Vjerujete li da ce opet biti rata?

Skijaš

#76 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Skijaš »

udrch wrote:
nezavisni wrote:Moze li neko od 'zagovornika' nasilnih metoda, objasniti moguce ishode tog eventualnog rata? Ko sta moze dobiti, a sta izgubiti tim ratom?
U najmanju ruku Srbi će izgubiti Zvornik, Bratunac i Srebrenicu, vojno ili kasnijim mirovnim pregovorima..osim ovog dijela, izgubiće kompletnu Istočnu Hercegovinu, Doboj vjerovatno..
Hrvati će se svesti samo na Hercegovački pašaluk ako budu neovisna strana u sukobu..

Ono što je neko dobro primjetio, a što i mene plaši jeste da bi sutrašnji borci bili mnogo krvožedniji od prošlih..vjeruje i da bi među probosanskim snagama bilo kapitalnih zločinaca..
Pa biće ih ako se časni ljudi ne pobune. Ne treba gubiti iz vida da se ovdje ne radi o sukobu za komad zemlje, nego o sukobu dobra i zla, sukobu ideja. Zločinima se nije izjednačavalo strane kada je situacija bila puno gora, ne znam zašto bi se to dozvolilo danas.
udrch

#77 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by udrch »

karanana wrote:
udrch wrote:
nezavisni wrote:Moze li neko od 'zagovornika' nasilnih metoda, objasniti moguce ishode tog eventualnog rata? Ko sta moze dobiti, a sta izgubiti tim ratom?
U najmanju ruku Srbi će izgubiti Zvornik, Bratunac i Srebrenicu, vojno ili kasnijim mirovnim pregovorima..osim ovog dijela, izgubiće kompletnu Istočnu Hercegovinu, Doboj vjerovatno..
Hrvati će se svesti samo na Hercegovački pašaluk ako budu neovisna strana u sukobu..

Ono što je neko dobro primjetio, a što i mene plaši jeste da bi sutrašnji borci bili mnogo krvožedniji od prošlih..vjeruje i da bi među probosanskim snagama bilo kapitalnih zločinaca..
kako ce to srbi vojno izgubiti istocnu bosnu?
ja bih prije rekao da bi prvi veci grad koji bi u novom ratu pao ustvari bilo gorazde.
Varaš se za Goražde..
U ratu bez sponzora, Goražde bi bilo sposobno jako dugo da izdrži..Pobjeda itd..a Sarajevo je jako blizu sa neograničenim ljudstvom..
Ovdje naravno nisam računao Istočno Sarajevo koje bi se odmah integriralo u Grad..
karanana

#78 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by karanana »

srbima uopste ne treba rat. pa i karadzic je zagovarao neku vrstu bosne i hercegovine slicnu ovoj. ovo je visegodisnji plan.
Skijaš

#79 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Skijaš »

Šef wrote:
Skijaš wrote:
Šef wrote:ako bi krenuli ka otcjepljenju to se radi mirnim putem
Objasni kako a ja ću ti objasniti zašto je to nemoguće.
Pa fino, ako dobiju mig da mogu oni će to uraditi. Referendumom ili bilo kako već.
To su gluposti, ako četnici organizuju pobunu biće mrtvih glava, uglavnom njihovih i opasno je širiti laž kako je ta nezavisnost nešto izvodljivo.
Last edited by Skijaš on 28/08/2011 23:23, edited 1 time in total.
radostan dan

#80 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by radostan dan »

Srbi gube sve a Bošnjaci pobjeđuju. Sve traje 7 - 14 dana.
Skijaš

#81 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Skijaš »

seshat wrote:
udrch wrote:

može li meni neko obajsniti što će Srbima rat? dobili državu u državi i donekle su najbliži cilju kojeg su postavili na početku rata (barem u BiH). BiH priznaju tek toliko koliko moraju. Puno frustiranija su druga dva naroda
Ako ne bude pobune, neće biti oružanog sukoba. Na stranu sve frustracije i nezadovoljstva.
karanana

#82 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by karanana »

radostan dan wrote:
operacija kijamet
Bosnolog

#83 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Bosnolog »

Dovoljna je jedna veca zasjeda na bilo kom putu da bude veci broj stradalih i da se javno proglasi kako su putevi nesigurni za prohod i eto ti dovoljnog povoda za nekontrolisane i spontane reakcije koje mogu biti povod barikada,sukoba pa i rata,....

