vratiti se u SA: yes or no
- ja_cura_
#51 Re: vratiti se u SA: yes or no
ali da se vratim na temu...
bila sam vani oko 6 godina u evropi, imala rjeseno pitanje boravka, nisam morala napustati tu zemlju, ali sam se ipak odlucila vratiti i sad sam ovdje. zivot sam organizovala kao i tamo, imam bogat socijalni zivot kao i tamo... u sustini, meni je isto - razlika je jedino jezik, sto ovde govorim na maternjem a tamo bi na tom nekom drugom maternjem.
sad, kad sam sebi ovdje izgradila zivot (zavrsila fakultet, radim vec 5-6 godina, dobro finansijski i stambeno osigurana u ova turbulenta vremena) mene ljubav vuce vani, tako da cu do kraja godine sve ovdje ostaviti i otici vani.
ti vjerovatno imas USA drzavljanstvo, prema tome, probaj se vratiti, budi 2-3 mjeseca, vidi kako ti se svidja i kako ces se snaci sa poslom... a ako ne upali, uvijek mozes reci hvala i dovidjenja!
bila sam vani oko 6 godina u evropi, imala rjeseno pitanje boravka, nisam morala napustati tu zemlju, ali sam se ipak odlucila vratiti i sad sam ovdje. zivot sam organizovala kao i tamo, imam bogat socijalni zivot kao i tamo... u sustini, meni je isto - razlika je jedino jezik, sto ovde govorim na maternjem a tamo bi na tom nekom drugom maternjem.
sad, kad sam sebi ovdje izgradila zivot (zavrsila fakultet, radim vec 5-6 godina, dobro finansijski i stambeno osigurana u ova turbulenta vremena) mene ljubav vuce vani, tako da cu do kraja godine sve ovdje ostaviti i otici vani.
ti vjerovatno imas USA drzavljanstvo, prema tome, probaj se vratiti, budi 2-3 mjeseca, vidi kako ti se svidja i kako ces se snaci sa poslom... a ako ne upali, uvijek mozes reci hvala i dovidjenja!
- ovo_malo_duse
#52 Re: vratiti se u SA: yes or no
HAVANA wrote:Pročitaj sve teme,razmisli, pa odluči.Svi mi doživljavamo stvari na drugačiji način.Ja i žena smo probali.Poslije rata smo otišli ,naučili jezik, našli posao,
kupili stan ali svaki dan svaka misao, svaka pjesma ,šetnja, izlazak,sve ama baš sve nas je sječalo na Sarajevo i naš prijašnji život,druženje,familiju i prijatelje.Sve smo ostavili i sa dvoje male djece se vratili i presretni smo što se našeg života tiče ali oko nas je tužno i ovi lopovi,fašisti ,nacionalisti uništavaju sve oko sebe.Teško jeste ali može se a ti najbolje znaš šta želiš.Lijepo je jedan izvjestan period živjeti vani,naučiti dosta dobrih stvari...ali poslije nekog perioda dolazi ovo obavezno a šta sad?
Niko tebi ne može reći šta da radiš niti možeš od ljudi koji su ovde cijelo vrijeme očekivati da ti pomognu jer im je pun ku... svega i jedva čekaju da odu,što u potpunosti razumijem.Ja lično nikada ne pristajem na izjave tipa ne može se ovde i sl.Može i mora,imam dvoje djece i moje je da radim i smišljam ko Baltazar šta ću i kako ću bio ovde ili bilo gdje na svijetu.Propasti mogu svugdje a i ako se to desi neće mi biti prvi put ali rađe kod svoje kuće nego bilo gdje drugo.Puno se teže vratiti nego otići i moj savjet ti je da se vratiš i probaš.Nama je super i ni jednog trena se nisam pokajao.Situacija je loša ali na nama je da se borimo da ovu ludu zemlju učinimo boljim mjestom za život nas i naše djece.Što nas se više vrati biće i ovde bolje.
E odavno ne procitah bolji post...
Svaka cast haveru
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#53 Re: vratiti se u SA: yes or no
hajd sve sto si napisao/la, ali ovo...Životinjić wrote: Ako voliš onaj ritam rada od 12 sati dnevno i cjelodnevni stres, bolja ti je Amerika. Nešto ćeš i postići tamo, kupit ćeš kuću na kredit, imat ćeš bolje zdravstvo ali i češće bolesti, vozit ćeš veći auto
Zasto ba lupate? Niko ne radi ni u Americi 12 sati ni nigdje na svijetu, radi se 8,9 sati kao i kod nas.
