vjeronauka u skolama

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

DA LI SE VJERONAUKA TREBA IZUCAVATI U OBRAZOVNIM INSTITUCIJAMA?

DA
33
31%
NE
72
68%
NE ZNAM
1
1%

Total votes: 106

nino90

#201 Re: vjeronauka u skolama

Post by nino90 »

sto se preseravaju, http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... 1&Itemid=1
jaooo cuj
stop govoru mrznje i islamofobiji XD oooj
pa ne brani im niko da slusaju vjeronauku niti ih iko vrijedja i slicno.
Ali ako cemo biti ravrnopravni i multieticni onda ne treba vjeronauka ulaziti u prosjek
mayab

#202 Re: vjeronauka u skolama

Post by mayab »

Ah, pa onaj što ne vjeruje valjda neće ni ići na bajramsku zabavu, nije njemu praznik. Naravno, trebaju i raditi kad su vjerski praznici, a ne ovako... neradnički s vjernicima :)[/quote]

pa nek vjernici rade za drzavne praznike onda
njima svakako ovozemaljske radosti nista ne znace[/quote][/quote]

I ovo kako su kod nas "rijeseni" praznici je diskriminacija koju rade nacionalisti i fasisti, pogotovo tzv. vjerski praznici gdje ga slave, tj. ne rade samo one "vjere" kojih se tiče taj praznik.Jedino ispravno, pravedno i nediskriminirajuce je da drzava uvede praznik za sve za oba bajrama, te oba bozica i uskrsa(vaskrsa).
travar

#203 Re: vjeronauka u skolama

Post by travar »

kokuz_sa wrote:Nađa Dizdarević
"Ministar Suljagić se treba baviti prečim poslovima"
Aktivistica za ljudska prava Nađa Dizdarević odluku ministra Emira Suljagića da ocjena iz predmeta vjeronauka ne ulazi u prosjek ocjena učenika u Kantonu Sarajevo naziva "novom u nizu provokacija" i ističe kako su roditelji u Vijeću roditelja JU "Djeca Sarajeva", čiji je i ona član, izrevoltirani i odlučni da ministru skrenu pažnju na bitnija pitanja od tog.
Piše: Adisa Pobrić
Nađa Dizdarević
Nađa Dizdarević
"Ne znam zašto mu je ovo trebalo. Inicijativa je sramna i posmatram je kao pokušaj ministra da skrene medijsku pažnju na sebe", stav je Dizdarević. "Mislim da je van pameti tražiti takvo nešto, a po broju ljudi koji se odazivaju na peticije podrške vidi se kakav je kontraefekat odluka izazvala. Očigledno se ministar Suljagić tome nije nadao."

Dizdarević je poručila da bi se Ministarstvo nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo treba pozabaviti mnogo bitnijim pitanjima, prvenstveno problemom delinkvencije u školama, a da vjerske slobode treba ostaviti građanima i vjerskim zajednicama.

"Mi smo iz Vijeća roditelja Ministarstvu uputili toliko inicijativa i svaka od njih je preča od potezanja novih pitanja poput ovog", kazala je članica organizacije Amnesty International za Sarajevo-x.com i poželjela da na kraju pobijedi volja građana.

Razgovor je završila riječima: "Ako ministar mandat počinje ovakvim potezima, ne zaslužuje da se nalazi na tom mjestu."

e samo je jos trebalo da ona pocne kokodakat :x :x

cas se bori za prava onih arapa sto su u gvatanamu bili..cas kuka kako ju je arap otjerao i dao joj razvod(iako izgleda nikad nije vjencana bila opsintski)
cas prossi da joj se ksupe pare da kupi sebi kucu s bastom
sada nasla solit pamet o ministrima :x

Dejana rosulljas je nista sta je ova i gdje je sve ima
Zadnji put kad sam provjeravao, demokratija je.
Dakle pravo govora, (kokodakanja :roll: ) i pravo na borbu za svoja i prava drugih.

