Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
belfy

#4626 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

opt na Nauka i kultura:
HardcoreMX wrote:
belfy wrote: jer je ovo genijalno i nesto sasvim novo. jer fotone ne moze vidjeti... :zid:
jos kada bi sam znao cemu je jednak taj kvant...
jer neko ne zna da je foton dualna cestica i da ima i talasnu duzinu...a onda poslije sam napise upravo to...
Je li to teško banovati ovog trola?
Ili je lik zaštićena vrsta,možda baš jer vidi fotone,supermen foruma.
:lol:
da, banovanje kao bijeg. legendarno. niko se toga nije prije sjetio...
nego, daj nam reci: sta to ljudi vide osim fotona? cisto da znamo...
reci nam i sta je taj kvant, kada ga vec koristis kao izraz. vjerujem da cemo mnogo saznati.
a ovo trece pitanje ne moras. ali barem pogldaj pokusa sa duplim prorezom. mozda i ti nesto naucis...
Bafakkar

#4627 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Bafakkar »

belfy wrote:opt na Nauka i kultura:
HardcoreMX wrote:
belfy wrote: jer je ovo genijalno i nesto sasvim novo. jer fotone ne moze vidjeti... :zid:
jos kada bi sam znao cemu je jednak taj kvant...
jer neko ne zna da je foton dualna cestica i da ima i talasnu duzinu...a onda poslije sam napise upravo to...
Je li to teško banovati ovog trola?
Ili je lik zaštićena vrsta,možda baš jer vidi fotone,supermen foruma.
da, banovanje kao bijeg. legendarno. niko se toga nije prije sjetio...
reci nam i sta je taj kvant, kada ga vec koristis kao izraz. vjerujem da cemo mnogo saznati.
a ovo trece pitanje ne moras. ali barem pogldaj pokusa sa duplim prorezom. mozda i ti nesto naucis...
Najbolje ga na ignore.
http://sciencequestionswithsurprisingan ... -a-photon/

Mislim osoba tvrdi da su "zvučni valovi druga vrsta EM valova" :-)

Onaj moment kad shvatis da 'google it' ne radi ako nemas pojma o cemu pises.. ;-)
HardcoreMX

#4628 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

belfy wrote: jer je interesantno da si se uhvatio najnizeg i najprizemnijeg primjera koji sam postavio do sada.izgleda da takav najbolje razumijes. najsmjesnije je sto od takvog pokusavas praviti neku filozofiju... no - samo napred!
Što ima veze da si sve na ekavici da se ne umaraš "unapred"?! :D
Problem je što je i jedini primjer kojeg si dosada postavio,zbog toga sam i pitao. :lol:
@bakkalar
Evo:
https://www.uni-ulm.de/fileadmin/websit ... hImpF.html
https://de.wikipedia.org/wiki/Plancksch ... ngsquantum
Idi rokni se jaro,vidiš čestice 10na27 dio mase vodikovog atoma,u suštini 0 mase,pri tome koje idu najvećom brzinom u Svemiru,i ti to sve registruješ :lol: :lol: :lol:
Bafakkar

#4629 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Bafakkar »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote: jer je interesantno da si se uhvatio najnizeg i najprizemnijeg primjera koji sam postavio do sada.izgleda da takav najbolje razumijes. najsmjesnije je sto od takvog pokusavas praviti neku filozofiju... no - samo napred!
Problem je što je i jedini primjer kojeg si dosada postavio,zbog toga sam i pitao. :lol:
@bakkalar
Cim prije shvatis da glumatanje i google it i wikipedia ti ne mogu dati obrazvoanje koje nemas u 5min tim bolje..

1. Sta bi sa "zvučni valovi druga vrsta EM valova"?! Objasni mi ovo!
2. Sta je ny u jednacini koju si napisao?
3. Sta cemo sa ovim?

Yes. In fact, photons are the only things that humans can directly see.

People can sense single photons

http://www.nature.com/news/people-can-s ... ns-1.20282
Bafakkar

#4630 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Bafakkar »

Idi rokni se jaro,vidiš čestice 10na27 dio mase vodikovog atoma,u suštini 0 mase,pri tome koje idu najvećom brzinom u Svemiru,i ti to sve registruješ
Da neznalico jedna! to je JEDINO u SVEMIRU sto nase oko direktno detektuje!

