Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
sos123

#326 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by sos123 »

doboj wrote: Tacno ,potpisujem i ja.I usput nkako niko da pomene Obamu? Nesto se ne sjecam da u Francuskoj ili NJemackoj osobe druge boje koze (Turci ,Arapi ,...),ili religije imaju puno udjela u vlasti?
Spomnuo sam ga ja jedno 2-3 posta iznad, doduse ne po imenu ali po funkciji President Of The United States (POTUS)

Ali je bih primjetio nesto drugo nevezano niti za uspjesne ljude niti za rasu/naciju/vjeru i porijeklo. Sto je meni upalo u oci ovdje u US (barem u dijelu gdje ja zivim) je tolerantan, cak i pozitivan stav populacije prema uslovno receno "drugacijim" obicnim ljudima, bez namjere da vrijedjam ikoga.
Jedan primjer: niko se ne obazire niti dira homo/bi/trans... seksualace, niti se oni moraju kriti.
Drugi primjer, invalidi zive koliko toliko normalan zivot i drustvo im daje podrsku u tome: posao, prelazi preko ulica prilagodjeni invalidskim kolicima, rampe za ulaske u zgrade, metroe, autobuse...
U tom aspektu, ja mislim da nase balkanske zemlje zaostaju barem 25 godina.
Luisa

#327 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Luisa »

sos123 wrote:
doboj wrote: Tacno ,potpisujem i ja.I usput nkako niko da pomene Obamu? Nesto se ne sjecam da u Francuskoj ili NJemackoj osobe druge boje koze (Turci ,Arapi ,...),ili religije imaju puno udjela u vlasti?
Spomnuo sam ga ja jedno 2-3 posta iznad, doduse ne po imenu ali po funkciji President Of The United States (POTUS)

Ali je bih primjetio nesto drugo nevezano niti za uspjesne ljude niti za rasu/naciju/vjeru i porijeklo. Sto je meni upalo u oci ovdje u US (barem u dijelu gdje ja zivim) je tolerantan, cak i pozitivan stav populacije prema uslovno receno "drugacijim" obicnim ljudima, bez namjere da vrijedjam ikoga.
Jedan primjer: niko se ne obazire niti dira homo/bi/trans... seksualace, niti se oni moraju kriti.
Drugi primjer, invalidi zive koliko toliko normalan zivot i drustvo im daje podrsku u tome: posao, prelazi preko ulica prilagodjeni invalidskim kolicima, rampe za ulaske u zgrade, metroe, autobuse...
U tom aspektu, ja mislim da nase balkanske zemlje zaostaju barem 25 godina.

:arrow: definitvno > 25 godina
Šeha

#328 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Šeha »

Static-X wrote:Imamo i mi Sarah Palin, koja ce da bude prdsjednik iduci izbora... :lol:
ako se to desi, neznam bil se selio il osto
Kad si prezivio Bush-a mladjeg mozes vala i nju. U nju je barem lakse gledat. :P
Static-X

#329 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Static-X »

Šeha wrote:
Static-X wrote:Imamo i mi Sarah Palin, koja ce da bude prdsjednik iduci izbora... :lol:
ako se to desi, neznam bil se selio il osto
Kad si prezivio Bush-a mladjeg mozes vala i nju. U nju je barem lakse gledat. :P
al je ruzno slusati :lol:
ahuseino

#330 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ahuseino »

Static-X wrote:
Feronia wrote:mozda ne druge boje - ali zato su u Njemackoj i Finskoj zene predsjednice :)
Imamo i mi Nancy Pelosi, treca glavna licnos u drzavi :D

Ko je mocniji ona ili Hilka...? :D
Static-X

#331 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Static-X »

Hilka je vise zaduzena da hoda po komsiluku i ulizuje se.
seen

#332 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by seen »

Mi s vracamo sad u maju... ali ko ovdje nije uspjeo da zaradi nesto i otvori sam nesto u BH taj ne treba ni da pomisli na povratak.... a taj ko ima sta para i moze nesto da pokrene u BH...taj i moze...ako s vracas da trazis poso po firmama u BH i tako, to je najveca glupost, nebi s ni ja vraco nikad... samo s lovom mozes dole da s vratis i ulozis i pokrenes nesto sam....