Cemu ta suplja uvijek kako u Americi postoji samo odjelo i pidzama?
Pa nije niko od nas do jucer sisao palac
Naravno, ima onih koji i tako rade, ali cisto jer sebi ne znaju organizovati zivot.
I btw kako ce to tamo imati cesce bolesti?
Vala ako covjek pored ove divne situacije u drzavi dura zdrav, ne znam kako bi tamo mogao biti cesce bolestan?
Sta? Tamo haraju neke bolesti zesce, nehigijena, smrad, los kvalitet ovoga i onoga?
A ne, to je u BiH...
Svasta vala...
- madner
#54 Re: vratiti se u SA: yes or no
ladyblue, ocito je covjek iskoristio hyperbolu da bi napravio svoj argument.
Reci da je 100% bolje vani ako nisi bila je isto malo smjesno.
-
Životinjić
#55 Re: vratiti se u SA: yes or no
Bio sam vani, bio unutra, sve probao.
Kad sam rekao da se radi 12 sati onda sam mislio na 12 sati bavljenja poslom dnevno. Tu spada vrijeme provedeno u uredu, vožnja tamo i nazad, pisanje nekih izvještaja kući pa slanje mailom, poslovni telefonski razgovori nakon radnog vremena... i tako to. Možda se jesam bio pogrešno izrazio. Ali kapitalizam te tjera da si stalno u poslu, firme te tako izdresiraju.
U BiH odlaziš s posla u 16:00, petkom i sat-dva ranije. Nakon toga isključuješ se iz jedne teme i ubacuješ u drugu (žena/muž, djevojka, djeca, utakmica, trčanje...), za sve ti ostane enegrije i živaca. Na Zapadu čekaš vikend i onda u njega utrpaš sve ovo iz zagrade odjednom pa ti se i to smuči. Poanta je razlika privatno i državno. Na Zapadu je državna firma jako rijetka (u odnosu na privatne) i u njima ne rade izbjeglice s Balkana.
Kad sam rekao da se radi 12 sati onda sam mislio na 12 sati bavljenja poslom dnevno. Tu spada vrijeme provedeno u uredu, vožnja tamo i nazad, pisanje nekih izvještaja kući pa slanje mailom, poslovni telefonski razgovori nakon radnog vremena... i tako to. Možda se jesam bio pogrešno izrazio. Ali kapitalizam te tjera da si stalno u poslu, firme te tako izdresiraju.
U BiH odlaziš s posla u 16:00, petkom i sat-dva ranije. Nakon toga isključuješ se iz jedne teme i ubacuješ u drugu (žena/muž, djevojka, djeca, utakmica, trčanje...), za sve ti ostane enegrije i živaca. Na Zapadu čekaš vikend i onda u njega utrpaš sve ovo iz zagrade odjednom pa ti se i to smuči. Poanta je razlika privatno i državno. Na Zapadu je državna firma jako rijetka (u odnosu na privatne) i u njima ne rade izbjeglice s Balkana.
- HAVANA
#56 Re: vratiti se u SA: yes or no
Ovo je moja kuća
živio sam tu
ovo je moja draga
volio sam nju....

živio sam tu
ovo je moja draga
volio sam nju....
- ja_cura_
#57 Re: vratiti se u SA: yes or no
Životinjić wrote:Bio sam vani, bio unutra, sve probao.
ne slazem se... poznajem mnoge ljude koji u bih rade isto kao ti sto si vani... znaci i poslije 16h i vikendom....
a isto tako znam ljude koji su vani u evropi pa rade od 8-16h, vikendom odmaraju....imaju 1h-pauzice za rucak....ljepota!
- ladyblue18
#58 Re: vratiti se u SA: yes or no
nisam bila vani, i nikada nisam rekla da je bilo gdje savrseno, ali vjerovatno je bolje nego ovdje.madner wrote:ladyblue, ocito je covjek iskoristio hyperbolu da bi napravio svoj argument.
Sto i nije bas tesko.
@babyline-kakve veze moje godine imaju sa temom?