Yes. In fact, photons are the only things that humans can directly see.
People can sense single photons
http://www.nature.com/news/people-can-s ... ns-1.20282

"Zvucni talasi vrsta EM talasa!" DE MI OBJASNI molim te! :D
belfy

#4631 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

na Pismenost i Nauka...
HardcoreMX wrote:
@bakkalar
Evo:
Idi rokni se jaro,vidiš čestice 10na27 dio mase vodikovog atoma,u suštini 0 mase,pri tome koje idu najvećom brzinom u Svemiru,i ti to sve registruješ :lol: :lol: :lol:
tuzno je ovo citati.. jos bi tuznije bilo pokusati dati odgovor.... nisam nikada do sada razmisljao na taj nacin, ali i odgovor, fakat, valja zasluziti...
aurora313

#4632 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Bafakkar wrote:
E = h*(ny)
ny?! Sta je ny?! Reci mi gdje si skinuo oznaku ny i sta ona predstavlja?
New York bolan. A nepismena čo'jeka?!?
Bafakkar

#4633 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Bafakkar »

aurora313 wrote:
Bafakkar wrote:
E = h*(ny)
ny?! Sta je ny?! Reci mi gdje si skinuo oznaku ny i sta ona predstavlja?
New York bolan. A nepismena čo'jeka?!?
Mora da je to! :lol:
aurora313

#4634 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Ako ništa, tema je zabavna na svoj način i trebalo bi je nastaviti. Šta bi se dobilo ukidanjem iste? Ništa izuzev nastanka nove za trolanje, gluposti, ali i interesantne diskusije. I uvijek se nešto ipak nauči.

Ukratko, zašto bi ovo trebalo biti drugačije od kafanskih diskusija koje nikome ne smetaju?
HardcoreMX

#4635 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Bafakkar wrote:
Cim prije shvatis da glumatanje i google it i wikipedia ti ne mogu dati obrazvoanje koje nemas u 5min tim bolje..

1. Sta bi sa "zvučni valovi druga vrsta EM valova"?! Objasni mi ovo!
2. Sta je ny u jednacini koju si napisao?
3. Sta cemo sa ovim?
Pa ti i daješ linkove gdje biolog trabunja o fotonima,gdje si utipkao u google da bilo šta izneseš da se izvučeš,ali očigledno da ti uopće ne kontaš temu.Ovo što si napisao ti i ovaj blefy je vic godine i ako budem imao vremena prevešću ga za njemački sci.,da vide šta se uči. :lol: Link ti je sa unija,a ne tele-scientisti tipa to što si ti postavio,evo ti jednog kako ti i izblefirani skrnaviš znanstvenost u 21 stoljeću,vi ste fakat pokopali znanstvenost na ovom forumu kao što i naslov threada kaže,evo u tvom fazonu pa makar je fizičar,i drugačije kaže nego taj tvoj.
https://www.quora.com/Photons-are-so-fa ... -feel-them

Evo da te pitam još jednom da objasniš kako ti vidiš najstinije čestice pri brzini svjetlosti,sa 0 masom i da li onda vidiš i prepoznaješ i ostale predmete na nanometarskom nivou,zatim virusi,bakterije,itd za tebe nije problem?
HardcoreMX

#4636 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

belfy wrote: da, banovanje kao bijeg. legendarno. niko se toga nije prije sjetio...
Banovanje kao rezultat vrijedjanja,ali ti si sa posebnim statusom.Čiji li si klon?!
Evo ovaj @bakalarov biolog kaže da su fotoni jedine stvari koje vidimo.Eto ti postavio ti je link.Pod uslov da znaš engleski.
:D
Last edited by HardcoreMX on 23/12/2016 19:38, edited 1 time in total.
Bafakkar

#4637 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Bafakkar »

Pa ti i daješ linkove gdje biolog trabunja o fotonima
Publikacija u Nature Comm. trabunanje :-)
Tinsley, Jonathan N., et al. "Direct detection of a single photon by humans." Nature Communications 7 (2016).
Hahaha! Moj izvor ce biti Nature pablikacije, nek tvoje ostanu Quora (i to je ocigledno napredak! :thumbup: )
Evo da te pitam još jednom da objasniš kako ti vidiš najstinije čestice pri brzini svjetlosti,sa 0 masom i da li onda vidiš i prepoznaješ i ostale predmete na nanometarskom nivou,zatim virusi,bakterije,itd za tebe nije problem?
Rado! Cim ti meni odgovoris:
1. sta sta znaci: "zvučni valovi druga vrsta EM valova"?
2. Sta je ny u jednacini koju si postavio i odakle si ny uzeo?!

