Vratimo Trebević Sarajlijama

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderator: O'zone

Post Reply
User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by valterbranisarajevo » 22/05/2007 23:23

Projekti revitalizacije najpopularnijeg sarajevskog izletišta

Vratimo Trebević Sarajlijama

Predstavnici Gradske uprave, Općine Stari Grad, Grasa i BHMAC-a u subotu su na Trebeviću predstavili ono što je do sada urađeno na obnovi žičare i deminiranju Trebevića.
Gradonačelnica Semiha Borovac je tom prilikom kazala da je glavni cilj projekta Vratimo Trebević Sarajlijama da ovo nekada najpopularnije izletište ponovo dobije stari sjaj.
“Trebević ćemo sačuvati od bespravne gradnje i vratiti ponovo one sadržaje koji su ovo mjesto činili posebnim, prvenstveno obnoviti žičaru i učiniti da Trebević ponovo bude omiljeno mjesto za izletnike i turiste”, istakla je Borovac.
Direktor GRAS-a Šaćir Boškailo je podsjetio prisutne da je žičara prvi put puštena u rad 1959. godine, a da se do 1992. godine žičarom godišnje vozilo više od 130.000 ljudi.
“U toku agresije žičara je pretrpjela velika oštećenja i sva je u lošem stanju. Uništeno je više od 80 posto svih objekata i infrastrukture. GRAS, Gradska uprava, Općina Stari Grad, uz podršku Međunarodne zajednice, dogovorili su formiranje fonda za revitalizaciju Trebevića iz kojeg bi se finansirala obnova Trebevičke žičare”, kazao je Boškailo.
Prema projekatu, nova žičara bi bila gondolskog tipa, mogla bi primiti mnogo više ljudi, a brzina kretanja bi bila veća u odnosu na prethodnu.
Osnovni preduslov za početak radova na revitalizaciji Trebevića je deminiranje.
“Na području koje pripada Federaciji u operacijama čišćenja i tehničkog izviđanja završeno je 684.340 metara kvadratnih”, saznali smo od Mirsada Hode iz BHMAC-a.
Kako kaže Hodo, ostatak sumljive površine od 401.460 metara kvadratnih trebao bi biti završen do sredine 2007. godine, a na dijelu koji pripada Republici Srpskoj preostalo je da se od mina očisti 676.930 metara kvadratnih.

Oslobođenje 20.5.2007.

Da li ste poslije rata bili na Trebeviću? :?


User avatar
DaysleepeR
Posts: 10657
Joined: 29/05/2003 00:00
Location: Rajvosa

Post by DaysleepeR » 23/05/2007 00:44

Jesam i predivno je ali zapušteno do bola.

Kao dijete koje je odrastalo na vikendici na Trebevicu, dusa me boli sto je planina pretvorena u mračnu šumu od onako pitome planine.

meki
Posts: 76
Joined: 19/03/2007 22:25
Location: www.MTB.ba
Contact:

Post by meki » 23/05/2007 01:18

Sa rajom jako cesto idem na Trebevic. Vozamo bajkove pa tako manje vishe znam cijeli region gore. Stanje je tesko. Od silne turisticke infrastrukture, radi jedino PD Prvi Sumar i n'aka kiosk-birtija na Brusu. PD Dobr Vode i Vaso Miskin su devastirani. Medjutim, da nije sve tako crno, svake godine je sve vishe raje gore. I staro i mlado. Planinara i izletnika. Naravno, sve iz Grada;). Tako da polako ide na bolje. Nazalost, oni domovi gore zjape prazni iako bi neko mogao komotno hraniti par porodica prodajuci gore caj i sendvic, da o spavanju gore i ne govorimo...

Ovimputem pozivam svu raju da se za lijepih dana upute gore. Imate minibus sa Latinske cuprije do na Brus. Odatle laganini setnjom treba par sati na Vrh. Sa tih cirka 1600mnv pogled na Seher oduzima dah.

