nego.. jel znate neki plugin za wp da mi izlijece nesto po stranici.. uglavnom da ne izgleda dosadno stranica kada se gleda.. treba mi nesto tipa BUM
sta cu ja kad je klijentu dinamicnost stranice kad se nesto krece na njoj
Moderator: Benq
Zavisi koliko se posvestis nekom poslu, i koliko za taj posao imas dara od Boga. Neki ljudi se ovim bave profesionalni, neki imaju posao, pa rade usput.miki.ba wrote:Jedno pitanje za za malo iskusnije.
Posvetio sam oko 6 mjeseci učenju html-a i css-a pa me zanima da li da nastavim s učenjem ?
Kakva je situacija na tržištu ?
Ima li hljeba od tog posla ?
Jer svi znamo da se od ljubavi ne živi.
Genije nisam... a ti bi mozda mogao poslusati onu staru "bolje cutati da misle da si glup, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju". Taj "problem" o kojem govoris je trivijalan i prevazilazi se s PHP-ovim GD-om uz nekoliko minuta prilagodbe...Šapat wrote:@hakazvakaJel ovo bilo ozbiljno pitanje/konstatacija, ili se zajebavas? Mozda si neki genije, nije problem, ali zivo me zanima kako ces, ako ne "rucno", optimizirati dvije slike da budu identicne, od kojih je jedna 1500x900 i bez frame-a, a druga 980x670 sa frame-om...? Nauci ba i mene to, Tita ti...Pa brate to sto ti ne vidis dalje od Joomle je tvoj problem... ko ba jos prilagodjava rucno slike za stranicu
Usput, meni je svejedno da li je Joomla (.php) ili .ASP (DW ili VS), ali mislim da je za klijenta Joomla bolja varijanta, jer kasnije oni sami uz malo "obuke" mogu mijenjati bilo koji sadrzaj. Naravno, prije preuzimanja posla ja klijentu uvijek objasnim sta je sta, pokazem na primjeru, i onda on odluci sta zeli.
@grayburn
Tacno tako.
Cinjenica je da su danasnji klijenti za ove poslove velikom vecinom nepismeni ili polupismeni, kao i da najcesce ni sami ne znaju sta zele. A to je uvijek najgora moguca varijanta za dizajnera bilo cega, jer nema apsolutno nikakve vodilje o klijentovim zeljama, pa se onda taj posao otegne u nedogled i klijent nikada nije zadovoljan. A i kako ce biti kad ni sam nije svjestan sta uopste ocekuje...
Danas ljudi ne znaju ni slusati, a mrsko im je i citati, pa se nerijetko desava da "dizajner" uopste nije shvatio sta klijent zeli (pod uslovom da je klijent kako treba).
@quarterback
Custom, tj. od nule, rade oni koji znaju kako to da urade i imaju ideju o tome, odnosno kako srediti CSS, spacing, coloring, itd., da to na kraju ne izgleda kao nogama nagurano. Nazalost, danas to rijetko ko radi upravo jer se svi vode pogresnim idejama poput ovih koje smo ovdje mogli procitati, tipa - "pokupi neki jeftini ili besplatbni template, sta klijent zna..." ili "ko ce se zajebavat od nule, kad ima vec sve gotovo...", itd.
Sve ovo degradira kompletan posao, samim tim i kvalitet uradjenog, pa na kraju na webu ( i ne samo na webu) imamo cijelu masu zbrljanih websajtova, logotipa, raznoraznog nabacanog dizajna flayera, itd..
Ne tvrdim da ja sve znam, naravno, ali ovo gore su cinjenice.
Evo i bosanci su počeli praviti CAD-ove, i bez kikirikija, a site je babacad.ba. Stranica je užas, izgleda da je lik još uvijek na html-u, ali sam softver radi brze od originalnog autocada i instalira se momentalno.Šapat wrote: ...ali po meni je 99 bolji jer se na Elance-u nalazi mali milion pakistanaca i indijaca koji, kako neko vec rece, rade cak i super kompleksni AutoCAD za kikiriki.