A boga mi oni koji su zaradili u Americi ti su zaradili, vi iz BH ako mislite bjezati iz BH u SAD....sretno....a sanse uspjeha su 2%.... ovdje ko je osto u nekoj firmi, sjeba s da opstane... moji rodaci rade u fabrikama...idu na poso u 5 ujtru i navecer dolaze u 5-6 kuci.... uvijek im prijeti noga s posla... uglavnom sto zarade odma potrose jer placaju kredite z kuce... imam jarana koji zivi u californiji... bukvalno zivi od plate do plate... srecom ima zemlje u BH i stan pa moze gdje da s vrati...a moj komsija koji je ovdje 10 godina niti stana niti metar zemlje u BH....covijek nema $5.000 na banci... radi isti poso ko moj stari...a sad mom komsiji prijeti noga s posla a i mom starom...ali mi imamo gdje da se vratimo.... on s moze slikati... ima 3 djece, sve djevojke... zena mu totalna budala ....sve para sto su imali to su sjebali na gluposti... kupovali TV'ove, auta...sad doslo 5 do 12....ne znaju sta ce....

uglavnom, nije amerika ono sto je bila... a viske nikad nece i biti... ova drzava je otisla u PM... ja sam u NYC, ovdje minimalna plata je 500 dollara... sama kirija za stan je 2000.... i to medu crncima... ako hos dole gdje su one zgrade to mozes samo da sanjas....

uglavnom kuca poso, poso kuca.... :lol:
Static-X

#333 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Static-X »

@seen
koje zgrade,.. nemislis valjda u bankama zivjeti
doboj

#334 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by doboj »

Ja ni u snu nebih placao rentu za stan 2000$.Radije bih se preselio u drugi ,manji grad.Idi ti u Bosnu ,nadam se da imas drzavljanstvo,da se nagodinu mozes vratiti.
xyz101

#335 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by xyz101 »

slazem se seen.
ko se vrati u bih da trazi posao, onda je budala bio u americi a bit ce i dole.
tako da mu je isto.
u bih se treba vratiti s novcem , ili nikako.
a ako biznis ne krene, mozes uvijek curuk u ameriku.

a sto se tice same amerike, ima gradova i drzava koji su vec ovu krizu prebrodili.
nyc i chitava sjeverno-istocna obola je jos uvijek u shoku.
ali zato je veoma lako se preseliti negdje drugo.
recimo u atlanti dvosobni stan sa terasom je $700.00 :wink:
whow

#336 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by whow »

Povratak nema puno veze sa financijama. Ljudi obicno iz BiH odlaze zbog love i lakse zarade a vracaju se kada skontaju da lova nije sve i da zivot na zapadu pored svih materijalnih prednosti nije zivot nego samo trka za lovom koja naposljetku postaje jedinim razlogom i ciljem zivota sto je u suprotnosti sa elementarnim principima zivota. Zivot je jedan i neponovljiv i puno vrjedniji od puke utrke za lovom. BiH ima iste ekonomske i moralne vrijednosti kao Amerika i bilo koja druga slicna ekonomija s razlikom da je korupcija veca a organizacija losija . Ono sto je drugacije je cinjenica da je Bosna domovina , da se tu govori isti jezik , da smo svi vise manje istih senzibiliteta i razumijemo jedni druge bolje nego sto jedan Amerikanac razumije Bosanca. Dali povratak ima smisla je u biti jedno intimno i emotivno pitanje na koje se ne moze odgovoriti razumom ili logikom i na koje svako ima sopstvebni odgovor. Vidnim dosta kometara koji su bazirani iskljucivo na nekoj ekonomskoj logici tipa ako imas lovu vrati se ako nemas nemoj sto je naravno cisti idiotluk jer tip koji nema lovu u Americi nece je imati niti u BiH i ppo cemu ce mu onda biti gore u BiH ako vec nema nista niti u toj Americi . To pitanje bi se trebalo preformirati u Pitanje o tome dali je lakse biti gladan u BiH ili u Americi . NA ovo pitanje naravno ne postoji tacan ili netacan odgovor jer niko ne moze da sudi o tome . Uglavnom cinjanice je da bez dijaspore BiH bi bila u puno gotoj situaciji nego danas.
seen

