vratiti se u SA: yes or no

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Bandierra Rossa

#76 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by Bandierra Rossa »

ladyblue18 wrote:
burek_in_space wrote:
ladyblue18 wrote:
Burece koja si ti muska sponzorusa :oops:
Ima se,mozhe se,ribice lozhe se! :oops: :mrgreen:
Ova ce tema zbog tebe na BC :mrgreen:

@bandierra rossa- hajde eto da su tvoja predvidjanja tacna, i da Amerika nece vise biti No1. A ko ce onda?
Rusi mozda? Kina? vala ja onda vise volim da ostanu Ameri.

I ne valja generalizovati nikada, i reci da su najgluplja nacija na planeti.
Sta smo mi onda? Najpametnija :? :roll:
Izvini, oni mozda ne uce koliko ovaca ima Afrika kao sto sam ja ucila, ali bar se ne dice kao mi kako smo super inteligencija a 20 godina se koljemo ko plemena neka.
U gluposti cu prije reci onda da mi prednjacimo nego oni, jer meni nije vitalno da neko zna koliko ovaca ima, ali jesu vitalne druge stvari koje mi ne znamo.
Ja licno znam dosta ljudi iz Amerike koji su pamet jedna po jedna.
To sto njihove public schools ne nude obrazovanje kakvo nase nude, nije bas neka velika stvar.
Sta mi imamo od toga sto znamo koji je glavni grad nekih drzavica za koje niko ne zna ni gdje su ni sta su, a mi smo to ucili.
Njihov obrazovni sistem je mnogo bolji jer usmjerava te da ucis ono sto te zanima, a ne podmorava te da ucis ono od cega ti je muka i od cega koristi neces imati.
Tako da je stvarno bezze reci da su najgluplja nacija na svijetu, a sve i da jesu, na drugim poljima to odlicno kompenzuju.
Ne kažem da će Kina biti No.1.

Možda bi za svijet bilo bolje da niko nema toliku silu da može samostalno odlučivati o sudbini svih ostalih.

U svakom slučaju-bolje U.S nego Kina.

Ipak,priznaćeš da su generalno glupi.

Ne znam zašto nas porediš sa njima.Pa mi smo van svake konkurencije i kad sam rekao "najgluplja nacija na planeti",mislio sam na neke ozbiljne države a ne na nas.

Na kraju,ostajem pri svojoj tvrdnji da je za svakoga bolje da se vrati.

2000. godine sam dobio papire za Njemačku (tad je Njemačka još uvijek bila Meka za našeg čovjeka).

Bio sam tri mjeseca i umalo da crknem za Sarajevom.

Vratio sam se i nisam se pokajao.
HAVANA

#77 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by HAVANA »

Sarajevo-NC wrote:Prvo da svima zahvalim na savjetima, i da odgovorim na par pitanja: Sarajka sam 1000% ( Vratnik!!!!!),and sorry Burek ali sam udata i majka sam trojici naj djecaka na svijetu. Imam US pasos, imam kucu i auto, radim cetiri noci sedmicno ( od 7 navece pa do 8 ujutro-13 sati, a cesto znam ostati na poslu i do 11 ujutro!!!!) ali me boli dusa jer moji momci ne pricaju moj jezik kako treba, jer nikad snijeg vidjeli nisu, jer ne znaju kako je sjediti na cepencima u Velikoj Avliji kod slatkog coseta, jer im ruke nikad nisu bile crne od pecenih kestenja, jer vjerovatno nece dozivjeti prvu ljubav u Velikom parku jer.....

Vidimo se kod nure na mejdanu ;-)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#78 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by ladyblue18 »

Bandierra Rossa wrote:
Ne znam zašto nas porediš sa njima.Pa mi smo van svake konkurencije i kad sam rekao "najgluplja nacija na planeti",mislio sam na neke ozbiljne države a ne na nas.
E pa onda reci tako :P zezam se

I naravno da i ja podrzavam da se svako vrati, bar da vidi kako ce snaci, uvijek se moze vratiti.
A emocije su razlicite od covjeka do covjeka.
Ima ljudi koji zaista ne mogu bez Sa, BiH, svojih i vrate se, nekada se pokaju, nekada ne.
A ima i onih koji odu i nikada ih ne zaboli ni dusa ni srce, ne pomisle na sve sto su ostavili.