@zivotinjic- i BiH postaje ba kapitalisticka zemlja sta ti je
100 ljudi, 100 cudi, necije iskustvo ne znaci da ce npr iskustvo mog prijatelja bit takvo isl.
Helem otisli smo curi skroz u offtopic
- madner
#59 Re: vratiti se u SA: yes or no
ladyblue18 wrote:nisam bila vani, i nikada nisam rekla da je bilo gdje savrseno, ali vjerovatno je bolje nego ovdje.madner wrote:ladyblue, ocito je covjek iskoristio hyperbolu da bi napravio svoj argument.
Sto i nije bas tesko.
@babyline-kakve veze moje godine imaju sa temom?![]()
![]()
@zivotinjic- i BiH postaje ba kapitalisticka zemlja sta ti je
100 ljudi, 100 cudi, necije iskustvo ne znaci da ce npr iskustvo mog prijatelja bit takvo isl.
Helem otisli smo curi skroz u offtopic
To se zove projekcija.
Smatras da je ovdje lose, tako da vani mora biti bolje.
"Da sam vani svi moji problemi bi se rijesili".
- ladyblue18
#60 Re: vratiti se u SA: yes or no
Nopemadner wrote: To se zove projekcija.
Smatras da je ovdje lose, tako da vani mora biti bolje.
"Da sam vani svi moji problemi bi se rijesili".
Ja sam itekako svjesna da kao sto sam rekla nigdje ali bas nigdje nije savrseno, daleko od toga.
Problemi se nigdje ne rjesavaju tek tako, pa ni kada covjek ode vani.
Jer tek tada ga problemi uhvate, nova drzava, narod, obicaji, okolina, prilagodjavanje, dokumenti, ovo, ono...
To zavisi od covjekove sposobnosti i volje koliko je spreman i sposoban da se suoci sa tim problemima, preprekama, itd.
A bolje je bar zato sto me nece niko svrstavati u torove, zabadati nos u moj zivot kako hoce, kukati a ne raditi nista...
Zavisi sta neko ocekuje od odlaska vani. Ako ocekuje da ce postati milijoner preko noci, tesko.
Ako ocekuje drustvo malo opustenije, bez tenzija, svadja, price o ratu svaki dan, itd., onda je to mozda moguce.
Uostalom da zaista nije bolje vani u nekim aspektima, dijaspora bi se davno vratila na svoje
Odoh ja sada uciti, budite pozdravljeni
- madner
#61 Re: vratiti se u SA: yes or no
Zar ti nije malo cudno da za argument koristis da bi se dijaspora vratila da je tako na temi gdje neko iz dijaspore hoce da se vrati?
A vratiti se ili otici nije mala stvar i kad se ode na gore moras ostat neko vrijeme.
A vratiti se ili otici nije mala stvar i kad se ode na gore moras ostat neko vrijeme.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#62 Re: vratiti se u SA: yes or no
Uzmes fino i upises magisterijski iz nursinga.
RNP = registered nurse practitioner - su nurse koje imaju ovlasti da neovisno od doktora operiraju u svom polju ekpsertize. Vidjao sam zene koje su radile s hirurizima na operacijama otvorenog srca, od srca do babica preko razno-raznih drugih polja, mozes cak izdavati recepte, imas svoje pacijente i slicno.
Plata je skromnih $70.000 da pocnes.
Ako uletis i negdje se dokazes u privatnoj sferi, za nekoliko godina ne gine ti $100.000. Recimo u Ob-Gyn. Ako ginekolog pravi milion - dva miliona, sto nebi tebe platio 100.000 da poradjas zene koje imaju normalan labor & delivery, cak sto vise, po onome sto sam vidjeo, babice bi trebala svaku zenu bez komplikacija poradjati jerbo one su mnogo strucnije u toj sferi od akusera/ginekologa koji je tu samo u slucaju komplikacija.
Sta znaju oni u BiH sta je $100.000?
I ti ces to da ostavis i vratis se da radis za 1000 maruna s toplim obrokom, jerbo, nisi se u Americi primila? Primi ces se u Sarajevu, jel. Jesi li uopste iz Sarajeva? Ovi ti ne pricaju da ako nisi iz Sarajeva, tvoje sanse u Sarajevu su jako male ako uopste postoje bice pare i diploma iz Amerike da se neko hvali kako ima medicinsku sestru koja je - u Americi zavrsila ili da radis s nekim strancima, u svojoj zemlji da budes pokorna sluskinja, da znas da se njega kakvu rijetko kod od tih gradjana moze dobiti - daje onima koji nisu odavle.