#337 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by seen »

doboj wrote:Ja ni u snu nebih placao rentu za stan 2000$.Radije bih se preselio u drugi ,manji grad.Idi ti u Bosnu ,nadam se da imas drzavljanstvo,da se nagodinu mozes vratiti.
Jeste lahko je reci preseli u manji grad, ali problem je sto u manjim gradovima nema posla....i ako ga ima to ti je u nekoj fabrici gdje ces curiti 12 sati dnevno, i gdje ce te neki veci levat od tebe da jebe kako hoce....

vracanje u ameriku vise nebi nikad pomislio.... ako bi opet nede iso Amerika bi mi bila zadnja na listi destenacija.... radije bi u Australiju ili tako nede...amercki stil zivota je skroz drugaci nego npr. u BH i EU....a u australiji bi najlakse s uklopio prvo radi jezika...u njemackoj il bilo kojoj drzavi Evrope mogo bi da radim samo na baustelama...ili da cistim smece...jer onaj ko misli da u Njemackoj moze biti nekakav sef, ili u nekom dobrom poslu taj se vara...svabo kad ti vici ono VIC na praju prezimena samo te gurne na dnu liste... prije 2 godine mi je rodjak otiso iz SA za njemacku...ozenio s za curu koja tamo zivi....vec 2 godine sjedi u kuci, jer posla ne moze da naze, a u SA je imo dobar poso.

Uglavnom vecina nasih ovdje radi u fabrikama, i mozda 10% njih radi u nekim dobrim poslovima... Ova ratna generacija koja je pobjegla iz BH rade u glavnom neke nidje veze poslove. Jer kad su ovdje dosli zgrabili su sta bilo i tako i ostali....vec druga generacija (djeca im) imaju malo bolje poslove, jer su studirali za te zanate... Npr. moj otac radi kao majstor, i cisti zgradu ....u njemackoj s to zove hausmajstor...a ja to nebi nikad radio...jer sam zavrsio kriminalistiku, da budem u policiji... a ima raje u BH koji su zavrsili fax...koji se ne prizna u SAD...tako da ti ljudi koji su npr diplomirali za ekonomiju ili politicke nauke mogu sanjati o poslu u vladi ili tako nesto... tako da koji dolaze iz BH u SAD trenutno, mogu raditi iste poslove kao oni sto su ovdje tek dosli uz rat... u fabrikama, ili nekim trgovinama ili po nekim gradevinskim firmama...
xyz101

#338 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by xyz101 »

ako si 15 god u americi i vratis se u bosnu bez prebijene banke, onda mars u tri pm.
nije da ne razumijem svacije tegobe i smisao zivota,
da ne ganja svako novac, i slicne bullshit bajke za internacionalu gubitnika.
ali stvarno ako ces poslije svih tih godina u inostranstvu vratit se da uzmes posao (umjesto da kreiras posao) nekom bosancu, dodji odmah da ti opalim samar. :zzzz:
soko

#339 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by soko »

Zeznuta je ovo drzava. Moras znati kako da zivis.
Ovdje u Americi ti se sve fino smiju, sve ti daju samo da ti ga kulturno shuk.... pa se ti vadi kako znas.
E sad ako ljudi ne znaju to je problem. Ima ovdje razlicite raje, nekom dobro nekom nije.
Imam jarana, imao je slicno iskustvo kao ja. Dosao u Ameriku sa 18 godina sa familijom i odmah poceo raditi full time. Zivio sa roditeljima, zaradjivao neku lovu. Odmah auto na kredit, novi tv. Skupa odjeca, razbacivanje na alkohol izlazci, ovo ono. Uzeo svoj stan. Izgubio posao, a ima sva ta placanja, kredite. Jos uvijek poslije 10 godina slicno zivi i normalno kuka. Sad ima slabo posla ako nemas skole. Malo malo pa na lay off.
Ja zivim u Midwestu, ovdje sam i dosao sa familijom. Kad smo stigli meni je bio cilj da zavrsim skolu. Buraz i ja smo imali neku kantu od autu, dobili financijsku pomoc za skolu. I radili part time. Stari i stara su nam pomogli jer smo kod njih stanovali. Po danu skolu onda navece radili po koji sat da imamo za djeparca, osiguranje, telefon itd.
Onda sam poceo raditi kao pizza delivery i dobro zaradjivao dok sam bio na faksu.
5-6 godina poslije zavrsio za inzinjera i odmah poceo raditi, trebalo mi je 1.5 godina da naucim engleski. Sad 5-6 poslije jos uvijek radim na istom mjestu, veoma dobro zaradim. Otprilike 1/3 mogu da usparam. Trenutno radim na master degri.
Ja imam otprilike 10 prijatelja bosanca koju su isto inzinjeri,ITs. Svi su dobro snasli.
A onda ima raje koji ne zanima skola. Uglavnom ako ima neko ko ce nama pokazati put onda je ovdje svakako dobro.
Kreditne kartice nisu losa stvar ako ih znas koristi. Ima kartica koje daju 5% cash back, samo trebas placati svaki mjesec tako da na iznosu ima 0.
Sto se tice drustva ima nase raje koliko hoces. St. Louis, Chicago, Des Moines, Grand Rapids, Detroit itd itd.
Druzim se i sa amerima. Ovi ovdje u midwestu su raja. Dosta njih voli strance. Normala da oni rednecks ne vole al ja sa njima nema kontakta.
seen

