Vjerovjesnici i tolerancija

Rasprave o vjerskim temama.
68847

#51 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by 68847 »

amebr wrote:@fatamorgana ako ne vjeruješ u Boga šta tražiš na ovakvim temama. Tema je vezana za Islam,ti meni se čini nisi plaho vezan za religiju pa te molim da ne bacaš postove u prazno. Kad budeš imao neki jak razlog,dokaz ili šta već kontra religiji molim te da napišeš, :mrgreen:
Ako je pak tako onda bi trebalo zabraniti da išta više pišete jer u Kur'anu sve piše.
amebr

#52 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by amebr »

68847 wrote:
amebr wrote:Uostalom,ako ne vjerujete u Boga ne znam šta tražite na ovakvim temama,vas to ne zanima,religija i te stvari.
Zar je ovo rešehadetski forum za učvršćivanje vjere?
Isto kao da je pitanje:
Šta Željini navijači ima da komntarišu igre Sarajeva? (i obrnuto)
Dobro je,ima neke nade za vas da isplivate iz zablude u koju ste ušli. Nije sve tako crno.
amebr

#53 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by amebr »

68847 wrote:
amebr wrote:@fatamorgana ako ne vjeruješ u Boga šta tražiš na ovakvim temama. Tema je vezana za Islam,ti meni se čini nisi plaho vezan za religiju pa te molim da ne bacaš postove u prazno. Kad budeš imao neki jak razlog,dokaz ili šta već kontra religiji molim te da napišeš, :mrgreen:
Ako je pak tako onda bi trebalo zabraniti da išta više pišete jer u Kur'anu sve piše.
Kur'an je knjiga u koju nema sumnje. Dužnost nam je da se ponašamo prema njoj,pa tako i da širimo Božiju riječ.
odr0n

#54 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by odr0n »

amebr wrote:
fatamorgana wrote:
amebr wrote:Uostalom,ako ne vjerujete u Boga ne znam šta tražite na ovakvim temama,vas to ne zanima,religija i te stvari.
Ako pažljivije pročitaš u podnaslovu pdf-a piše rasprave o vjerskim temama, tako nekako, :wink:
Pa baš zato, vas ne bi trebalo da zanimaju vjerske teme jer ne vjerujete u Boga.
Zašto onda u vjerskim temama te vjerskim spisima se zanima oko ateista? Ako se vi možete zanimati oko nas, logično je da i mi možemo oko vas. :)
68847

#55 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by 68847 »

amebr wrote:
68847 wrote:
Zar je ovo rešehadetski forum za učvršćivanje vjere?
Isto kao da je pitanje:
Šta Željini navijači ima da komntarišu igre Sarajeva? (i obrnuto)
Dobro je,ima neke nade za vas da isplivate iz zablude u koju ste ušli. Nije sve tako crno.
Izgleda nema nade za vas da isplivate iz zablude. Crno do daske. :-D
fatamorgana

#56 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by fatamorgana »

Pa dokaz je da ta tvoja a niti neke druge religije u stvarnom životu nigdje ne pridonose boljitku društva, države, naroda, pojedinaca ....

Ako negdje ima samo navedi konkretno tu zemlju ....
fatamorgana

#57 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by fatamorgana »

amebr wrote: Kur'an je knjiga u koju nema sumnje. Dužnost nam je da se ponašamo prema njoj,pa tako i da širimo Božiju riječ.
Ovo tvojim izborom važi za tebe, za mene srećom ne, :)
odr0n

#58 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote: Ne ide jer si nisi uzeo u obzir da ovdje pričamo o religiji i sve u vezi nje, kao ni deiste koji su i sa gledišta njihovog stava naspram vašeg, i sa gledišta načela tvoje vjere prema njima totalno različiti, čak štaviše mnogo bliži ateistima. :)
Nisi ti konkretno spominjao religije nego vjeru u Boga koja nastaje od straha od džehennema. Pročitaj se još jednom. :mrgreen:

Osnov svake religije je vjera u Boga i sve ostalo je nadogradnja. Pa sada ne znam ko je bliži uzimajući u obzir različite stavove religija pa čak i unutar jedne razne pravce ili sekte.
To je religiozni oblik vjere na osnovu koje su i religije nastale, te nikakve veze nema sa deistima čiji je stav zasnovan na racionalnom, baš kao i suprotni stav ateista.

Zapitaj se s kim će deisti sa svojim stavom završiti prema tvojim religijskim načelima, s vama ili nama? :evil:
68847

#59 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by 68847 »

amebr wrote:Kur'an je knjiga u koju nema sumnje.
Ovakvog tipa stvari su najmoćnije.
Ko to kaže? Sama knjiga pisana ljudskom rukom.
Ta nije uklesano nadljudskom silom u Gibraltarskoj stijeni.
amebr

#60 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by amebr »

fatamorgana wrote:
Pa dokaz je da ta tvoja a niti neke druge religije u stvarnom životu nigdje ne pridonose boljitku društva, države, naroda, pojedinaca ....

