,moje perspektive,izbora nemamo ili cemo u EU ili ce nas fizicki unistiti,do zadnjega.
Zato nam nema druge nego pristati na njihovu okupaciju a mi smo i Turcima i Austrougarima i Njemcima pogledali u ledza a bili su mnogi mocniji od EU,pa cemo i njima.
Samo trebamo ne posustati i odgajati svoju djecu i unucad u mrznji prema svemu sto je servirano kao 'evropsko' od strane vlasnika EU.
-
mostarac
#28 Re: WELCOME to EU
samo cu ti reci ovo za nacionalno pitanje da si me pogresno shvatila. Ne bi se ja bavio rjesavanjem toga nego bi se ono utopilo samo od sebe u tolikom broju nacija i postalo bi besmisleno.sojka wrote:Kako ne mozes shvatiti da mi ne mozemo rjesiti problem jer cak i da budemo na tom putu "rjesenja" problema to nam se nece dozvoliti. Jugoslavija se nije raspala zbog nacionalizma nego jer je pocela da dozivljava ekonomsku ekspanziju. Znaci problem ne mozes rjesiti jer je on dizajniran sistem ovisnosti, a sve dok si ovisan on ima nacina i da te prisili da to i ostanes.
Kako vi ne shvatate da se covjek, ljudi, usavrsava, uce dok su zivi. Ma daj, sada mi reci da ste okupirani mozda? Jugoslavija se raspala iz mnogo faktora. Koliko nacionalizma imas na forumu? Cak si i sam rekao da bi trebao u prvi plan rjesavanje nacionalnog pitanja.Kako mozes zastupati cijelu BiH sa takvim stavom? Pa da-posebno raduje ljude koji se zalazu za bolju buducnost.
Pa da oni imaju slobodnu volju? Pogotovo BRD, Francuska....
Pomiri se s tim, a cini najbolje za sebe, buducnost.
A ti si meni se cini neka koja je ovdje na privremenom radu pa nas uci kako se drzi viljuska i noz
A OKUPIRANI SMO DEBELO. nema vise vojne okupacije, sad je finansijska i privredna. Prestale su vojske okupirat drzave i ucrtavat granice. Sad to rade kamate i banke i MMF i ostalo smece.
- krivorijek
#29 Re: Re:
Slazem se apsolutno. Osim u implicitnoj nadi da bi postkomunisticke zemlje mogle suradivati jedna s drugom. Njima treba bolan neko ko ces ih vodit i ko ce im govorit kako i sta, pa vidis i sam koliko je to sve jadno i izgubljeno.mostarac wrote:pa mislimo mi isto bola. I ja sam ZA jer nemamo izbora, a i da bude reda jer anarhija umara.krivorijek wrote:Ma nisam ni ja neki slijepi zagovarac EU. Svasta nesto je na stolu, a vecina ljudi (ukljucujuci i mene samog) ne zna sta je to sve zapravo na stolu. Razlog za to je u najvecoj mjeri i nesposobnost (a i interes) odgovornih da komuniciraju takve stvari (od, sto bi se reklo, vitalne vaznosti) 'obicnim' ljudima.
Jasno je da prikljucenje EU znaci neminovno i neka vrsta modernog robovlasnistva. 'Zapadnjaci' (kao) imaju tehnologiju i sisteme, a u nama se trazi jedan cutljivi, radnicki partner, koji ce odraditi posao za ove 'genijalne menaderske vizionare', koji ce ti na kraju zavrsenog posla reci (u odgovoru na pitanje: kako to da ti zaradujes ovoliko, a ja ni blizu): pa dobio si 100 EUR vise nego prosle godine, sta bi ti vise? I ja sam ti najmanje kriv sto ste vi toliko godina gurali nekakvu ekonomiju sto nije imala nikakvog izgleda za uspjeh, pa je na kraju i propala.
Jeste, sve to stima. Ali postoji i druga strana ugovora, a to je da se PRIJE SVEGA MORA NAPRAVITI RED u zemlji. I ja sam eto 'samo' zbog toga ZA.
A osim ('samo') toga, razmisli (u slucaju da se kaze NE toj EU) kako bi se ova nasa jaka i jedinstvena BiH ekonomski snasla u moru EU zemalja u susjedstvu!? Garant strasno kompetitivno. Evo, sad je prilika za one koji potezu paralele izmedu Svajcarske (neutralna bila i ostala) i BiH, pa da nesto progovore i o ovoj vrsti prezivljavanja.
