Dobri moj @Chmoljo...pa upravo oni najsvjesniji i najbolji se najviše i plaše tog Dana. Ovo nije moj omaž @Zoyi, al' ima sasma zdrav rezon.Chmoljo wrote:pa što se onda bojiš?Zoya wrote:Sta to znaci? Nemam oraha
Vjerujete li u sudnji dan?
- arzuhal
#26 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#27 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
arzuhal wrote:Dobri moj @Chmoljo...pa upravo oni najsvjesniji i najbolji se najviše i plaše tog Dana. Ovo nije moj omaž @Zoyi, al' ima sasma zdrav rezon.Chmoljo wrote:pa što se onda bojiš?Zoya wrote:Sta to znaci? Nemam oraha
i nema vanrednih pravnih lijekova...
- _aja_
#28 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
Vjerujem, bojim se i uzdam u njegovu milost da će kad na vagu budu stavljan dobra i loša djela prevagnuti dobra, trudim se al' mi se nekako sve čini malo i nedovoljno zato se bojim...
Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem kaže:
Uistinu su djela prema namjerama, i uistinu će svaka osoba imati ono što je namjeravala.
Aiša, radijallahu anha, kaže da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve selleme, rekao:
- Najgori ljudi kod Allaha na Sudnjem danu biće oni koje je svijet napuštao i izbjegavao bojeći se njihovog zla.
Ebu Hurejreh, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve selleme, rekao:
- Kod Allaha na Sudnjem danu će biti najgori čovjek licemjer, koji je jednima govorio jedno a drugima drugo.
Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem kaže:
Uistinu su djela prema namjerama, i uistinu će svaka osoba imati ono što je namjeravala.
Aiša, radijallahu anha, kaže da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve selleme, rekao:
- Najgori ljudi kod Allaha na Sudnjem danu biće oni koje je svijet napuštao i izbjegavao bojeći se njihovog zla.
Ebu Hurejreh, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve selleme, rekao:
- Kod Allaha na Sudnjem danu će biti najgori čovjek licemjer, koji je jednima govorio jedno a drugima drugo.
-
ragib
#29 Re: Vjerujete li u sudnji dan?
Ebu Zerr.r.a prica:
Kada sam jednom prilikom dosao kod Vjerovjesnika.s.a.v.s zatekao sam ga kako spava u bijeloj odjeci, kada sam kasnije ponovo dosao on se probudio pa(sam ostao kod njega i cuo kad je) rekao:
"Nema nijednog covjeka koji kaze Lailahe illallah(Nema Boga osim Allaha), i umre vjerujuci u to a da nece uci u Dzenet."
Ja sam rekao:
Cak i ako je blud pocinio i ukrao?
"Pa čak ako je i blud pocini i ukrao"
odgovorio je on
" čak ako je i blud pocini i ukrao?"
ponovio sam pitanje a on je odgovorio:
" čak ako je i blud pocini i ukrao?
Jos jednom sam pitao.
odgovorio je Vjerovjesnik.s.a.v.s i dodao
"Makar to Ebu Zerru ne bilo pravo."
Kada bi Ebu Zerr o ovome govorio, rekao bi:
Makar to Ebu Zerru ne bilo pravo.
Ovaj hadis prenosi Buhari
Kada sam jednom prilikom dosao kod Vjerovjesnika.s.a.v.s zatekao sam ga kako spava u bijeloj odjeci, kada sam kasnije ponovo dosao on se probudio pa(sam ostao kod njega i cuo kad je) rekao:
"Nema nijednog covjeka koji kaze Lailahe illallah(Nema Boga osim Allaha), i umre vjerujuci u to a da nece uci u Dzenet."
Ja sam rekao:
Cak i ako je blud pocinio i ukrao?
odgovorio je on
" čak ako je i blud pocini i ukrao?"
ponovio sam pitanje a on je odgovorio:
" čak ako je i blud pocini i ukrao?
Jos jednom sam pitao.
odgovorio je Vjerovjesnik.s.a.v.s i dodao
"Makar to Ebu Zerru ne bilo pravo."