Pozdrav!
Htio bi postaviti jedno pitanje da vidim kako drugi mladi /pametni ljudi razmisljaju o tome a iskreno i nisam Bog zna koliko upoznat o sljedecoj stvari pa bi volio da mi neko dobro upucen da odgovarajuci savjet.
Naime , po zanimanju sam Dipl. Kriminalista i nemam radnog iskustva na poslovima VSS. Buduci da Agencija za drzavnu sluzbu raspisuje konkurse na kojima je neophodna minimalno 1 godina radnog iskustva da bi se bar moglo aplicirati na konkurs onemoguceno mi je da apliciram na iste jer nemam tu godinu radnog iskustva sa VSS.
Eh sad mene zanima sljedece. Imam mogucnost da odradim volonterski u savjetu potrosaca u vremenu od 1 godine pa me zanima da li bi meni kao Dipl Kriminalisti odgovarala ta godina iskustva u savjetu potrosaca i da li bi mogao aplicirati na konkurse Agencije za drzavnu sluzbu kada bi odradio godinu i dobio to neophdno jednogodisnje iskustvo.
Gledao sam konkurse koje Agencija za drzavnu sluzburaspisujei obicnu tu bude npr: dipl kriminalista 1 godina radnog iskustva polozennstrucni drzavni ispit itd. I da li bi ja nakon "odradjenog volonterskog" u savjetu potrosaca imao mogucnost da apliciram na konkurs ili je bolje licno za mene da odradim taj volonterski negdje drugo. hvala svima na diskusiji!
Volonterski/Pripravnici u Savjetu potrosaca
Moderator: anex
-
maxell_sarajevo
#2 Re: Volonterski/Pripravnici u Savjetu potrosaca
Kolega slobodno odradi taj volonterski jer ce ti priznati kao godinu radnog iskustva( ne radnog staza), imas pravo na topli obrok i prevoz.
Sutra kad budu konkursi moci ces aplicirati tamo gdje budu trazili radno iskustvo, a ne radni staz.
Jos nesto jel ima negdje taj konkurs da se i ja prijavim?
Sutra kad budu konkursi moci ces aplicirati tamo gdje budu trazili radno iskustvo, a ne radni staz.
-
jesenjin
#3 Re: Volonterski/Pripravnici u Savjetu potrosaca
maxell_sarajevo wrote:Kolega slobodno odradi taj volonterski jer ce ti priznati kao godinu radnog iskustva( ne radnog staza), imas pravo na topli obrok i prevoz.
Sutra kad budu konkursi moci ces aplicirati tamo gdje budu trazili radno iskustvo, a ne radni staz.![]()
Ma vidi to kod nas u kantonu organizuju volonterski pa su nam rekli da mi nadjemo poslodavca jer tako cemo lakse upasti a i oni ce raspisati konkurs da se poslodavci jave pa koga onda izaberu. Sto se tice ovo oko savjeta potrosaca tu nema niti ce biti konkurs vec predsjednik je jedan moj dobar prijatelj pa bi tako uletio cisto da steknem to radno iskustvo koje je neophodno za aktivnije trazenje posla jer sam znas da traze min 1 godinu iskustva. I mene je samo bunilo to da li bi mi prihvatili ovo iskustvo jer strucno zvanje :kriminalista i opis mjesta i nemaju neke slicnosti .....? Stas i ti po zanimanju
-
jesenjin
#4 Re: Volonterski/Pripravnici u Savjetu potrosaca
Evo sta me buni oko svega ovog : npr ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs u kojem trazi sljedece :
Posebni uslovi: pravni fakultet; jedna (1) godina radnog iskustva u struci; položen stručni (upravni) ispit; poznavanje engleskog jezika.
Eh sad mene zanima ako bi ja odradio ovaj volonterski u savjetu potrosaca da li bi mogao predati ovdje i da li bi mi prihvatili dokumentacijiju
I jos jedno pitanje ima li kakve veze jer pise Godina radnog iskustva u struci a ja npr radio volonterski i stekao iskustvo u savjetu potrosaca a po zanimanju dipl kriminalista! Hvala
Posebni uslovi: pravni fakultet; jedna (1) godina radnog iskustva u struci; položen stručni (upravni) ispit; poznavanje engleskog jezika.
Eh sad mene zanima ako bi ja odradio ovaj volonterski u savjetu potrosaca da li bi mogao predati ovdje i da li bi mi prihvatili dokumentacijiju
I jos jedno pitanje ima li kakve veze jer pise Godina radnog iskustva u struci a ja npr radio volonterski i stekao iskustvo u savjetu potrosaca a po zanimanju dipl kriminalista! Hvala
- yellow cat
#5 Re: Volonterski/Pripravnici u Savjetu potrosaca
Kad se javljaš preko ADS na konkurse za pripravnika, naravno da ti ne stoji godine iskustva, jer se pripravnik ili pripravnik- volonter jednogodišnjim ugovorom obučavaju na radnim mjestima predviđenim njihovom strukom. Razlike između pripravnika i pripravnika- volontera nema ni u čemu drugom, osim u novcu, jer volonter ,jadan, radi mukte (topli obrok).
