web site

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

tiok
Posts: 66
Joined: 01/11/2010 08:56
Location: gradačac
Contact:

web site

Post by tiok » 05/02/2011 00:37

pozdrav forumaši.
eh ja sam odlucio da napravim web stranicu . samo sto ne znam kako. ja sam pocetnik na pocetku sto se toga tice.htio bih napravit site o klubu u kojem treniram koji nema web site.da li se to moze napravit bez ikakvog plaćanja?kako poceti?kako zavrsiti?ljudi pomagajte.sve sto znate o tome , pisite, i pomozite.
unaprijed hvala.


User avatar
mayab
Posts: 18139
Joined: 06/03/2008 13:00
Location: SARAJEVO
Has thanked: 25 times
Been thanked: 17 times

Re: web site

Post by mayab » 05/02/2011 06:55


Malibot
Posts: 6
Joined: 04/02/2011 19:48

Re: web site

Post by Malibot » 05/02/2011 10:41

tiok wrote:pozdrav forumaši.
eh ja sam odlucio da napravim web stranicu . samo sto ne znam kako. ja sam pocetnik na pocetku sto se toga tice.htio bih napravit site o klubu u kojem treniram koji nema web site.da li se to moze napravit bez ikakvog plaćanja?kako poceti?kako zavrsiti?ljudi pomagajte.sve sto znate o tome , pisite, i pomozite.
unaprijed hvala.


Gledaj, prva stvar koju moras uraditi je obezbjediti domenu i hosting, to sigurno i sam znas. Danas imas besplatnih hostinga koji uopste nisu losi, naprotiv, odlicni su u odnosu na ovo sto nude pojedini nasi. Domenu isto mozes naci besplatnu ali kako si naveo da zelis praviti sajt o klubu onda to pada u vodu jer sa besplatnom domenom dobijas neki dodatak na kraju pa tako npr. naziv domene izgleda zeljeznicar.comeze.com itd,itd. Posto bi to zelio praviti za klub, zakupi i domenu i hosting jer ozbiljnost treba da je na prvom mjestu kad radis nesto takvo. E sad, zavisno od vremena koje imas na raspolaganju, mozes surfati po netu, naci ces dosta tutorijala, dosta web template i pokusati sam uraditi nesto ili dati lovu nekome da to uradi u tvoje ime. U svakom slucaju, prvo moras zamisliti kako bi izgledao taj sajt, stvoriti dobru ideju... Tesko da ces to ostvariti bez ikakvog placanja, jer ces dati lovu bilo to za domenu, hosting ili izradu. Ako imas nekih konkretnijih pitanja budi slobodan da ih postavis ovdje, poz ;-)

User avatar
Adnansu
Posts: 349
Joined: 24/11/2009 16:27

Re: web site

Post by Adnansu » 05/02/2011 12:19

Da pogađam to je zvijezda iz gradačca :D

tiok
Posts: 66
Joined: 01/11/2010 08:56
Location: gradačac
Contact:

Re: web site

Post by tiok » 06/03/2011 19:10

Adnansu wrote:Da pogađam to je zvijezda iz gradačca :D


hehe ne nije zvijezda..košarkaški klub je u pitanju

tiok
Posts: 66
Joined: 01/11/2010 08:56
Location: gradačac
Contact:

Re: web site

Post by tiok » 06/03/2011 19:12

Malibot wrote:
tiok wrote:pozdrav forumaši.
eh ja sam odlucio da napravim web stranicu . samo sto ne znam kako. ja sam pocetnik na pocetku sto se toga tice.htio bih napravit site o klubu u kojem treniram koji nema web site.da li se to moze napravit bez ikakvog plaćanja?kako poceti?kako zavrsiti?ljudi pomagajte.sve sto znate o tome , pisite, i pomozite.
unaprijed hvala.