Nemam ja šta da ti navodim. Imaš milion nekih dokaza da se Islam širi. ŠTO LI?
Navest ću ti samo jedna hadis ( Poslanikov s.a.v.s. govor) ˝Islam je počeo kao garib i završit će kao garib,pa blago li se garibima.˝ (Garib ti u bukvalnom prevodu znači pojedinac)
amebr

#61 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by amebr »

68847 wrote:
Pa pročitaj Kur'an onda ako misliš tako...:)
amebr

#62 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by amebr »

68847 wrote:
Pa pročitaj Kur'an onda ako tako misliš. :)
fatamorgana

#63 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by fatamorgana »

amebr wrote:
fatamorgana wrote:
Nemam ja šta da ti navodim....
Naveo bi ti da ima .... što reče onaj: uzalud vam trud svirači, :wink:
harač

#64 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by harač »

vatrogasac wrote:
harač wrote:
čitanje kur-ana i drugih vjerskih knjiga je najbrži put u ateizam, zato u drugoj temi preporučujem da se mladi što više upuštaju u tu aktivnost. čitati! :D
Tebe sigurno nije Kur'an učinio ateistom....nemoguće ako se čita kako je to čitao Ikbalov otac pa tako savjetovao i sina.
baš čitanje. za razliku od većine ateista, ja ne živim u nevjerničkom okruženju. tek me je detaljnije čitanje kur-ana, tefsira i druge literature izbacilo "s pravog puta"; ponekad se stidim reći da se to dogodilo relativno kasno, ali bolje ikad, nego nikad :D
fatamorgana

#65 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by fatamorgana »

amebr wrote: Pa pročitaj Kur'an onda ako misliš tako...:)
Pa štos' zapeo za Kur'an, morel' npr. Biblija za promjenu?
68847

#66 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by 68847 »

amebr wrote:
68847 wrote:
Pa pročitaj Kur'an onda ako tako misliš. :)
Čitao i prije rođenja većine prisutnih.
I?
Nije pisan ljudskom rukom?
Ne vidjeh da piše: Vlasnik autorskih prava - Allah nit sam vidio original pisan njegovom rukom.
amebr

#67 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by amebr »

fatamorgana wrote:
Eto zapeo sam za Kur'an.
68847

#68 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by 68847 »

fatamorgana wrote:
Jes vala. Baš zapeo. Da ne spominjem druge knjige.
vatrogasac

#69 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by vatrogasac »

odr0n wrote: To je religiozni oblik vjere na osnovu koje su i religije nastale, te nikakve veze nema sa deistima čiji je stav zasnovan na racionalnom, baš kao i suprotni stav ateista.

Zapitaj se s kim će deisti sa svojim stavom završiti prema tvojim religijskim načelima, s vama ili nama? :evil:
I sada...postojanje Boga po deistima je racionalno, a po teistima iracionalno ne ulazeći više u temelje vjere o kojima si razvio teoriju. :mrgreen:

Kufr, širk i sihr su neoprostivi pa za deiste ne znamo ništa do Sudnjeg dana jer nisu ni u jednoj od ove tri kategorije. Priznali su jednog Boga. Postoji mogućnost da se tretiraju kao vjernici- griješnici. :wink:
amebr

#70 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by amebr »

Ne bih da zalazim dalje u raspravu. Allah dž.š. upućuje na pravi put koga On hoće a ostavlja u zabludi onoga koga On hoće. Allahimanet
fatamorgana

#71 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by fatamorgana »

amebr wrote:Ne bih da zalazim dalje u raspravu. Allah dž.š. upućuje na pravi put koga On hoće a ostavlja u zabludi onoga koga On hoće. Allahimanet
Ma što odma' ne reče, poselami kad stigneš ....
vatrogasac

#72 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by vatrogasac »

harač wrote:
vatrogasac wrote:
harač wrote:
čitanje kur-ana i drugih vjerskih knjiga je najbrži put u ateizam, zato u drugoj temi preporučujem da se mladi što više upuštaju u tu aktivnost. čitati! :D
Tebe sigurno nije Kur'an učinio ateistom....nemoguće ako se čita kako je to čitao Ikbalov otac pa tako savjetovao i sina.
baš čitanje. za razliku od većine ateista, ja ne živim u nevjerničkom okruženju. tek me je detaljnije čitanje kur-ana, tefsira i druge literature izbacilo "s pravog puta"; ponekad se stidim reći da se to dogodilo relativno kasno, ali bolje ikad, nego nikad :D
Opet se vraćamo na to da nisi znao čitati jer kako veći broj onih koji su čitali i studirali isto nisu došli do zaključka do kojeg si ti. Da ne redam imena iz tvog okruženja što sam znaš.
biturbo

#73 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by biturbo »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote: To je religiozni oblik vjere na osnovu koje su i religije nastale, te nikakve veze nema sa deistima čiji je stav zasnovan na racionalnom, baš kao i suprotni stav ateista.

I sada...postojanje Boga po deistima je racionalno, a po teistima iracionalno ne ulazeći više u temelje vjere o kojima si razvio teoriju. :mrgreen:

Kufr, širk i sihr su neoprostivi pa za deiste ne znamo ništa do Sudnjeg dana jer nisu ni u jednoj od ove tri kategorije. Priznali su jednog Boga. Postoji mogućnost da se tretiraju kao vjernici- griješnici. :wink:
Najgori izbor je biti ateista . :D
68847

#74 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by 68847 »

fatamorgana wrote:
amebr wrote:Ne bih da zalazim dalje u raspravu. Allah dž.š. upućuje na pravi put koga On hoće a ostavlja u zabludi onoga koga On hoće. Allahimanet
Ma što odma' ne reče, poselami kad stigneš ....
Ma ode po argumente. Vratiće se... možda.
vatrogasac

#75 Re: Vjerovjesnici i tolerancija

Post by vatrogasac »

biturbo wrote:
vatrogasac wrote:

Najgori izbor je biti ateista . :D
Ne vjeruju ni u to jer su ateisti. Nevjernici. :mrgreen:
Post Reply