pojam je splet datih okolnostiljubav_aha wrote:dobro,ako nije sudbina,ali kako imenujes taj proces,pojam mora postojatisamoti wrote:Istina postoje stvari na koje ne mozemo utjecati, ali to nije sudbina, to je vrijeme i mjesto i spremnost losih ljudi da cine lose stvari koje na neki nacin dotaknu i nas, iako s njima nemamo veze, ali smo se nasli u odredjeno vrijeme na odredjenom mjestu i stvari krenu...
Vjerujete li u sudbinu?
-
Boddah
#126 Re: Vjerujete li u sudbinu?
- ljubav_aha
#127 Re: Vjerujete li u sudbinu?
jednu rijec molimBoddah wrote:pojam je splet datih okolnostiljubav_aha wrote:dobro,ako nije sudbina,ali kako imenujes taj proces,pojam mora postojatisamoti wrote:Istina postoje stvari na koje ne mozemo utjecati, ali to nije sudbina, to je vrijeme i mjesto i spremnost losih ljudi da cine lose stvari koje na neki nacin dotaknu i nas, iako s njima nemamo veze, ali smo se nasli u odredjeno vrijeme na odredjenom mjestu i stvari krenu...
- statix
#128 Re: Vjerujete li u sudbinu?
Ljubav aha, ti si sigurno neki informaticar, ti ko kompjuter razmisljas.ljubav_aha wrote:dobro,ako nije sudbina,ali kako imenujes taj proces,pojam mora postojatisamoti wrote:Istina postoje stvari na koje ne mozemo utjecati, ali to nije sudbina, to je vrijeme i mjesto i spremnost losih ljudi da cine lose stvari koje na neki nacin dotaknu i nas, iako s njima nemamo veze, ali smo se nasli u odredjeno vrijeme na odredjenom mjestu i stvari krenu...
Neke stvari se opisuju jer se ne mogu generalisati i staviti pod jednu rjec, koliko god ti to zelila, samo da bi tvoj mozak brze i lakse radio i upio neke stvari i pojmove.
A ako vec hoces pojam za taj dogadjaj, kako ti zvuci "zivot".
- ljubav_aha
#129 Re: Vjerujete li u sudbinu?
pojam zivot je vrlo opsiran pojam,zato postoje pojmovi sa uzim,detaljnijim znacenjemstatix wrote:Ljubav aha, ti si sigurno neki informaticar, ti ko kompjuter razmisljas.ljubav_aha wrote:dobro,ako nije sudbina,ali kako imenujes taj proces,pojam mora postojatisamoti wrote:Istina postoje stvari na koje ne mozemo utjecati, ali to nije sudbina, to je vrijeme i mjesto i spremnost losih ljudi da cine lose stvari koje na neki nacin dotaknu i nas, iako s njima nemamo veze, ali smo se nasli u odredjeno vrijeme na odredjenom mjestu i stvari krenu...
Neke stvari se opisuju jer se ne mogu generalisati i staviti pod jednu rjec, koliko god ti to zelila, samo da bi tvoj mozak brze i lakse radio i upio neke stvari i pojmove.
A ako vec hoces pojam za taj dogadjaj, kako ti zvuci "zivot".
-
Boddah
#130 Re: Vjerujete li u sudbinu?
Pa nema problema možemo mi to nazvati i sudbinom, dakle sudbina je splet okolnosti koji nije, i ne može nikada biti, predodređen, ili predvidljiv.
-
MUNAFIK
#131 Re: Vjerujete li u sudbinu?
