Zar deisti ne pobijaju tvoju hipotezu? Tvoja percepcija mene...mora li biti ispravna?odr0n wrote: Nažalost nije nikakav trik, nego si slagao.Ljudi nisu stvorili koncept boga i vjeru u istog od divljenja, nego konfuzije i straha od nepoznatog, kompleksnog, te smrti kao neizbježnog vrhunca svih strahova i nepoznatog. Prihvatanje boga i vjere nije ništa drugo nego biološki princip osiguravanja egzistencije viđen na ovom svijetu, te je pokušano da se stvori isti takav samo za koncept onog svijeta, u prvom slučaju da bi opstali odupiremo se i bojimo se smrti, u drugom vjera u boga predstavlja odupiranje i strah od džehenema, tako da je jasno da niko nije postao vjernik kako bi osigurao uživanje u raju, nego izbjegao pakao, patnja i strah su mnogo jači od užitka (trebali bi uzeti u obzir i treći možda i najjači razlog - indoktrinacija). Jeste, posjeduješ jednu više dimenziju, ali imaginarnu koja ti je iskrivila i pobrkala ovu realnu.
Vjerovjesnici i tolerancija
- vatrogasac
#26 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
- odr0n
#27 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Deisti ne vjeruju ni u koncept boga nit praktiku tvoje religije, tako da ih nepotrebno pominješ jer imaju jednak stav kao i ateisti što se tiče religije.vatrogasac wrote:Zar deisti ne pobijaju tvoju hipotezu? Tvoja percepcija mene...mora li biti ispravna?odr0n wrote: Nažalost nije nikakav trik, nego si slagao.Ljudi nisu stvorili koncept boga i vjeru u istog od divljenja, nego konfuzije i straha od nepoznatog, kompleksnog, te smrti kao neizbježnog vrhunca svih strahova i nepoznatog. Prihvatanje boga i vjere nije ništa drugo nego biološki princip osiguravanja egzistencije viđen na ovom svijetu, te je pokušano da se stvori isti takav samo za koncept onog svijeta, u prvom slučaju da bi opstali odupiremo se i bojimo se smrti, u drugom vjera u boga predstavlja odupiranje i strah od džehenema, tako da je jasno da niko nije postao vjernik kako bi osigurao uživanje u raju, nego izbjegao pakao, patnja i strah su mnogo jači od užitka (trebali bi uzeti u obzir i treći možda i najjači razlog - indoktrinacija). Jeste, posjeduješ jednu više dimenziju, ali imaginarnu koja ti je iskrivila i pobrkala ovu realnu.
- vatrogasac
#28 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Ne znam gdje ti vadiš te definicije, ali deisti nisu ateisti.odr0n wrote:Deisti ne vjeruju ni u koncept boga nit praktiku tvoje religije, tako da ih nepotrebno pominješ jer imaju jednak stav kao i ateisti što se tiče religije.vatrogasac wrote:Zar deisti ne pobijaju tvoju hipotezu? Tvoja percepcija mene...mora li biti ispravna?odr0n wrote: Nažalost nije nikakav trik, nego si slagao.Ljudi nisu stvorili koncept boga i vjeru u istog od divljenja, nego konfuzije i straha od nepoznatog, kompleksnog, te smrti kao neizbježnog vrhunca svih strahova i nepoznatog. Prihvatanje boga i vjere nije ništa drugo nego biološki princip osiguravanja egzistencije viđen na ovom svijetu, te je pokušano da se stvori isti takav samo za koncept onog svijeta, u prvom slučaju da bi opstali odupiremo se i bojimo se smrti, u drugom vjera u boga predstavlja odupiranje i strah od džehenema, tako da je jasno da niko nije postao vjernik kako bi osigurao uživanje u raju, nego izbjegao pakao, patnja i strah su mnogo jači od užitka (trebali bi uzeti u obzir i treći možda i najjači razlog - indoktrinacija). Jeste, posjeduješ jednu više dimenziju, ali imaginarnu koja ti je iskrivila i pobrkala ovu realnu.
Upravo što se dalje od spoznaje Boga ne vežu ni za džehennem ni za džennet kako opravdava tvoju priču o strahu?Deizam znači vjerovanje u postojanje Boga, u racionalnom smislu, bez vezanja za ijednu od trenutnih religija. Deisti ne vjeruju da se Bog prikazao čovjeku kroz riječi iz Biblije, Kur'ana i ostalih knjiga. Deisti se ne slažu sa vjerovanjima Ateista da Bog ne postoji. Riječ Deizam potiče od latinske riječi Deus što znači Bog.