Al kazem recimo da bi slavenska unija bila idealna. Recimo evo jedan glupi primjer:
1. Poljaci prave patike
2. Slovenci prave patike
3. Adidas pravi patike i zatvori ove dvije fabrike.
Eh u slavenskoj uniji ove dvije fabrike koje su tu negdje bi bile jedna drugoj konkurencija i poticale bi jedna drugu na razvoj al to bi bila pravedna trzisna utakmica jer su fabrike priblizno istog uslovno receno kvaliteta. Ovako uleti Adidas i potopi i jednu i drugu fabriku jer nema carina i doprinosa, a lova ode van Slovenije i Poljske. To je po meni legalizacija nelojalne konkurencije. Znaci za postkomunisticke zemlje bi mnogo bolja varijanta bila da su jedna drugoj konkurencija nego ulazak u bitku sa velikom britanijom i slicnim zemljama koja ce naravno rezultirati totalnim krahom, a ovako izmedju sebe smo mogli povuci jedni druge.
-
mostarac
#30 Re: WELCOME to EU
mislim da bi se skontali nekako i u svakom slucaju bi nam bilo mnogo bolje i korisnije tako nego u EU.
- sojka
#31 Re: WELCOME to EU
Vidi bona, ja nisam protiv saradnje i rada i slicno, ali sam protiv da ja jebenom svabi punim kasu, a da ne dobijam nista zauzvrat. EU nudi jedan jedini koncept a to je izrabljivanje i kolonizacija i apsolutno nista vise. Naravno i lud zna da se to vise ne provodi vojskom i kako su se nekad sirile carevine. Sad to uradi privreda. Ja nisam protiv udruzivanja i gore sam napisao da sam za drugu vrstu unije, ali udruziti se u nesto sto ce na kraju rezultovati tim da postajemo roblje nije pozitivno. EU je zlo, veliko zlo, ali nazalost nama je to nuzno zlo. Dakle niko ovdje ne bjezi od rada jer imam osjecaj da ti prilazis na taj nacin ovom problemu, a to znaci da prilazis sa predrasudama, al naravno da od tog rada hocu da i ja imam neke koristi, a EU to bas i ne nudi. Sistem kojim ide EU u novim clanicama je takav da povali kompletnu privredu a onda napravi plansku proizvodnju ( opet ponavljam da nam socijalisticka nasa nije valjala, al sad nam valja britanska i njemacka) onoga sta njima, a ne sta nama treba i uz sve to ima jeftinu radnu snagu o cijim socijalnim problemima brine neko drugi, tj. maticna drzava. Idealan sistem za kapitalistu koji su ovaj put napravili robove koje sak ne moraju ni hranit 
I onda ti meni prodajes pricu tipa koncept i zakon. Ovo je stvarna primjena tog koncepta i tog zakona[/quote]
Amen, ja ne prodajem nista-najmanje maglu.
Mislim da si ti taj koji prilazi sa predrasudama. Slovenci konji, Bugari ..mislim argumenti
su ti "zaostali". Keve mi-cista apologija. EU je dobar samo kada daje dzaba-humanitarac-, decko "Ni kod bake, nije dzaba."
" Onako balkanski da razumijes.
EU nudi ti ideje socijalnih uredjenja, olaksice radnicima i sl. ,prijedlozi dolaze upravo od susjeda.
Kapitalizam i EU siba.I tu se zalazu. Sa te strane stite slabije.
I onda ti meni prodajes pricu tipa koncept i zakon. Ovo je stvarna primjena tog koncepta i tog zakona[/quote]
Amen, ja ne prodajem nista-najmanje maglu.
Mislim da si ti taj koji prilazi sa predrasudama. Slovenci konji, Bugari ..mislim argumenti
su ti "zaostali". Keve mi-cista apologija. EU je dobar samo kada daje dzaba-humanitarac-, decko "Ni kod bake, nije dzaba."
EU nudi ti ideje socijalnih uredjenja, olaksice radnicima i sl. ,prijedlozi dolaze upravo od susjeda.
Last edited by sojka on 05/06/2008 14:10, edited 1 time in total.