Po meni, Trebevic je mnogo ljepsi za planinariti i o d Barica, Bukovika, Igmana... a sve sam obisao uzduz i poprijeko. I hodajuci i na biciklu. Toliko:)!

neki
Posts: 4876
Joined: 17/02/2005 07:57
Been thanked: 2 times

Post by neki » 23/05/2007 08:51

Trebević ćemo sačuvati od bespravne gradnje

Ako ga sacuva ko sto je sacuvala vilsonovo jadni mi

User avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

Post by uvjek dobar gost » 23/05/2007 09:15

Ja da priznam nikako bio nisam bio sam na "osmicama" ... krenuo par puta al sve mi neka šuha.... fakat trebam i moram otići gore...i stid me je... što to već uradio nisam..... i svaka čast !!!!

User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

Post by valterbranisarajevo » 23/05/2007 10:12

Bio sam na Trebeviću dva ili tri puta poslije rata. Iskreno, kada sam išao prvi put nisam očekivao da ću sresti nekoga gore, ali sam se prevario. Doduše broj izletnika i planinara nije ni 10 % od prijeratnog, ali ih ipak ima.

Narod sjedi i roštilja uglavnom na potezu iznad Brusa do platoa koji se nalazi iznad onog sela u kotlini (da li su to Dovlići?). Za razliku od mravinjaka na Baricama, Igmanu ili Bjelašnici, Trebević je mjesto za pravu relaksaciju.

Moje impresije: Šuma je u prilično lošem stanju, puno drveća je bolesno i osušeno. Cesta je izuzetno loša, a najgori je onaj dio tamo gdje počinje put za vrh. Tu je klizište bukvalno razvalilo kompletan put..Bio sam i zimi – cesta se ne čisti. Vjerovatno zato što se uglavnom nalazi na samoj međuentitetskoj liniji pa se ne zna u čijoj je nadležnosti.

Šuma na ovom dijelu gdje borave izletnici je puna smeća.. :( :x

Iskreno nije me bilo strah, zato što ima drugih izletnika, a na samom Brusu je gotovo uvijek prisutna patrola policije koja kontroliše saobraćaj. Oni koji žele da prošetaju tu parkiraju auta.
Čak sam popio kafu u čuvenoj kafani – brvnari koja se nalazi odmah preko puta granapa na Brusu – koji naravno ne radi.
:)

User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

Post by valterbranisarajevo » 11/11/2007 11:51

GRADSKA UPRAVA SARAJEVA I FILM "DUHOVI SARAJEVA" OBNAVLJAJU ŽIČARU


"Ko obnavlja sarajevsku žičaru?" pitanje je koje s uličnih panoa ovih dana dovodi u nedoumicu građane Sarajeva. Bilbordi nisu samo najava obnavljanja jednog od simbola grada Sarajeva nego i najava za film "Duhovi Sarajeva".

Scenarist filma Enver Puška smatra da dvije godine čekanja na film i nije neki dugi period, neki se filmovi rade po šest godina. Puška smatra da se čekanje odužilo, jer ljudi žele pogledati film koji je emotivan, koji govori o prijateljstvu, o vremenu kada nam nisu trebali planeri ni mobiteli da se vidimo s dragim ljudima.

Ovo je prvi igrani film režisera Dejana Radovića, koji je istakao da je osnovna zamisao bila napraviti film u nezavisnoj produkciji i uz pomoć prijatelja. Severina Vučković zvijezda je ovog filma koja je na pres-konferenciji istakla da je sretna što je glumila u ovom filmu s velikim glumcima i divnim ljudima.

Dragan Jovičić je u šali rekao da je već i zaboravio o čemu se radi u ovom filmu, te istakao da se nada da će film gledaocima biti zanimljiv. Nermin Tulić je naglasio da ga je filmu privukla baš činjenica da se u njemu govori o sarajevskoj žičari, istakavši da ga je film vratio u djetinjstvo te da je poželio da Sarajevo ponovo ima svoju žičaru. Senad Hadžifejzović, jedan od aktera filma, misli da film neće dobiti Oskara, ali će osvojiti srca ljudi.

Gradonačalenica Sarajeva Semiha Borovac govorila je o projektu obnove sarajevske žičare na kojem radi Gradska uprava. Kako je Borovac istakla riječ je o projektu za koji treba više vremena, naglasivši da je značajan dio prostora koji je oko žičare deminiran.

- I kroz projekt Grada Sarajeva za obnovu žičare i kroz film "Duhovi Sarajava" pokazao se glas javnosti. Putem filma data je podrška projektu obnove žičare. Inače Grad Sarajevo je i generalni pokrovitelj filma "Duhovi Sarajeva", kazala je gradonačelnica Borovac.