- odr0n
#29 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Ko je rekao da su ateisti, hajde ponovo pročitaj šta sam precizno rekao.vatrogasac wrote:Ne znam gdje ti vadiš te definicije, ali deisti nisu ateisti.odr0n wrote:Deisti ne vjeruju ni u koncept boga nit praktiku tvoje religije, tako da ih nepotrebno pominješ jer imaju jednak stav kao i ateisti što se tiče religije.vatrogasac wrote:
Zar deisti ne pobijaju tvoju hipotezu? Tvoja percepcija mene...mora li biti ispravna?
Upravo što se dalje od spoznaje Boga ne vežu ni za džehennem ni za džennet kako opravdava tvoju priču o strahu?Deizam znači vjerovanje u postojanje Boga, u racionalnom smislu, bez vezanja za ijednu od trenutnih religija. Deisti ne vjeruju da se Bog prikazao čovjeku kroz riječi iz Biblije, Kur'ana i ostalih knjiga. Deisti se ne slažu sa vjerovanjima Ateista da Bog ne postoji. Riječ Deizam potiče od latinske riječi Deus što znači Bog.
I ponovo mješaš religijski koncept boga sa deističkim koji je više stav nego vjerovanje.
- 68847
#30 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Divno.vatrogasac wrote:Po marksističkoj sociologiji jeste tako, ali odavno nije više važeća.
Baš mi je drago čuti da se ljudi više ne boje smrti.
- vatrogasac
#31 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Rekao si...odr0n wrote:Ko je rekao da su ateisti, hajde ponovo pročitaj šta sam precizno rekao.vatrogasac wrote:Ne znam gdje ti vadiš te definicije, ali deisti nisu ateisti.odr0n wrote:
Deisti ne vjeruju ni u koncept boga nit praktiku tvoje religije, tako da ih nepotrebno pominješ jer imaju jednak stav kao i ateisti što se tiče religije.
I ponovo mješaš religijski koncept boga sa deističkim koji je više stav nego vjerovanje.
..kako drugačije shvatiti nego da ne vjeruju u Boga. Posljednji puta te pitam. Kako oni vjeruju u Boga bez vjerovanja i straha od džehennema? Bez straha od smrti? Ponovo te vraćam na ono moje na šta si mi replicirao da je vjerovanje u Boga starije od vjerovanja u džehennem, ali ti to tvrdoglavo pokušavaš postaviti kao fakat, a vidiš da nije.odr0n wrote: Deisti ne vjeruju ni u koncept boga nit praktiku tvoje religije, tako da ih nepotrebno pominješ jer imaju jednak stav kao i ateisti što se tiče religije.
- vatrogasac
#32 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Ako mene pitaš da li imam taj strah, nemam ga. Ko prihvati da je dunjaluk samo jedna od faza prije i poslije, priča o strahu bi bila kao kada bih se plašio zato što sam od djeteta postao odrasli. Ako bih se stavio u tvoju pespektivu opet bi strah bio neracionalan ako tamo nema ništa.68847 wrote:Divno.vatrogasac wrote:Po marksističkoj sociologiji jeste tako, ali odavno nije više važeća.
Što se tiče monoteizma i idolopoklonstva, nekada su išli paralelno, nekada jedno ili drugo vjerovanje dominiralo. Primjer Arapa iz Hidžaza to potvrđuje. Prije njihovog idolopoklonstva je bio Ibrahimov a.s./Abrahamov monoteizam pa postali idolopoklonici da bi im Muhammed a.s. uništio u jednom danu 360 kipova. Ima još dosta sličnih primjera.
- 68847
#33 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Ma ne pitam tebe. Naravno da ga nemaš. (strah)vatrogasac wrote:Ako mene pitaš da li imam taj strah, nemam ga. Ko prihvati da je dunjaluk samo jedna od faza prije i poslije, priča o strahu bi bila kao kada bih se plašio zato što sam od djeteta postao odrasli. Ako bih se stavio u tvoju pespektivu opet bi strah bio neracionalan ako tamo nema ništa.68847 wrote:Divno.vatrogasac wrote:Po marksističkoj sociologiji jeste tako, ali odavno nije više važeća.
Što se tiče monoteizma i idolopoklonstva, nekada su išli paralelno, nekada jedno ili drugo vjerovanje dominiralo. Primjer Arapa iz Hidžaza to potvrđuje. Prije njihovog idolopoklonstva je bio Ibrahimov a.s./Abrahamov monoteizam pa postali idolopoklonici da bi im Muhammed a.s. uništio u jednom danu 360 kipova. Ima još dosta sličnih primjera.
Al kako gore reče ispade da se i oni "nevjernici" ne boje.
Što se mene tiče (a i kako ti kažeš) sasvim mi svejedno što se "smrta" tiče.
