Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
avantime wrote:
Moram priznati da i ja sumnjam u tvoje intelektualno zdravlje. Očito se sluša samo FTV. Nije to zdravo
Pa šta preporučaš da slušam? poskok.com ili "nezavisne"?
Za razliku od tebe i tebi sličnih, niko mi ne kaže šta ću misliti i pričati, niti sam bilo čiji papagaj...
Ni jedno ni drugo samo, nego više izvora.
Evo recimo ja i ovaj portal i federalnu, i BHT,...
Pogledajte što i kako govori FTV i ovaj portal i kako prešućuju podatke koji im neodgovaraju
Hvala na savjetu, ali imam već više izvora...
I što je najvažnije, dobro vidim vlastitim očima i čujem ušima...
Bitno je da "nezavisne", poskok.com i slični uvijek kažu "pravu istinu", u što sam se osobno uvjerio...
no_pasaran wrote:
Nama je naš drug Dodik rekao da se ne prati duh dejtona nego samo slovo. I mi slušamo druga Dodika.
Naš drug Čović je rekao da je rotacija sranje i pobio princip rotacije pri izboru gradonačelnika Mostara. Mi slušamo druga Čovića.
A naravno da se zna ko je za koga glasao. Za Čovića i Borjanu su glasali (SNSD-ovi)Srbi u Federaciji a za Dodika i Radmanovića su glasali (HDZ-voi)Hrvati u RS-u. Mi smo vidjeli da drug Dodik i Čović poštuju principe multietničke BiH i da pozivaju da se glasa za one druge, pa smo ih i mi primjenili. Mi slušamo drugove Dodika i Čovića.
Srbi nisu preglasavali nego su podržali volju hrvata u FBiH
Što se tiče ovoga oko rotacije u Mostaru Još dovrši da glas bošnjaka u Mostaru vrijedi više nego hrvata i da je to ok i demokratski. Pa dodaj tko su bilo premijeri u FBiH...
Treba BiH federalizirati u više jedinica i da svatko izgrađuje svoju i da svi skupa kao država idemo naprijed. Dok je ovako bit će nam kao i prethodnih 15 godina ili lošije.
no_pasaran wrote:
Nama je naš drug Dodik rekao da se ne prati duh dejtona nego samo slovo. I mi slušamo druga Dodika.
Naš drug Čović je rekao da je rotacija sranje i pobio princip rotacije pri izboru gradonačelnika Mostara. Mi slušamo druga Čovića.
A naravno da se zna ko je za koga glasao. Za Čovića i Borjanu su glasali (SNSD-ovi)Srbi u Federaciji a za Dodika i Radmanovića su glasali (HDZ-voi)Hrvati u RS-u. Mi smo vidjeli da drug Dodik i Čović poštuju principe multietničke BiH i da pozivaju da se glasa za one druge, pa smo ih i mi primjenili. Mi slušamo drugove Dodika i Čovića.
Što se tiče ovoga oko rotacije u Mostaru Još dovrši da glas bošnjaka u Mostaru vrijedi više nego hrvata i da je to ok i demokratski. Pa dodaj tko su bilo premijeri u FBiH...
Treba BiH federalizirati u više jedinica i da svatko izgrađuje svoju i da svi skupa kao država idemo naprijed. Dok je ovako bit će nam kao i prethodnih 15 godina ili lošije.
duh_sa_sjekirom wrote:
Bitno je da "nezavisne", poskok.com i slični uvijek kažu "pravu istinu", u što sam se osobno uvjerio...
To je kad čovjek ne vidi, a gleda, ne čuje pored zdravog sluha i samo sve sagledava iz "sarajevske perspektive" bez sagledavanja širine i kompleksnosti.
Takvi ne bi prihvatili i da je more slano makar ga kušali jezikom.
Eto, dozivjeh i ja za svog zivota vrijeme da su bosanski srbohrvati glavni zagovornici ljudskih, etnickih prava i cjelovitosti BiH. Pogledajte samo te komentare, "bosnjaci razbijaju krhko jedinstvo BiH", "svi narodi se moraju dogovoriti", "vecinska volja naroda", "BiH je i nasa drzava"... Sto li niste bili tih stavova i 1993. npr. Nema sad, ostaje vam koprcanje u dreku koji ste sami napravili.
elSaik wrote:
Pa stani, jel nismo ili jesmo ravnopravni?
Ne znam na čemu si ali ja ne bi toga
Pa fino te pitam, jesmo li za to da nam se glasovi jednako računaju ili smo za to da smo svi ravnopravni bez obzira na to koliko nas je? Jasno je meni da bi ADZ tamo gdje su Hrvati u većini da važi princip "1 čovjek 1 glas", a tamo gdje su u manjini da vrijedi "svi smo mi konstutivni, ne možete nas preglasavati", ali me zanimalo kako ćeš mi ti to opravdati, onako demokratski, kako samo vi to znate.
duh_sa_sjekirom wrote:
To je kad čovjek ne vidi, a gleda, ne čuje pored zdravog sluha i samo sve sagledava iz "sarajevske perspektive" bez sagledavanja širine i kompleksnosti.