Osim što daju podršku obnovi sarajevske žičare na inicijativu Severine Vučković ekipa filma se uključila i u dobrotvornu akciju tačnije aukciju na kojoj bi se prodavala lična garderoba i garaderoba iz filma, kako i neki drugi vrijedni predmeti , a prihod bi bio namijenjen liječenju djevojčice Lune Osmanagić.

Film "Duhovi Sarajeva" pomalo je netipičan za poslijeratnu bosanskohercegovačku kinematografiju. Iako se odvija u poslijeratnom Sarajevu bavi se ipak drugačijim temama – ljudskim snovima.

San dvojice mladića o obnavljanju Trebevićke žičare, kako bi Sarajlijama uljepšali život, bez posebnog ličnog interesa, samo je još jedan dokaz iznimnog duha naših ljudi. Pa i prizori grada slikani su s posebnom pažnjom i željom da se Sarajevo pokaže onakvim kakvim ga vide oni koji Sarajevo istinski vole i osjećaju – zabavnim, modernim, lijepim.

Direktor DPP Studija Ramiz Mehaković, koji je producent filma, zahvalio je gradonačelnici i Gradu što su stali iza ovog filma koji je sniman na tipičnim sarajevskim lokacijama i koji životpisno i duhovito oslikava način života Sarajlija – poznati sarajevski duh.

"Duhovi Sarajeva" doživjet će svoju prvu projekciju 22. novembra u Zetri koja će za tu priliku primiti 6.000 gledalaca. Ulaznice po cijeni od pet KM ljubitelji filma moći će kupiti od 10. novembra. Dio prihoda namijenjen je za obnovu sarajevske žičare.


Kada bi ovo bila istina. baš bi bilo lijepo "baciti" pogled na Sarajevo iz kabine žičare...

nausnica
Posts: 1291
Joined: 25/09/2007 02:13
Location: Cyberspace

Post by nausnica » 11/11/2007 11:58

Kakav li će biti film, šta mislite?

Odron ili možda i prođe?

HomeArt
Posts: 2109
Joined: 02/09/2004 13:33
Location: Hrasno Hill :)

Post by HomeArt » 11/11/2007 12:01

Sve bo to krasno bilo ali dok se ponovo Gras petlja u to nema nista od toga na zalost :sad:

barby02
Posts: 1403
Joined: 17/07/2007 22:28

Post by barby02 » 11/11/2007 12:02

Bilo je to u proslom stoljecu, kada mi je zicara bila veeeeelika . . . i bilo je divno ponjeti lutku i loptu. . eto, to neeeeemaa vise nikaaaaaaaakooo
Sada snimamo filmove, da se sjetimo, sta nam jos fali :roll: pa kad se sjetimo, onda to kupimo i imamo zicaru i odemo na planinu u sumu, tamo su mede. . . i cetnici su bili i odnjeli zicaru svojoj kuci :roll:
Izvor: Retardina[/b]

Downunda
Posts: 484
Joined: 08/11/2006 17:10

Post by Downunda » 11/11/2007 12:41

Najveći problem Trebevica i vraćanje njegovog prijeratnog sjaja su MINE!
I naši su u toku rata stavljali bezbroj mina da i spriječili eventualni ulaz, a i čete su vjerovatno isto radile sa druge strane!
Ja bih se usudio otici recimo do Brusa, ako je nekom provjerenom stazom, a što se šuma tiče (gdje ima hiljade mina) trebaće još godina dok se to ne počisti.

User avatar
amrica
Posts: 7118
Joined: 26/01/2007 17:58

Post by amrica » 11/11/2007 13:46

Vise puta prosla preko Trebevica na putu prema Jahorini, jeste duze nego preko Pala i gori put, ali je ljepota, ne moras izaci iz auta, samo otvoris prozore, brzina 10-15 na sat i uzivas. Sanse da ces od raskrsca za Jahorinu do Brusa sresti vise od jednog auta su jako male (zadnji put bila ljetos, u Sarajevu plus milion, sparina, a gore ljepota, a nema zive duse.) Samo sam jednu zenu, baku vidjela pored puta, gleda kao da Marsovci prolaze. Stvarno je steta sto ona ljepota propada, a njagore sto je narod sirotinja, a mogao bi zaraditi, samo neka otvori kapiju livade i ponudi cjelodnevni boravak na njoj za neku simbolicnu lovu, sklepa stolice, ponudi voce, mlijeko, ...najvaznije nema guzve, niko ti ne sjedi na glavi i mozes normalno pricati.
Oko Brusa i negdje do Celine je vec guzva, podsjeca pomalo na predratnu.