Ovo stanje nece dugo trajati,.Ekonomska kriza i politicko-destabilizirajuca situacija nece dugo moci odrzati stanje nepovjerenja i straha,to jest stanje beskonacne neizvjesnosti(kako rece Dodik)jer ne ide u prilog onima koje nervira svaki novi dan opstanka i ovakve Bosne koja je trebala nestati prije gotovo dvije decenije,.... ;-)

Cetnici su sve blize novom desavanju balvanijade i sukoba,tu im asistira velikosrpska saveznicka dvoglava HDZ- mafija,...

Sumska nece biti ustavno pravno reformisana narednih desetak dvadeset godina,niti ce biti transormisana ili reintegrisana demokratski mirno,vec ce se sve desiti mnogo brze i to u krvi,upravo onakao kako je nastala, kao posljedica rusenja Daytonske BiH upravo od saveznickih velikosrpskih i HDZ-anti BH ideologija,....

Volio bih da grijesim jer je rat najvece zlo u kome strada najvise oni koji se najmanje pitaju o njemu(da li ce ga biti) ili u njemu (sta ce biti s njima,kao i u proslom ,to je borba za prezivjeti ili nestati),.....Srbija ide do kraja propasti Srba van Srbije (Tarabicevih prorocanstava),......
Šef

#84 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Šef »

Skijaš wrote:
To su gluposti, ako četnici organizuju pobunu biće mrtvih glava, uglavnom njihovih i opasno je širiti laž kako je ta nezavisnost nešto izvodljivo.
Opasnije je živjeti u zabludi.
Skijaš

#85 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Skijaš »

karanana wrote:srbima uopste ne treba rat. pa i karadzic je zagovarao neku vrstu bosne i hercegovine slicnu ovoj. ovo je visegodisnji plan.
Ništa se od četnika ne traži osim da ne izlaze iz okvira sistema. Sistem će se mijenjati političkim sredstvima i pod pritiskom međunarodne zajednice a kroz proces eurointegracija, ali kao što Sarajevo ne može jednostrano staviti Dejtonski ustav van snage i poslati specijaalce FUP-a da sprovode zakon u Bratuncu ili Bijeljini, tako ni četnici nemaju pravo da jednostrano stavljaju državne zakone van snage. Ali ako četnici to ipak urade, oružani sukob je neizbježan.
seshat

#86 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by seshat »

karanana wrote:srbima uopste ne treba rat. pa i karadzic je zagovarao neku vrstu bosne i hercegovine slicnu ovoj. ovo je visegodisnji plan.
pa mislim da malo izvrćeš moje riječi. ali da ponovim. Srbi su ostvarili ono što su htjeli (barem donekle) dobili su RS. Imaju državu, koju zovemo entitet, imaju parlament, zakone, policiju.... lagano provociraju kako bi umorili međunarodnu zajednicu koja bi im dala "zeleno svjetlo" za otcjepljenje. i mislim da je to njihov cilj. a druge strane tu su Bošnjaci koji su htjeli građansku državu na cijelom teritoriju i od toga ne bi ništa. Hrvati su opet htjeli svoj RS, odnosno Herceg Bosnu i to je palo u vodu. Znači da su Srbi donekle ostvarili svoj cilj, a ostala dva naroda nisu ni blizu i naravno njihove frustracije samo rastu, a problemi se samo usložnjavaju, posebno u FBiH.
radostan dan

#87 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by radostan dan »

karanana wrote:
radostan dan wrote:
operacija kijamet
Možda sam pretjerao. HajD nek bude 3 - 5 dana.
vox-populi

#88 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by vox-populi »

SaMaster wrote:
Ja nisam u proslom ratu bio tu jer sam bio dijete pa sam izbjego taj rat. Ne znam je li to naivnost, neiskustvo ili sta vec, ali ja sada imam osjecaj da bih ja uzeo pusku i isao boriti se. Ne zbog toga sto mi se puca, nego ova saga vise nema smisla. Ili da "ih" pobijemo ili da "nas" pobiju jer ovako vise nema smisla...
Jeste, i jedno i drugo, plus glupost.
samo pitam

#89 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by samo pitam »

seshat wrote:
udrch wrote:

može li meni neko obajsniti što će Srbima rat? dobili državu u državi i donekle su najbliži cilju kojeg su postavili na početku rata (barem u BiH). BiH priznaju tek toliko koliko moraju. Puno frustiranija su druga dva naroda
pa i prije su je imali.. imali gotovo apsolutan utjecaj u politici, ekonomiji, medijima, obrazovanju, vojsci a opet srali o ugroženosti.. :x
jasko_ba