- madner
#32 Re: WELCOME to EU
EU moze biti prilika a ne problem. Konkretno za auta ovo znaci da su ona auta sto su kostala 50000 nova, kostati 35000. To isto tako znaci da polovno nece biti 30000.
-
mostarac
#33 Re: WELCOME to EU
Balkanski, slovence zovemo kako hocemo, ne mjesaj se tusojka wrote: Amen, ja ne prodajem nista-najmanje maglu.![]()
su ti "zaostali". Keve mi-cista apologija. EU je dobar samo kada daje dzaba-humanitarac-, decko "Ni kod bake, nije dzaba."" Onako balkanski da razumijes.
EU nudi ti ideje socijalnih uredjenja, olaksice radnicima i sl. ,prijedlozi dolaze upravo od susjeda.![]()
Za Bugarsku si dobila argumente i ona je uzeta samo kao primjer
EU ne nudi nista i nudi praznu slamu i prodavanje magle. Jedino sto EU nudi je porobljavanje. To nekakve ideje, koncepti i slicno i tipovi socijalnih uredjenja mozes da poneses sa sobom i okacis macku o rep. Mi smo imali najbolje socijalno uredjenje ikad i zato su nas i razjebali ko beba zvecku. nemoj mi govoriti da vjerujem tebi, a ne svojim ocima jer ja fakat imam glavu i nas su u skolama ucili za sta sluzi glava.
P.S. Samo nas vi nemojte hraniti i slati nam humanitarnu molim vas. Mi to i ne ocekujemo od vas. A i kad ste slali slali ste radioaktivno i IKAR konzerve od bolesnih kerova i macaka. Nemojte da nam vi saljete humanitarnu molim vas.
- chuchumbamayumbe
#34 Re: WELCOME to EU
Bez da ulazim dublje u ovu tematiku, samo da napisem par rijeci...
Koliko je istina da je Bugarska trenutno najunosnije trziste za strane investicije, jer imaju najmanje poreze u regiji i time privlace strani kapital i investicije (to sam nedavno negdje cuo, pa ako iko zna nesto vise o tome)?
Zasto se sa TAS-om ne bi desilo nesto slicno kao i za Daciom, koju je kupio Renault i rade auta?
Zasto svi misle da ovdje nema potencijala za fabrike, proizvodne pogone, nego samo sverc komerc i preprodaja kineskih skalamerija i sranja?
Itekako postoji interesni kapital, ali sa nasom birokratijom, administracijom i korumpiranom vlascu niko nije dovoljno lud da ulaze u BiH.
Sada ce poceti prica kako EU uzima novac od nas, da nas izrabljuje, ovo-ono, ali ja sam prvi za opciju "ako ce se ta EU bogatiti, a meni obezbijediti redovnu platu i sve sto ide uz to", radije neka se bogate oni nego Nedzad&co sto pokradose cijelu drzavu a radnicima shaka ushiju za vratom.
Koliko je istina da je Bugarska trenutno najunosnije trziste za strane investicije, jer imaju najmanje poreze u regiji i time privlace strani kapital i investicije (to sam nedavno negdje cuo, pa ako iko zna nesto vise o tome)?
Zasto se sa TAS-om ne bi desilo nesto slicno kao i za Daciom, koju je kupio Renault i rade auta?
Zasto svi misle da ovdje nema potencijala za fabrike, proizvodne pogone, nego samo sverc komerc i preprodaja kineskih skalamerija i sranja?
Itekako postoji interesni kapital, ali sa nasom birokratijom, administracijom i korumpiranom vlascu niko nije dovoljno lud da ulaze u BiH.
Sada ce poceti prica kako EU uzima novac od nas, da nas izrabljuje, ovo-ono, ali ja sam prvi za opciju "ako ce se ta EU bogatiti, a meni obezbijediti redovnu platu i sve sto ide uz to", radije neka se bogate oni nego Nedzad&co sto pokradose cijelu drzavu a radnicima shaka ushiju za vratom.
-
mostarac
#35 Re: WELCOME to EU
Sto se tice Bugarske i poreza eto ti odmah negativnosti i to ogromne: Drzavi znaci ne ostaje nista, a postoje stvari koje je neophodno da finansira drzava.chuchumbamayumbe wrote:Bez da ulazim dublje u ovu tematiku, samo da napisem par rijeci...
Drugo: TAS je ovdje bola samo primjer i prva zrtva.