User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

Post by valterbranisarajevo » 11/11/2007 17:08

Danas sam sa ekipom opet malo hodao gore. Ostavili smo auto kod doma ispod Brusa i lagano krenuli prema Vidikovcu. Tim putem (na samom početku je uništeni planinarski dom) se može na Vidikovac stići za otprilike sat vremena. Put je asfaltiran a tragovi po snijegu svjedoče da narod tamo ide i autima.

Došli smo do parkinga sa desne strane Vidikovca, ali nam se bilo mrsko penjati još nekih 200-300 metara do samog Vidikovca.. Ustvari nismo bili sigurni kakva je situacija gore.

Uglavnom taj dio posebno oko tog parkinga (nemojte ga mješati sa parkingom kod Prvog šumara) je još uvijek miniran. Pored puta se mogu vidjeti netaknute zemunice, rovovi i tranšeji..

Međutim, pogled na grad je veličanstven i samo zbog toga vrijedi prohodati.. Pogotovo što u gradu nije bilo smoga ni magle pa se sve lijepo vidjelo. Avazov toranj, Momo i Uzeir i ostali grandiozni objekti izgledaju kao dječije igračke..

Žao mi je što nisam imao aparat da napravim par snimaka.. :(

mIRCerka
Posts: 28209
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka » 12/11/2007 09:58

amrica wrote:Vise puta prosla preko Trebevica na putu prema Jahorini, jeste duze nego preko Pala i gori put, ali je ljepota, ne moras izaci iz auta, samo otvoris prozore, brzina 10-15 na sat i uzivas. Sanse da ces od raskrsca za Jahorinu do Brusa sresti vise od jednog auta su jako male (zadnji put bila ljetos, u Sarajevu plus milion, sparina, a gore ljepota, a nema zive duse.) Samo sam jednu zenu, baku vidjela pored puta, gleda kao da Marsovci prolaze. Stvarno je steta sto ona ljepota propada, a njagore sto je narod sirotinja, a mogao bi zaraditi, samo neka otvori kapiju livade i ponudi cjelodnevni boravak na njoj za neku simbolicnu lovu, sklepa stolice, ponudi voce, mlijeko, ...najvaznije nema guzve, niko ti ne sjedi na glavi i mozes normalno pricati.
Oko Brusa i negdje do Celine je vec guzva, podsjeca pomalo na predratnu.


Jasik..Pale vidis ko na dlanu...suma zdrava ocuvana...i u sred RS teritorije, daaaaaaaaaaleko od prve linije fronta...mala piramida...a u piramidi...metar visine...AK47 okvirovi....bajoneti...meTkova raznijeh.... :( samo vi skacite po planinama...lijepi moj asfalt...

User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

Post by valterbranisarajevo » 05/01/2008 00:01

Projekat trebevićke žičare biće završen narednog mjeseca

Još nije odlučeno gdje će biti polazna stanica

Trebevićka žičara, nekadašnji prepoznatljivi simbol Sarajeva, koja je od puštanja u rad 1959. godine do početka rata prevozila 130 hiljada ljudi godišnje, danas izgleda sablasno. Gradska uprava je u prošloj godini preuzela projekat obnove žičare, jer pomenuto preduzeće nije imalo dovljno sredstava za njenu rekonstrukciju. Za obnovu trebevićke žičare ponuđena su dva prijedloga i to obnova postojeće žičare i polazne stanice, a druga mogućnost je izgradnja nove polazne stanice, na parkingu preko puta Vijećnice.

Procjena sredstava

“Proveli smo tender za izradu idejnog projekta žičare i tokom narednog mjeseca imaćemo odabran projekat njenog novog izgleda s procjenom finansijskih sredstava potrebnih za obnovu. O polaznoj stanici ćemo odlučiti po završetku projekta i potrudićemo se da on bude u najboljem interesu svih”, istakla je Semiha Borovac, gradonačelnica Sarajeva.