#340 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by seen »

xyz101 wrote:slazem se seen.
tako da mu je isto.

a sto se tice same amerike, ima gradova i drzava koji su vec ovu krizu prebrodili.
dobro, ali mogu li ja u Atlanti da se zaposlim u Policiji? Mozda a mozda i ne....Npr. prosle godine u Atlanti konkurs za 100+ ljudi je otvoren za policiju....Hiljade ljudi s prijavilo... cak i oni koji nikad nisu pomisljali biti u policij... znam poslje 9/11 u NYC su trazili 10.000 policajaca...evo sad je doslo vrijeme gdje primaju po 500-600 svako 6 mjeseci, a u zadnje 2 godine samo su imali novu akedemiju jednom u godini....a ta cifra je nekad bila 3000+ svako 6 mjeseci....imam druga koji je predo za policiju ovdje, i to zapoceo proces prije 2 godine...tek je nekidan iso na medikalni test....a poslje toga ima jos fitnes test,,psych test 2-3 razgovora, pa akedemija...znaci taj proces moze jos trajati 2-3 godine...

I sto je najgore moze da sve obavis, dodes do zadnjeg pregovora i levati ti kazu da nisi polozio... i sta onda?

Svaka manja drzava ima bolje cijene sto se tice kirije stanova, i zivljenja...ali isto tako ako drzava kao NY prima samo 400-500 policajaca u gradu nekom svako 6 mjeseci...onda drzava kao georgia prima u nekom manjem gradu 70% manje.... znaci nije samo preseli se u drugu drzavu i na brodu si... mozda mogu tamo preseliti i raditi u nekoj fabrici...a da radim u fabrici mi ne pada mi na pamet... jer znam mnogo njih sto su radili po fabrikama...svi imaju 40tak godina...izgledaju kao da imaju 60+ ... a uvijek si na poslu, 65% njih nema kontakta sa dijecom svojom...imam drugova iz njemacke koji danas s drogiraju imaju dijecu s mexikancima sve zato sto roditelji nisu bili tu da ih vaspitaju.... ima ljudi koji su postigli mnogo u americi...a ima isto toliko koji su izgubili zivot, familiju i sve u americi....
xyz101

#341 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by xyz101 »

kao prvo, tvoj izbor da budes drot nije ti dao priliku da ikad budes bogat.
i sa tim se moras pomiriti.
drotovi su ljencuge; i oni svoje pozicije svagdje u svijetu preko stele dobiju.
kazes da ides na masters (ili je neko drugi to spomeuo ? )
savjetova bih ti da mozda studiras csi ili slicno; gdje ti struka moze imati smisla i u privatnom sektoru.
iskreno, kada studiras nesto kao kriminalistiku (bez stele) vec si sebe stavio u los polozaj (i jos pogotovo ako nemas iskustva u americkoj vojsci)
pogledaj dali bi mogao promjeniti struku?
nesto sto bi mogao koristiti u privatnoj sferi.(a i cuo sam mnoge ljude koji su se zaposljavali u privatnim detective agencijama)
takodje sa backgroundom u kriminalistici,, ne bi ti bilo lose da se prijavis u neku od americkih vojnih skola.
ne mora biti west point (potrebna stela) ali ima mnogo slicnih skola sa bezbrojnim mogucnostima.
to jest, ako ti je cilj s puskom u ruci da glumis zaebanom momka.. ? :mrgreen:
a da ti je cilj pare slagati, trebao si ici u bankarstvo.
seen