Takvi ne bi prihvatili i da je more slano makar ga kušali jezikom.
Ma ja sam odmah znao da si ti neki šaljivdžija....
no_pasaran wrote:
Kad čovjek sam sebe pobija
1. Dakle vidoviti Dodik je znao izbornu volju Hrvata još prije izbora
A k tomu još bitniji je glas Srba u Federaciji koji podržavaju "Izbornu volju Hrvata" nego glas Srba koji izražavaju vlastitu izbornu volju
2. Znači ti direktno priznaješ da je ok to u Mostaru a zagovaraš da se to isto ne može desiti na Federalnom nivou. Kad su Bošnjaci u manjini onda može a kad su Hrvati onda ne može
3. Sve što govoriš pokazuje samo koliko je SDP u pravu, čak pokazuje da je SDP preblag kako bi se trebalo ponijeti
Samo ti sanjaj i uživaj. Suze me zališe od smijeha dobar dobar
avantime wrote:
Gledajuci kako je bilo prije 15 godina separatistima je sve losije i losije pa ja ne vidim razloga sto bi Bosnjaci pristajali na vase ultimatume ?
Prije 15 godina je posjetiti Stolac, Prozor, Jajce, Livno itd bila moguce jedino uz dozvolu vladajucih organa tzv EB a vratiti se za stalno ...misaona imenica.
Prije 10 godina se "samouprava " pravila uz podrsku vojnih i policijskih snaga nad kojima su separatisti imali izvrsnu i zakonodavnu vlast..pa kako je danas ?
Vidis kako se vrijeme promjenilo u ovih zadnjih 15 godina
I ne odgovori ti meni kako to da separatisti pokusase drzavni udar 2000 a ne bi Komsica u to vrijeme
HDZ-u 90 je ponuđena koalicija. U slučaju da su ušli u koaliciju, ta bi koalicija predstavljala volju najmanje 60% biračkog tijela i time bi prestala sva potreba za pričom o preglasavanju.
Razlog zašto HDZ90 nije prihvatio koaliciju vjerovatno ni njima samima nije jasan, ali sigurno ne leži u programskoj platformi (za koju sami kažu da je u najvećoj mjeri usklađena sa njihovim programom) ni u raspodjeli fotelja nego isključivo u tome što HDZ nije pozvan u koaliciju. Drugim riječima, HDZ-u 90 je veći prioritet bilo zaštititi interes HDZ-a nego hrvatskog naroda, što su djelovanjem kroz koaliciju realno mogli uraditi.
convict wrote:HDZ-u 90 je ponuđena koalicija. U slučaju da su ušli u koaliciju, ta bi koalicija predstavljala volju najmanje 60% biračkog tijela i time bi prestala sva potreba za pričom o preglasavanju.
Razlog zašto HDZ90 nije prihvatio koaliciju vjerovatno ni njima samima nije jasan, ali sigurno ne leži u programskoj platformi (za koju sami kažu da je u najvećoj mjeri usklađena sa njihovim programom) ni u raspodjeli fotelja nego isključivo u tome što HDZ nije pozvan u koaliciju. Drugim riječima, HDZ-u 90 je veći prioritet bilo zaštititi interes HDZ-a nego hrvatskog naroda, što su djelovanjem kroz koaliciju realno mogli uraditi.
avantime wrote:
Prvo Lagumdžiju u zatvor.I njega i njegove "partnere" ,sipa da ih u aps stavi a tek onda da se narodi dogovaraju.
avantime wrote:
Prvo Lagumdžiju u zatvor.I njega i njegove "partnere" ,sipa da ih u aps stavi a tek onda da se narodi dogovaraju.
Moze federacija vise multietnickih, ekonomski formiranih regija odma' danas... Ajde, narodi, dogovorite se...
avantime wrote:
Moze federacija vise multietnickih, ekonomski formiranih regija odma' danas... Ajde, narodi, dogovorite se...
Ne može ništa prije nego reketaši napipaju bravu s unutrašnje strane pa neka tamo koaliraju.
Izetbegović: Treba se odazvati na svaki sastanak
Objavljeno: 27.12.2010 - 16:54
Visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ne zna hoće li netko iz ove stranke doći na sastanak stranačkih lidera, koji je zakazan za srijedu u Sarajevu, ali smatra da se na njega treba odazvati.
"Treba se odazvati na svaki sastanak. Moramo stalno pričati dok ne dođemo do rješenja. Loša je stvar ne pristajati na sastanke", rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.