Zavod za planiranje razvoja Kantona nije saglasan s izgradnjom objekta kod Vijećnice, ali kako je naglasio direktor zavoda Said Jamaković potrebno je sagledati sve segmente koji utiču na izgradnju žičare.

“Mi ne odlučujemo o tome kako će izgledati žičara. Po postojećem regulacionom planu, planirana je izgradnja žičare u prvobitnom obliku, odnosno onom koji je imala prije uništavanja. Ukoliko se ponudi neki drugi izgled žičare, potrebno je izmjeniti regulacioni plan, a u tom slučaju društveno-politička zajednica treba da podrži ili odbije prijedlog”, kazao je Jamaković.
Prema ovim Jamakovićevim riječima, postoji mnogo problema pri realizaciji novog projekta jer se u tom slučaju mora utvrditi i nova trasa.

Preduslov deminiranje

“Mi ćemo podržati gradonačelnicu u njenim nastojanjima da se našem gradu vrati jedan od njegovih najvećih simbola. Ipak, ukoliko dođe do promjene postojećeg izgleda žičare, moraćemo riješiti mnogo problema, a jedan od njih je i utvrđivanje nove trase kojom će se ona protezati”, istakao je Jamaković.

Pored izrade idejnog projekta, Gradska uprava je napravila veliki korak izdvajanjem značajnih sredstava za deminiranje Trebevića. Grad Sarajevo je od deminerskih organizacija dobio garanciju da će cijeli Trebević biti deminiran do jeseni ove godine. a upravo je čišćenje od mina jedan od glavnih preduslova kako bi krenula obnova žičare.

Oslobođenje 4.1.2008.

justdoit
Posts: 47
Joined: 01/07/2007 20:48

Post by justdoit » 24/02/2008 18:30

Ima li ikakvih sadrzaja zimi (osim otic popit kafu u planinskom domu i prosetati gdje nije minirano)?

User avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

Post by uvjek dobar gost » 25/02/2008 10:19

Bio sam jučer i bilo me je stid.....
Jučer sam bio na Trebeviću sa djevojkom i jednim dobrim prijateljem... ne znam odakle da krenem... Bila je neka manifestacija dječija... onih koji ništa nisu krivi a jučer su se sankali bez snijega.. sankali su se i smijali su se .. bilo im je dobro iako gore nema ništa....

Poslije malo gledanja "takmičenja" otišli smo na vidikovac, sjeli na stoličice i onako malo mazlumali... onako gledali na grad koji je virio iz izmaglice,...
Kontao sam tad ... alooo pa ja kad sam bio mali imao sam ovdje sve... žičaru, staze za sankanje koje nisu minirane, spuštao sam se vučkom... šetao svuda i svakuda... i nije me bilo briga niti sam znao šta je mina..
Mi smo djeci oduzeli skoro sve i ništa im ne vraćamo...
Semiha i samire i zbog toga dajte ostavke jer Vi izgleda da ne znate šta je Trebević......
Da sad ne spominjem da se gore počelo nakupljati smeće, da raja guraju kamenice sa vidikovca.. da se raja vozaju autima svuda i svakuda.....
Sve u svemu....cirkus

bucika
Posts: 144
Joined: 15/02/2008 21:04

Post by bucika » 25/02/2008 10:25

Nemoj samo da mi ona vraca Trebevic i zicaru,ne zna ona bit ovoga:

Ispod Trebevica sanjali smo sne..........

User avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

Post by uvjek dobar gost » 25/02/2008 10:26

bucika wrote:Nemoj samo da mi ona vraca Trebevic i zicaru,ne zna ona bit ovoga:

Ispod Trebevica sanjali smo sne..........


Upravo tako.......

Gradska uprava je odgovorna za Trebević.... nerad... nadležnih.. nema ni kante za smeće... niti klupe... ma nema ništa...

Gradska uprava je nadležni organ koji ne čini ništa....

tinna.psy
Posts: 10
Joined: 10/01/2008 21:08

Post by tinna.psy » 25/02/2008 23:36

Stvarno, kako je sa minama gore?

