WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#26 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by Miro Spiro »

Šapat wrote:
Hoces reci da je za jedan projekat najbitniji CSS i da on u ovom slucaju treba da kosta 2.500,00KM uz incijalno punjenje sadrzaja!?
CSS je samo dio platforme, odnosno jedan sastavni dio template-a. Ili, tacnije, najbitniji dio template-a jer bez njega nema ni template-a. Medjutim, odgovor je - ne, nije CSS najbitniji za jedan web projekat. Puno je bitnije osmisliti boje i raspored sadrzaja, tj. layout, jer to je prvo sto se vidi kada se otvori neka stranica. Naravno, to uveliko zavisi od planiranog sadrzaja cijelog website-a, ali i svake pojedinacne stranice, jer nije rijetkost da narucilac zahtijeva iste boje i fontove, ali razlicit layout, sadrzaje i funkcionalnost pojedinih stranica ili cijelih dijelova website-a (npr. na 99D sam trenutno u procesu upravo za jedan website ovakvog razlicitog tipa pojedinih dijelova, svidio im se inicijalni prijedlog boja i fontova i upravo su trazili doradu layout-a. Ponudjeno: 1.710 US$).

Do sada ja nikada nisam dizajnirao web stranicu niti pario boje itd. Ja dobijem gotov dizajn u Photoshopu, Gimpu itd i onda ga izrezem i ukomponujem bilo gotov CMS (Wordpress,Jomla itd) ili ubacujem u svoj CMS koji preradjujem po potrebi.
žuti

#27 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by žuti »

Bullet Tooth Tony wrote:
gentoo wrote:Naplatiti Joomlu (ili bili kakav drugi besplatan CMS) 2500KM mozes samo tezim levatima
+1
+1 :thumbup:

Moje iskustvo je da za solidniji Joomla sajt realno (cak i kada se traze dodatne funkcionalnosti, baza i sl.) možeš naplatiti max 1500 KM. A i to je pitanje kada ce ti klijent platiti ( meni se dešavalo da čekam 6 mjeseci).

Međutim, ima i ona druga strana. "Svi" se danas bave web dizajnom, php , css html-om. Studenti rade masu stvari za vrlo nisku cijenu pa ces često cuti od klijenta "ih, to je tebi dva-tri klika" ili "mali od mog kolege napravio web sajt za 300 KM, a ti trazis 1000" i slicno. :roll: Nerealno se vrijednost ovih usluga obara.
Ali , isto tako, neko spomenu cijenu od 2500 KM. Cini mi se da je to ipak precijenjeno.
Mislim da je realna slika negdje između ove dvije krajnosti.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#28 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by gentoo »

Znaci koliko sam shvatio ti nisi ni template radio "iz glave" i od 0 nego si podjonio candy.it ? Ne krivim ja tebe sto si naplatio 2.5k nego se cudim da jos uvijek postoje ljudi koji su za takav nivo rada spremni platiti 2500KM.

Znam za ljude i firme koji custom CMS od 0 naprave za slicne ili malo vece pare..
MGB

#29 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by MGB »

ja ipak mislim da se ne mora toliko raspravljati oko cijene, da li je realna ili ne...
ipak sve je stvar dogovora izmedju dizajnera i klijenta. ako cemo realno, svaki od nas (web dizajner, graficki dizajner i sl) nece odbiti raditi takav neki posao za 2,5 milje ako je to 'realno' za kolicinu posla koju dizajner uradi i prije svega ako je klijentu cijena prihvatljiva i ako ce on na kraju biti zadovoljan. :)

licno se bavim samo grafickim dizajnom, s web-om se ne bakcem... i kada ugovaram posao, zadnje sto radim jeste postaviti cijenu. saslusam klijenta sta hoce, sta mu treba, i onda mu ponudim dodatne usluge pored trazene (sto je za mene 15 min vise posla), upakujem fino u 'paket' i zaokruzim na neku njemu prihvatljivu, a meni zadovoljavajucu cijenu.

i tako usput ga zadrzim kao stalnog klijenta, i svi vukovi siti, a ovce na broju. :D

btw. evo moje stranice:
http://www.facebook.com/MBArtworks
Šapat

#30 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by Šapat »

@gentoo
Ne razumijemo se nas dvojica izgleda...
"Podjonit" nesto je jedno, ali fizicki napraviti to isto je nesto drugo. Druga stvar, na to je otislo prilicno vremena, jer ako malo prodjes kroz site vidjeces da svaki jedinicni proizvod ima svoju sliku i svoj tekst, a sve je to trebalo optimizirati na iste dimenzije, jer nije bilo tako u sirovoj varijanti, vidjeces da postoje i Flash-evi od kojih su neki morali biti prilagodjeni, a neki "podjonjeni", tj. ponovo napravljeni i prevedeni. E, sve to je u toj cifri.