#90 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by jasko_ba »

Call Of Duty + Battlefield + Crysis - pa igrajte!
je*o vas rat :x :x :x
Šef

#91 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Šef »

radostan dan wrote:
Dan-dva, plafon.
Skijaš

#92 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Skijaš »

seshat wrote:
pa mislim da malo izvrćeš moje riječi. ali da ponovim. Srbi su ostvarili ono što su htjeli (barem donekle) dobili su RS. Imaju državu, koju zovemo entitet, imaju parlament, zakone, policiju.... lagano provociraju kako bi umorili međunarodnu zajednicu koja bi im dala "zeleno svjetlo" za otcjepljenje. i mislim da je to njihov cilj.
OK, neka provociraju i umaraju međunarodnu zajednicu, ali dok je ne umore neka ne organizuju pobunu jer će najebati.
samo pitam

#93 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by samo pitam »

radostan dan wrote:
Možda sam pretjerao. HajD nek bude 3 - 5 dana

:lol: :thumbup:
pa s obzirom da je Armija BiH u početku ratovala sa oružjem napravljenim od vodovodnih cijevi a s druge strane ogromna artiljerijska premoć, četnici bi se sada vjerovatno razbježali na prvih 100 granata ! njihovo uho nije naviklo na zvižduk granate i detonacije, to su i pokazali tamo gdje god je Armija imala iole artiljerijsku podršku u zadnjem periodu rata.o Krajini da i ne govorimo..sva im država se raspala za 72 sata :lol:
radostan dan

#94 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by radostan dan »

Šef wrote:
radostan dan wrote:
Dan-dva, plafon.
Sve zavisi od penzionera u RS, na koju će se stranu okrenuti, kao i od domoljubne dijaspore iz Federacije, u kom broju će stići. To su dva faktora koja se pitaju.
Šef

#95 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Šef »

radostan dan wrote:
Šef wrote:
radostan dan wrote:
Dan-dva, plafon.
Sve zavisi od penzionera u RS, na koju će se stranu okrenuti, kao i od domoljubne dijaspore iz Federacije, u kom broju će stići. To su dva faktora koja se pitaju.
Zaboravio si forumski trust mozgova. :wink:
radostan dan

#96 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by radostan dan »

Šef wrote:
Bogami nisam, moje prognoze zasnovane su na informacijama iz njihovih postova.
Skijaš

#97 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Skijaš »

Šef wrote:
radostan dan wrote:
Dan-dva, plafon.
Dva dana ili dvije godine, to je manje važno. Ono što je važno jeste činjenica da bi se branilo teritorijalni integritet države. Niko normalan ne traži sukob i svima je u interesu da ne dolazi do jednostranih poteza, ni Sarajeva ni četnika.
convict

#98 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by convict »

Rata i ako bude (a ne vjerujem da će ga biti u narednih par godina), neće biti ni sličan prethodnom jer se raspored snaga na terenu promijenio. Uzmimo npr. Sarajevo koje je bilo u totalnom okruženju sa četnicima u Ilijašu, Vogošći, Ilidži, Hadžićima... Grbavicu da ne spominjem. Više nema JNA koja će mjesecima ranije početi s ukopavanjem i koja ima na raspolaganju superiorno oružje i mehanizaciju. Neko je pomenuo Goražde, ja mislim da bi Istočno Sarajevo prvo platilo cijenu, jer ovo definitivno više nije '92.
radostan dan

#99 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by radostan dan »

4 Skijaš - U cilju sagledavanja brojnog stanja zaraćenih strana, možeš li mi definisati pojam - četnik 2011-?
Skijaš

#100 Re: Vjerujete li da ce opet biti rata?

Post by Skijaš »

radostan dan wrote:
Šef wrote:
Bogami nisam, moje prognoze zasnovane su na informacijama iz njihovih postova.
Dodik je rekao da separatisti nemaju šanse puškom ni dva dana. Zato je njegova jedina nada to da bi Sarajevo mirno gledalo raspad zemlje. A oni koji, u medijima ili ovdje na forumu, šire tu laž da je miran raspad zemlje moguć, oni su u suštini najveća prijetnja miru jer ohrabruju separatiste.
Locked