Jedno od mojih prvih sjecanja iz djetinjstva je zicara, ali se nisam usudila otici jos poslije rata. Ima li jos mina? I ima li prostora za hodanje.

Bas nisam u toku.

:?

bucika
Posts: 144
Joined: 15/02/2008 21:04

Post by bucika » 26/02/2008 08:53

tinna.psy wrote:Stvarno, kako je sa minama gore?

Jedno od mojih prvih sjecanja iz djetinjstva je zicara, ali se nisam usudila otici jos poslije rata. Ima li jos mina? I ima li prostora za hodanje.

Bas nisam u toku.

:?


Ista sam ti,a voljela bih otici,ali bojim se da bi se razocarala,a i da bi dijete razocarala .

User avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

Post by uvjek dobar gost » 26/02/2008 09:35

bucika wrote:
tinna.psy wrote:Stvarno, kako je sa minama gore?

Jedno od mojih prvih sjecanja iz djetinjstva je zicara, ali se nisam usudila otici jos poslije rata. Ima li jos mina? I ima li prostora za hodanje.

Bas nisam u toku.

:?


Ista sam ti,a voljela bih otici,ali bojim se da bi se razocarala,a i da bi dijete razocarala .


Ja sam bio do sada nekih skoro deset puta.... jesam se razočarao i to pravo... mislim na sljedeće... kao djete sam išao gore žičarom, pio sam kafu čaj, vozao se vučketom ... šetao i sankao se... sad gledam onu malu djecu koju su roditelji doveli gore..... sem straha od mina nemaju ništa (ako izuzmemo fin zrak i više ne toliko fin pogled na grad).
Sigurno je ako se krećete asfaltom, nema skretanja i hodanja po svojoj volji travom il nekim putićima... znači asfalta se držite i nije frka nikakva...

Samo da ponovim... Trebević je u nadležnosti gradske uprave, odnosno gradonačelnice.. pa njena nadležnost je da gore postavi kantu za smeće... da postavi klupu jednu... a ne da čeka privatizaciju i koncesiju... da da nekim sumnjivim likovima pod zakup.... objekte koji su sad istina ruševine....

Samo još jedna u nizu sramota gradske uprave......i svih njih...

User avatar
van Basten
Posts: 6425
Joined: 21/09/2006 02:59
Has thanked: 6 times

Post by van Basten » 26/02/2008 09:36

Ja sam na jednoj drugoj temi o Trebeviću (pod raznim diskusijama, čini mi se) priupitao o organizovanom opdlasku na Trebević što svakog aprila čini mi se organizuje neko planinarsko društvo (Željezničar ako se ne varam). Ove godine zaista kontam otići u aprilu na to ako saznam na vakat i ako ne budem radio taj dan.

User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by valterbranisarajevo » 01/06/2008 10:52

Poludjeli za trebevićkom bob stazom

Najbolji svjetski skejteri nastupit će na internacionalnom takmičenju "Red Bull Hot Run" koje će biti održano danas na bob stazi na Trebeviću. Osim skejtera, na bob stazu dolaze i crtači grafita koji će oslikati stazu motivima grada.

"Skejteri i crtači grafita će ujedinjenim snagama oživjeti olimpijsku bob stazu jednom novom pričom o Sarajevu", poručili su iz firme "Red Bull", organizatora ove manifestaciej, na kojoj će učestvovati 24 najbolja skejtera.
Dino Čolaković iz firme "Red Bull" kaže da je snimak prošlogodišnjeg takmičenja emitiran na CNN-u tri minuta, a da je na Rojtersu to bila vijest sedmice.
"Evropski i svjetski skejteri prosto su poludjeli za bob stazom na Trebeviću. Ona je jedna od najzahtjevnijih staza na svijetu, s najvećim srednjim padom od 10,2 odsto", objasnio je Čolaković.
Ove godine naš predstavnik je Nikola Krnjeta, koji će pokušati da ponovi uspjeh Banjalučanina Gojaka Kukavice, koji je prošle godine osvojio treće mjesto.
"Već 15 godina se bavim strit vožnjom. Trebevićka staza, iako jedna od najtežih, savršeno je mjesto za nas rolere", kazao je Krnjeta. Svjetski šampion u downhill skateu (spustu na rolama) Daniel Ladurner rekao je da, bez obzira na rizik, očekuje pobjedu.
"Tri puta do sada sam bio svjetski šampion. Ova planina mi se jako svidjela, ali cijeli grad je predivan", kazao je Ladurner.
Istovremeno će na bob stazi biti održan i internacionalni grafit art festival "Balcan Express".
"Tema ovog festivala je priča o Sarajevu. Bob staza će biti oslikana sa 40 simbola grada, a na njima će raditi 15 umjetnika iz Evrope", kazao je crtač grafita Sanin Međedović.
Manifestacija počinje u 12 sati, a za sve zainteresirane bit će organiziran besplatan prevoz sa mosta "Suada Dilberović" u 10 sati.