#342 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by seen »

xyz101 wrote:kao prvo, tvoj izbor da budes drot nije ti dao priliku da ikad budes bogat.
i sa tim se moras pomiriti.
drotovi su ljencuge; i oni svoje pozicije svagdje u svijetu preko stele dobiju.
kazes da ides na masters (ili je neko drugi to spomeuo ? )
savjetova bih ti da mozda studiras csi ili slicno; gdje ti struka moze imati smisla i u privatnom sektoru.
iskreno, kada studiras nesto kao kriminalistiku (bez stele) vec si sebe stavio u los polozaj (i jos pogotovo ako nemas iskustva u americkoj vojsci)
pogledaj dali bi mogao promjeniti struku?
nesto sto bi mogao koristiti u privatnoj sferi.(a i cuo sam mnoge ljude koji su se zaposljavali u privatnim detective agencijama)
takodje sa backgroundom u kriminalistici,, ne bi ti bilo lose da se prijavis u neku od americkih vojnih skola.
ne mora biti west point (potrebna stela) ali ima mnogo slicnih skola sa bezbrojnim mogucnostima.
to jest, ako ti je cilj s puskom u ruci da glumis zaebanom momka.. ? :mrgreen:
a da ti je cilj pare slagati, trebao si ici u bankarstvo.
Kao prvo nisam reko da mi je cilj da budem bogat niti z tim patim.... taj ko je boga u americi moze da se raduje....
jer ovdje tesko ce ko vise postati neki milioner....
Ja sam diplomiro prosle godine, a i da jos studiram nebi nista drugo studiro sem kriminalistike jer me ostalo ne interesuje.
Poslje srednje skole sam imo ponudu da idem na West Point.
To sam odbio, jer da bi bio oficir moras 2-3 godine da ides u Irak ili Afghanistan.
Mene su ganjali danima i danima da se uposem na West Point, i na kraju sam im reko da me ne zovu jer nisam zainteresovan.
Cak su dolazili da pricaju s mojim roditeljima, pa nas zvali na campus, itd.
Budala je taj ko se prijavi u Americku vojsku, na to s nebi nikad ponizio...da idem u Afghanistan i ubijam ljude dole..
Da me roknu braca talibani ili da mi odbiju noge ili ruke pa mi posrani neki senator dode i da americku zastavu....
Da cijeli zivot zivim ko neka biljka, ostanem sljep nedaj boze..kao sto ih ima na hiljade...
Nekidan sam gledo emisiju o "herojima" koji su dosli iz afghanistana...jedan sav izgoren
drugi sljep, treci nema noge i jednu ruku....jebo te zivot tad
ja mogu samo da poginem z jednu drzavu....ona s zove Bosna i Hercegovina....
HAVANA

#343 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by HAVANA »

whow wrote:Povratak nema puno veze sa financijama. Ljudi obicno iz BiH odlaze zbog love i lakse zarade a vracaju se kada skontaju da lova nije sve i da zivot na zapadu pored svih materijalnih prednosti nije zivot nego samo trka za lovom koja naposljetku postaje jedinim razlogom i ciljem zivota sto je u suprotnosti sa elementarnim principima zivota. Zivot je jedan i neponovljiv i puno vrjedniji od puke utrke za lovom. BiH ima iste ekonomske i moralne vrijednosti kao Amerika i bilo koja druga slicna ekonomija s razlikom da je korupcija veca a organizacija losija . Ono sto je drugacije je cinjenica da je Bosna domovina , da se tu govori isti jezik , da smo svi vise manje istih senzibiliteta i razumijemo jedni druge bolje nego sto jedan Amerikanac razumije Bosanca. Dali povratak ima smisla je u biti jedno intimno i emotivno pitanje na koje se ne moze odgovoriti razumom ili logikom i na koje svako ima sopstvebni odgovor. Vidnim dosta kometara koji su bazirani iskljucivo na nekoj ekonomskoj logici tipa ako imas lovu vrati se ako nemas nemoj sto je naravno cisti idiotluk jer tip koji nema lovu u Americi nece je imati niti u BiH i ppo cemu ce mu onda biti gore u BiH ako vec nema nista niti u toj Americi . To pitanje bi se trebalo preformirati u Pitanje o tome dali je lakse biti gladan u BiH ili u Americi . NA ovo pitanje naravno ne postoji tacan ili netacan odgovor jer niko ne moze da sudi o tome . Uglavnom cinjanice je da bez dijaspore BiH bi bila u puno gotoj situaciji nego danas.