Ja mislim da oni umiro od gladi zbog toga sto smo mi ljudi napravili ovakav svijet i ovakvo drustvo... To je prepusteno nama... a smrt zivot je i nebitno ako vjerujes da postoji Bog... ako cemo reci da oni umiru jer im je takva sudbina onda moramo i reci da to nije za njih kraj...zelim da kazem da je logicki i svakako pogresno kada neko ko ne vjeruje selektivno bira neke stvari pa donosi tvrdnje... al to je vise filozofija...Boddah wrote:to što si opisao djeluje isto kao i Murphyjevi zakoni. Ev navešću ti primjer kako to radi...ispadne ti kriška na stol i padne na stranu koja nije namazana...na to definitivno nećeš obratiti pažnju i reći "Wow vidi što imam sreće", ali nakon što ti jednom ispadne ti ćeš to primjetiti (što je i normalno) pa ćeš, kada ti se to sljedeći put desi, već polahko početi stvarati kontinutet selektivnog pamćenja, što je kažem opet potpuno normalna stvar. Isto tako i za televizor. Upališ ga dnevno 3 puta, jednom mjesečno ti se možda desi da saznaš nešto bitno, da vidiš neku tebi poznatu osobu kako sasvim slučajnu ulazi u kadar. U tom momentu nećeš se sjetiti šta je bilo na programu kada si prošli put upalio Tv, jer si to apsolutno izbrisao iz pamćenja, pa će ti samo ostati misao da si "imao sreće", da je to sudbina. A sa druge strane, vezano za osobe koje sretneš, isto tako se može nazvati sudbinom to što ih ne srećeš svaki dan, pa da li razmišljaš o tome?? Sigurno da ne.MUNAFIK wrote:uh 100 puta sam bio svjedok (nevezano sada za vjerovanja) nekih dogadjaja koji su jednostavo van slucajnosti... nesto se desi i bas u tom trenutku naletis na nekoga ko ti moze pomoci ili na nesto sto ce ti pomoci, ili vidis na tv-u nesto sto ti je potrebno... ili upalis radio nakon 2 godine i cujes nesto sto je tada jako bitno za tebe itd... Isto tako meni se licno desilo vise puta da pomislim na neki film... u toku dana beze i navecer na tv-u naletim na taj film... isto tako sa muzikom... a niti su te pjesme na koje naletim neki hitovi nit su filmovi aktuelni... isto tako i sa ljudima... znalo mi se desiti nesto mi padne na um neka osoba koju nisam vidio po 3-4 godine i naletim na nju iza coska sljedece ulice i slicno... neznam koliko to sve ima veze sa sudbinom ali definitivno postoji nesto oko toga
Inace ja vjerujem u sudbinu...
E sada mene interesuje na kojem osnovu oni koi tvrde ako postoji sudbina Bog je zlocinac dolaze do tog zakljucka?
Nema mi logike to sto oni pricaju, jel to oni iz svoje pozicije, ignorisuci sva ostala vjerovanja i Bozija svojstva prihvate Boga kao SUBJEKAT (iskljucivsi sve ostalo) i onda taj subjekat dovedu pred MEDZUNARODNA LJUDSKA PRAVA I SLOBODE i na osnovu toga donesu zakljucak da je najveci zlocinas ili sta???
osoba koja je napisala da je bog najveći zločinac je mislila na sudbinu "afričke djece" koja umiru od gladi zbog toga što im je takva sudbina.
Naravno da se sudbinom moze nazvati i kada nekoga ne sretnes, pa nije sudbina samo ono sto se dogodi, nego i ono sto se NE DOGODI... mada kada pricamo o sretanju ljudi i kada nekoga ne sretnes i to je dogadjaj koji pripada sudbini, sto o tome ne bi razmisljao?
to za selektivno pamcenje se apsolutno slazem... mada ja sam mislio na neke dogadjaje koje u to ne spadaju... npr meni treba jedan predmet... i ja nemam pojma gdje da ga nabavim ali mi ono bas treba i ej kao poklon sa neba naletim na poznanika kojeg nisam vidio 3 godine i on bas to sto meni treba ima... e nesto tog tipa sam ja mislio... naravno mogao sam i da ne naletim na njega i to bi opet bila sudbina
- statix
#132 Re: Vjerujete li u sudbinu?
pa eto ti sve sto se desava mimo tebe i tvog razuma stavi pod sudbina, ako ti je tako lakse. Ljudi pisu, slikaju, komponuju kako bi prenijeli neko shvatanje i neki dogadjaj, a ti ih pitaj koji je pojam za to, mora postojati, samo kako bi ti to mogla da shvatis.