Evo vec treci post ti postavljam to pitanje!
HardcoreMX

#4638 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Stavio si sa nekog bloga,umetneš još neki "sci" prefiks i to bi trebalo da izgleda wow. :lol:
1.napisao sam u kontekstu,dakle drugi EM valovi koje ljudsko uho može da registrira,znači na drugim frekvencija i talasnim dužinama u odnosu na svjetlost,dakle u smislu osjetila zvuka,to su već dužine i frekvencije u pravcu infracrvenog.
2.pa dao sam ti najjednostavniji link što sam mogao.To ti je Plankova konstanta.
Last edited by HardcoreMX on 23/12/2016 19:50, edited 1 time in total.
belfy

#4639 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote: da, banovanje kao bijeg. legendarno. niko se toga nije prije sjetio...
Banovanje kao rezultat vrijedjanja,ali ti si sa posebnim statusom.Čiji li si klon?!
Evo ovaj @bakalarov biolog kaže da su fotoni jedine stvari koje vidimo.Eto ti postavio ti je link.Pod uslov da znaš engleski.
:D
ako sam negdje nekog vrijedjao to prijavis. ako to ne zelis, onda samo kopiras dio koji vrijedja nekoga. ovako optuzivanje je bezveze i evo ja cu prijaviti tebe. ne zato sto si neki dobar sugovornik, nego zato sto lazes.
Last edited by belfy on 23/12/2016 19:46, edited 1 time in total.
Bafakkar

#4640 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Bafakkar »

HardcoreMX wrote:Stavio si sa nekog bloga,umetneš još neki "sci" prefiks i to bi trebalo da izgleda wow. :lol:
Odgovori mi na ona 2 pitanja!

Evo i link na publikaciju - prosla kroz 5 mjeseci Nature-ovog 'peer review' procesa! Dovoljno credible za tebe? Hm?

http://www.nature.com/articles/ncomms12 ... ODAwMDkzS0

Tinsley, Jonathan N., et al. "Direct detection of a single photon by humans." Nature Communications 7 (2016).
Bafakkar

#4641 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Bafakkar »

Evo ovaj @bakalarov biolog kaže da su fotoni jedine stvari koje vidimo.
Da mu u sekundi povjerujes :lol:

Evo da napisemo ko je ustvari "biolog" :D

1. What are Dr. Baird’s qualifications for providing answers to science questions?
For the past eight years, Dr. Baird has been an adjunct physics professor at the University of Massachusetts Lowell. The UMass Lowell physics department is one of the top in the nation. In 2012, UMass Lowell graduated more physics PhD’s than did 91% of the colleges and universities in the U.S. with degree-granting physics departments, according to the AIP. Furthermore, UMass Lowell’s physics department was ranked 52nd in research funding out of the 751 degree-granting physics departments in the nation, beating out Stanford, Brown, Arizona State, and Northeastern, among others, according to NSF 2012 data. For the past eight years, Dr. Baird has taught electromagnetics courses to PhD students at UMass Lowell and supervised PhD student research in the laboratory. Additionally, he has authored several dozen academic research publications, including various internal reports for the military. For the past several years, Dr. Baird has worked as a senior scientist at the Submillimeter-Wave Technology Laboratory, a laboratory that has earned several consecutive $30 million five-year contracts from the U.S. Army. Furthermore, Dr. Baird has served as a peer reviewer for academic journals such as Applied Physics Letters, Optics Express, and IEEE Transactions on Antennas and Propagation; as well as a reviewer of applications for NASA fellowships and a reviewer of book proposals for CRC Publishing.

Dobar neki BIOLOG! :lol:
HardcoreMX

#4642 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Bafakkar wrote:
HardcoreMX wrote:Stavio si sa nekog bloga,umetneš još neki "sci" prefiks i to bi trebalo da izgleda wow. :lol:
Odgovori mi na ona 2 pitanja!