:thumbup:
Ko pravi pare vani praviće i ovde...naravno lakše je kada se vratiš sa početnim kapitalom. :bih:
HAVANA

#344 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by HAVANA »

Evo upravo mi drug bio na kafi,vratio se...i tamo imao firmu,radio...Trebalo mu je 30 dana i već je počeo raditi...ideja milion...ko baltazar :D Zadovoljan prihodima već od prvog mjeseca :shock: Bio ishrana i proizvodnja...
Šeha

#345 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Šeha »

seen wrote:
Kao prvo nisam reko da mi je cilj da budem bogat niti z tim patim.... taj ko je boga u americi moze da se raduje....
Ja sam diplomiro prosle godine, a i da jos studiram nebi nista drugo studiro sem kriminalistike jer me ostalo ne interesuje.
To sam odbio, jer da bi bio oficir moras 2-3 godine da ides u Irak ili Afghanistan.
Mene su ganjali danima i danima da se uposem na West Point, i na kraju sam im reko da me ne zovu jer nisam zainteresovan.
Budala je taj ko se prijavi u Americku vojsku, na to s nebi nikad ponizio...da idem u Afghanistan i ubijam ljude dole..
Da me roknu braca talibani ili da mi odbiju noge ili ruke pa mi posrani neki senator dode i da americku zastavu....
Da cijeli zivot zivim ko neka biljka, ostanem sljep nedaj boze..kao sto ih ima na hiljade...
Nekidan sam gledo emisiju o "herojima" koji su dosli iz afghanistana...jedan sav izgoren
Boldirano naravno nije tacno. Samim zavrsetkom vojne akademije postajes oficir. (2nd Lieutenant) ili na nasem potporucnik bi to bilo. To je slucaj sa W. Pointom ili bilo kojom drugom vojnom akademijom.

Ratno iskustvo nije nikad bilo uslov.

U ostalo ne ulazim.
xyz101

#346 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by xyz101 »

seen wrote:
pa ti si sebe vec stavio u gubitnicku poziciju.
hoces da budes drot a bojis se da budes ubijen.
nejasno mi je to skroz.

znam nekoliko nashih koji su sa mnom sredinom devedesetih dosli kao klinci u ameriku.
bez roditelja, bez ikakve pomoci , otisli su u americku vojsku.
danas su respektabilni ljudi.
podoficiri.
fizicki i psihicki jaki.
ne boj se; ako zatreba i oni su spremni bosnu sluziti kada dodje taj trenutak; ali pobogu ne mozes stajati u mjestu i bojati se da ce te smrt iznenada uhvatiti.
ja putujem cesto po chitavoj kugli zemaljskoj.
za tri dana idem u hong kong opet;; sa svim ovim avionima koji padaju, pa teroristi, i sl.. nikad ne znam kad ce me smrt sresti.
ali ne razmisljam o tome.
ako bude, bude.
ne mogu ja tu nista.

da zakljucim,
ti si jednostavno pogresnu profesiju izabrao i sada ispastas.
hoces da budes foteljas, a studiras kriminalistiku.
nema smisla.
ahuseino