Meni mnogo vise ovo zvuci da si ti u potrazi za nekim hajjukom, jerbo, 99% osjecaja da ne pripadas negdje je vezan s tim da ne mozes podjeliti svoju svakodnevnicu s nekim...
Helem u Americi se jako mnogo radi. Obicno nursing staff ima mnogo lakse smjene jer se mjenjaju pa bilo svakih 8 ili 12. Takodje ako radi 12 sati - sve sto treba je da ispuni normu. Negdje je ta norma i 36h npr. u emergency room, tako da moze raditi 3 dana sedmicno po 12 sati i to je to. Imas 4 dana da radis sta god hoces. I opet si placena puno radno vrijeme. A sad, ako si u nursing home i brises dupe starim babama koje te unistavaju shvatam i ja - da je tesko. Imas nursa koje se bave samo istrazivanjem, administracijom, papirologijom, sta ti dusa hoce, cak sto vise, barem si u polju koje je jako fleksibilno i dozvoljava da se ide iz jednog u drugo...
I vrati se ti iz Amerike. Mozda to i trebas da uradis. 10 dana kasnije vidjeces kako je kad zivot uspori na minimalu, pa postane svasta sto je interesatno dosadno, a oko tebe sve propaliteti cije ime nece nigdje se spominjati kad budu na ahiretu. Pricati o Americi kao necem uniformnom - Amerika je svugdje ista i svugdje razlicita. U toj zemlji se trebas seli svako 5 godina osim ako nisi invalid ili udana s djecom, zasto, zato sto ces tako mnogo vise da vidis i znas i naucis. A sto se tice Bosne - vidim i kakva je tvoja veza sa njom. Nisi bila 10 godina. Ja sam tih 10 godina svih - bio student, pa sam isao, i opet - ne bih se vratio, ne zbog toga sto je u Bosni lose, vec sto bi to bio znak meni samom da nisam uspjeo. Ako i ne valja Amerika imas Kanadu, Australiju za pocetak, pa odatle - dalje.
Ali, mislim vec da pisem nekome ko ima poprilicno ogranicene poglede. Ili ovdje ili Bosna, ili primanje ili ne primanje. Gdje god da si i odakle si u BIH samo da dodjes nakon 10 godina sto te nije bilo - prvo svi su na tebe zaboravili, drugo, i oni koji te znaju ne drze do tebe jerbo 10 godina ih nisi nicim pocastila pa cak ni vizitom a i tvoj uvid u BiH nakon 10 godina je fantaziranje narucito ako si otisla kao dijete a sad bi da se vratis kao zena.
RNP = registered nurse practitioner - su nurse koje imaju ovlasti da neovisno od doktora operiraju u svom polju ekpsertize. Vidjao sam zene koje su radile s hirurizima na operacijama otvorenog srca, od srca do babica preko razno-raznih drugih polja, mozes cak izdavati recepte, imas svoje pacijente i slicno.
Plata je skromnih $70.000 da pocnes.
Ako uletis i negdje se dokazes u privatnoj sferi, za nekoliko godina ne gine ti $100.000. Recimo u Ob-Gyn. Ako ginekolog pravi milion - dva miliona, sto nebi tebe platio 100.000 da poradjas zene koje imaju normalan labor & delivery, cak sto vise, po onome sto sam vidjeo, babice bi trebala svaku zenu bez komplikacija poradjati jerbo one su mnogo strucnije u toj sferi od akusera/ginekologa koji je tu samo u slucaju komplikacija.
Sta znaju oni u BiH sta je $100.000?
I ti ces to da ostavis i vratis se da radis za 1000 maruna s toplim obrokom, jerbo, nisi se u Americi primila? Primi ces se u Sarajevu, jel. Jesi li uopste iz Sarajeva? Ovi ti ne pricaju da ako nisi iz Sarajeva, tvoje sanse u Sarajevu su jako male ako uopste postoje bice pare i diploma iz Amerike da se neko hvali kako ima medicinsku sestru koja je - u Americi zavrsila ili da radis s nekim strancima, u svojoj zemlji da budes pokorna sluskinja, da znas da se njega kakvu rijetko kod od tih gradjana moze dobiti - daje onima koji nisu odavle.