Svakako da ima potencijala za fabrike al bi mnogo korisnije da lova iz tih fabrika ostaje u ovoj zemlji, nego da puni dzepove bogatim kapitalistima da budu jos bogatiji.
Nasa birokratija je ocajna i mi nemamo ni pravnu drzavu, ni efikasan drzavni aparat i slazem se tu.
Ok je to buraz kad ona tebi daje platu, al davala bi ti fabrika u vlasnistvu drzave isto tako platu, al bi vise novca ostajalo u drzavi kontas, a s druge strane da bi ti dobio svoju platu ostace bez posla 10 ljudi, za sta ti nisi kriv naravno i nemoj me pogresno shvatiti, nego EU prvo masovno zatvara radna mjesta, a onda otvori ni desetinu od zatvorenih.
Za brankovica je zatvor i ja govorim o pravnoj drzavi koja bi funkcionisala.
- chuchumbamayumbe
#36 Re: WELCOME to EU
Drzavi i sada ostaje bruka novca od poreza, prvenstveno PDV-a, pa ja ne vidim da se nesto senzacionalno i dobro desava, dapace, tonemo sve dublje i dublje. I sto lopovi na vlasti budu imali vise para, to ce raji biti sve gore i gore.mostarac wrote:Sto se tice Bugarske i poreza eto ti odmah negativnosti i to ogromne: Drzavi znaci ne ostaje nista, a postoje stvari koje je neophodno da finansira drzava.chuchumbamayumbe wrote:Bez da ulazim dublje u ovu tematiku, samo da napisem par rijeci...
Drugo: TAS je ovdje bola samo primjer i prva zrtva.
Svakako da ima potencijala za fabrike al bi mnogo korisnije da lova iz tih fabrika ostaje u ovoj zemlji, nego da puni dzepove bogatim kapitalistima da budu jos bogatiji.
Nasa birokratija je ocajna i mi nemamo ni pravnu drzavu, ni efikasan drzavni aparat i slazem se tu.
Ok je to buraz kad ona tebi daje platu, al davala bi ti fabrika u vlasnistvu drzave isto tako platu, al bi vise novca ostajalo u drzavi kontas, a s druge strane da bi ti dobio svoju platu ostace bez posla 10 ljudi, za sta ti nisi kriv naravno i nemoj me pogresno shvatiti, nego EU prvo masovno zatvara radna mjesta, a onda otvori ni desetinu od zatvorenih.
Za brankovica je zatvor i ja govorim o pravnoj drzavi koja bi funkcionisala.
Pravo da ti kazem, zaboli me za drzavu uopste, sto se mene tice neka sutra propadne i bankrotira skroz...Sve se furamo na "Draga nasa BiH, ovo-ono", a bubrezi otpadaju, jaja se otegla do zemlje, mi mislimo na nju kako da u njoj ostane vise para, a ovamo dobijes bruh, diskusherniju i ptsp, a sve za drzavu. Koja vise drzava ba. Meni je moje dijete prece i od drzave i od EU-a. A sa ovim stanjem danas, bolje da ih nisam ni pravio.
Jednom kada se EU otvori prema nama, fino jarane naprtnjacu i pravac neki grad u EU, pa cistac-cistac, bar cu da znam za sta i za koga radim, bar ce biti zakona koji ce da me koliko-toliko zastiti i bar cu djetetu moci kupiti tene kada dodje vakat.
A ovo ovdje treba fino preorati odreda, zasaditi "kumpjera", oni ce biti korisniji nego 3.5 miliona ljudi koji ovdje trenutno zive.
Kazem ti, razocaran sam dibidus, i svaka promjena, pa makar i na gore, za mene je uspjeh.
-
mostarac
#37 Re: WELCOME to EU
ja govorim uopste o drzavi, a ne o danasnjoj BIH. Dakle govorim o drzavama postkomunizma uopste
- sojka
#38 Re: WELCOME to EU
[quote="mostarac"]
od sada te zovem hermes negativiteta
cungo lungo... sjedim i citam te, lijepo odem do sefa i pitam :"jeli da li su ovi iz EU usli u Sofijicu"
i covjek mi kaze: "Sta su nam to nudili dosada?"
[/list]quote]
Optimizma malo pjesnici...
od sada te zovem hermes negativiteta
i covjek mi kaze: "Sta su nam to nudili dosada?"