Evo i link na publikaciju - prosla kroz 5 mjeseci Nature-ovog 'peer review' procesa! Dovoljno credible za tebe? Hm?

http://www.nature.com/articles/ncomms12 ... ODAwMDkzS0

Nije dovoljno credible,ne samo za mene nego uopće,ali nije problem.Malo sam prešao jer već na prvi pogled ovo sam već čitao mnogo prije.Radi se o dokazivanju da li čovjek može detektovati svjetlost već samo jednog fotona je li tako?Rekao sam svjetlost fotona,a ne fotona.Brzina izmjene energetskog vala što prenose fotoni je tolika da je to nemoguće za registrovati,ono što ti vidiš su samo uslovi koji ti obezbdjuju da vidiš svijet oko sebe,kontaš?Ti ne možeš vidjeti fotone jer oni nisu predmet da ih vidiš imaju 10 na 27 masu vodikovog atoma,kako je moguće da vidiš tijelo koje nema mase?!Kako je moguće da ga registruješ na brizini od 300 000km/s? Grohotom se smijem.Slažem se sa ovim forumašem da ne bi trebalo zatvarati temu,makar je dobra za viceve. :D
HardcoreMX

#4643 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Bafakkar wrote:
Da mu u sekundi povjerujes :lol:

Evo da napisemo ko je ustvari "biolog" :D

1. What are Dr. Baird’s qualifications for providing answers to science questions?
For the past eight years, Dr. Baird has been an adjunct physics professor at the University of Massachusetts Lowell. The UMass Lowell physics department is one of the top in the nation. In 2012, UMass Lowell graduated more physics PhD’s than did 91% of the colleges and universities in the U.S. with degree-granting physics departments, according to the AIP. Furthermore, UMass Lowell’s physics department was ranked 52nd in research funding out of the 751 degree-granting physics departments in the nation, beating out Stanford, Brown, Arizona State, and Northeastern, among others, according to NSF 2012 data. For the past eight years, Dr. Baird has taught electromagnetics courses to PhD students at UMass Lowell and supervised PhD student research in the laboratory. Additionally, he has authored several dozen academic research publications, including various internal reports for the military. For the past several years, Dr. Baird has worked as a senior scientist at the Submillimeter-Wave Technology Laboratory, a laboratory that has earned several consecutive $30 million five-year contracts from the U.S. Army. Furthermore, Dr. Baird has served as a peer reviewer for academic journals such as Applied Physics Letters, Optics Express, and IEEE Transactions on Antennas and Propagation; as well as a reviewer of applications for NASA fellowships and a reviewer of book proposals for CRC Publishing.

Dobar neki BIOLOG! :lol:
I je li trebamo sad svi popadati na guzice?Pa eno ti drugi ako ne i jači odgovara drugačije?!On makar odgovara u svojoj rubrici,a što taj odgovara na pitanjima iz oblasti biologije?Evo prijedlog,postavi mu pitanje ako možeš direktno,da li on smatra da vidi fotone kao energetske nosioce,dakle kao izvor svjetlosti ili ih "detektuje" samo kao podražaj na receptore?!i koliko vidi fotona kad upali lampu ili kad izadje napolje. :lol:
Bafakkar

#4644 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Bafakkar »

Nije dovoljno credible,ne samo za mene nego uopće,ali nije problem.
Znaci Nature publikacija nije credible, kao ni odgovor univerzitetskog profesora fizike (aka 'biologa' :lol: )?
Mogu li te pitati sta je credible?
Radi se o dokazivanju da li čovjek može detektovati svjetlost već samo jednog fotona je li tako?
"Svijetlost jednog fotona"?! :shock: Sta bi to trebalo biti?
Rekao sam svjetlost fotona,a ne fotona.
"Svijetlost fotona"?!??!?! :shock: :shock: :shock: Molim te mi reci sta je "svijetlost fotona"!! Molim te!!
Brzina izmjene energetskog vala što prenose fotoni je tolika da je to nemoguće za registrovati
"brzina izmjene energetskog vala"?!?! :shock: sta znaci da se "energetski val" mjenja?! sta bi bila "brzina izmjene energetskog vala"?!
,ono što ti vidiš su samo uslovi koji ti obezbdjuju da vidiš svijet oko sebe,kontaš?
Ne! Ja vidim fotone koji ulaze u moje oke i bivaju detektovani na retini. Kakve "uslove" ti vidis?
Ti ne možeš vidjeti fotone jer oni nisu predmet da ih vidiš imaju 10 na 27 masu vodikovog atoma,kako je moguće da vidiš tijelo koje nema mase?!
Da li vidis laser koji ti uperim u oko?! Sta je masa lasera?! Molim te odgovori!
Grohotom se smijem.Slažem se sa ovim forumašem da ne bi trebalo zatvarati temu,makar je dobra za viceve.
I ja bogami! :lol: :lol: :lol:

Molim te, molim te, odgovori mi na ova gore pitanja, kao i na ona prosla 2! :lol: :lol:

Da te podsjetim:

1. Kako su zvucni talasi vrsta EM talasa?
2. Sta je ny u jednacini?
Bafakkar

#4645 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Bafakkar »

I je li trebamo sad svi popadati na guzice?
Ti bi i od Branka Kockice trebao pasti na guzicu, ali ono iskreno...
Bafakkar

#4646 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Bafakkar »

Pa eno ti drugi ako ne i jači odgovara drugačije?!
Cim pogledam sta zapravo postavljas, uvjerim se koliko lupas.
Covjek odgovara na drugo pitanje!!! Nema veze sa Vidjeti!

Pitanje na quora-i je: Photons are so fast, why don't we ever feel them?

"Feel" i "detect by an eye" ("see") su dvije jako razlicite stvari!
HardcoreMX

#4647 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Bafakkar wrote:...
Smiješno je kako izvlačiš ove rečenice iz konteksta pa ja neću na svaku rečenicu pojedinačno da odgovaram.Odgovore na pitanja sam ti stavio gore na vrhu,ono nije univerzitetska stranica što si postirao,ovo sad ne kontam šta uopće pitaš i nisi još odgovorio na moja pitanja niti ćeš jer nisi prvi koji je zapao u sličnu situaciju.
Bafakkar

#4648 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Bafakkar »

HardcoreMX wrote:
Bafakkar wrote:...
Smiješno je kako izvlačiš ove rečenice iz konteksta pa ja neću na svaku rečenicu pojedinačno da odgovaram.Odgovore na pitanja sam ti stavio gore na vrhu,ono nije univerzitetska stranica što si postirao,ovo sad ne kontam šta uopće pitaš i nisi još odgovorio na moja pitanja niti ćeš jer nisi prvi koji je zapao u sličnu situaciju.
:lol: :lol:

Gdje si stavio odgovore na pitanja?!

Evo ova:

1. Kako su zvucni talasi vrsta EM talasa?
2. Sta je ny i jednacini koju si napisao i gdje si nasao tu oznaku?
3. Sta je "svijetlost fotona"?
4. Kako vidis zraku lasera koju ti uperim u oci? Sta je masa te zrake?

Ne vidim odgovore na ta pitanja!

Koje pitanje trebam odgovoriti? Kako vidim fotone?
Bafakkar

#4649 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Bafakkar »

dakle drugi EM valovi koje ljudsko uho može da registrira
Oj sad vidim :D :D

"Ljudsko uho moze da registrira EM valove?!?!?!?!?" Hahahhahaha! :lol: :lol: :lol: :lol:

Kako molim te mi objasni, mooooolim te!!! :lol: :lol: :lol:
pa dao sam ti najjednostavniji link što sam mogao.To ti je Plankova konstanta.
"ny" Planckova konstanta u formuli: ----> "E = h*(ny)" <----

hahhahaha :lol: :lol: :lol:
HardcoreMX

#4650 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Bafakkar wrote:
dakle drugi EM valovi koje ljudsko uho može da registrira
Oj sad vidim :D :D

"Ljudsko uho moze da registrira EM valove?!?!?!?!?" Hahahhahaha! :lol: :lol: :lol: :lol:

Kako molim te mi objasni, mooooolim te!!! :lol: :lol: :lol:
pa dao sam ti najjednostavniji link što sam mogao.To ti je Plankova konstanta.
"ny" Planckova konstanta u formuli: ----> "E = h*(ny)" <----

hahhahaha :lol: :lol: :lol:
-Vidiš da govorim u pravcu infracrvenog EM zračenja i talasa na tim frekvencijama i dužinama na panelu spektra ukupnog EM zračenja.Ono što ti vidiš je filtriranje svjetlosti,a detektorima može da dokažeš prisustvo fotona pa makar da se radi o samo jednom primjerku.Tako na sličan način je i sa sluhom,uredjajima pretvaraš Em valove koje može da uho osjeti unutar svojih granica osjetljivosti na frekvencije.
Jaro gdje si ti išao u školu?Na Romaniji? De mi reci,imate li gore kakav radio i na kojoj frekvenciji radi taj radio?Jeli FM,morao bi biti?Šta su ti valovi i da li putem njih može da ti se prenese poruka koju možeš da čuješ?
Locked