- ljubav_aha
#133 Re: Vjerujete li u sudbinu?
oh,sad si poceo pisati o tome kako ljudi dozviljavjau,zivot,sudbinu,haoticni splet okolnosti,nepredviljdivost i slicnostatix wrote:pa eto ti sve sto se desava mimo tebe i tvog razuma stavi pod sudbina, ako ti je tako lakse. Ljudi pisu, slikaju, komponuju kako bi prenijeli neko shvatanje i neki dogadjaj, a ti ih pitaj koji je pojam za to, mora postojati, samo kako bi ti to mogla da shvatis.
svako pojam sudbine koristi isti,ili razlicite pojmove,ili pojmove za vise znacenja
fazon je,sto mnogi ne vjeuruju u slucjanost,sudbinu,ali ipak vjeruju da ne mogu sve kontrolisati,zato sma llijpo upitala,koji pojam je najbliskiji takvim pogledima
-
Boddah
#134 Re: Vjerujete li u sudbinu?
eh nek si i ti nadošao na kraju svog teksta na ono o čemu ja pričam. Priča ide ovako, jednog dana rodio se čovjekMUNAFIK wrote:Ja mislim da oni umiro od gladi zbog toga sto smo mi ljudi napravili ovakav svijet i ovakvo drustvo... To je prepusteno nama... a smrt zivot je i nebitno ako vjerujes da postoji Bog... ako cemo reci da oni umiru jer im je takva sudbina onda moramo i reci da to nije za njih kraj...zelim da kazem da je logicki i svakako pogresno kada neko ko ne vjeruje selektivno bira neke stvari pa donosi tvrdnje... al to je vise filozofija...Boddah wrote:to što si opisao djeluje isto kao i Murphyjevi zakoni. Ev navešću ti primjer kako to radi...ispadne ti kriška na stol i padne na stranu koja nije namazana...na to definitivno nećeš obratiti pažnju i reći "Wow vidi što imam sreće", ali nakon što ti jednom ispadne ti ćeš to primjetiti (što je i normalno) pa ćeš, kada ti se to sljedeći put desi, već polahko početi stvarati kontinutet selektivnog pamćenja, što je kažem opet potpuno normalna stvar. Isto tako i za televizor. Upališ ga dnevno 3 puta, jednom mjesečno ti se možda desi da saznaš nešto bitno, da vidiš neku tebi poznatu osobu kako sasvim slučajnu ulazi u kadar. U tom momentu nećeš se sjetiti šta je bilo na programu kada si prošli put upalio Tv, jer si to apsolutno izbrisao iz pamćenja, pa će ti samo ostati misao da si "imao sreće", da je to sudbina. A sa druge strane, vezano za osobe koje sretneš, isto tako se može nazvati sudbinom to što ih ne srećeš svaki dan, pa da li razmišljaš o tome?? Sigurno da ne.MUNAFIK wrote:uh 100 puta sam bio svjedok (nevezano sada za vjerovanja) nekih dogadjaja koji su jednostavo van slucajnosti... nesto se desi i bas u tom trenutku naletis na nekoga ko ti moze pomoci ili na nesto sto ce ti pomoci, ili vidis na tv-u nesto sto ti je potrebno... ili upalis radio nakon 2 godine i cujes nesto sto je tada jako bitno za tebe itd... Isto tako meni se licno desilo vise puta da pomislim na neki film... u toku dana beze i navecer na tv-u naletim na taj film... isto tako sa muzikom... a niti su te pjesme na koje naletim neki hitovi nit su filmovi aktuelni... isto tako i sa ljudima... znalo mi se desiti nesto mi padne na um neka osoba koju nisam vidio po 3-4 godine i naletim na nju iza coska sljedece ulice i slicno... neznam koliko to sve ima veze sa sudbinom ali definitivno postoji nesto oko toga
E sada mene interesuje na kojem osnovu oni koi tvrde ako postoji sudbina Bog je zlocinac dolaze do tog zakljucka?