Nego draga moja haman kono ( :mrgreen: ), dobro ti je rekao Op3r4t0r. Njima nikada ne moze biti zanimljivo ono sto je tebi bilo, jos vise ako su rodjeni tamo. Kao sto nikome od nas manje vise nije zanimljivo ono sto je bilo zanimljivo nasim roditeljima.
Trebala si ja mislim odmah reci da imas porodicu, jer to ti po mom misljenju mnogo otezava situaciju.
Sumnjam da bi djeci (ne znam o kojim godinama se radi, ali bez obzira) to bilo bas lahko, doci u jednu sasvim drugaciju kulturu, narod, drzavu, promjeniti sve.
I da znas, ono sto ja znam naseg naroda da se vratio otamo a imao djecu, vratili su se nazad prvenstveno zbog djece, jer ih okolina tj. drustvo nije prihvatilo, bili su ismijavani zbog naglaska, loseg znanja bosanskog isl.
Ako si vec planirala se vracati mislim da bi bilo bolje da si dolazila na odmor bar nekoliko puta u tih 10 godina ovdje, da djecu priviknes, ovako bi im bio sok veliki ja mislim.
Kako god, na tebi je velika i teska odluka, ali ja bih ti i dalje rekla da ostanes tu, ali naravno nemoj iskljuciti ni opciju da dodjes na 2,3 mjeseca da vidis kako je.
I ovdje sestre dezuraju od 19 do 8h a i duze, a placene su kao sto sam ti gore navela vec.
Mizerno, za jedan takav posao.
HAVANA

#79 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by HAVANA »

Op3r4t0r wrote:
Sarajevo-NC wrote:Prvo da svima zahvalim na savjetima, i da odgovorim na par pitanja: Sarajka sam 1000% ( Vratnik!!!!!),and sorry Burek ali sam udata i majka sam trojici naj djecaka na svijetu. Imam US pasos, imam kucu i auto, radim cetiri noci sedmicno ( od 7 navece pa do 8 ujutro-13 sati, a cesto znam ostati na poslu i do 11 ujutro!!!!) ali me boli dusa jer moji momci ne pricaju moj jezik kako treba, jer nikad snijeg vidjeli nisu, jer ne znaju kako je sjediti na cepencima u Velikoj Avliji kod slatkog coseta, jer im ruke nikad nisu bile crne od pecenih kestenja, jer vjerovatno nece dozivjeti prvu ljubav u Velikom parku jer.....

P.S. Posto u bosni nisi bila vec godinama samo jos da ti kazem da trenutno u parkovima je puno veca mogucnost da dozivis prvo prebijanje ili prvo zbadanje nozom nego prvu ljubav ;)

Preživila je ona na vratniku i pored seje,debe,ene,bakira...pa živa i zdrava. ;-)
Uvijek i svagdje postoji mogučnost da naletiš na budalu a i u americi vole sa automatom u školu doći.
naivac

#80 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by naivac »

Prvo da svima zahvalim na savjetima, i da odgovorim na par pitanja: Sarajka sam 1000% ( Vratnik!!!!!),and sorry Burek ali sam udata i majka sam trojici naj djecaka na svijetu. Imam US pasos, imam kucu i auto, radim cetiri noci sedmicno ( od 7 navece pa do 8 ujutro-13 sati, a cesto znam ostati na poslu i do 11 ujutro!!!!) ali me boli dusa jer moji momci ne pricaju moj jezik kako treba, jer nikad snijeg vidjeli nisu, jer ne znaju kako je sjediti na cepencima u Velikoj Avliji kod slatkog coseta, jer im ruke nikad nisu bile crne od pecenih kestenja, jer vjerovatno nece dozivjeti prvu ljubav u Velikom parku jer.....
moja majka je sa sela dosla u grad pa nesto ja ne zalim bas za mirisom sijena i oranica.
burek_in_space

#81 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by burek_in_space »

Neka te onda tamo,ne vracaj se! :mrgreen:
HAVANA

#82 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by HAVANA »

naivac wrote:
Prvo da svima zahvalim na savjetima, i da odgovorim na par pitanja: Sarajka sam 1000% ( Vratnik!!!!!),and sorry Burek ali sam udata i majka sam trojici naj djecaka na svijetu. Imam US pasos, imam kucu i auto, radim cetiri noci sedmicno ( od 7 navece pa do 8 ujutro-13 sati, a cesto znam ostati na poslu i do 11 ujutro!!!!) ali me boli dusa jer moji momci ne pricaju moj jezik kako treba, jer nikad snijeg vidjeli nisu, jer ne znaju kako je sjediti na cepencima u Velikoj Avliji kod slatkog coseta, jer im ruke nikad nisu bile crne od pecenih kestenja, jer vjerovatno nece dozivjeti prvu ljubav u Velikom parku jer.....
moja majka je sa sela dosla u grad pa nesto ja ne zalim bas za mirisom sijena i oranica.

