ld wrote:rudi wrote:Id
Kod bosanskih Hrvata ti se pojavio psihološki refleks manjine - svaka manjinska zajednica se zatvara u sebe i zauzima obrambeni stav prema okolini. Poslije svega što se dogodilo, to se moglo i očekivati, a ja - ja ne znam kako se to može promijeniti, iskreno.
Mnogima sve ovo smeta, ali trendove je jako teško mijenjati. Jako dobar primjer je aparthejd u našim školama, da smo spali na to da čak i djecu odvajamo po fašističkom uzoru. Zašto političari to podržavaju? Pa još stari Rimljani su skovali onu "divide et impera" - i tako je i dan-danas. Plašiti svoje stado drugim stadom pokazalo se iznimno uspješnim kod nas, pa Karadžićizacija Bosne traje i dalje. Nažalost. A dokle će ova spirala zla nastaviti vući nas prema dnu, ja pojma nemam.
Ipak, jedan dobar prijedlog za uspješnu reformu cijele države dala je Mirjana Kasapović u svojoj knjizi "Bosna i Hercegovina - podijeljeno društvo i nestabilna država", makar ja čisto sumnjam da će se ikada pronaći volja da se Bosna uredi kao normalna država.
pa hrvati su manjina i u njemackoj i americi,a i u drugim zapadnoevropskim zemljama,pa nemaju problema
imas dosta hrvata u zenici,koji su ostali u ratu u zenici,cak i kad su bjesnili sukobi u vitezu izmedju bosnjaka i hrvata,oni su ostali u zenici
i oni nemaju nikakvih problema,bili su zasticeni u ratu,niko nije istjeran
ko je napustio zenicu,otisao je svojom voljom
uglavnom,ti koji su ostali,a ja ih znam poptrilican broj,sto komsiluk,sto iz skole,sto prijatelji,nisu imali problema
a vjerovatno znas kakav je bio glas zenicu u ratu
uglavnom 1996 su dobili dozvolu da otvore katolicku gimnaziju i poslije i osnovnu skolu,tako da to nije segregacija,vec cisto pitanje dobre volje
tuga je velika sto se desava u capljini,vitezu i slicno i nasilno odvajanje dijece,pa nako ko se zove sejo ili ahmed,zbog imena i porijekla mora da ide u poseban razred,samo sa ,,svojima,,
ali to sto se radi u mjestima sa hrvatskom vecinom je veoma kontraproduktivno za hrvate,jer bas zato sto su manjina,trebaju da zive zajedno sa bosnjacima,a ne da se odvajaju
tako su frajevci i katolici i opstali u bosni kroz historiju,jer su zajedno zivjeli sa bosnjacima i sve dobro i zlo su dijelili
i s obzirom da se rapidno smanjuje broj hrvata u bosni,nadam se da ce se pojaviti ljudi i struja u hrvatskom korpusu koja ce se zalagati za suzivot
mislim da sam primjetio da u srednjoj bosni,lasvanska dolina i zepce idu stvari nabolje izmedju hrvata i bosnjaka
ali hercegovina je kriticna skroz
odlazak hrvata je meni i razumljiv,jer omoguceno im je da odlaze,imaju pasose,imaju hrvatsku,gdje je ekonomija daleko bolja nego u bosni i ljudi odlaze trbuhom za kruhom
pogotovo omladina,ili odlaze na univerzitete ili da rade i ostaju u hrvatskoj ili u evropi
ili ko zavrsi fakultet,pa kad vidi platu i uslove rada u bosni,naravno da ce otici van bosne
to se desava i sa srbima,ali oni prvenstveno odlaze za srbiju
bosnjaci nemaju kuda da odu,i ostaju u bosni
tako da ce za 20 godina demografska slika da se mnogo promjeni