Nema mi logike to sto oni pricaju, jel to oni iz svoje pozicije, ignorisuci sva ostala vjerovanja i Bozija svojstva prihvate Boga kao SUBJEKAT (iskljucivsi sve ostalo) i onda taj subjekat dovedu pred MEDZUNARODNA LJUDSKA PRAVA I SLOBODE i na osnovu toga donesu zakljucak da je najveci zlocinas ili sta???
osoba koja je napisala da je bog najveći zločinac je mislila na sudbinu "afričke djece" koja umiru od gladi zbog toga što im je takva sudbina.
Naravno da se sudbinom moze nazvati i kada nekoga ne sretnes, pa nije sudbina samo ono sto se dogodi, nego i ono sto se NE DOGODI... mada kada pricamo o sretanju ljudi i kada nekoga ne sretnes i to je dogadjaj koji pripada sudbini, sto o tome ne bi razmisljao?
to za selektivno pamcenje se apsolutno slazem... mada ja sam mislio na neke dogadjaje koje u to ne spadaju... npr meni treba jedan predmet... i ja nemam pojma gdje da ga nabavim ali mi ono bas treba i ej kao poklon sa neba naletim na poznanika kojeg nisam vidio 3 godine i on bas to sto meni treba ima... e nesto tog tipa sam ja mislio... naravno mogao sam i da ne naletim na njega i to bi opet bila sudbinaal sudbina nije bitna u toj prici...kojiko zelim reci da se neke stvari tako tacno tempiraju i nastimaju da je nemoguce da su slucajne... a do tog trenutka vodi citav niz uzrocnoposljedicnih veza... npr ja ne bi isao ferhadijom u 5 sati da sam u zelji cekao cevape 10 minuta duze...
- statix
#135 Re: Vjerujete li u sudbinu?
Kako ne kontas da je bas nemoguce da se ne desavaju takve stvari, po nekom zakonu vjerovatnoce, cak i u haosu dobijes takve kombinacije, koje su za tebe smislene.MUNAFIK wrote:Ja mislim da oni umiro od gladi zbog toga sto smo mi ljudi napravili ovakav svijet i ovakvo drustvo... To je prepusteno nama... a smrt zivot je i nebitno ako vjerujes da postoji Bog... ako cemo reci da oni umiru jer im je takva sudbina onda moramo i reci da to nije za njih kraj...zelim da kazem da je logicki i svakako pogresno kada neko ko ne vjeruje selektivno bira neke stvari pa donosi tvrdnje... al to je vise filozofija...Boddah wrote:to što si opisao djeluje isto kao i Murphyjevi zakoni. Ev navešću ti primjer kako to radi...ispadne ti kriška na stol i padne na stranu koja nije namazana...na to definitivno nećeš obratiti pažnju i reći "Wow vidi što imam sreće", ali nakon što ti jednom ispadne ti ćeš to primjetiti (što je i normalno) pa ćeš, kada ti se to sljedeći put desi, već polahko početi stvarati kontinutet selektivnog pamćenja, što je kažem opet potpuno normalna stvar. Isto tako i za televizor. Upališ ga dnevno 3 puta, jednom mjesečno ti se možda desi da saznaš nešto bitno, da vidiš neku tebi poznatu osobu kako sasvim slučajnu ulazi u kadar. U tom momentu nećeš se sjetiti šta je bilo na programu kada si prošli put upalio Tv, jer si to apsolutno izbrisao iz pamćenja, pa će ti samo ostati misao da si "imao sreće", da je to sudbina. A sa druge strane, vezano za osobe koje sretneš, isto tako se može nazvati sudbinom to što ih ne srećeš svaki dan, pa da li razmišljaš o tome?? Sigurno da ne.MUNAFIK wrote:uh 100 puta sam bio svjedok (nevezano sada za vjerovanja) nekih dogadjaja koji su jednostavo van slucajnosti... nesto se desi i bas u tom trenutku naletis na nekoga ko ti moze pomoci ili na nesto sto ce ti pomoci, ili vidis na tv-u nesto sto ti je potrebno... ili upalis radio nakon 2 godine i cujes nesto sto je tada jako bitno za tebe itd... Isto tako meni se licno desilo vise puta da pomislim na neki film... u toku dana beze i navecer na tv-u naletim na taj film... isto tako sa muzikom... a niti su te pjesme na koje naletim neki hitovi nit su filmovi aktuelni... isto tako i sa ljudima... znalo mi se desiti nesto mi padne na um neka osoba koju nisam vidio po 3-4 godine i naletim na nju iza coska sljedece ulice i slicno... neznam koliko to sve ima veze sa sudbinom ali definitivno postoji nesto oko toga
to za selektivno pamcenje se apsolutno slazem... mada ja sam mislio na neke dogadjaje koje u to ne spadaju... npr meni treba jedan predmet... i ja nemam pojma gdje da ga nabavim ali mi ono bas treba i ej kao poklon sa neba naletim na poznanika kojeg nisam vidio 3 godine i on bas to sto meni treba ima... e nesto tog tipa sam ja mislio... naravno mogao sam i da ne naletim na njega i to bi opet bila sudbinaal sudbina nije bitna u toj prici...kojiko zelim reci da se neke stvari tako tacno tempiraju i nastimaju da je nemoguce da su slucajne... a do tog trenutka vodi citav niz uzrocnoposljedicnih veza... npr ja ne bi isao ferhadijom u 5 sati da sam u zelji cekao cevape 10 minuta duze...