Vozdra,šta ima kod tebe :-)
Ne trudi se da shvatiš.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#83 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by KatarinaKosaca »

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Hvala ti što me nasmija
Bandierra Rossa

#84 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by Bandierra Rossa »

HAVANA wrote:
naivac wrote:

Ne trudi se da shvatiš.
:lol: :D :lol: :D :lol: :D :lol: :D :lol: :D :lol: :D :lol: :D :lol: :D :lol:
naivac

#85 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by naivac »

Ne trudi se da shvatiš.
da, to kontate samo vi od osmog koljena starosjedioci pa na dalje.
ne trudi se ni ti da shvatis zasto djeca radije jedu macburger i zele ici na havaje.
HAVANA

#86 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by HAVANA »

Sve probao sve igre odigrao, sto se mene tice rezultat je Korcula-Havaji 1-0 Cevapi-Macburger 1-0
exliberal

#87 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by exliberal »

procitaj malo diskusije na ovom forumu ....pogotovo sto imas 3 sina

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &sk=t&sd=a

nekazem da se na zapadu nemoze i netusi droga ali je situacija trenutno ( barem po mome misljenju) daleko gora na balkanu nego i u jednoj zapadnoj drzavi
sto zbog nebrige drzave, sto zbog nepoznavanja , sto zbog policijskog ignorisanja, smeca sto se prodaje itd.

opet kazes da si medicinska sestra....znam koliko rade i sta rade ali znam i kako zaradjuju pogotovo ako su registered nurses. to u sarajevu neces dozivit.
pita_zeljanica

#88 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by pita_zeljanica »

yes or no?

no!
debela

#89 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by debela »

troje djece velis. hajde da pretpostavim da su tamo rodjeni ili su otisli kao jako mali. i ti ces sad da ih otrgnes iz njihove prirodne sredine i nacina zivota radi nekih svojih nerealnih fantazija i uspomena iz svog djetinjstva koje nemaju veze sa zivotom ovdje danas. da si moja mati to ti nikad ne bih oprostila.
pustopoljina

#90 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by pustopoljina »

joj,ja jednom sjedim u parku (austrija) i na klupi do hrpa momcica...jedan prica,haman place-hoce starci da se vrate za bosnu ...a drugovi smisljaju sta da se uradi-da on ne ide s njima...neki mix njemackog i naseg...psuju,cute...onaj skoro place...bas mi nesto tesko bilo...
konrad

#91 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by konrad »

Onako, objektivno nije bas pametan potez. Evo i zasto. Kriminal i korupcija ne mogu biti gori. Narkomanija posebno.
Politicki se nije mrdnulo s mjesta, sto je osnovni preduslov za bilo sta drugo, a nema nikakvih naznaka ni da ce se mrdnuti.
Plate mizerne, a sve skupo. Sad vratiti se zbog Slatkog Coseta, mislim ako je to razlog...
afmodb

#92 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by afmodb »

Hmm - teska pitanja. Ne znam sta da ti kazem a da ima smisla. I ja sam u US (otisao iz SA prije 7 godina) i bez obzira koliko covjek konta da mu neke stvari nedostaju, opet se sve svodi na uslove, nacin i kvalitet zivota. Slazem se sa vecinom postova da prije nego doneses odluku o eventualnom povratku, bilo bi pametno da dodjes malo u jednu duzu posjetu. Bez obzira koliko se mi, koji smo trenutno vani, busali u prsa svojim nekakvim patriotizmom i nostalgijom, cinjenica je da se covijek mijenja i da okolina utice na njega. Dakle, bez obzira sto ti kazes kako nisi ameriku primila srcu, zivot u americi je utjecao na to da se nacin tvog zivot promijeni.

