Volontiranje

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
tiestotz

#26 Re: Volontiranje

Post by tiestotz »

kockica_kockica wrote:
KAMENKO12 wrote:i opet pitanje:
čemu služi ovaj volonterski staž?
Gdje će ga osoba koristiti?
volontiranjem nemas staz vec radno iskustvo...
pripravnickim imas staz...

i vec sam objasnila kako se koristi odnosno moze iskoristiti...

evo da i ja svoju situaciju iznesem,,,zavrsio medicinsku u tuzli,,e sad mi treba polozen pripravnicki da bi mogao raditi u struci,,predao na ukc i u dom zdravlja,,nakon godinu ipo niko ne zove,,odem na ukc kazu zvat cemo te,,odem u dom zdravlja kaze moras se potpisat da snosis sam troskove i ajd potpisem se

zovu nakon nekoliko mjeseci da pocnem

e sad ja dosao ljudi pripremili papire da potpisem,,ajd reko dajte,,kad ja "ugovor o volontiranju",,reko sta je to,,kaze mora tako,, ajd ok i potpisem ja,izvadim pripravnicku knjizicu,,odradim 6 mjeseci,platim sve,,polozim drzavni

kako onda sad da uvedem taj staz u radnu knjizicu???????
JOINT_1921
Vozim: odlično

#27 Re: Volontiranje

Post by JOINT_1921 »

To ti nije radni staz, nego samo radno iskustvo i ne ide u knjizicu...
kockica_kockica

#28 Re: Volontiranje

Post by kockica_kockica »

tiestotz wrote:
kockica_kockica wrote:

evo da i ja svoju situaciju iznesem,,,zavrsio medicinsku u tuzli,,e sad mi treba polozen pripravnicki da bi mogao raditi u struci,,predao na ukc i u dom zdravlja,,nakon godinu ipo niko ne zove,,odem na ukc kazu zvat cemo te,,odem u dom zdravlja kaze moras se potpisat da snosis sam troskove i ajd potpisem se

e sad ja dosao ljudi pripremili papire da potpisem,,ajd reko dajte,,kad ja "ugovor o volontiranju",,reko sta je to,,kaze mora tako,, ajd ok i potpisem ja,izvadim pripravnicku knjizicu,,odradim 6 mjeseci,platim sve,,polozim drzavni

neces nikako unositi u knjizicu jer to nije staz... volontiranje je radno iskustvo...
kad budes predavao za posao predajes uvjerenje iz ustanove gdje si volontirao o tome koliko dugo si volontirao i na kojim poslovima... i to je to
xyzm

#29 Re: Volontiranje

Post by xyzm »

da li je neko volontirao na Sarajevo Film Festivalu?
Ljuba Moljac

#30 Re: Volontiranje

Post by Ljuba Moljac »

tiestotz wrote:
kockica_kockica wrote:

drugim rijecima, trebao si zavrsiti paralelno i pravo da te ne preveslaju :D

nazalost...
KAMENKO12

#31 Re: Volontiranje

Post by KAMENKO12 »

JOINT_1921 wrote:To ti nije radni staz, nego samo radno iskustvo i ne ide u knjizicu...
PA SAMO LUD MOŽE OVO PRIHVATITI
završio npr.tehnički fakultet (mašinstvo,tehnologija,rudarstvo,elektrotehnika,građevina 5 god.mr..),
pa se prijavi na SFF odradi godinu dana ove šege od zakona,i šta onda.
Opet traži posla u struci,ili da aplicira za menađera u filmskoj produkciji?
Pitanje je zašto ovo služi,osim za one stranačke "lizalice2 koje u stranci volontiraju,pa ih odatle stranački liferuju.
Šta će pošten svijet?
Bellica

#32 Re: Volontiranje

Post by Bellica »

xyzm wrote:da li bi neko mogao podijeliti svoja iskustva sa volontiranja na SFF?
NI SLUCAJNO nemoj tu da volontiras. Ja imam jako negativno iskustvo.
kockica_kockica

#33 Re: Volontiranje

Post by kockica_kockica »

KAMENKO12 wrote:
JOINT_1921 wrote:To ti nije radni staz, nego samo radno iskustvo i ne ide u knjizicu...
PA SAMO LUD MOŽE OVO PRIHVATITI
završio npr.tehnički fakultet (mašinstvo,tehnologija,rudarstvo,elektrotehnika,građevina 5 god.mr..),
pa se prijavi na SFF odradi godinu dana ove šege od zakona,i šta onda.
Opet traži posla u struci,ili da aplicira za menađera u filmskoj produkciji?
Pitanje je zašto ovo služi,osim za one stranačke "lizalice2 koje u stranci volontiraju,pa ih odatle stranački liferuju.
Šta će pošten svijet?
pa ako zavrsis recimo medicinu i odradis pripravnicki, volontiras 1 godinu ili manje svakako ce ti biti korisno u tvom CV-u...
recimo novinar, radi volonterski na nekom radiju, ili tv-u logicno da ce mu koristiti pri zaposljavanju...
takodjer pedagogija, volontiras u skoli, imas neke koristi...