Meni mnogo vise ovo zvuci da si ti u potrazi za nekim hajjukom, jerbo, 99% osjecaja da ne pripadas negdje je vezan s tim da ne mozes podjeliti svoju svakodnevnicu s nekim...
Helem u Americi se jako mnogo radi. Obicno nursing staff ima mnogo lakse smjene jer se mjenjaju pa bilo svakih 8 ili 12. Takodje ako radi 12 sati - sve sto treba je da ispuni normu. Negdje je ta norma i 36h npr. u emergency room, tako da moze raditi 3 dana sedmicno po 12 sati i to je to. Imas 4 dana da radis sta god hoces. I opet si placena puno radno vrijeme. A sad, ako si u nursing home i brises dupe starim babama koje te unistavaju shvatam i ja - da je tesko. Imas nursa koje se bave samo istrazivanjem, administracijom, papirologijom, sta ti dusa hoce, cak sto vise, barem si u polju koje je jako fleksibilno i dozvoljava da se ide iz jednog u drugo...
I vrati se ti iz Amerike. Mozda to i trebas da uradis. 10 dana kasnije vidjeces kako je kad zivot uspori na minimalu, pa postane svasta sto je interesatno dosadno, a oko tebe sve propaliteti cije ime nece nigdje se spominjati kad budu na ahiretu. Pricati o Americi kao necem uniformnom - Amerika je svugdje ista i svugdje razlicita. U toj zemlji se trebas seli svako 5 godina osim ako nisi invalid ili udana s djecom, zasto, zato sto ces tako mnogo vise da vidis i znas i naucis. A sto se tice Bosne - vidim i kakva je tvoja veza sa njom. Nisi bila 10 godina. Ja sam tih 10 godina svih - bio student, pa sam isao, i opet - ne bih se vratio, ne zbog toga sto je u Bosni lose, vec sto bi to bio znak meni samom da nisam uspjeo. Ako i ne valja Amerika imas Kanadu, Australiju za pocetak, pa odatle - dalje.
Ali, mislim vec da pisem nekome ko ima poprilicno ogranicene poglede. Ili ovdje ili Bosna, ili primanje ili ne primanje. Gdje god da si i odakle si u BIH samo da dodjes nakon 10 godina sto te nije bilo - prvo svi su na tebe zaboravili, drugo, i oni koji te znaju ne drze do tebe jerbo 10 godina ih nisi nicim pocastila pa cak ni vizitom a i tvoj uvid u BiH nakon 10 godina je fantaziranje narucito ako si otisla kao dijete a sad bi da se vratis kao zena.
- madner
#63 Re: vratiti se u SA: yes or no
Moj omiljeni dopisnik iz dijaspore se javio.
Covjek treba da ide tamo gdje mu je bolje, a ne da zbog ponosa sebi ubjedi da mu ne moze biti bolje
Covjek treba da ide tamo gdje mu je bolje, a ne da zbog ponosa sebi ubjedi da mu ne moze biti bolje
-
sadeta
#64 Re: vratiti se u SA: yes or no
NO! ne znam da li ovdje mozes naci posao jer nisam sigurna da li ce ti ovi nasi debili "priznati" diplomu, s kojom su ti (ako dobro shvatam) sva vrata u USA otvorena...Sarajevo-NC wrote:Pratim ovu stranicu vec dugo vremena ali tek sam se registrovala prije par dana i moram da kazem da je forum jako koristan. Upravo zato trazim vasu pomoc: otisla sam iz Sarajeva 10 ak godina ima i nikad nisam primila Ameriku k srcu.Rado bih se vratila kuci i ako mi neko moze reci onako otprilike sta me ceka tamo ( jos nikako nisam bila nazad u ovih 10 years). zavrsila sam ovdje fakultet (nursing) pa ako neko zna kakve su place za medicinske sestre sa VSS, please let me know. Hvala
- burek_in_space
#65 Re: vratiti se u SA: yes or no
Ako imash americhke papire,ja te chekam rashirenih ruku! Marry me Sarajevo-NC! 
-
alijadzigibau
#66 Re: vratiti se u SA: yes or no
AKO SE VRATIS postace ti USA draga 
- HAVANA
#67 Re: vratiti se u SA: yes or no
burek_in_space wrote:Ako imash americhke papire,ja te chekam rashirenih ruku! Marry me Sarajevo-NC!