Sto se tice nursinga kao degree programa, bez obzira sto sada u Kantonu SA postoje radna mjesta visoke strucne spreme za glavne medicinske sestre, tebe prvo ceka proces nostrificiranja diplome, za sto treba vremena i novaca (prvenstveno novaca). Kad s tim procesom zavrsis (nadam se uspjesno) jer ne priznaju se diplome svih univerziteta, onda pocinje panika trazenja posla, koja je potpuno drugacija od onog stila zivota i rada na koji si navikla (ako dobro kontam u Sjev. Karolini).

Karolina je super. Ja sam danas u Sjev. Karolini i zivot je prilicno jeftin. Sve izlgeda kao easy to afford.

Ja bih volio da moje dijete sutra prica i ENgleski i moj materinji jezik, ali bez obzira kojim jezikom mi komunicirali kod kuce, bit ce vise izlozeno engleskom. Vise bih volio da se lijeci u americkim medicinskim centrima nego kod nas i kao sto sam ja zelio da gradim buducnost negdje gdje se cijeni znanje, i rad tako zelim da omogucim i svome djetetu.

Takodje, u 10tak godina koliko nisi bila u SA, ljudi i zivot se mijenjaju. Nama koji smo vani u sjecanju su uglavnom one stvari kojih se rado sjecamo, ali realnosti zivota su drugo. Mislim da smo se mi navikli na malo laksi zivot ovdje i sad je svako prilagodjavanje na staro jako teska odluka.

Toliko od mene

Afmodb
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

#93 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by horns&drums »

Ima debela pravo, da si moja mater nikad ti oprostio ne bih
sarajevonekad

#94 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by sarajevonekad »

Što se mene ( i meni sličnih) tiče, meni život u ovom medjunarodnom eksperimentu zvanom "Dayton-version BiH" postaje lakši svaki put kad se neko civilizovano biće vrati u naš grad, iako je to možda češće na štetu tog bića.

Moram priznati da bih bio daleko sretniji da je taj povratak civilizovanih stanovnika BiH svojoj zemlji masovniji i organizovaniji. Pojedinac malo šta može promijeniti u ovom gradu, a još manje u ovoj zemlji, ali masa, to je već druga priča.

Ja sam od onih koji smatraju da ljudsko biće još nije evoluiralo u toj mejri da ne pravi razlike na rasnoj, etničkoj, nacionalnoj, religijskoj i spolnoj osnovi, samo što to neko malo bolje prikriva od drugih, tj. zapadnjaci to daleko vještije prikrivaju ( barem na osnovu mog iskustva).

Drugim riječima, potrebno je da si im što sličniji ( po boji kože, imenu i prezimenu, načinu življenja i razmišljanja) i tek onda nečeš biti tuđi za njih ( opet, to govorim na osnovu onog što sam u zapadnoj Evropi vidio).

Ja sam dakle i sam živio "vani" nekolio godina, i ipak sam odlučio vratiti se
kući, iako su mi mnogi moji sugradjani koji žive vani govorili: " Bogami, praviš grešku".

Po povratku sam prošo kroz razne torture i razočarenja, ali to me nije pokolebalo, jer kao neko ko je odgajan na onim sada već zaboravljenim civilizovanim premisama ovog grada, ne mogu se tako lako pokolebati pred oportunistima i primitivcima kojima su kozmopolitske vrijednosti daleko ko nama normalnima njihove "vrijednosti" (papanluk i oportunizam).

Mislim da je problem BiH društva upravo i nastao kada je veliki broj civilizovanog svijeta potpuno digo ruke od vlastite zemlje prepustivši je sthiji oportunizma i primitivizma, dvije najopakije i najevidentnije bolesti koje jedno društvo može imati.

Stoga, dodji, vidi i odluči ;)

S.
cevapcinica

#95 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by cevapcinica »

Bas dobro da si malo pojasnila situaciju, jer je sada puno lakse dati odgovor. Price o propasti Amerike itd. po meni nemoj uzimati ozbiljno, jer takva nepredvidiva i po meni neozbiljna "prorocanstva" ne daju nikakvu konstruktivnu viziju tvoje buduce situacije bilo to u Americi ili u BiH, tacnije u Sarajevu. Da si sama lako bih ti preporucio da se vratis i da probas, ali posto imas troje djece moram ti reci da bi po meni bilo bolje da ostanes gdje jesi. Kad je neko vani, lako je doci u BiH za vrijeme ljeta kad su svi nasmijani, kad je vrijeme lijepo i kad su ulice, baste kafica i dvorista puna ljudi. Od polovine jeseni se sve vec polako mijenja. Ljudi se polako povlace u kuce i sve se vraca u svakodnevnicu. Ti sama bi se mozda i snasla, samo treba da znas da je ona slika Sarajeva koju ti imas u glavi sigurno nije slika koju ces sresti kad se vratis. Ja nisam iz Sarajeva, ali sam tamo svake godine provodio po 2-3 mjeseca i sad kad ljeti odem na odmor primjetim kako se situacija promijenila a isto mi govore sva rodbina i prijatelji koji su odrasli i zive u Sarajevu. Vecina njih su na srecu relativno dobro situirani i zbrinuti, ali oni koji rade, rade kao crnci iako su akademski obrazovani. Od njih poslodavac bukvalno moze da radi sta hoce, a sve za relativno male pare. Sve u svemu kapitalizam dole je u dosta stvari puno "tvrdi" i gori u poredenju s tim u kojem ti zivis.