N. Voloder

Nezavisne novine

User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

Re: Vratimo Trebević Sarajlijama

Post by valterbranisarajevo » 24/06/2008 21:46

Oživljavanje Trebevića zajedničkim snagama vlasti iz oba entiteta

Bez ličnih interesa u zaštićenom pejzažu

U saradnji sa međunarodnim humanitarnim organizacijama Trebević bi trebao biti očišćen od mina do kraja ove godine, kazao je za Oslobođenje načelnik Starog Grada Mustafa Resić. Uporedo s tim, napravljene su projektne osnove za izradu master plana, kojim bi se zabranila gradnja na ovom području.
“Javnim pozivom izabraće se projektant koji će taj posao odraditi. Imamo zahtjeve Relax toursa i HKD Napredak za projekte na Trebeviću. Prvi žele preurediti dom Prvi šumar, te od njega napraviti elitni pansion, dok drugi na mjestu devastirane kuće imaju namjeru sagraditi multimedijalni centar“, istakao je Resić, dodajući da je i sportsko društvo Širokača ponudilo projekat sportskog doma na Trebeviću.

Čišćenje šume

U svemu tome, naglasio je Resić, treba nastojati da se na Trebeviću zabrani gradnja vikendica i kuća, odnosno suzbiju lični interesi pojedinaca. A za izradu plana, prema Resićevim riječima, postoji interes svih općina iz oba entiteta.
Opština Istočni Stari Grad provodi na Trebeviću akciju čišćenja šume u kojoj učestvuju prvenstveno djeca, saznali smo od njenog načelnika Mlađenke Dragaš.
“Imamo odobrenje od Ministarstva turizma RS-a da se uključimo u izradu master plana i najbitnije je očuvati planinu od nekontrolisane gradnje. Tačno je da na putu koji vodi iz Sarajeva na Trebević postoje dva klizišta. Jedno je sanirano prošle godine, dok drugo još tone, tako da se na tom dijelu nasipa tampon“, napomenula je Dragaš, te dodala kako o obnovi trebevićke žičare nije razgovarala sa predstavnicima vlasti iz Kantona Sarajevo.

Donacije iz Hrvatske

Prema riječima portparola HKD Napredak Vanje Gavrana, ovo društvo kupilo je kuću na Trebeviću koja je u veoma lošem stanju, tako da će se najvjerovatnije morati srušiti.
“U toku je izrada izvedbenog projekta multimedijalnog centra, a tek nakon što dobijemo glavni projekat znaćemo koliko će on koštati. Čekamo građevinsku dozvolu od Općine Stari Grad sa čijim predstavnicima uskoro trebamo održati sastanak. U gradnji će nam pomoći donacije Vlade Hrvatske i naših sponzora“, istakao je Gavran, dodajući da će centar biti otvoren za posjete svih građana.
Iz Gradske uprave Grada Sarajeva dobili smo informacije da kroz bilateralne odnose postoji zainteresovanost stranih investitora za obnovu žičare, ali da je prije bilo kakvih ozbiljnijih pregovora potrebno uraditi studij izvodljivosti, za kojeg će biti objavljen konkurs u narednih desetak dana. Navodno su Slovenci iskazali interes među prvima, ali su u zamjenu tražili lokacije za gradnju apartmana, na što gradske vlasti nisu pristale.
Za izradu master plana Trebevića, poručili su iz Gradske uprave, zaduženo je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona, koje bi, zajedno sa drugim institucijama, zabranilo svaki oblik nelegalne gradnje i narušavanje prirodnih resursa ovog područja.

Jelena MILANOVIĆ

Oslobođenje

Post Reply