A ovo...
Znam za ljude i firme koji custom CMS od 0 naprave za slicne ili malo vece pare..
...je tacno.
Ali, to je samo podloga. A ko onda napuni taj site i prilagodi sve sadrzaje site-u?
_Reds_

#31 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by _Reds_ »

Jbg vi trebate naci dobre klijete, vecim firmama nije problem platiti vise. Ali ovi nasi bi samo da se cjenkaju, i kad ima kazete eto 100 KM, on bi rekao, a moze li za 50KM.
Šapat

#32 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by Šapat »

Zato je recimo Joomla OK. Radi se sve direktno na serveru i klijent uvijek moze pratiti progres i imati uvid u satnicu.
Averus

#33 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by Averus »

_Reds_ wrote:Jbg vi trebate naci dobre klijete, vecim firmama nije problem platiti vise. Ali ovi nasi bi samo da se cjenkaju, i kad ima kazete eto 100 KM, on bi rekao, a moze li za 50KM.
živa istina!

kome god do sad sam radio neki jeftiniji sajt, uvijek im je bilo previse!
ako sam rekao 500KM, odmah uzme otpuhivati i na kraju se odluci za soluciju od 2000KM koja je, u najmanju ruku, pljačka.

s jednim pizdekom sam se dogovorio da stranica bude mizernih 100KM, jer me je obećao preporučiti dalje... napravio sam mu fantastičan sajt, ali je on imao milion zamjerki. na kraju fino sjednem s njim i kažem da mi fino pokazuje kako šta hoće itd.
Kad je konačno ispalo govno od sajta, on opet meni počeo kao "za 100KM sam očekivao više" i tako ta priča
ja mu fino rekao "druže, evo sajta na CD-u. ti ako hoćeš - uzmi, ako nećeš, ja odoh"
Na kraju je prihvatio i platio tih 100KM. Naravno, sajt je stajao godinu dana jer je toliko uplaćen web prostor, iako se firma zatvorila u roku od 3 mjeseca...

I što jest', jest'. Najbolje je imati posla sa većim firmama, po mogućnosti iz inostranstva. Jer samo s takvima možeš pošten posao dobiti, a u isto vrijeme imati i priliku da naučiš nešto novo kroz njihove zahtjeve itd.
hakazvaka

#34 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by hakazvaka »

gentoo wrote:Naplatiti Joomlu (ili bili kakav drugi besplatan CMS) 2500KM mozes samo tezim levatima
+1 :x
hakazvaka

#35 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by hakazvaka »

Šapat wrote:@gentoo
Ne razumijemo se nas dvojica izgleda...
"Podjonit" nesto je jedno, ali fizicki napraviti to isto je nesto drugo. Druga stvar, na to je otislo prilicno vremena, jer ako malo prodjes kroz site vidjeces da svaki jedinicni proizvod ima svoju sliku i svoj tekst, a sve je to trebalo optimizirati na iste dimenzije, jer nije bilo tako u sirovoj varijanti, vidjeces da postoje i Flash-evi od kojih su neki morali biti prilagodjeni, a neki "podjonjeni", tj. ponovo napravljeni i prevedeni. E, sve to je u toj cifri.

A ovo...
...je tacno.
Ali, to je samo podloga. A ko onda napuni taj site i prilagodi sve sadrzaje site-u?
Pa brate to sto ti ne vidis dalje od Joomle je tvoj problem... ko ba jos prilagodjava rucno slike za stranicu :-)
Warashii

#36 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by Warashii »

hakazvaka wrote:
+1 :x
Eh eto ti to ko nebi uzeo 2500KM kada bi mogao :D.
Ma ja bi kad bi bio i phpcow
grayburn

#37 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by grayburn »

Naravno da ne postoji fiksna cijena za te usluge i da je nezahvalno pricati o njima. Aleksandra Nina Knezevic ce uzeti milju za logotip, neko ce moliti za sto maraka. Foto Art ce naplatiti stranicu 30 000KM, dok ce neko za slicnu stranicu morati da se pomiri sa 600KM.

Kod nas vlada misljenje da uvijek treba insistirati na rad sa strancima i to stoji, a razlog je jednostavan: vizuelno su pismeniji, kroz skolu im se iz godine u godinu ubacuju u glavu razne historije umjetnosti, estetike i vizuelne kulture; dok kod nas prosjecan vlasnik firme cesto i nema visu skolu. U slucaju da je skolovan cesto mozemo biti svjedoci direktnog izljeva najcudnijih zahtjeva koji oslikavaju jedno opste nepoznavanje svega relevantnog o uslugama koje trazi.