Iš doktore
-
Bandierra Rossa
#68 Re: vratiti se u SA: yes or no
Ja samo ne razumijem u čemu je problem:
1.)Amerika završava svoju eru unilateralne moći što znači da više neće biti sila No.1,
2.)Toliko su svijeta izmaltretirali u zadnjih 40-tak godina,da sam siguran da postoji barem polovina ljudi na planeti koji jedva čekaju da Amerika propadne,
3.)Ti nisi učestvovao/la u bilo čemu što su Amerikanci radili drugima,tako da ne shvatam zašto želiš da prisustvuješ krahu Američke ekonomije,
4.)Pogledaj oko sebe i u većini američke djece ćeš vidjeti Ameriku u onom političkom smislu:
Amerika nije ništa drugo do zaglupljeno dijete ugojeno hamburgerima!!!
Činjenica da je to dijete (fizički) ogromno,najbolje govori o njegovoj potrebi za hranom koja proističe iz nezadovoljstva i straha od svega što ga okružuje,
5.)Jedina činjenica koju će im biti olakšavajuća okolnost je ta da su Amerikanci (ipak) najgluplja nacija na planeti,tako da će im mnogo toga biti oprošteno,
6.)Mrtav sam ozbiljan,
7.)Bjež"te "vamo!!!

1.)Amerika završava svoju eru unilateralne moći što znači da više neće biti sila No.1,
2.)Toliko su svijeta izmaltretirali u zadnjih 40-tak godina,da sam siguran da postoji barem polovina ljudi na planeti koji jedva čekaju da Amerika propadne,
3.)Ti nisi učestvovao/la u bilo čemu što su Amerikanci radili drugima,tako da ne shvatam zašto želiš da prisustvuješ krahu Američke ekonomije,
4.)Pogledaj oko sebe i u većini američke djece ćeš vidjeti Ameriku u onom političkom smislu:
Amerika nije ništa drugo do zaglupljeno dijete ugojeno hamburgerima!!!
Činjenica da je to dijete (fizički) ogromno,najbolje govori o njegovoj potrebi za hranom koja proističe iz nezadovoljstva i straha od svega što ga okružuje,
5.)Jedina činjenica koju će im biti olakšavajuća okolnost je ta da su Amerikanci (ipak) najgluplja nacija na planeti,tako da će im mnogo toga biti oprošteno,
6.)Mrtav sam ozbiljan,
7.)Bjež"te "vamo!!!
- burek_in_space
#69 Re: vratiti se u SA: yes or no
ljubomora,ljubomora cccHAVANA wrote:burek_in_space wrote:Ako imash americhke papire,ja te chekam rashirenih ruku! Marry me Sarajevo-NC!
Iš doktore
- ladyblue18
#70 Re: vratiti se u SA: yes or no
nema potrebe za smjescima babybabyline wrote:madner wrote:Zar ti nije malo cudno da za argument koristis da bi se dijaspora vratila da je tako na temi gdje neko iz dijaspore hoce da se vrati?![]()
A vratiti se ili otici nije mala stvar i kad se ode na gore moras ostat neko vrijeme.![]()
madnere znam sta sam napisala, skontala sam kada sam objavila, ali bi mi mrsko editovati.
A i zao mi, posto neki moraju traziti gresku svakome na ovom forumu, valjda im dosadno
Burece koja si ti muska sponzorusa
- burek_in_space
#71 Re: vratiti se u SA: yes or no
Ima se,mozhe se,ribice lozhe se!ladyblue18 wrote:
Burece koja si ti muska sponzorusa
- ladyblue18
#72 Re: vratiti se u SA: yes or no
Ova ce tema zbog tebe na BCburek_in_space wrote:Ima se,mozhe se,ribice lozhe se!ladyblue18 wrote:
Burece koja si ti muska sponzorusa![]()
@bandierra rossa- hajde eto da su tvoja predvidjanja tacna, i da Amerika nece vise biti No1. A ko ce onda?
Rusi mozda? Kina? vala ja onda vise volim da ostanu Ameri.
I ne valja generalizovati nikada, i reci da su najgluplja nacija na planeti.
