VRACA SE SH JEZIK !

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Jazz_Junkie

#276 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by Jazz_Junkie »

sarajevonekad wrote:Logika nameće nekoliko pitanja na temu S-H jezik:

1. Zbog čega se jezik 4 skupine bivšeg jugoslovenskog jezika, Bošnjaka, Crnogoraca, Hrvata i Srba (danas 4 naroda) zvao samo po 2 naroda -srpskohrvatski ili hrvatskosrpski? Zašto nikad nije usvojen neki zajednički naziv, npr. jugoslovenski, obzirom da se očigledno radi o jednom jeziku?

2. Zbog čega upravo taj bivši s-h kojeg su se svi odrekli nije postao "bosanski"? Mislim da bi on bio daleko prirodniji ( to je onaj jezik koji su Bošnjaci govorili do poslije rata, ako se ne varam) kao zvanični bosanski od ovog kroatizovanog "općina" , "komentirati" i sl.

Ja i dalje ne kontam po čemu se ovaj današnji bosanski razlikuje od hrvatskog ( osim što ne koristi riječ "tisuća" nego "hiljada").

Eto, ako neko želi malo podijelit mišljenje u vezi ova dva pitanja, bilo bo mi drago.

s.
Kada je potpisan Novosadski dogovor 1954. godine, Bosnjaci jos nisu imali status posebnog naroda. Crnogorci jesu, ali oni koji crnogorski dozivljavaju kao poseban jezik su danas dan u manjini. Odluka je vjerojatno pala na srpskohrvatski naziv zato sto su Srbi i Hrvati bili najmnogobrojniji narodi, te istovremeno imaju daleko bogatiju knjizevnu tradiciju. Naravno da je logicnije bilo pronaci naziv jezika koji ne iskljucuje Bosnjake i Crnogorce, ali jugoslavenski bi obuhvacao i Slovence i Makedonce koji ocigledno govore zasebnim jezicima.
elSaik

#277 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by elSaik »

A otkud to da je bosanski bliži hrvatskog? Meni je oduvijek bio bliži srpski?! :-?
softly

#278 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by softly »

elSaik wrote:A otkud to da je bosanski bliži hrvatskog? Meni je oduvijek bio bliži srpski?! :-?
Bosanski = SrpskoHrvatski + h - gramatika
elSaik

#279 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by elSaik »

Šta znači OBSOLETAN?

Kontekst: Traženje novog sporazuma, koje je, kako smo već naveli, bilo uneseno i u članak 140. Ustava Republike Hrvatske (ukinut ustavnim promjenama iz 1997. kao obsoletan),...
minjonja

#280 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by minjonja »

elSaik wrote:Šta znači OBSOLETAN?

Kontekst: Traženje novog sporazuma, koje je, kako smo već naveli, bilo uneseno i u članak 140. Ustava Republike Hrvatske (ukinut ustavnim promjenama iz 1997. kao obsoletan),...
oxford kaze: obsolete: out of date; no longer used because something new has been invented= zastarjelo, prevazidjeno. bas me cudi sto su koristili tu rijec :-)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#281 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by Chmoljo »

minjonja wrote:

oxford kaze: obsolete: out of date; no longer used because something new has been invented= zastarjelo, prevazidjeno. bas me cudi sto su koristili tu rijec :-)
možda je latinska riječ? :)
elSaik

#282 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by elSaik »

Pretpostavih. HVALA!

Hmmm... na 287. stranici udžbenika hrvatskih autora nailazim na prvu riječ čije značenje ne znadoh. Osa bi bio tako ponosan na mene što djelujem u korist njegove teze da je u pitanju skroz drugi, meni nerazumljivi, jezik. :)
minjonja

#283 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by minjonja »

Chmoljo wrote:
minjonja wrote:

ćuj to?

znamo i ja i ti sta je hrvatski purizam i zato me cudi sto su koristili bas taj izraz, iako postoji i nasa rijec.
elSaik

#284 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by elSaik »