Gledaj, prva stvar koju moras uraditi je obezbjediti domenu i hosting, to sigurno i sam znas. Danas imas besplatnih hostinga koji uopste nisu losi, naprotiv, odlicni su u odnosu na ovo sto nude pojedini nasi. Domenu isto mozes naci besplatnu ali kako si naveo da zelis praviti sajt o klubu onda to pada u vodu jer sa besplatnom domenom dobijas neki dodatak na kraju pa tako npr. naziv domene izgleda zeljeznicar.comeze.com itd,itd. Posto bi to zelio praviti za klub, zakupi i domenu i hosting jer ozbiljnost treba da je na prvom mjestu kad radis nesto takvo. E sad, zavisno od vremena koje imas na raspolaganju, mozes surfati po netu, naci ces dosta tutorijala, dosta web template i pokusati sam uraditi nesto ili dati lovu nekome da to uradi u tvoje ime. U svakom slucaju, prvo moras zamisliti kako bi izgledao taj sajt, stvoriti dobru ideju... Tesko da ces to ostvariti bez ikakvog placanja, jer ces dati lovu bilo to za domenu, hosting ili izradu. Ako imas nekih konkretnijih pitanja budi slobodan da ih postavis ovdje, poz ;-)



hvala ti na informacijama mada sam to sve znao za domenu i hosting..nasao sam dobru stranicu za te stvarii www.kako-lako.com ima dosta korisnih stvari.

T-pain
Posts: 420
Joined: 20/05/2008 16:39

Re: web site

Post by T-pain » 06/03/2011 21:23

POzzz, moze li mi neko obajsniti kako da napravim Image

T-pain
Posts: 420
Joined: 20/05/2008 16:39

Re: web site

Post by T-pain » 06/03/2011 21:25

T-pain wrote:POzzz, moze li mi neko obajsniti kako da napravim Image


Zaboravih, jos jedno pitanje kako da postavim google adsense na web site
Unaprijed hvala

Nermin_BH
Posts: 1166
Joined: 03/01/2011 18:07

Re: web site

Post by Nermin_BH » 06/03/2011 21:48

T-pain wrote:POzzz, moze li mi neko obajsniti kako da napravim Image

Ako si početnik ovo nikad nečeš napravis jer vidim ne znaš ni osnove php.

Kruler
Posts: 535
Joined: 21/02/2008 10:06

Re: web site

Post by Kruler » 06/03/2011 22:27

Ma lako:

Dodaš u Gemfile:

Code: Select all

gem 'will_paginate'


Nakon toga naravno u konzoli upišeš

Code: Select all

bundle


U modelu, (recimo da je Article model) dodaš:

Code: Select all

class Article < ActiveRecord::Base
  cattr_reader :per_page
  @@per_page = 10
end


U kontroleru:

Code: Select all

@articles = Article.paginate :page => params[:page], :order => 'created_at DESC'


I na kraju samo u view gdje hoćeš da prikažeš:

Code: Select all

<%= will_paginate @articles %>


Naravno, nakon toga malo središ pagination koristeći css.

Čas posla.

Iako, to je malo stariji ali oproban gem. Popularni klinci ovih dana koriste kaminari koji je još lakši za implementirati.

P.S. Nije naveo u čemu radi :)

User avatar
travar
Posts: 2417
Joined: 14/08/2006 21:23
Location: Tudena

Re: web site

Post by travar » 06/03/2011 22:47

Recimo da za prikaz podataka na stranici koristiš jednu tabelu (isti je postupak i ako koristiš više tabela, važan je rezultat tog nekog upita) prebroj sve redove te "tabele". Podijeli taj broj s brojem podataka koje želiš prikazati na jednoj stranici odnosno "na jednom linku koji je označen brojem na toj slici".

Rezultat ti je ukupan broj tih brojčanih linkova na slici (recimo 12 redova tabela, 3 podatka po stranici znači trebaju ti 4 linka). Za svaki link generiši zaseban url koji kao dio sarži i neki tag koji ti označava recimo od kojeg reda da uzmeš podatke.
npr:
http://www.sdfsdf.com/page.php?tag=3

tag=3 znači da za taj link uzimaš podatke koji se nalaze u trećem redu tabele, a broj redova/podataka koje ćeš uzeti od tog reda ti određuješ.