Po meni su najveci "problem" u cijeloj prici tvoja djeca. Cuo sam dosta, po meni stvarno glupih i naivnih izgovora, gdje su ljudi tvrdili da se vracaju radi buducnosti djece. Po meni se niko nije vratio radi necega drugoga vec radi svoje nostalgije. Nekome je nedostajalo drustvo, neko se nije mogao naici na jezik, neko se pozelio jeftinih cigara i zapusenih prostorija ili jeftinog alkohola. Razloga je bezbroj ali niko od njih nije mislio na svoju djecu. Nemoj napraviti takvu gresku jer si se to nikad neces moci oprositi. U Bosni je sve lijepo i fino dok ne moras imati ikakvog kontakta sa sistemom tj. javnim ustanovama i administracijom. Tvoja djeca bi se mozda i privikla na nase skole sa svim stelama i stelicama, i na pocesto bezobrazne i neprofesionalne predavace (ovo je posebna tema i za nju bi trebala posebna diskusija). Veliko pitanje je sta bi radila ako bi se neko od vas tesko razbolio, a ti morala potplatiti sve od portira pa do doktora da taj clan porodice dobije iole adekvatnu njegu. Vjerujes li doktoru i medicinskoj sestri? Jesu li pregledi koje traze stvarno potrebni ili su samo bezvezno maltretiranje sa svrhom izvlacenja para iz vaseg dzepa? Ja sam svjestan da ja mozda navodim najgori scenario, ali se posto se nesto slicno desilo vec tri osobe koje poznajem htio sam da ti prikazem sve moguce scenarije. Ako bas moras doci, strpi se dok se tvoji "momci" ne osamostale, pa onda dodi ovamo da vidis da li je ovo Sarajevo ono za cim zudis.
Kao majci troje djece, prvi prioritet i jedini pravi izbor je ono sto bi za tvoju djecu i njihovu buducnost bilo najbolje. Tvoje vlastite potrebe, barem po meni, dolaze tek iza njihovih.

PS. Vidim da je neko naveo Ameriku ili zivot vani kao razlog "psihickih" problema koji "progone" dosta veliki broj nasih ljudi u inostranstvu. Ti problemi su nazalost dio svakodnevnice za vecinu ljudi koji su prosli kroz psihoze i strahote rata bez obzira gdje te osobe zivjele. Ko nije dobio adekvatnu pomoc za rjesavanje tih problema, oni ce ga zavisno o stepenu i vrsti, najvjerovatnije proganjati do kraja zivota. Nazalost ponekad se desi da osobi na kraju "pukne film" pa fizicki i nasilno nasrne na okolinu ili na sebe samu. To nema nikakve veze sa Amerikom ili Njemackom ili Australijom. Jednostavno receno "takav nam je grah pao" i s tim nam se nositi.
sadeta

#96 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by sadeta »