Možda im je naša riječ suviše srpska. :mrgreen:
Chmoljo

#285 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by Chmoljo »

minjonja wrote:
Chmoljo wrote:
ćuj to?

znamo i ja i ti sta je hrvatski purizam i zato me cudi sto su koristili bas taj izraz, iako postoji i nasa rijec.
znam, baš zato to i govorim. elsaik je to pročitao u udžbeniku za pravni fakultet, a pravnici često koriste "prilgođene" latinske izraze :)
minjonja

#286 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by minjonja »

pa opet me cudi sto su koristili tu rijec u hrvatskom udzbeniku :D
Chmoljo

#287 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by Chmoljo »

ja teške žene majko draga :lol: :lol: :lol:

u knjizi Vedriša "Građansko pravo", dakle profesora na zagrebačkom pravnom fakultetu, stoji naslov Obligaciono pravo koliko se ja sjećam (el Saik ako imaš tu knjigu de provjeri sadržaj, nisam 100% siguran) :mrgreen:

Obligatio je latinska riječ :mrgreen: a mogao je napisati i Obvezno pravo :)
minjonja

#288 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by minjonja »

Chmoljo wrote:ja teške žene majko draga :lol: :lol: :lol:

u knjizi Vedriša "Građansko pravo", dakle profesora na zagrebačkom pravnom fakultetu, stoji naslov Obligaciono pravo koliko se ja sjećam (el Saik ako imaš tu knjigu de provjeri sadržaj, nisam 100% siguran) :mrgreen:

Obligatio je latinska riječ :mrgreen: a mogao je napisati i Obvezno pravo :)
:lol: :lol: :lol:

pa opet me cudi sto koriste latinske kad ima sasvim lijepih hrvatskih rijeci za to :D

to se pravnici pokusavaju furati na naucnike pa ubacuju latinski da zvuce pametno :oops:

moderator me natjera na offtopic :roll: :D
elSaik

#289 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by elSaik »

Mi se ne furamo na naučnike već od njih uzimamo pare.

PS Ne, Vedriš i Klarić koriste izraz Obvezno pravo. Provjereno. :o :)
Chmoljo

#290 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by Chmoljo »

elSaik wrote:Mi se ne furamo na naučnike već od njih uzimamo pare.

PS Ne, Vedriš i Klarić koriste izraz Obvezno pravo. Provjereno. :o :)
šajze :mrgreen:
Lace

#291 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by Lace »

Drug Član wrote:
tranquil wrote: Ako bi teoretski zvanično ponovo postojao samo jedan jezik, uz uvažavanje regionalnih razlika, u njemu bi književni izraz valjda bio i tjedan i HEFTA i sedmica i nedjelja, kao što uostalom u svakom jeziku imaš istoznačnice ili ako ti je draže sinonime, zar ne?
Kontam poentu, ali meni hefta zvuĆi pravo daleko od književnog jezika. :-) Po mom mišljenju jezik koji je istovremeno najbliži i nauci i stvarnom životu je Srpskohrvatski jezik koga možemo zvati i Južnoslovenski, ali u njemu nebi mnogo mijenjao.
hefta je perzijska rijec i oznacava period od 7 dana...sedmicu ...znaci...nije ni bosanska :D (ovog se sjecam s predavanja dok sam onomad studirala orjentalistiku i isla na perzijski jezik) :D
bingov buraz

#292 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by bingov buraz »

Lace wrote:
Drug Član wrote:
tranquil wrote: Ako bi teoretski zvanično ponovo postojao samo jedan jezik, uz uvažavanje regionalnih razlika, u njemu bi književni izraz valjda bio i tjedan i HEFTA i sedmica i nedjelja, kao što uostalom u svakom jeziku imaš istoznačnice ili ako ti je draže sinonime, zar ne?
Kontam poentu, ali meni hefta zvuĆi pravo daleko od književnog jezika. :-) Po mom mišljenju jezik koji je istovremeno najbliži i nauci i stvarnom životu je Srpskohrvatski jezik koga možemo zvati i Južnoslovenski, ali u njemu nebi mnogo mijenjao.
hefta je perzijska rijec i oznacava period od 7 dana...sedmicu ...znaci...nije ni bosanska :D (ovog se sjecam s predavanja dok sam onomad studirala orjentalistiku i isla na perzijski jezik) :D
Ja bih se opkladio u desni bubreg da sam negdje citao da je hefta grcka rijec...mada mozda su oni preuzeli od perzijanaca
Lace