Dakle, ako će se tvoj ugovor o radu sa Savjetom potrošača temeljiti na tvojoj struci (dakle, ne može ti u ugovoru stojati da ćeš raditi sa srednjom stručnom spremom ili sl. već izričito sa kriminalistikom), onda nema prepreke da ne odvolontiraš tu godinu.
Nakon što ta godina prođe, a molit ćeš boga da prođe jer vidjećeš kako je ustajati mjesec dana za 150 KM, onda ti poslodavac- oni u Savjetu potrošača izdaju Uvjerenje da si kod njih obavio pripravnički staž u svojstvu pripravnika- volontera.
Eh onda, kad ADS raspiše konkurs za radno mjesto gdje traže dipl. kriminalista sa radnim iskustvom od 1 godine, ti se lijepo prijaviš i priložiš ovjerenu kopiju svog Uvjerenja, zajedno sa ostalom papirologijom... Kad se prijaviš, čeka te Ispit općeg znanja... i onda stručni....a onda se nadam da ti je taj haver toliko jak da te i tu može zaposliti jer na pošten način nemaš šanse...
U svakom slučaju, sretno!:)
Dakle, ako će se tvoj ugovor o radu sa Savjetom potrošača temeljiti na tvojoj struci (dakle, ne može ti u ugovoru stojati da ćeš raditi sa srednjom stručnom spremom ili sl. već izričito sa kriminalistikom), onda nema prepreke da ne odvolontiraš tu godinu.
Nakon što ta godina prođe, a molit ćeš boga da prođe jer vidjećeš kako je ustajati mjesec dana za 150 KM, onda ti poslodavac- oni u Savjetu potrošača izdaju Uvjerenje da si kod njih obavio pripravnički staž u svojstvu pripravnika- volontera.
Eh onda, kad ADS raspiše konkurs za radno mjesto gdje traže dipl. kriminalista sa radnim iskustvom od 1 godine, ti se lijepo prijaviš i priložiš ovjerenu kopiju svog Uvjerenja, zajedno sa ostalom papirologijom... Kad se prijaviš, čeka te Ispit općeg znanja... i onda stručni....a onda se nadam da ti je taj haver toliko jak da te i tu može zaposliti jer na pošten način nemaš šanse...
-
jesenjin
#6 Re: Volonterski/Pripravnici u Savjetu potrosaca
yellow cat wrote:Kad se javljaš preko ADS na konkurse za pripravnika, naravno da ti ne stoji godine iskustva, jer se pripravnik ili pripravnik- volonter jednogodišnjim ugovorom obučavaju na radnim mjestima predviđenim njihovom strukom. Razlike između pripravnika i pripravnika- volontera nema ni u čemu drugom, osim u novcu, jer volonter ,jadan, radi mukte (topli obrok).
Ma naravno da bi u ugovoru pisalo VSS ali mene zanima sljedece posto ADS izricito kaze u konkursu radno iskustvo u struci min 1 godina. Mene onda zanima da li kada bi u savjetu potrosaca koji nema nikakve veze sa kriminalistikom i opisom posla meni bio uvazen ovaj staz kao da sam radio u struci tj drugim rijecima da li bi taj volonterski u savjetu potrosaca meni bio uvazen kao iskustvo u struci buduci da opis radnog mjesta i strucno zvanje kriminalista nema nemaju nikakve veze....
-
maxell_sarajevo
#7 Re: Volonterski/Pripravnici u Savjetu potrosaca
I ja sam dipl.kriminalista.jesenjin wrote:maxell_sarajevo wrote:Kolega slobodno odradi taj volonterski jer ce ti priznati kao godinu radnog iskustva( ne radnog staza), imas pravo na topli obrok i prevoz.
Sutra kad budu konkursi moci ces aplicirati tamo gdje budu trazili radno iskustvo, a ne radni staz.![]()
Ma vidi to kod nas u kantonu organizuju volonterski pa su nam rekli da mi nadjemo poslodavca jer tako cemo lakse upasti a i oni ce raspisati konkurs da se poslodavci jave pa koga onda izaberu. Sto se tice ovo oko savjeta potrosaca tu nema niti ce biti konkurs vec predsjednik je jedan moj dobar prijatelj pa bi tako uletio cisto da steknem to radno iskustvo koje je neophodno za aktivnije trazenje posla jer sam znas da traze min 1 godinu iskustva. I mene je samo bunilo to da li bi mi prihvatili ovo iskustvo jer strucno zvanje :kriminalista i opis mjesta i nemaju neke slicnosti .....? Stas i ti po zanimanju
Vidi i ja sam sad konkurisao u min. za pitanje boraca, trazili drustveni fax, dakle nema veze gdje ces se zaposliti bitno ti je da dobijes papir gdje pise da si sa VSS-om zavrsio pripravnicki ili volonterski i da si stekao godinu dana radnog iskustva koje je uslov da bi dobio neki drugi posao gdje se trazi radno iskustvo, a na radni staz.