cevapcinica wrote:
Bas dobro da si malo pojasnila situaciju, jer je sada puno lakse dati odgovor. Price o propasti Amerike itd. po meni nemoj uzimati ozbiljno, jer takva nepredvidiva i po meni neozbiljna "prorocanstva" ne daju nikakvu konstruktivnu viziju tvoje buduce situacije bilo to u Americi ili u BiH, tacnije u Sarajevu. Da si sama lako bih ti preporucio da se vratis i da probas, ali posto imas troje djece moram ti reci da bi po meni bilo bolje da ostanes gdje jesi. Kad je neko vani, lako je doci u BiH za vrijeme ljeta kad su svi nasmijani, kad je vrijeme lijepo i kad su ulice, baste kafica i dvorista puna ljudi. Od polovine jeseni se sve vec polako mijenja. Ljudi se polako povlace u kuce i sve se vraca u svakodnevnicu. Ti sama bi se mozda i snasla, samo treba da znas da je ona slika Sarajeva koju ti imas u glavi sigurno nije slika koju ces sresti kad se vratis. Ja nisam iz Sarajeva, ali sam tamo svake godine provodio po 2-3 mjeseca i sad kad ljeti odem na odmor primjetim kako se situacija promijenila a isto mi govore sva rodbina i prijatelji koji su odrasli i zive u Sarajevu. Vecina njih su na srecu relativno dobro situirani i zbrinuti, ali oni koji rade, rade kao crnci iako su akademski obrazovani. Od njih poslodavac bukvalno moze da radi sta hoce, a sve za relativno male pare. Sve u svemu kapitalizam dole je u dosta stvari puno "tvrdi" i gori u poredenju s tim u kojem ti zivis.

Po meni su najveci "problem" u cijeloj prici tvoja djeca. Cuo sam dosta, po meni stvarno glupih i naivnih izgovora, gdje su ljudi tvrdili da se vracaju radi buducnosti djece. Po meni se niko nije vratio radi necega drugoga vec radi svoje nostalgije. Nekome je nedostajalo drustvo, neko se nije mogao naici na jezik, neko se pozelio jeftinih cigara i zapusenih prostorija ili jeftinog alkohola. Razloga je bezbroj ali niko od njih nije mislio na svoju djecu. Nemoj napraviti takvu gresku jer si se to nikad neces moci oprositi. U Bosni je sve lijepo i fino dok ne moras imati ikakvog kontakta sa sistemom tj. javnim ustanovama i administracijom. Tvoja djeca bi se mozda i privikla na nase skole sa svim stelama i stelicama, i na pocesto bezobrazne i neprofesionalne predavace (ovo je posebna tema i za nju bi trebala posebna diskusija). Veliko pitanje je sta bi radila ako bi se neko od vas tesko razbolio, a ti morala potplatiti sve od portira pa do doktora da taj clan porodice dobije iole adekvatnu njegu. Vjerujes li doktoru i medicinskoj sestri? Jesu li pregledi koje traze stvarno potrebni ili su samo bezvezno maltretiranje sa svrhom izvlacenja para iz vaseg dzepa? Ja sam svjestan da ja mozda navodim najgori scenario, ali se posto se nesto slicno desilo vec tri osobe koje poznajem htio sam da ti prikazem sve moguce scenarije. Ako bas moras doci, strpi se dok se tvoji "momci" ne osamostale, pa onda dodi ovamo da vidis da li je ovo Sarajevo ono za cim zudis.
Kao majci troje djece, prvi prioritet i jedini pravi izbor je ono sto bi za tvoju djecu i njihovu buducnost bilo najbolje. Tvoje vlastite potrebe, barem po meni, dolaze tek iza njihovih.

PS. Vidim da je neko naveo Ameriku ili zivot vani kao razlog "psihickih" problema koji "progone" dosta veliki broj nasih ljudi u inostranstvu. Ti problemi su nazalost dio svakodnevnice za vecinu ljudi koji su prosli kroz psihoze i strahote rata bez obzira gdje te osobe zivjele. Ko nije dobio adekvatnu pomoc za rjesavanje tih problema, oni ce ga zavisno o stepenu i vrsti, najvjerovatnije proganjati do kraja zivota. Nazalost ponekad se desi da osobi na kraju "pukne film" pa fizicki i nasilno nasrne na okolinu ili na sebe samu. To nema nikakve veze sa Amerikom ili Njemackom ili Australijom. Jednostavno receno "takav nam je grah pao" i s tim nam se nositi.
potpisujem post, ako dozvolis :-D
i jos da dodam, ovdje je sve i nekako ok dok se ne desi nesto nepredvidjeno (bolest, nesreca i sl.) a tek tada uvidis gdje zivis i kako malo fali da se sve potpuno izbaci iz ravnoteze, i situacija postane nesnosna...
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#97 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by hrasno38 »

Izvinjavam se ovj post je otisao na pogresnu temu:)
Last edited by hrasno38 on 03/04/2009 00:04, edited 1 time in total.
PeroKosoric

