Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mBosnjak wrote:Tolika glupost da imamo 100 jezika a nas toliko malo. Zar nemozemo da se slozim da svi govorim Jugoslovenskim? Svi smo Juzni Sloveni zasto da se tako nenazove jezik, bar po svijetu ovdje ga mozemo da dijelimo i po selima kako smo poceli jos nam samo treba Hercegovacki, i jos da se CrnoGorski raspadne u Crnski i Gorski. I onda Vojvodjanski, mozda i Zenicki svako ima pravo na svoj jezik, svaki covjek
ne moze juznoslavenski jer postoje makedonci koji pricaju makedonskim jezikom i bugari koji pricaju bugarskim,a spadaju u grupu juznoslavenskih jezika.
Hefta je iz grčkog jezika (hepta - sedam)επτά
eptá
Moj smajli zeleniji
e ako je grcka onda ce prezivjeti ....isto ko i tisuca
mene stvrano interesuje je li se previlno kaze hiljada ili tisuca
koliko se ja kontam u ovo jezokoslovlje: nazivi za brojeve koje mi koristimo (deset, sto, hiljadarka, milion itd.) imaju korijen u grckom jeziku ...jedino su Rusi odstupili od tog pravila pa koriste tisuca i sorak (40) sto im je ostalo od poreza...
e sad meni nije jasno: kako za tisucu kazu da je hrvatska rijec, za hiljadu da je srpska a i jedni i drugi koriste arapske brojeve....
Tisuca nije iskljucivo hrvatska rijec nego staroslavenska. Vuce korijen od protoslavenskog "tysoti" cije se devijacije danas dan upotrebljavaju u hrvatskom (tisuca), ceskom (tisic), poljskom (tysiac), ruskom (tisaca), slovenskom (tisoc) itd. Tisuca je takodjer uvijek bila prisutna na bosanskom i srpskom govornom podrucju, a kako nece kada su se posebne redakcije jezika proizaslih iz staroslavenskog pocele razvijati tek od 12/13. stoljeca.
Hiljada je idiom s korijenom u grckom jeziku i pravilan je kao i tisuca. Za kraj ne razumijem tvoje zadnje pitanje u vezi arapskih brojeva.
da su danasnja hrvatska, bosna, srbija i crna gora bili jedna drzava otpocetka, bez ratovanja svakih par desetljeca, to bi danas bio jedan jezik. posto nije tako bilo, svako je svoj dijalekt standardizovao. hrvati stapaju št u ć, bosanci imaju h dok ostali v (muha-muva, kruh-kruv, kahva-kava), srbi kazu treba da ocistim, ne trebati ocisiti itd. ovo su samo neki primjeri. njih ima mnogo vise. slazem se da su to neke sitnice i da je to u biti jedan jezik, ali kad bi se sad spajali, ne moguce je sve proglasiti tacnim. to bi bio jezik sa previse varijacija. vremenom bi se morali uvoditi takva pravila da npr., ć umjesto št nece biti tacno. niko sad nece da se odrekne svog jezika i ima puno pravo na to. evo, kad bi se sad odvojila dalmacija od hrvatske, oni bi govorili cukra, kapula, fajcak, cajtun itd. vremenom bi to bio dio pravopisa i njima se to pravo ne moze kasnije oteti da bi se uvodio neki zajednicki kad bi se opet spajali.
Jazz_Junkie wrote: Za kraj ne razumijem tvoje zadnje pitanje u vezi arapskih brojeva.
Hiljada je izbacena iz jezika jer je osudjena da je srpaska. Pa mi je interesantno da neko ko nema svoju rijec pa mora koristiti grcki korijen, a nema ni svoje cifre -jer koristi "islamske" cifre- komanduje nekom trecem kako ce da govori.
Imam predosjecaj da ce se vrlo brzo arapske cifre istjerat iz upotrebe jer su islamske i vehabijske
Jazz_Junkie wrote: Za kraj ne razumijem tvoje zadnje pitanje u vezi arapskih brojeva.
Hiljada je izbacena iz jezika jer je osudjena da je srpaska. Pa mi je interesantno da neko ko nema svoju rijec pa mora koristiti grcki korijen, a nema ni svoje cifre -jer koristi "islamske" cifre- komanduje nekom trecem kako ce da govori.
Imam predosjecaj da ce se vrlo brzo arapske cifre istjerat iz upotrebe jer su islamske i vehabijske
a mozda i ostanu jer skontaju da su njih arapi uzeli od indijaca.