- odr0n
#34 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
A lika, pročitaj čitav dio u kojem kažem "Deisti ne vjeruju ni u koncept boga nit praktiku tvoje religije,...", treba li crtat...vatrogasac wrote:Rekao si...odr0n wrote:
Ko je rekao da su ateisti, hajde ponovo pročitaj šta sam precizno rekao.
..kako drugačije shvatiti nego da ne vjeruju u Boga. Posljednji puta te pitam. Kako oni vjeruju u Boga bez vjerovanja i straha od džehennema? Bez straha od smrti? Ponovo te vraćam na ono moje na šta si mi replicirao da je vjerovanje u Boga starije od vjerovanja u džehennem, ali ti to tvrdoglavo pokušavaš postaviti kao fakat, a vidiš da nije.odr0n wrote: Deisti ne vjeruju ni u koncept boga nit praktiku tvoje religije, tako da ih nepotrebno pominješ jer imaju jednak stav kao i ateisti što se tiče religije.
Jel shvataš da je deistički koncept i shvatanje boga totalno drukčije od religioznog. Oni nisu opterećeni nit vjeruju u stvari u koje vi vjerujete, poslanike, pakao, raj, molitve, budući život i onaj svijet itd., nit u banalni koncept vašeg boga koji je na osnovu toga navedenog predstavljen. Samim tim što ne vjeruju u koncept onog svijeta, te boga koji baca u pakao te nagrađuje rajom, deistički stav nije zasnovan na strahu nego kao što se kaže iznad racionalnim, nisu religiozni vjernici u svoj koncept boga kao vi, zbog toga se ne može ni nazvati vjerovanjem nego više stavom, te zato sam uvijek govorio da su deisti pravi opozit ateizmu.
-
amebr
#35 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Za one što pitaju gdje je Bog? Ja njih pitam gdje nije? Smrt je samo zamjena sa nečim što je kratkotrajno za vječnost. 
- fatamorgana
#36 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Pa nije nigdje,amebr wrote:Za one što pitaju gdje je Bog? Ja njih pitam gdje nije?
- vatrogasac
#37 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Sve što si nabrojao i dalje ide meni u prilog u toku ove priče jer si rekao...odr0n wrote:
A lika, pročitaj čitav dio u kojem kažem "Deisti ne vjeruju ni u koncept boga nit praktiku tvoje religije,...", treba li crtat...
Jel shvataš da je deistički koncept i shvatanje boga totalno drukčije od religioznog. Oni nisu opterećeni nit vjeruju u stvari u koje vi vjerujete, poslanike, pakao, raj, molitve, budući život i onaj svijet itd., nit u banalni koncept vašeg boga koji je na osnovu toga navedenog predstavljen. Samim tim što ne vjeruju u koncept onog svijeta, te boga koji baca u pakao te nagrađuje rajom, deistički stav nije zasnovan na strahu nego kao što se kaže iznad racionalnim, nisu religiozni vjernici u svoj koncept boga kao vi, zbog toga se ne može ni nazvati vjerovanjem nego više stavom, te zato sam uvijek govorio da su deisti pravi opozit ateizmu.
Ja te pitao kako onda postaju deisti vjernici, a ti me patiš patetikom.odr0n wrote: Strah od boga da te neće strpati džehennem je bit i temelj vjere. Na osnovu straha je nastala, te je tako i izgrađena.
-
amebr
#38 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
HA HA veoma duhovito. Hajd evo od ovih ko fol ateista da uzmu Kur'an i pročitaju ga od prve do zadnje stranice, ne bi li vam neke stvari bile jasne. Nije teško zar ne?fatamorgana wrote:Pa nije nigdje,amebr wrote:Za one što pitaju gdje je Bog? Ja njih pitam gdje nije?
-
amebr
#39 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Uostalom,ako ne vjerujete u Boga ne znam šta tražite na ovakvim temama,vas to ne zanima,religija i te stvari.
- odr0n
#40 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Ne ide jer si nisi uzeo u obzir da ovdje pričamo o religiji i sve u vezi nje, kao ni deiste koji su i sa gledišta njihovog stava naspram vašeg, i sa gledišta načela tvoje vjere prema njima totalno različiti, čak štaviše mnogo bliži ateistima.vatrogasac wrote:Sve što si nabrojao i dalje ide meni u prilog u toku ove priče jer si rekao...odr0n wrote:
A lika, pročitaj čitav dio u kojem kažem "Deisti ne vjeruju ni u koncept boga nit praktiku tvoje religije,...", treba li crtat...
Ja te pitao kako onda postaju deisti vjernici, a ti me patiš patetikom.odr0n wrote: Strah od boga da te neće strpati džehennem je bit i temelj vjere. Na osnovu straha je nastala, te je tako i izgrađena.