#98 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by PeroKosoric »

hrasno38 wrote:@Nosferatu,
hodajuci po svijetu jedan od stvari koju sam primjetio je ta da su kucni ljubimci, konkretno psi, fizicki vrlo slicni svojim gazdama. Medjutim vremenom kad sam upoznao bolje i gazde i pse uvidio sam da su im i karakteri podosta slicni. Nevjerovatno ali istinito. E tako je otprilike i na ovom sajtu Sarajevo-x foruma gdje prilozeni avatari i te kako oslikavaju onoga tko ih je postavio. Ti si svoj ubo bez greske. Deprimirajuci mracni postovi, recenice za koje ponekad trebas iznajimiti tumaca, negativna energija u svakom slovu i dok te covjek cita samo ceka da mu se dva ostra zuba zabiju u vrat. Stvarno prijatelju si neiscrpan izvor negativne energije sto predpostavljam da i jeste u stvari ciljano u BH verziji Adams Family gdje bi svi mi trebali kao u nekom trenu da pocnemo drhtati. Mozda je to kod tebe i profesionalna deformacija ali vjerovatno posto si preedpostavljam po citanju tvojih postova ljecnik lijek se moze pronaci uz malo truda.
Da moje poimanje konkretno navijanja, trenutne situacije u nasem fudbalu, stavova BHF-a se dibidus razlikuju jer samo onaj koji pije na izvoru zna koliko je voda hladna i bistra. 1 km nize to vise nija ta ista voda a 5000 km ili milja rijetko tko i zna gdje izvire. Ako ne mozes da iz sebe izvuces makar kada je nesto realno pozitivu onda stvarno mislim da je jedini razlog tvog pisanja pokusaj ili test "koliko se forumasa moze ubiti u pojam" ili koliko sam sebi mozes duboko uci u mozdane vijuge svojim crnim mislima.
Zivo me interesuje da li kod tebe postoji ljudska reakcija koja se zove osmjeh i osjecaj kad moze reci "bas mi je dobro"!!!
Hrasno prolupao?
sadeta

#99 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by sadeta »

PeroKosoric wrote:
hrasno38 wrote:@Nosferatu,
hodajuci po svijetu jedan od stvari koju sam primjetio je ta da su kucni ljubimci, konkretno psi, fizicki vrlo slicni svojim gazdama. Medjutim vremenom kad sam upoznao bolje i gazde i pse uvidio sam da su im i karakteri podosta slicni. Nevjerovatno ali istinito. E tako je otprilike i na ovom sajtu Sarajevo-x foruma gdje prilozeni avatari i te kako oslikavaju onoga tko ih je postavio. Ti si svoj ubo bez greske. Deprimirajuci mracni postovi, recenice za koje ponekad trebas iznajimiti tumaca, negativna energija u svakom slovu i dok te covjek cita samo ceka da mu se dva ostra zuba zabiju u vrat. Stvarno prijatelju si neiscrpan izvor negativne energije sto predpostavljam da i jeste u stvari ciljano u BH verziji Adams Family gdje bi svi mi trebali kao u nekom trenu da pocnemo drhtati. Mozda je to kod tebe i profesionalna deformacija ali vjerovatno posto si preedpostavljam po citanju tvojih postova ljecnik lijek se moze pronaci uz malo truda.
Da moje poimanje konkretno navijanja, trenutne situacije u nasem fudbalu, stavova BHF-a se dibidus razlikuju jer samo onaj koji pije na izvoru zna koliko je voda hladna i bistra. 1 km nize to vise nija ta ista voda a 5000 km ili milja rijetko tko i zna gdje izvire. Ako ne mozes da iz sebe izvuces makar kada je nesto realno pozitivu onda stvarno mislim da je jedini razlog tvog pisanja pokusaj ili test "koliko se forumasa moze ubiti u pojam" ili koliko sam sebi mozes duboko uci u mozdane vijuge svojim crnim mislima.
Zivo me interesuje da li kod tebe postoji ljudska reakcija koja se zove osmjeh i osjecaj kad moze reci "bas mi je dobro"!!!
Hrasno prolupao?
:D :D :D :D :lol: :lol: :lol: super, bas simpa fora :lol:
PeroKosoric

#100 Re: vratiti se u SA: yes or no

Post by PeroKosoric »

sadeta wrote:
PeroKosoric wrote:
Hrasno prolupao?
:D :D :D :D :lol: :lol: :lol: super, bas simpa fora :lol:
Sadeta, ovo ti mene uhodis po portalu ;)
Post Reply