Kruler wrote:http://babacad.com/
Facebook promoter lightbox?casanova123 wrote:za granoff stranicu bi bilo i 2000 previse, a ne 20.000.. flash je u pitanju, a nema nikakvih komplikovanih operacija na stranici pa da se moze naplatiti puno para..ovo je bilo par odijela za stranicu
nego.. jel znate neki plugin za wp da mi izlijece nesto po stranici.. uglavnom da ne izgleda dosadno stranica kada se gleda.. treba mi nesto tipa BUM![]()
sta cu ja kad je klijentu dinamicnost stranice kad se nesto krece na njoj
Ovo je bivši twitter bootstrapKruler wrote:http://babacad.com/
,Šapat wrote:@hakazvakaJel ovo bilo ozbiljno pitanje/konstatacija, ili se zajebavas? Mozda si neki genije, nije problem, ali zivo me zanima kako ces, ako ne "rucno", optimizirati dvije slike da budu identicne, od kojih je jedna 1500x900 i bez frame-a, a druga 980x670 sa frame-om...? Nauci ba i mene to, Tita ti...Pa brate to sto ti ne vidis dalje od Joomle je tvoj problem... ko ba jos prilagodjava rucno slike za stranicu
Usput, meni je svejedno da li je Joomla (.php) ili .ASP (DW ili VS), ali mislim da je za klijenta Joomla bolja varijanta, jer kasnije oni sami uz malo "obuke" mogu mijenjati bilo koji sadrzaj. Naravno, prije preuzimanja posla ja klijentu uvijek objasnim sta je sta, pokazem na primjeru, i onda on odluci sta zeli.
@grayburn
Tacno tako.
Cinjenica je da su danasnji klijenti za ove poslove velikom vecinom nepismeni ili polupismeni, kao i da najcesce ni sami ne znaju sta zele. A to je uvijek najgora moguca varijanta za dizajnera bilo cega, jer nema apsolutno nikakve vodilje o klijentovim zeljama, pa se onda taj posao otegne u nedogled i klijent nikada nije zadovoljan. A i kako ce biti kad ni sam nije svjestan sta uopste ocekuje...
Danas ljudi ne znaju ni slusati, a mrsko im je i citati, pa se nerijetko desava da "dizajner" uopste nije shvatio sta klijent zeli (pod uslovom da je klijent kako treba).
@quarterback
Custom, tj. od nule, rade oni koji znaju kako to da urade i imaju ideju o tome, odnosno kako srediti CSS, spacing, coloring, itd., da to na kraju ne izgleda kao nogama nagurano. Nazalost, danas to rijetko ko radi upravo jer se svi vode pogresnim idejama poput ovih koje smo ovdje mogli procitati, tipa - "pokupi neki jeftini ili besplatbni template, sta klijent zna..." ili "ko ce se zajebavat od nule, kad ima vec sve gotovo...", itd.
Sve ovo degradira kompletan posao, samim tim i kvalitet uradjenog, pa na kraju na webu ( i ne samo na webu) imamo cijelu masu zbrljanih websajtova, logotipa, raznoraznog nabacanog dizajna flayera, itd..
Ne tvrdim da ja sve znam, naravno, ali ovo gore su cinjenice.
gentoo wrote:Znaci koliko sam shvatio ti nisi ni template radio "iz glave" i od 0 nego si podjonio candy.it ? Ne krivim ja tebe sto si naplatio 2.5k nego se cudim da jos uvijek postoje ljudi koji su za takav nivo rada spremni platiti 2500KM.
Znam za ljude i firme koji custom CMS od 0 naprave za slicne ili malo vece pare..
2700+ KMziko1976 wrote:gentoo wrote:Znaci koliko sam shvatio ti nisi ni template radio "iz glave" i od 0 nego si podjonio candy.it ? Ne krivim ja tebe sto si naplatio 2.5k nego se cudim da jos uvijek postoje ljudi koji su za takav nivo rada spremni platiti 2500KM.
Znam za ljude i firme koji custom CMS od 0 naprave za slicne ili malo vece pare..
Koliko bi koštala ovakva stranica http://www.coolinarika.com ?
pricas o coolinarki?rexandroid wrote:stranica koju si naveo je lijepa
i jednostavna...
medutim nije vrijedna komentarisanja ni trunke. imas na themeforestu templejta za 30km koju su vrhunski, nisu nesto nasminkani, niti pretrpani kodom. themeforest je samo jedna grana envata, dakle jos imaju stranica poput codecanyona, graphicrivera i dr.
tako ako kupis stranicu skrati na codecanyon i kupi jedan slider za artikle i imas extra sajt.
mislim amater bi mogao uradit takvu stranicu samo u htmlu i cssu,medutim problem tek pocinje da se pojavljuje povezivanjem sa serverom, sa javascriptom sa malo jquerya itd.
tako ako kupis templejt nadi nekog da ti ostalo sredi.
toliko
ps dajte ba ljudi kakve su to cijene wtf?