Recimo da uzmes spil karata i mjesec dana (sto je nista u odnosu na tvoj zivot, ili jos bolje beskonacnost) mjesas i poredas na stol, u jednom trenutku ces dobiti savrsenu "skalu", i to znaci da nije nemoguce da se neke stvari slucajno desavaju.
-
Boddah
#136 Re: Vjerujete li u sudbinu?
ne postoji ni slučajnost kad smo već kod toga, ni srećaljubav_aha wrote:oh,sad si poceo pisati o tome kako ljudi dozviljavjau,zivot,sudbinu,haoticni splet okolnosti,nepredviljdivost i slicnostatix wrote:pa eto ti sve sto se desava mimo tebe i tvog razuma stavi pod sudbina, ako ti je tako lakse. Ljudi pisu, slikaju, komponuju kako bi prenijeli neko shvatanje i neki dogadjaj, a ti ih pitaj koji je pojam za to, mora postojati, samo kako bi ti to mogla da shvatis.
svako pojam sudbine koristi isti,ili razlicite pojmove,ili pojmove za vise znacenja
fazon je,sto mnogi ne vjeuruju u slucjanost,sudbinu,ali ipak vjeruju da ne mogu sve kontrolisati,zato sma llijpo upitala,koji pojam je najbliskiji takvim pogledima
- ljubav_aha
#137 Re: Vjerujete li u sudbinu?
naravno,ali ovdje mnogi pisu kako ne vjeruju u sudbinu,ali vjeuruju u "nekontorlisani splet okolonosti",stoga sma pitala u koji pojam tacno vjerujuBoddah wrote:Pa nema problema možemo mi to nazvati i sudbinom, dakle sudbina je splet okolnosti koji nije, i ne može nikada biti, predodređen, ili predvidljiv.
- statix
#138 Re: Vjerujete li u sudbinu?
Ti zelis pojam za ovo, a jos tuznije to nazivas procesom.ljubav_aha wrote:samoti wrote:Istina postoje stvari na koje ne mozemo utjecati, ali to nije sudbina, to je vrijeme i mjesto i spremnost losih ljudi da cine lose stvari koje na neki nacin dotaknu i nas, iako s njima nemamo veze, ali smo se nasli u odredjeno vrijeme na odredjenom mjestu i stvari krenu...
dobro,ako nije sudbina,ali kako imenujes taj proces,pojam mora postojati
- ljubav_aha
#139 Re: Vjerujete li u sudbinu?
a sto tacno postojiBoddah wrote:ne postoji ni slučajnost kad smo već kod toga, ni sreća
- statix
#140 Re: Vjerujete li u sudbinu?