#347 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ahuseino »

whow wrote:Povratak nema puno veze sa financijama. Ljudi obicno iz BiH odlaze zbog love i lakse zarade a vracaju se kada skontaju da lova nije sve i da zivot na zapadu pored svih materijalnih prednosti nije zivot nego samo trka za lovom koja naposljetku postaje jedinim razlogom i ciljem zivota sto je u suprotnosti sa elementarnim principima zivota. Zivot je jedan i neponovljiv i puno vrjedniji od puke utrke za lovom. BiH ima iste ekonomske i moralne vrijednosti kao Amerika i bilo koja druga slicna ekonomija s razlikom da je korupcija veca a organizacija losija . Ono sto je drugacije je cinjenica da je Bosna domovina , da se tu govori isti jezik , da smo svi vise manje istih senzibiliteta i razumijemo jedni druge bolje nego sto jedan Amerikanac razumije Bosanca. Dali povratak ima smisla je u biti jedno intimno i emotivno pitanje na koje se ne moze odgovoriti razumom ili logikom i na koje svako ima sopstvebni odgovor. Vidnim dosta kometara koji su bazirani iskljucivo na nekoj ekonomskoj logici tipa ako imas lovu vrati se ako nemas nemoj sto je naravno cisti idiotluk jer tip koji nema lovu u Americi nece je imati niti u BiH i ppo cemu ce mu onda biti gore u BiH ako vec nema nista niti u toj Americi . To pitanje bi se trebalo preformirati u Pitanje o tome dali je lakse biti gladan u BiH ili u Americi . NA ovo pitanje naravno ne postoji tacan ili netacan odgovor jer niko ne moze da sudi o tome . Uglavnom cinjanice je da bez dijaspore BiH bi bila u puno gotoj situaciji nego danas.
:thumbup: :thumbup:

... moje 2c...
U glavnom svi raspravljaju o donjoj strani skale, gdje se gubi posao, ko ima sice, ko nema... etc... ne dolazite vam', ne idite dole...

Sta je sa drugom stranom? Mislim onom gdje se puca na visoko?
tam'-vam'
gore-dole
?
?

:zjev: :P
Sunrise00

#348 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Sunrise00 »

seen wrote:
xyz101 wrote:slazem se seen.
tako da mu je isto.

dobro, ali mogu li ja u Atlanti da se zaposlim u Policiji? Mozda a mozda i ne....Npr. prosle godine u Atlanti konkurs za 100+ ljudi je otvoren za policiju....Hiljade ljudi s prijavilo... cak i oni koji nikad nisu pomisljali biti u policij... znam poslje 9/11 u NYC su trazili 10.000 policajaca...evo sad je doslo vrijeme gdje primaju po 500-600 svako 6 mjeseci, a u zadnje 2 godine samo su imali novu akedemiju jednom u godini....a ta cifra je nekad bila 3000+ svako 6 mjeseci....imam druga koji je predo za policiju ovdje, i to zapoceo proces prije 2 godine...tek je nekidan iso na medikalni test....a poslje toga ima jos fitnes test,,psych test 2-3 razgovora, pa akedemija...znaci taj proces moze jos trajati 2-3 godine...

I sto je najgore moze da sve obavis, dodes do zadnjeg pregovora i levati ti kazu da nisi polozio... i sta onda?

Svaka manja drzava ima bolje cijene sto se tice kirije stanova, i zivljenja...ali isto tako ako drzava kao NY prima samo 400-500 policajaca u gradu nekom svako 6 mjeseci...onda drzava kao georgia prima u nekom manjem gradu 70% manje.... znaci nije samo preseli se u drugu drzavu i na brodu si... mozda mogu tamo preseliti i raditi u nekoj fabrici...a da radim u fabrici mi ne pada mi na pamet... jer znam mnogo njih sto su radili po fabrikama...svi imaju 40tak godina...izgledaju kao da imaju 60+ ... a uvijek si na poslu, 65% njih nema kontakta sa dijecom svojom...imam drugova iz njemacke koji danas s drogiraju imaju dijecu s mexikancima sve zato sto roditelji nisu bili tu da ih vaspitaju.... ima ljudi koji su postigli mnogo u americi...a ima isto toliko koji su izgubili zivot, familiju i sve u americi....
ovo je bioloski nemoguce :D
seen

#349 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by seen »

xyz101 wrote:
seen wrote:
pa ti si sebe vec stavio u gubitnicku poziciju.
hoces da budes drot a bojis se da budes ubijen.
nejasno mi je to skroz.