- harač
#41 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
čitanje kur-ana i drugih vjerskih knjiga je najbrži put u ateizam, zato u drugoj temi preporučujem da se mladi što više upuštaju u tu aktivnost. čitati!amebr wrote:HA HA veoma duhovito. Hajd evo od ovih ko fol ateista da uzmu Kur'an i pročitaju ga od prve do zadnje stranice, ne bi li vam neke stvari bile jasne. Nije teško zar ne?fatamorgana wrote:Pa nije nigdje,amebr wrote:Za one što pitaju gdje je Bog? Ja njih pitam gdje nije?
- fatamorgana
#42 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
A što baš Kur'an? Izbor je veoma raznovrsan u pogledu "svetih" knjiga,amebr wrote:HA HA veoma duhovito. Hajd evo od ovih ko fol ateista da uzmu Kur'an i pročitaju ga od prve do zadnje stranice, ne bi li vam neke stvari bile jasne. Nije teško zar ne?fatamorgana wrote:Pa nije nigdje,amebr wrote:Za one što pitaju gdje je Bog? Ja njih pitam gdje nije?
- fatamorgana
#43 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Ako pažljivije pročitaš u podnaslovu pdf-a piše rasprave o vjerskim temama, tako nekako,amebr wrote:Uostalom,ako ne vjerujete u Boga ne znam šta tražite na ovakvim temama,vas to ne zanima,religija i te stvari.
- odr0n
#44 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Itekako nas zanima i tiče jer smo u vašim božjim spisima prozvani i neosnovano predstavljeni kao dno dna, evo nađi u kuranu da se za ateiste reklo nešto pozitivno? To je isto kao kad bi mi sve vjernike smatrali teroristima i govorili sve najgore.amebr wrote:Uostalom,ako ne vjerujete u Boga ne znam šta tražite na ovakvim temama,vas to ne zanima,religija i te stvari.
- vatrogasac
#45 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Nisi ti konkretno spominjao religije nego vjeru u Boga koja nastaje od straha od džehennema. Pročitaj se još jednom.odr0n wrote: Ne ide jer si nisi uzeo u obzir da ovdje pričamo o religiji i sve u vezi nje, kao ni deiste koji su i sa gledišta njihovog stava naspram vašeg, i sa gledišta načela tvoje vjere prema njima totalno različiti, čak štaviše mnogo bliži ateistima.
Osnov svake religije je vjera u Boga i sve ostalo je nadogradnja. Pa sada ne znam ko je bliži uzimajući u obzir različite stavove religija pa čak i unutar jedne razne pravce ili sekte.
-
amebr
#46 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
@fatamorgana ako ne vjeruješ u Boga šta tražiš na ovakvim temama. Tema je vezana za Islam,ti meni se čini nisi plaho vezan za religiju pa te molim da ne bacaš postove u prazno. Kad budeš imao neki jak razlog,dokaz ili šta već kontra religiji molim te da napišeš, 
- vatrogasac
#47 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
I ja kažem ...neka čitaju. Tebe sigurno nije Kur'an učinio ateistom....nemoguće ako se čita kako je to čitao Ikbalov otac pa tako savjetovao i sina.harač wrote:
čitanje kur-ana i drugih vjerskih knjiga je najbrži put u ateizam, zato u drugoj temi preporučujem da se mladi što više upuštaju u tu aktivnost. čitati!
- 68847
#48 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Zar je ovo rešehadetski forum za učvršćivanje vjere?amebr wrote:Uostalom,ako ne vjerujete u Boga ne znam šta tražite na ovakvim temama,vas to ne zanima,religija i te stvari.
Isto kao da je pitanje:
Šta Željini navijači ima da komntarišu igre Sarajeva? (i obrnuto)
-
amebr
#49 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Pa baš zato, vas ne bi trebalo da zanimaju vjerske teme jer ne vjerujete u Boga.fatamorgana wrote:Ako pažljivije pročitaš u podnaslovu pdf-a piše rasprave o vjerskim temama, tako nekako,amebr wrote:Uostalom,ako ne vjerujete u Boga ne znam šta tražite na ovakvim temama,vas to ne zanima,religija i te stvari.
- fatamorgana
#50 Re: Vjerovjesnici i tolerancija
Evo nam još jedan tolerantan vjernik na temi, bubi tetka,amebr wrote:Pa baš zato, vas ne bi trebalo da zanimaju vjerske teme jer ne vjerujete u Boga.fatamorgana wrote:Ako pažljivije pročitaš u podnaslovu pdf-a piše rasprave o vjerskim temama, tako nekako,amebr wrote:Uostalom,ako ne vjerujete u Boga ne znam šta tražite na ovakvim temama,vas to ne zanima,religija i te stvari.