Ovo je jedan od načina, i čini mi se taman a početnike. Implementaciju skontaj sam :mrgreen:

T-pain
Posts: 420
Joined: 20/05/2008 16:39

Re: web site

Post by T-pain » 06/03/2011 23:52

Kruler wrote:Ma lako:

Dodaš u Gemfile:

Code: Select all

gem 'will_paginate'


Nakon toga naravno u konzoli upišeš

Code: Select all

bundle


U modelu, (recimo da je Article model) dodaš:

Code: Select all

class Article < ActiveRecord::Base
  cattr_reader :per_page
  @@per_page = 10
end


U kontroleru:

Code: Select all

@articles = Article.paginate :page => params[:page], :order => 'created_at DESC'


I na kraju samo u view gdje hoćeš da prikažeš:

Code: Select all

<%= will_paginate @articles %>


Naravno, nakon toga malo središ pagination koristeći css.

Čas posla.

Iako, to je malo stariji ali oproban gem. Popularni klinci ovih dana koriste kaminari koji je još lakši za implementirati.

P.S. Nije naveo u čemu radi :)



Hvala na objasnjenju

PS nista nisam skonto, stranicu sam radio preko weebly stranice evo pa pogledajte http://dzeparac.weebly.com/

T-pain
Posts: 420
Joined: 20/05/2008 16:39

Re: web site

Post by T-pain » 06/03/2011 23:55

travar wrote:Recimo da za prikaz podataka na stranici koristiš jednu tabelu (isti je postupak i ako koristiš više tabela, važan je rezultat tog nekog upita) prebroj sve redove te "tabele". Podijeli taj broj s brojem podataka koje želiš prikazati na jednoj stranici odnosno "na jednom linku koji je označen brojem na toj slici".

Rezultat ti je ukupan broj tih brojčanih linkova na slici (recimo 12 redova tabela, 3 podatka po stranici znači trebaju ti 4 linka). Za svaki link generiši zaseban url koji kao dio sarži i neki tag koji ti označava recimo od kojeg reda da uzmeš podatke.
npr:
http://www.sdfsdf.com/page.php?tag=3

tag=3 znači da za taj link uzimaš podatke koji se nalaze u trećem redu tabele, a broj redova/podataka koje ćeš uzeti od tog reda ti određuješ.

Ovo je jedan od načina, i čini mi se taman a početnike. Implementaciju skontaj sam :mrgreen:



Joj drug, ja sam tek nesto poce o da radim tako da mi ovo nista nije jasno, la hvlala za post
Evo pogledaj sto sam ja radio web sait sa gotovim tamplate-ima.

T-pain
Posts: 420
Joined: 20/05/2008 16:39

Re: web site

Post by T-pain » 07/03/2011 00:04

T-pain wrote:
travar wrote:Recimo da za prikaz podataka na stranici koristiš jednu tabelu (isti je postupak i ako koristiš više tabela, važan je rezultat tog nekog upita) prebroj sve redove te "tabele". Podijeli taj broj s brojem podataka koje želiš prikazati na jednoj stranici odnosno "na jednom linku koji je označen brojem na toj slici".

Rezultat ti je ukupan broj tih brojčanih linkova na slici (recimo 12 redova tabela, 3 podatka po stranici znači trebaju ti 4 linka). Za svaki link generiši zaseban url koji kao dio sarži i neki tag koji ti označava recimo od kojeg reda da uzmeš podatke.
npr:
http://www.sdfsdf.com/page.php?tag=3

tag=3 znači da za taj link uzimaš podatke koji se nalaze u trećem redu tabele, a broj redova/podataka koje ćeš uzeti od tog reda ti određuješ.

Ovo je jedan od načina, i čini mi se taman a početnike. Implementaciju skontaj sam :mrgreen:



Joj drug, ja sam tek nesto poce o da radim tako da mi ovo nista nije jasno, la hvlala za post
Evo pogledaj sto sam ja radio web sait sa gotovim tamplate-ima.


http://dzeparac.weebly.com/

Kruler
Posts: 535
Joined: 21/02/2008 10:06

Re: web site

Post by Kruler » 07/03/2011 00:08

Kolega @travar je, jako dobro, objasnio princip na kom pagination (feature koji ti treba) radi. Ja sam ti priložio kod ukoliko taj feature implementiraš u Rails-u.