On je istakao da su dva HDZ-a dobila maksimalnu podršku hrvatskog naroda u BiH i da ih ne treba tretirati kao opoziciju.
"Mislim da nije mudro napraviti vlast bez barem jedne od te dvije stranke, a najbolje bi bilo s obje. Jedan od preduvjeta da do toga dođe jeste da te dvije stranke prestanu vući zemlju nazad s rješenjima koja su dezintegrativni, s pričama o federalizaciji, novim podjelama, protiv Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, vitalnih interesa Bošnjaka i Srba ", poručio je Izetbegović.
On smatra da 2010. godina nije bila tako loša za BiH kako se strahovalo, s obzirom na globalnu ekonomsku krizu.
"Bila je manje loša nego što se mislilo. Iduća godina, ako budemo mudri, bit će bolja nego prethodna. Do nas je. Ako uspijemo napraviti korak prema normalnim rješenjima u BiH, narodu će biti bolje", rekao je Izetbegović, koji je i bošnjački član Predsjedništva BiH.
Bosić: Odgovornost na političarima koji odbijaju sastanke
Svi politički lideri koji odbijaju razgovarati o načinu na koji se može prevladati trenutna situacija blokade formiranja vlasti u BiH bit će odgovorni za posljedice koje nastanu, izjavio je Srni predsjednik SDS-a Mladen Bosić.
Bosić smatra da svi koji odbijaju razgovor nemaju interes da bude formirana vlast i da institucije funkcioniraju i rade svoj posao, što je u krajnjoj liniji protiv interesa građana.
"Stav SDS-a jasno je izražen zajedničkim pozivom svim značajnijim političkim čimbenicima u BiH da otvorimo razgovore. Evidentno je da su na stolu različite platforme i praktično su otvorene sve karte" - istaknuo je Bosić.
Vegar: samo se na sastancima može doći do dogovora
Glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar izjavio je Srni da se SDP još prije katoličkog Božića izjasnio da ne želi prisustvovati sastanku lidera političkihstranaka zakazanog za 29. prosinac u Sarajevu, kojeg su u Mostaru inicirali predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, SNSD-a Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosić.
"Mi bismo željeli da SDP dođe na taj sastanak. Međutim, sutra ćemo sigurno znati hoće li biti sastanka političkih lidera ili neće. Naravno da trebamo razgovarati i samo na takvim sastancima možemo doći do dogovora", dodao je Vegar.
Dodik: Doći ću u Sarajevo
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ranije je rekao da će doći na sastanak političkih stranaka koji je najavljen za ovaj tejadn u Sarajevu, iako su se čelnici SDP-a Zlatko Lagumdžija i SDA Sulejman Tihić izjasnili da oni neće doći. "Bit ću tamo onda kada je zakazan sastanak, iako je indikativno da sarajevske stranke ne žele doći", rekao je Dodik. ( Srna)
Ako je tacna ova od Srne mozda u SDA dolazi do podjele? Da li ce Izetbegovic JR da pomogne Covicu i forsira taj sastanak nove sestorke.
Last edited by Frankyee on 27/12/2010 17:48, edited 1 time in total.
Kada se ovako - polučinjenično i poluistinito - problem postavi, moguće je izvući i zaključke iz početnog posta. Zašto? Zato što je zanemarena činjenica da izbori u BiH još nisu (1) ni legalni ni (2) legitimni. Kako? (1) U "Daytonu" je međunarodna zajednica zamijenila bh-državotvornu populaciju u ulozi suverena, odnosno i onog ko je vlasnik legaliteta. OHR je bio taj koji je imao mandat od strane te međunarodne zajednice da stvori uvjete i osigura demokratsku tranziciju, odnosno da vrati suverenitet, pa i legalitet bh-državotvornoj populaciji. Ovo još nije učinjeno. (2) Uz vrlo značajan nivo nelegalnosti, izbori u BiH su i nelegitimni, a što je potvrđeno Presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, po tužbi Derve Sejdića i Jakoba Fincija. Presuda, također, nije realizirana.
naiskrenije wrote:
Ne može ništa prije nego reketaši napipaju bravu s unutrašnje strane pa neka tamo koaliraju.
Mislis na dragoljuba covica i bracu iz kradezea...? Pa, do vas je, vama su skinuli gace i nategli vas... Ako vam nije dobro, ta, reagirajte... Promijenite pozu, barem...
Treba sacekati da se formira ta koalicija na nivou Federacije da se vidi ko ce biti na vlasti.
Covic ima podrsku Dodika, Radoncica i HDZ19990 a to nije mala stvar. Isto tako nije nemoguce da sama SDA se pocijepa i ipak se udruzi sa Dodikom i HDZ-ovima, to je ipak neka "prirodna" pozicija SDA.