A koji su tvoji pogledi, vjerujes da mozes sve kontrolisati i koji je pojam za toBoddah wrote:ne postoji ni slučajnost kad smo već kod toga, ni srećaljubav_aha wrote:oh,sad si poceo pisati o tome kako ljudi dozviljavjau,zivot,sudbinu,haoticni splet okolnosti,nepredviljdivost i slicnostatix wrote:pa eto ti sve sto se desava mimo tebe i tvog razuma stavi pod sudbina, ako ti je tako lakse. Ljudi pisu, slikaju, komponuju kako bi prenijeli neko shvatanje i neki dogadjaj, a ti ih pitaj koji je pojam za to, mora postojati, samo kako bi ti to mogla da shvatis.
- ljubav_aha
#141 Re: Vjerujete li u sudbinu?
nevjerovatno , o logiko, pomozi mustatix wrote:Ti zelis pojam za ovo, a jos tuznije to nazivas procesom.ljubav_aha wrote: dobro,ako nije sudbina,ali kako imenujes taj proces,pojam mora postojati
-
Boddah
#142 Re: Vjerujete li u sudbinu?
postoji osjećaj sreće, nisam na to mislio, no sreća kao naziv za neku "sluičajnost" koja nam u tom trenutku odgovara je praktično izmišljen pojam. Za to ti ne mogu davati linkoveljubav_aha wrote:a sto tacno postojiBoddah wrote:ne postoji ni slučajnost kad smo već kod toga, ni sreća
- statix
#143 Re: Vjerujete li u sudbinu?
pa bas se ti logike ne drzis, tek si sad u zabludi, je li ti mene zelis ubjediti da je pojam sudbina logican u dimenziji vremena. Ajde nam onda experimentalno dokazi, kada je tako logicno, ili navedi primjer.ljubav_aha wrote:nevjerovatno , o logiko, pomozi mustatix wrote:Ti zelis pojam za ovo, a jos tuznije to nazivas procesom.ljubav_aha wrote: dobro,ako nije sudbina,ali kako imenujes taj proces,pojam mora postojati![]()
-
Static-X
#144 Re: Vjerujete li u sudbinu?
Normalno da je izmisljen.Boddah wrote:postoji osjećaj sreće, nisam na to mislio, no sreća kao naziv za neku "sluičajnost" koja nam u tom trenutku odgovara je praktično izmišljen pojam. Za to ti ne mogu davati linkoveljubav_aha wrote:a sto tacno postojiBoddah wrote:ne postoji ni slučajnost kad smo već kod toga, ni srećaili nešto slično, odgovor je nauka. Kada u košarci lopta klizi po obruču pa kada ne uđe mi psujemo boga i kažemo da nije bilo sreće, to nije istina. Brzina lopte je odlučila da ona u tom momentu ipak izađe iz putanje van
hajd da ne trolujem temu džabe
Kako bi onda zvao nekoga kome poprilicno sve ide po planu nasuprot onome kome neide?
- statix
#145 Re: Vjerujete li u sudbinu?
@static-x
jedan je dobro planirao, drugi lose.
-
Boddah
#146 Re: Vjerujete li u sudbinu?
statix wrote:@static-x
- ljubav_aha
#147 Re: Vjerujete li u sudbinu?
koje se tacno logike ne pridrzavamstatix wrote: pa bas se ti logike ne drzis, tek si sad u zabludi, je li ti mene zelis ubjediti da je pojam sudbina logican u dimenziji vremena. Ajde nam onda experimentalno dokazi, kada je tako logicno, ili navedi primjer.
-
Static-X
#148 Re: Vjerujete li u sudbinu?
Boddah wrote:statix wrote:@static-x
-
Boddah
#149 Re: Vjerujete li u sudbinu?
Nije stvar u upotrebi riječi...kažemo i "da Bog da" ili "Bog te vidio"Static-X wrote:Boddah wrote:statix wrote:@static-x
jedan je dobro planirao, drugi lose.Hoces da kazes da zbog svoje teorije ne koristis rijec sretan?
- statix
#150 Re: Vjerujete li u sudbinu?
Hoces da kazes da nije bitno kako planiramo, bitna je sreca?Static-X wrote:Boddah wrote:statix wrote:@static-x
jedan je dobro planirao, drugi lose.Hoces da kazes da zbog svoje teorije ne koristis rijec sretan?