#293 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by Lace »

sad sam odlucila da prosurfam ali sam uspjela naci na jednoj stranici da se na farsi (perzijskom) one week kaze yok haefta (obo ae je spojeno)...tesko je naci latinicnu verziju - izgovor...a mozemo lako i grcki provjeriti :D

za behar sam isto cula da je perzijska i znaci proljece...mahir znaci vjest i sl.
Lace

#294 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by Lace »

grcki sedmica

week = βδομάδα
bdomada

perzijski sedmica: primjer recenice

I may go to Esfahan next week. /momkeneh hæfteh ye digeh beræm esfeha:n/

Week /hæfteh/

http://easypersian.com/W107/EPV_dictionary.doc

:D :)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#295 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by Toto »

pa sta fali sto je hefta perzijska rijec
necemo je sad zaceravat iz BiH

i top i topnistvo su turske rjeci pa se niko nije bunio kad su hrvati istjerali iz hrvatskog francisku rijec artiljeriju a uveli tursku....isto je i sa sarmom ....sarma je rijec turskog porijeka a srbi od sarme napravili nacionalno jelo... :mrgreen:
Lace

#296 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by Lace »

naravno da necemo...onda bi morao i sarafciger da leti :D ...nego meni nekako blize reci sedmica nego hefta...a ja smatram da govorim bosanski jezik... :D
bingov buraz

#297 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by bingov buraz »

Lace wrote:grcki sedmica

week = βδομάδα
bdomada

perzijski sedmica: primjer recenice

I may go to Esfahan next week. /momkeneh hæfteh ye digeh beræm esfeha:n/

Week /hæfteh/

http://easypersian.com/W107/EPV_dictionary.doc

:D :)

Ja nadje ovo

Hefta je iz grčkog jezika (hepta - sedam)επτά
eptá

Moj smajli zeleniji :mrgreen: ;-)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#298 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by Toto »

bingov buraz wrote:

Ja nadje ovo

Hefta je iz grčkog jezika (hepta - sedam)επτά
eptá

Moj smajli zeleniji :mrgreen: ;-)
e ako je grcka onda ce prezivjeti ....isto ko i tisuca

mene stvrano interesuje je li se previlno kaze hiljada ili tisuca

koliko se ja kontam u ovo jezokoslovlje: nazivi za brojeve koje mi koristimo (deset, sto, hiljadarka, milion itd.) imaju korijen u grckom jeziku ...jedino su Rusi odstupili od tog pravila pa koriste tisuca i sorak (40) sto im je ostalo od poreza...
e sad meni nije jasno: kako za tisucu kazu da je hrvatska rijec, za hiljadu da je srpska a i jedni i drugi koriste arapske brojeve....
mBosnjak

#299 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by mBosnjak »

Tolika glupost da imamo 100 jezika a nas toliko malo. Zar nemozemo da se slozim da svi govorim Jugoslovenskim? Svi smo Juzni Sloveni zasto da se tako nenazove jezik, bar po svijetu ovdje ga mozemo da dijelimo i po selima kako smo poceli jos nam samo treba Hercegovacki, i jos da se CrnoGorski raspadne u Crnski i Gorski. I onda Vojvodjanski, mozda i Zenicki svako ima pravo na svoj jezik, svaki covjek :roll:
Bosnolog

#300 Re: VRACA SE SH JEZIK !

Post by Bosnolog »

Mislim da bi najbolje rijesenje i kompromis bio da se zove "JEZIK JUZNOSLAVENSKIH NARODA"

JUZNOSLAVENSKI JEZIK

"South Slavic languages"

http://en.wikipedia.org/wiki/South_Slavic_languages
Post Reply