Sta smo mi onda? Najpametnija
Izvini, oni mozda ne uce koliko ovaca ima Afrika kao sto sam ja ucila, ali bar se ne dice kao mi kako smo super inteligencija a 20 godina se koljemo ko plemena neka.
U gluposti cu prije reci onda da mi prednjacimo nego oni, jer meni nije vitalno da neko zna koliko ovaca ima, ali jesu vitalne druge stvari koje mi ne znamo.
Ja licno znam dosta ljudi iz Amerike koji su pamet jedna po jedna.
To sto njihove public schools ne nude obrazovanje kakvo nase nude, nije bas neka velika stvar.
Sta mi imamo od toga sto znamo koji je glavni grad nekih drzavica za koje niko ne zna ni gdje su ni sta su, a mi smo to ucili.
Njihov obrazovni sistem je mnogo bolji jer usmjerava te da ucis ono sto te zanima, a ne podmorava te da ucis ono od cega ti je muka i od cega koristi neces imati.
Tako da je stvarno bezze reci da su najgluplja nacija na svijetu, a sve i da jesu, na drugim poljima to odlicno kompenzuju.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#73 Re: vratiti se u SA: yes or no
To je opredjelenje svakog pojedinačno. Jedan sam dio svog školovanja provela u jednom evropskom gradu i sjećam se kad su mi moji došli u posjetu nisu mogli vjerovati kako mi telefon u kući i ne pozvoni
na duge staze, emocije su jako, jako bitna stvar i to što ovdje sa nekim ko me zna decenijama mogu popiti kafu šuteći i što na nekog mogu koliko toliko računati me čini sigurnijom tu, tako da nikada i nisam bila u dilemi.
na duge staze, emocije su jako, jako bitna stvar i to što ovdje sa nekim ko me zna decenijama mogu popiti kafu šuteći i što na nekog mogu koliko toliko računati me čini sigurnijom tu, tako da nikada i nisam bila u dilemi.
-
Sarajevo-NC
#74 Re: vratiti se u SA: yes or no
Prvo da svima zahvalim na savjetima, i da odgovorim na par pitanja: Sarajka sam 1000% ( Vratnik!!!!!),and sorry Burek ali sam udata i majka sam trojici naj djecaka na svijetu. Imam US pasos, imam kucu i auto, radim cetiri noci sedmicno ( od 7 navece pa do 8 ujutro-13 sati, a cesto znam ostati na poslu i do 11 ujutro!!!!) ali me boli dusa jer moji momci ne pricaju moj jezik kako treba, jer nikad snijeg vidjeli nisu, jer ne znaju kako je sjediti na cepencima u Velikoj Avliji kod slatkog coseta, jer im ruke nikad nisu bile crne od pecenih kestenja, jer vjerovatno nece dozivjeti prvu ljubav u Velikom parku jer.....
- Op3r4t0r
#75 Re: vratiti se u SA: yes or no
A zasto ti mislis da je tvojoj djeci zanimljivo ono sto je bilo zanimljivo tebi, mozda oni vise vole da prvu ljubav dozive u shoping centru, da ruke isprljaju kecapom u mcdonaldsu, mozda vise vole plazu od snijega, jedino se to za jezik slazem, ali to je vise do tebe nego do njih, mogu oni i tu gdje su sad nauciti svoj jezik ako se roditelji oko njih malo vise potrude.Sarajevo-NC wrote:Prvo da svima zahvalim na savjetima, i da odgovorim na par pitanja: Sarajka sam 1000% ( Vratnik!!!!!),and sorry Burek ali sam udata i majka sam trojici naj djecaka na svijetu. Imam US pasos, imam kucu i auto, radim cetiri noci sedmicno ( od 7 navece pa do 8 ujutro-13 sati, a cesto znam ostati na poslu i do 11 ujutro!!!!) ali me boli dusa jer moji momci ne pricaju moj jezik kako treba, jer nikad snijeg vidjeli nisu, jer ne znaju kako je sjediti na cepencima u Velikoj Avliji kod slatkog coseta, jer im ruke nikad nisu bile crne od pecenih kestenja, jer vjerovatno nece dozivjeti prvu ljubav u Velikom parku jer.....
P.S. Posto u bosni nisi bila vec godinama samo jos da ti kazem da trenutno u parkovima je puno veca mogucnost da dozivis prvo prebijanje ili prvo zbadanje nozom nego prvu ljubav