Pa nije bas tocno da je hiljada izbacena iz bosanskog. Mnogi cak misle da je tisuca nametnuti kroatizam, iako je rijec o domacoj "slavenskoj hiljadi". Dakle, nije da nemamo svoju rijec za 1000. I svi drugi rijecju pisani brojevi su slavenski, izuzev milijuna, milijarde itd. Jedino je ortografija brojeva arapska (1,2,3,...), ali su Arapi brojevni sustav i nacin pisanja tih brojeva opet preuzeli od Indijaca.
Korektan naziv za brojeve koje upotrebljavamo je Indijski brojevi koji su u Evropi adaptirani iz "druge ruke", dakle od Arapa. Brojevi kojima se danas sluzimo u Evropi se zovu evropska varijanta (indijskih brojeva). Toliko o tome. I nitko nikome ne moze odrediti da li ce reci tisuca ili hiljada. Razumijemo i jednu i drugu rijec sto je najvaznije.
kako se na srpsko-hrvatskom kaze pilav..ova rijec je dosla iz Mezopotamije .. oni su prvi kultivisali rizu prije 4-5 hiljada tisuca godina i smislili jela s rizom..... danas bar 20 svjetskih jezika za isto jelo kazu pilav....grcki balkanci kazu da je lijepa Roksana(Sabeheta, Zorka)-perzijska princeza spremala pilav svom suprugu Alekasndru Makedonskom i da ga je ona nekih 350 g prije srpsko-hrvatskog donijela u Grcku.
BSn wrote:
U srpsko-hrvatskom jeziku ne postoji izraz hefta za period od 7 dana, a ja ne zelim da mi se namecu neki izrazi tipa "tjedan", "sedmica" i sl.
Postoji, sedmica se kaže na bosanskom, ili možda ti brojiš jedan, dva, tri, četri, pet, šest, heft, osam... ?
Kvotirani komentar BSn-a se definitivno ubraja medju najgluplje komentare na ovom forumu.
jednako kako nam pokusavaju ukrasti zemlju i uvjeriti nas da je nema niti je ikada i bilo, tako su nam vec ukrali jezik pa su sebe, ali i pojedine medju nama, uvjerili da bosanskog jezika nema niti da ga je ikada bilo...
a oni sami govore bosanskim jezikom... pa misha mu, prosjecan hrvat ili srbin (iz hr ili sr) mora ici na dodatnu nastavu da uci pravilnu gramatiku, a logopedu da nauci akcentirati na "svom" maternjem knjizevnom / standardnom jeziku... a moja nepismena nana mogla biti spiker na tv-u...
bosanski, bezbeli...
Pa nije bas tocno da je hiljada izbacena iz bosanskog. Mnogi cak misle da je tisuca nametnuti kroatizam, iako je rijec o domacoj "slavenskoj hiljadi". Dakle, nije da nemamo svoju rijec za 1000. I svi drugi rijecju pisani brojevi su slavenski, izuzev milijuna, milijarde itd. Jedino je ortografija brojeva arapska (1,2,3,...), ali su Arapi brojevni sustav i nacin pisanja tih brojeva opet preuzeli od Indijaca.
Korektan naziv za brojeve koje upotrebljavamo je Indijski brojevi koji su u Evropi adaptirani iz "druge ruke", dakle od Arapa. Brojevi kojima se danas sluzimo u Evropi se zovu evropska varijanta (indijskih brojeva). Toliko o tome. I nitko nikome ne moze odrediti da li ce reci tisuca ili hiljada. Razumijemo i jednu i drugu rijec sto je najvaznije.
BarbaDue wrote:Tesko bi mi bilo govoriti hrvatsko-srpskim, srpsko-hrvatskim jos teze!
Nadam se da necu dozivjeti tako ponizenje!
Kad pomislim samo na jadne amerikance i australce koji se već stotinama godinama ponižavaju pričajući na njima stranom, mrskom kolonijalnom engleskom jeziku, nadam se da nećemo doživjeti njihovu hudu sudbinu!
Šta tek reć o potlačenim Ircima
ontopic: hvalim te Bože i nadam se da će ovo uspjet . Samo SH nije baš najkorektniji naziv, ja bih radije da se jezik zove jugoslavenski . Dokad ćemo glumit budale i tvrdit da umjesto jednog postoje 4 jezika?
Jugoslovenski jezik u koji će se ubaciti hefta, sedmica i tjedan Srpsko- hrvatski nije korektan naziv, jer zasluge za stvaranje tog jezika nemaju samo Srbija i Hrvatska, već i BiH i Crna Gora, tj. sve bivše jugoslovenske republike u kojima se govorio jedan zajednički jezik. Mi se nikad o tome nećemo dogovoriti, ali tu su stranci da nas natjeraju, Bog ( Allah) im zdravlja dao