Međutim, ništa od toga ti ne pije vode s weebly. Slobodno zanemari.

pama
Posts: 48
Joined: 23/03/2010 11:52

Re: web site

Post by pama » 07/03/2011 02:39

Zaboravi php i slicne jezike,za tebe je plafon html css koji ti je sasvim dovoljan za neku jednostavnu stranicu...

User avatar
neo7
Posts: 2750
Joined: 20/01/2010 17:20

Re: web site

Post by neo7 » 07/03/2011 02:50

Wordpress i neka fina tema je spas :)

Nermin_BH
Posts: 1166
Joined: 03/01/2011 18:07

Re: web site

Post by Nermin_BH » 09/03/2011 17:56

Kruler wrote:Ma lako:

Dodaš u Gemfile:

Code: Select all

gem 'will_paginate'


Nakon toga naravno u konzoli upišeš

Code: Select all

bundle


U modelu, (recimo da je Article model) dodaš:

Code: Select all

class Article < ActiveRecord::Base
  cattr_reader :per_page
  @@per_page = 10
end


U kontroleru:

Code: Select all

@articles = Article.paginate :page => params[:page], :order => 'created_at DESC'


I na kraju samo u view gdje hoćeš da prikažeš:

Code: Select all

<%= will_paginate @articles %>


Naravno, nakon toga malo središ pagination koristeći css.

Čas posla.

Iako, to je malo stariji ali oproban gem. Popularni klinci ovih dana koriste kaminari koji je još lakši za implementirati.

P.S. Nije naveo u čemu radi :)


Jarane lik ne zna simple PHP a ti mu pišeš OOP :D

T-pain
Posts: 420
Joined: 20/05/2008 16:39

Re: web site

Post by T-pain » 09/03/2011 22:37

Jel neko koristi google dsense?
Hitno mi treba pomoc oko toga, ako neko zna neka mi se javi.

User avatar
Entropio
Posts: 5637
Joined: 21/11/2010 21:49
Has thanked: 2 times

Re: web site

Post by Entropio » 09/03/2011 22:43

.
Last edited by Entropio on 20/08/2011 21:23, edited 1 time in total.

T-pain
Posts: 420
Joined: 20/05/2008 16:39

Re: web site

Post by T-pain » 10/03/2011 20:20

Entropio wrote:
T-pain wrote:Jel neko koristi google dsense?
Hitno mi treba pomoc oko toga, ako neko zna neka mi se javi.


Šta te interesuje?


Imam google g mail napravljen, i kad se pokusam registrovati i kad treba izbarati e mail adresu, pise mi da se ta e mai adresa vece koristi i ne mogu da nastavim registraciju!

User avatar
gentoo
System
Posts: 1480
Joined: 05/01/2008 12:10
Location: Ze
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times
Contact:

Re: web site

Post by gentoo » 10/03/2011 22:58

Nema para bez mot'ke..

User avatar
law2
Posts: 614
Joined: 30/09/2008 01:00

Re: web site

Post by law2 » 10/03/2011 23:04

gentoo wrote:Nema para bez mot'ke..

ali ni mot'ke bez para

T-pain
Posts: 420
Joined: 20/05/2008 16:39

Re: web site

Post by T-pain » 14/03/2011 22:09

Kako napraviti da web site ima 2 jezika, tj da se moze izabrati English ili bosanski jezik

User avatar
false
Posts: 154
Joined: 07/03/2011 23:37

Re: web site

Post by false » 14/03/2011 23:09

Nikad mi nije bilo jasno zasto svi misle da je lako biti programer?????????!

Kontam da nemas para da platis ili da ti je skupo itd. ali koji moj... mislis da to mozes sam napraviti, a recimo neki kvar na autu cekas mjesec dana dok ne skupis pare pa onda odvezes majstoru, jesam li upravu??

Ja iskreno smatram da sa takvim stajalistem nikada ni ti ni tvoj klub nece imati Web stranicu, nista licno naravno.

POzzz

Post Reply