Ma garant je do mene.
ratata

#204 Re: vjeronauka u skolama

Post by ratata »

kokuz_sa wrote:Nađa Dizdarević
"Ministar Suljagić se treba baviti prečim poslovima"
Aktivistica za ljudska prava Nađa Dizdarević odluku ministra Emira Suljagića da ocjena iz predmeta vjeronauka ne ulazi u prosjek ocjena učenika u Kantonu Sarajevo naziva "novom u nizu provokacija" i ističe kako su roditelji u Vijeću roditelja JU "Djeca Sarajeva", čiji je i ona član, izrevoltirani i odlučni da ministru skrenu pažnju na bitnija pitanja od tog.
Piše: Adisa Pobrić
Nađa Dizdarević
Nađa Dizdarević
"Ne znam zašto mu je ovo trebalo. Inicijativa je sramna i posmatram je kao pokušaj ministra da skrene medijsku pažnju na sebe", stav je Dizdarević. "Mislim da je van pameti tražiti takvo nešto, a po broju ljudi koji se odazivaju na peticije podrške vidi se kakav je kontraefekat odluka izazvala. Očigledno se ministar Suljagić tome nije nadao."

Dizdarević je poručila da bi se Ministarstvo nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo treba pozabaviti mnogo bitnijim pitanjima, prvenstveno problemom delinkvencije u školama, a da vjerske slobode treba ostaviti građanima i vjerskim zajednicama.

"Mi smo iz Vijeća roditelja Ministarstvu uputili toliko inicijativa i svaka od njih je preča od potezanja novih pitanja poput ovog", kazala je članica organizacije Amnesty International za Sarajevo-x.com i poželjela da na kraju pobijedi volja građana.

Razgovor je završila riječima: "Ako ministar mandat počinje ovakvim potezima, ne zaslužuje da se nalazi na tom mjestu."

e samo je jos trebalo da ona pocne kokodakat :x :x

cas se bori za prava onih arapa sto su u gvatanamu bili..cas kuka kako ju je arap otjerao i dao joj razvod(iako izgleda nikad nije vjencana bila opsintski)
cas prossi da joj se ksupe pare da kupi sebi kucu s bastom
sada nasla solit pamet o ministrima :x

Dejana rosulljas je nista sta je ova i gdje je sve ima
jel iko utvrdio identitet ove zene, ja joj nikad lice nisam vidio, jel ima nasu licnu kartu, koliko dobija para iz Irana za svoje "aktivnosti" u pljuvanju ministara

Svi smo mi Suljagic !
mishic

#205 Re: vjeronauka u skolama

Post by mishic »

Demokratsko pravo svakog pojedinca je da odluči šta mu treba a šta ne treba. Njegovo pravo na izbor i odluku on ostvaruje kroz demokratski izabranu vlast koja odlučuje u njegovo ime a ta se odluka pretače u zakon jedne države. U uređenoj državi zakon se poštuje i zna se ko ga donosi, ko provodi a ko tumači, i nemože svaka protuha tumačiti zakon, posebno ne na način da u "svom" tumačenju obezbijedi i retroaktivno važenje "svog" tumačenja čime narušava i jedan od temeljnih principa prava... S toga i rasprava na forumu neće riješiti probleme ovoga društva a vjeronauka je jedan od hiljade neriješenih, ali bi rasprava o tome da se učimo poštivanju prava, građanskih, ljudskih,i svakih drugih bila vrlo korisna. Isključivost koja ide za uređenjem svijeta po mojoj mjeri, za mojim pravom da odlučujem šta kome treba a šta ne, šta je dobro a šta nije, šta ko može a šta nemože, nevodi nikuda i narušava temeljno demokratsko pravo po kome se zna ko, kako, gdje i na koji način o čemu odlučuje. Vrijeme DIKTATA i DIKTATURA je ipak prošlo ali navike su očito, ostale...
manki

#206 Re: vjeronauka u skolama

Post by manki »

ratata wrote:jel iko utvrdio identitet ove zene, ja joj nikad lice nisam vidio, jel ima nasu licnu kartu, koliko dobija para iz Irana za svoje "aktivnosti" u pljuvanju ministara

Svi smo mi Suljagic !
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Autobus

#207 Re: vjeronauka u skolama

Post by Autobus »

ratata wrote:
Svi smo mi Suljagic !