[/list]quote]
- 100urbanihlegendi
#39 Re: WELCOME to EU
BiH u Evropskoj Uniji jedino joj je tamo mjesto.
Sve price pojedinaca koji nikad nisu izasli iz svoje avlije, prosto pravo nemaju da pricaju razne price...
Dakle, samo EU je jedini cilj BiH.
Sve price pojedinaca koji nikad nisu izasli iz svoje avlije, prosto pravo nemaju da pricaju razne price...
Dakle, samo EU je jedini cilj BiH.
- Alhemicarkaa
#40 Re: WELCOME to EU
Kojoj drzavimostarac wrote: Nasa birokratija je ocajna i mi nemamo ni pravnu drzavu, ni efikasan drzavni aparat i slazem se tu.
Ok je to buraz kad ona tebi daje platu, al davala bi ti fabrika u vlasnistvu drzave isto tako platu, al bi vise novca ostajalo u drzavi kontas
Kako se ono kaze, od njih se nesto ne bi ni branila, nek me odmah okupiraju...
- zastoqsviram
#41 Re: WELCOM to EU
To boldirano,da mrzim 'europljane' je pod navodnicima,jer naravno ne mislim opcenito na stanovnike Evrope,naprimjer Jermene,Gruzijce,Azere,Ruse,Moldavce,Ukrajince koji su uglavnom divni ljudi.Nego na one koje nam prodaju muda pod bubrege,koji nam svoj imperijalizam,globalizam i svoje sebicne interese,prodaju pod humanizam i ljudska prava a u Evropi od Austrije do Skotske nema ljudskosti ni grama a humanizma jos manje.
Agresija i yugo-ratovi su plod EU kuhinje,cime su razbili Yugoslaviju,veliki savez juznih Slavena,koji im je bio jedina prepreka na kolonizaciji i porobljivanju ovih krajeva i danas poslije toga,gledano iz bosnjacke,moje perspektive,izbora nemamo ili cemo u EU ili ce nas fizicki unistiti,do zadnjega.
Zato nam nema druge nego pristati na njihovu okupaciju a mi smo i Turcima i Austrougarima i Njemcima pogledali u ledza a bili su mnogi mocniji od EU,pa cemo i njima.
Samo trebamo ne posustati i odgajati svoju djecu i unucad u mrznji prema svemu sto je servirano kao 'evropsko' od strane vlasnika EU.[/quote]
jooo kijameta, sta da ti kazem a da ne budem patetican u uvlacenju. isti sama ti taki
samo opet ono boldirano, mrznja, hmmm. razumijem ja tebe sta hoces reci, al dijeci samo treba skretati paznju i razoblicavati sve sarene laze i licemjerstva zapada, a za to treba puno energije i truda, jer sve te "lijepe stvari" sto nam stizu odatle su fenomenalno upakovane, za dijecu posebno prijemcive, da sutra kad ta dijeca odu od nas ne kontriraju nam sa tim istim evropskim stvarima.
a ono tvoje, svaka sila za vremena... , parafraziram, izgleda da ovi evropski forumasi nisu imali istoriju u skolama
Samo trebamo ne posustati i odgajati svoju djecu i unucad u mrznji prema svemu sto je servirano kao 'evropsko' od strane vlasnika EU.[/quote]
jooo kijameta, sta da ti kazem a da ne budem patetican u uvlacenju. isti sama ti taki
samo opet ono boldirano, mrznja, hmmm. razumijem ja tebe sta hoces reci, al dijeci samo treba skretati paznju i razoblicavati sve sarene laze i licemjerstva zapada, a za to treba puno energije i truda, jer sve te "lijepe stvari" sto nam stizu odatle su fenomenalno upakovane, za dijecu posebno prijemcive, da sutra kad ta dijeca odu od nas ne kontriraju nam sa tim istim evropskim stvarima.
a ono tvoje, svaka sila za vremena... , parafraziram, izgleda da ovi evropski forumasi nisu imali istoriju u skolama
- chuchumbamayumbe
#42 Re: WELCOME to EU
[/quote]sojka wrote:mostarac wrote:
od sada te zovem hermes negativitetacungo lungo... sjedim i citam te, lijepo odem do sefa i pitam :"jeli da li su ovi iz EU usli u Sofijicu"
i covjek mi kaze: "Sta su nam to nudili dosada?"![]()
![]()
![]()
[/list]quote]
Nisam te bas najjasnije razumio sta si napisala ili sta si htjela napisati, ali da ti kazem da sam optimista, ali pod uslovom da udjemo u EU.