Dakle dok se koalicija ne formira tesko je reci kako ce vlast izgledati i vrlo je moguce da HDZ bude u vlasti.
spokojan wrote:Cinjenice su sljedece:
1. Velika vecina gradjana BiH srpske nacionalnosti je glasala za dvije stranke (SNSD i SDS)
2. Velika vecina gradjana BiH bosnjacke nacionalnosti je glasala za dvije stranke (SDP i SDA)
3. Velika vecina gradjana BiH hrvatske nacionalnosti je glasala za dvije stranke (HDZ i HDZ 1990)
Za BiH je dugorocno zdravije i bolje da to bude verificirano i u smislu formiranja vlasti.
Ako slucajno volja jednog od konstitutivnih naroda bude zaobidjena pa cak i legitimnim metodama stvara se jezgra destruktivnosti BiH ne samo u jednom narodu (u ovom slucaju Hrvata) nego i jos jednom narodu (u ovom slucaju Srba) daje za pravo da sve jace budu kontra integracijskih aktivnosti u BiH.
Volja vecine jednog naroda u ovoj drzavi ima snagu ... ako nema onu legitimnu trenutno ... ima zasigurno onu jos puno dublju na dugi rok ...
Ovim putem molim sve gradjane BiH koji zele dobro ovoj drzavi, odnosno samom sebi i svojim sugradjanima, nemojte zanemariti navedene cinjenice i smatrati da se majorizacijom mogu stvari rjesavati ...
Volja glasaca ima svoju tezinu i svoju snagu. Ako je zanemarena (bez obzira na legitimne mogucnosti) moze samo jacati i osnazivati ... i na kraju biti cist dokaz onima koji tvrde da sarajevska demokracija znaci vracanje 500 godina unatrag ...
ovo je zadnji trzaj hrvata kao konstitutivnog naroda. sad se jos bune a na sljedecim izborima se nece ni bunit. jos kad hrvatska udje u eu, kud koji mili moji.
Ima onih koji razmisljaju da je ovo zadnji trzaj Bosnjaka kao naroda koji zele da preuzmu kontrolu u BiH ... a da ce proizvesti u najmanju ruku udaljavanje RS od BiH ... nesto kao kad su Srbi prije dvadesetak godina pokusavali na razne nacine sacuvati SFRJ ...
spokojan wrote:Cinjenice su sljedece:
1. Velika vecina gradjana BiH srpske nacionalnosti je glasala za dvije stranke (SNSD i SDS)
2. Velika vecina gradjana BiH bosnjacke nacionalnosti je glasala za dvije stranke (SDP i SDA)
3. Velika vecina gradjana BiH hrvatske nacionalnosti je glasala za dvije stranke (HDZ i HDZ 1990)
Za BiH je dugorocno zdravije i bolje da to bude verificirano i u smislu formiranja vlasti.
Ako slucajno volja jednog od konstitutivnih naroda bude zaobidjena pa cak i legitimnim metodama stvara se jezgra destruktivnosti BiH ne samo u jednom narodu (u ovom slucaju Hrvata) nego i jos jednom narodu (u ovom slucaju Srba) daje za pravo da sve jace budu kontra integracijskih aktivnosti u BiH.
Volja vecine jednog naroda u ovoj drzavi ima snagu ... ako nema onu legitimnu trenutno ... ima zasigurno onu jos puno dublju na dugi rok ...
Ovim putem molim sve gradjane BiH koji zele dobro ovoj drzavi, odnosno samom sebi i svojim sugradjanima, nemojte zanemariti navedene cinjenice i smatrati da se majorizacijom mogu stvari rjesavati ...
Volja glasaca ima svoju tezinu i svoju snagu. Ako je zanemarena (bez obzira na legitimne mogucnosti) moze samo jacati i osnazivati ... i na kraju biti cist dokaz onima koji tvrde da sarajevska demokracija znaci vracanje 500 godina unatrag ...
Većina građana Federacije je dala glas SDP i SDA, oni su našli još 2 partnera koji prihvataju njihovu platformu i eto ti vlade... vjerujem da tako funkcionišu stvari u demokratiji. Postoji i Dom naroda koji štiti svaki narod od štetnih odluka po njih.
A što se tiče nekakvog razvaljivanja, znamo ovdje svi dobro da bi Dodik i Čović i njihovi birači razvalili BiH da ikako mogu...ali ne mogu. I taman da izaberemo Darija Kordića za ombudsmana Federacije, a Rajka Vasića za naibu reisa to se neće promijeniti, dapače navedeni će se još više osiliti. Zato je bolje da se poštedimo dodvoravanja i tih gluposti i udarimo drito u kost
Tako su Srbi vecina u Srbiji i Kosovo je bilo fino sastavni dio Srbije ... i Srbi mislili nema veze mi smo vecina ... a onda odjednom postadose jos izrazenija vecina u Srbiji jer Kosovo ode svojim putem ...