znam nekoliko nashih koji su sa mnom sredinom devedesetih dosli kao klinci u ameriku.
bez roditelja, bez ikakve pomoci , otisli su u americku vojsku.
danas su respektabilni ljudi.
podoficiri.
fizicki i psihicki jaki.
ne boj se; ako zatreba i oni su spremni bosnu sluziti kada dodje taj trenutak; ali pobogu ne mozes stajati u mjestu i bojati se da ce te smrt iznenada uhvatiti.
ja putujem cesto po chitavoj kugli zemaljskoj.
za tri dana idem u hong kong opet;; sa svim ovim avionima koji padaju, pa teroristi, i sl.. nikad ne znam kad ce me smrt sresti.
ali ne razmisljam o tome.
ako bude, bude.
ne mogu ja tu nista.

da zakljucim,
ti si jednostavno pogresnu profesiju izabrao i sada ispastas.
hoces da budes foteljas, a studiras kriminalistiku.
nema smisla.
Ne bojim s da budem ubijen, samo necu da idem u Afghanistan ili Irak da se bijem za ove cafire
Svakom je sudeno gdje i kad ce da umre, a ako je nekom stalo da ide u irak i dole bombarduje i maltretira narod....
sretno mu.....za mene to nije cilj u zivotu...
ti si izgleda pao pod americku propagandu kako se oni bore za demokratiju i bolju buducnost naroda u iraku i afghanistanu....
nemoj biti tipicni amerikanac...pa onda u americi da neko hoce mogo bi da izvrsi teroristicki napad svako 2-3 sata....

Danas su respektabilni ljudi.???.. zao mi je njih...
jer ti ljudi misle da brane demokraciju, da brane narod, slobodu....
takvi ljudi su niko i nista...jer su dopustili da ih neko levati i salje gdje hoce...da se ponose s tim sto ubijaju neduzan narod.... muslimanski narod... tesko takvima na sudnjem danu.... kao sto sam reko...samo za BH mogu dati zivot....

A policija i vojska su dvije razlicite stvari... kao policajac nisu duzan da pucas na bilo koga... a kao policajac ako pogines pogino si jer taj poso ima taj rizik.. ali nisam iso nekom u drzavu i trazio belaja...

Ja ne ispastam nista care moj.....
jer ja ne mogu biti ono sto mi ne ide...
neko moze biti doktor ali nemoze biti inzinjer ...
ja sam studiro informatiku i to mi se nije svidilo...

i nemoj pricati za mene, ja da sam htjeo biti foteljas ja bi studiro politiku a ne kriminalistiku
mislim da si ti vec duboko pao u ovaj amercki sistem zivota, vjerujes svaku rijec koju cujes na CNN-u
Mozak ti je razvijen kao u tipicnog amerikanca... sigurno se plasis muslimana i mislis da su teroristi...
ako si ti zakljucio da ja ganjam fotelju jer necu u americku vojsku, onda se varas...

ja necu u americku vojsku jer ta ista vojska je pobila 500.000 muslimanske djece u Iraku....
Zbog iste vojske danas u iraku ima preko milion mrtvih....
Ja necu da budem dio toga, i jadan onaj ko misli da siri demokratiju i brani "freedom"

jer kuran kaze
Kad im se kaze: Ne remetite red na Zemlji ! odgovaraju : Mi samo red uspostavljamo ! Zar?! A, uistinu, oni nered siju, ali ne opazaju.

vozdra amerikanac!!!!
xyz101

#350 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by xyz101 »

slusaj,,
upoznao sam svakakvog shljama u zivotu; i naseg i stranog.
ali jedno mogu garantovati; ako se u bih pocne opet rokati ti momci koji su sad u americkoj vojsci, brze ce se vratiti u bih nego ti.
znam i oni koji nigde nisu otisli.
dosli su kao klinci iz brloga rata.
ovdje se zaposlili u mizerne poslove. droga, alkohol, i slicne stvari.
ovi momci koji su otisli u americku vojsku, otisli su zbog sebe.
usavrsili su disciplinu; psihicku i fizicku optimalnost.
nesto sto bi se za nekog velikog muslimana u fotelji nikad ne moze reci.
ne bore se oni za ameriku; niti ratuju protiv muslimana.
ljudi su otisli u armiju jer nisu vidjeli nigdje bolji izbor.
ratuju za svoj dzep.
to jest,, ako se negdje bas moraju i boriti; prvo misle na svoju guzicu a onda na neke americke vise ciljeve.

hvala bogu jos nijednom nije hvalila ni dlaka na glavi; a bili su u afganistanu i iraku nekoliko puta.
Post Reply