Totalni sam pesimista i ne vidim nikakav izlaz ako ostane ovako kako je danas.
- stulic
#43 Re: WELCOME to EU
Jedina stvar sto EU nudi u ekonomskom smislu je laksi pristup globalnom trzistu, znaci tako reci ukljucivanjem u EU, drzava potpisuje kapitulaciju globalizaciji i prodaje svoje blago onima koji imaju kapital(moc) da ga kupe.
Naravno ono malo blaga sto je ostalo, jer je u toku privatizacije rasparckano sve sto je iole vrijedilo, sto stranim mocnicima sto domacim profiterima.
A narod ko narod... ovce.
I kad bi BiH postala punopravna clanica EU, a mislim da se to nece desiti u sljedecih 10 godina, krajnji korisnik zbog koga bi to trebalo da se desi i ko bi ustvari trebao o tome da odlucuje, narod, nece od toga imati ama bas nista.
Naravno nemoze se BiH sama boriti protiv globalizacije i nema joj druge nego slijediti trendove okruzenja, mostarac je potpuno u pravu kad kaze da se konvencionalna kolonijalizacija kakvu poznajemo iz istorije danas odvija modernim ekonomskim putem, putem MMF-a i svjetske banke. Osim toga mi smo vec odavno pod kandzama privatne centralne europske banke kroz nasu centralnu banku i KM koja ima jedino pokrice u ECB i zamijenjenim Euro-devizama.
Kina jeste zablistala zahvaljujuci otvaranju svog trzista stranim ulagacima ali nije tesko sagledati razloge kineskog ekonomskog uspjeha za one koji su pozanvali stanje prije toga, oni isto tako znaju da je Kini neizbjezan lom privredne ekonomije i to uskoro, mozda godinu-dvije poslije olimpijade.
Tada nastupa globalna recesija jer gotovo sve svjetske drzave danas zavise od Kine koja je motor za potrosnju, dok je potrosnja motor globalne ekonomije. Sa padom prozivodnje i hiperinflacijom u Kini padaju sve svjetske ekonomije i to je osnovni problem ekonomske globalizacije.
No proci ce i to, nakon Kine nastupa Afrika i njihova jeftina radna snaga, hajmo Jovo na novo...
Naravno ono malo blaga sto je ostalo, jer je u toku privatizacije rasparckano sve sto je iole vrijedilo, sto stranim mocnicima sto domacim profiterima.
A narod ko narod... ovce.
I kad bi BiH postala punopravna clanica EU, a mislim da se to nece desiti u sljedecih 10 godina, krajnji korisnik zbog koga bi to trebalo da se desi i ko bi ustvari trebao o tome da odlucuje, narod, nece od toga imati ama bas nista.
Naravno nemoze se BiH sama boriti protiv globalizacije i nema joj druge nego slijediti trendove okruzenja, mostarac je potpuno u pravu kad kaze da se konvencionalna kolonijalizacija kakvu poznajemo iz istorije danas odvija modernim ekonomskim putem, putem MMF-a i svjetske banke. Osim toga mi smo vec odavno pod kandzama privatne centralne europske banke kroz nasu centralnu banku i KM koja ima jedino pokrice u ECB i zamijenjenim Euro-devizama.
Kina jeste zablistala zahvaljujuci otvaranju svog trzista stranim ulagacima ali nije tesko sagledati razloge kineskog ekonomskog uspjeha za one koji su pozanvali stanje prije toga, oni isto tako znaju da je Kini neizbjezan lom privredne ekonomije i to uskoro, mozda godinu-dvije poslije olimpijade.
Tada nastupa globalna recesija jer gotovo sve svjetske drzave danas zavise od Kine koja je motor za potrosnju, dok je potrosnja motor globalne ekonomije. Sa padom prozivodnje i hiperinflacijom u Kini padaju sve svjetske ekonomije i to je osnovni problem ekonomske globalizacije.
No proci ce i to, nakon Kine nastupa Afrika i njihova jeftina radna snaga, hajmo Jovo na novo...
