@ milojicabrzi, što se tiče tvog problema gašenja turbine na oko 3000 obrtaja, prilicno zeznuto ali veoma rješiv problem. MAF iliti protokomjer, je lako provjeriti iskopčaš ga, probaš, ako vuče bolje - mjenjaj, ako vuče lošije nije do njega. Nakon toga provjeriti vakuum crijeva, pa onda N75 ventil (bijela kapa), jednostavnom zamjenom sa ventilom EGR-a (crna kapa) (ista stvar samo druge boje radi lakšeg raspoznavanja), probati; ako se nastavi problem, može se čistiti turbina ali u većini slucajeva sa kojim sam se ja susretao bacanje para, ali kad se već skine nije neki posao, samo povremeno treba voziti agresivnije da bi se spalila čađ koja se nakupi u turbini. Naime problem kod ovih motora je aktuator koji se nalazi na lošem mjestu, znači to je vakuum ventil koji upravlja krilcima VNT turbine i nalazi se na samoj turbini (jedno-jedino vakum crijevo koje se nalazi na sklopu turbo punjača). Ne bi ste vjerovali šta se u ovom ventilu nakupi vremenom i nekada mi nije jasno kako uopšte rade. E to je ono što treba mijenjati, teško ga je naći u prodaji jer npr. ASA hoće da uvali komplet turbinu, ali ne i nemoguće. Ovaj dio je potrebno veoma precizno podesiti kako ne bi došlo do prevelikog ili premalog pritiska u turbini i samim tim gašenja iste, kad se registruju ove promjene u kompjuteru. Ali, za početak jednostavno se odmjeri dužina u odnosu na stari, i vozi miško
A što se grijača tiče, oni rade i poslije paljenja određeno vrijeme, čućete kada je motor hladan kada pređete 2300 obrtaja da relej „cakne”, tj. reguliše rad grijača-gasi ih preko 2300. Za ravnomjeran rad hladnog motora potrebno je da su svi grijači ispravni. Najlakše ćete primjetiti da vam grijač ne radi kada hladan motor pri prvom paljenju –bez gasa, naravno, radi neravnomjerno, tj. izbacuje tzv. živu naftu.