Strani klijenti, stoga, shvataju donekle kompleksnost posla i svjesni su toga da, ukoliko bi oni znali praviti stranice, napravili bi sami sebi. Dakle, svjesni su da ne znaju i dat ce to u zadatak nekome ko zna. To je donekle zajednicko sa nasim klijentima. Medjutim, kada stranica bude gotova nisu cjepidlake - vizuelno su pismeni i znaju sta valja i sta ne valja. Nece vas tjerati da ubacite crvenu podlogu i zelena slova preko. Comic Sans. Porodicnu fotografiju sa zenom na home page. Muzicku podlogu koja se jedva moze okarakterisati kao "muzicka".

Cak i kada traze neke izmjene jako su fleksibilni, voljni vas saslusati i kompromisni su.

Htio bih jos ovo reci - spominjem vizuelnu kulturu i ona kod nas stvarno ne postoji. Kada ste u posjeti bilo kojoj jacoj evropskoj drzavi jako cete rijetko naci bilo sta lose dizajnirano - novine, billboardi, flyeri, tv reklame i ambalaze na policama. Biznismenima je u takvom okruzenju jedna stvar jasna - moram imati i ja dobru vizuelnu prezentaciju i ako se budem petljao u posao dizajnera necu nista postici.

Cesto se desi da nasi ljudi vani (B/H/S) angazuju dizajnera koji ce im uraditi novi logo i web stranicu SAMO zato sto SVI DRUGI imaju odlicne stranice. Posto je kod nas sve to na nuli, tako i ne postoji pritisak na te ljude iste vrste.

Govorim iz iskustva, mozda grijesim i volio bih cuti drugo misljenje. Naravno, generaliziranje je uvijek lose ali treba pricati o vecini s kojom imamo posla.

Ja bih vam preporucio, ukoliko se smatrate dovoljno dobrim i kompetentnim, malo pokazite zube. Osmijehom. Ugovor je odlicna stvar, vi garantujete ucinak a klijent garantuje isplatu, kao i svaku eventualnu izmjenu koja nije dio prvobitnog dogovora. Kod nas generalno nisu zasticeni freelanceri, pa se svi mi cesto moramo poginjati pred klijentom samo da bismo dobili neke bijedne pare koje su nam od egzistencijalne vaznosti. Niko nas ne brani, nikakav zakon niti institucija.

Odjeca, gestikulacija, stisak i nacin govora mogu nam pomoci da nam se isplati insistiranje na zamisljenoj cijeni.
Ne treba biti ni bezobrazan, treba ocijeniti ko moze platiti puno i ko ne.

Vi koji imate iskustva sigurno ste primijetili slijedeci paradoks (glupost) - oni koji imaju manje para ce biti spremni platiti ugovoreno na vrijeme, a oni koji imaju vise ce razvljacenjem isplate razvlaciti pamet do besvijesti. Na kraju vam i ne bude do para.

A sad tekma. :-D
quarterback

#38 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by quarterback »

žuti wrote: Da se razumijemo ljudi. Realno danas vise niko ne radi "iz temelja". Uzme se postojeci template i na njemu se radi. Sve zavisi od zahtjeva, možda nije samo dizajn u pitanju ( a i kada jeste, gotov templejt u vecini slučajeva zahtjeva dorade). nekome treba baza, napredna pretraga, nekakvi online formulari i slična, a ništa od ovoga ne dolazi "na gotovo". Tako da taj posao ne mora da bude uopšte trivijalan.
Varas se, ja radim iz temelja, custom za klijente koji to zele.
Normalno to ima svoju cijenu i nije 100 maraka, ko nece neka si probere template za 30$ i sve ok.
hakazvaka

#39 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by hakazvaka »

quarterback wrote:
žuti wrote: Da se razumijemo ljudi. Realno danas vise niko ne radi "iz temelja". Uzme se postojeci template i na njemu se radi. Sve zavisi od zahtjeva, možda nije samo dizajn u pitanju ( a i kada jeste, gotov templejt u vecini slučajeva zahtjeva dorade). nekome treba baza, napredna pretraga, nekakvi online formulari i slična, a ništa od ovoga ne dolazi "na gotovo". Tako da taj posao ne mora da bude uopšte trivijalan.
Normalno to ima svoju cijenu i nije 100 maraka, ko nece neka si probere template za 30$ i sve ok.
Takodjer, najbolje (i najskuplje) stvari se rade custom...
casanova123

#40 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by casanova123 »

grayburn wrote: Foto Art ce naplatiti stranicu 30 000KM, dok ce neko za slicnu stranicu morati da se pomiri sa 600KM.
Koju su oni stranicu napravili za 30.000 KM?
Bas bih da vidim stranicu od toliko para :D

Ja sam cuo da je BH Telecom platio svoju milion.. jel to tacno?
hakazvaka

#41 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by hakazvaka »

casanova123 wrote:
grayburn wrote: Foto Art ce naplatiti stranicu 30 000KM, dok ce neko za slicnu stranicu morati da se pomiri sa 600KM.