- sojka
#44 Re: WELCOME to EU
Pazi mi sa obzirom na nasu sadasnju situaciju u BiH(nevezano za krivice) nismo u poziciji postavljati puno uslova na EU.Ovo je razlog sto cesto osjecamo kao okupaciju sa strane EU, koji svi moraju ispuniti jednako, samo mi osjecamo da to nesto nismo duzni, a stalno smo izvor novih nemira-stalno nam je neko krivac- komsija, a ne pitamo se sta dovodi to toga.Promjene treba da pocnu u skolstvu, edukaciji, medijima, nacinu komunikacije, saobracanju sa komsijama,...Nisam te bas najjasnije razumio sta si napisala ili sta si htjela napisati, ali da ti kazem da sam optimista, ali pod uslovom da udjemo u EU.
Promjene na bolje se osjete...vidljive su, osjetljive, uprkos negativizma...
- chuchumbamayumbe
#45 Re: WELCOME to EU
Ne znam zasto se meni obracas, ili ne procitas sve sto napisem, ili me ne razumijes?sojka wrote:Pazi mi sa obzirom na nasu sadasnju situaciju u BiH(nevezano za krivice) nismo u poziciji postavljati puno uslova na EU.Ovo je razlog sto cesto osjecamo kao okupaciju sa strane EU, koji svi moraju ispuniti jednako, samo mi osjecamo da to nesto nismo duzni, a stalno smo izvor novih nemira-stalno nam je neko krivac- komsija, a ne pitamo se sta dovodi to toga.Promjene treba da pocnu u skolstvu, edukaciji, medijima, nacinu komunikacije, saobracanju sa komsijama,...Nisam te bas najjasnije razumio sta si napisala ili sta si htjela napisati, ali da ti kazem da sam optimista, ali pod uslovom da udjemo u EU.
Promjene na bolje se osjete...vidljive su, osjetljive, uprkos negativizma...
Nemam ja nista negativno spram EU, dapache, a i ne osjecam da je EU ovdje okupator.
Ja sam protiv danasnjeg stanja i sranja u koje su nas doveli nasi i samo nasi nesposobnjakovici, poltroni i rodjaci.
Dakle, mislim da se obracas pogresnoj osobi na forumu, probaj sa mostarcem i ostalima, oni su ti kojima treba da se obratis sa ovim gore rijecima. Ja sam kul ba.
- triton
#46 Re: WELCOME to EU
naravno da su nas dovde doveli "nasi i samo nasi nesposobnjakovici, poltroni i rodjaci." ali ko je bio inicijator, ko je otvorio pandorinu kutiju, ko jos uvijek drzi ove nase i samo nase poltrone rodjake, ko se usprotivio donosenju svakog zakona koji bi barem malo reda uveo, svakoj odluci koja bi barem malo ako ne poboljsala a ono uljepsala nas zivot. - STRANCI, jer im ne odgovara red, ne odgovara im da ti mislis svojom glavom i donosis odluke koje bi ti pomogle.
meni stvarno nije jasno sta treba na oci staviti i s koje strane i kroz koju prizmu posmatrati svijet da se ono sto je ocito, prikaze u svojoj suprotnosti, da me je*es a ja kontam kako pijem pinacoladu na madagaskaru.
mostarac je u pravu, a volio bih da je trun sojkinih "istina" istina
odo se sad sikirat
meni stvarno nije jasno sta treba na oci staviti i s koje strane i kroz koju prizmu posmatrati svijet da se ono sto je ocito, prikaze u svojoj suprotnosti, da me je*es a ja kontam kako pijem pinacoladu na madagaskaru.
odo se sad sikirat
- sojka
#47 Re: WELCOME to EU
triti,
ovo je ciscenje Pandorine kutije.
Ja bih voljela da udjemo..jer jesmo welcome, samo zabusavamo mi.
ovo je ciscenje Pandorine kutije.
Ja bih voljela da udjemo..jer jesmo welcome, samo zabusavamo mi.