:lol: :lol: :lol: :lol:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#208 Re: vjeronauka u skolama

Post by JoseMujica »

avicena wrote:
JoseMujica wrote:avicena jeste produkt sekularnih društava kao rezultat kompromisa crkvi i države.

Problem o kome ja govorim da u našem slučaju nije bilo nikakvog kompromisa. Ako jeste molim te da me koriguješ?
Davno su ti zakoni donešeni i čak imamo i sa Vatikanom potpisan sporazum koji je vrlo jasan spram statusa vjeronauke i nije to ništa novo. Greška jeste prethodnih ministara što to nisu riješili po ugledu na ostale kantone i distrikt, ali i odluka ministra nije u skladu sa stanjem u tim drugim kantonima što je i izazvalo ovakve reakcije.
to nije istina jer je prvo uveden vjeronauk u Sarajevu 95, u drugim regijama i ranije, a zakoni koje spominješ dolaze mnogo kasnije, dok je sporazum sa Vatikanom potpisan tek nedavno. Nemam potrebe da lažem zarad viših ciljeva niti da sakrivam činjenice da ne izmaknem stolicu koja me hrani.

Ovo je otprilike ko da izgradiš kuću pa onda ideš u općinu da ganjaš urbanističku saglasnost, građevinsku dozvolu i ostale papire, tj. tek nakon gradnje radiš legalizaciju.

Ili da možda osvijetlim iz pravog kuta, ovo je poput nastanka Republike Šumske, okupiraš, počistiš i onda tražiš legalizaciju zauzetog, a kada legaliziraš (što se tek desilo, retroaktivno, kroz sporazum sa Vatikanom) onda se pozivaš na demokratiju i ljudska prava i bla bla što se upravo sada dešava :-) ....kako bi Dalmoši opjevali sviri, sviri k...., sviri k.... prema suncu :-)
idealnaM

#209 Re: vjeronauka u skolama

Post by idealnaM »

Great Cornholio wrote:
idealnaM wrote:
Great Cornholio wrote:Dvije trećine misli da se vjeronauka ne treba izučavati u državnim obrazovnim institucijama :) Ima nade da će se BIH uspijeti otrgnuti iz kandži nacionalističkih ideologija.
Da, dvije trećine učesnika u raspravi na jednoj temi, pdf religije, na jednom forumu...sjo jes ti mjerodavna ova anketa :lol: :skoljka:
U pravu si, mali je to uzorak, ali lijepo je vidjeti da vodimo :D :sax:
:D jao
Bloo
Globalna šefica

#210 Re: vjeronauka u skolama

Post by Bloo »

jeste li prvo sebi razlucili sta znace obavezni, izborni i fakultativni predmeti?

vecina ljudi ocito nije :)

i zbog gore navedenog vjeronauka ne bi trebala da ulazi u prosjek ocjena, dok se ne uvede nesto sto je moze zamijeniti ako neko ne zeli da ide na vjeronauku
Control panel

#211 Re: vjeronauka u skolama

Post by Control panel »

sta reci o zemlji i vjernicima gdje ima toliko vjernika i bogomolja, a jos vise mrznje.
gdje se posti ramazan a onda prvog dana bajrama se ubiju od alkohola.
ili treba zabraniti vjeronakuku ili je treba uvesti najmanje 8 sati dnevno.
Great Cornholio