ne znam sto bi ti htio? ali svakako tamo gdje traze radno iskustvo a imas radno iskustvo iz te branse je korisno... mozes ti volontirati u filmskoj produkciji ali valjda je vazno i to koju skolu si zavrsio.. mozes ti volontirati za svoj ceif ali ja ne vidim svrhu volontiranja na sff-u ako ti treba posao u gradjevini...
ajlaak

#34 Re: Volontiranje

Post by ajlaak »

Može li mi iko predložiti neku dobru volontersku organizaciju u Mostaru za studente ili srednjoškolce ? :)
Zatamnjena stakla

#35 Re: Volontiranje

Post by Zatamnjena stakla »

Bellica wrote:
xyzm wrote:da li bi neko mogao podijeliti svoja iskustva sa volontiranja na SFF?
NI SLUCAJNO nemoj tu da volontiras. Ja imam jako negativno iskustvo.
Radio sam. Normala. Zavisi gdje te ubace.
1 dan sam radio sve i svašta a mrsko mi bilo al' se dobro pokazao pa onda otišao u BKC raditi do kraja festivala.
Vjerovatno ću i ove godine al' vjerovatno za dnevnicu.
Fino iskustvo. Upoznaš raje, piješ 7 dana. Ujutro dođeš mahmuran na pos'o. :mrgreen:
KAMENKO12

#36 Re: Volontiranje

Post by KAMENKO12 »

Kakvog razumnog objašnjenja ima za poziciju s fakultetom,npr pravni kad :
-dva druga zajedno završili i jednoga prime u sud kao pripravnika,za 80% plate,a ovaj drugi u isti sud ,kao volonter,za pola toplog obroka
kakav je smisao,ljudski gledajući ovog zakona?
gidra

#37 Re: Volontiranje

Post by gidra »

KAMENKO12 wrote:Kakvog razumnog objašnjenja ima za poziciju s fakultetom,npr pravni kad :
-dva druga zajedno završili i jednoga prime u sud kao pripravnika,za 80% plate,a ovaj drugi u isti sud ,kao volonter,za pola toplog obroka
kakav je smisao,ljudski gledajući ovog zakona?
prvi je imao jaču štelu i to baš baš štelu, vjerovatno dijete nekog od sudija :D .
A i ovaj drugi je opet imao štelu da bi upao u sud kao volonter, ali ne toliko jaku.
U suštini i nema razlike između njih dvojice, osim što će ovaj prvi imati u knjižici godinu radnog staža.
Znači imat će radni staž + radno iskustvo, a ovaj drugi samo radno iskustvo.

A što se tiče volontiranje nije loša stvar ako se plati pa makar i taj topli obrok i karta. Danas je ljudima daj šta daš, nema više radnih mjesta kao nekad i ljudi volontiraju po nekim institucijama bez marke primanja samo radi te jedne godine radnog iskustva.
A i poslovi su takvi da se pretežno traži radno iskustvo a ne radni staž za neku određenu poziciju pa je onda i lakše aplicirati sa tom jednom godinom radnog iskustva.
BAN___KAI

#38 Re: Volontiranje

Post by BAN___KAI »

Individualism18 wrote:Zavisi šta te interesuje.
Evo nekih organizacija sa kojima sam ja imala dodira u posljedjih par godina:
SUMERO - Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama
RENESANSA - Udruženje osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke
KULT - uključivanje mladih građana/ki u javni politički život
NARKO-NE - prevencija ovisnosti (Imaju puno različitih projekata - od pisanja časopisa do pomaganja djeci bez roditeljskog staranja)
+ SFF - Za SFF su prijave završene, ali to mi je definitivno jedno od dražih iskustava u volontiranju.

Mene zanima ima li jos ikakvih mjesta da se volontira osim ovih u Sarajevu ? ili ja moram slati random firmama i nuditi im da ja radim djabe za njih. ?
pahuljicaaa25

#39 Re: Volontiranje

Post by pahuljicaaa25 »

Ako studirate pedagogiju, psihologiju, socijalni rad ili kriminalistiku i želite steći volontersko iskustvo, preporučujem vam da se prijavite na projekat "Edukativni rad s djecom u riziku" u sklopu NARKO-NE organizacije za prevenciju ovisnosti. :)
Zahvaljujući ovom projektu razbila sam mnoge predrasude i promijenila percepciju na život. Osim toga, neki volonteri su dobili priliku da otputuju u Njemačku preko EVS-a. Ako i vi želite isto, i još puno toga, prijavite se na link ispod:

http://www.jotformeu.com/form/52443351625350

Više informacija o samom projektu:

http://narkone.org/index.php?type=1&c=news&id=433
Post Reply