Pa BH Telecom je radio in-house stranicu?

Treba proteste odmah organizovati ako je takav gigant placao nekom drugom da radi web stranicu, a posebno ako je potroseno 1 milion maraka novca poreskih obveznika...

A Fotoart radi sa drzavnim firmama i institucijama, koliko sam upratio ovako... a tu se uzima i puno vise za te gluposti, posebno ako amidza radi negdje na poziciji ;)
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#42 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by gentoo »

BH Telecom je Typo3.. bar je bio : )
quarterback

#43 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by quarterback »

koliko znam telecom je sam radio aktuelnu stranicu
sarajevo.ba je kostala cini mi se 50.000 ili 60.000 sad ne znam da li je ova aktuelna ili ona prosla verzija, u svakom slucaju to je bilo ono kada se pojavila aktuelna vektorska interaktivna mapa grada, mislim da je radio atlant
zikmu

#44 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by zikmu »

Dobro uzmite u obzir, da to nije samo izrada stranice, vec ubacivanje sadrzaja (prije toga obrada istog) , pa onda obuka klijenta da sam odrzava stranicu... sve se to naplati (pogotovo kad je drzavna firma) :-)
casanova123

#45 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by casanova123 »

Pa drzavi treba naplatiti svaki dah koji udahnem za vrijeme izrade stranice
_Reds_

#46 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by _Reds_ »

Inace sajt BHT je jedno veliko, da ne kazem sta.
Šapat

#47 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by Šapat »

@hakazvaka
Pa brate to sto ti ne vidis dalje od Joomle je tvoj problem... ko ba jos prilagodjava rucno slike za stranicu :-)
Jel ovo bilo ozbiljno pitanje/konstatacija, ili se zajebavas? Mozda si neki genije, nije problem, ali zivo me zanima kako ces, ako ne "rucno", optimizirati dvije slike da budu identicne, od kojih je jedna 1500x900 i bez frame-a, a druga 980x670 sa frame-om...? Nauci ba i mene to, Tita ti...
Usput, meni je svejedno da li je Joomla (.php) ili .ASP (DW ili VS), ali mislim da je za klijenta Joomla bolja varijanta, jer kasnije oni sami uz malo "obuke" mogu mijenjati bilo koji sadrzaj. Naravno, prije preuzimanja posla ja klijentu uvijek objasnim sta je sta, pokazem na primjeru, i onda on odluci sta zeli.

@grayburn
Tacno tako.
Cinjenica je da su danasnji klijenti za ove poslove velikom vecinom nepismeni ili polupismeni, kao i da najcesce ni sami ne znaju sta zele. A to je uvijek najgora moguca varijanta za dizajnera bilo cega, jer nema apsolutno nikakve vodilje o klijentovim zeljama, pa se onda taj posao otegne u nedogled i klijent nikada nije zadovoljan. A i kako ce biti kad ni sam nije svjestan sta uopste ocekuje...
Danas ljudi ne znaju ni slusati, a mrsko im je i citati, pa se nerijetko desava da "dizajner" uopste nije shvatio sta klijent zeli (pod uslovom da je klijent kako treba).

@quarterback
Custom, tj. od nule, rade oni koji znaju kako to da urade i imaju ideju o tome, odnosno kako srediti CSS, spacing, coloring, itd., da to na kraju ne izgleda kao nogama nagurano. Nazalost, danas to rijetko ko radi upravo jer se svi vode pogresnim idejama poput ovih koje smo ovdje mogli procitati, tipa - "pokupi neki jeftini ili besplatbni template, sta klijent zna..." ili "ko ce se zajebavat od nule, kad ima vec sve gotovo...", itd.
Sve ovo degradira kompletan posao, samim tim i kvalitet uradjenog, pa na kraju na webu ( i ne samo na webu) imamo cijelu masu zbrljanih websajtova, logotipa, raznoraznog nabacanog dizajna flayera, itd..

Ne tvrdim da ja sve znam, naravno, ali ovo gore su cinjenice.
žuti

#48 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by žuti »

quarterback wrote:
ok, ispravljam se. skoro niko :)
žuti

#49 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by žuti »

casanova123 wrote:

Evo recimo http://www.granoff.ba
Mislim da za ovo nisu uzeli ispod 20.000 KM

I ja sam cuo to za telecom ba da je neka nenormalna cifra u pitanju.
Ali nisam siguran.
Šapat

#50 Re: WEB i LOGO DIZAJN - Iskustva, Dobri, Losi i sl.

Post by Šapat »

Granoff je, koliko vidim, radjen u Java-i i Flash-u. Mislim da je 20.000 malo pretjerano za ovo jer nema ni previse sadrzaja, css je identican za svaki prikaz/stranicu, izgled takodjer...ali, svasta je moguce...
Post Reply