- triton
#48 Re: WELCOME to EU
ne ulazimo mi nigdje, oni nama dolaze, ali da bi ti vampir usao u kucu mora biti pozvan da udje, i naravno saransak, sveta vodica i ostale sitnice moraju biti uklonjene na vrijeme da se vampiru sklucajno nesto ne desi, a onda ....
mislim sva ta prica oko evrope meni tesko pada najvise zbog one bajrine sljive s najjuznije tacke zemlje moje gdje sljive rastu, i naravno perine loze iz kamena moga a koje ce mi oni zabraniti, da bih kupovao neke njihove snapsove i ostala govna po ISO standardu
mislim sva ta prica oko evrope meni tesko pada najvise zbog one bajrine sljive s najjuznije tacke zemlje moje gdje sljive rastu, i naravno perine loze iz kamena moga a koje ce mi oni zabraniti, da bih kupovao neke njihove snapsove i ostala govna po ISO standardu
- chuchumbamayumbe
#49 Re: WELCOME to EU
Drzi ih nas narod koji glasa za njih, svaki put.triton wrote:naravno da su nas dovde doveli "nasi i samo nasi nesposobnjakovici, poltroni i rodjaci." ali ko je bio inicijator, ko je otvorio pandorinu kutiju, ko jos uvijek drzi ove nase i samo nase poltrone rodjake, ko se usprotivio donosenju svakog zakona koji bi barem malo reda uveo, svakoj odluci koja bi barem malo ako ne poboljsala a ono uljepsala nas zivot. - STRANCI, jer im ne odgovara red, ne odgovara im da ti mislis svojom glavom i donosis odluke koje bi ti pomogle.
odo se sad sikirat
Nisu krivi stranci.
Ko je kriv sto su Madjarska, Poljska, Ceska, Slovenija, Rumunija...toliko daleko otisle od nas i tako velikim koracima?
Do prije desetak godina smijali smo se toj istoj bagri kada dodje u pezejcima, skodama i trabantima na more i cicijashi, a danas ljudi dolaze sa novim Oktavijama i Audijima, a mi smo zadnja bijeda i cemer Evrope.
Jesu li nam stranci krivi ili nasi rodjaci koje svaki put tako revnosno izaberemo, a sve u cilju zastite nacionalnih interesa i slicnih sranja.
- ranger
#50 Re: WELCOME to EU
Dobro nam dosla EU, cim se mogne preko grane, pravac majka Njemacka, hebo Balkan i nase nacionaliste....
Ja sam mlad, volim radit, mrzim nacionaliste! Neki ce reci da sam komunjara, jugonostalgicar ili sta vec... al sjetimo se
tad se imao stalan posao, vozilo se auto, imao se stan il jos bolje kuca, moglo se na more, kad nesto zaboli odes doktoru da ti pomogne BESPLATNO, djete se upise u skolu u koju zeli, upise i zavrsi fakultet opet BESPLATNO...itd...
Ok, reci ce toga vise nema! Da nema ga, al ima zato golfova 2 mali milion, ima onih jadnih zena sto na mostu na otoci iznesu stvari iz kuce pa ih prodaju, ima "vođa" koji nam porucuju kako BiH mozda vise nece biti al ce sigurno RS postojati, ima lopovluka, mafije, demobilisanih boraca koji se pitaju za sta su se borili, ima gladne djece itd....ma tesko je pronaci nesto sto valja.... BiH ja te volim al od tebe haira nema
Zato, cim se mogne palim preko grane.... dok se ovdje malo ne uvede reda, a kad se uvede, ako se uvede, postoje sanse da se vratim!
P.S. do tad usavrsavam njemacki!
Ja sam mlad, volim radit, mrzim nacionaliste! Neki ce reci da sam komunjara, jugonostalgicar ili sta vec... al sjetimo se
tad se imao stalan posao, vozilo se auto, imao se stan il jos bolje kuca, moglo se na more, kad nesto zaboli odes doktoru da ti pomogne BESPLATNO, djete se upise u skolu u koju zeli, upise i zavrsi fakultet opet BESPLATNO...itd...
Ok, reci ce toga vise nema! Da nema ga, al ima zato golfova 2 mali milion, ima onih jadnih zena sto na mostu na otoci iznesu stvari iz kuce pa ih prodaju, ima "vođa" koji nam porucuju kako BiH mozda vise nece biti al ce sigurno RS postojati, ima lopovluka, mafije, demobilisanih boraca koji se pitaju za sta su se borili, ima gladne djece itd....ma tesko je pronaci nesto sto valja.... BiH ja te volim al od tebe haira nema
Zato, cim se mogne palim preko grane.... dok se ovdje malo ne uvede reda, a kad se uvede, ako se uvede, postoje sanse da se vratim!
P.S. do tad usavrsavam njemacki!