#212 Re: vjeronauka u skolama

Post by Great Cornholio »

Bloo wrote:jeste li prvo sebi razlucili sta znace obavezni, izborni i fakultativni predmeti?

i zbog gore navedenog vjeronauka ne bi trebala da ulazi u prosjek ocjena, dok se ne uvede nesto sto je moze zamijeniti ako neko ne zeli da ide na vjeronauku
'ta ti znaš,ministar 'oće da nam ukine vjeronauku, reis tako kaže :D
Bloo
Globalna šefica

#213 Re: vjeronauka u skolama

Post by Bloo »

Great Cornholio wrote:
Bloo wrote:jeste li prvo sebi razlucili sta znace obavezni, izborni i fakultativni predmeti?

treba uvesti umjesto vjeronauke predmet Bacanje i skidanje sihri :D
Great Cornholio

#214 Re: vjeronauka u skolama

idealnaM wrote: :D jao
Prednost se povećava :D
Great Cornholio

#215 Re: vjeronauka u skolama

Bloo wrote:
Great Cornholio wrote:

To se uči u sklopu vjeronauke, prijatelj koji je nastavnik u jednoj školi mi je to rekao :D
arzuhal

#216 Re: vjeronauka u skolama

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
To može kao alternativa. Da se konačno otvoreno sukobe Svjetlo i Tama :D
arzuhal

#217 Re: vjeronauka u skolama

Post by arzuhal »

Great Cornholio wrote:To se uči u sklopu vjeronauke, prijatelj koji je nastavnik u jednoj školi mi je to rekao :D
on je to sigurno čuo od nastavnicine ćerke kojoj je komšinica od njegove svastike zaova, pa se kod njene drugaricine prijateljice pričalo na rođendanu...
Great Cornholio

#218 Re: vjeronauka u skolama

arzuhal wrote:
Bloo wrote:
Svjetlo i Tama, čija su to imena :? :lol:
Bloo
Globalna šefica

#219 Re: vjeronauka u skolama

Post by Bloo »

i onda oformis Noćne straže i Dnevne straže :D
Great Cornholio

#220 Re: vjeronauka u skolama

arzuhal wrote:
Great Cornholio wrote:To se uči u sklopu vjeronauke, prijatelj koji je nastavnik u jednoj školi mi je to rekao :D
on je to sigurno čuo od nastavnicine ćerke kojoj je komšinica od njegove svastike zaova, pa se kod njene drugaricine prijateljice pričalo na rođendanu...
Vidio čo'ek svojim očima, poslije časa vjeronauke ostala neobrisana tabla na kojoj je pisalo o načinima bacanja sihira.
arzuhal

#221 Re: vjeronauka u skolama

Post by arzuhal »

Great Cornholio wrote:
arzuhal wrote:
Bloo wrote:
Svjetlo i Tama, čija su to imena :? :lol:
Ti si zaglavio u Tamnom vilajetu, pa sad što god uradio - pokajat ćeš se :D
arzuhal

#222 Re: vjeronauka u skolama

Post by arzuhal »

Great Cornholio wrote:
arzuhal wrote:
Vidio čo'ek svojim očima, poslije časa vjeronauke ostala neobrisana tabla na kojoj je pisalo o načinima bacanja sihira.
i ti vjeruješ očima svog čovjeka?
Great Cornholio

#223 Re: vjeronauka u skolama

[quote="arzuhal"

Ti si zaglavio u Tamnom vilajetu, pa sad što god uradio - pokajat ćeš se :D[/quote]
Et' sad, Sarajevo svjetlije od Tuzle :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#224 Re: vjeronauka u skolama

Post by JoseMujica »

bacanje sihri i odbrana dovama ide mjesto ONO i DSZ :lol:
Great Cornholio

#225 Re: vjeronauka u skolama

JoseMujica wrote:bacanje sihri i odbrana dovama ide mjesto ONO i DSZ :lol: